Eten en drinken De adem van de wok ra PZC Donderdag 15 maart 2007 21 meer ingrediënten. En een berede neerde wijnsuggestie maakt het maal compleet. Niet overal zijn de recepten even verrassend, maar probeer maar eens een appeltaartje met Romme- doe en appelstroop te weerstaan. Of een Avenhornse zuurkoolsala de met gefrituurde IJsselmeerpa- ling en de hangop met compote van reine-claudes. Het Nieuw Nederlandsch kookboek (uitg. Heren van Waarde, 96 blz., €21,20, ISBN 9789081126113) Speelse illustraties ondersteunen de moderne vormgeving van het kookboek. foto CPD Wentelteefjes van ontbijtkoek met speculaasijs 1 dl. melk, 2 eidooiers, 50 gr. suiker, 1 snufje kaneelpoeder, 2 plakken ontbijtkoek, 25 gr. boter, 3 speculaasjes en 2 bolletjes vanille-ijs. Meng de melk met de eidooiers, suiker en kaneel en haal hier de plakken ontbijtkoek door. Bak de plakken in de boter in een koekenpan met an ti-aanbaklaag tot mooie bruine wentelteefjes. Pas op dat ze niet zwart worden. Verkruimel de speculaasjes met een vork en rol daar de bolletjes vanil le-ijs doorheen. Leg op elk bord een wentelteefje en serveer daar een bol speculaasijs op. Mooi glaasje Zuidfranse gouden Rivesaltes erbij, of een zoete Spaanse sherry (bijvoorbeeld Oloroso dulce), en eenvoud wordt tot genot. ETALAGE HEFBOOMTREKKER De beste kurkentrekkers halen moeite loos kurken uit de fles die wer kelijk muurvast zitten. Het bes te voorbeeld daarvan bevindt zich in onze keukenla, maar die kostte dan ook wat. Screwpull, een merk dat zich specialiseert in schenk- en drinkbenodigdhe- den, komt met een sommeliers- mes annex kurkentrekker voor 14,90 euro, die desondanks pro fessionele kwaliteit levert, vindt althans Screwpull zelf Hij werkt volgens het hefboomprin cipe, in dit geval voorzien van een veermechanisme, zodat kracht zetten niet hoeft. www.screwpull.nl LEESBAAR Het begint steeds be ter tot Michelin door te dringen dat een betere opmaak van de befaamde restaurantgidsen de leesbaarheid, en daarmee de ver koop, ten goede komt. Zagen de Michelingidsen er tot voor kort nog uit als de eerste de beste campinggids, vrijwel onleesbaar door de talloze pictogrammen, inmiddels valt er ook echt in te lezen. In de nieuwe gidsen voor Parijs en Londen gaat Michelin nog verder. Sterrenrestaurants krijgen een eigen pagina, er zijn tips voor het openbaar vervoer en op een uitklapbare platte grond staan alle genoemde res taurants en hotels aangegeven. De prijs is 14,30 euro. Klevend messenblok foto GPD KLEVEND MESSENBLOK Het is een handigheidje dat op den duur vast het traditionele mes senblok zal doen verdwijnen: een magnetisch blok, waaraan de messen aan de buitenkant blijven kleven. Messenmerk Dia mant Sabatier heeft blokken van beukenhout of bamboe, voor respectievelijk 158 en 139 euro. In de blokken zitten een paar magneten onzichtbaar ver- werkt. Belangrijkste voordeel volgens importeur Homeij is dat de blokken gewoon met een doekje gereinigd kunnen wor den. Bij gewone blokken ver dwijnen de messen in sleuven, die niet schoon te maken zijn. Supermarktketen Al- bert Heijn heeft deze week vijf miljoen 'biotassen' laten bezor gen bij de Nederlandse huishou dens. Met de tas krijgen klanten 15 procent korting op het assorti ment biologische producten van de super. Met de actie is Al- bert Heijn de 'biologische we ken' gestart, die in totaal twee weken duren. Ook de commer cial van AH staat twee weken lang geheel in het teken van bio logische producten. Albert Heijn was de eerste supermarkt die biologische producten on der zijn eigen merk bracht en is met een marktaandeel van 60 procent marktleider in het su- permarktkanaal. Thaise noedels met jumbo garnalen (voor 2 personen) Een heerlijk recept om alle roerbaktheorie eens mee in de praktijk te brengen. Olie: 1 eetlepel wokolie of zon nebloemolie. Smaakmakers: 1 ui, 1 teen knoflook, Vi rode pe per. Vis/schaaldieren: 200 gram gepelde jumbogarnalen. Vul lend elements 25 gram Chine se eiernoedels. Groenten: 3 len te-uitjes, 1/2 rode paprika, 300 gram Thaise wokgroenten. Saus: Zi eetlepel Thaise vis saus, Zi eetlepel sojasaus, sap van Vi limoen. Verse kruiden: Vz bosje koriander Voorbereidingen: Pel en snip per ui en knoflook ragfijn. Hal veer peper, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd in fijne reep jes. Snijd lente-uitjes in stukjes zo groot als een vingerkootje, snijd paprika in.stukken van 1 bij 1 centimeter. Hak koriander (zonder stelen) grof. Pers li moen. Kook noedels kort, zo als verpakking aangeeft. Stort in een vergiet en spoel af met koud water (dan plakken ze niet). Wokken: Laat wok gloeiend heet worden op grootste gas brander, liefst op dubbele wok brander. Voeg olie toe en laat even door de wok walsen. Voeg peper, ui en knoflook toe, laat even aanschroeien. Doe garnalen erbij en roerbak voorzichtig tot ze net roze zijn. Schep uit de wok. Voeg indien nodig iets olie toe en doe lente-ui en paprika er bij. Roerbak ca. 1 minuut, voeg groentemix en 2 lepels water toe. Roerbak tot ze beetgaar zijn (4 a 5 min.). Voeg vissaus, sojasaus en limoensap toe. Laat goed heet worden. Voeg noedels toe en roerbak tot ze heet zijn. Schep garnalen er door, bestrooi met koriander en serveer dampend heet. Geef er kroepoek en ketjap bij. Lekker met een koel glas Sau- vignon Blanc of Riesling. Alle ingrediënten precies gaar (niet te rauw, niet te zacht) en dampend heet op tafel. In China zeggen ze dat zo'n per fect roerbakgerecht 'de adem van de wok' nog heeft'. Een groot compliment aan de kok. door Puck Kerkhoven foto's Karei de Vos Een wok van zwaar gietijzer (wad jan) houdt warmte langer vast en geeft het trager af. Is dus heel ge schikt voor gerechten die lang moeten sudderen, zoals veel Indo nesische vlees- en kipgerechten. Maar ook bijvoorbeeld Italiaanse Bolognese saus, met gehakt en to maten, maak je prima in een gietij zeren wok. En roestvrij staal, wat zullen we er van zeggen? Het staat mooi te blin ken in de keuken, maar echt ge schikt voor wokbereidingen is het niet. Het beoogde schroei-effect is haast niet te behalen. Wel of geen steel? Het is wel erg handig met omhusselen. Door er flink aan te schudden, laat je de groenten 'vliegen' en door de hele wok walsen. Ze landen via de wand uiteindelijk weer op de bo dem, waar de hitte het grootst is. Zo worden ze mooi gelijkmatig gaar. Vindt u dat een tikkeltje te wild, dan kunt u ook heel goed roeren met een houten lepel of spatel. Wel of geen anti-aanbak? Het zou niet nodig hoeven zijn, want wie zijn wok goed behandelt (nooit met zeep wassen, altijd ingevet wegzetten), kweekt vanzelf een egaal zwarte, natuurlijke anti-aanbaklaag, die z'n ei gen unieke aroma mee brengt. Wie zijn wok liever goed reinigt, kan beter anti-aanbak ne men. Bolle of platte bodem? De oerwok heeft een bolle bodem. Hij wordt op een stalen ring bo ven een heet vuur geplaatst. Op het gemiddelde westerse gasfor nuis is een platte bodem beslist handiger. Kies een wok die van binnen zo hol mogelijk is. De wan den moeten geleidelijk overgaan in de bodem, zodat daar niets kan blijven hangen. Een goede wok is overigens veel meer dan diepe koekenpan. Je kunt er, behalve in roerbakken, ook prima in frituren, blancheren en stomen. Als je eenmaal het principe van roerbakken door hebt, kun je eindeloos variëren. Hoog vuur en de juiste volgorde zijn de sleutels voor succes. We zijn de afgelopen jaren massaal gaan wokken. Niet vreemd, want die mooie bolle wok leent zich uitstekend voor de snel le bereiding van een gezonde maal tijd. Wat is een goede wok en hoe gebruiken we die optimaal? En wat bedoelen Aziaten als ze zeg gen dat een gerecht 'de adem van de wok' nog moet hebben? In landen als China en Thailand hangen ze op elk straatmarktje, in alle soorten en maten. Hier moet je naar de kookwinkel voor een goede wok. Maar dan heb je ook de keuze uit verschillende types. Goedkope van plaatstaal, met en zonder anti-aanbaklaag, met en zonder steel, met plat te of bolle bodem. Dan zijn er de duurdere van gietijzer en de hele dure van glimmend roestvrij staal. Tja, welke kies je dan? Ga ge rust voor plaatstaal, als u vaak roerbakt. Staal geleidt de hitte het best. De wok moet zo gloeiend heet zijn, dat ingrediënten onmiddel lijk dichtschroeien, waar- rdoor alle sappen en gezon de vitamines bewaard blij ven en groentes hun fris se kleur behouden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21