Van Ast ontwerpt
kunst in eenvoud
Jamie's kruistocht tegen ongezond eten
Nederlands eten moet beter
Sprankelend
Pepernoten
Gruwen
Mart in Knip
Winterzon
zaterdag
1
8
november 2006 W 9
Clamp A Leg, een systeem waarmee tafelpoten aan ieder denkbaar blad bevestigd kunnen worden.
Tot twee keer toe viel de
jonge ontwerper Jorre
van Ast afgelopen jaar in de
prijzen. Met een Martini
glas won hij de jaarlijkse de
signwedstrijd van ginmerk
Bombay Sapphire. En tij
dens de woonbeurs Interi
eur Kortrijk sleepte hij
maar liefst drie prijzen in
de wacht. De vliegende
start van een belofte.
Druk, druk, druk. Echt veel
tijcl heeft ontwerper Jorre
van Ast (26) niet. Hij staat op
het punt een nieuwe studio te be
trekken in Londen. Voorlopig
zal hij dus nog wel even blijven
wonen in de stad waar hij eer
der dit jaar zijn masteropleiding
aan het Royal College of Art af
rondde. Van Ast heeft het er
naar zijn zin. „Londen is een
fantastisch stad. Er gebeurt hier
van alles, vooral omdat de ont
werpers hier overal vandaan ko
men. Het is een gigantische mix
van culturen."
Vandaar ook dat hij twee jaar
geleden, na een opleiding Indus
trieel Product Ontwerpen in
Den Haag, verkaste naar de Brit
se hoofdstad. De masteroplei
ding ziet hij als een spring
plank.
Vindingrijk
Zijn eigen ontwerpen, die voor
alsnog niet te koop zijn, zweven
daar ergens tussen kunst en com
mercieel. „Ze zijn heel toepas-
Van Ast's Clampology, een serie multifunctionele klemmen.
Informatie: www.jorrevanast.nl
baar, maar ook beeldend",
aldus de ontwerper. „Er zit een
emotionele kwaliteit in, maar ze
zijn ook herkenbaar." Hoe
herkenbaar, bleek eind oktober
tijdens de woonbeurs Interieur
Kortrijk. Van de vijftien prijzen
die werden uitgereikt in de
wedstrijd Design For Europe
sleepte Van Ast er drie in de
wacht.
De jury omschreef zijn inzen
ding Clampology als 'vinding
rijk en vernieuwend'. „Jorre van
Ast brengt oplossingen voor vra
gen die ons dagelijks bezighou
den. Zijn ontwerpen veroorza
ken enthousiasme, ze stimule
ren en inspireren", meldthet-ju-"
ryrapport.
Het aardige is dat het idee ach
ter Clampology zo simpel is. Het
project bestaat uit een aantal
foto's GPD
het tweetal de jaarlijkse ont
werpwedstrijd van ginmerk
Bombay Sapphire.
„Al die aandacht is mooi", zegt
Van Ast nuchter. „Want als je
een bestaan wilt opbouwen als
ontwerper; moet je grote klan
ten binnenhalen. Daarmee ga ik
nu aan de slag."
Wim van Ast, Jorre's vader, is
eigenaar van de Nederlandse
meubelfabriek Arco. Volgt hij
z'n vader op? „Het vak is me
met de paplepel ingegoten,
maar ik kijk op een totaal .ande
re manier naar ontwerpen dan
hij." Zo ook zijn zus Floor die
dit jaar afstudeerde in Arhhem.
„Ik heb vooralsnog niet de ambi
tie om het bedrijf over te nemen.
Daarvoor ben ik teveel product
ontwerper."
Paul Geerts
eenvoudige klemmen met ver
schillende vormen die op meer
dere manieren kunnen worden
toegepast. Als boekensteun bij
voorbeeld, maar ook als kande
laar, ophanghaakje of hulpmid
del om de overlast van snoeren
te beperken.
Dezelfde eenvoud schuilt in
Jars, een collectie deksels om
potten mee af te sluiten. En ook
in Clamp A Leg, een systeem
waarmee tafelpoten aan ieder
denkbaar blad bevestigd kun
nen worden.
Cocktailglas
„Ik experimenteer graag met
materialen en productietechnie
ken", omschrijft Van Ast zijn
werkwijze. „De gebruiker be
paalt uiteindelijk zelf wat hij er
mee doet."
Jorre van Ast voor een door hem ontworpen wand.
Van Ast noemt met name de
combinatie van creativiteit en
techniek typerend voor zijn
werk. Dat spreekt ook uit het
'omgekeerde' cocktailglas dat
hij vorig jaar bedacht met colle
ga Tomek Rygalik. Met het gesti
leerde gebruiksvoorwerp won
Moet het dan toch sprankelen
met de feestdagen, dan ook met
een maar goed, moet champag
nehuis Moët Chandon ge
dacht hebben. Dus naast de bel
letjes die in de drank zitten, heb
ben ze er ook wat op de fles aan
toegevoegd. In de vorm van
Swarovski kristallen. Voor 49
euro krijg je een glinsterfles in
een juwelendoos. Het gaat om
de Brut Imperial, en hij is er in
een gelimiteerde oplage.
Verkoopinformatie:
035-6946014
Wie niet genoeg kan krijgen van
de Sint-sféer en er zelfs de
broodmaaltijden mee wil opleu
ken, kan zijn lol op met Sinter
klaas S.troojers. Het gaat om een
zak met allemaal mini-verpak
kingen snoepgoed, zoals mi
ni-pepernoten, snoepgoedletter
tjes en speculaashagel. Voor op
brood of taart, meldt de produ
cent. De Stroojers worden ver
kocht bij C1000 en Jumbo en
kosten 1,49 euro.
Er zijn vrouwen die gruwen als
ze er een man in zien rondlopen,
maar het is voor ondermodefa-
brikant Schiesser nog steeds dé
verkooptopper: de dóódsimpele
witte onderbroek, ook wel be
kend als de Schiesser Original.
Veertig procent van de mannen
draagt altijd hetzelfde model on
derbroek, en in veel gevallen is
dat die original. Het kan luiheid
zijn of een goeie prijs-kwali-
teit-verhouding: de slip kost
13,95 euro.
Topontwerpers lijken de wreg
naar de thuisnaaisters te heb
ben gevonden. Stuurde Percy
Irausquin de lezers van Gla
mour onlangs nog een patroon
tje van een heuse 'Percy' om zelf
thuis in elkaar te zetten, nu vult
Mart Visser een halve Knip Mo
de met drie patronen voor feest-
jurkjes. Wel voor gevorderde
zelfmakers, staat erbij. Het gaat
om een wijdvallende enkellange
grand gala-jurk, een zwarte
cocktaildress en een vlot recep
tiejurkje. De Knip Mode kost
6,75 euro.
Nu het beter betaalde deel der
natie zich opmaakt voor de jaar
lijkse wintersportvakantie roe
ren ook de makers van zonne
brandproducten zich weer. Lan
caster wijst erop dat sneeuw 85
procent van de UV-zonnestra-
len weerkaatst, dat de intensi
teit daarvan 50 procent hoger is
dan op zeeniveau en nog meer
van dat engs. Levensgevaarlijk
dus, wintersporten. Gelukkig
heeft Lancaster een Precious
Sun-lijn die DNA-schade her
stelt. Zowel de zonnebrand
crème als de after sun kosten 83
euro voor 50 ml. Geen kattepis,
maar dan hoef je geen andere
huidverzorgingscrèmes te ge
bruiken.
zwaar is. Aan alle kanten wordt
aan de alarmbel getrokken. En
de beschuldigende vinger gaat
naar het ontbreken van gezond
voedsel, thuis en op school.
Een van de bekendste voorvech
ters van beter en gezonder eten
voor de jeugd is tv-kok Jamie
Oliver. In de serie Jamie's
School Dinners was te zien hoe
de kok probeert de kwaliteit
van schoolmaaltijden op te klik
ken. Met succes pleitte hij bij de
Engelse premier Blair voor meer
geld en aandacht voor betere
schoolmaaltijden. Want de vro
lijk springerige Naked Chef is
veranderd in een man met een
missie.
over Engelse kinderen, maar het
slaat ook op elk ander land
waar het obesitasprobleem zo
groot is, dat mensen spijsverte
ringsproblemen en hoge bloed
druk op een veel te jonge leef
tijd krijgen. Is het een pessimis
tische gedachte? Ja, maar het is,
ben ik bang, ook de realiteit, ten
zij de dingen veranderen."
Denk je datje boodschap de kin
deren voor wie dit allemaal op
gaat, bereikt?
„We horen vanuit de scholen
dat een flink aantal kinderen he
lemaal in is voor de nieuwe,
voedzame menu's. Sommigen
gaan zelfs zo ver dat ze hun moe
der en vader vragen thuis ook
betere maaltijden te koken."
Hoe kunnen we onze kinderen
beter laten eten?
„In Groot-Brittannië hebben we
de schoolmaaltijden veranderd,
zodat alle kinderen die op
school eten, elke dag een voedza
me warme maaltijd krijgen en
in de periode van twee weken
een uitgeblanceerd dieet. Op die
manier krijgen ze, onafhanke
lijk wat ze thuis nog verder
eten, basale voedingsstoffen en
vitaminen binnen die ze anders
niet zouden krijgen. Sommige
kinderen en ouders voeren die
radicale veranderingen ook
thuis door."
Bestaat de mogelijkheid dat
voedsel in de toekomst gezonder
kan zijn?
„Persoonlijk ben ik een voor
stander van organisch voedsel
en van het verspreiden van ken
nis over voedsel, zodat mensen
zelf een bewuste keuze kunnen
maken."
Jacques Hermus
Kook met Jamie door Jamie Oli
ver. Kosmos Z&K, 448 blz. ge
bonden, 39,95.
Ook in Nederland zijn - hoewel we hier geen
warm middagmaal op school hebben - ver
schillende initiatieven om eten op school te verbe
teren.
Zo is niet lang geleden in Den Haag het bedrijf
Lunch4kids opgericht. Dat ziet een gat in de
markt: een ouderwets gezonde broodlunch voor
schoolkinderen.
Want het is schrikbarend gesteld op onze scholen,
zegt Peter van Veldhuizen, mede-oprichtervan
Lunch4kids: „Kinderen krijgen chips en snoep
mee voor lunch. Vermoedelijk is het ontbijt er ook
wel bij ingeschoten."
Het bedrijf stelt lunchboxjes op maat samen voor
scholen en ouders, van een eenvoudige boterham
voor een euro tot een uitgebreide fruitlunch van
tegen de drie euro. Een soort internetbezorgdienst
voor de kleintjes dus.
Meer dan een half miljoen kinderen op de basis
school blijft dagelijks over, niet altijd met een ge
zond of soms helemaal geen trommeltje. Het
lunchpakket van Lunch4kids bestaat uit boter
hammen met kaas, jam of kipfilet, fruit, gekoelde
melk of appelsap, verantwoorde ontbijtkoek. Al
les samengesteld met het Voedingscentrum.
Misschien wat saai, maar om een zoete snack te
compenseren, zit er in de lunehbox een leuk dinge
tje. „Net als bij de happy meals van McDonald's."
Alleen gaat het hier om een springtouw of groente
kwartet.
„Lunch4kids zou vooral voor scholen in achter
standswijken een uitkomst zijn, omdat kinderen
daar doorgaans het minst gezond eten", zegt Van
Veldhuizen
„Dat zal echter niet meevallen", geeft hij toe. „An
derhalve euro voor een lunch zal niet door ieder
een op te hoesten zijn. Wellicht kunnen schoolbe
sturen en gemeentes met subsidies voor achter
standswijken daar verandering in brengen."
Informatie: www.lunch4kids.nl
Jamie Oliver is naast een be
roemde tv-kok ook nog een
man met een missie: kinderen
beter laten eten. Zijn pleidooi
voor voedzamere schoolmaaltij
den vindt steeds meer weer
klank.
Het gaat niet goed met onze
jeugd. Uit recent onderzoek van
TNO en VU Medisch Centrum
in Amsterdam blijkt dat gemid
deld al 14 procent van de jon
gens en 17 procent van de meis
jes tussen vier en vijftien jaar te
Je stelt dat onze generatie de eer
ste dreigt te worden, waarvan
de ouders hun kinderen zullen
overleven dankzij het 'voedsel'
dat die kinderen eten.
foto GPD „Ik heb het in eerste instantie
Wanneer veranderde je van die
vrolijke jongeling in de keuken
tot een wat somberder criticus
van modern voedsel?
„Ik heb me altijd beziggehou
den met hoe mensen eten en on
ze relatie met voedsel. Daarom
wilde ik met mijn Naked Chef
programma mensen inspireren
om de keuken in te gaan en te
proberen eenvoudig en smake
lijk te koken. Na de derde reeks
van die serie kreeg ik het gevoel
dat ik in een positie was geko
men om iets te veranderen. Dus
ik denk dat ik toen een beetje se
rieuzer ben geworden."