De nieuwe generatie olijfolie Er is veel Koriander blust branden r 20 I Donderdag 1 maart 2007 PZC 'O -T ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Koriander is het oudste en het meest gegeten groene kruid, wereldwijd gezien. Toch is zijn reputatie omstre den. Er zijn mensen die letterlijk rillen van de smaak. En laat dat nou precies de bedoeling zijn. Koriander is pas echt in z'n element als hij branden mag blussen. Met rode en groe ne peper als tegenspelers, verdient hij wat mij betreft de Oscar voor de beste culinaire bijrol. In de Europese keukens is korian der niet bepaald populair. Je hebt peterselie, dan een hele tijd niets, dan het mediterrane kwartet basilicum, tijm, oregano en rozemarijn, dan selderij, bieslook en dille en dan.... o ja, ko riander. In de Thaise en Indiase keuken wordt verse koriander veelvuldig gebruikt, maar ook bijvoorbeeld in de Mexicaanse en de Caraïbische. Overeenkomst: in al deze landen zijn ze niet vies van een pepertje meer of minder en wordt ruimhar tig omgesprongen met knoflook. Ingrediënten die flink prik ken op de tong en die om iets kalmerends schreeuwen. Korian der Cilantro in het Spaans) is dan het aangewezen kruid. Het heeft iets fris citrusachtigs maar, heel gek, alléén in combinatie met peper. Zonder smaakt het zwaar en ronduit muf Kent u de bijnaam van koriander in het Oudnederlands? Wantsen- kruid. Wantsen zijn een soort luizen, die een bittermuffe stof uitscheiden. Eet smakelijk. Van de korianderplant wordt zowel het gekartelde groene blad, als de peperbolachtige vrucht gebruikt. Dat zaad vormt, gemalen, het hoofdbestanddeel van ketoembar, een geel, noot achtig smakend poeder uit de Indonesische en Maleise keu ken. c Korianderzaden en afbeeldingen ten USCar voor van e blaadjes zijn gevonden in de beste de Egyptische piramides. Er wordt algemeen aangenomen dat korian- culinaire bijrol der één van de bittere kruiden was, die de joden meenamen op hun vlucht in de woestijn. Koriander(zaad) staat erom bekend dat het conserveert en bacterie- en schimmeldodend is. Het wordt daarom ook vaak gebruikt bij inleggen in het zuur. De Romei nen smeerden hun vlees in met een pasta van koriander en azijn, om het langer houdbaar te maken. Gek genoeg is verse koriander als kruid vrijwel geheel uit de Italiaanse keuken ver dwenen, maar in de Griekse speelt het nog een belangrijke rol. Enkele typisch Griekse gerechten met lam en met varkens vlees bevatten volop koriander. Onder andere het ook in onze contreien doorgedrongen gyros (reepjes vlees). Ik kook de laatste tijd graag Thais. Daarom staat er steevast een korianderplantje op de vensterbank. Altijd verse blaadjes bij de hand. Drogen werkt niet bij koriander. Van die krachti ge smaak blijft helemaal niets over. Invriezen kan, maar dan raakt hij wel zijn frisse groene kleur kwijt. De Caraïbische en Mexicaanse keuken kunnen ook niet zonder koriander. In een pittige salsa zijn de blaadjes onmisbaar. Hun smaak wordt sub tiel versterkt door het ge- jJM Tot slot: wist u dat korian- I der, samen met sinaasappel- Jt schil, het smaakbepalende element is in ons witbier. Nou, als iets een brandje Mexicaanse garnalen met koriandermayo (voorgerecht voor 4 personen) 200 gram gare gepelde party-garnalen, 1 stengel bleekselderij, 2 lente-uitjes, 2 grote rijpe tomaten, 1 eetlepel olijfolie, 1 bosje ver se koriander, 1 limoen, 1 flinke teen knoflook, 2 groene jalapeno- pepers (uit potje), 6 eetlepels mayonaise, chilipoeder, zeezout. Ontvel tomaten, verwijder zaadjes en snijd in kleine blokjes. Verwij der draden van de bleekselderij en snijd in kleine blokjes. Snijd len te-uitjes (wit én groen) in ragfijne ringetjes en meng alle groenten door elkaar, hak of pers knoflookteen. Voeg de helft aan het groen temengsel toe. Vermeng samen met 20 fijne korianderblaadjes, eetlepel limoensap en eetlepel olijfolie tot een frisse salsa. Maak koriandermayonaise door gesneden jalapeno-pepers, knof look, koriander (ook stelen) en sap van een halve limoen in de keu kenmachine tot een groene pasta te draaien. Meng mayonaise er door en breng op smaak met chilipoeder en zeezout. Schep salsa in een glas, schik hierop de garnalen en maak af met een flinke schep koriandermayo. Garneer met blaadje koriander en serveer met een lange lepel. Schenk een frisse Riesling of een lek ker witbiertje. Tip: Je kunt hier ook een lekkere amuse mee maken. Schep wat sal sa op een tacochipje, schik er een garnaal op en maak af met een toefje mayo. Zaterdag 3 maart verschijnt deel 2 van Suske en Wiske op klein formaat De fles olijfolie heeft zijn vaste plek veroverd in onze keukenkast. En we halen hem regelmatig tevoorschijn, als we bakken, grillen of een dressing maken voor de salade. Net nu we vertrouwd zijn met begrippen als Extra Vergine, eerste en tweede persing, komen er betaalbare nieuwe olijfolies op de markt, waar geen pers meer aan te pas komt. door Puck Kerkhoven foto's GPD De tijden zijn veran derd in de wereld van de olijfolie. Geen zwartgeklede oma- tjes meer die netten spannen onder knoestige bomen in een eeuwenoude olijfgaard. Geen besnorde mannen met ge bronsd bovenlijf, gevaarlijk balan cerend op lange ladders om de rij pe vruchtjes uit de takken te har ken. Geen zwierige signorita's die de volle manden op de schouder, zingend naar de oude oliepers in het naburige dorpje dragen. Ze hebben plaatsgemaakt voor roestvrijstalen tanks, computerge stuurde centrifuges en laserther mometers. Maar passie en respect voor olijfolie zijn gebleven. Even als de smaak en het kwaliteitsbe sef lammer van het romantische plaat je, maar onze roomboter wordt toch ook niet meer gekarnd in een houten ton, door een blonde deer ne in het schuurtje achter de boer- SchOpdien en Suske en Wiske, ook op tabloid!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20