Zelf cosmetica maken
luistert tot op de gram
Speel mee met de turbokok!
Recepten
via het
Internet
Mini's
Oude verf
Radio
zaterdag 11 november 2006 Wil
Zelf crèmes maken, steeds meer mensen proberen het.
foto's Roland de Bruin/GPD
vragen wel'iets meer toewijding
en kennis.
Sterker, wie daarmee ook maar
een grammetje afwijkt van de
voorgeschreven receptuur loopt
een gerede kans dat de vellen er
later bij hangen. „Het is niet als
met koken, dat je denkt; kom,
we doen er nog wat knoflook
bij, of wat extra peper. Met
cosmetica luistert het allemaal
erg nauw", zegt Meutgeert.
Verf
Meutgeert begon ruim zes jaar
geleden met zijn internetsite.
Van jongs af aan al maakte hij
zelf 'dingetjes': verf, lijm, inkt.
De interesse voor cosmetica
kwam later pas. Toen ontdekte
hij dat vooral het verkrijgen van
de benodigde grondstoffen tot
grote problemen leidde. Het was
lange tijd de belangrijkste vraag
van zijn klanten: waar vind ik
dit ingrediënt? Die tijd is voor-
bij.
Meutgeert eh zijn partner heb
ben inmiddels alles in huis, of
weten het te verkrijgen.
Internet heeft de zelfbereide
cosmetica weer een 'boost' gege
ven, vertelt Meutgeert. Het ver
schijnsel was op sterven na
dood, nadat vrouwen in de jaren
tachtig massaal aan het
doe-het-zelven sloegen. Vooral
in Duitsland, waar een keten
van vierhonderd winkels alleen
maar zelfmaak-ingrediënten ver
kocht. In Nederland had Teleac
in 1991 een tv-cursus. Maar de
belangstelling ebde weg. Pogin
gen van dat Duitse concern ook
in Nederland tientallen winkels
te openen bleven steken op een
inmiddels alweer verdwenen
winkel in Utrecht. Het concern
ging later zelfs failliet.
Met internet maakt het zelf ma
ken van crèmes, shampoos, ze
pen, deo's en aftershave weer
een bescheiden doorstart. „Men
sen vinden via internet veel snel
ler wat ze zoeken, van recepten
tot ingrediënten. Ze wisselen er
varingen uit, waardoor de kans
op mislukking ook afneemt. En
internetbedrijfjes nemen de rol
van de groothandel over. Hun
kosten zijn lager."
Maar ook nu nog betreft het
vaak maar een kortstondige be
langstelling. „Vaak vinden men
sen het maar voor even leuk, en
dan gaat de aandacht weer naar
iets anders. Het is als een cursus
schilderen. Alleen de die-hards
zetten door."
Dat zijn er inmiddels wel weer
meer dan toen de Hekserij van
start ging. „Toen bleef het bij
een paar bestellingen per
maand. Nu zijn het er tientallen
per week, net genoeg voor ander
halve baan. Maar als het zo door
gaat worden dat straks twee vol
ledige banen."
Maakbaarheid
Het probleem van de beschik
baarheid van ingrediënten is ver
vangen door dat van de maak
baarheid. „De moeilijkheids
Zelf cosmetica maken.
Ooit een hype, daarna
volstrekt uit zicht. Internet
heeft de belangstelling doen
herleven.
De lijst ingrediënten voor
een stuk gietzeep leest als
een scheikundewoordenboek,
met namen als Propylene Gly
col, Sodium Laurethsulfate en
Trisodium Dicarboxymethyl
Alaninate. Het doet het ergste
vrezen. Moet wie zelf cosmetica
maakt al die namen kennen, en
ook weten wat die stoffen doen?
Jan Meutgeert van de internetsi
te hekserij.nl, leverancier van
ingrediënten en recepten, zegt
van niet.
Hij heeft op zijn site een recept
staan over hoe gietzeep te ge
bruiken. Smelten au-bain-ma-
rie, eventueel geur en kleurstof
fen toevoegen, roeren, in de ge
wenste vorm gieten, laten afkoe
len en voila, klaar is uw eigen
stuk zeep. Geen scheikundige
formules, geen ingewikkelde
handelingen. Misschien is giet
zeep daarom het best verkochte
product van zijn internetbedrijf-
je.
Maar toegegeven, dit is wel een
heel simpel voorbeeld van
cosmetica maken. Wie een beeld
voor ogen heeft van maatbekers,
pipetjes, spatels en werken met
handschoenen heeft óók gelijk.
Gezichtscrèmes bijvoorbeeld
graad is toegenomen, producten
zijn ingewikkelder geworden.
Een basiscrème of -shampoo is
niet zo moeilijk, een anti-verou-
deringscrème wel. En hoe inge
wikkelder, hoe sneller het mis
gaat. Je moet dus een klein beet
je gek zijn om daarmee aan de
slag te gaan", zegt Meutgeert.
Ook al omdat de werkzaamheid
van de vaak dure stoffen niet al
tijd even duidelijk is. „Momen
teel zie je in die crèmes vaak
hyalonzuur, een stof die de huid
steviger maakt. Dat kost zo'n
tien tot twaalf euro per gram,
terwijl de vraag is of het ook re
sultaat geeft. Vaak valt het te
gen."
In een aantal gevallen is het be
ter de gang naar de voordeeldro
gist te maken. De simpelste
shampoo bijvoorbeeld kost met
zelf maken meer dan de prijs
waarvoor hij in de winkel ligt.
Dat verandert zodra de prijs
van het oorspronkelijk product
stijgt.
Crèmes van een paar honderd
euro zijn thuis goedkoper te ma
Uiteindelijk ging een radiootje
op rupsbanden er met de hoofd
prijs vandoor. De Amerikanen
Jim TerMeer en Jess Giffin won
nen de PAL Case Contest, een
ontwerpwedstrijd die in Neder
land op poten is gezet. Plet idee
was 'iets' te doen met een tran
sistorradio van 16 bij 10 centi
meter. Dat leidde tot allerlei
fratsen. Van een egel met spitse
potloodpunten tot een Romeins(
strijdwagen. Integreren als boe
kensteun in een plank of weg
moffelen in een kaas, allerlei va
rianten en materialen doken op.
Het Dutch Design Center in
Utrecht stelt de ontwerpen ten
toon tot 26 november.
Wat bedrijven al niet doen om
hun gelijk aan te tonen. Geox
brengt na zijn ademende schoe
nen ook ademende kleding on
der de aandacht. En wijst op
een test met zelf ontworpen pop
pen, de ene aangekleed met een
vooraf gewogen jack van Geox,
de andere met een van merk X.
De omgeving werd op 20 graden
gebracht tegen een luchtvochtig
heid van 65 procent, en de pop
pen werden gevuld met water
en opgewarmd tot 36 graden.
Verrassende uitkomst: het jack
van Geox woog na een uurtje
klamme vochtigheid veertig pro
cent minder dan die andere jas.
Omdat Geox ademt, zegt Geox.
Of omdat die andere jas een rot-
jas was, natuurlijk.
ken, mits kennis en ingrediën
ten voor handen zijn. De enige
reactie van de cosmetica-indus-
trie ging over de vraag of
doe-het-zelf-cosmetica wel 'bac
teriologisch verantwoord' is.
„En dat is waar, daar moet je
extra op letten. Als crèmes gaan
schimmelen en je hebt een wond
je, kan dat heel vervelende reac
ties geven. Dat risico is er wel,
maar ik heb nog nooit gehoord
dat dat iemand is overkomen."
Koos van Wees
De eerste introductie van een be
drijf in 342 jaar. Dat slaat op de
verffabriek Old Holland. Dat
maakt de mooiste olieverven
naar eeuwenoud beproefd re
cept. Tot zijn klantenkring
hoort Karei Appel en Jeroen
Krabbé. Nu wordt het tijd om in
te haken in de flinke opmars
van acrylverf. Dat gebeurt met
de reeks New Masters. Portret
ten, stillevens, figuratief of ab
stract, elke onderwerp en effect
kan met acrylverf een succes
worden. Old Holland roemt de
kleimen, zowel qua kracht, inten
siteit en helderheid. Een tube
van 60 ml kost tussen de zeven
en zestien euro.
Pierre Wind is een wervel
wind. En wordt daarom
ook wel turbokok of ADHD-kok
genoemd. In elk geval geen ge
woon jongetje in de keuken.
Dat zie je niet alleen op tv,
maar ook aan zijn boeken.
Na Lekkah - zeg maar het onof
ficiële Haagse kookboek - is er
nu het 'interactieve gezinskook
boek' De Wondere Wereld van
een Keukenkoning. Een soort
culinaire kerstboom vol knippe
rende lichtjes, kleurtjes en glit
ters. En met recepten als 'trek-
drop-creme-fraiche-met-asper-
ge-ham-rolletjes'of een 'mega-
zalm tosti'.
Het is een kloek kookboek ge
worden waar je in kunt verdwa
len. Er zitten kookspelletjes in
('Boter, kaas en prei'), voelplaat-
jes, uitklapboekjes, smaakkus-
sentjes, eetbare menukaarten,
proefopdrachten, likplaatjes.
Maar ook doorzichtige 'ontdek-
pagina's' en zaadblaadjes, waar
van je echte plantjes kimt laten
groeien.
„Het is een kookboek dat kinde
ren niet alleen de keuken in
moet krijgen, maar ze vooral
moet leren proeven van verschil
lende smaken. Dat kan ook, als
je er maar vroeg genoeg mee be
gint. Vies bestaat niet", aldus
Wind. „En kinderen lusten al
les."
Achter alle clownerie en werve
ling bepleit Wind namelijk een
serieuzere zaak.
Hij is ambassadeur en initiator
van het nieuwe lesprogramma
Smaaklessen dat enkele weken
geleden werd gepresenteerd.
Het doel is om kinderen op een
leuke manier te interesseren
voor de wereld achter eten. Zo
maken ze kennis met nieuwe
smaken en producten en leren
ze iets over de samenstelling,
productie, bereidingswijze en
herkomst van eten. Koken is
leuk, leerzaam en maakt je be
wust van wat je eet. Als je meer
weet, dan zul je ook diverser
eten.
De Wondere Wereld van een
Keukenkoning is een boek voor
volwassenen en kinderen. Soms
een beetje te druk en opzichtig,
maar verder vooral heel erg
leuk. En leerzaam. Of in de
woorden van de vorst zelve: „In
een ieder schuilt een keukenko
ning. Kookt, en gij zult 'm vin
den."
Jacques Hermus
MEGAZALMTOSTI
(voor 2 personen
Ingrediënten: 1 tomaat, 2 in de
lengte gesneden boterhammen
(van een heel brood!), 150 gram
dungesneden plakjes rauwe
zalm, 1 gesnipperd sjalotje, 5
kappertjes, zwarte peper uit de
molen, olijfolie.
Bereiding: Snijd de tomaat in
vieren, verwijder de zaadlijsten
en snijd tomaat in dunne reep
jes.
Beleg een van de twee megabo-
terhammen met de zalm, sjalot,
kappertjes en tomaatreepjes.
Strooi er flink wat peper over
en leg de andere boterham er
op.
Smeer de buitenkant van de bo
terhammen heel licht in met
olijfolie. Doe de tosti in het to
sti-apparaat. Of leg het brood in
de oven of op de grilplaat. Zelfs
de barbecue biedt mogelijkhe
den. Gaar de zalm niet helemaal
door, want het is top wanneer
de tosti 'medium' is.
En vervang de zalm gerust eens
door ham of kaas of ander lek
kers.
De wondere wereld van een Keu
kenkoning door Pierre Wind. (Ti-
rion, 126 blz. gebonden, 29,95
ëuro.
De omslag van het nieuwe kookboek van Pierre Wind. foto GPD
Winkler Prins kennen we na
tuurlijk van het zwaardere
werk, de enyclopedieën en woor
denboeken. Maar er zijn ook Mi
ni's. Vier nieuwe exemplaren
zien nu het daglicht. Zo is de Mi
ni Winkler Prins ehbo een prak
tische gids met veel illustraties
voor eerste hulp bij ongelukken.
Wat te doen bij brandwonden,
verslikkingen, botbreuken tot
en met een hartinfarct? Handig
voor ouders die hun kinderen
een beetje leuk bezig willen hou
den, is de Mini Kinderspelletjes.
Dat bevat 120 spelletjes en acti
viteiten voor kinderen vanaf vijf
jaar. paarin zitten zowel ouder
wetse als moderne bezigheden.
Alles over de trouwdag staat in
de Mini Je Bruiloft. En wat er in
de Mini Kaas staat, laat zich ra
den. Dat puilt uit van informa
tie over tweehonderd kazen. De
boeken kosten 8,95 euro per
stuk.
■Mjaiiwcat,
PkffL