Eten en drinken Rijkdom langs een mediterrane binnenzee PZC Donderdag 8 maart 2007 39 ETALAGE PUNTZAK-PIZZA Pizza in de vorm van een hoorn. Is her dan nog wel een pizza? Jawel, zeg gen de initiatiefnemers van Ko- no Pizza, een keten van winkels met puntzak-pizza's. De eerste is geopend in Hilversum, en Amsterdam, Utrecht, Eindho ven, Rotterdam en Maastricht staan op de rol. De puntvorm maakt de pizza makkelijker eet baar, maar alle traditionele ingre diënten zitten er in. Grote voor deel: je kan de pizza met één hand eten. In pizzaland Italië is de vinding niet tijdens groot scheepse demonstraties ritueel verbrand, maar een groot suc ces. In de meeste winkelcentra is er wel een vestiging van de in 2002 begonnen Kono-keten. Een hoorn-pizza Margharita komt in ons land op 2,95 euro. www.konopizza.nl 4- 41 - v- v- foto CPD hectare, waarop ook andere druivensoor- ten staan, zoals chardonnay, sauvignon blanc of merlot. Die worden verkocht als Vin de Pay's d'Oc. Maar Claudes liefde blijft toch de Picpoul de Pinet, waarvan ze jaarlijks zo'n 300.000 flessen produce ren. „Wie kan zo'n frisse wijn nou weer staan in het voorjaar." Op een paar honderd meter af stand van het terras steken rijen palen omhoog uit het water. Daar worden de be roemde oesters van Bouzigues gekweekt in 'hangcultuur'. Hoe dat werkt hebben we eerder die dag gezien bij de buurman, de familie Balmefrézol. Vader, moeder en zoon zijn hard aan het werk om tenminste nog iets van het jaar te maken. Want 2006 was een rampjaar voor de oesterkwekers. „Door de warme zomer zijn vrijwel alle mosselen gedood en de helft van de oesters. Omdat er maar twee inlaten vanuit de Middelland se Zee in het bassin zijn en het water hier op sommige plekken slechts twee tot drie meter diep is, is het water veel te warm geworden voor de schelpdieren." Ze hopen op betere tijden, en zijn alvast bezig om de volgende oogst veilig te stel len. Op lange tafels leggen ze twee rijen van jonge oesters naast elkaar. Vervolgens wordt er een koord tussen gelegd en met een laagje cement worden koord en oes ters tegen elkaar gedrukt. Tenslotte wordt er een derde oester bovenop 'geplakt'. „Zo ontstaan vijf meter lange touwen met oesters die door de Balmefrezols aan rijen palen worden gehangen in de diepere delen van het bassin. En daar moeten ze dan groeien." Soms gebeurt dat uitbundig. Ma Bal mefrézol toont ons pignes des hui tres, forse 'klompjes' met oesters. Hoewel de oesters uit Bouzigues in heel Frankrijk zeer geliefd zijn, komt het zaad voor de schelpdie ren uit de Charente, aan de Atlan tische kust. „Daar kun je door het koude water in elk geval ge zond zaad vandaan halen. Maar hier groeien ze dan weer tot die prachtige exemplaren." Die in allerlei tentjes langs de kust bij Bouzigues tegen aangename prijzen worden verkocht. Een enkele oes tervisser heeft naast zijn werkplaats en steiger een eenvoudig restaurantje inge richt, waar zeeverse waar wordt geser veerd. Puur, zonder frutsels. Schelpdie ren, maar ook vis. Met alleen een mooie wijn als begeleiding. Als de duisternis valt en het water door de nacht wordt opgeslokt, ontrolt zich een fascinerend schouwspel. Met aan zwellend gegrom nadert over het wa ter, dwars door de rijen houten palen, met hoge snelheid een licht, dat weer zwenkt, draait en dan weer naar ons toekomt. Ondertussen klinkt een luid getrommel, alsof een feestvierende groep jongeren in al hun dronken uit bundigheid het lot en de palenrijen tarten. Even plotseling als het begon nen is, is het weer stil. De volgende ochtend vertelt de waard over de vissers, die met veel lawaai de dora des naar hun netten jagen. Want die vissen schuilen ook graag bij de oesters. En passen overigens ook uitstekend bij de Picpoul. Avvr1. -v -wm .L. 4$ Foto boven: Oesterkwekerijen voor de kust van Bouzigues. Foto uiterst links: Oesters en mos selen uit de Bassin de Thau, ver mengd met zeefruit. Foto midden: Monsieur Bal mefrézol jr. prepareert de touwen met kweekoesters. Foto links: Een frisse Picpoul de Pi- net van Domaine Félines Jourdan. Liefhebbers van whisky kunnen hun hart ophalen in het PSV-stadion in Eindhoven. Daar worden zater dag 24 maart meer dan 300 malt whisky's bijeengebracht, die alle maal geproefd mogen worden. Het gaat niet alleen om whis ky's uit de traditionele landen als Schotland, Ierland en de VS, maar ook uit Japan, India en Nieuw-Zeeland. Toegang kost 40 euro. Alleen voor het proe ven van heel zeldzame whisky's moet een euro worden bijbe taald. Het whisky-festival loopt van een tot vijf uur 's middags, en van zeven tot elf uur 's avonds, www.whiskyfestival.nl. Fruitdrankjes zo als je ze thuis zou maken, zeg gen de makers van de Innocent Smoothies over hun product. Dus hoppa, handenvol bosbes sen en bramen in de fruitpers, en er is weer een nieuwe smoo thie, in dit geval de Innocent Blackberries&Blueberries. Geen conserveermiddelen en geurstof- fen, gewoon versgeperst sap. De bramen en bosbessen komen uit de VS, Servië en Hongarije. De flesjes zijn onder meer te koop bij C'est du pain op de sta tions en de Bijenkorf www.in- nocentdrinks.nl. Chipsfabrikant Frito-Lay brengt chips in de winkelschap pen op basis van fruit en groen ten. De chips bevat minder vet, zout en koolhydraten dan de ge wone chips, gemaakt van aard appelen. De chips zullen in zes smaken verschijnen onder fraaie namen: Farmland Ched dar, Garlic Herb Field, Tangy Tomato Ranch, Wild Berry Patch, Apple Cinnamon Grove en Peach Mango Paradise.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 41