Vlees nog altijd favoriet met kerst PZC Gezellig samen hapjes prikken in opmars, fondue en wild blijvertjes Flaubert puzzel Heer Bommel en de uitvalsels Casper Hobbes recept Biefstuk met paprika weer 9© 9 Jr 0 i Qyf zaterdag 16 december 2006 door Robert Verkerk Geheel volgens de traditie doet vlees hel goed in de kerstkeuken. In de supermark ten loopt de verkoop van de fon due- en gourmetschotels prima. Wel is er meer belangstelling voor de wat ingewikkelder ge rechten en een tafel gevuld met kleine hapjes, stellen de ken ners. Waar het hele jaar door vis een belangrijke vervanger is van vlees, lijkt Nederland zich daar rond de kerst weinig van aan te trekken. Volgens een woordvoer der van Albert Heijn en horeca- groothandel ISPC is vlees bij uit stek het kersteten. Ook dit jaar, al blijft vis een belangrijk ge recht op de kerstdis. „In de horeca is het vooral wild dat deze periode wordt geser veerd", weet Ashley Luiten van de ISPC. Brancheorganisatie en verkoper van wild Wildplaza (Advertentie) constateert dat vooral de pro ducten zonder been erg populair zijn. „Biefstukken en filets van ree, hert en wild zwijn vliegen over de toonbank. De traditione le wildconsument houdt echter voet bij stuk en geeft de voor keur aan delen die been bevat ten. Dit laatste is niet verwon derlijk, want vlees dat op been gebraden is heeft meer smaak", aldus Jan Willem de Jong van Wildplaza. In de professionele keukens wa gen de koks zich volgens Luiten in toenemende mate aan de mo leculaire gastronomie, ook wel het nieuwe koken genoemd. Het werken met chemische stof fen is ingezet door de topkok Ferran Adria van restaurant el Bulli in Spanje. Bij de ISPC wor den meer poeders verkocht om het moleculair koken, onder meer met stikstof, mogelijk te maken. De consument raakt beïnvloed door het geëxperimenteer al is het koken met chemische stof fen niet voor hen weggelegd. Meer moeite „Waar vroeger een simpel bief stukje werd klaargemaakt voor kerst, willen mensen nu wat meer moeite doen om een mooi, een wat gecompliceerder ge recht klaar te maken", zegt Ben van Beurten, chefkok en direc- Volgens chefkoks Ben van Beurten (1) en René Pronk is het thema va met vrienden een vorkje prikken in een veelheid aan hapjes. teur van restaurant Fifteen in Amsterdam. „Wij spelen in op het gemak", zegt Els van Dijk van Albert Heijn, „omdat mensen over het algemeen niet te lang in de keu ken willen staan. Wel zie je dat mensen voor een gerecht zich wat meer willen uitsloven en dan bijvoorbeeld wat langer in de keuken staan voor het hoofd gerecht, maar het voor- en nage recht makkelijk doen. Daar wil len ze dan ook wel extra voor be talen." De supermarktketen heeft daar de Excellent-produc- ten voor, wat duurdere maar kwalitatief betere producten. Die arme Sinterklaas heeft zijn biezen al weer gepakt en is met stille trom vertrok ken. Hoe onsmakelijk en ongevoelig was het om de meest uitbundige kerstversieringen al vóór zijn verjaardag op te hangen in winkel en kroeg! Wordt het geen tijd voor harde actie om onze na tionale heilige Sint Nicolaas in zijn volle waarde in de daarvoor bestemde periode nationaal en kamerbreed de macht te gunnen? Zonder sinter klaassfeer vervuilende kersttakken en kerstenge- lengezang? Waarom moet ik op 30 november al onder een kersttak mijn kopje koffie nuttigen? Begin december mijn winterhandschoenen aan schaffen in een winkel, waar Jingle Bells uit alle geluidboxen juicht? Onze kinderen halen door dit rommelig beleid kerstmannen, witte schim mels, dennenbomen, zwarte pieten en arrensle- den door elkaar, zij weten ondanks het sinter klaasjournaal met Dieuwertje Blok niet meer waar zij in december aan toe zijn! Marjan Berk En dan wil ik het met U ook nog even over de heftige feestverlichting hebben. Wie had het ook alweer over het milieu en zuinig zijn met energie omdat we voor we het beseffen de ijsbe ren in de voortuin zullen zien zwemmen wan neer we ons energiegebruik niet weten te be heersen. Ik hoor zojuist op Radio 1 iemand verkondigen, dat ons land luid en duidelijk laat weten dat 'wij op koers liggen met de afspraken van het Kyotoverdrag. Wij zitten wat dat betreft op de top van Europa!' Maar Pieter Winsemius klinkt een ietsje minder zonnig, hij legt heel wat meer nuances aan. Nu heb ik in mijn tame lijk lange leven wel geleerd dat, zo je iets wilt veranderen aan de loop der dingen, je zelf moet beginnen. Hoe begin ik? Ik vervang iedere gloei lamp die klaar is met branden door een spaar lamp. Ik draai alle lichten achter mij uit. Ik zet alle 'standby' rode lichtjes uit, wanneer ik weg ga. Ik trek mijn zuinigheidsbeleid flink door naar andex*e sectoren van het dagelijks leven door nooit meer oud brood weg te gooien, maar het gewoon op te eten! De pest is wel, dat een alleenwonende die ongeveer een hele week met een halfje gesneden bruin doet door deze actie voornamelijk zeer oud brood eet! Maar dat is dan weer goed voor mijn gebit. Ik neem overal mijn gebuikte plastic boodschappentas mee voor hergebruik, want mij is ingebrand dat plastic er ongeveer negentig jaar over doet in het niets te verdwijnen...O gut, mijn leven HORIZONTAAL: 1. Engels café; 5. ogenblik; 7. box met isolerende wanden; 10. tandeloos zoogdier; 12. in orde; 14. familielid; 15. zang groep; 17. gesneden hengst; 19. landbouwwerktuig; 20. uit roep; 21. zeer korte damesmo de; 23. kneedbak; 25. voeg woord; 26. ik (Latijn); 28. per soonlijk vnw.; 31. schroeflijn; 33. projectieplaatje; 34. kraan. VERTICAAL: 2. Klein kind; 3. platvis; 4. smet; 5. vat; 6. gewezen; 8. naleven; 9. zakelijk leider; 11. geliefde van Zeus; 12. drinkge lag; 13. muze v an het min nedicht; 14. wiskundig getal; 16. sukkel. 18. deel van een etmaal; 22. binnen; 24. voor zetsel; 27. strafwerktuig; 29. familielid; 30. knaagdier; 31. muzieknoot; 32. deel van een bureau. ©Toonder Studio's 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 HORIZONTAAL: 1. Ruzie, sentimenteel lied; 2. terugkeer in het openbare leven, armoede; 3. sja lot, beelden weerkaatsend voorwerp; 4. paar, graveren, bars; 5. nastaren, roos achtig plantengeslacht; 6. gevaar, vroe ger schoolgerei; 7. worp, afvoerbuis, opera van Verdi; 8. schone jongeling, radioversterker voor in een auto; 9. aan voerster, loopstok. VERTICAAL: 1. Boordsel, tamelijk; 2. kompasstreek, positieve elektrode; 3. pot, gedroogd gras; 4. damessjaal, slot; 5- bende, bloem; 6. kleine kerkelijke groep, sluw heid; 7. officierskantine, dochter van Tantalus; 8. ternauwernood, Europeaan; 9. koningin, spoel; 10. oogje van garen, gevoel; 11. beeldmerk, keur; 12. bloedvat, zuidvrucht; 13. vacht, afzonderlijk. Er was echter niemand die naar hem luisterde. Integendeel; juffrouw Doddel keerde hem vol afkeer de rug toe en keek heer Bommel zo warm aan, dat deze een blos naar de wan gen steeg. „Hij is prachtig!", zei ze. „Ontzettend prachtig. Zeker van Feng Lon of zo. Schattig van je, Ollie. Het spijt me erg, dat ik niet aardig tegen je was. Ik had moeten weten, dat jij al tijd alles goed doet. Ik ben er helemaal verlegen van." „D-dat eh... Dat ieft noet", stamelde heer Bommel. „Tat is onzin. Verlegen, bedoel ik. Ik b-bedoel: het is heel prettig om eh... om voor u te voegen en eh... Morgenavond kom ik u halen. Voor het feest, als u begrijpt wat ik bedoel." „Je bent lief", zei zijn buurvrouw, en met die woorden haast te ze zich haar huisje binnen om de japon te gaan passen. Heer Ollie liep weg met kromme tenen, maar toen hij ont dekte dat Tom Poes hem volgde, kwam hij weer tot zichzelf. „Dat was niet aardig van je, jonge vriend", sprak hij verwij tend. „Waarom bederf je altijd mijn plezier? Ik was bezig die dame een genoegen te doen, en daar kom jij weer aan met nare praatjes, zodat haar blijdschap verzuurd zou zijn als ze niet zo hoog stond. En wat bedoelde je eigenlijk?" „Alles wal door lieden als Kwetal gemaakt wordt, deugt niet", legde Tom Poes uit. „Het lijkt wel mooi, maar het is niet echt. Zag u niet dat die jurk zelfs veranderde, terwijl u aan het praten was? Hij past zich nu aan bij juffrouw Dod del, maar na een poosje vergaat hij. U zult het zien." ER 5TMT: "EEN MAN IN UTRECHT MAAKTE 70 K0PIEEN EN KREEC FE V0LCEHPE PAC 0?%A(>. EEN MAN IN BRUNEI VERBRAK CE KETTINC EN WERP KAAL" HA'EN JIJ BELOOFT PAT? PIE 0RIEVEN ZIJN VOOR BIJCELOVICE BUFFE/RPB. £001 T0CHWEC PATPINC. EN EEN POM KINP AlB JIJ LUIBTERPE NAAR EEN VRIENP EN KWAM 0NPER EEN BUB." r S.V. Dal ia Haren De letters van naam en woonplaats van deze man, vormen in een andere volgorde de naam van zijn beroep. Wat doet hij voor de kost? Oplossing van gisteren: Zweeds raadsel: -r-av zierikzee -s-toorts tic--r-et -cobra-ni bowling-a -vb-s-aai -ooievaar glycerine BRETELS Cryptogram: Horizontaal: 4. Sporen; 6. vaas; 7. toetje; 8. werklust; 10. solist. Verticaal: 1. Spuit; 2. privéhuis; 3. knaap; 5. hotels; 9. kol. Zoekwoord: Inhaalstrook P Puzzelland.com Bijna altijd beginnen mensen over eten te praten als ik ergens binnen kom. En ook bijna altijd wordt me dan de vraag ge steld wanneer je zout op een biefstuk moet strooien, voor of na het bakken. En altijd is mijn antwoord onbevredigend voor de vraagsteller: „Je moet het hele maal zelf weten." Voor beide methodes valt wat te zeggen. Zout trekt het vocht uit de biefstuk en daardoor wordt deze taai en kun je dus beter na het bakken de zoutpot hanteren. Maar vooraf zouten, vlak voor je de bief stuk in de pan doet, trekt het vocht alleen uit de buitenste rand van het vlees en ver mengt zich met het zout wat tijdens het bakken een lekkere smaak aan de biefstuk geeft. Moeilijk, biefstuk bakken? Doe maar wat. Ingrediënten 4 ossenhaasbiefstukken van 150 gram 2 tenen knoflook uit de knijper sap van 1 limoen 1 theelepel gedroogde oregano 1 theelepel gemalen komijn zout en peper 2 paprika's 1 halve theelepel cayennepeper 2 eetlepels olijfolie Verhit de oven voor op 200 graden. Rooster de paprika's in de oven tot ze Later droog N\4 Middelburg Vlissingen y Oostburg r- n het kerstmaal dit jaar: gezellig foto Cynthia Boll/ANP „Daar verkopen we er elk jaar meer van." Van Beurten noemt de kleine hapjes de nieuwe trend. „Het is echt iets dat past bij kerst en ge zelligheid. Groepen kiezen er steeds meer voor iedereen een gerecht of hapje klaar te laten maken. "ANP Na een paar droge dagen kan vandaag de paraplu opnieuw nuttige diensten bewijzen, maar een langdurige natte periode staat niet voor de deur. Zondag valt er nog een enkel regen buitje, maar de dagen daarna verlopen rustig en droog. Het wordt dan ook wat kouder met in de nacht temperaturen in de buurt van het vries punt. Gisteren brak in de loop van de dag de zon fraai door, NW\4 maar was het nog wel zacht. De zon zal vandaag bepaald geen hoofdrol spelen, want al voor zonsopkomst gaat het regenen en pas in de loop van de middag wordt het vanuit het noordwesten droog. De wind is matig, aan zee vrij krachtig en draait van zuidwest naar noordwest. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. Vanavond en vannacht wordt het wisselend bewolkt en blijft het droog. Bij een naar matig luwende en naar west tot noordwest draaiende wind daalt het kwik naar 4 tot 6 graden. Zondag overdag wakkert de bries weer wat aan en is het niet al te zonnig. Ook gaan er een paar buitjes vallen. Opnieuw wordt het vrij zacht met middagtemperaturen rond 9 gra den. Komende week is het droog en rustiger met een zwak tot matig briesje. We krijgen dan een mix van opklaringen, lage wolken en mist. 's Nachts daalt het kwik dan tot rond het vriespunt in het oosten en zuiden van de provincie en tot 3 a 4 graden langs de Zeeuwse west kust. Overdag wordt het dan rond 6 graden. Nederland vandaag I Nautisch bericht $a NW|3 SO @0S De wind is matig tot vrij krachtig en draait van zuidwest naar noorc west. Matig, later goed zicht. Watertemperatuur rond 11 gradei Verwachte extremen Laagste verwachte min. temp. Deelen 3°C wordt een gigantisch groot bewustwordingspro ces. Ik wil terug naar de schillenboer, de vod denman, de nikkelen-doppen verzameling voor de kinderen in Verweggistan, de flessen met sta tiegeld. Want de gft-bakken waren ook geen op lossing voor ons vegetarisch afval, op mijn bal kon begon die bak een geheel eigen leven te lei den. Ja, er verscheen zelfs hier in Amsterdam op vierhoog een heuse muis! Aangetrokken door de heerlijke geuren uit mijn groene bak! Lieve lezer, ik draaf door. Ik keer terug naar de bron. Ik kleed mij warm aan en draai de ver warming op achttien graden. Ik zet een kopje thee en ga bij een kaars vredig zitten lezen. Waarin? Geluk is onmogelijk van Gustave Flau bert, een nieuwe keus uit zijn brieven. Hij schrijft aan mejuffrouw Leroyer de Chantepie: „Niets weegt op tegen het lezen van een goed boek bij de haard..." jj? Hoogste verwachte max. temp. IJmuiden 10°C Zon Bron:Meteo Consult 8.44 16.34 4.20 13.38 Nederland verwachting Zo Ma Di Wo Do weer dfe Uk étL ét A min. temp. 3/7 1/6 -1/5 -2/5 -2/4 max.temp. 7/9 5/8 4/9 3/8 2/6 wind W4 ZW2 N2 03 ZO 3 uren zon 3 3 4 4 4 neersi.kans 40% 10% 10% 10% 10% Waterstanden zaterdag Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersluizen West Hansweert Sta ven isse/Yerseke zondag Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersluizen West Hansweert Stavenisse/Yerseke maandag Vlissingen Terneuzen Cadzand Roompot Buiten Roompot Binnen Zierikzee Krammersluizen West Hansweert Stavenisse/Yerseke Hoog water uur cm uur cm 11.06 153 23.36 173 11.26 175 23.56 195 10.40 141 23.10 160 11.15 116 23.46 135 11.55 103 12.05 120 0.06 137 12.20 129 11.51 191 - 12.16 122 11.48 171 -- 12.12 194 11.25 158 23.56 175 11.56 128 0.30 118 12.45 110 0.45 139 13.05 130 0.45 147 13.05 140 0.26 211 12.36 210 0.45 140 13.05 133 0.16 189 12.29 189 0.35 212 12.56 213 12.06 175 0.26 145 12.35 140 1.20 125 13.35 119 1.30 147 13.50 141 1.35 157 13.56 151 1.06 229 13.22 230 1.40 150 13.56 144 Europa vandaag zonnig 4ÊL opklaring Reykjavik Laag water uur cm uur c 4.55 1 21 17.26 1 5.16 1 29 17.45 1 4.30 115 16.55 1 5.00 90 17.36 1 5.44 84 18.04 1 5.55 98 18.25 1 6.06 100 18.26 1 5.36 1 41 18.06 1 6.06 98 18.26 1 5.46 132 18.16 1 6.16 141 18.36 1 5.26 126 17.50 1 5.45 97 18.20 l 6.44 91 19.05 1 6.58 106 19.15 1 6.56 109 19.16 1 6.30 155 18.56 1 7.00 107 19.26 1 6.36 144 1849 1 6.58 154 19.15 1 6.10 139 18.30 1 6.25 104 18.55 1 7.35 98 19.44 1 7.40 113 19.55 1 7.46 117 19.59 1 7.21 168 19.42 1 7.56 114 19.59 1 Sö door Bill Watterson Klaas Kasma zwart beginnen te worden. Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Ver wijder het geblakerde velletje, de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika's in reepjes. Vermeng deze in een kom met de knoflook, het limoensap, de oregano, de komijn, de cayennepeper, zout en pe per. Maak met een scherp, dun mesje kleine diepe sneetjes in de biefstukken. Leg ze in de kom met het paprikamengsel. Laat de biefstukken hierin een aantal uren of een nachtje marineren. Neem ze uit de mari nade en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de biefstukken tot de gewenste gaar heid. Weersverwachtingstabel Plaats norgn overmorgen Phots n ■target werw Alicante 6 18 A 7 17 Mallorca a 6 17 A 5 1 Athene A 8 15 A 9 16 Malaga 5 17 c 7 1 Barcelona A 8 15 A 6 12 Nice A 9 16 A 7 1 Berlijn A 4 6 A 2 5 Oslo A -5 -1 A -5 Boedapest A 0 7 A 1 4 Parijs A 3 8 A 2 Bordeaux 6 9 4 2 7 Praag 4 5 6 A 0 Brussel a 4 8 A 2 6 Rome a 11 15 A 11 I Faro 7 17 7 16 Stockholm A -3 0 A 4 Genève 4 5 7 A 1 5 Warschau 4 5 6 A 3 Hamburg 4 7 A 1 5 Wenen A 0 8 A 2 Helsinki A -2 -1 -3 -1 Bangkok 23 31 22 3 Heraklion A 11 17 A 11 18 Johannesburg A 17 26 A17 2 Istanbul 9 14 A 10 13 Los Angeles 9 18 7 1 72 Kopenhagen 4 7 A 3 5 Melbourne 6 19 Las Palmas 17 22 A 16 22 New York A 5 13 a 10 1 Londen A 3 8 A 2 6 Peking -7 4 C -7 A 6 1 Luxemburg A 2 5 4 1 4 Tokyo A 7 14

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 2