een
De lantaarnpaal is
hole
vol herinneringen
Toetsenbord
Walkman
Vergelijken
Sportsfeer
zaterdag 27 januari 2007 Wil
Tilbert Schulte 'verlost' ons van
de muis. Werken met de muis is
erg omslachtig, de pc aansturen
met allerlei toetsencombinaties
is volgens Schulte efficiënter.
Dat gaat sneller en helpt ook
een muisarm voorkomen. Zelf
doet hij bijna alles met het toet
senbord. „Ik heb uitgetest dat
mijn gemiddelde tijdwinst zo'n
veertig procent bedraagt. Ik was
altijd in de veronderstelling dat
iedereen dit in meer of mindere
mate doet. Maar ik had onge-
1 ijkschrijft hij in het voor
woord van Sneller met het toet
senbord. „Het lijkt misschien
moeilijk maar aansturing van
de pc met het toetsenbord is on
gelofelijk makkelijk. Je moet
het een keer zien en een paar
keer herhalen."
Het boek moet in een regenachti
ge middag zijn door te nemen,
schat de auteur een tikkeltje op
timistisch in. Maar of we dan al
le kneepjes in de vingers heb
ben?
Pearson Education heeft de
handleiding uitgegeven, ISBN
90-430-1406-0, prijs: 14,95 eu
ro.
De geur van de versgemalen
snijbonen, in bergen opge
stapeld op de met plastic zeil be
klede keukentafel; het romige
aroma van nog warme koemelk;
de stoffige aardsheid van de
aardappelberging: herinnerin
gen aan vroeger en eten leven
vooral voort in ons geurgeheu
gen. Hoe iets eruit zag, wordt
veel sneller vergeten.
Geen wonder dat Carolina
Verhoeven haar 'historisch
volkskookboek' de titel meegaf
Alleen de geur blijft hangen.
Verhoeven, oprichtster en eige
naar van Culinair Historisch
Kookmuseum De Vleer in Ap
pelscha, deed zes jaar geleden
een oproep aan bezoekers van
het museum en anderen om 'per
soonlijke herinneringen aan een
eetmoment' in te sturen. In de
loop van die zes jaar werd ze
overspoeld met brieven en anek
dotes van mensen uit het hele
land. Uit de inzendingen stelde
ze een rijk geïllustreerd boek sa
men, dat zeker een plaatsje ver
dient in ons culinaire erfgoed.
Het is een volkse keuken en het
zijn volkse gerechten die het
boek bevolken. En dat was ook
de bedoeling van de samenstel
ster Zij '1deonvergetelijke
eetmomenten tijdens de oorlog,
feestdagen en bijzondere fami-
liegebeurtenissen boekstaven.
Compleet met bijbehorend foto
materiaal. Maar zonder een uit
gebreid historisch-wetenschap-
pelijk kader, want Verhoeven
wil het allemaal zonder opsmuk
laten lezen.
Herinneringen
Dat is plezierig genoeg, want zo
keer je terug naar herinnerin
gen van Willem Hielkema uit
Aalten aan de afschuwelijke
stokvis op zijn bord, of aan
'moe's bruine bonenstamppot'
van Franca Duindam uit Breda.
Om maar een paar van de 'au
teurs' te noemen. Het is een bla
derboek met streekgerechten en
streekverhalen geworden, dat
wellicht voor velen een nostal
gisch gevoel zal oproepen. Het
is in elk geval zeker een bijdra
ge aan het instandhouden van
ons culinaire erfgoed.
Jacques Hermus
Carolina Verhoeven (red.): Al
leen de geur blijft hangen - her
inneringen aan een eetmoment
(uitgeverij Migg Media Produc
tions, 144 blz., 24,50 euro, ISBN
90-808212-4-1).
Recept voor poffert (Gro
nings recept):
Ingrediënten: 400 gr. zelfrij
zend bakmeel. 150 gr. rozij
nen, 150 gr. krenten, 3 a 4
eieren, 2 theel. zout, 3 a 4
deciliter melk, 4 eetl. boter,
50 gr. suiker, 2 eetl. citroen
rasp, boter en paneermeel.
'Doe het meel in een kom,
maak een kuiltje in het mid
den en voeg de eieren toe.
Vervolgens de melk toevoe
gen en het mengsel kneden.
Boter, krenten, rozijnen,
suiker en citroenrasp toe
voegen en het geheel goed
kneden. Een 'pofferttrom-
mel' (een soort tulband-
vorm, kun je ook daardoor
vervangen) invetten en be
strooien met paneermeel.
Het beslag in de trommel,
doen en het afsluiten met
een deksel (of met een
groot bord). De vorm in een
grote pan met warm water
zetten, de pan op het vuur
aan de kook brengen en de
poffert in 1,5 uur gaar la
ten koken. Stort de poffert
op een bord en snijd hem in
plakken. Serveer met ge
smolten boter en bruine sui
ker.
Sony Ericsson is reuze in zijn
nopjes met de serie Walkman-te
lefoons, die ze sinds augustus
2005 over ons uitstrooien. Ze
reppen van een van de grootste
successen in de mobiele markt.
En het moet gezegd, vijftien
miljoen van die muzikale
mobieltjes, is ook geen katten-
pis. Dan hebben we het over
vele honderden miljoenen eu
ro's. Een volgende mijlpaal in
de ontwikkeling van de Walk
man-telefoons dient zich aan,
vernemen we. Dus vonden ze
het leuk om het pubhek een beet
je lekker te maken op de elektro
nicabeurs van Las Vegas met
een 'preview'. Op die show werd
het tipje van de sluier gelicht
van de W880i. Maar ook niet
meer dan dat, details over de
nieuwstë troef worden in de
loop van het eerste halfjaar be
kendgemaakt. Gelukkig hebben
we de foto's.
Heb je de lippen van Paris Hil
ton, de oren van Bobbie Willi
ams of de glimlach van Katja
Schuurman? Kortom, hoe erg
lijk je op een bekende Nederlan
der of buitenlandse ster? Dat
kunnen we checken op de site
www.opwiehjkjij.nl.
Om erachter te komen, moeten
we een foto opsturen per mail of
mms. De site slaat aan het verge
lijken met de honderden foto's
van binnen- en buitenlandse be
roemdheden in de database. In
een mum van tijd krijgen we 'het
resultaat te zien dat in vijf stap
pen in beeld komt. Dat gebeurt
met zogeheten morphing-soft-
ware.
De site is een bedenksel van onli-
ne-diensten-firma Mobillion uit
Ede. Die doet dat uiteraard niet
belangeloos. Ze rekenen er 1.50
euro voor.
Het ook onder niet-grootverdie-
ners populaire kakkie-merk Sca-
pa Sports verwijst in zijn zomer
collectie nog maar zijdelings
naar zijn sportafkomst. Of het
zouden de molton broeken moe
ten zijn. Maar het gaat niet zo
zeer om sport, maar om de sfeer
er omheen, zeggen ze bij Scapa
Sports.
Het merk heeft zich zo geëvolu-
eerd tot drie volwaardige mode
lijnen voor mannen, vrouwen en
kinderen. Bij de vrouwen vrolij
ke jurkjes, rokken en verleidelij
ke tops.
foto Peter Schols
Lantaarnpalen. Elek
triciteitskastjes.
Bankjes. Brievenbussen.
Ze zijn niet langer meer
het exclusieve domein van
vandalen. In Helden kreeg
horeca-ondernemer Henk
Verwegen als eerste in
Limburg een licentie voor
het spelen van straatgolf.
Het boerengolf kenden we
al. Pak een weiland, neem
een stok met een bal en slaan
met die banaan. En urban golf
was er ook al. Die sport, waarbij
geslagen wordt met een lichter
balletje, wordt voornamelijk in
grote steden beoefend.
In een poging om golfen nog
verder te populariseren bedacht
horecaondernemer Patrick
Lehman uit het Gelderse Ruuxio
in zijn slaap een nieuw spel.
Toen hij wakker werd schreef
hij het idee op.
En in het ME CC in Maastricht
kreeg hij er de Columbus-trofee
voor, een prestigieuze onder
scheiding voor horecaonderne-
mers, die op onconventionele
wijze extra omzet genereren.
Lehman is het type ondernemer
dat dag en nacht bezig is met
het bedenken van ideetjes en
conceptjes. Op dit moment loopt
er een pilotproject van hem in
Dordrecht. Bedrijfsmaaltijd.nl
heet het intemetbediijf, waar
mee Lehman maaltijden wil
gaan verkopen aan bedrijven.
Maar zijn huidige 'focus' ligt op
straatgolf. Het spel is bijna bril
jant in z'n eenvoud, vindt
Lehman.
Klompenhout
Straatgolf wordt gespeeld met
twee teams van maximaal vijf
spelers. De club is gemaakt van
klompenhout, met een platte
slagkant en een scheve slagkant.
De bal is van zacht plastic. Van
tevoren wordt een parcours sa
mengesteld, waarbij objecten
uit het straatbeeld als hole fun
geren. Dat kan dus een lantaarn
paal zijn. Een elektriciteitskast
je. Een bankje. Of een brieven
bus. Het aantal slagen dat men
nodig heeft om het object te ra
ken wordt genoteerd. Net als bij
het echte golfen dus. De groep
met het minste aantal slagen
heeft gewonnen.
Het aantrekkelijke van straat-
Straatgolf voor
de gewone man
golf is dat je maar weinig geld
hoeft uit te geven aan materiaal
en niet dient te wachten totdat
de golfers voor jou eindelijk
klaar zijn met hun hole. Straat
golfers zijn niet gebonden aan
een ruimte. Het spel kan overal
gespeeld worden. In principe
dan want hoewel een baby in
een kinderwagen nog de zachte
straatgolfbal kan terugkoppen
is het niet de bedoeling dat
straatgolf wordt gespeeld in win
kelcentra. En niet op kruispun
ten, waar druk verkeer over
heen raast.
De inwoners van Helden kun
nen dus genist zijn, zegt Henk
Verwegen, mede-exploitant van
caf-restaurant Op d'n Berg in
Helden. Ver-wegen wil binnen-
De straat vormt de 'green' en alle objecten kunnen 'holes' zijn bij straatgolf.
kort starten met het straatgolf,
waarin hij een zeer welkome
aanvulling ziet voor het hele sca
la aan zomeractiviteiten. Weer
eens iets anders dan dat nordic
walking.
Wie straatgolf wil gaan aanbie
den moet een licentie kopen van
Patrick Lehman, die er het we
reldwijde patent op bezit. Leh
man heeft besloten een beperkt
aantal licenties in Nederland te
verstrekken, om de betreffende
exploitanten iets van exclusivi
teit te geven.
Zo heeft Heldenaar Verwegen
een licentie gekregen, die hem
hét alleenrecht op het spelen
van straatgolf geeft in zijn post-
codegebied.
Lehman is er heilig van over
tuigd dat straatgolf de wereld
gaat veroveren, te beginnen met
Nederland. „Ik denk dat dit een
jaartje of zeven, acht meegaat."
De ondernemer uit de Achter
hoek heeft tot nu toe 35 licenties
afgegeven voor het straatgolf.
Dat moeten er eind maart van
dit jaar 120 zijn en dan heeft het
spel een landelijke dekking.
Daarna is België aan de beurt.
Lehman is ook al in gesprek met
grote vakantieparken in Frank
rijk.
Wellicht gloort het land van
Tiger Woods. En anders komt
Lehman wel weer met iets
nieuws. „Ik heb het trucje nu
door. Fi-anchising via internet.
Daar kun je waanzinnig veel
mee doen." We zijn dus gewaar
schuwd.
Paul Gageldonk
Bij straatgolf is het speelterrein ongekend groot.