Vlees nog altijd favoriet met
kerst
PZC
Gezellig samen hapjes prikken in opmars, fondue en wild blijvertjes
Flaubert
puzzel
Heer Bommel en de uitvalsels
Casper Hobbes
recept
Biefstuk met paprika
weer
9©
9
Jr
0
i Qyf
zaterdag 16 december 2006
door Robert Verkerk
Geheel volgens de traditie
doet vlees hel goed in de
kerstkeuken. In de supermark
ten loopt de verkoop van de fon
due- en gourmetschotels prima.
Wel is er meer belangstelling
voor de wat ingewikkelder ge
rechten en een tafel gevuld met
kleine hapjes, stellen de ken
ners.
Waar het hele jaar door vis een
belangrijke vervanger is van
vlees, lijkt Nederland zich daar
rond de kerst weinig van aan te
trekken. Volgens een woordvoer
der van Albert Heijn en horeca-
groothandel ISPC is vlees bij uit
stek het kersteten. Ook dit jaar,
al blijft vis een belangrijk ge
recht op de kerstdis.
„In de horeca is het vooral wild
dat deze periode wordt geser
veerd", weet Ashley Luiten van
de ISPC. Brancheorganisatie en
verkoper van wild Wildplaza
(Advertentie)
constateert dat vooral de pro
ducten zonder been erg populair
zijn. „Biefstukken en filets van
ree, hert en wild zwijn vliegen
over de toonbank. De traditione
le wildconsument houdt echter
voet bij stuk en geeft de voor
keur aan delen die been bevat
ten. Dit laatste is niet verwon
derlijk, want vlees dat op been
gebraden is heeft meer smaak",
aldus Jan Willem de Jong van
Wildplaza.
In de professionele keukens wa
gen de koks zich volgens Luiten
in toenemende mate aan de mo
leculaire gastronomie, ook wel
het nieuwe koken genoemd.
Het werken met chemische stof
fen is ingezet door de topkok
Ferran Adria van restaurant el
Bulli in Spanje. Bij de ISPC wor
den meer poeders verkocht om
het moleculair koken, onder
meer met stikstof, mogelijk te
maken.
De consument raakt beïnvloed
door het geëxperimenteer al is
het koken met chemische stof
fen niet voor hen weggelegd.
Meer moeite
„Waar vroeger een simpel bief
stukje werd klaargemaakt voor
kerst, willen mensen nu wat
meer moeite doen om een mooi,
een wat gecompliceerder ge
recht klaar te maken", zegt Ben
van Beurten, chefkok en direc-
Volgens chefkoks Ben van Beurten (1) en René Pronk is het thema va
met vrienden een vorkje prikken in een veelheid aan hapjes.
teur van restaurant Fifteen in
Amsterdam.
„Wij spelen in op het gemak",
zegt Els van Dijk van Albert
Heijn, „omdat mensen over het
algemeen niet te lang in de keu
ken willen staan. Wel zie je dat
mensen voor een gerecht zich
wat meer willen uitsloven en
dan bijvoorbeeld wat langer in
de keuken staan voor het hoofd
gerecht, maar het voor- en nage
recht makkelijk doen. Daar wil
len ze dan ook wel extra voor be
talen." De supermarktketen
heeft daar de Excellent-produc-
ten voor, wat duurdere maar
kwalitatief betere producten.
Die arme Sinterklaas heeft zijn biezen al
weer gepakt en is met stille trom vertrok
ken. Hoe onsmakelijk en ongevoelig was het om
de meest uitbundige kerstversieringen al vóór
zijn verjaardag op te hangen in winkel en kroeg!
Wordt het geen tijd voor harde actie om onze na
tionale heilige Sint Nicolaas in zijn volle waarde
in de daarvoor bestemde periode nationaal en
kamerbreed de macht te gunnen? Zonder sinter
klaassfeer vervuilende kersttakken en kerstenge-
lengezang? Waarom moet ik op 30 november al
onder een kersttak mijn kopje koffie nuttigen?
Begin december mijn winterhandschoenen aan
schaffen in een winkel, waar Jingle Bells uit alle
geluidboxen juicht? Onze kinderen halen door
dit rommelig beleid kerstmannen, witte schim
mels, dennenbomen, zwarte pieten en arrensle-
den door elkaar, zij weten ondanks het sinter
klaasjournaal met Dieuwertje Blok niet meer
waar zij in december aan toe zijn!
Marjan Berk
En dan wil ik het met U ook nog even over de
heftige feestverlichting hebben. Wie had het
ook alweer over het milieu en zuinig zijn met
energie omdat we voor we het beseffen de ijsbe
ren in de voortuin zullen zien zwemmen wan
neer we ons energiegebruik niet weten te be
heersen.
Ik hoor zojuist op Radio 1 iemand verkondigen,
dat ons land luid en duidelijk laat weten dat
'wij op koers liggen met de afspraken van het
Kyotoverdrag. Wij zitten wat dat betreft op de
top van Europa!' Maar Pieter Winsemius
klinkt een ietsje minder zonnig, hij legt heel
wat meer nuances aan. Nu heb ik in mijn tame
lijk lange leven wel geleerd dat, zo je iets wilt
veranderen aan de loop der dingen, je zelf moet
beginnen. Hoe begin ik? Ik vervang iedere gloei
lamp die klaar is met branden door een spaar
lamp. Ik draai alle lichten achter mij uit. Ik zet
alle 'standby' rode lichtjes uit, wanneer ik weg
ga. Ik trek mijn zuinigheidsbeleid flink door
naar andex*e sectoren van het dagelijks leven
door nooit meer oud brood weg te gooien, maar
het gewoon op te eten! De pest is wel, dat een
alleenwonende die ongeveer een hele week met
een halfje gesneden bruin doet door deze actie
voornamelijk zeer oud brood eet! Maar dat is
dan weer goed voor mijn gebit. Ik neem overal
mijn gebuikte plastic boodschappentas mee
voor hergebruik, want mij is ingebrand dat
plastic er ongeveer negentig jaar over doet in
het niets te verdwijnen...O gut, mijn leven
HORIZONTAAL:
1. Engels café; 5. ogenblik; 7.
box met isolerende wanden;
10. tandeloos zoogdier; 12. in
orde; 14. familielid; 15. zang
groep; 17. gesneden hengst;
19. landbouwwerktuig; 20. uit
roep; 21. zeer korte damesmo
de; 23. kneedbak; 25. voeg
woord; 26. ik (Latijn); 28. per
soonlijk vnw.; 31. schroeflijn;
33. projectieplaatje; 34. kraan.
VERTICAAL:
2. Klein kind; 3. platvis; 4.
smet; 5. vat; 6. gewezen; 8.
naleven; 9. zakelijk leider; 11.
geliefde van Zeus; 12. drinkge
lag; 13. muze v an het min
nedicht; 14. wiskundig getal;
16. sukkel. 18. deel van een
etmaal; 22. binnen; 24. voor
zetsel; 27. strafwerktuig; 29.
familielid; 30. knaagdier; 31.
muzieknoot; 32. deel van een
bureau.
©Toonder Studio's
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
HORIZONTAAL:
1. Ruzie, sentimenteel lied; 2. terugkeer
in het openbare leven, armoede; 3. sja
lot, beelden weerkaatsend voorwerp; 4.
paar, graveren, bars; 5. nastaren, roos
achtig plantengeslacht; 6. gevaar, vroe
ger schoolgerei; 7. worp, afvoerbuis,
opera van Verdi; 8. schone jongeling,
radioversterker voor in een auto; 9. aan
voerster, loopstok.
VERTICAAL:
1. Boordsel, tamelijk; 2. kompasstreek,
positieve elektrode; 3. pot, gedroogd
gras; 4. damessjaal, slot; 5- bende,
bloem; 6. kleine kerkelijke groep, sluw
heid; 7. officierskantine, dochter van
Tantalus; 8. ternauwernood, Europeaan;
9. koningin, spoel; 10. oogje van garen,
gevoel; 11. beeldmerk, keur; 12. bloedvat,
zuidvrucht; 13. vacht, afzonderlijk.
Er was echter niemand die naar hem luisterde. Integendeel;
juffrouw Doddel keerde hem vol afkeer de rug toe en keek
heer Bommel zo warm aan, dat deze een blos naar de wan
gen steeg.
„Hij is prachtig!", zei ze. „Ontzettend prachtig. Zeker van
Feng Lon of zo. Schattig van je, Ollie. Het spijt me erg, dat
ik niet aardig tegen je was. Ik had moeten weten, dat jij al
tijd alles goed doet. Ik ben er helemaal verlegen van."
„D-dat eh... Dat ieft noet", stamelde heer Bommel. „Tat is
onzin. Verlegen, bedoel ik. Ik b-bedoel: het is heel prettig
om eh... om voor u te voegen en eh... Morgenavond kom ik
u halen. Voor het feest, als u begrijpt wat ik bedoel."
„Je bent lief", zei zijn buurvrouw, en met die woorden haast
te ze zich haar huisje binnen om de japon te gaan passen.
Heer Ollie liep weg met kromme tenen, maar toen hij ont
dekte dat Tom Poes hem volgde, kwam hij weer tot zichzelf.
„Dat was niet aardig van je, jonge vriend", sprak hij verwij
tend. „Waarom bederf je altijd mijn plezier? Ik was bezig
die dame een genoegen te doen, en daar kom jij weer aan
met nare praatjes, zodat haar blijdschap verzuurd zou zijn
als ze niet zo hoog stond. En wat bedoelde je eigenlijk?"
„Alles wal door lieden als Kwetal gemaakt wordt, deugt
niet", legde Tom Poes uit. „Het lijkt wel mooi, maar het is
niet echt. Zag u niet dat die jurk zelfs veranderde, terwijl u
aan het praten was? Hij past zich nu aan bij juffrouw Dod
del, maar na een poosje vergaat hij. U zult het zien."
ER 5TMT: "EEN MAN IN UTRECHT
MAAKTE 70 K0PIEEN EN KREEC FE
V0LCEHPE PAC 0?%A(>. EEN MAN
IN BRUNEI VERBRAK CE KETTINC
EN WERP KAAL"
HA'EN JIJ BELOOFT PAT? PIE
0RIEVEN ZIJN VOOR BIJCELOVICE
BUFFE/RPB. £001
T0CHWEC
PATPINC.
EN EEN POM KINP AlB JIJ
LUIBTERPE NAAR EEN VRIENP
EN KWAM 0NPER EEN BUB." r
S.V. Dal ia
Haren
De letters van naam en woonplaats
van deze man, vormen in een andere
volgorde de naam van zijn beroep. Wat
doet hij voor de kost?
Oplossing van gisteren:
Zweeds raadsel:
-r-av
zierikzee
-s-toorts
tic--r-et
-cobra-ni
bowling-a
-vb-s-aai
-ooievaar
glycerine
BRETELS
Cryptogram:
Horizontaal: 4. Sporen; 6. vaas; 7.
toetje; 8. werklust; 10. solist.
Verticaal: 1. Spuit; 2. privéhuis; 3.
knaap; 5. hotels; 9. kol.
Zoekwoord:
Inhaalstrook
P Puzzelland.com
Bijna altijd beginnen mensen over eten
te praten als ik ergens binnen kom. En
ook bijna altijd wordt me dan de vraag ge
steld wanneer je zout op een biefstuk
moet strooien, voor of na het bakken. En
altijd is mijn antwoord onbevredigend
voor de vraagsteller: „Je moet het hele
maal zelf weten."
Voor beide methodes valt wat te zeggen.
Zout trekt het vocht uit de biefstuk en
daardoor wordt deze taai en kun je dus
beter na het bakken de zoutpot hanteren.
Maar vooraf zouten, vlak voor je de bief
stuk in de pan doet, trekt het vocht alleen
uit de buitenste rand van het vlees en ver
mengt zich met het zout wat tijdens het
bakken een lekkere smaak aan de biefstuk
geeft. Moeilijk, biefstuk bakken? Doe
maar wat.
Ingrediënten
4 ossenhaasbiefstukken van 150
gram
2 tenen knoflook uit de knijper
sap van 1 limoen
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gemalen komijn
zout en peper
2 paprika's
1 halve theelepel cayennepeper
2 eetlepels olijfolie
Verhit de oven voor op 200 graden.
Rooster de paprika's in de oven tot ze
Later droog
N\4
Middelburg
Vlissingen
y
Oostburg r-
n het kerstmaal dit jaar: gezellig
foto Cynthia Boll/ANP
„Daar verkopen we er elk jaar
meer van."
Van Beurten noemt de kleine
hapjes de nieuwe trend. „Het is
echt iets dat past bij kerst en ge
zelligheid. Groepen kiezen er
steeds meer voor iedereen een
gerecht of hapje klaar te laten
maken. "ANP
Na een paar droge dagen kan
vandaag de paraplu opnieuw
nuttige diensten bewijzen, maar
een langdurige natte periode
staat niet voor de deur. Zondag
valt er nog een enkel regen
buitje, maar de dagen daarna
verlopen rustig en droog.
Het wordt dan ook wat
kouder met in de nacht
temperaturen in de
buurt van het vries
punt. Gisteren brak in
de loop van de dag
de zon fraai door, NW\4
maar was het nog
wel zacht. De zon zal
vandaag bepaald
geen hoofdrol spelen,
want al voor zonsopkomst gaat het regenen en pas in de loop van
de middag wordt het vanuit het noordwesten droog. De wind is
matig, aan zee vrij krachtig en draait van zuidwest naar noordwest.
De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. Vanavond en vannacht
wordt het wisselend bewolkt en blijft het droog. Bij een naar matig
luwende en naar west tot noordwest draaiende wind daalt het kwik
naar 4 tot 6 graden. Zondag overdag wakkert de bries weer wat aan
en is het niet al te zonnig. Ook gaan er een paar buitjes vallen.
Opnieuw wordt het vrij zacht met middagtemperaturen rond 9 gra
den. Komende week is het droog en rustiger met een zwak tot matig
briesje. We krijgen dan een mix van opklaringen, lage wolken en mist.
's Nachts daalt het kwik dan tot rond het vriespunt in het oosten en
zuiden van de provincie en tot 3 a 4 graden langs de Zeeuwse west
kust. Overdag wordt het dan rond 6 graden.
Nederland vandaag I Nautisch bericht
$a
NW|3
SO
@0S
De wind is matig tot vrij krachtig
en draait van zuidwest naar noorc
west. Matig, later goed zicht.
Watertemperatuur rond 11 gradei
Verwachte extremen
Laagste verwachte min. temp.
Deelen 3°C
wordt een gigantisch groot bewustwordingspro
ces. Ik wil terug naar de schillenboer, de vod
denman, de nikkelen-doppen verzameling voor
de kinderen in Verweggistan, de flessen met sta
tiegeld. Want de gft-bakken waren ook geen op
lossing voor ons vegetarisch afval, op mijn bal
kon begon die bak een geheel eigen leven te lei
den. Ja, er verscheen zelfs hier in Amsterdam
op vierhoog een heuse muis! Aangetrokken
door de heerlijke geuren uit mijn groene bak!
Lieve lezer, ik draaf door. Ik keer terug naar de
bron. Ik kleed mij warm aan en draai de ver
warming op achttien graden. Ik zet een kopje
thee en ga bij een kaars vredig zitten lezen.
Waarin? Geluk is onmogelijk van Gustave Flau
bert, een nieuwe keus uit zijn brieven. Hij
schrijft aan mejuffrouw Leroyer de Chantepie:
„Niets weegt op tegen het lezen van een goed
boek bij de haard..."
jj?
Hoogste verwachte max. temp.
IJmuiden 10°C
Zon
Bron:Meteo Consult
8.44
16.34
4.20 13.38
Nederland verwachting
Zo
Ma
Di
Wo
Do
weer
dfe
Uk
étL
ét
A
min. temp.
3/7
1/6
-1/5
-2/5
-2/4
max.temp.
7/9
5/8
4/9
3/8
2/6
wind
W4
ZW2
N2
03
ZO 3
uren zon
3
3
4
4
4
neersi.kans
40%
10%
10%
10%
10%
Waterstanden
zaterdag
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersluizen West
Hansweert
Sta ven isse/Yerseke
zondag
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersluizen West
Hansweert
Stavenisse/Yerseke
maandag
Vlissingen
Terneuzen
Cadzand
Roompot Buiten
Roompot Binnen
Zierikzee
Krammersluizen West
Hansweert
Stavenisse/Yerseke
Hoog water
uur cm uur cm
11.06 153 23.36 173
11.26 175 23.56 195
10.40 141 23.10 160
11.15 116 23.46 135
11.55 103
12.05 120
0.06 137 12.20 129
11.51 191 -
12.16 122
11.48 171 --
12.12 194
11.25 158 23.56 175
11.56 128
0.30 118 12.45 110
0.45 139 13.05 130
0.45 147 13.05 140
0.26 211 12.36 210
0.45 140 13.05 133
0.16 189 12.29 189
0.35 212 12.56 213
12.06 175
0.26 145 12.35 140
1.20 125 13.35 119
1.30 147 13.50 141
1.35 157 13.56 151
1.06 229 13.22 230
1.40 150 13.56 144
Europa vandaag
zonnig 4ÊL
opklaring Reykjavik
Laag water
uur cm uur c
4.55 1 21 17.26 1
5.16 1 29 17.45 1
4.30 115 16.55 1
5.00 90 17.36 1
5.44 84 18.04 1
5.55 98 18.25 1
6.06 100 18.26 1
5.36 1 41 18.06 1
6.06 98 18.26 1
5.46 132 18.16 1
6.16 141 18.36 1
5.26 126 17.50 1
5.45 97 18.20 l
6.44 91 19.05 1
6.58 106 19.15 1
6.56 109 19.16 1
6.30 155 18.56 1
7.00 107 19.26 1
6.36 144 1849 1
6.58 154 19.15 1
6.10 139 18.30 1
6.25 104 18.55 1
7.35 98 19.44 1
7.40 113 19.55 1
7.46 117 19.59 1
7.21 168 19.42 1
7.56 114 19.59 1
Sö
door Bill Watterson
Klaas Kasma
zwart beginnen te worden. Haal ze uit
de oven en laat ze iets afkoelen. Ver
wijder het geblakerde velletje, de zaadjes
en de zaadlijsten. Snijd de paprika's in
reepjes. Vermeng deze in een kom met
de knoflook, het limoensap, de oregano,
de komijn, de cayennepeper, zout en pe
per.
Maak met een scherp, dun mesje kleine
diepe sneetjes in de biefstukken. Leg ze in
de kom met het paprikamengsel. Laat de
biefstukken hierin een aantal uren of een
nachtje marineren. Neem ze uit de mari
nade en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en
bak de biefstukken tot de gewenste gaar
heid.
Weersverwachtingstabel
Plaats
norgn
overmorgen
Phots
n
■target
werw
Alicante
6
18
A
7
17
Mallorca
a
6
17
A 5 1
Athene
A
8
15
A
9
16
Malaga
5
17
c 7 1
Barcelona
A
8
15
A
6
12
Nice
A
9
16
A 7 1
Berlijn
A
4
6
A
2
5
Oslo
A
-5
-1
A -5
Boedapest
A
0
7
A
1
4
Parijs
A
3
8
A 2
Bordeaux
6
9
4
2
7
Praag
4
5
6
A 0
Brussel
a
4
8
A
2
6
Rome
a
11
15
A 11 I
Faro
7
17
7
16
Stockholm
A
-3
0
A 4
Genève
4
5
7
A
1
5
Warschau
4
5
6
A 3
Hamburg
4
7
A
1
5
Wenen
A
0
8
A 2
Helsinki
A
-2
-1
-3
-1
Bangkok
23
31
22 3
Heraklion
A
11
17
A
11
18
Johannesburg
A
17
26
A17 2
Istanbul
9
14
A
10
13
Los Angeles
9
18
7 1
72
Kopenhagen
4
7
A
3
5
Melbourne
6
19
Las Palmas
17
22
A
16
22
New York
A
5
13
a 10 1
Londen
A
3
8
A
2
6
Peking
-7
4
C -7
A 6 1
Luxemburg
A
2
5
4
1
4
Tokyo
A
7
14