Eten en drinken een laboratorium is een spannend avontuur PZC Donderdag 8 februari 2007 21 Patissier Robert van Beekhoven is in Nederland een van de pioniers op het gebied van moleculair koken. asperge, balletjes met vloeibare mozzarella, marshmallows van kaas en kaviaar van meloen. Foodies (mensen die bijzonder geïnteresseerd zijn in voedsel) zijn bereid vijf maanden of langer op de wachtlijst plaats te nemen en topkoks van over de hele wereld staan in de rij om stage te mogen lopen. Sterker, ze betalen ervoor. Naast El Bulli opent Adria, met al z'n succes, in Barcelona een heus keukenlaboratorium. Daar experi- een andere vraag. Voor haar nieuwste boek, Witte brood in rode wijn, is Dubois een stuk dichter bij huis gebleven. In Rotterdam, om precies te zijn. Ge boorte- en sterfplaats van de ver maarde filosoof Desiderius Eras mus (1466-1536), en woonplaats van Dubois. Laat haar moeder nu directeur zijn van het Erasmushuis van die stad, dus dat betekent Eras mus en de paplepel. Dubois schetst het leven van haar vermaarde stadgenoot in een gero mantiseerd verhaal, waarin de le zer meeloopt aan de hand van de jongen die als bastaardzoon van een pastoor werd geboren en al vroeg wees werd. In de dagelijkse beslommeringen van de latere hu- menteert hij met een omvangrijke staf als El Bulli is gesloten, zo'n vijf maanden per jaar. Koks die er stage lopen, ontwikkelen terug in eigen land hun eigen stijl en recep tuur en ze leiden op hun beurt weer een nieuwe generatie koks op. Probleem daarbij was alleen dat zij niet beschikten over de 'wonder- middeltjes' en materialen van Adria, zoals geleermiddelen op ba sis van onder andere natuurlijke al- manist komen liefkoeken of gesple ten nonnen uit zijn jeugd op tafel, of hopbellenthee en gevulde piep kuikens. Later, als de dan inmid dels vermaarde Erasmus aan schuift bij banketten van vorsten en bisschoppen, wordt het eten verfijnder en worden duivenpas- tei, kikkerbilletjes en steur met venkel geserveerd. In zijn beroem de boek Lof der Zotheid voeren Erasmus en zijn hoofdpersonen menig gesprek aan een gedekte ta fel. Dubois heeft dan ook een van de hoofdstukken van het boek op genomen, aangevuld met de recep ten van de gerechten die de hoofd personen eten. Wittebrood in rode wijn is, net als zijn 'Russische' voorganger, een bij gen, calciumhoudende en citroen zure poeders, allesbinders, stikstof- baden, essences, flexibele bakvor men, druppeldispensers, noem maar op. El Bulli dook het afgelopen jaar zeifin dat gat en bracht een serie innovatie ve producten en materia len op de markt. Ook andere fabri kanten komen snel met vergelijk bare grondstoffen voor de nu ra- zonder boek door de keuze van het onderwerp, de luxe uitvoering en de fraaie vormgeving. In de tekst zijn nog wel wat slordigheid jes geslopen, maar die wegen nau welijks op tegen het leesplezier. En er uit koken kan ook, want alle ingrediënten zijn nog steeds voor handen. Diana Dubois, Wittebrood in rode wijn - leven en eten van Desiderius Erasmus (192 blz., 22,50 euro); Dia na Dubois, Prijatnogo Appetita! - sma kelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur (210 blz., 24,95 euro). De boeken zijn verkrijgbaar in boekhandel en via www.uitgeverij- dubois.nl zendsnel groeiende laboratorium keuken. De creativiteit van de koks wordt er in ieder geval enorm door geprikkeld. Leuk. Hierdoor krijgen wij als gasten weer verras sende, écht nieuwe gerechten voor geschoteld. Als ze maar nooit ver geten dat beleving mooi is, maar dat het uiteindelijk draait op de smaak. ■Pij Meer informatie over topkok Ferran Adria op www.elbulli.com Erasmus' lamsvleeslapjes »- Een van de favoriete gerechten van Erasmus is lamsvleeslapjes naar Romeins recept. Neem vier lapjes lamsvlees zonder bot van ca. 150 gr. per stuk. Verhit 50 gr. boter in een braadpan, bak de lapjes aan beide kanten bruin. Bestrooien met een mengsel van zwarte peper, lavas, komijn, een ge snipperde ui en wat koriander zaad. Schenk er wat garum (gefer menteerde visbouillon, als al ternatief mag Thaise vissaus), olijfolie en een scheut rode wijn bij. Deksel schuin op de pan en 20 minuten laten ga ren. Neem de lapjes uit de pan, bind de saus met wat gezeefde tarwebloem en dien op. ETALAGE VEZELS Vifit heeft weer een nieu we loot toegevoegd aan de stam van zuivelproducten. Vifit Multi- vezel heet die, en hij is er in de smaken pruim-muesli en abri- koos-muesli. Goed voor ieder een die denkt dat je met vijf bo terhammen per dag wel genoeg vezels binnenkrijgt. Maar dat is slechts een kwart tot een derde van wat je dagelijks nodig hebt. In elk portie Vifit Multivezel zit vijf gram vezels, en dagelijks heb je 30 tot 40 gram nodig. Ve zels zijn goed voor de stoelgang, voor je hart- en bloedvaten en vullen goed, zodat je minder snel honger hebt en ook minder snoept. Per vier bakjes kost Vifit 1,79 euro. S Meer informatie www.vifit.nl KINDERPROEFBOEK Krijg kin deren aan het eten en je hebt geen kind aan ze. Maar hoe doe je dat? Misschien via Pien's Proefboek, een avonturenroman voor kinderen tot twaalf jaar waarin de haute cuisine en ge zond en lekker eten de hoofdrol spelen. Op de rechterpagina's staat het verhaal, op de linker al le weetjes over eten en drinken. Uitgever is lens, die we al ken nen van de restaurantgidsen. Het boek kost 14,95 euro. DR. OETKER Dr. Oetker mag dan onlangs zijn overleden, zijn nala tenschap toont zich springle vend. Er gaat geen maand voor bij of er wordt wel weer iets nieuws gepresenteerd. Of iets ouds in een nieuw jasje, want veranderen doet verkopen, wist Oetker. Nu heet taartdecoratie plotseling weer Prinsessenfanta- sie en Prinsessenglazuur. De fan tasie bestaat uit suikerhartjes, parelsuiker, gekleurde hagel en chococrispies. De glazuur is roze en smaakt naar frambozen. Bei de kosten 2,29 euro. Meer informatie www.oetker.nl SUPERFRUIT Het nieuwe gezon de 'superfruit' is gac fruit (Mo- mordica cochinchinensis). Een soort oranje-gele stekelige vrucht ter grootte van een me loen, afkomstig uit Zuid-Azië. De vrucht zou sterke antioxidan- ten bevatten die zorgen voor ver jonging van de cellen. Gac fruit zoals de vrucht wordt genoemd in Vietnam, wordt traditioneel gebruikt voor beter gezichtsver mogen, langer leven en meer energie. Het bedrijf Pharmanex Global Research Develop ment in het Amerikaanse Utah heeft de gac met een drietal an dere Aziatische vruchten inmid dels in een fruitdrank gestopt. Het is op dit moment nog niet bekend of en wanneer de Neder landse consument kennis kan maken met de gac. Speeltjes voor amateurkoks Staat er onder de kookgekke lezers bin nenkort een amateur Ferran Adria op? Erg aannemelijk is dat niet, want veel technieken en ingrediënten van de labora toriumkeuken liggen buiten het bereik van de particulier. Werken met gelei vraagt om precisie-in- strumenten en veel vakervaring. Stikstof is gevaarlijk in ondeskundig?handen. En om zo'n spannend schuim te maken, heb je behalve speciale bindmiddelen ook een kidde (professionele slagroomspuit) met gaspatronen nodig. Misschien komt die op het verlanglijstje van de fanatieke ama teur. Net zoals de flexipan bakvormen. Een lekker soepje of sapje serveren in een reageerbuis kan de thuiskok ook. Ver schillend gekleurde vloeistoffen door el kaar heen laten vloeien hoort tot de mo gelijkheden. En wedden dat wonderfolie binnen een halfjaar bij de kookwinkel te koop is? Leuk om vis- of groentenpakket- jes mee te maken voor op de barbecue!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 21