extra
Het geheim achter
Vieze beestjes
Vliegtuigmaaltijd op niveau
geld en werk
Wie kan nog helpen?
18
PZC Dinsdag 6 februa
VAN AOW TOT ZOW
door Ingrid Merks
Soms komen er telefoontjes binnen die zo schrijnend
zijn, dat je er de hele dag aan moet denken, maar waar je
niets meer aan kunt doen. Deze mensen zien je als een
laatste strohalm. Maar in de meeste van dit soort gevallen ko
men de telefoontjes echt te laat. De volgende situatie is een
huiveringwekkend voorbeeld. Carla de Boer is 56 jaar. In 2002
is zij door allerlei klachten uitgevallen bij haar werkgever Koe
riersdienst De Vries. Carla sorteerde de postpakketten in het
magazijn. Zwaar werk, veel tillen. Dit ging niet meer en Carla
moest zich ziek melden. Na één jaar ziekte werd Carla gekeurd
voor de WAO. Het UWV stelde vast dat Carla weliswaar onge
schikt was voor het zware werk bij De Vries maar ander werk
zou haalbaar moeten zijn. Carla krijgt geen WAO-uitkering.
Gelukkig is Carla verzekerd bij een rechtsbijstandverzekering.
En zij vraagt hen om haar bij te staan in de bezwaar- en be
roepsprocedure. Van deze verzekering krijgt zij maar weinig
rechtsbijstand, bijna alles doet ze zelf Brieven schrijven, hoor
zitting bijwonen en naar de
rechtbank waar haar zaak ter zit
ting komt. Alles wordt verloren
en ook de rechtsbijstandverzeke
ring trekt zich terug. Carla de
Boer is verbeten, gaat door en
stelt hoger beroep in bij de Cen
trale Raad van Beroep. Ze belt mij precies één week voor de
zitting en vraagt of ik haar kan bijstaan. Ze is aan het einde
van haar Latijn. Ze is haar werk kwijt, haar man is ernstig ziek
en recent heeft zij ook nog een kleinkind verloren. Carla ont
vangt al geen enkele vorm van inkomen meer en haar man is
door zijn ziekte ruim 500 euro per maand in inkomen achter
uitgegaan. Ze vertelt me dat ze iedere maand geld tekort komt
en dat hun huis momenteel te koop staat. „We gaan wel zo
lang in een oude camper wonen", wordt geantwoord op mijn
vraag waar ze dan terechtkomen. Iedere maand geld moeten le
nen bij je kinderen, wil Carla ook niet meer. Ze hoopt dat de
rechters haar gelijk geven maar veel geloof heeft ze daar niet
meer in. Het is jammer dat in dit geval niemand heeft gezegd:
We gaan eens kijken naar wat je nog wel kunt, Carla. Het
werk dat je deed, was te zwaar maar er zullen toch nog andere
oplossingen zijn voor werk. Ze had dan met hulp terug kun
nen keren naar de arbeidsmarkt en had geen strijd van ruim
vier jaar hoeven leveren met het voeren van processen. De
gang naar de rechtbank levert vaak alleen maar verliezers op.
Gang naar rechtbank
levert vaak alleen
maar verliezers op
Ingrid Merks heeft een adviesbureau op het gebied van de so
ciale zekerheid
De prijsontwikkeling van huizen zorgt voor
miljoenen winnaars. Maar mensen die niet
genoeg verdienen, staan aan de kant.
door Rik Elfrink illustratie Jos Diender
Huizenprijs blijft stijgen
Prijsontwikkeling van de gemiddelde koopwoning in Nederland.
250.000,-
Afwijkingvan de huizenprijs
2": per provincie t.o.v. het
landelijk gemiddelde in 2006.
'81 1985 1990 1995 2000
+10% tot+20%
2006 0% tot+10%
.0% tot-10%
g -10% tot-20%
1-20% tot-30%
infographic: JD bron: Kadaster foto; CPD
Een producent van
vliegtuigmaaltijden, heeft
een topkok aangetrokken als
culinair adviseur.
Het is een beetje een over
gang, van de witte briga
de in een sterrenrestau
rant naar de witte jassen
van de voedseltechnologen in het
laboratorium van Martinair Foods,
kortweg Marfo.
Maar Pascal Jalhaij heeft bewust
de keuze gemaakt. Twee Michelin-
sterren had hij bij restaurant Ver
meer in Amsterdam bijeenge-
kookt, nu werkt hij met verschil
lende voedseltechnologen en labo
ranten in een proceskeuken in een
negen-tot-vij f baan.
„Je komt terecht in een andere tak
van sport. In de proceskeuken
wordt ook hard gewerkt, maar an
ders. Daar wordt het smaakgehalte
berekend in procenten, terwijl ik
in mijn keuken gewoon op het ge
voel werkte en links en rechts nog
een beetje kon corrigeren. Tachtig
duizend maaltijden per dag is wat
anders dan honderd couverts in
een restaurant."
Bij Marfo in Lelystad vroegen ze
een culinair adviseur. Het bedrijf
maakt maaltijden voor zorginstel
lingen, detentiecentra en zelfs
voor militairen die in het buiten
land gelegerd zijn. Daarnaast le
vert men maaltijden voor groot
handels als Sligro. Maar veruit het
grootste deel van de jaarlijkse pro
ductie van veertien miljoen maal
tijden bestaat uit vliegtuigmaaltij
den
In het verleden werkte het bedrijf
al samen met grote chefkoks als
Cees Helder en de Franse broers
Pourcel, maar dat was op inciden
tele basis voor businessclass-maal-
tijden. Jalhaij werkt fulltime bij
Marfo. „Ik denk dat ze bij Marfo
ook wel een beetje verrast waren
dat ik solliciteerde. Maar meteen
bij het tweede gesprek, met de fi
nancieel directeur, hadden we het
al over ambities. Die van mezelf
en die van het bedrijf."
En Jalhaij ziet enorm veel uitdagin
gen. „Er is natuurlijk een heel an
dere smaakperceptie. Je denkt in
restaurants nooit aan allerlei prak
tische zaken waar andere eters
mee te maken krijgen. Zoals in de
lucht: op hoogte is de druk op je
oren zo groot, dat dat letterlijk ten
koste gaat van je smaakvermogen.
Uit onderzoek is gebleken dat er
tot dertig procent smaakverlies
kan optreden. Dus moet je de
maaltijden 'hoog op smaak' ma
ken, om toch het gewenste resul
taat te krijgen."
Een van de voedseltechnolo
gen uit de ontwikkelkeu-
ken maakt even later korte
metten met wijnsnobs in
de businessclass van vliegtuigen.
„Door dat smaakverlies merk je
nauwelijks of je een goede Bor
deaux drinkt of een doodgewone
Cotes du Rhone. Want bij wijn
kunnen we hier niet even een
scheutje smaak toevoegen."
De dagelijkse werkplek is
een verzamelplaats van vieze
beestjes, giftige schimmels
en bedorven lucht. Harde
actie is nodig.
door Johan Bosveld foto GPD
n ruim 40 procent van de kan
toren in Nederland is het een
vieze zooi. Bacteriën, schim
mels en een bedorven lucht
verzieken het milieu voor de men
sen die er moeten werken. En be
zuinigingen op schoonmaakkosten
maken het er niet beter op. Vol
gens Intersafe Groeneveld, een ad
viesbureau op het gebied van vei
lig en gezond werken, is de produc
tiviteit op een vieze werkplek tus
sen de 10 en 15 procent lager en
ligt het ziekteverzuim er 1,5 tot 2,5
procent hoger dan in een schone
arbeidsomgeving.
„Bezuinigingen op de schoon-
maakbudgetten van bedrijven wer
ken vieze werkplekken in de
hand", meldt het onderzoeksla
boratorium van Intersafe Groene
veld. In het laboratorium werden
de monsters van zo'n 250 bedrij
ven onderzocht. In de testanalyses
werden vooral huisbacteriën en
schimmelsoorten aangetroffen die
irritaties, infecties en allergische
reacties kunnen veroorzaken aan
de luchtwegen.
De troep zit niet alleen in de
lucht, de bacteriën en schimmels
tieren welig in de vloerbedekking,
op bureaus en natuurlijk in de toet
senborden van computers. Huid
bacteriën, zoals stafylokokken, ko
men op de vloer terecht. Als er
dan onvoldoende wordt gestof
zuigd, neemt het aantal ziektever
wekkers schrikbarend toe. Hetzelf
de gebeurt bij bureaustoelen, toet
senborden en alle andere plekken
waar mensen veel aanwezig zijn.