heeft het juiste karakter 1 v5 PZC Zaterdag 17 februari 2007 Dat zijn Ron en Els Henderikse uit Middelburg niet helemaal met hem eens. Zij stonden tot voor en kele jaren geleden in het Groot Pa- radys in Middelburg en haalden van 1996 tot en met 2002 een Mi- chelinster met hun restaurant. Vooral Els veert op als het om de horecaopleidingen gaat. Zij was al tijd gastvrouw in het restaurant en is er van overtuigd dat een restaurant nooit een ster zal krijgen als de bediening niet in orde is. En juist op dat aspect kan er in de sfeer van de opleidingen volgens haar nog wel wat verbeteren. Ron: „Het zijn wel mensen uit de ptakijk die lesge ven, maar vaak zijn het koks. En koks heb ben toch een andere kijk op de bediening dan mensen die juist daar voor gaan. Je hoorde vroeger wel zeggen 'een ober is een kok zonder ballen', en dat is niet de juiste mentaliteit." Els: „Tegen een kok wordt opgekeken, maar er is geen horeca bedrijf dat een ster krijgt als de bediening niet goed loopt." Ze zijn er dan ook best trots op dat hun zoon Geoffrey door het Culinair Genootschap Knoopjelos tot bes te Gastheer van Nederland is gekozen en tevens de titel Beste Sommelier in de wacht wist te slepen. Waar hij werkt? In derdaad, in Oud Sluis. Ook Ron Henderikse verklaart het succes van de Zeeuwse kok uit de mentaliteit in dit gewest. Hij heeft het over onverzette lijkheid. „Kijk, er wonen nu eenmaal wei nig mensen in Zeeland. Dus met die klan dizie alleen red je het niet. Ook de meeste toeristen kwamen vroeger niet naar Zee land voor de goede restaurants. In die tijd was de kwaliteit bij de buren namelijk ge woon beter. Dus wilde je er bovenuit stij gen, dan moest je gewoon beter zijn dan de anderen. Er voor knokken. Anders kom je er niet. Dat zie je nu gebeuren. Sinds Oud Sluis een derde ster heeft is er interes se vanuit Nederland voor Zeeland. Als je een ster hebt komt de toeloop. Dat heb ben wij ook gezien. Dan komen de sterren vreters." Overigens wijst hij er op dat niet alleen het Nederlandse publiek anders tegen goe de restaurants aankijkt dan bijvoorbeeld het Belgische. Dat doen de overheden ook. In Frankrijk legt de gemeente een weg aan naar je restaurant als je een Michelinster hebt ge haald. In Middelburg kreeg Henderikse destijds niet eens een vergunning voor drie parkeerplaatsen voor zijn klanten. Donald Temmerman uit IJ- zendijke staat figuurlijk gezien aan de wieg van al die Zeeuwse talen ten. Hij geeft de aanstormende koks les aan het ROC te Middelburg. Volgens hem gaan er, gelet op het niveau van de Zeeuw se restaurants, in de toekomst zeker nog Michelinsterren in Zeeland bijkomen. Zeeuwen zijn gewild in de toprestaurants, is zijn ervaring. Ook hij houdt het op het Zeeuwse karakter. „Ze staan er om bekend dat ze hun werk goed doen. Ze zijn be scheiden en bereid om hard te werken en ze vinden het ook niet erg om te reizen naar een stageplaats. Wat dat betreft is het wel een stimulans dat er in Zeeland steeds betere restaurants bij komen. Dan zien ze in hun eigen omgeving hoe het moet." Temmerman, zelf ooit kok bij d'Ouwe Werf in Veere, legt uit dat als de basis goed is een leer ling kan opklimmen door in steeds betere restaurants te gaan werken. „Een chef onthoudt heus wel of hij een po tentiële topper heeft gehad als stagiaire en als zo iemand dan zelf een vacature in zijn keuken heeft, is hij dat niet vergeten. Dan komt zo'n leerling in een gespreid bedje. Waarmee ik niet wil zeggen dat er dan niet meer hard gewerkt moet worden. Inte gendeel. Iedere leerling moet de techni sche handelingen onder de knie krijgen. Maar ze moeten ook liefde hebben voor het product en gevoel voor het vak. Wat dat betreft zit ten ze in Zeeland gewoon goed. Ie hebt hier prachti- Michelinsterren in Zeeland Zeeuwse restaurants met een of meerdere Michelinsterren. Het Groot Paradys Middelburg?) Oud Sluis Het aantal restaurants met een Michelinster in Zeeland sinds 1965. Katseveer Het Reymerswale Wilhelminadorp eYerseke Krüiningen Inter Scaldes Hoofdplaat De Kromme i Watergang 65 '75 '80 '85 '90 '95 '00 '05 '06 '07 ge producten uit de Zak van Zuid-Beve land en de Oosterschelde. En je ziet ook wel dat ze zich daar op toeleggen." Maartje Boudeling was jarenlang de lea ding lady van culinair Nederland. Enkele jaren geleden namen zij en haar man Kees afscheid van hun restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Volgens haar worden jonge mensen het meest geïnspireerd door wat ze om zich heen zien. „Als zij in een keu ken terechtkomen waar prestaties geleverd worden, waar ze zien dat er gewerkt wordt om vooruit te komen en iets op te bouwen, dan worden ze daar enthousiast van en nemen ze dat over. Wij hebben in onze zaak ook talrijke mensen opgeleid. Je haalt ze er meteen tussenuit: de mensen die hart voor de zaak hebben. Die ambities hebben en voor uit willen. Gek genoeg krijgen die mensen ook vaak iets van thuis mee. Als ze ouders heb ben die lekker kunnen koken, krijgen ze daar iets van mee. We lieten ze eerst voor het personeel koken, dan zie je snel genoeg wie er iets in zijn mars heeft." In haar ogen is er genoeg talent in Zee land, ook onder de mensen die als begin nend koks in Inter Scaldes gewerkt heb ben. Ze noemt Mart Scherp uit Vlissingen en twee jongens in Yerseke, Günther Blok en Maurice Mulder, maar ook Rutger van der Weel in Katseveer. Volgens Boudeling hebben mensen als Cas Spijkers, met zijn kookprogramma's maar ook in zijn eigen restaurant, enorm veel bijgedragen aan de populariteit van koken onder jongeren. Dat geldt volgens haar in het algemeen voor de verschillende kookprogramma's die tegenwoordig op televisie te zien zijn en voor de aandacht voor koken en de keu ken in de media. Of het aan de Zeeuwse mentaliteit ligt weet ze niet precies, maar als jongens en meisjes in een toprestaurant willen werken, moeten ze wel over een goede instelling beschikken. Zeeland doet het dus goed op culinair ge bied en ook voor de toekomst ziet het er goed uit. Daar moet de provincie dan ook voor uit willen en durven komen. Dat betekent dat één van de eigenschap pen van dat Zeeuwse karakter maar eens opzij gezet moet worden: die (val se) bescheidenheid.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 61