c
Willie Wortels aan het werk in 2006
De Gouden Wok
Veel restaurants heten nu
W 9
Eenvoud
Doe het zelf
Ruilen
Plasma
zaterdag 30 december 2006
Het Deense design van Jacob
Jensen is fraai door zijn ogen
schijnlijke eenvoud. Zo eenvou
dig, dat er vast lang over is nage
dacht.
Het geldt nu ook weer voor de
titaniumhorloges van Jensen.
Geen chronometers en maan
standen, zelfs geen cijfers, maar
slechts strepen als spaken in een
wiel en twee wijzers. En uitge
voerd in grijs-zwart, dus frivool
is het bepaald niet. De horloges
van Jacob Jensen zijn er vanaf
220 euro.
we er in een restaurant van hebben ge
proefd, is moeilijk na te gaan. Vast
staat dat wokrecepten en wokpannen
populaire cadeautjes zijn.
Het traditionele bedrijf verliest al ja
ren achtereen omzet. Ouderwetse hore
caondernemers hebben het moeilijk en
doen hun zaak graag aan Chinezen
over. Rob van de Giesen, horecamake-
laar in Waarland: „Zij zetten hun zaak
te koop, maar jonge Nederlandse over
namekandidaten die zeventig uur per
week willen werken, zijn zeldzaam. De
zeldzame zelfstandige die dat wél wil,
krijgt nauwelijks geld los bij de bank.
Want banken spiegelen van alles voor
in hun reclames, maar als het erop aan
komt zijn ze zeer huiverig om investe
ringen in de horeca te steunen." Zijn
ervaring is dat een bank van een begin
nend ondernemer een eigen kapitaal
van zestig, zeventig procent van de
overnamesom verlangt. „Dat is voor de
meeste jonge mensen onhaalbaar."
Chinese ondernemers lukt het wél.
Van de Giesen: „Ik heb verschillende
horecabedrijven aan Chinezen ver
kocht. Dat gaat altijd volgens een vast
patroon; zodra er overeenstemming is
over de prijs, vragen ze of het pand
twee maanden later kan worden over
geschreven. In de tussentijd vliegen ze
naar China, waar ze bij familieleden
het geld bij elkaar regelen. Het komt
altijd goed. Ze weten dat Chinese hore-
cafamilies er niet tegenop zien om ie
der weekend te werken en weken van
zeventig uur te draaien."
Niet alleen de prijs en de hoeveelheid
eten maken wokken leuk, leert de erva
ring. Dat je mag pakken wat je lekker
vindt, vinden klanten aantrekkelijk.
Kinderen vinden het leuk om zelf aan
tafel wat te doen. Anderen vinden het
grootschalige juist minder prettig. Als
je een intiem etentje in gedachten
hebt, moet je niet gaan wokken, maar
dan ben je geheid meer geld kwijt.
Wokken is gezond, zegt Patricia Schut
te van het Voedingscentrum. „Omdat
het een bereidingswijzers waarbij wei
nig vet wordt gebruikt. Door de hoge
bereidingstemperatuur wordt het eten
snel gegaard waardoor de smaak en de
goede voedingsstoffen behouden blij
ven." Dus volop wokken met zijn
allen? „Je moet natuurlijk voorzichtig
zijn met de sauzen die erbij op tafel ko
men. Kijk ook uit met de hoeveelheid.
In restaurants waar je zelf mag op
scheppen, loop je het risico dat de gast
geen maat weet te houden. Zelfs ge
zond eten kan te veel zijn.
Jan Vriend
Iedere week komt er een nieuw wok
restaurant bij. Honderden eethuizen
die met een traditionele menukaart -
varkenshaasje roomsaus - niet levens
vatbaar bleken, hebben als wokpaleis
wél een toekomst. Chinese investerings-
drang op smaak gebracht met het Hol
landse verlangen om te weten waar je
aan toe bent.
Ruim driehonderd traditionele Neder
landse restaurants zijn de afgelopen
twee jaar omgezet in een wokformule.
Kenmerkende bedrijven kregen zo een
heel nieuw karakter. Ook ruim vierhon
derd Chinese restaurants stapten sinds
2004 over op het wokconcept en vaak
veranderde hun naam in De Gouden
Wok. Het proces is nog niet ten einde;
iedere week komt er een wokeethuis
bij, zo leren cijfers van Koninklijke Ho
reca Nederland.
Wokken is een Chinese manier om eten
te bereiden. Roerbakken is het Neder
landse woord dat het dichtste bij
komt. Wokken kan met groenten, met
vlees, vis en zelfs met fruit. De opzet is
om het voedsel in kleine hapklare brok
ken te snijden en in de verwarmde wok-
pan op te bakken.
Volgens de traditie heeft de wokpan
een holle bodem en hoog opstaande
Ruim zevenhonderd restaurants in Nederland zijn de afgelopen jaren overgestapt
op 'het wokconcept'. foto Erwin Neles/GPD
randen. Tijdens het wokken schep je
het eten om, zodat het niet aanbrandt.
Omdat de pan heet is en het bereiden
snel gaat, blijft de groente fris van
kleur, houdt het eten zijn smaak, blij
ven vitamines en andere voedzame stof
fen behouden.
Of het wokken thuis de wokrestau
rants populair heeft gemaakt of dat Ne
derland thuis is gaan wokken, omdat
Pioneer, Panasonic en Hitachi
hadden in Brussel een heuse
persconferentie belegd om van
de daken te roepen dat tv-kij-
kers de beeldkwaliteit van een
plasmascherm verkiezen boven
dat van een lcd-scherm.
Tijdens een onderzoek maakten
proefpersonen een vergelijking.
Zij beoordeelden alle relevante
prestaties: beeldscherpte, kleur,
reactietijd, contrast, zwartweer-
gave, resolutie en beelddiepte.
Op alle fronten scoort plasma
beter.
De site www.plasma-lcd-fei-
ten.be relativeert de jubel een
beetje.
Daar lezen we dat plasma ide
aal is voor grotere schermen, en
led voor kleinere. Om precies te
zijn; plasma is beter voor een
scherm van minstens 94 centime
ter.
Veel groter zijn led-schermen
ook niet, terwijl plasma's de 162
centimeter kunnen halen.
Sinds kort is er een website in
de lucht waar we onze onge
bruikte cd's en dvd's kwijt kun
nen. Iedereen kan zich (gratis)
aanmelden en zijn collectie in
voeren. Het ruilen kost een euro
per keer. MailMyDisc heet dit
initiatief van een aantal film
en muziekliefhebbers.
Ze spreken van een Hyves-va-
riant. In de VS en Duitsland
slaan zulke ruilsites goed aan.
Voor de spiegel gaat het al net
zo als met klussen; het
doe-het-zelven rukt razendsnel
op. Zo heeft Braun een hightech
apparaat dat kunstjes vertoont
die je normaal alleen maar over
laat aan de kapper, maar dat
toch echt bedoeld is voor thuis
gebruik.
De Satinliner maakt het haar
steil, met temperaturen die va
riëren van 5 tot 200 graden. Dat
gebeurt door middel van super-
gladde keramische platen, en
wat New Wave producten.
Een lcd-schermpje toont hoe
heet het apparaat is, en via een
handigheidje kan je instellingen
vast houden voor de volgende
keer. De Satinliner kost 75 euro.
Het was het jaar van de 'zelfbruiner'. Honderdduizen
den vrouwen smeerden Dove Sunshine op hun vel.
Theezetten met de Senseo, werd ook een klapper. Met veel
bombarie landde DJ iZ op Schiphol, maar daar liepen Ne
derlanders niet warm voor.
Een tandpasta voor overdag en eentje voor 's nachts.
Volgens Gillette staat er een
revolutie in scheren voor de
deur. Het merk kondigt alvast
de 'grootste introductie ooit'
aan. Of we 3 januari alvast wil
len noteren in de agenda. Trom
geroffel begeleidt menige pro
ductintroductie. Het jaar 2006
deed niet onder voor voorgaan
de jaren. De baanbrekende tech
nologieën, innovaties, wereldpri
meurs en heuse doorbraken vlo
gen ons weer om de oren. Van
scheerschuim met anti-fric-
tion-technologie tot saladecon
cepten en chips van gepatenteer
de aardappels.
Onderzoeken moeten gewicht in
de schaal leggen. Wist u dat 36
procent van de vrouwen het
schaamhaar op creatieve wijze
wil vormgeven? Dat vrouwen
twee keer zo vaak vochtige doek
jes gebruiken als mannen? Dat
40 procent van de mannen altijd
hetzelfde model onderbroek
draagt? Dat triviaals hebben we
te danken aan Remington, Edet
en Schiesser.
Een breed scala van nieuwe con
sumentenproducten passeerde
de revue. De viltstift kreeg een
meeverende schrijfpunt. De
mensen van Marktplaats open
den een winkel met brandnetel-
kleding. Opel tuigde de Corsa
op met uitschuifbare fietsdra-
ger. Lokale Willie Wortels van
Ootmarsum tot Schoonhoven
prutsten onder meer een klap-
slee, een skidraagband en een
pet met led-lampjes in de klep
in elkaar. Na de broodbakmachi
ne zag de biermachine het licht.
Aloë vera rukte verder op, nu in
panty's. Jamie Oliver kwam met
een shaker voor dressings en
sauzen. Als het aan Prodent ligt,
schakelen we over op de Day
and Night-tandpasta. Al met al
een berg nieuwigheden, maar
lang niet allemaal blijverdjes.
Verkoopsuccessen zijn niet te
plannen. DJ iZ, een swingend
muziekpoppetje, zou de hype
gaan worden, waar de branche
op zat te wachten. Maar storm
liep het niet. „Het is wel succes
vol geweest. McDonald's houdt
er niet voor niets een actie
mee", zegt John Boeyen van im
porteur Spectron. „De doelstel
ling was 20 a 30.000 stuks en we
zitten op 40.000. Maar het is
niet zo'n hype geworden als de
Furby, waar dezelfde bedenker
achter zat. In de VS was het wel
een megasucces met extreme
aantallen. De Amerikanen zijn
toch iets gekker dan de Europea
nen. Nee, dan liep ons vliegtuig
je X-Twin veel harder. We zit
ten daarmee dik over de
100.000. Dat heeft ons heel aan
genaam verrast." Ook beginne
lingen kunnen scoren. Zo liet
Philip Hess (26) samen met de
mede-oprichters van Senz Um
brellas zien. Ze ontwierpen een
stormbestendige paraplu, die
niet omklapt. Jawel, écht revolu
tionair. „In negen dagen waren
we door de hele voorraad van
tienduizend stuks heen. Ze zijn
via internet verkocht en eigen
lijk is dat een slecht medium,
want mensen willen een product
in hun handen hebben. Met dis
tributeurs uit alle windstreken
zijn we in gesprek. We verwach
ten dat-ie binnen een half jaar
in veel winkels ligt", meldt
Hess. Hoe hard het daarna gaat
lopen, hij heeft geen flauw idee.
„We zijn voorzichtig geworden
in het doen van uitspraken."
Soms is succes een simpele toe
voeging. Een beetje dihydroxya-
ceton in de bodylotion en je
hebt goud in handen. Dat be
standdeel is een zelfbruiner. Hal
verwege het jaar moest Dove de
productie van flacons Dove
Sunshine opschroeven tot acht
keer de planning. „Toen het
idee viel om onze eigen lotion te
koppelen aan dat bestanddeel
was het enige wat we dachten:
waarom hebben we hier niet eer
der aan gedacht? Het lag zó voor
de hand", verklaarde directeur
Angela Nelissen eerder al. In
middels is de teller in Neder
land de miljoen flacons gepas
seerd.
Formule
Inhaken op het succes van een
ander is een handige formule.
Zo staat er in vier miljoen huis
houdens een Senseo-koffiezet-
ter. Waarom zou je daar geen
thee mee kunnen maken, be
dachten ze bij Pickwick. In
meer dan een miljoen huishou
dens is nu de benodigde
T-pad-houder te vinden. De Ne
derlandse theeleuten verbruik
ten honderd miljoen T-pads.
„De lichte gebruikers gaan om",
zegt brandmanager Elles van
den Berg. Van alle liters thee die
foto's GPD
Thee 'zetten' kan ook met de Senseo.
worden gezet in huishou-
dens-met-Senseo komt twintig
procent uit die koffiezetter.
Lang niet alles slaat meteen
aan. Die brilletjes van neon, vol
gens de site brilletje.nl 'de hit
van dit moment', kwamen we
nergens tegen. Veelbelovend
klonk M2Photo: daarmee kan je
een vakantiefoto schieten met je
mobieltje en als ansichtkaart la
ten bezorgen. Naar verwachting
groeit dat over een of twee jaar
explosief. De gemiddelde Neder
lander zal evenmin van de Body-
groom gehoord hebben, voor de
man die alle ongewenste haren
te lijf wil gaan. Want dat schij
nen steeds meer mannen te
doen, ook in Nederland. Philips
wil niet meer kwijt dan dat de
verkoop 60 procent boven de
verwachting ligt. Sneu liep het
navigatie-avontuur voor het
Eindhovense concern af. Na eer
dere aankondigingen zag het
toch maar af van de lancering
van navigatie-sets.
Wie wil er nou aan een bierma
chine, zeg maar de variant van
de broodbakmachine? De Kijk
shop verkocht er enkele honder
den van. „Het is ook een onbe
kend product. We moeten eerst
zorgen voor aandacht in de me
dia en winkeliers warm maken.
Het is een kwestie van vraag
creëren", verklaart Robert
Spaans. „Volgend jaar hopen
we harder te gaan lopen." We
zijn benieuwd wat het volgend
jaar brengt. Er schijnen paarse
asperges aan te komen.
Maarten van de Rakt
DJ iZ had een topper moeten worden.
Senz, een stormbestendige paraplu, is niet kapot te blazep.