Design van eigen bodem promoten
pzc
De camera om je nek bepaalt wie en wat je bent
Willie Wonka komt met smaak in tube
Wil
Alles in één
Kookboek
Tijgervoer
zaterdag 14 oktober 2006
Zelf zijn Nederlandse
vormgevers soms te be
scheiden om hun ontwerpen
in de schijnwerpers te plaat
sen. Bang om afgewezen te
worden, denkt Frank Blom
van producent Goods. Onte
recht vindt Nicole van orga
nisatiebureau Uniquole.
„Veel ontwerpen liggen
maar ergens te liggen. Daar
wil ik iets aan doen."
Winkels voor de massa? Die
zijn er volgens David Cas-
suto genoeg. Bijvoorbeeld Ikea
of Trendhopper waar goedkope
meubeltjes en accessoires zo uit
de rekken geplukt kunnen wor
den. Aan de andere kant zijn er
de woonwinkels waar topont-
werpen van designers uit bin
nen- en buitenland de consu
ment weliswaar toelachen,
maar die ook om een goed gevul
de beurs vragen.
„Toen ik drie jaar geleden be
gon, had ik het gevoel dat er een
gat in het aanbod zat", vat Da
vid Cassuto de markt samen.
Dat gat vond hij in eigen land.
Want al speelt Nederland op het
gebied van design een toonaan
gevende rol in de wereld, er zijn
nog altijd veel ontwerpen die de
weg naar de consument niet vin
den. Dus ruilde Cassuto zijn
baan in het bedrijfsleven in
voor een onzeker bestaan als
winkeleigenaar en producent
van Nederlands design.
Floris Hovers, Frederik Roijé,
Tord Boontje, Marcel Wanders,
Chris Slutter, Wield Somers, Da
ve Keune en Sander Mulder.
Het is een bescheiden greep uit
de ontwerpers waarvan produc
ten in zijn Haagse winkel Da
vid' te koop zijn. Een plaform
voor Nederlands design noemt
Cassuto het. Maar een missie is
het volgens hem niet. „Als wij
ergens goed in zijn, waarom zou
je dat dan niet mogen uitdra
gen?"
Passie
„Ik heb een zwak voor mooie
ontwerpen, maar ook voor de
vormgevers zelf, voor hun inzet
en voor hun passie." Zo'n tien
jaar geleden startte Nicole -
haar achternaam is ook in het
wereldje onbekend - bureau
'Uniquole', Ze is de drijvende
kracht achter onder meer Via
Milano, Amsterdam Design en
het keramiekbal.
David Cassuto in zijn winkel David'.
De belangrijkste overeenkomst
tussen de verschillende evene
menten die ze organiseert is de
prominente plek voor Neder
lands design. „Veel ontwerpen
vinden hmrwég naar de buiten
wereld niet. Daar wil ik iets aan
doen."
Frank Blbm startte om een ver
gelijkbare reden het productie
bedrijf voor Nederlands design
'Goods'. Net als David' en
'Uniquole' opereert hij zowel in
binnen- en buitenland. „Het
aanbod is groot en de vormen
taal spreekt me aan", verklaart
Blom zijn voorliefde voor Neder
lands-design. „Het heeft een ze
kere duurzaamheid, je raakt er
niet snel op uitgekeken. Dat
heeft volgens mij te maken met
onze calvinistische mentaliteit.
Waarom zou je iets maken als
het geen nut heeft?"
Originaliteit, duurzaamheid en
oorspronkelijkheid. Het zijn ei
genschappen die het Neder
lands ontwerp kenmerken. Op
basis daarvan maakt Blom dan
ook zijn keus, Een enkele keer
ontwerpen vormgevers in op
dracht. Zoals Marcel Wanders.
Zijn kandelaar 'Lucy' is één van
de verkoopsuccessen van
'Goods'. Maar ook de ontwerpen
van Olav Slingerland','Bertj an
Pot, Jos van der Meujen en Jan
Neggers doen het volgens Blom
goed.
Soms ldoppen ontwerpers zelf
aan. Hoe gretig die dan ook mo
gen zijn, zowel Cassuto als
Blom worden zeker niet belaagd
door vormgevers. „Ik denk dat
veel ontwerpers bang zijn om af
gewezen te worden", verMaart
Blom „Het is opvallend hoeveel
Nederlandse designers ervoor
kiezen om zelf te produceren.
Dan loop je geen enkel risico."
Betrokken
Die angst is volgens de initiator
van 'Goods' nergens voor nodig.
Hij ziet zichzelf als een betrok
ken zakenman die van de hoed
en dérand weet. En daar kun
nen ontwerpers handig gebruik
van maken. Vooropgesteld overi
gens dat een ontwerp te produce
ren is. Ook voor Cassuto is dat
één van de uitgangspunten.
„Het is tegenwoordig not done
om alleen met een mooi plaatje
aan te komen."
Toch ontbreekt het veel ontwer
pers volgens Nicole simpelweg
aan lef. Ze durven zichzelf niet
te promoten. Zelf ziet ze zich als
een soort ambassadrice van het
Nederlands design, als een tus
senpersoon die onder meer ont
werpers en producenten met el
kaar in contact brengt. „Ik wil
mensen aan elkaar koppelen.
Dat zit in mij. Daarom vinden
startende ontwerpers het vaak
ook fijn om bij mij aalfbte klop
pen.".
„Noem het idealisme. Het is
foto Roland de Brum/GPD
goed om samen naar buiten te
treden", benadrukt Nicole. „Het
geeft me voldoening als dat
lukt. Dat is voor mij het belang
rijkste." Hoewel Blom op de eer
ste plaats zijn bedrijf draaiende
wil houden, is een zekere betrok
kenheid hem ook niet vreemd.
Zo zijn lang niet alle ontwerpen
die hij in productie neemt hard
lopers. „Maar als je geen risico
neemt, dan loop je nooit voorop.
Dan is de spanning er snel af."
Informatie: www'.'go'ods.nl,
www.endavid.nl,
www.uniquole.nl
De Canon Eos 400D is de opvolger van de populaire 350D.
Fabrikanten houden er niet
van om hun nieuwtjes tege
lijk met de concurrentie de we
reld in te sturen. De Photokina,
de tweejaarlijkse gigantische fo-
tobeurs in Keulen, bood daar
om weinig verrassende pri
meurs. Hoewel? Er was één pro
duct dat een primeur van we
reldformaat zou kunnen zijn,
maar de fabrikant zelf wist
daar niets van.
Vroeger kon je gewoonweg niet
om Kodak heen. De gróte gele
broeder stuurde elke twee jaar
een doortimmerde visie.de we
reld in die hout sneed: het nieu
we foto-evangelie volgens Ko
dak. En de stands op de beurs
in Keulen waren evenredig
groot, vol met alles waar Kodak
groot in was. Van wegwerpca
mera tot wetenschappelijke fo
tografie.
Maar dit jaar was de stand ldei-
ner. En minder vol. Want er is
minder nieuws. Kodak is ge
krompen en concentreert zich
op de verkoop van een Meiner
aantal goed lopende artikelen.
Maar goed, Kodak is er nog. Ag
fa en Polaroid, elk ooit goed
voor één hal in Keulen, zijn hele
maal weg. De merken leven nog
wel, maar op veel kleinere
schaal.
Het landschap van de foto-in
dustrie is in een paar jaar
enorm veranderd. Ineens zijn
daar bijvoorbeeld de merken
van de opslagkaartjes. Pro
bleem: aan een geheugenkaart
je, hoe snel en krachtig ook,
valt niet zo veel te zien en te voe
len. Dus wat doe je dan? Show
maken. Bijvoorbeeld dan-
ce-acts presenteren waar de be
zoekers met hun camera's voor
blijven staan. Want dat was ook
opvallend: veel meer mensen ne
men hun camera mee. Liefst
een hippe, want je bent wat er
om je nek hangt.
EOS 400D
In Keulen werd ook duidelijk
dat de markt voor spiegelreflex
camera's enorm snel groeit.
Steeds meer bezitters van digita
le compactcamera's groeien
door naar dit cameratype, waar
mee je - ook zonder technisch
gedoe - sneller, beter en precie
zer fotografeert. Canon voegt
de Eos 400D aan het assorti
ment toe, met tien miljoen
pixels, een groter scherm en au
tomatische stofverwijdering.
Met een prijs van circa €899
geldt hij niet als vervanger van
de populaire 350D. Dat blijkt
namelijk het best verkochte de
tailhandelsproduct van 2005 te
zijn. Er werden meer Eos
350D's verkocht dan Senseo kof
fiemachines.
Olympus refereert aan zijn his
torie van compacte reflexcame
ra's met de kleine, maar goed
hanteerbare E-400 reflex. Ook
tien miljoen pixels. Pentax zet
een semiprofessionele, spatwa-
terbestendige reflex met inge
bouwde beeldstabilisatie neer
die er zijn mag, de' K10D (€1099
met 18-55 mm). Samsung pre
senteerde de identieke GX-10
reflex. Sony geeft intussen aan
met de Alpha reflexlijn (geba
seerd op de techniek van het ver
dwenen Minolta), de tweede
.plaats op de reflexmarkt te wil
len veroveren. Nikon, dat de
D80 lanceerde, eèn professione
lere upgrade van de D70, is ge
waarschuwd.
Stabilisatie
Beeldstabilisatie is een belang
rijke technische functie die er
voor zorgt dat je kwalitatief be
tere foto's maakt, doordat het
trilling compenseert. Een ver
koopargument van jewelste, ze
ker voor mensen die op zoek
zijn naar een volgende, betere
digitale camera. Zowel Casio
als Panasonic, niet behorend tot
de traditionele cameramerken,
hebben nu beeldstabilisatie in
al hun modellen zitten.
Merken en fabrikanten blijken
vergankelijk. Maar onze foto's,
hoe is het daarmee gesteld? Te
genwoordig gaan ze makkelijk
vijftig jaar of langer mee, maar
dan moeten ze wel geprint zijn.
Op cd gebrande digitale fotobe
standen zijn lang niet zo veilig
De Pentax K10D.
als menigeen denkt. Er zijn
cd-r's waarvan je na een paar
jaar de bestanden al niet meer
kunt teruglezen.
Op een klein standje van de
Photokina bood een Duitse pos
torder-fotohandelaar (www.al-
les-foto.de) Kodak Preservation
Disks aan, voorzien van een
goudlaagje. Met driehonderd
jaar houdbaarheid voor de
cd-versie, honderd jaar voor de
dvd-versie. Dat is wereld
nieuws: Kodak gaat alle fotoar
chieven van de wereld redden.
Maar bij Kodak was er nie
mand die er iets over kon vertel
len. Wat blijkt? Het gaat toch
om een ouder product van Ko
dak waarvan er blijkbaar nog.
voorraden zijn. Toch jammer.
Typisch een product van het
oude Kodak.
Lars Polder
Wel de lusten, niet de las
ten. Met Flavor Spray
kan je genieten van de smaak
van spek, boter en Franse kaas,
zonder een millimeter aan te ko-
Plet is een beetje sciencefiction.
De smaak van chocolade, gebak
ken spek of boter, maar dan ver
pakt in een mini-spuitbus.
Wel de smaak, belooft de Ameri
kaanse topkok en producent Da
vid Burke, maar niet de calorie
ën. Want.Flavor Spray, zoals,
het product heet, bevat geen
vet, suiker of koolhydraten. Wel
natuurlijke en kunstmatige
smaakstoffen, want de smaak
moet toch ergens vandaan ko
men.
Flavor Spray wordt in Neder
land geïmporteerd door Jollen
Pon, die ook voorzitter is van de
stichting Gezond Gewicht. Zij is
onder deindruk, maar waar
schuwt onmiddellijk voor al te
hooggespannen verwachtingen.
„Je valt er niet vanaf. Ander
zijds; er komt ook niets bij. Men
sen die nu proberen af te slan
ken door zaken als boter en cho
colade te vermijden kunnen wel
die smaken proeven", zegt ze.
Jolien Pon heeft de smaken
sinds juni in huis en ze zijn in
middels uitgebreid getest. „Ze
smaken zoals ze zeggen dat ze
smaken", heeft ze geconsta
teerd. Met één nadeel. „Wat je
mist is de structuur. Je kunt wel
denken dat iets naar chocolade
smaakt of naar aardbeien, maar
je mist het gevoel van die pro
ducten op je tong. Je moet het
dan ook echt zien als een toevoe
ging. Iets wat je toevoegt aan je
eten om toch die smaak te krij
gen. Maar het is geen echte par
mezaanse kaïas, boter of kokos."
De sprays zijn een vinding van
David Burke, in Time omschre
ven als de Willie Wonka van de
Amerikaanse culinologie, een
soort samentrekking van kook-
kunde en wetenschap. Voor de
niet Roald Dahl-lezers: Willie
Wonka was de excentrieke en
inventieve directeur van de cho
coladefabriek uit Sjakie en de
Chocoladefabriek.
„Ik ben nog nooit iets tegengeko
men dat de smaak van voedsel
zo snel kan verbeteren als dit",
roept Burke op de website fla-
vorspraydiet.nl enthousiast over
zijn eigen product.
Hij ziet zijn vinding vooral als
een mogelijkheid om smaakvol
te eten, zonder al teveel nadeli
ge gevolgen voor gewicht en ge
zondheid.
Grootste succes is de gerookte
spek. Hoewel er geen gekookt of
gebakken ei voorhanden was
om die daarmee te combineren
blijkt twee keer sprayen op een
cracker overtuigend genoeg. On
middellijk hangt er de geur van
spek, en ook de cracker smaakt
ernaar.
Wisselend, is kort samengevat
dus de ervaring met de Flavor
Spray. Wie het toch probeert
kan zich eventueel vasthouden
aan de ervaringen van Jolien
Pon zelf, die haar hond een keer
een andere dan de gebruikelijke
hondenvoeding voorzette. De
hond weigerde te eten, maar na
twee puf j es Flavor Spray was
de bak in no-time leeg.
Koos van Wees
Zou het niet fijn zijn om een per- I
sonal trainer, navigator en horlo- i
ge in één te hebben? Klinkt
mooi, maar we missen de hart
slag nog. Canyon brengt voor de
buitensporters een horloge vol
metertjes op de markt, de
CN-GPS1. Daarmee kun je de i
afgelegde afstand en- snelheid j
registreren en punten markeren
die je passeert.
Dankzij de ingebouwde GPS
kun je cle geijkte paden verlaten i
en hoef je niet bang te zijn om te
verdwalen. Tenminste als je bin
nen zestien uur terug bent, want
zó lang gaat de oplaadbare lit-
hium-ion batterij mee. De
CN-GPS1 moet het in alle weers
omstandigheden doen. De prijs:
€149.
Het klassieke kookboek is uit.
Je hebt óf een naam (Jamie) óf
een bekend restaurant (Gordon'
Ramsey) óf je bent bekend van
tv en andere media (Tatjana).
Als je dat allemaal niet hebt,
kies je een speciaal onderwerp,
vegetarisch bijvoorbeeld. Ook'
kun je je onderscheiden met een
thema. Pubers, glutenvrij. Of-
Meur! Zoals voedingsdeskundi
ge Vardit Kohn en ontwerpster.
Galit Hahn doen met Koken in
Kleur. Een geheel paarse maal
tijd Maarmaken (met paarse
truffelaardappelen!), of een
zwart dessert (aardappelkroket-
jes), is niet onmogelijk met dit
boek. In elk van de acht kleur-
hoofdstukken staan voor-,
hoofd-en nagerechten, drankjes i;
en tafelversieringen. Koken in 1
kleur, uitgeverij Pereboom,
€27,50 euro.
Bij honden zagen we het al lan
ger, brokken die zijn afgestemd
op levensfase of specifiek op het1
ras. Masterfoods, bekend van on
der meer Whiskas en Pedigree,
zet voor katten een nieuw merk
op de markt. Het heet Perfect
Fit. Masterfoods heeft onder
zoeksinstituut Waltham aan het
werk gezet. Conclusie: „Een hui
selijke knuffeltijger heeft ande
re wensen dan bijvoorbeeld een
onvermoeibare avonturier of
een actieve senior." Dus zien we j
drie varianten in schappen van
de dierenwinkel; In-home, Acti
ve en Senior. Het 'hoogwaardi
ge, eiwitrijke droogvoer' kost
€1,49 per 190 gram.
Loewe laat de consument steeds
meer kiezen. Individual Compo
se heet de nieuwe troef. De
lcd-tv's met een beelddiagonaal
van 100 of 120 cm beschikken
over een geïntegreerde hdtv-orit-
vanger. Ook zit er een harde-
schijf record er van 160 Gb in ge
bouwd. De luidsprekers kunnen
naar keuze aan de zijkanten van
het toestel of verderop aan de
muur worden gehangen. Ook is
het mogelijk de tv aan een verti
cale bodem-plafondstang te han-
gen.De nieuwe lcd-tv's zijn eind:
november te koop in aluminium-
zwart en aluminium-zilver. Bo-
vendien zijn de zijkanten van de
tv's en de bovenkant van de luid
sprekers in zeven soort inleg
werk verkrijgbaar, waaronder
robijn of spiegelend chroom.
Prijzen: respectievelijk €4500 en
€5600. Kijk voor verkoopadres
sen op www.loewe.nl.