Consument De De aarde in een walnoot 18 Zaterdag 10 februari 2007 PZC KOOPWAAR door Wouter Klootwijk Het is de grond die de noten zo geweldig doet smaken Ze zijn lekker. Maar het is haast onmogelijk walnoten al leen maar lekker te vinden. Zoveel goeds wordt er over gezegd. Zo gezond, dat ze in het ziekenfondspakket zou den moeten. Veel beter dan margarine tegen je cholesterol. In Spanje aten mensen zich wetenschappelijk het schompes. Het cholesterol kwam hun bijkans de oren uit. Maar een walnoot- je toe, en weg was het cholesterol. Zo ongeveer luidde het be richt dat vorig najaar verspreid werd. Ik heb walnoten graag omdat ze zo opwindend bijzonder sma ken. Meestal. Soms. Ze kunnen ook muf zijn en zepig. Maar ik heb er nooit ernstig bij stilgestaan. Tot ik op een handelsbeurs kwam, in Frankrijk. Een delicatessenbeurs waar kostelijke waar werd aangeprezen. Nederlanders lieten er gele kaspapri- ka's proeven, Fransen toonden een keur aan rode en paarse aardappelen en Italianen sneden de grootste boterhamworst ter wereld in plakjes. Mortadella zo groot als varken. Daartus sen, tussen de mooiste Spaanse hammen met het zwarte hoef je van het varken er nog aan en de wildst gedesignde bonbons uit België, daartussen, onopval lend, stond een walnotenkraam- pje. Zo gewoon dat je er voorbij was voor je wist wat je miste. Niks anders was er te zien dan een berg walnoten op een toonbank, een houten hamertje er naast en een vriendelijke vrouw die afwachtte. Ik sloeg met het hamertje een dop open en at de noot er uit. Toen gebeur de het. Wat een topnoot. Wat een heel erg lekkere walnoot, mevrouw, hoe kan dat nou, lekkerder dan ik ooit eerder wal noot at, waarin zit hem dat? De vrouw lachte triomfantelijk. Terroir, zei ze. Een wijnwoord. Het betekent (onder)grond, aar de. Wijngekken doen net of het Franse woord dat ze nooit verta len, hun prive-eigendom is. Ze kunnen - zeggen ze - aan de wijn de terroir proeven, de grondsoort waarin de druif groei de. Anders gezegd, terroir heeft invloed op de smaak van de wijn. Is dat nou echt zo? Vaak is-het kul omdat veel met wijn wordt geknoeid. Maar in principe kan het. En het is niet aan druiven voorbehouden. Appels van twee appelbomen van het zelfde ras in verschillende grond kunnen in smaak verschillen. De ene grondsoort is lekkerder - nou ja, maakt de appel beter - dan de andere. Met noten precies zo, zegt Patri cia Thivillier, attachee commer- ciale van de coöperatie Coopenoix/Euronoix, die onder de merknaam Noix de Grenoble noten verkoopt (www.aoc-noix- degrenoble.com). Het is de grond in de dalen rond Greno ble die de noten zo geweldig doet smaken. De noten hebben dan ook een appellation d'origi- ne contrölée. In de wijnwinkel word je doodgegooid met appel lations, in de noten is er maar een met zo een keur, een garan tie van herkomst. Terug thuis de fiets gepakt en naar Albert Heijn. Als ergens in Nederland appellation walnoten te koop zijn, moet het bij Albert Heijn zijn. Maar niks. Een netje walnoten u't Californië. Met op 'tJKmf een label aan het netje een aan wijzing hoe de noten te 'berei- foto CPD den': 'Kraak de noten met een notenkraker'. Bij Supercoop kocht ik noten in een verpakking waarop niet eens staat waar ze vandaan komen. Maar lekker dan? Nee. De noten van Al- bert Heijn en Supercoop zijn (ook volgens mijn blinde proef- paneltje aan de keukentafel) vlak, suf, levenloos en sommige zepig. Ze geven niet half het genoegen van de noten uit de om streken van Grenoble. Moeten we er dan maar voor naar Frankrijk? Toch niet. Je ge looft het niet en ik kan het nog steeds niet geloven eigenlijk. Maar ik heb zojuist een paar kilo in huis gehaald van de appel lations d'origine contrölée. De noten van Grenoble. En je raadt niet waar. Albert Heijn vraagt voor een netje van 400 gram matige noten uit Californië 2 euro. Dat is 5 euro per kilo. Bij Supercoop, een zakje van ongeveer hetzelfde laken, ook 5 euro per kilo. Ik betaalde voor een kilo Noix de Grenoble... 3 euro. Bij stuntkruidenier Lidl. van Een experimenteel kostuum van Hiromi Onodera, student aan de Academie Antwerpen. Bikkembergs, Demeulemeester, Van Beirendonck, Van Noten, Van Saene, Yee. Namen die niet uit te spreken zijn. Dus werden ze de Zes van Antwerpen genoemd. Nu, ruim vijftien jaar later, zijn het de gouden namen van de mode waar niemand meer omheen kan. door Hans Jacobs foto's Patrick Robyn

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 18