Eten en drinken
Rijkdom langs een
mediterrane binnenzee
PZC Donderdag 8 maart 2007 39
ETALAGE
PUNTZAK-PIZZA Pizza in de
vorm van een hoorn. Is her dan
nog wel een pizza? Jawel, zeg
gen de initiatiefnemers van Ko-
no Pizza, een keten van winkels
met puntzak-pizza's. De eerste
is geopend in Hilversum, en
Amsterdam, Utrecht, Eindho
ven, Rotterdam en Maastricht
staan op de rol. De puntvorm
maakt de pizza makkelijker eet
baar, maar alle traditionele ingre
diënten zitten er in. Grote voor
deel: je kan de pizza met één
hand eten. In pizzaland Italië is
de vinding niet tijdens groot
scheepse demonstraties ritueel
verbrand, maar een groot suc
ces. In de meeste winkelcentra
is er wel een vestiging van de in
2002 begonnen Kono-keten.
Een hoorn-pizza Margharita
komt in ons land op 2,95 euro.
www.konopizza.nl
4-
41
- v-
v-
foto CPD
hectare, waarop ook andere druivensoor-
ten staan, zoals chardonnay, sauvignon
blanc of merlot. Die worden verkocht als
Vin de Pay's d'Oc. Maar Claudes liefde
blijft toch de Picpoul de Pinet, waarvan
ze jaarlijks zo'n 300.000 flessen produce
ren. „Wie kan zo'n frisse wijn nou weer
staan in het voorjaar."
Op een paar honderd meter af
stand van het terras steken
rijen palen omhoog uit het
water. Daar worden de be
roemde oesters van Bouzigues gekweekt
in 'hangcultuur'. Hoe dat werkt hebben
we eerder die dag gezien bij de buurman,
de familie Balmefrézol.
Vader, moeder en zoon zijn hard aan het
werk om tenminste nog iets van het jaar
te maken. Want 2006 was een rampjaar
voor de oesterkwekers. „Door de warme
zomer zijn vrijwel alle mosselen gedood
en de helft van de oesters. Omdat er
maar twee inlaten vanuit de Middelland
se Zee in het bassin zijn en het water
hier op sommige plekken slechts twee
tot drie meter diep is, is het water veel te
warm geworden voor de schelpdieren."
Ze hopen op betere tijden, en zijn alvast
bezig om de volgende oogst veilig te stel
len. Op lange tafels leggen ze twee rijen
van jonge oesters naast elkaar. Vervolgens
wordt er een koord tussen gelegd en met
een laagje cement worden koord en oes
ters tegen elkaar gedrukt. Tenslotte wordt
er een derde oester bovenop 'geplakt'.
„Zo ontstaan vijf meter lange touwen
met oesters die door de Balmefrezols
aan rijen palen worden gehangen in
de diepere delen van het bassin. En
daar moeten ze dan groeien." Soms
gebeurt dat uitbundig. Ma Bal
mefrézol toont ons pignes des hui
tres, forse 'klompjes' met oesters.
Hoewel de oesters uit Bouzigues in
heel Frankrijk zeer geliefd zijn,
komt het zaad voor de schelpdie
ren uit de Charente, aan de Atlan
tische kust. „Daar kun je door
het koude water in elk geval ge
zond zaad vandaan halen. Maar
hier groeien ze dan weer tot
die prachtige exemplaren."
Die in allerlei tentjes langs
de kust bij Bouzigues tegen aangename
prijzen worden verkocht. Een enkele oes
tervisser heeft naast zijn werkplaats en
steiger een eenvoudig restaurantje inge
richt, waar zeeverse waar wordt geser
veerd. Puur, zonder frutsels. Schelpdie
ren, maar ook vis. Met alleen een mooie
wijn als begeleiding.
Als de duisternis valt en het water door
de nacht wordt opgeslokt, ontrolt zich
een fascinerend schouwspel. Met aan
zwellend gegrom nadert over het wa
ter, dwars door de rijen houten palen,
met hoge snelheid een licht, dat weer
zwenkt, draait en dan weer naar ons
toekomt. Ondertussen klinkt een luid
getrommel, alsof een feestvierende
groep jongeren in al hun dronken uit
bundigheid het lot en de palenrijen
tarten. Even plotseling als het begon
nen is, is het weer stil. De volgende
ochtend vertelt de waard over de
vissers, die met veel lawaai de dora
des naar hun netten jagen. Want
die vissen schuilen ook graag bij
de oesters. En passen overigens
ook uitstekend bij de Picpoul.
Avvr1. -v -wm
.L.
4$
Foto boven: Oesterkwekerijen
voor de kust van Bouzigues.
Foto uiterst links: Oesters en mos
selen uit de Bassin de Thau, ver
mengd met zeefruit.
Foto midden: Monsieur Bal
mefrézol jr. prepareert de touwen
met kweekoesters.
Foto links: Een frisse Picpoul de Pi-
net van Domaine Félines Jourdan.
Liefhebbers
van whisky kunnen hun hart
ophalen in het PSV-stadion in
Eindhoven. Daar worden zater
dag 24 maart meer dan 300 malt
whisky's bijeengebracht, die alle
maal geproefd mogen worden.
Het gaat niet alleen om whis
ky's uit de traditionele landen
als Schotland, Ierland en de VS,
maar ook uit Japan, India en
Nieuw-Zeeland. Toegang kost
40 euro. Alleen voor het proe
ven van heel zeldzame whisky's
moet een euro worden bijbe
taald. Het whisky-festival loopt
van een tot vijf uur 's middags,
en van zeven tot elf uur 's
avonds, www.whiskyfestival.nl.
Fruitdrankjes zo
als je ze thuis zou maken, zeg
gen de makers van de Innocent
Smoothies over hun product.
Dus hoppa, handenvol bosbes
sen en bramen in de fruitpers,
en er is weer een nieuwe smoo
thie, in dit geval de Innocent
Blackberries&Blueberries. Geen
conserveermiddelen en geurstof-
fen, gewoon versgeperst sap. De
bramen en bosbessen komen
uit de VS, Servië en Hongarije.
De flesjes zijn onder meer te
koop bij C'est du pain op de sta
tions en de Bijenkorf www.in-
nocentdrinks.nl.
Chipsfabrikant Frito-Lay
brengt chips in de winkelschap
pen op basis van fruit en groen
ten. De chips bevat minder vet,
zout en koolhydraten dan de ge
wone chips, gemaakt van aard
appelen. De chips zullen in zes
smaken verschijnen onder
fraaie namen: Farmland Ched
dar, Garlic Herb Field, Tangy
Tomato Ranch, Wild Berry
Patch, Apple Cinnamon Grove
en Peach Mango Paradise.