PZC
Alles draait om
het huwelijk
Smakelijk eten zonder gewetensbezwaren
ï)e $mak
Veel hartjes en pijlen
Victor Rolf
Bedels
Kuiten
Cottonfield
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31, 4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0113-315570;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 4 november 2006
Ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren met
model Raquel Zimmermann. foto's GPD
Los Angeles staat dezer
dagen geheel in het te
ken van Viktor Rolf. De
Nederlandse modeontwer
pers hielden er hun collectie
voor H&M ten doop. En ga
ven ook nog eens het ja
woord.
Ze staan afgebeeld over de
volle breedte van de gevel
van het Roosevelt Hotel, in hart
je Hollywood. Wie op Hol
lywood Boulevard ook maar
even opkijkt van de befaamde
Walk of Fame, kijkt recht in het
gezicht van Viktor Rolf. Het
Hollandse modeduo heeft inmid
dels ook de sterrenstatus be
reikt. Viktor Rolf hebben
voor H&M een kledinglijn ont
wikkeld die vanaf 9 november
wereldwijd in de winkels ligt.
Voor de presentatie van de col
lectie hebben Viktor Rolf en
H&M werkelijk alles uit de kast
gehaald. In een groot landhuis
in het chique Bel Air is er een
bruidsreceptie zoals je die eigen
lijk alleen maar uit films kent.
Het is de sprookjeswereld van
Viktor Horsting en Rolf Snoe
ren, die hun samenwerking met
Hennes en Mauritz neerzetten
als een huwelijk, met alle feeste
lijke rituelen die daarbij horen.
Met als toefje op de taart de
show van de kleding, en de op
komst van het tweetal zelf, arm
in arm met model Raquel Zim
mermann, die namens H&M het
jawoord mag geven.
Voor Viktor Rolf is cle samen
werking met Hennes en Mauritz
een stap naar de grote massa.
Wie tot nu toe iets van ze wilde
hebben, moest diep in de buidel
tasten of ver reizen. Het vaak
als een twee-eiige tweeling op
tredende duo dreigde daardoor
een onbekende grootheid te blij
ven: veel van gehoord, weinig
van gezien.
Met de samenwerking met H&M
gaat dat veranderen, zeggen Vik
tor Rolf in Los Angeles. Het
tweetal spreekt zelfs van een
mijlpaal in de relatief korte his
torie van het merk Viktor
Rolf. „We hebben altijd erg veel
applaus en erkenning gekregen,
maar interactie met het publiek
was er niet. Dat kende onze pro
ducten niet. Je bent een merk,
en je wilt reacties. Toen we zelf
met een prêt-a-porter-collectie
kwamen zag je dat al verande
ren. Met deze kledinglijn voor
H&M verwachten we dat nog
meer."
H&M, dat na eerdere collecties
van Karl Lagerfeld en Stella Mc
Cartney de smaak van de haute
couture had te pakken, zocht
zelf contact met het modetwee
tal. Toen eenmaal was besloten
dat er een Viktor Rolf-collec-
tie moest komen was alleen nog
de vraag wat voor een. „We wa
ren het al gauw eens dat het
meest exclusieve kledingstuk
met het grootste bereik toch wel
de bruidsjurk is. Die wordt door
iedereen gewaardeerd, maar is
De collectie van Viktor Rolf voor H&M is vooral heel roman
tisch. Vrijwel alle stukken verwijzen met hartjes en pijlen
naar de liefde. Ze zijn verwerkt in truitjes, blousjes, trenchcoat, en
zelfs in een smokingjasje. En de overtreffende trap van romantiek
is natuurlijk de bruidsjurk, de eerste ooit in de collectie van het
Zweedse kledingconcern.
Het aaibaarheidsgehalte is verder hoog: een kasjmier vestje met zij
den voorpand, een zijden cocktailjurkje, wollen rokjes en crèpezij-
de blousjes. In zachtrose, wit, grijs en zwart.De prijzen liggen voor
Viktor Rolf-kenners op een laag, maar voor H&M-klanten hoog
niveau.
Een smoking voor 199 euro en trenchcoat voor 99 euro zijn voor
H&M-begrippen kostbaar. De trouwjurk met zijn grote zijden strik
kost 298 euro. De overige kledingstukken zoals truien, en pantalons
liggen rond de veertig euro. Goedkoper zijn het ondergoed, sjaals,
kousen of een stropdas. De Victor Rolf-lijn is te koop in twaalf
H&M-filialen, maar niet in Zeeland.
Blouse met
hart en
rokje van
Viktor Rolf
Eigentijdse
uitvoering van
de smoking.
altijd uniek. Dat werd het uit
gangspunt van de hele collectie.
We hebben dat rigoureus doorge
trokken. Alles in onze collectie
draait nu om het huwelijk, om
een liefdesverbintenis", zegt
Rolf Snoeren. Maar dan wel met
een knipoog. Ironie is een con
stante in het werk van Viktor
Rolf.
Snoeren: „Wij zijn natuurlijk
heel elitair, en H&M is een grote
keten, en normaal kom je elkaar
dan niet tegen. Dat we elkaar
toch gevonden hebben is eigen
lijk een beetje ironisch. Met dat
gegeven spelen we dan weer,
door ook de samenwerking met
H&M neer te zetten als een hu
welijk." De mode die ze ontwier
pen voor H&M omschrijven ze
als 'klassiek, met een draai'. Of
wel, een eigentijdse uitvoering
van aloude klassiekers als de
smoking, de trenchcoat en het
zwarte cocktailjurkje. Voor Vik
tor en Rolf is het gewoon een
nieuwe stap in hun reis in de mo
dewereld, zeggen ze. „Alles ont
staat terwijl we aan het werk
zijn, er komt steeds iets nieuws
op ons pad. En op dat moment
besluit je iets wel of niet te
doen. Zo ging het nu ook."
Wat hen drijft? „De wil om
mooie dingen te maken. En om
de passie in onszelf te blijven
vinden. Dat hebben we altijd ge
had. De eerste vijf jaar dat we
bezig waren als modeontwerper
verkochten we helemaal niets,
maar werktej^^MMi^
intensiteit aulnu Die passie is
een voorwaarde. Als die ver
dwijnt kunnen we wel
Koninklijke Begeer, vooral be
kend vanwege bestek, heeft ook
sieraden. Het bedrijf ziet een
nieuwe trend, namelijk bedel
armbanden die de persoonlijk
heid weergeven van de drager:
met bedels van de favoriete voet
balclub, auto, natuurbescher
mingsorganisatie, en nog zowat.
l
Ze zijn er al langer, laarzen met j
verschillende kuitmaten, maar i
het Engelse Duo-boots gaat er
vrij ver in: laarzen met een kuit-
wijdte tot vijftig centimeter.
Duo zelf ziet daar wel 'een pitti
ge naaldhak' onder, maar mis
schien is het met zo'n maat toch
beter een platte hak te nemen.
Er zijn 19 modellen in 21 kuit-
maten, vanaf dertig centimeter.
Cottonfield heeft nu ook een da-,
mescollectie. Het Deense man-
nenmerk presenteerde onlangs
de zomercollectie 2007. Veel de
tails, veel rood, en veel jurkjes
en driekwartbroeken volgend
jaar bij Cottonfield. Het merk
wil binnen een paar jaar eigen
winkels in de Nederlandse stu
dentensteden.
foto Ruben Oreel
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel beschrijven in de serie De
smaak van Edith Raymond hun erva
ringen in Zeeuwse eetgelegenheden. De
ze maand is het thema Buitenbeentjes,
over bijzondere keukens. In deze afleve
ring: de Keuken van Ter Linde in Oost-
kapelle.
Het vooroordeel dat in biologische res-
taurants alleen maar vegetarische scho
tels op de kaart staan, moet maar snel
uit de wereld worden geholpen. Net als
het idee dat er alleen maar non-alcoho
lische drankjes worden geserveerd. Bij
de Keuken van Ter Linde is er altijd
keus uit een vlees- en visschotel en
twee vegetarische gerechten. Gerookt
mag er niet woi-den, want, zegt kok Mi
chel Jansen, dat is biologisch niet ver
antwoord.
De Keuken van Ter Linde is de keuken
van Michel Jansen. Hij kookt intuïtief,
's Ochtends loopt hij nog al eens de kas
in zonder te weten wat hij die dag zal
gaan bereiden. „Dan kijk ik naar bui-
m /A
itlx
.....v r ..ïdp.j.m
ten, ruik en voel en maak een beslis
sing, die past bij het weer en mijn bui."
Hij bindt klanten aan zich. „Die komen
een keer en blijven komen", zegt hij.
Zij willen niet anders dan 'goedge
keurd' voedsel eten en het vlees moet
afkomstig zijn van diervriendelijke vee
teelt. Op de boerderij Ter Linde wordt
al bijna tachtig jaar op biologisch dyna
mische wijze aan akkerbouw, tuin-
duote om de tafel
„Dan ruik ik en maak een beslissing,
die past bij het weer en mijn-bui."
bouw en veeteelt gedaan. Klanten uit
Zeeland hebben de boerderij gevonden.
Maar ook toeristen. „Duitsers, is mijn
idee, zijn verder dan Nederlanders met
biologisch eten of hebben er meer voor
over."
Het gesprek aan tafel gaat over eten,
over een gezonder en milieubewuster
leven. Dat gebeurt hier vanzelf. Alles is
biologisch en eerlijk. De wijn gaat ver
gezeld van een schaaltje notenkrui
mels, brood en olie (zuiver van smaak).
Onze voorgerechten bestaan uit radicia
(rode slasoort) met bleu d'auvergne,
walnoot en appel (6,50 euro) en een sa
lade met gerookte eendeborst en walno
tenolie (7,25 euro). Piima starters, zon
der enige wanklank.
Ze worden gevolgd door gebakken spat-
zle (deegwaren), gebakken polenta (lek
ker!), champignons en cantharellen
(16,00 euro) en een combinatie van her
tenbiefstuk en een eendenpootje, gegra
tineerde kweepeer en boei-enkoolstam-
pot (21,50 euro).
De eend had wat langer in de oven mo
gen garen om het malse vlees nog mal
ser te maken en de korst bruiner en
knapperiger. Het zijn volle borden, met
veel van het goede. De toetjes slaan we
over, hoewel de walnotentaart die Mi-
1$eooi-detin4
Prijs/kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
i Horen, zien en ruiken: Eten in
een huiskamer of zomers onder
appelbomen. Boerderijluchtjes
iqs krijg je erbij.
i j Conclusie: Wakker Dier geeft
de Keuken van Ter Linde vier .;i
sterren. Dineren zonder gewe-
tensbezwaren geeft eten meer-
waarde.
onvoldoende goed
«•matig; uitstekend
yoidoende
chels vrouw bakt, aanlokkelijk is.
Biologisch eten is een way of life. Bij
Ter Linde wordt geen belang gesteld in
designmeubels of moderne keukenappa-
ratuur. Op de tafels van blank hout
staan kaarsen en verse bloemen. De
verf is van de gedateerde keukendeu
ren gebladderd, het toilet is simpel en I
het plafond vertoont zwakke plekken. I
Er zijn goedkope middelen gebruikt
om de huiskamerachtige ruimte aan te
kleden. „Het gaat bij ons om de in
houd, om de mensen die hier komen.
Mensen zijn belangrijker dan dingen."
Na het diner is het pikdonker buiten,
We vinden op de tast de weg tenig naar
de auto. We horen de pinken, die hun
eten herkauwen. We ruiken de mest.
Verder is er niets. Stilte.
De Keuken van Ter Linde, Lij dijkweg,
Oostkapelle. Openingstijden in de win
ter: vrijdag (vanaf 17.30 uur), zaterdag
en zondag vanaf 12.00 uur.
Tel.: 06-30766789. www.dekeukenvan-
terlinde.nl.
C ;iï Ï3ÏM8