Van Reems is klaar met eten PZC ctie het alfabet van Zeeland vrijdag 1 september 2006 Lezersredacteur A. J. Snel is bereikbaar per post op hel adres van de Centrale Redactie van de PZC, Stationspark 28, Postbus 31 4460 AA Goes. Telefonisch: 0113- 315660. E-mail:Lezersredacteur@pzc.nl Het forum waarop lezers zich kunnen uiten over actuele zaken is bereikbaar via internetioww.pzc.nl. In de gebruikelijke stroom tips, brieven en opmerkingen stak de ze week één onderwerp er met kop en schouders bovenuit. Tien tallen lezers stuurden de redac tie dinsdagavond beelden van de waterhoos die over de mon ding van de Westerschelde trok. Vaak fraaie plaatjes die het na tuurverschijnsel prima weerga ven. Een selectie van deze foto's kreeg een prominente plaats op de voorpagina van de krant en op de website www.pzc.nl. De redactie verwelkomt deze in breng. Want zo'n fenomeen als een waterhoos, dat vaak even snel verdwijnt als het opduikt, ontglipt gemakkelijk aan de aan dacht van onze fotografen. Bij inzendingen van teksten of beelden naar redactie@pzc.nl hebben wij meer nodig dan al leen een e-mailadres als afzen der. Vaak is enig overleg nodig voor we tot publicatie kunnen besluiten. Daarom verzoeken wij om vermelding van uw naam, adres en een telefoonnum mer waarop u bereikbaar bent. Verder hebben wij het liefst een zo uitgebreid mogelijke toelich ting bij foto's, in elk geval met plaats en tijd. En we kunnen goed uit de voeten met een JPG-bestand van 3 Mb of meer. Tenzij inzenders expliciet an derszins claimen, gaat de redac tie ervan uit dat het materiaal dat zij ons uit eigen beweging aanbieden, vrij van rechten is. door Martijn de Koning Hij kent de opmerking. Die Rien van Reems schrijft altijd zo lovend over Zeeuwse restaurants. Sommigen vinden hem niet streng genoeg. „Maar het is nooit de bedoeling geweest forse kritiek te leveren. Ik wilde lezers bij de hand nemen. Laten zien hoe de restau rantwereld eruit ziet." Rien van Reems stopt met de zaterdag rubriek 'Aan tafel' in deze krant. Hij be gon er elf jaar geleden mee, toen hij af zwaaide als chef van de binnen- en bui tenlandredactie. Sindsdien kregen hon derden restaurants de Vlissinger op be zoek. Om beoordeeld te worden op de kwaliteit van het eten, de sfeer, het inte rieur, de bediening, de opmaak van de borden en alles wat hem verder opviel. Hij oordeelde bijna zonder uitzonde ring positief. Een bewuste keuze, bena drukt hij. „Nog steeds zien sommige mensen het bezoeken van een restau rant als een drempel. Zeker als het er een beetje een chique bedoening is. Ik wilde laten zien wat je in zo'n zaak te genkomt, wat je er kunt eten, wat het kost, hoe je gekleed moet gaan." „Natuurlijk zijn er ook slechte zaken. Soms dacht ik: hier kun je toch nie mand heen sturen? Dan schreef ik niks op. Ik vind dat ik het niet kan maken de hele boel af te breken. In Amsterdam gaat dat misschien. Hier kan zulke nega tieve publiciteit een bedrijf de kop kos ten." Loopbaan Het verzoek van de PZC om in zijn vrije tijd de rubriek te vullen, kwam niet uit de lucht vallen. Tijdens zijn loopbaan bij de krant schreef Van Reems regelma tig over eten en drinken. Zo verzorgde hij wekelijks een receptenrubriek. „El ke journalist heeft zijn specialiteit. Bij mij was dat de horeca. Die wereld is in Zeeland erg klein. Het is niet zo moei lijk de juiste mensen te leren kennen en de ontwikkelingen op de voet te vol gen." Zien liefde voor eten hield hij over aan zijn eerste baan. „Na mijn studie aan de HBO ben ik op avontuur gegaan. Ik monsterde aan op een lijndienst van de KNSM op Amerika. In die tijd vlogen ze nog niet. Zakenlui gingen met de boot." Hij kwam terecht in de keuken en keek zijn ogen uit. „Het waren enorme ruim tes met een duidelijke hiërarchie. De Rien van Reems, restaurantrecensent in ruste. chef-kok was een echte autoriteit. Ieder een had zijn eigen taak. Er waren sau- ciers voor de sauzen, entremetiers voor de groenten, rötisseurs voor het vlees. Erg boeiend en leerzaam." Terug op het vasteland trok de journa listiek. „Dat had het altijd gedaan. Als student trok ik met een klasgenoot in een auto regelmatig Amsterdam door. Op de radio pikten we politieberichten op en reden naar branden en ongeluk ken. We maakten er verslagjes van en verkochten die aan De Telegraaf." Het onderkomen van het Vrije Volk trok als een magneet aan de jonge Van Reems. „Dat hele gebouw met die grote ramen, draaiende persen, grote foto's die buiten hingen. Ik vond het erg fasci nerend." Van Reems kwam bij de PZC terecht, waar hij al snel zijn liefhebberijen, eten en schrijven, kon combineren. Tijdens de tientallen jaren bij de krant zag hij trends komen en gaan. Hij noemt de Nouvelle Cuisine (kleine hapjes) en Fu sion (mengeling van de Westerse en Aziatische keuken). Leuker om te vol gen vond hij het reilen en zeilen van de Zeeuwse restaurants. „Uit eten gaan ontstond in hotels. De eerste restau rants werden een jaar of dertig geleden opgestart door jonge mensen die in die hotels hadden gewerkt. Die ontwikkel den zich allemaal op hun eigen ma nier." Keuze Van Reems beaamt dat hij het steeds las tiger vond om geschikte locaties te vin den. „De keuze werd steeds kleiner." Hoewel, relativeert hij, er veel verloop is in de horeca. „Bovendien bleef ik tips krijgen van kenners en lezers." Lastiger vond hij dat ze in de kleine ho- recawereld Van Reems bijna allemaal kenden. „Ging ik ergens eten, werd ik foto Lex de Meester opeens door de baas bediend. Of ik hoor de van lezers dat ze moesten betalen voor een kan water, terwijl ik die voor niks had gekregen en dat had ik ook op geschreven." Met de 'nieuwe' tabloidkrant op komst wordt het tijd voor nieuw bloed, meent de Vlissinger. Zijn opvolgers vallen er op een mooi moment in, vindt hij. „De mensen die het restaurantwereldje een jaar of dertig geleden begonnen, stop pen er één voor één mee. Ze worden op gevolgd door een nieuwe generatie. Die legt zich toe op een andere manier van koken. Een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden." Vanaf morgen in de PZC: De smaak van Edith en Raymond. In deze rubriek doen verslaggevers Edith Ramakers en Raymond de Frel wekelijks verslag van hun bezoek aan een restaurant in Zee land. Deze week is de zesde editie van het Zeeland Nazomerfestival ge opend. De PZC doet daar uitgebreid verslag van, maar is daarna» benieuwd naar de meningen van de bezoekers. Op www.pzc.nl klit nen zij zelf voor recensent spelen. U Een kleine greep uit de eerste reacties op Der fliegende Hollander^ Anneke Beaufort schrijft: „Het was een geweldig spektakel. Was 0 nog nooit naar een opera geweest. Alles klopte: muziek, zang, dec en ook het uiteindelijk prachtige droge weer. Kippenvel bij het zifc van het schip. Heel indrukwekkend met die kleuren groen en paai Er verschenen zelfs sterren aan de hemel op het eind. Of het zo moest zijn. Prachtig! Zeker een 9." J.Goetheer: „Fantastisch, zo kun je de programmering van het Zlj[| de laatste paar jaar noemen. Kritiek heb ik op de toegankelijkheic die steeds meer afneemt. De toegangsprijzen zijn wel erg hoog voo" sommige voorstellingen dit jaar. Als dat de trend is voor de komei de jaren, dan is het festival niet meer voor het doorsnee publiek J maar voor de elite." Lia Hector laat geen recensie achterm maar een vraag: „Na het le zen van het artikel op de voorpagina woensdag ben ik erg nieuws gierig geworden naar de decorontwerper van het geheel! Wie is zij/hij? Welnu, de decorontwerper is Kris van Oudenhove die al voor tal van theaterproducties een decor of de kostuums maakte. Q An de Theije geeft een echte recensie: „Wat we konden verwachteij, wisten we niet. Op naar het Scheldetheater. Mooie ontvangst, eeny) bakje thee met een Zeeuwse bolus en dan naar de grote zaal voor? officiële opening. De minister doet de opening en met z'n allen na?' de bus voor het grote spektakel de opera. Eenmaal op de tribune lp] gint de muziek en de voorstelling begint. Hoe donkerder het woidft hoe indrukwekkender. Wat een stem heeft die vrouw en als het je schip in zicht komt is het helemaal compleet. Kippenvel van de nvtt ziek of wind, ik weet het niet, maar de avond kon niet meer stuk. Prachtig om dit mee te maken. Proficiat voor de organisatie alles j* goed geregeld." h Kritiek is er van Jan Wolfert. Hij schrijft: „Ik wil graag kenbaar ma ken dat men de naam van het Zeeland Nazomerfestival moet veraa] deren. Eén activiteit vindt plaats in Temeuzen. De rest op Walchest ren en Beveland. Men gaat er bij de organisatie automatisch vanuje dat die andere Zeeuwen maar moeten reizen om iets te zien of te fcii ren. Het zou chique zijn als het Zeeland Nazomerfestival in alle dg> len van de provincie georganiseerd werd. Maar dat zal wel een wed blijven!" b Bij nader inzien (2) J Tot slot een rectificatie. Doorgaans worden fouten en andere onvch komenheden in deze krant rechtgezet in de rubriek Bij Nader In- u zien. Gisteren voegden we op speciaal verzoek van het geïntervieiL de echtpaar Van Slooten-Joosse uit Sint Laurens een heel bijzondti re aanvulling toe. In het interview was de zoon van het echtpaar E niet genoemd, tot hun groot verdriet (en dat moeten we in dit gevac letterlijk nemen). Dus noemden we in Bij Nader Inzien alsnog zijnji naam: Marinus Joosse. Dit grootse gebaar bleek de teleurstelling t niet te hebben weggenomen, want zijn correcte naam is uiteraard p Marinus van Slooten. Op het gevaar af dat dit een lang lopende sed rie correcties wordt: bij deze is het definitief rechtgezet. t F I Democratie is de wil van het volk. Elke ochtend lees ik verbaasd in de krant wat ik nou weer wil. Relikwie uit de tijd van vluchten. Vliedberg. Tegenwoordig kunnen we vechten. Tot zekere hoogte. PZC

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 48