Ik creëer mijn eigen werkelijkheid PZC Geschubd en huisgepeld geeft meer smaak Ontwerper Rodrigo Otazu Van sieraad naar meubelen Space foon Doolhof Horloge i)e maak m Hedactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail:redactie@pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-V-laanderen: 0113-315570; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 14 oktober 2006 In nauwelijks tien jaar tijd is hij uitgegroeid tot een fenomeen, een ontwer per die wereldwijd de oge-n op zich gericht weet. Arties ten als Britney Spears en Aretha Franklin pronken met zijn sieraden. Nu werpt de in Argentinië geboren Ro drigo Otazu zich op meubi lair. Komende week voor het eerst te zien in Eindho ven. Glamour? Ik haat dat woord. "Het is een wat ver rassende uitspraak uit de mond van Rodrigo Otazu, de in 1968 in Argentinië geboren ontwer per die de wereld afgelopen ja ren veroverde met zijn sieraden. Want de glinsterende stenen in zijn opvallende halskettingen, colliers en oorbellen ademen de sfeer uit van luxe, van glitter en - tja - glamour. Dat herkenden niet alleen de Ne derlandse kledingontwerpers Mart Visser en Frans Molenaar, maar ook wereldsterren als Aretha Franklin, Destiny's Child en Britney Spears. En in hun voetsporen dwepen jonge vrouwen met de sieraden van de ontwerper, waardoor zijn impe rium almaar groeit. Maar glamour? Nee. Daarvan wil Otazu niet horen. Net zo min als van 'bling', de protseri ge stijl die de modewereld afge lopen jaren domineerde en waai de sieraden van Otazu voor ge maakt lijken. „Ik heb niets met trends", benadrukt de ontwer per, die zijn creaties vanuit Am sterdam op de wereld afvuurt. -- „Ik ben gewoon een eigentijdse jongen die zijn eigen werkelijk- heid wil creëren." Meubels Bij dat streven'p'ast ook zijn nieuwe meubellij n die van 15 tot en met 22 oktober voor het eerst te zien is tijdens de beurs Woon Leefgenot in Eindho ven. Ze zijn te vinden in de stand van de Nuenense woon winkel Romantica Design, die de Otazu Home Lijn als eerste ter wereld mag verkopen. Het idee ervoor ontstond toen hij zijn eigen woning inrichtte. „Ik kon geen geschikte meube len vinden", verklaart Otazu. „In de meeste winkéls is het meer van hetzelfde. Omdat ik iets heel anders wilde, heb ik het maar zelf ontworpen." Hij ziet het niet als een daad van verzet, want er zijn volgens hem genoeg goede ontwerpers. „Maar ik wilde iets ongewoons, iets dat helemaal van mezelf is." Die uitspraak typeert zijn aan pak. „Of het om sieraden, kle ding of meubilair gaat, ik wil er zoveel mogelijk mijn eigen per soonlij kheid in leggen. Dè ontwerper citeert Celia Cruz, de Cubaanse zangeres die hij bewondert. „Het leven is één groot carnaval. In die uitspraak herken ik me. Ik probeer zoveel mogelijk van het leven te genie ten. De bedoeling is dat je dat terugziet in mijn ontwerpen. Ik hoop op mijn beurt weer dat an deren daarvan kunnen genie ten." Gevraagd naar invloeden doet Otazu er het zwijgen toe. Om Vooral het zitmeubilair weerspiegelt de voorliefde van Otazu voor art deco. Evenals zijn sieraden straalt het meubilair van Otazu een behoorlijke portie luxe uit. nogmaals te benadrukken dat hij vooral zichzelf als uitgangs punt neemt. Maar na enig aan dringen wil de ontwerper wel toegeven dat hij gecharmeerd is van onder meer art deco en ont werpstijlen uit de achttiende eeuw. „Invloeden daarvan zie je terug in mijn ontwerpen." Dus stralen zijn meubelen net als zijn sieraden een behoorlijke do sis luxe uit. Mede dankzij de Swarovski kristallen die op een voor Otazu behoorlijk ingetogen manier in het meubilair ver werkt zijn. De Argentijn ziet de nog bescheiden collectie als de volgende stap in wat hij zelf 'de wereld van Otazu' noemt. „Uit eindelijk wil ik volledige interi eurs ontwerpen." Paul Geerts Maandag presenteert Rodrigo Otazu tijdens de beurs Woon Leefgenot zijn eigen meubelcol lectie. Hij is aanwezig vanaf 14.00 uur. Openingstijden beurs: maandag tot en met vrij dag 13.00 tot 21.00 uur en in het weekeinde van 11.00 tot 17.00 uur. Beursgebouw, Lardinois- straat 8 in Eindhoven. Informa tie: www.woonenleefgenot.nl Rodrigo Otazu is 25 novem ber 1968 geboren in Ar gentinië. Hij begon zijn car rière als fotomodel, onder meer voor Calvin Klein. Zijn eerste sieraden ontwerpt hij in de Australische stad Syd ney. Daar blijft Otazu hangen tijdens een wereldreis, omdat 'de stad hem inspireert'. Net als de meeste sieradenont- werpers begint Rodrigo Otazu op straat. Hij wordt ontdekt door een redacteur van de Australische Vogue die zijn ontwerpen publiceert. Geïnspireerd door de grote mo dehuizen trekt hij naar Euro pa. Otazu vestigt zich in Amsterdam omdat hij daar 'de liefde van zijn leven' tegen het lijf loopt. Onder anderen Frans Molenaar en Mart Visser gebruiken Ota- zu's sieraden voor hun modeshows. Op verzoek ontwerpt de Argentijn verschillende kleurige col lecties waarin hij vooral Swarovski kristallen en Venetiaans glas toepast. Mede met dank aan Britney Spears breekt Otazu internatio naal door. De zangeres belt hem in 2002 op met de vraag of hij een aantal sieraden wil ontwerpen voor haar optreden tijdens de MTV Music Awards. Het optreden is een succes. Otazu's naam is gevestigd. Popsterren als Kelis, Lauren Hill, Aretha Frarïldin, Destiny's Child, and Lil' Kim zijn inmiddels gesigna leerd met sieraden van Otazu. Samen met het Amsterdamse bedrijf Gassan Diamanten brengt Otazu een exclusieve sieradenlijn op de markt. Hoogtepunt is de diamant die hij ontwerpt voor zangeres Kyliè Minogue. In 2005 verschijnt zijn eigen prêt-a-porter collectie Otazu Diamonds. Otazu Home is vanaf 2007 te koop. Informatie: www.otazu.nl De Veftu Constellation is de eer ste telefoon met een toetsenpa- neel van het keramische materi- aal dat wordt verwerkt aan de buitenkant van de space shuttle. Elke toets is gepolijst en met la- ser geperforeerd, zodat er licht doorheen kan. Het is afgewerkt met goud of roestvrijstaal. De achterplaat is bekleed met leer. Technisch zit het helemaal snor. I Als extraatjes biedt hij actuele vluchtinformatie, wisselkoer- sen, de wereldklok en het we- reldweer. Prijs: €3.500. Ravensburger grijpt cle twintig- ste verjaardag van het familie- i spel Doolhof aan om een specia- j le versie uit te brengen. Het speelbord is eigentijds uitge voerd in metallic kleuren met j driedimensionale spelfiguren. De spelregels zijn hetzelfde ge- bleven: zoek de mysterieuze voorwerpen en wezens op. Het I spel kost €22. Het is ook online uit te proberen op www.ravens- burger.nl. Sony Ericsson komt mét een nieuw bluetooth horloge op de proppen. Op het analoge horlo ge rhet de roepnaam MBW-100 kun je, met de gsm in de binnen-i zak, zien wie er belt. Met een druk op de knop kun je de op roep wegdrukken. Opnemen, of via het horloge praten zoals in Star Trek, gaat niet. Het horlo- ge werkt weer wel als afstands bediening voor de mp3-speler in;, de telefoon. Plet nieuwe klokje, ontwikkeld in samenwerking met specialist Fossil, kost €300 euro en werkt in combinatie met een groot aan-' tal toestellen van Sony Erics son. foto Peter Nicolai Redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Frel beschrijven in de serie De Smaak van Edith Raymond hun erva ringen in Zeeuwse eetgelegenheden. De ze maand het thema vis en zeedieren. In deze aflevering: visrestaurant De Boeg in Breskens. Kijk, zo mag ik het graag zien. Deze zalm, ongetwijfeld uit Noorwe gen, is goed gegrild. Het velletje eraf... daardoor kan het vet uit de vis lopen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het bruine vetlaagje de complete zalm veel te vet maakt. En hij is niet te droog, Altijd gevaarlijk met zalm. Iets te lang in de pan betekent karton eten." Zo, da's duidelijk, vishandelaar Mark Merk uit Breskens weet waar- over hij praat. Drie keer per week mikt hij thuis vis in de pan. Dan weer omdat hij er zin in heeft, de volgende keer om in het belang van zijn viswinkel een kwaliteitskeuring te doen. „En dan wil ik ook pure vis proeven. Een klein beet je peper, soms een klein beetje zout, itk J^at/uiond meer heeft het voor mij niet nodig. Een sausje? Kan, maar dan wel graag apart van de vis." Oei, mijn drie mootjes op de huid gebakken zeebaars (€19,50) zijn omgeven door een scheut zachte sherrysaus. „Maar die baars is prima gebakken. Volgens mij is het geen ge kweekte, maar een wilde zeebaars. Een gekweekte is veel glaziger en glibberi ger", zegt hij als hij zijn vork in een Quote t/an be tafel stukje op mijn bord prikt. „Hij is ook nog geschubd gebakken. Da's lekker, want zo blijven er meer sappen in de vis. Eerst schroeien ze baars dicht, daarna draaien ze hem om en laten hem op het vel garen. Zonder vel zou je nu een droge lap eten. Laten zitten dus tijdens het bakken! Je kan het velletje er later altijd nog afhalen", tipt hij als ik wat friet op mijn bord schep. Da's aan Mark niet besteed. Friet, stok brood, salade... nee, dat soort dingen komen zijn beleving van vis niet ten goede. Zijn trio van gegrilde zalm, gam ba's en tongfilet (€18,75) krijgt een rui me voldoende, al doet hij de gamba's af als 'iets te spekkerig, dus niet helemaal „Ah, hij is geschubd gebakken. Lekker, dan blijft er.meer sap in zitten. Voor alle duidelijkheid: Mark levert geen vis aan het restaurant van Edgar en Vera de Rooij. Hij weet ook niet wie dat hier wel doet: Zeker is dat de mees te vis van De Boeg op een steenworp af stand aan wal komt. „En de garnalen gaan bijvoorbeeld niet eerst nog even naar Marokko. Die pellen we altijd zelf, zodat de smaak optimaal blijft", zegt Eclgar de Rooy. Inderdaad, het is hier prima eten, al is het wel jammer dat de strakke aankle ding en jaren tachtig tegelvloer de en- f}eooydelintj fjj Prijs/kwaliteit:**** k Entourage: Bediening aan tafel: Helderheid van de kaart: Horen, zien en ruiken: Op don- jè; :!.j derdagavond huist de Bresken- i' se bridgeclub in De Boeg. Niets ju 3' mis mee, al is het voor de sfeer jammer dat de leden tl-verlich- jgj ik ting nodig hebben om op de |f: kaarten te kijken. tb Conclusie: Lekkere vis in een wat saai aangekleed restaurant. E ö'riVöIdöend© matig I voldoende 4 góéd ufti^ekdhck,: tourage wat zakelijk maken. Deson danks stappen we na een ijscoupe met Zeeuwse producten (waaronder een babbelaarlikeur) en een bosvruchten coupe (allebei €5,75) tevreden van ta- f fel. Mijn voorgerecht (een rijkelijk gevulde i salade met gebakken coquilles en gam-j ba's a €14,75) deed niets voor de kwali teit van de zeebaars onder en ook de Bressiaanse vissoep van Mark door stond zijn kritische keuring. „Dat soep je kreeg een acht, al deed ie met drie 1 verschillende visingrediënten (garna- len, zalm en schol) volgens mij de term Bressiaans niet helemaal eer aan, Om Breskens meer eer aan te doen, hadden j er best nog wat meer vissoorten in ge- mogen." Visrestaurant De Boeg, Spuiplein 39, Breskens. Tel: 0117-381866. www. res- laurantdeboeg.nl. Gesloten op dinsdag en woensdag. Pinnen: ja. Vegetarisch: ja. Kindermenu's: ja. Rokersvrij: op ver zoek. Rolstoeltoegankelijk: ja.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 39