extra Het geheim achter Vieze beestjes Vliegtuigmaaltijd op niveau geld en werk Wie kan nog helpen? 18 PZC Dinsdag 6 februa VAN AOW TOT ZOW door Ingrid Merks Soms komen er telefoontjes binnen die zo schrijnend zijn, dat je er de hele dag aan moet denken, maar waar je niets meer aan kunt doen. Deze mensen zien je als een laatste strohalm. Maar in de meeste van dit soort gevallen ko men de telefoontjes echt te laat. De volgende situatie is een huiveringwekkend voorbeeld. Carla de Boer is 56 jaar. In 2002 is zij door allerlei klachten uitgevallen bij haar werkgever Koe riersdienst De Vries. Carla sorteerde de postpakketten in het magazijn. Zwaar werk, veel tillen. Dit ging niet meer en Carla moest zich ziek melden. Na één jaar ziekte werd Carla gekeurd voor de WAO. Het UWV stelde vast dat Carla weliswaar onge schikt was voor het zware werk bij De Vries maar ander werk zou haalbaar moeten zijn. Carla krijgt geen WAO-uitkering. Gelukkig is Carla verzekerd bij een rechtsbijstandverzekering. En zij vraagt hen om haar bij te staan in de bezwaar- en be roepsprocedure. Van deze verzekering krijgt zij maar weinig rechtsbijstand, bijna alles doet ze zelf Brieven schrijven, hoor zitting bijwonen en naar de rechtbank waar haar zaak ter zit ting komt. Alles wordt verloren en ook de rechtsbijstandverzeke ring trekt zich terug. Carla de Boer is verbeten, gaat door en stelt hoger beroep in bij de Cen trale Raad van Beroep. Ze belt mij precies één week voor de zitting en vraagt of ik haar kan bijstaan. Ze is aan het einde van haar Latijn. Ze is haar werk kwijt, haar man is ernstig ziek en recent heeft zij ook nog een kleinkind verloren. Carla ont vangt al geen enkele vorm van inkomen meer en haar man is door zijn ziekte ruim 500 euro per maand in inkomen achter uitgegaan. Ze vertelt me dat ze iedere maand geld tekort komt en dat hun huis momenteel te koop staat. „We gaan wel zo lang in een oude camper wonen", wordt geantwoord op mijn vraag waar ze dan terechtkomen. Iedere maand geld moeten le nen bij je kinderen, wil Carla ook niet meer. Ze hoopt dat de rechters haar gelijk geven maar veel geloof heeft ze daar niet meer in. Het is jammer dat in dit geval niemand heeft gezegd: We gaan eens kijken naar wat je nog wel kunt, Carla. Het werk dat je deed, was te zwaar maar er zullen toch nog andere oplossingen zijn voor werk. Ze had dan met hulp terug kun nen keren naar de arbeidsmarkt en had geen strijd van ruim vier jaar hoeven leveren met het voeren van processen. De gang naar de rechtbank levert vaak alleen maar verliezers op. Gang naar rechtbank levert vaak alleen maar verliezers op Ingrid Merks heeft een adviesbureau op het gebied van de so ciale zekerheid De prijsontwikkeling van huizen zorgt voor miljoenen winnaars. Maar mensen die niet genoeg verdienen, staan aan de kant. door Rik Elfrink illustratie Jos Diender Huizenprijs blijft stijgen Prijsontwikkeling van de gemiddelde koopwoning in Nederland. 250.000,- Afwijkingvan de huizenprijs 2": per provincie t.o.v. het landelijk gemiddelde in 2006. '81 1985 1990 1995 2000 +10% tot+20% 2006 0% tot+10% .0% tot-10% g -10% tot-20% 1-20% tot-30% infographic: JD bron: Kadaster foto; CPD Een producent van vliegtuigmaaltijden, heeft een topkok aangetrokken als culinair adviseur. Het is een beetje een over gang, van de witte briga de in een sterrenrestau rant naar de witte jassen van de voedseltechnologen in het laboratorium van Martinair Foods, kortweg Marfo. Maar Pascal Jalhaij heeft bewust de keuze gemaakt. Twee Michelin- sterren had hij bij restaurant Ver meer in Amsterdam bijeenge- kookt, nu werkt hij met verschil lende voedseltechnologen en labo ranten in een proceskeuken in een negen-tot-vij f baan. „Je komt terecht in een andere tak van sport. In de proceskeuken wordt ook hard gewerkt, maar an ders. Daar wordt het smaakgehalte berekend in procenten, terwijl ik in mijn keuken gewoon op het ge voel werkte en links en rechts nog een beetje kon corrigeren. Tachtig duizend maaltijden per dag is wat anders dan honderd couverts in een restaurant." Bij Marfo in Lelystad vroegen ze een culinair adviseur. Het bedrijf maakt maaltijden voor zorginstel lingen, detentiecentra en zelfs voor militairen die in het buiten land gelegerd zijn. Daarnaast le vert men maaltijden voor groot handels als Sligro. Maar veruit het grootste deel van de jaarlijkse pro ductie van veertien miljoen maal tijden bestaat uit vliegtuigmaaltij den In het verleden werkte het bedrijf al samen met grote chefkoks als Cees Helder en de Franse broers Pourcel, maar dat was op inciden tele basis voor businessclass-maal- tijden. Jalhaij werkt fulltime bij Marfo. „Ik denk dat ze bij Marfo ook wel een beetje verrast waren dat ik solliciteerde. Maar meteen bij het tweede gesprek, met de fi nancieel directeur, hadden we het al over ambities. Die van mezelf en die van het bedrijf." En Jalhaij ziet enorm veel uitdagin gen. „Er is natuurlijk een heel an dere smaakperceptie. Je denkt in restaurants nooit aan allerlei prak tische zaken waar andere eters mee te maken krijgen. Zoals in de lucht: op hoogte is de druk op je oren zo groot, dat dat letterlijk ten koste gaat van je smaakvermogen. Uit onderzoek is gebleken dat er tot dertig procent smaakverlies kan optreden. Dus moet je de maaltijden 'hoog op smaak' ma ken, om toch het gewenste resul taat te krijgen." Een van de voedseltechnolo gen uit de ontwikkelkeu- ken maakt even later korte metten met wijnsnobs in de businessclass van vliegtuigen. „Door dat smaakverlies merk je nauwelijks of je een goede Bor deaux drinkt of een doodgewone Cotes du Rhone. Want bij wijn kunnen we hier niet even een scheutje smaak toevoegen." De dagelijkse werkplek is een verzamelplaats van vieze beestjes, giftige schimmels en bedorven lucht. Harde actie is nodig. door Johan Bosveld foto GPD n ruim 40 procent van de kan toren in Nederland is het een vieze zooi. Bacteriën, schim mels en een bedorven lucht verzieken het milieu voor de men sen die er moeten werken. En be zuinigingen op schoonmaakkosten maken het er niet beter op. Vol gens Intersafe Groeneveld, een ad viesbureau op het gebied van vei lig en gezond werken, is de produc tiviteit op een vieze werkplek tus sen de 10 en 15 procent lager en ligt het ziekteverzuim er 1,5 tot 2,5 procent hoger dan in een schone arbeidsomgeving. „Bezuinigingen op de schoon- maakbudgetten van bedrijven wer ken vieze werkplekken in de hand", meldt het onderzoeksla boratorium van Intersafe Groene veld. In het laboratorium werden de monsters van zo'n 250 bedrij ven onderzocht. In de testanalyses werden vooral huisbacteriën en schimmelsoorten aangetroffen die irritaties, infecties en allergische reacties kunnen veroorzaken aan de luchtwegen. De troep zit niet alleen in de lucht, de bacteriën en schimmels tieren welig in de vloerbedekking, op bureaus en natuurlijk in de toet senborden van computers. Huid bacteriën, zoals stafylokokken, ko men op de vloer terecht. Als er dan onvoldoende wordt gestof zuigd, neemt het aantal ziektever wekkers schrikbarend toe. Hetzelf de gebeurt bij bureaustoelen, toet senborden en alle andere plekken waar mensen veel aanwezig zijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 18