Ik creëer mijn eigen werkelijkheid
PZC
Geschubd en huisgepeld geeft meer smaak
Ontwerper
Rodrigo Otazu
Van sieraad naar meubelen
Space foon
Doolhof
Horloge
i)e maak
m
Hedactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-V-laanderen: 0113-315570;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 14 oktober 2006
In nauwelijks tien jaar
tijd is hij uitgegroeid tot
een fenomeen, een ontwer
per die wereldwijd de oge-n
op zich gericht weet. Arties
ten als Britney Spears en
Aretha Franklin pronken
met zijn sieraden. Nu werpt
de in Argentinië geboren Ro
drigo Otazu zich op meubi
lair. Komende week voor
het eerst te zien in Eindho
ven.
Glamour? Ik haat dat
woord. "Het is een wat ver
rassende uitspraak uit de mond
van Rodrigo Otazu, de in 1968
in Argentinië geboren ontwer
per die de wereld afgelopen ja
ren veroverde met zijn sieraden.
Want de glinsterende stenen in
zijn opvallende halskettingen,
colliers en oorbellen ademen de
sfeer uit van luxe, van glitter en
- tja - glamour.
Dat herkenden niet alleen de Ne
derlandse kledingontwerpers
Mart Visser en Frans Molenaar,
maar ook wereldsterren als
Aretha Franklin, Destiny's
Child en Britney Spears. En in
hun voetsporen dwepen jonge
vrouwen met de sieraden van de
ontwerper, waardoor zijn impe
rium almaar groeit.
Maar glamour? Nee. Daarvan
wil Otazu niet horen. Net zo
min als van 'bling', de protseri
ge stijl die de modewereld afge
lopen jaren domineerde en waai
de sieraden van Otazu voor ge
maakt lijken. „Ik heb niets met
trends", benadrukt de ontwer
per, die zijn creaties vanuit Am
sterdam op de wereld afvuurt. --
„Ik ben gewoon een eigentijdse
jongen die zijn eigen werkelijk-
heid wil creëren."
Meubels
Bij dat streven'p'ast ook zijn
nieuwe meubellij n die van 15
tot en met 22 oktober voor het
eerst te zien is tijdens de beurs
Woon Leefgenot in Eindho
ven. Ze zijn te vinden in de
stand van de Nuenense woon
winkel Romantica Design, die
de Otazu Home Lijn als eerste
ter wereld mag verkopen.
Het idee ervoor ontstond toen
hij zijn eigen woning inrichtte.
„Ik kon geen geschikte meube
len vinden", verklaart Otazu.
„In de meeste winkéls is het
meer van hetzelfde. Omdat ik
iets heel anders wilde, heb ik
het maar zelf ontworpen."
Hij ziet het niet als een daad
van verzet, want er zijn volgens
hem genoeg goede ontwerpers.
„Maar ik wilde iets ongewoons,
iets dat helemaal van mezelf is."
Die uitspraak typeert zijn aan
pak. „Of het om sieraden, kle
ding of meubilair gaat, ik wil er
zoveel mogelijk mijn eigen per
soonlij kheid in leggen.
Dè ontwerper citeert Celia
Cruz, de Cubaanse zangeres die
hij bewondert. „Het leven is één
groot carnaval. In die uitspraak
herken ik me. Ik probeer zoveel
mogelijk van het leven te genie
ten. De bedoeling is dat je dat
terugziet in mijn ontwerpen. Ik
hoop op mijn beurt weer dat an
deren daarvan kunnen genie
ten."
Gevraagd naar invloeden doet
Otazu er het zwijgen toe. Om
Vooral het zitmeubilair weerspiegelt de voorliefde van Otazu voor art deco.
Evenals zijn sieraden straalt het meubilair van Otazu een behoorlijke portie luxe uit.
nogmaals te benadrukken dat
hij vooral zichzelf als uitgangs
punt neemt. Maar na enig aan
dringen wil de ontwerper wel
toegeven dat hij gecharmeerd is
van onder meer art deco en ont
werpstijlen uit de achttiende
eeuw. „Invloeden daarvan zie je
terug in mijn ontwerpen." Dus
stralen zijn meubelen net als
zijn sieraden een behoorlijke do
sis luxe uit. Mede dankzij de
Swarovski kristallen die op een
voor Otazu behoorlijk ingetogen
manier in het meubilair ver
werkt zijn. De Argentijn ziet de
nog bescheiden collectie als de
volgende stap in wat hij zelf 'de
wereld van Otazu' noemt. „Uit
eindelijk wil ik volledige interi
eurs ontwerpen."
Paul Geerts
Maandag presenteert Rodrigo
Otazu tijdens de beurs Woon
Leefgenot zijn eigen meubelcol
lectie. Hij is aanwezig vanaf
14.00 uur. Openingstijden
beurs: maandag tot en met vrij
dag 13.00 tot 21.00 uur en in het
weekeinde van 11.00 tot 17.00
uur. Beursgebouw, Lardinois-
straat 8 in Eindhoven. Informa
tie: www.woonenleefgenot.nl
Rodrigo Otazu is 25 novem
ber 1968 geboren in Ar
gentinië. Hij begon zijn car
rière als fotomodel, onder
meer voor Calvin Klein.
Zijn eerste sieraden ontwerpt
hij in de Australische stad Syd
ney. Daar blijft Otazu hangen
tijdens een wereldreis, omdat
'de stad hem inspireert'.
Net als de meeste sieradenont-
werpers begint Rodrigo Otazu
op straat. Hij wordt ontdekt
door een redacteur van de
Australische Vogue die zijn
ontwerpen publiceert.
Geïnspireerd door de grote mo
dehuizen trekt hij naar Euro
pa. Otazu vestigt zich in Amsterdam omdat hij daar 'de liefde
van zijn leven' tegen het lijf loopt.
Onder anderen Frans Molenaar en Mart Visser gebruiken Ota-
zu's sieraden voor hun modeshows.
Op verzoek ontwerpt de Argentijn verschillende kleurige col
lecties waarin hij vooral Swarovski kristallen en Venetiaans
glas toepast.
Mede met dank aan Britney Spears breekt Otazu internatio
naal door. De zangeres belt hem in 2002 op met de vraag of hij
een aantal sieraden wil ontwerpen voor haar optreden tijdens
de MTV Music Awards. Het optreden is een succes. Otazu's
naam is gevestigd. Popsterren als Kelis, Lauren Hill, Aretha
Frarïldin, Destiny's Child, and Lil' Kim zijn inmiddels gesigna
leerd met sieraden van Otazu.
Samen met het Amsterdamse bedrijf Gassan Diamanten
brengt Otazu een exclusieve sieradenlijn op de markt.
Hoogtepunt is de diamant die hij ontwerpt voor zangeres Kyliè
Minogue. In 2005 verschijnt zijn eigen prêt-a-porter collectie
Otazu Diamonds.
Otazu Home is vanaf 2007 te koop. Informatie: www.otazu.nl
De Veftu Constellation is de eer
ste telefoon met een toetsenpa-
neel van het keramische materi-
aal dat wordt verwerkt aan de
buitenkant van de space shuttle.
Elke toets is gepolijst en met la-
ser geperforeerd, zodat er licht
doorheen kan. Het is afgewerkt
met goud of roestvrijstaal. De
achterplaat is bekleed met leer.
Technisch zit het helemaal snor. I
Als extraatjes biedt hij actuele
vluchtinformatie, wisselkoer-
sen, de wereldklok en het we-
reldweer. Prijs: €3.500.
Ravensburger grijpt cle twintig-
ste verjaardag van het familie- i
spel Doolhof aan om een specia- j
le versie uit te brengen. Het
speelbord is eigentijds uitge
voerd in metallic kleuren met j
driedimensionale spelfiguren.
De spelregels zijn hetzelfde ge-
bleven: zoek de mysterieuze
voorwerpen en wezens op. Het I
spel kost €22. Het is ook online
uit te proberen op www.ravens-
burger.nl.
Sony Ericsson komt mét een
nieuw bluetooth horloge op de
proppen. Op het analoge horlo
ge rhet de roepnaam MBW-100
kun je, met de gsm in de binnen-i
zak, zien wie er belt. Met een
druk op de knop kun je de op
roep wegdrukken. Opnemen, of
via het horloge praten zoals in
Star Trek, gaat niet. Het horlo-
ge werkt weer wel als afstands
bediening voor de mp3-speler in;,
de telefoon.
Plet nieuwe klokje, ontwikkeld
in samenwerking met specialist
Fossil, kost €300 euro en werkt
in combinatie met een groot aan-'
tal toestellen van Sony Erics
son.
foto Peter Nicolai
Redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel beschrijven in de serie De
Smaak van Edith Raymond hun erva
ringen in Zeeuwse eetgelegenheden. De
ze maand het thema vis en zeedieren.
In deze aflevering: visrestaurant De
Boeg in Breskens.
Kijk, zo mag ik het graag zien. Deze
zalm, ongetwijfeld uit Noorwe
gen, is goed gegrild. Het velletje eraf...
daardoor kan het vet uit de vis lopen.
Doe je dat niet, dan is de kans groot
dat het bruine vetlaagje de complete
zalm veel te vet maakt. En hij is niet te
droog, Altijd gevaarlijk met zalm. Iets
te lang in de pan betekent karton
eten." Zo, da's duidelijk, vishandelaar
Mark Merk uit Breskens weet waar-
over hij praat. Drie keer per week mikt
hij thuis vis in de pan. Dan weer omdat
hij er zin in heeft, de volgende keer om
in het belang van zijn viswinkel een
kwaliteitskeuring te doen. „En dan wil
ik ook pure vis proeven. Een klein beet
je peper, soms een klein beetje zout,
itk J^at/uiond
meer heeft het voor mij niet nodig. Een
sausje? Kan, maar dan wel graag apart
van de vis." Oei, mijn drie mootjes op
de huid gebakken zeebaars (€19,50)
zijn omgeven door een scheut zachte
sherrysaus. „Maar die baars is prima
gebakken. Volgens mij is het geen ge
kweekte, maar een wilde zeebaars. Een
gekweekte is veel glaziger en glibberi
ger", zegt hij als hij zijn vork in een
Quote t/an be tafel
stukje op mijn bord prikt. „Hij is ook
nog geschubd gebakken. Da's lekker,
want zo blijven er meer sappen in de
vis. Eerst schroeien ze baars dicht,
daarna draaien ze hem om en laten
hem op het vel garen. Zonder vel zou je
nu een droge lap eten. Laten zitten dus
tijdens het bakken! Je kan het velletje
er later altijd nog afhalen", tipt hij als
ik wat friet op mijn bord schep.
Da's aan Mark niet besteed. Friet, stok
brood, salade... nee, dat soort dingen
komen zijn beleving van vis niet ten
goede. Zijn trio van gegrilde zalm, gam
ba's en tongfilet (€18,75) krijgt een rui
me voldoende, al doet hij de gamba's af
als 'iets te spekkerig, dus niet helemaal
„Ah, hij is geschubd gebakken. Lekker,
dan blijft er.meer sap in zitten.
Voor alle duidelijkheid: Mark levert
geen vis aan het restaurant van Edgar
en Vera de Rooij. Hij weet ook niet wie
dat hier wel doet: Zeker is dat de mees
te vis van De Boeg op een steenworp af
stand aan wal komt. „En de garnalen
gaan bijvoorbeeld niet eerst nog even
naar Marokko. Die pellen we altijd
zelf, zodat de smaak optimaal blijft",
zegt Eclgar de Rooy.
Inderdaad, het is hier prima eten, al is
het wel jammer dat de strakke aankle
ding en jaren tachtig tegelvloer de en-
f}eooydelintj
fjj Prijs/kwaliteit:****
k Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: Op don- jè;
:!.j derdagavond huist de Bresken- i'
se bridgeclub in De Boeg. Niets ju
3' mis mee, al is het voor de sfeer
jammer dat de leden tl-verlich- jgj
ik ting nodig hebben om op de |f:
kaarten te kijken.
tb Conclusie: Lekkere vis in een
wat saai aangekleed restaurant. E
ö'riVöIdöend©
matig I
voldoende 4
góéd
ufti^ekdhck,:
tourage wat zakelijk maken. Deson
danks stappen we na een ijscoupe met
Zeeuwse producten (waaronder een
babbelaarlikeur) en een bosvruchten
coupe (allebei €5,75) tevreden van ta- f
fel.
Mijn voorgerecht (een rijkelijk gevulde i
salade met gebakken coquilles en gam-j
ba's a €14,75) deed niets voor de kwali
teit van de zeebaars onder en ook de
Bressiaanse vissoep van Mark door
stond zijn kritische keuring. „Dat soep
je kreeg een acht, al deed ie met drie 1
verschillende visingrediënten (garna-
len, zalm en schol) volgens mij de term
Bressiaans niet helemaal eer aan, Om
Breskens meer eer aan te doen, hadden j
er best nog wat meer vissoorten in ge-
mogen."
Visrestaurant De Boeg, Spuiplein 39,
Breskens. Tel: 0117-381866. www. res-
laurantdeboeg.nl. Gesloten op dinsdag
en woensdag. Pinnen: ja. Vegetarisch:
ja. Kindermenu's: ja. Rokersvrij: op ver
zoek. Rolstoeltoegankelijk: ja.