Groen licht voor landgoederen
Zie je wel! Wij kunnen alles!
PZC
Dorpsraden boos over weghalen brievenbussen
Iedereen heeft het Spuistraat-syndroom
jxjle gfjjjb!
Restaurant Erasmus
agenda
GS stemmen in met aanleg nieuwe natuur tussen campings Oostkapelle
ing Raymondo
Maandmenu 23,50
Maandmenu 23,50
door Maurits Sep
ZOUTELANDE - Dorpsraden
in de gemeente Veere zijn ver
bijsterd over het verwijderen
van een flink aantal brievenbus
sen door TNT Post. Zij beraden
zich in hun komende vergaderin
gen op acties en steunen burge
meester R. van der Zwaag in
zijn protest.
De meeste bussen verdwijnen in
Zoutelande (van vier naar één)
en Serooskerke (van drie naar
één). „Dat is een onaanvaardba
re verschraling van het voorzie
ningenniveau in ons dorp", rea
geert A. Landzaat van de dorps
raad Zoutelande.
„Drie brievenbussen zijn voor
een fors dorp als dat van ons,
waar ook nog eens een nieuwe
wijk bij komt, toch wel nodig",
oordeelt A. Abrahamse van de
dorpsraad Serooskerke.
Landzaat noch Abrahamse wist
dat TNT Post brievenbussen
gaat vervangen, verplaatsen en
verwijderen. Het nieuws komt
voor hen als 'een donderslag bij
heldere hemel'. Zij zijn blij met
de opstelling van de gemeente
Veere, die bij monde van burge
meester Van der Zwaag aankon
digt dat zij zal protesteren en
daarbij de hulp van de dorpsra
den gaat inschakelen.
Agenda
Op die hulp kan hij rekenen,
voorspellen Landzaat, Abraham
se en H. de Vries van de dorps
raad Koudekerke. Daar blijft
één van de twee bussen over, en
die komt ook nog eens op een an
dere plek te staan. Alle drie zul
len het onderwerp op de agenda
zetten van de dorpsraadsverga
deringen, die in november
plaatsvinden.
Landzaat wijst erop dat enkele
jaren geleden ook al telefooncel
len zijn weggehaald. Daar heb
ben zij en haar Serooskerkse col
lega Abrahamse meer begrip
voor, omdat heel veel mensen te
genwoordig zowel thuis als in
hun jaszak een telefoon hebben.
Met het versturen van brieven
ligt dat anders, menen zij. Welis
waar gaat tegenwoordig veel via
e-mail, maar officiële stukken
gaan nog steeds over de post.
Net als kaartjes. Daarbij zijn
vooral ouderen nog steeds afhan
kelijk van geschreven post, om
dat ze geen computer en e-mail
hebben.
„En als zij verder moeten gaan
lopen om hun brief te posten, is
dat niet goed", vindt Abraham
se.
Optelsom
De telefooncellen, het openbaar
vervoer, de winkels, en nu de
brievenbussen. Er verdwijnt
steeds meer, signaleert Abra
hamse. „En de leefbaarheid
staat of valt bij de optelsom van
dit soort ongemakken."
In Koudekerke hebben ze met le
de ogen moeten aanzien hoe het
postkantoor en het gemeente
huis zijn gesloten. En dan nu
ook nog eens een brievenbus?
De Vries; „Er staan er hier al zo
weinig, dus of we er nog één
kunnen missen? Ik zou zeggen
van niet."
(Advertentie)
éS
Van den Dongen
PARKETVLOEREN
basis voor
ideaal wonen
Amundsenweg 15 - GOES
Tel. 0113-233365
www.vandendongenparket.nl
Michael brengt het hoofdgerecht naar de gasten. foto Ruben Oreel
door Nadia Berkelder
MIDDELBURG - Jacky bakt flensjes,
Valerie vouwt ze in driehoeken, Ri
chard snijdt radijsjes. Delphina vult var
kenslapjes, Kelly ontvelt tomaten, Mi
chael en Freya dekken de tafels. Dimi-
tra brengt de bar op orde. „Meester,
weet je wat we kwijt zijn? Die dingen
om het bier mee af te vegen!
Elke twee weken is praktijkschool Het
Bolwerk een restaurant. Leerlingen zor
gen, onder leiding van meester Paul
Reinieren in één middag voor een drie
gangenmenu. Andere leraren springen
bij in de bediening. „Kijk uit voor je vin
gers", waarschuwt Reinieren als Delphi
na in het vlees snijdt. „Anders moet ik
je straks naar huis brengen."
De leerlingen die vanavond koken en be
dienen worden opgeleid tot horeca-as-
sistent. Ze snijden, hakken, bakken, tap
pen en poetsen. „Ik maak het menu en
doe het kookwerk", zegt Reinieren. En
verder deelt hij ldusjes uit. Die moet
kloppen, die moet paneren, die moet de
tafel schrobben, die moet vlees aanbra
den en die moet brood snijden.
De Bolwerkschool is een bijzondere
school. De leerlingen hebben moeite
met leren uit boeken. Daarom leren ze
een vak in de praktijk. In het restaurant
komt die praktijk heel dichtbij.
Het is nog ruim twee uur voor de gasten
aan tafel gaan. De flensjes zijn klaar.
Het vlees wordt gepaneerd, de zalm
staat in de oven en Jacky holt de cour
gettes uit. Meester Odoward Voorhoeve
klopt slagroom en likt de klopper af.
Dan stapt Sjaak Jobse binnen, de beden
ker van het menu van vandaag. Hij is
hoofd voeding bij zorgorganisatie Zorg-
stroom en komt kijken wat de leerlin
gen met zijn gerechten hebben gedaan.
„Deze zien er geweldig uit!zegt Jobse
bij de flensjes. Toen hij leerling was,
ging het er hard aan toe in de keuken,
vertelt hij. „Als je het niet goed deed,
stak de chef een vleesvork in je been."
Reinieren lacht. „Dat ga ik vanaf vol
gende week ook doen!De kinderen
grinniken. Een stukje verderop legt Ri
chard zijn gepaneerde vlees netjes recht
voor de inspectie.
Michael en Richard beginnen aan het
voorgerecht. Op elk bord moet een pluk
je sla. „Luchtig!", roept Reinieren. „En
minder!Schrijf maar op, zegt hij. „De
meester slaat zijn leerlingen." Dimitra
en Jacky snoepen van de zalm. „Gaan
we hierna eten?", vraagt Dimitra.
„Straks komen de mensen en dan heb
ben we nog steeds niet gegeten." Ze
veegt een bord af. Er was een beetje
saus op de rand gevallen.
Een kwartier voor tijd stelt Reinieren
opgelucht vast dat ze het werk afkrij
gen. „Ja, maar we hebben nog steeds
niet gegeten", zegt Dimitra. Ze ploft in
de vensterbank. „Ik protesteer. We
want food." Haar eenmansactie wordt
genegeerd. De borden moéten klaar.
Even later doet ze weer mee. Ze maakt
foto's van het voorgerecht met haar mo
biele telefoon.
Het is tijd voor een broodje kaas en een
sigaretje. Hup, door het raam vanuit
het kooklokaal naar het schoolplein. Of
er nog iets te doen is, vraagt Kelly. Nee
dus, zegt meester Reinieren. „Dit is het
mooiste moment van de keuken." De ro
kers begroeten de gasten! Daar is Veere,
stellen ze vast. Veere, dat is een stel dat
elke keer komt als het restaurant open
is. „Die hebben meteen het hele jaar ge
boekt."
De leerlingen in de bediening brengen
drankjes rond. „Een grote bestelling",
zucht Richard. „Vier glazen water en
vier rode wijn. „Goed kijken naar je
blad", waarschuwt gastheer-directeur
Tom Schild. „Straks ligt er wijn bij die
mevrouw in haar nek." Het gaat goed.
Iedereen heeft iets te drinken.
In de keuken proeven de leerlingen van
de zalm die over is. „Lekker", vindt Va
lerie. Ze eet een heel bord leeg. Dan as
sisteert ze Reinieren met het hoofdge
recht. Ze moet een stukje vlees op een
berg pasta laten balanceren. „Goed zo
meis", zegt Reinieren. „Zie je wel dat je
het kunt! Wij kunnen alles! Zeg me
na!"
Als ook het nagerecht op is, komt Mi
chael de keuken binnen. Hij valt aan op
een bord flensjes. Dimitra discussieert
met Schild over de bestemming van de
fooienpot. Jacky begint vast met het
schrobben van de keukenvloer. „Al die
vlekken alweer, dat geloof je toch niet!
Richard poetst het bestek maar weer
eens. Om acht uur blaast Michael het
laatste kaarsje uit.
door Wendy van den Hurk
VLISSINGEN - Als het aan de
PvdA ligt, mogen bezoekers in
december gratis parkeren in en
om de Vlissingse binnenstad, in
clusief in de parkeergarage. Wet
houder M. Walraven zegt voor
alsnog nee. Zij bedacht een an
dere oplossing om verdwaalde
Vlissingers tegemoet te komen.
B. Bruinooge heeft het zogezegd
'helemaal gehad' met de moei
lijk bereikbare binnenstad van
Vlissingen. „Wij willen dat men
sen in de drukke weken van de
cember gratis kunnen parkeren
in en om de binnenstad. Oók in
de parkeergarage. We zijn bang
dat bezoekers anders uitwijken
naar andere steden, om hun in
kopen te doen."
Sinds de Spuistraat vorige week
voor twee maanden dichtging
om de inrit van de parkeergara
ge te kunnen asfalteren, is zij
niet de eerste politicus die het
gemopper uit de stad omzet in
een voorstel aan het college. De
Lokale Partij Vlissingen, die
twee maanden geleden al voor
stelde om in december vrij par
keren in te voeren, vroeg vorige
week al of de Spuistraat niet na
Kerstmis geasfalteerd mocht
worden. Ook het CDA wil dat.
Verkeerswethouder M. Walra
ven beloofde hierover na te den
ken.
Zelf heeft zij intussen ook niet
stilgezeten. „Ik kom donderdag
tijdens de raadscommissie met
een voorstel om de middenstand
en bezoekers van de binnenstad
tegemoet te komen. Wat het in
houdt, zeg ik nog niet. Ik wil al
leen kwijt dat het iets met parke
ren te maken heeft."
„Zo ver als het voorstel van de
PvdA gaat het mijne niet. Maar
op zich vind ik het een leuke ges
te. Ik wil dat best in overweging
nemen, want het is niet niks wat
we overhoop halen in de stad.
Ook wij vinden dat daar best
iets tegenover mag staan."
STREEKACTIVITEITEN
DOMBURG - Schuttershof, 19.00 -
20.00 uur: Gym vanaf vijftig jaar;
OOST-SOUBURG Palazzoli Huis,
10.00 -11.30 uur: koffie-ochtend;
Regenboog, 13.30 - 15.30 uur: hallo-
weenfeest;
VEERE - Gymzaal Zanddijk, 9.15 -10.15
uur: Gym vanaf vijftig jaar;
Het Akkoord, Oudestraat, 13.30 - 16.00:
Bejaardensoos;
I VLISSINGEN - Sporthal Baskensburg,
I 9.00 uur: Power yoga;
I Schaapskooi, Lindeyerlaan 10, 20.00
I uur: thema-avond over islamfeesten;
I Walk-lnn, 13.30 - 15.00 uur: darttoer-
1 nooi voor kinderen van 8 tot en met 12
I jaar.
door Edith Ramakers
OOSTKAPELLE - De camping
houders Coppoolse en Vermeu
len van Ons Buiten en De Peke-
Iinge mogen de twintig hectare
landbouwgrond herinrichten en
er drie landgoederen neerzetten.
Gedeputeerde Staten maken
geen bezwaar tegen plan Buiten
Pekelinge in Oostkapelle.
GS vinden dat de ontwikkeling
past binnen de kernkwaliteiten
van het Nationaal Landschap.
Ze verwijzen naar het Omge
vingsplan waarin staat; 'Bebost
duinlandschap met (historische)
landgoederen en buitenplaatsen
en uitgebreide recreatieve voor
zieningen'.
Het gebied tussen de twee cam
pings - aan de rand van Oostka
pelle - zal voor een deel voor ie
dereen toegankelijk worden.
Het gebied wordt aangekleed
met inheemse bebossing, erdoor
zullen wandelpaden lopen en er
wordt een vijver van 30.000 vier
kante meter gegraven. De ver
wachting is dat er volgend jaar
met de uitvoering van het plan
wordt begonnen. Het plan stuit
op bezwaren van vier omwonen
den aan de Aagtekerkseweg in
Oostkapelle. Ze verliezen hun
vrije uitzicht en ze vinden dat
het open polderlandschap
wordt aangetast. Een van de
landgoederen zou te dicht bij
een perceelgrens zijn voorzien.
Ze stipten aan dat de maximale
hoogtebepalingen van de land
goederen in het plan ontbreken.
Ze stellen 3,5 meter voor. Ze
hebben bovendien angst voor
overlast en ze willen weten wel
ke type bedrijven in de landgoe
deren mogelijk zijn.
Volgens een bezwaarmaker is
het een commercieel plan om de
dure landbouwgrond terug te
verdienen. Voor de gewone bur
ger wordt het onmogelijk ge
maakt om deze grond te kopen.
De prijs van landbouwgrond
wordt onnodig hoog opgedre
ven, vindt de bezwaarmaker.
De provincie weerspreekt de be
zwaren, in navolging van de ge
meente Veere. De provincie
vindt dat er niet alleen sprake is
van direct voordeel voor de ini
tiatiefnemers, maar ook voor de
gasten van de campings en van
de gemeente en de inwoners van
Veere.
Uit de argumenten van GS
blijkt dat er in de landhuizen ge
woond en gewerkt mag worden.
Het gaat daarbij om een kan
toor aan huis. GS sturen erop
aan dat de bezwaarmaker over
legt met de initiatiefnemers om
één van de geplande landhuizen
te verschuiven.
De provincie is het niet eens met
een beperking van de bouwhoog
te tot 3,5 meter, omdat dan
slechts een woonlaag gebouwd
kan worden.
En dat is voor landhuizen niet
wenselijk.
Bezorgklachten:
0800-0231231
op maandag t/m vrijdag ge
durende de openingstijden;
zaterdags tot 12.00 uur
REDACTIE
WALCHEREN
Buitenruststraat 18
Postbus 8070
4330 EB MIDDELBURG
Tel: 0118-493000
Fax:0118-493009
E-mail: redwalch@pzc.nl
Maurits Sep (chef)
Nadia Berkelder
Edith Ramakers
Miriam van den Broek
Selma Osman
Wendy van den Hurk
Koen de Vries (sport)
CENTRALE REDACTIE
Stationspark 28
Postbus 31
4460 AA GOES
Tel: (0113)315500
Fax: (0113)315669
E-mail: redactie@pzc.nl
INTERNET
www.pzc.nl
E-mail: web@pzc.nl
(Advertentie)
woensdag 1 november 2006 w 11
(Advertentie)
Vooraf: Bospaddestoelen crème soep
Hoofdgerecht: Hertenbiefstuk met een smakelijke saus
van rode port en tijm met een herfst garnituur
Nagerecht: Vanille crème
brulée met kaneelijs
en slagroom
RESERVEREN
0118 - 418 019
Vooraf: Fazantpaté met appel en preiselberen
Hoofdgerecht: Trio van wild zwijn, hert en haas met
een rode wijnsaus
Nagerecht: Apfelstrudei
met kaneelijs
November
Het restaurant Bon Vivant
in Goes is door Amadore overgenomen en
wordt op dit moment spectaculair verbouwd.
Naar verwachting zal Raymondo Goes begin
december zijn deuren openen. Wilt u nu al
reserveren dan kan dat 'tijdelijk' op nummer
06 - 53649200. Vanaf 1 december kunt u ons
bereiken op het
vertrouwde nummer
0113 - 23 00 66
Floradore, winkel voor Bloemen
en Kado's is onderdeel van Amadore.
Floradore is o.a. gespecialiseerd in kerst
versiering. Wilt u een aangeklede boom laten bezorgen
of uw hele bedrijf laten aan
kleden neem dan contact op
met Wil van Oevelen
November
Met Kerstmis en Oud
Nieuw verzorgen wij in alle Amadore
lokaties spectaculaire diners en buffetten
begeleid door goede sfeervolle bands en artiesten.
Tip: Reserveer tijdig in het bedrijf van uw keuze.
Voor telefoonnummers kijkt u op www.amadore.nl
Als u een leük feest of
evenement wilt organiseren hebben
wij volop mogelijkheden. 1. Gezellige
(vernieuwde) zalen van 10 tot 1000 personen in Grand
Hotel Arion en Hotel Arneville. 2. Amadore Catering
verzorgt al uw festiviteiten bij u thuis of bij uw bedrijf.
3. Voor leuke diners en feestjes kunt u tevens
terecht op de le etage van
Grand Café Raymondo of
Grand Café Stefano's.
Tel: 0118 - 410 502
Fax: 0118 - 416 362 d
E-mail: info@amadore.nl
slapen lachen