PZC
Alles
in
wat glimt mag de boom
Zuidwester is verrassend tot het eind
Do's en don'ts
Ferrari
Kaviaar
Diamantbeha
Nijnshampoo
Zwart is de
opvallende
en chique
nieuwkomer
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E.mail:redactie@pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0113-315570;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 16 december 2006
Wel doen
Niet doen
Zwart en wit
- Groen, rood en goud
Glinsterende takken
- Engelenhaar
Zijden vogels, vlinders en
- Papieren kerstklokken
bloemen
- Beertjes
Overdadig gedecoreerde
- Paddenstoelen in
kerstballen
kerststukjes
Echte kerstbomen of
- Engelse ruitjes
natuurgetrouwe neppers
- Kerststerren
Kristallen tafelverlichting
- Verlichte trapjes
Voor het toppunt van kerstluxe
moet je eigenlijk naar het Lon-
dense warenhuis Harrods. Daar
kijkt niemand op van kerstbal
len van 15 euro per stuk, de
duurste kost zelfs bijna 500 eu
ro. Niks is er te gek. En dat
geldt ook voor sommige kinder
cadeautjes. Een elektrische Por
sche Boxter (467 euro)? Nee,
cla's te gewoontjes. Harrods
heeft namelijk ook echte mi
ni-auto's, zodat vader en zoon
hetzelfde kunnen rijden. Er is
keus uit onder andere een Ran
ge Rover, een kleine Hummer en
een bloedrode Ferrari Testaros-
sa. Ze kosten wel ruim 62.000
Bij De Bijenkorf kan een kapi
taalkrachtige kerstman ook bij
zondere dingen vinden. Een blik
je zeldzame Beluga kaviaar (125
gram) van 2.500 euro bijvoor
beeld. Wel opschieten, want de
kans is groot dat alles al is uit
verkocht. Dat wordt dus vech
ten want vorig jaar vloog 2,5 ki
lo van dit bijna gouden spul al
de winkel uit. Gelukkig zijn er
ook veel goedkopere blikjes ka
viaar: 29 euro voor 30 gram. En
hoe eet je dat spul nou? Schep
een lepeltje op de muis van de
hand, even op temperatuur la
ten komen en dan beschaafd op
slurpen.
Alle lingeriemerken presenteren
rond de feestdagen speciale
Xmas-beha's en -slips. Het Ame-
rikaanse merk Victoria's Secret
doet het echter heel anders.
Niks zwart, maar allemaal glim
mende diamantjes, 2.000 om pre
cies te zijn. Verwerkt in een pe
perdure beha die 6,5 miljoen dol
lar moet kosten. Maar misschien
toch maar even wachten op de
uitverkoop. De gouden beha van
vorig jaar (2 miljoen dolar) is im
mers ook nog niet verkocht.
Niet dat het kraaiend van ple
zier in ontvangst zal worden ge
nomen, maar voor wie nog zoekt
naar een kerstcadeautje voor de
allerkleinsten is de Nijntje Bad-
lijn misschien een idee. De baby
shampoos en badproducten van
Dermo care zijn zacht voor de
huid en prikken niet in de ogen.
Er zijn een wasgel, schuimbad
en shampoo, allemaal voor 2,49
euro.
Kerstballen die met schoolkrijt
beschreven kunnen worden, zijn
ultieme persoonlijke accessoi
res.
Zwart is een prima kleur om
met andere te combineren.
foto's GPD
De kerstboom kan dit jaar niet
vol genoeg hangen.
Barokke dessins, glitter,
glans en rijk gevulde
bomen vullen huis en tuin.
Kerstmis 2006 is vooral uit
bundig. Met zwart als nieu
we kerstkleur, vaak in com
binatie met wit. En de;bling
bling van vorig jaar keert
uitvergroot terug.
Het blijft een vreemd ver
schijnsel. Kerstmis 2006 is
nog niet voorbij, maar trend-
watchers richten hun pijlen al
weer op het kerstfeest van vol
gend jaar. Romeo Sommers van
Intratuin en Tanja Soeter van
Bijenkorf, willen er niet al te
veel over zeggen.
„De overdaad blijft, maar nos
talgische elementen komen te
rug. Het kerstlint bijvoorbeeld.
Dat maakt volgend jaar een co
meback", licht Sommers alvast
een tipje van de sluier op. Soe
ter voorspelt dat de belangrijk
ste trends van dit jaar - barokke
dessins, glitters en zwart - over
eind zullen blijven. „Maar dan
in een andere context."
Het hele jaar door zijn ze met
kerst bezig. Standaard bezoekt
Sommers de grote beurzen.
Daarnaast doet hij intensief aan
'christmas shopping'. „Ik haal_-
mijn ideeën vooral uit Londen,
New York en Kopenhagen. En
de grootste internationale beurs
in Frankfurt, Christmas World,
mis ik vanzelfsprekend nooit.
Daar vind je alle.nieuwtjes."
Soeter heeft een andere aanpak.
Zij houdt interieurtrends en mo
de in de gaten en maakt van
daaruit de vertaalslag naar
kerst. „Om met originele ideeën
te komen, wil ik zo min moge
lijk zien wat anderen doen."
Alles kan
Het leuke van kerst 2006 is vol
gens Sommers dat alles kan.
„Mensen kiezen voor een per
soonlijke sfeer, die past bij de
eigen identiteit. Ze willen iets
anders dan de buren." Wat be
treft trends is de Bijenkorf een
ultieme inspiratiebron. „We leg
gen niets op, maar presenteren
wel onze thema's", zegt Soeter.
Die worden soms gekopieerd in
huis, maar steeds meer mensen
zetten een persoonlijk plaatje
neer."
Ook valt het haar op dat mensen
vaker hun hele huis en zelfs de
tuin uitbundig decoreren. „Met
lichtjes, kransen, kerstballen,
bloemen en andere accessoires.
Hun complete omgeving veran
dert op een heel creatieve ma
nier." Ook Sommers stelt dat
'Nederlanders het niet langer
bij de kerstboom in de hoek hou
den'. „Dat hangt deels ook sa
men met de economie: we willen
uitdragen dat het goed gaat."
Hij heeft ook gemerkt dat er be
hoefte is aan alternatieven voor
de geijkte kerstboom. Zoals het
ministilleven op tafel, kasten en
vensterbanken. „Een logisch ver
volg op het plateau met kaar
sen. Dit jaar bestaat het onder
andere uit kerstballen, vazen
met takken, kwasten en kettin
gen." Ook de kroonluchter of
lamp boven de eettafel onder
gaat een kerstmetamorfose. „Ge
decoreerd met ballen en takken
is dat de perfecte kerstversie
ring voor tijdens het kerstdi
ner."
Hele jaar
In de collectie van de Bijenkorf
valt op dat kerstdecoraties
steeds meer lijken op accessoi
res die het hele jaar door in huis
opduiken. „Kerst is een sfeer in
huis, meer dan enkel decoratie
tijdens de feestdagen. Dat be
gint al vroeg in november. Dan
willen mensen hun huis al gezel
lig maken. Ze kopen volop kaar
sen en takken. Later vullen ze
die aan met typische kerstacces-
soires." Op de kerstafdeling do-
mineren glitters, handgemaakte
gedecoreerde kerstballen en glit-
tertakken.
En de kleur zwart, gecombi
neerd met champagne, grijs en
bruin. „Die combinatie is ver
nieuwend, net als de mix van zil
ver, goud en wit die we laten
zien. Ook met koningsblauw
doen wij veel." Vooral tafel ver
lichting loopt goed volgens Soe
ter. En accessoires zoals schoen
tjes, kroontjes en tasjes met glit
ter.
Zwart
Hoewel Intratuin vier kerst
trends onderscheidt, lijkt uit
bundigheid het alles overstijgen
de thema. Alles wat glimt, komt
in de kérstboom terecht. Boven
dien kan die niet vol genoeg han
gen. Ook de barokke motieven
op ballen, kaarsen en vazen, ver
sterken deze overdaad. „Nieuw
zijn de zijden vogels, vlinders en
bloemen voor in de kerstboom."
Wat kleur betreft is zwart de
meest opvallende nieuwkomer.
„Lange tijd kon zwart niet, om
dat het een sombere kleur zou
zijn. Maar in combinatie met
pastellen, wit en met glitters
oogt het juist chique.'' De kerst
hit bij Intratuin zijn kersballen
die zijn bewerkt met schoolk
rijt.
„Het ultieme persoonlijke acces
soire", vindt Sommers. „Kinde
ren kunnen zo hun eigen kerst
bal decoreren, maar je kunt ze
ook op de eettafel gebruiken als
menukaart. Het is ook leuk als
iedereen er een eigen kerstwens
op zet."
Anja Sparidaans
Een uitbundig kerstplateau is een alternatief voor de kerstboom.
Koningsblauw is een van de favoriete kleuren van de Bijenkorf.
paddestoelen, geroosterde kastanjes en
schapenkaas. Een gefrituurde aardap
pel met piment en wijnazijn is het bij
gerecht. We worden er stil van.
Vegetarisch, vlees; of vis zijn alle even
T$eoo<.delinej
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: ook als
de tafelgenote even geld in de
parkeermeter moet stoppen, ver- y
veelt de achterblijver zich geen
moment. Er is genoeg te zien. Je 1
1 |i kan ideeën opdoen voor thuis.
Conclusie: dat het niet drukker
-j is in Zuidwester is onbegrijpe- i
S hjk.
Zuidwester lijkt inspiratie te putten uit de Spaanse keuken.
foto Ruben Oreel
net boven een tafeltje uit. Takken ste
ken subtiel af tegen zachtbruin geschil
derde muren. Een deken van lampjes is
als een kerstverlichting aan het pla
fond bevestigd. Alles past en klopt.
Loungemuziek klinkt, die gastheer
Martien Luteijn zelf mixt. Hij stemt
zijn keuze af op de avond. „Deze
avond heeft geen oppepper nodig",
zegt hij, vandaar dus die prettig rusti
ge achtergrondmuziek.
Kok Wim IJska lijkt vooral door de
Spaanse keuken te zijn geïnspireerd.
Empanada's, ibericosalade en escabe-
sche prijken op de kaart. Maar ook
pinchos, tapas uit Baskenland, ontbre
ken niet.
We beginnen met twee luxe pinchos:
Foie Gras a la plancha (8,50 euro) en
rubio ahumado, een gamba, gevuld
met gerookte poon (7,50). Daarna de
pinchos confit de canard (15 euro) en
een paddestoelentartaleta. Het vlees
van de eend is boterzacht, zoals het ro
de vlees moet zijn. De tartaleta van bo-
terdeeg is gevuld met verschillende
belangrijk voor De Zuidwester. Een ve
getarische schotel wordt er niet met de
haren bijgesleept. Martien legt uit:
„Kroketjes van truffelrisotto staat niet
op de kaart omdat het een vegetarisch
gerecht is. Het is een lekker en vol
waardig gerecht en dan ook nog eens
vegetarisch", verklaart hij.
Tegen de tijd dat we beginnen aan het
toetje komen pas de volgende twee gas
ten binnen. Rond tien uur wordt het
derde tafeltje van de avond bezet.
Waarom staat er geen lange rij met on
geduldige gasten? Het eten is verrukke
lijk, Martien ziet alles, is attent en in
nemend. Misschien, gissen we, staan
de tafeltjes wat dicht bij elkaar. Maar
wij komen zeker terug.
Zuidwester, catering en restaurant,
Lange Noordstraat 6, Middelburg, tel.
0118-650040. Keuken open
12.00-23.00, zo 17.00-22.00, ma
12.00-22.00, in de winter: di-wo geslo
ten. Geen apart rookgedeelte, pinnen is
mogelijk, www.zuidwester.info.
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel beschrijven in de serie De
Smaak van Edith Raymond hun erva
ringen in Zeeuwse eetgelegenheden. De
ze maand het thema wild en veren met
Restaurant en traiteur Zuidwester in
Middelburg.
Bij Zuidwester in Middelburg weet
je niet direct waar je aan toe bent.
Als je naar binnen kijkt, vraag je jezelf
af of het een luxe broodjeszaak, een de
signwinkel of toch een intiem en tren
dy restaurant met mediterrane invloed
is? Dat laatste dus. Daaraan twijfel je
niet meer als je eenmaal in het restau
rantgedeelte bent, dat achter het in
drukwekkende appelgroene wijnrek
begint. Daar valt alles op zijn plaats
en is uit eten gaan bij de Zuidwester
een verrassende en aangename beleve
nis.
Waarom zijn we op deze donderdaga
vond rond half acht de enige gasten?
Ongeloof daarover blijft ons de hele
avond achtervolgen; van het binnenko-
mertje, de hertensaucijsjes tot aan de
zqetige afsluiter de dolci van merin
gue, amandeltaartje en turronijs. Alles
is heerlijk en de borden zijn mooi opge
maakt.
Het interieur is modem en helder. De
aankleding verraadt de hand van een
perfectionist. Niets wordt over het
hoofd gezien. In een hoek van het res
taurant piept een steenrode amaryllis
Üjiote de talel
Waarom staat er geen lange rij met on
geduldige gasten