PZC
Een bunker vol met bubbels
Bij De Zeezot overtreffen ze zichzelf
5.5ADURNI DANOiA
Freixenet is als de
Sagrada Familia
Chopard
Police
Cellulitis
j)e Mbck
rtedactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0113-315570;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 30 december 2006
Met een fles champagne
bruist een feest altijd.
Misschien daarom ook wor
den er met oud&nieuw zo
veel flessen ontkurkt. Maar
waarom knalt het de rest
van het jaar niet wat vaker?
Bij Freixenet, 's wereld
grootste producent van bub
beltjeswijn, hopen ze van
harte dat de huidige bruis
trend ook na de jaarwisse
ling aanhoudt.
De dranklucht slaat je tege
moet als de deuren open-
zwieren. Proost, pardon, wel
kom bij Freixenet. Hier, op de
thuisbasis in het Spaanse pruts
dorpje Sant Sadurni d'Anoia,
net onder Barcelona, ademt wer
kelijk alles naar cava, de bubbel
tjeswijn die geen champagne
mag heten - want dat mag al
leen in de gelijknamige Franse
streek - maar wel zo smaakt.
Bruiswijn die ook een stuk goed
koper is dan de Franse. Waar
schijnlijk daarom ook is Freixe
net de grootse producent op de
ze aardbol. Vanuit dit immense
Spaanse kelderlabyrint vertrek
ken elk jaar 130 miljoen flessen
cava, 80 miljoen daarvan naar
het buitenland.
Technisch directeur Josep Bu
jan, zeg maar de keldermeester,
ziet er bruin en ontspannen uit
en zou het neefje van Ajax-trai-
ner Henk ten Cate kunnen zijn,
maar dan grijs. Hij heeft net de
drukte en hectiek van de drui
venoogst en het persen achter
de rug. In een paar weken tijd
zijn er zo'n 45 miljoen kilo drui
ven geplukt en uitgewrongen.
En omdat cava maken ook een
kwestie is van geduld, is er nu
alle tijd om het bezoek door het
Freixenet-bastion teleiden.
Draaien
Soms lijkt dat bijna op een rond-
leiding door een immense par
keerkelder. Niet in het begin,
want dan scharrelt Bujan nog
door de oude maar brandschone
kelders waar alles ruim honderd
jaar geleden begonnen is. Mooie
bakstenen gewelven vol houten
vaten en bestofte flessen, zoals
een wijnkelder moet zijn. Maar
hoe verder de kleine wijnkenner
afdaalt in zijn krochten - de kel
ders gaan tot bijna 35 meter
diep, tot acht etages boven el
kaar - hoe moderner het wordt.
De tijd en sfeer van handmatig
persen, flessen stapelen en dage
lijks een ietsiepietsie draaien, is
hier definitief voltooid verleden
tijd. Baksteen is beton gewor
den en computergestuurde appa
raten leggen de flessen netjes
neer voor hun broodnodige rust
periode van minimaal een jaar.
Ook het keren gaat nu volauto
matisch in de zogeheten gyropa-
lette, een soort reuzenwastrom-
mel waar de kratten voorzichtig
in gekanteld worden zodat de
gistingstroep in de hals van de
fles zakt.
Rondrijden in het speciale bezoe
kerstreintje is als het zoeken
naar een vrij plekje in een par
keergarage. Alleen staat hier
geen blik maar overal glas, glas
en nog eens glas. Een bunker vol
bubbels die wacht op vrolijker
dagen. Met soms in een stapel
van 500.000 flessen ineens een
paar exemplaren die voortijdig
geklapt zijn, alsof iemand er
Deze beroemde reclame van Freixenet, een klein jongetje met een
fles onder de arm, mag vanwege EU-regels over alcoholreclame in
ons land niet gebruikt worden.
met een buks op heeft staan
schieten.
Met twinkelende oogjes hoort
Bujan van de huidige trend in
Nederland, begonnen in de
Randstad, om vaker een fles pro
secco, champagnoise of andere
schuimwijn open te trekken.
Met rosé begon het ook zo: eerst
populair in de hippe strandten
ten en nu drinkt iedereen het.
Als dat toch eens met onze fles
sen gebeurde, hoor je Bujan den
ken. Want waarom zou je cham
pagne, cava en andere bubbels
alleen met oudjaar drinken,
vraagt hij retorisch. In zuidelij
ke landen, maar ook bij onze
Belgische en Duitse buren is het
heel gewoon om op zondagoch
tend of als aperitiefje voor het
eten een vrolijke fles te ontkur
ken.
Doelen
Om daar - nog - minder van af
hankelijk te zijn heeft Freixenet
zich twee heldere doelen ge
steld. 1: 's Wereld grootste pro
ducent van cava blijven en 2:
Dat ook worden met 'stille' wij
nen, oftewel gewoon rood, wit
of rosé. Volgens grote baas Pe
dro Ferrer, directe nazaat van
de oprichter van Freixenet, is
die koers onvermijdelijk. „Wij
zoeken de verdere groei vooral
in de stille wijnen zodat we min
der afhankelijk zijn van de sei
zoenen", zegt hij tijdens een kor
te ontmoeting op een van de do
meinen waar Freixenet zijn drui
ven perst. „Van onze cava wordt
dertig procent verkocht in de
maand december. Wij hebben
natuurlijk liever dat mensen het
hele jaar door cava drinken. Bo
vendien vormen de stille wijnen
een veel grotere markt. Nog inte
ressanter dus." Maar op 31 de
cember zal het in huize Ferrer
niet bepaald stil zijn. Ook daar
knallen dan de cava's.
Kelders
„Waarschijnlijk een paar fles
sen Freixenet Malvasia 2001".
lacht Ferrer. In ons land - nog -
niet te koop. Maar misschien
komt dat nog als de bruisende
trend in Nederwijnland doorzet.
Aan de familie Ferrer zal het
niet liggen. Want met de kelders
van Freixenet is het net als met
de beroemde Sagrada Fami-
lia-kathedraal van Gaudi in het
naburige Barcelona: er wordt al
tijd aan gebouwd, het groeit en
het groeit, maar niemand weet
wanneer het werk klaar is.
Hans van Alebeek
Freixenet wordt vooral in super
markten verkocht. In Nederland
zijn de volgende soorten ver
krijgbaar: Cordon Negro Secco
(ongeveer 9 euro), Carta Nevada
Semi Secco (9 euro). Brut Rosé
(11 euro) en Brut Vintage 1998
De gewone wijnen van Freixe
net worden verkocht onder het
label Ash Tree Estate. Meer in
fo: www.freixenet.com
In de oudste kelders liggen de bestofte flessen te wachten om leeggedronken te worden.
Elk moment is geschikt om een
cadeautje te geven, het hoeft
niet beperkt te blijven tot de
feestdagen. Dat is de mening
van Chopard, dat naast mooie,
maar prijzige horloges ook par
fums op de markt brengt. Cho
pard pour Homme is de eerste
mannengeur van het merk. Sa
mengesteld door een Zwitser,
die zegt net zo te hechten aan
vakmanschap als horlogema
kers. Dat resulteert in dit geval
in een kruidig, fris luchtje, dat
lekker lang blijft hangen, maar
nergens overheersend wordt. De
geurlijn begint bij 20 euro voor
een deodorant, tot 60 euro voor
75 ml eau de toilette.
i-
Goed beschouwd is het een
beetje raar om met een merk te
lopen dat verwijst naar de poli
tie. Maar op z'n Engels, Police,
kan het wel. En al helemaal als
beroemdheden als David Beck
ham en Antonio Banderas er re
clame voor maken. In dit geval
voor de zonnebrillen van Police.
Banderas heeft zich laten foto
graferen met de stoere en ruige
look die bij het merk hoort. De
brillen ogen zo nogal intime-
rend, maar het is weer wat an
ders dan de pilotenbril, die Poli
ce overigens ook in de collectie
heeft. De prijzen variëren van
109 tot 159 euro. Info:
www.jpc.nl/police.
Pedro Ferrer is een van de directe nazaten van de oprichters van Freixenet.
Er zijn nog steeds vrouwen die
menen de strijd tegen cellulitis
te kunnen winnen door middel
van crèmes. Voor hen heeft Colli
star nu een nachtcrème, wat wel
zo handig is want 's ochtends
heb je nauwelijks tijd om je bil
len en dijen in te smeren. Het
gaat om een cocktail van ca
feïne, carnitine, klimop en rus-
cus, die eenmaal uitgesmeerd,
aanvoelt als een modellerende
panty. Het resultaat is dat loka
le vetophopingen minder wor
den. Anticellulite Night Treat
ment van Collistar kost 43,70 eu-
foto Ruben Oreel
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel beschrijven in de serie
'De Smaak van Edith en Raymond' hun
ervaringen in Zeeuwse eetgelegenhe-
den. Dit is de laatste aflevering in de se
rie wild en veren. Deze keer: De Zeezot
in Westkapelle.
Foto's in zwart-wit uit de jaren der
tig zijn te koop in De Zeezot. Een
mooie expositie, die een al even mooi
tijdsbeeld geeft. Zeker de foto van de
meisjes die langs de vloedlijn lopen,
maakt indruk. De jurken hoog opge
schort. De Zeezot komt op geen enkele
andere plaats beter tot zijn recht dan
in Westkapelle.
Bij De Zeezot denk je niet direct aan
wild; eerder aan tongetjes, kreeften en
krabben, die nog dezelfde dag gevan
gen zijn bij de pier van Westkapelle.
De zee en het maritieme leven zijn
overal vertegenwoordigd. Maar schijn
bedriegt. De keukenbrigade van De
Zeezot is breder georiënteerd. De ha-
m
ith
zenpeper met zilveruitjes doet niet on
der voor de dagvangst van zeebaarsfi
let. De haas is lang en langzaam ge
gaard en het vlees smaakt zoetig en
krachtig tegelijk.
Enkele tafeltjes zijn op deze donkere
Quote oaa de tafel
„Ik ga net zolang door totdat ik denk
dat de smaak niet meer overtroffen kan
worden.
maandagavond bezet. De open haard
met nepblokken verwarmt en snort
aangenaam. De zaak licht op in een
verder stil Westkapelle in het laagsei-
zoen. Gasten weten De Zeezot het hele
jaar door al te vinden.
Wibo Lievense is de naamgever van De
Zeezot, het Vlaamse woord voor een
Jan van Gent. Hij was voorheen uitba
ter van het Dijkpaviljoen in Westkapel
le, maar sinds enige tijd geeft hij met
zijn dochter Jolinda en Marijn gezicht
aan dit restaurant.
Bij De Zeezot telt persoonlijke aan
dacht. Een man van een tafeltje van
vier was na het diner zijn mobiele tele
foon vergeten. Jolinda belde naar een
tafelgenoot, een trouwe gast en de man
keerde tenig. „Ik was al op weg naar
Amsterdam. Ik zou niet weten wat ik
daar zonder mijn mobieltje had moe
ten beginnen", zei hij.
Achter ons zit een ouder echtpaar. Ze
roemen de kwaliteiten van de kok.
„Die verdient een prijs", zeggen ze.
„Alles is lekker, van de gedroogde to
maatjes tot die gedraaide frites. Die
hebben we nog nooit gegeten."
De chefkok houdt van proeven en uit-
ffeoohdeliuej
Prijs-kwaliteit:
f.. Entourage:
Bediening:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: De
Zeezot, ofwel de Jan van
Gent is een indrukwekkende
zeevogel, waar je niet om
heen kunt. De naam is goed
gekozen voor dit restaurant.
Conclusie: Een gezellig res
taurant dat steunt op warm
te, creativiteit en perfectio
nisme.
onvoldoende
matig
ivoldoende
goed
uitstekend
proberen. Die ochtend nog had hij een
terrine van vis gemaakt. Eerst op basis
van een bouillonextract van garnalen,
daarna met toevoeging van room en
roomboter. „Ik ga net zolang door tot
dat ik denk dat de smaak niet meer
overtroffen kan worden." En vandaar
dus dat de sausjes niet uit een potje ko
men.
Ook de bijgerechten zijn geen sluit
post, zoals maar al te vaak voorkomt.
Enig minpuntje is de salade, die iets te
laat uit de koeling is gehaald. Maar we
willen wel eens zien wie het huismenu
met de starter carpaccio, gevolgd door
een rundersteak met gorgonzolasaus
en het toetje van gebakken appeltjes
met kaneel en ijs voor 22,50 euro kan
overtreffen.
Brasserie/restaurant De Zeezot, Zuid
straat 101, 4361 AH, Westkapelle. Tel.
0118-570057, wvvw.zeezot.nl. Geen ge
scheiden rookruimte. Pinnen kan. Ope
ningstijden: ma. en do. vanaf 17.00 uur,
vr. za. en zo. vanaf 12.00 uur.