Eten en drinken Verdwalen in het woud van keurmerken De heerlijkheden Ui geeft nieuwe kracht 20 Donderdag 15 februari 2007 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Met carnaval stijgt de afzet van uien met sprongen i ik heb er de kracht niet meer voor'. Deze zin, thea- I 1 traal zuchtend uitgesproken met de rug van de hand tegen het voorhoofd, is hier in huis heel popu lair. Vooral bij het tienervolk, als de afwasmachine moet wor den uitgeruimd of zo. Ze doen, heb ik begrepen, Gordon na, die op huishoudelijk gebied kennelijk ook niet gewend is de handen uit de mouwen te steken. Neem een ui, zou ik ze toe willen roepen. Die gaf de Egyptische piramidebouwers al nieu we kracht. Gouden tip voor vermoeide carnavalvierders. Je staat er niet bewust bij stil, maar als je flink hebt doorge haald en een paar vermoeidheidsgrenzen bent gepasseerd, smaken uien bijna altijd goed. Een hamburger of een frikadel met veel gebakken uien, braadworst met ui, een warm uien stokbroodje, een stevige kop uiensoep of snert, hachee... en 'friete mèh zoervleisj' (zuur- vlees). Iedereen die in Limburg woont, of daar wel eens komt, zal dit herkennen. Dit heerlijke stoofvleesgerecht dankt zijn ken merkende zure smaak aan de azijn waarin het rauwe vlees mi nimaal acht uur mag marineren. Het zuur wordt plezierig afge zwakt door het zoet van suiker, gefruite uien en peperkoek, die ook voor de binding zorgt (zie recept). Onze vrienden, die hun hele leven in hartje Maastricht heb ben gewoond, en nu net over de grens met België een huis hebben, zijn experts op het gebied van zoervleisj. Er gaat geen carnaval voorbij of er staat een grote ketel op het vuur. Wie honger heeft, neemt. Ze bakken zelf hun frieten erbij, van die lekkere stevige, maar die kun je natuurlijk ook halen bij de plaatselijke frituur. Zo'n maaltje, met wat sla erbij, en je kunt er weer uren tegen. De oude Egyptenaren wisten het v al: uien geven weer nieuwe fysie- ke kracht. Ze gaven ze in grote hoeveelheden aan de bouwers hun piramides. Bij de lunch, bij het avondeten, zelfs bij het ont- L bijt. Ze kenden deze verkla- ring toen nog niet, maar uien bevatten behoorlijke hoeveel heden vitamine B en C, fos- >r, calcium en calium. Bovendien bevat ten alle ui-achtigen (dus ook knoflook) gro te hoeveelheid 'bio-actieve stoffen' zoals quercetine, die het lichaam beschermen tegen vi russen en infectieziektes. Dus als je weerstand op de proef wordt gesteld, zoals bij carna val zomaar kan gebeuren, zijn uiengerechten hét antwoord. Een broodje shoarma met veel knoflooksaus kan ook uitkomst bieden, maar dat heeft weer nadelen. Wist u trouwens dat de ui in Nederland de meest gegeten groente is? Hij heeft de bloemkool van de eerste plaats gesto ten. We kopen per huisgezin jaarlijks 3,35 kilo uien, maar we eten er nog veel meer, want ook de voedingsindustrie is dol op uien. We schijnen per persoon tussen de 4 en 5 kilo uien per jaar binnen te krijgen. Met carnaval stijgt de afzet van uien (juinen) onder de grote rivieren en in andere carnavalshaar den met sprongen, let maar op! Om tot slot een toepasselijke carnavals-liedtekst te citeren: Ich loap de frituur in, En sjrieuw mich doa heisj: Ich wil friete mit zoervleisj! Limburgs zoervleisj (voor 4 a 5 personen) 1 kg magere runderlappen, 2 dl wijnazijn, 2 theelepels, zout, vers gemalen peper, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 2 theelepels gedroogde tijm, 4 grote uien, 100 gram boter, 2 eetle pels bruine suiker, 4 plakjes ontbijtboek, 1 eetlepel bessengelei Snijd het vlees in blokken. Vermeng in een kom azijn met zout, versgemalen peper. Voeg kruidnagel, laurierblad, jeneverbessen, tijm en blokken vlees toe. Kneed goed door, dek af en laat mini maal acht uur intrekken. Snipper één ui en snijd de rest in dunne ringen. Verhit 25 gram bo ter in een koekenpan en fruit hierin de uien. Schep vlees uit de marinade, dep droog. Zeefde marinade en be waar 2 dl. Smelt de rest van de boter en bak hierin het vlees rond om bruin. Voeg uien, suiker en marinade toe. Laat twee uur heel zachtjes pruttelen op het kleinste gaspitje met sudderplaatje. Voeg een half uur voor het eind verkruimelde ontbijtkoek toe. Neem van het vuur en roer er een lepel bessengelei doorheen. Serveer met frieten (of kruimige aardappels) en sla. Een biertje smaakt er prima bij. Tip: Maak deze typisch Limburgse carnavalspot een dag van tevo ren. Hij wordt er alleen maar lekkerder op. Op de dag zelf hoeft u hem alleen maar op te warmen. Frieten bakken of halen en klaar. De medewerkster van Al- bert Heijn zet grote ogen op. „Een rood logo voor tandvriendelijk snoep?", herhaalt ze met onverho len verbazing. Ze zoekt door het rek met kauwgum, peper munt en drop, maar vindt niets. „Tooth Friendly, zei u?" Het woud aan keurmerken in supermarkten is de laatste jaren zo dicht gewor den dat zelfs winkelpersoneel de weg kwijt raakt. Voor de con sument is er hele maal geen touw meer aan.vast te knopen. Zo bestaan naast het obscure Happy Tooth-lo- go ook de gezondheidslabels Ik Kies Bewust, het Klavertje van Al- bert Heijn en het algemene blau we Energielogo dat het aantal calo rieën van een product vermeldt. Bij duurzaamheidslabels is de ver warring nog groter. Er is het Het aantal logo's en keurmerken in de supermarkten rijst de pan uit. Voor de consument is er geen touw aan vast te knopen. Maar één betrouwbaar keurmerk voor voeding is nog ver weg. door Dylan de Gruijl foto ANP Eko-logo, Milieukeur, Eu ropees eco-label, Gras Keurmerk, Beter Le ven-logo, Max Have- laar, MSC-label en nog meer. „Voor een consument het heel lastig zich daarin een SMK-directeur Regien van der Sijp van het Milieukeur. „Maar het is een ingewikkeld verhaal. Je hebt lo go's en keurmerken, zoals ons Mi lieukeur." Het Voedingscentrum en de Con sumentenbond zijn de ratjetoe beu. Zij pleiten voor één logo, te beginnen voor gezondheidclaims. De consument moet in één oogop slag zien of een product veel vet, suiker, calorieën, zout of andere stoffen bevat. De Consumentenbond ziet wel wat in het Engelse stoplichtsys teem dat het voedingsetiket een voudig weergeeft. Rood staat voor ongezond, groen voor gezond. Hoewel supermarkt Tesco het over heidsinitiatief bekritiseerde, zijn consumenten positief „Zo'n logo moet dan voor de hele industrie gel den", aldus Marcel van Beuse- kom van de Consumen tenbond „En het liefst in heel Slager Pépé Barbe (Uit het boek Van het varkenfoto GPD Stéphane Reynaud, kleinzoon van een Franse slager, schreef een lijvig (kook)boek over het varken. Over alle heerlijkheden van deze vaak verguisde knorrende krulstaart. door Ray Simoen Met een en hetzelfde betaalmiddel voor heel Europa moet het lukken, dachten slimme politici vlak voor de in gang van het derde millennium. Europa zou met de euro snel één geheel worden. Een kwestie van geduld. Lang voor de euro uitge dokterd werd als bindmiddel voor de kibbelende naties was Europa echter al verenigd door een beest op vier poten: het varken. Twee millennia lang leefde Euro pa, van Spanje tot Duitsland en van Engeland tot Italië, van dit knorrebeest. „Zijn rijk is het meest universeel en zijn kwaliteiten zijn het minst betwist. Zonder hem geen spek, en dus geen keuken, zonder hem geen ham, geen worst, geen andouille en geen bloedworst", loftuitte Grimod de La Reynière (1758-1838), de uitvin der van de gastronomische journa listiek, zeg maar de voorloper van 'onze' Johannes van Dam. De Fransman vroeg zich dan ook terecht af'welke schandelijke nala tigheid zijn naam tot een grove be lediging heeft gemaakt?' Het ant woord is helder: de mens heeft het varken tot de koning van de smeri- P -.VJPEtfeliJc

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20