Groen licht voor landgoederen Zie je wel! Wij kunnen alles! PZC Dorpsraden boos over weghalen brievenbussen Iedereen heeft het Spuistraat-syndroom jxjle gfjjjb! Restaurant Erasmus agenda GS stemmen in met aanleg nieuwe natuur tussen campings Oostkapelle ing Raymondo Maandmenu 23,50 Maandmenu 23,50 door Maurits Sep ZOUTELANDE - Dorpsraden in de gemeente Veere zijn ver bijsterd over het verwijderen van een flink aantal brievenbus sen door TNT Post. Zij beraden zich in hun komende vergaderin gen op acties en steunen burge meester R. van der Zwaag in zijn protest. De meeste bussen verdwijnen in Zoutelande (van vier naar één) en Serooskerke (van drie naar één). „Dat is een onaanvaardba re verschraling van het voorzie ningenniveau in ons dorp", rea geert A. Landzaat van de dorps raad Zoutelande. „Drie brievenbussen zijn voor een fors dorp als dat van ons, waar ook nog eens een nieuwe wijk bij komt, toch wel nodig", oordeelt A. Abrahamse van de dorpsraad Serooskerke. Landzaat noch Abrahamse wist dat TNT Post brievenbussen gaat vervangen, verplaatsen en verwijderen. Het nieuws komt voor hen als 'een donderslag bij heldere hemel'. Zij zijn blij met de opstelling van de gemeente Veere, die bij monde van burge meester Van der Zwaag aankon digt dat zij zal protesteren en daarbij de hulp van de dorpsra den gaat inschakelen. Agenda Op die hulp kan hij rekenen, voorspellen Landzaat, Abraham se en H. de Vries van de dorps raad Koudekerke. Daar blijft één van de twee bussen over, en die komt ook nog eens op een an dere plek te staan. Alle drie zul len het onderwerp op de agenda zetten van de dorpsraadsverga deringen, die in november plaatsvinden. Landzaat wijst erop dat enkele jaren geleden ook al telefooncel len zijn weggehaald. Daar heb ben zij en haar Serooskerkse col lega Abrahamse meer begrip voor, omdat heel veel mensen te genwoordig zowel thuis als in hun jaszak een telefoon hebben. Met het versturen van brieven ligt dat anders, menen zij. Welis waar gaat tegenwoordig veel via e-mail, maar officiële stukken gaan nog steeds over de post. Net als kaartjes. Daarbij zijn vooral ouderen nog steeds afhan kelijk van geschreven post, om dat ze geen computer en e-mail hebben. „En als zij verder moeten gaan lopen om hun brief te posten, is dat niet goed", vindt Abraham se. Optelsom De telefooncellen, het openbaar vervoer, de winkels, en nu de brievenbussen. Er verdwijnt steeds meer, signaleert Abra hamse. „En de leefbaarheid staat of valt bij de optelsom van dit soort ongemakken." In Koudekerke hebben ze met le de ogen moeten aanzien hoe het postkantoor en het gemeente huis zijn gesloten. En dan nu ook nog eens een brievenbus? De Vries; „Er staan er hier al zo weinig, dus of we er nog één kunnen missen? Ik zou zeggen van niet." (Advertentie) éS Van den Dongen PARKETVLOEREN basis voor ideaal wonen Amundsenweg 15 - GOES Tel. 0113-233365 www.vandendongenparket.nl Michael brengt het hoofdgerecht naar de gasten. foto Ruben Oreel door Nadia Berkelder MIDDELBURG - Jacky bakt flensjes, Valerie vouwt ze in driehoeken, Ri chard snijdt radijsjes. Delphina vult var kenslapjes, Kelly ontvelt tomaten, Mi chael en Freya dekken de tafels. Dimi- tra brengt de bar op orde. „Meester, weet je wat we kwijt zijn? Die dingen om het bier mee af te vegen! Elke twee weken is praktijkschool Het Bolwerk een restaurant. Leerlingen zor gen, onder leiding van meester Paul Reinieren in één middag voor een drie gangenmenu. Andere leraren springen bij in de bediening. „Kijk uit voor je vin gers", waarschuwt Reinieren als Delphi na in het vlees snijdt. „Anders moet ik je straks naar huis brengen." De leerlingen die vanavond koken en be dienen worden opgeleid tot horeca-as- sistent. Ze snijden, hakken, bakken, tap pen en poetsen. „Ik maak het menu en doe het kookwerk", zegt Reinieren. En verder deelt hij ldusjes uit. Die moet kloppen, die moet paneren, die moet de tafel schrobben, die moet vlees aanbra den en die moet brood snijden. De Bolwerkschool is een bijzondere school. De leerlingen hebben moeite met leren uit boeken. Daarom leren ze een vak in de praktijk. In het restaurant komt die praktijk heel dichtbij. Het is nog ruim twee uur voor de gasten aan tafel gaan. De flensjes zijn klaar. Het vlees wordt gepaneerd, de zalm staat in de oven en Jacky holt de cour gettes uit. Meester Odoward Voorhoeve klopt slagroom en likt de klopper af. Dan stapt Sjaak Jobse binnen, de beden ker van het menu van vandaag. Hij is hoofd voeding bij zorgorganisatie Zorg- stroom en komt kijken wat de leerlin gen met zijn gerechten hebben gedaan. „Deze zien er geweldig uit!zegt Jobse bij de flensjes. Toen hij leerling was, ging het er hard aan toe in de keuken, vertelt hij. „Als je het niet goed deed, stak de chef een vleesvork in je been." Reinieren lacht. „Dat ga ik vanaf vol gende week ook doen!De kinderen grinniken. Een stukje verderop legt Ri chard zijn gepaneerde vlees netjes recht voor de inspectie. Michael en Richard beginnen aan het voorgerecht. Op elk bord moet een pluk je sla. „Luchtig!", roept Reinieren. „En minder!Schrijf maar op, zegt hij. „De meester slaat zijn leerlingen." Dimitra en Jacky snoepen van de zalm. „Gaan we hierna eten?", vraagt Dimitra. „Straks komen de mensen en dan heb ben we nog steeds niet gegeten." Ze veegt een bord af. Er was een beetje saus op de rand gevallen. Een kwartier voor tijd stelt Reinieren opgelucht vast dat ze het werk afkrij gen. „Ja, maar we hebben nog steeds niet gegeten", zegt Dimitra. Ze ploft in de vensterbank. „Ik protesteer. We want food." Haar eenmansactie wordt genegeerd. De borden moéten klaar. Even later doet ze weer mee. Ze maakt foto's van het voorgerecht met haar mo biele telefoon. Het is tijd voor een broodje kaas en een sigaretje. Hup, door het raam vanuit het kooklokaal naar het schoolplein. Of er nog iets te doen is, vraagt Kelly. Nee dus, zegt meester Reinieren. „Dit is het mooiste moment van de keuken." De ro kers begroeten de gasten! Daar is Veere, stellen ze vast. Veere, dat is een stel dat elke keer komt als het restaurant open is. „Die hebben meteen het hele jaar ge boekt." De leerlingen in de bediening brengen drankjes rond. „Een grote bestelling", zucht Richard. „Vier glazen water en vier rode wijn. „Goed kijken naar je blad", waarschuwt gastheer-directeur Tom Schild. „Straks ligt er wijn bij die mevrouw in haar nek." Het gaat goed. Iedereen heeft iets te drinken. In de keuken proeven de leerlingen van de zalm die over is. „Lekker", vindt Va lerie. Ze eet een heel bord leeg. Dan as sisteert ze Reinieren met het hoofdge recht. Ze moet een stukje vlees op een berg pasta laten balanceren. „Goed zo meis", zegt Reinieren. „Zie je wel dat je het kunt! Wij kunnen alles! Zeg me na!" Als ook het nagerecht op is, komt Mi chael de keuken binnen. Hij valt aan op een bord flensjes. Dimitra discussieert met Schild over de bestemming van de fooienpot. Jacky begint vast met het schrobben van de keukenvloer. „Al die vlekken alweer, dat geloof je toch niet! Richard poetst het bestek maar weer eens. Om acht uur blaast Michael het laatste kaarsje uit. door Wendy van den Hurk VLISSINGEN - Als het aan de PvdA ligt, mogen bezoekers in december gratis parkeren in en om de Vlissingse binnenstad, in clusief in de parkeergarage. Wet houder M. Walraven zegt voor alsnog nee. Zij bedacht een an dere oplossing om verdwaalde Vlissingers tegemoet te komen. B. Bruinooge heeft het zogezegd 'helemaal gehad' met de moei lijk bereikbare binnenstad van Vlissingen. „Wij willen dat men sen in de drukke weken van de cember gratis kunnen parkeren in en om de binnenstad. Oók in de parkeergarage. We zijn bang dat bezoekers anders uitwijken naar andere steden, om hun in kopen te doen." Sinds de Spuistraat vorige week voor twee maanden dichtging om de inrit van de parkeergara ge te kunnen asfalteren, is zij niet de eerste politicus die het gemopper uit de stad omzet in een voorstel aan het college. De Lokale Partij Vlissingen, die twee maanden geleden al voor stelde om in december vrij par keren in te voeren, vroeg vorige week al of de Spuistraat niet na Kerstmis geasfalteerd mocht worden. Ook het CDA wil dat. Verkeerswethouder M. Walra ven beloofde hierover na te den ken. Zelf heeft zij intussen ook niet stilgezeten. „Ik kom donderdag tijdens de raadscommissie met een voorstel om de middenstand en bezoekers van de binnenstad tegemoet te komen. Wat het in houdt, zeg ik nog niet. Ik wil al leen kwijt dat het iets met parke ren te maken heeft." „Zo ver als het voorstel van de PvdA gaat het mijne niet. Maar op zich vind ik het een leuke ges te. Ik wil dat best in overweging nemen, want het is niet niks wat we overhoop halen in de stad. Ook wij vinden dat daar best iets tegenover mag staan." STREEKACTIVITEITEN DOMBURG - Schuttershof, 19.00 - 20.00 uur: Gym vanaf vijftig jaar; OOST-SOUBURG Palazzoli Huis, 10.00 -11.30 uur: koffie-ochtend; Regenboog, 13.30 - 15.30 uur: hallo- weenfeest; VEERE - Gymzaal Zanddijk, 9.15 -10.15 uur: Gym vanaf vijftig jaar; Het Akkoord, Oudestraat, 13.30 - 16.00: Bejaardensoos; I VLISSINGEN - Sporthal Baskensburg, I 9.00 uur: Power yoga; I Schaapskooi, Lindeyerlaan 10, 20.00 I uur: thema-avond over islamfeesten; I Walk-lnn, 13.30 - 15.00 uur: darttoer- 1 nooi voor kinderen van 8 tot en met 12 I jaar. door Edith Ramakers OOSTKAPELLE - De camping houders Coppoolse en Vermeu len van Ons Buiten en De Peke- Iinge mogen de twintig hectare landbouwgrond herinrichten en er drie landgoederen neerzetten. Gedeputeerde Staten maken geen bezwaar tegen plan Buiten Pekelinge in Oostkapelle. GS vinden dat de ontwikkeling past binnen de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap. Ze verwijzen naar het Omge vingsplan waarin staat; 'Bebost duinlandschap met (historische) landgoederen en buitenplaatsen en uitgebreide recreatieve voor zieningen'. Het gebied tussen de twee cam pings - aan de rand van Oostka pelle - zal voor een deel voor ie dereen toegankelijk worden. Het gebied wordt aangekleed met inheemse bebossing, erdoor zullen wandelpaden lopen en er wordt een vijver van 30.000 vier kante meter gegraven. De ver wachting is dat er volgend jaar met de uitvoering van het plan wordt begonnen. Het plan stuit op bezwaren van vier omwonen den aan de Aagtekerkseweg in Oostkapelle. Ze verliezen hun vrije uitzicht en ze vinden dat het open polderlandschap wordt aangetast. Een van de landgoederen zou te dicht bij een perceelgrens zijn voorzien. Ze stipten aan dat de maximale hoogtebepalingen van de land goederen in het plan ontbreken. Ze stellen 3,5 meter voor. Ze hebben bovendien angst voor overlast en ze willen weten wel ke type bedrijven in de landgoe deren mogelijk zijn. Volgens een bezwaarmaker is het een commercieel plan om de dure landbouwgrond terug te verdienen. Voor de gewone bur ger wordt het onmogelijk ge maakt om deze grond te kopen. De prijs van landbouwgrond wordt onnodig hoog opgedre ven, vindt de bezwaarmaker. De provincie weerspreekt de be zwaren, in navolging van de ge meente Veere. De provincie vindt dat er niet alleen sprake is van direct voordeel voor de ini tiatiefnemers, maar ook voor de gasten van de campings en van de gemeente en de inwoners van Veere. Uit de argumenten van GS blijkt dat er in de landhuizen ge woond en gewerkt mag worden. Het gaat daarbij om een kan toor aan huis. GS sturen erop aan dat de bezwaarmaker over legt met de initiatiefnemers om één van de geplande landhuizen te verschuiven. De provincie is het niet eens met een beperking van de bouwhoog te tot 3,5 meter, omdat dan slechts een woonlaag gebouwd kan worden. En dat is voor landhuizen niet wenselijk. Bezorgklachten: 0800-0231231 op maandag t/m vrijdag ge durende de openingstijden; zaterdags tot 12.00 uur REDACTIE WALCHEREN Buitenruststraat 18 Postbus 8070 4330 EB MIDDELBURG Tel: 0118-493000 Fax:0118-493009 E-mail: redwalch@pzc.nl Maurits Sep (chef) Nadia Berkelder Edith Ramakers Miriam van den Broek Selma Osman Wendy van den Hurk Koen de Vries (sport) CENTRALE REDACTIE Stationspark 28 Postbus 31 4460 AA GOES Tel: (0113)315500 Fax: (0113)315669 E-mail: redactie@pzc.nl INTERNET www.pzc.nl E-mail: web@pzc.nl (Advertentie) woensdag 1 november 2006 w 11 (Advertentie) Vooraf: Bospaddestoelen crème soep Hoofdgerecht: Hertenbiefstuk met een smakelijke saus van rode port en tijm met een herfst garnituur Nagerecht: Vanille crème brulée met kaneelijs en slagroom RESERVEREN 0118 - 418 019 Vooraf: Fazantpaté met appel en preiselberen Hoofdgerecht: Trio van wild zwijn, hert en haas met een rode wijnsaus Nagerecht: Apfelstrudei met kaneelijs November Het restaurant Bon Vivant in Goes is door Amadore overgenomen en wordt op dit moment spectaculair verbouwd. Naar verwachting zal Raymondo Goes begin december zijn deuren openen. Wilt u nu al reserveren dan kan dat 'tijdelijk' op nummer 06 - 53649200. Vanaf 1 december kunt u ons bereiken op het vertrouwde nummer 0113 - 23 00 66 Floradore, winkel voor Bloemen en Kado's is onderdeel van Amadore. Floradore is o.a. gespecialiseerd in kerst versiering. Wilt u een aangeklede boom laten bezorgen of uw hele bedrijf laten aan kleden neem dan contact op met Wil van Oevelen November Met Kerstmis en Oud Nieuw verzorgen wij in alle Amadore lokaties spectaculaire diners en buffetten begeleid door goede sfeervolle bands en artiesten. Tip: Reserveer tijdig in het bedrijf van uw keuze. Voor telefoonnummers kijkt u op www.amadore.nl Als u een leük feest of evenement wilt organiseren hebben wij volop mogelijkheden. 1. Gezellige (vernieuwde) zalen van 10 tot 1000 personen in Grand Hotel Arion en Hotel Arneville. 2. Amadore Catering verzorgt al uw festiviteiten bij u thuis of bij uw bedrijf. 3. Voor leuke diners en feestjes kunt u tevens terecht op de le etage van Grand Café Raymondo of Grand Café Stefano's. Tel: 0118 - 410 502 Fax: 0118 - 416 362 d E-mail: info@amadore.nl slapen lachen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 11