Aardappels werden met de hand gerooid Leven op het platteland tussen 1900 en 1950 r~ Schouwspel De boeren zijn volop in de weer met het bin nenhalen van de najaarspro ducten. Een groot deel van de aardappelen is inmiddels geoogst en de suikerbieten campagne loopt. Met grote en slimme machines wor den de gewassen van het land gehaald. Nog maar een halve eeuw geleden ging het er heel anders aan toe. Het rooien van de aardap pels vergde een eigen tech niek. Eerst moest het loof van de aardappelstronk verwijderd worden. Daarna konden de knol len enkele weken in de grond verharden. Pas daarna begon het eigenlijke rooien. Met de hand. De grond werd met een spa losgewoeld, zodat de aardap pel naar boven kwam. Dat was bepaald zwaar werk. Vooral de rug kreeg het flink te verduren. De knollen werden meestal ver zameld in rieten manden en daarna gesorteerd. Formaat bij formaat: de bonken, groten, drie lingen, kleinen, krielen en po ters. De beschrijving staat in het boek Het vergeten landleven. In geborg Wind duikt in het leven op het platteland tussen 1900 en 1950. Vergeleken met de huidige situatie is sprake van een revolu tie. Nog maar een halve eeuw ge leden stonden mens- en paarden kracht centraal. Zaaien met de hand, oogsten met een zeis, de was op de bleek en met paard en wagen naar de markt. Het is alle maal in een rap tempo compleet veranderd. 'Een schatkist vol herinnerin gen' - zo wordt het boek om schreven. Tegelijkertijd laat het zien dat het landleven in de eer ste helft van de vorige eeuw be zig was aan een sprong voor waarts, niet alleen wat mechani satie en teelttechnieken betreft, ook op het gebied van hygiëne en huisvesting. Nog even terug naar de aardap pels. De veredeling van rassen nam een vlucht. Kweker Geert Veenhuizen ontwikkelde 94 ras sen. Schoolmeester Klaas de Vries kruiste aardappels en gaf elk nieuw ras de naam van een van zijn kinderen. Toen ze alle negen aan de beurt wai'en ge weest, noemde hij het volgende ras naar een favoriete leerlinge: Bintje Jansma. Van alle aardap pelrassen is bintje - nu op zijn retour - wel de bekendste gewor den. Pijpenkoppen Het is lastig om het landleven voor heel Nederland tegelijk weer te geven. Het verschilde van streek tot streek, soms zelfs per plaats. Wat in de ene streek heel gebruikelijk was, werd in eën ander deel van het land op een andere manier gedaan. In het noorden en oosten, van het land werden aardappelkrabbers gebruikt bij het rooien, ook wel pijpenkoppen genoemd. Een soort vingerhoedjes, om bij het wroeten in de aarde de vingers te beschermen tegen stenen glas en scherven. Dat was nodig om dat in de 19e eeuw veel gebruik werd gemaakt van straatvuil als bemesting, stelt Wind. Het is lang geleden dat in Zee land een grootscheepse land- bouwmanifestatie werd gehou den (de laatste was in 1988 op Neeltje Jans). In het verleden waren die in het hele land be faamd. Evenals de jaarlijkse Landbouwtentoonstelling in Goes, vaak gecombineerd met een presentatie van het Neder landse Trekpaarden Stamboek. Voor de bezoekers was er veel nieuw landbouwmaterieel te zien. Vooral tractoren waren zeer in trek (dat is nauwelijks veranderd). Wind: „De nieuwste wanmo lens, tractoren en andere handi ge moderne apparaten werden tentoongesteld en konden uitge breid bekeken en bewonderd worden. In het stadje Goes heer ste gedurende de twee dagen van de tentoonstelling een ware feeststemming. In de avonduren speelden op de Markt de plaatse lijke muziekgezelschappen, op verschillende plaatsen kon ge danst worden en op de laatste avond organiseerde de gemeen te een daverend vuurwerk. Het was hét moment om nieuwe con tacten op te doen en oude con tacten warm te houden." Tegenwoordig rijden in oogst tijd ook op zondag machines op het land. Vroeger was die dag echt (de enige) rustdag. Afhanke lijk van welk geloof er beleden werd, was er een- of tweemaal (en soms driemaal) de gang naar de kerk in zondagse kledij. Ook een moment om voor en na de dienst de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Mede dankzij de foto's uit de ar chieven van Spaarnestad en het Nederlands Openluchtmuseum schetst Wind een uitvoerig beeld van het werken op de boer derij en op het land. De plaats van de mens daarin krijgt zeker zoveel aandacht. Onder meer over wat er gegeten werd. Ge zien de zware lichamelijke in spanning was een flinke, vette hap onontbeerlijk. En liefst op vaste tijden. Na een stevig ont bijt om tien uur koffie, om twaalf uur warm eten, om drie uur thee of koffie en om zes uxxr brood. Het was eten wat de pot schaft, met spek- en sudderlapjes, worst en gehakt als populaire vleessoorten.. Het meeste voed sel, zoals groenten, fruit en aard appels, kwam uit eigen teelt. In november werd een varken ge slacht. In het najaar was het wecken aan de orde: bij afwezig heid van een koelkast dé manier om een voorraad voor de winter aan te leggen. Boerin De boerin moest naast de zorg voor kinderen en huishouden (koken, naaien, verstellen, de was doen) ook andere werk- zaamheden verrichten. De moestuin onderhouden, karnen. De in 1931 opgerichte Neder landse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen droeg in grote mate bij -aan erkenning van de belangrijke positie van de boerin binnen het bedrijf. De huishoudelijke voorlichting ten plattelande voerde de boerin binnen in de moderne gemakken van het huis houden. Rinus Antonisse Het vergeten landleven. Door In geborg Wind. Uitgave Terra Lannoo, Arnhem (www.terralan- noo.nl). Prijs 24,95 euro. dinsdag 7 november 2006 Landbouwtentoonstelling in Goes in 1919. Het was hét moment om nieuwe contacten op te doen en oude contacten warm te houden. foto's uit Het vergeten landleven Het uitgaan van de kerk in Biggekerke Aardappelen poten Bijna altijd biedt de Wester- schelde een boeiend schouwspel. Boordevol dyna miek en verscheidenheid. Vanaf de monding wordt de rivier rich ting Vlaanderen geleidelijk smaller. De weidsheid is dan ook vooral aan het begin van de trechter te vinden. Een schip waarbij een mens in het niet ver dwijnt, wordt dan opeens zelf een stipje tussen hemel en wa ter. Het is in feite de scheepvaart waardoor er de laatste tijd zo veel over de Westerschelde te doen is. Vanwege de toeganke lijkheid van de Antwerpse ha ven is een nieuwe verdieping van de vaargeul gewenst. Daar door en door andere menselijke ingrepen als inpolderingen, ra ken dynamiek en verscheiden heid in de knel. Hoe dat ook uit pakt - de indrukwekkende luch ten zullen wel blijven. - foto Ludo Goossens •Ml IIIIIIMMIIII

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 24