PZC Ontwerpen met een verhaal Prachtige pizza's en pasta's bij Ristorante Piccolo Mondo Trui Sieraad Schoenen Lotte van Laatum ivww.pzc,nl postbus 314460 AA Goes Jrlvertentie-exploitatie: Cd-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Ipuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 26 augustus 2006 Nu de zomer een beetje op zijn einde loopt worden de mouwen langer en de truien dikker. Het Zweedse .merk Peak Perfor mance, ooit begonnen als winter- sportmerk, heeft er in 'de herfst - collectie verschillende voorbeel den van. Met als meest opvallen de deze trui met argyle-motief waarvoor maarliefst 350 euro neergeteld moet worden. Mis schien zit het hem in het materi aal: de herfstcollectie is samen gesteld uit stoffen als lamswol en kasjmir. De collectie bevat verder duffels, parka's, vesten, shirts en spijkerbroeken. Onder de negentig euro is er niets ver krijgbaar. Swatch staat voor Swiss Watch, maar de Zwitsers doen nog wel wat meer dan horloges ontwer pen. Sieraden bijvoorbeeld, en ook dat doen ze best aardig. Ge tuige ook de herfst- en winter collectie; met een waaier aan stijlen, voor zowel mannen als vrouwen. En nog een beetje betaalbaar, want het duurste sieraad is een ketting van 90 euro. Meest opvallend in de reeks, qua kleur althans, is een setje sieraden met de naam 'spott drops'. Het zijn stalen gekleurde cirkels, die regendruppels imite ren. De ketting kost 47,50 euro, de ring 35 euro. Er zijn verder nog een armband en oorbellen van hetzelfde materiaal. Hightech in de strijd tegen voet schimmels en nare luchtjes. De Shoespia is een apparaatje dat met gebruik van ozon en een UV-straal bacteriën en schim mels onschadelijk maakt in de schoen. De UV-straal maakt de schoen steriel, de ozon zorgt er voor dat de geurtjes verdwijnen. Belangrijkste onderdeel van de Shoespia is een kwartslamp ge vuld met gassen, die bij verwar ming elektronen vrij maakt. Dat zet een proces in gang waaruit een UV-straal voorkomt. Het ap paraatje moet tien minuten in de schoen worden gehouden. Het kost 99 euro, en daarvoor krijg je ook nog vier geurpatro- nen, en een zakje waarin je ook nog zaken als de mobiele tele foon of het horloge kimt sterili seren. Bijna twaalf jaar heb ik geprobeerd al het goede van de Zeeuwse horeca voor liet voetlicht te brengen. Ik dank de lezers die reageerden met welkome tips en vaak kritisch commentaar. Voor mijn laatste bijdrage aan de rubriek Aan Tafel beland ik bij Piccolo Mondo Oostkapelle, mij warm aanbevolen door wijnkoper Jo van Leerzem in Middel burg. «Depizza's die mijn vrouw graag eet, zijn er net zo goed als in ons favoriete restau rantje in Rome", verzekert hij me. „Maar ook de andere gerechten zijn voortreffelijk en de pasta is zelfgemaakt. Iedereen spreekt van pizzeria maar ristorante vind ik meer 0Rz'n plaats." Om tot een goed overwogen oordeel te ko men, laat ook ik mij door mijn echtgenote vergezellen. Onze eerste indruk is uiterst po sitief. Het interieur van Piccolo Mondo is met o vergedecoreerd. Donkergetinte wan den worden opgelicht door grote spiegels in witte lijsten met uitbundige krullen en de eenvoudige doch comfortabele stoelen en ta fels staan als ik het goed zie op de met ce ment afgestreken vloer. Deze sierende een voud doet op zich al denken aan Italië waar de heerlijkste gerechten uit mama's keuken worden opgediend in een huiselijke sfeer die weldadig aandoet. De gastvrouwen zijn allen even aardig en at tent en begroeten ons vriendelijk. Ook tij dens de maaltijd blijven zij behulpzaam al weten zij niet allemaal hoe in Italië de menu kaart is geregeld. De kaart van Piccolo Mon do is geheel volgens de Italiaanse gewoonte opgesteld, met eerst minestre, ofwel de soe pen, vervolgens antipasti, de voorgerechten, insalate, salades, primi piatti, tussengerech ten in de vorm van pasta's en secondi piatti, de hoofdgerechten. In Italië eet je gewoonlijk eerst een voorge recht, de antipasto of een soep, minestre. Dan vervolg je met een primo piatto, in we zen een tussengerecht waarvan je je beschei den bedient omdat je weet dat er nog een hoofdgerecht zal komen. Dat hoofdgerecht, secondo piatto, bestaat doorgaans uit vlees of vis zonder garnituur. De garnituur bestel je apart, aardappelen en groenten bijvoor beeld, de contorni. Van deze werkwijze wijkt de keuken van AAN TAFEL Rien van Reems Piccolo Mondo in zoverre af dat de pasta's geen tussenhapjes zijn maar volledige hoofd gerechten. Italiaanse vrienden die op mijn aanraden bij Piccolo Mondo gaan eten, wor den door de chef voor deze verrassing ge waarschuwd. Corrie en Pascal Autiero.mailen me: „We hebben geweldig gegeten. Echt top. We heb ben een antipasto gegeten van scampi's in knoflookolie met peperoncino. Royaal brood er bij en schaaltjes met olijfolie, grof zeezout en een stukje boter. De scampi's wa ren prima. Precies goed gebakken. Daarna hebben we pasta allo scoglio gegeten, een bord linguine met mosselen, scampi's, grote stukken vis en twee halve langoestines. Heerlijk, de. pasta was precies al dente, maar het was geen zelfgemaakte pasta. De porties waren eigenlijk te groot, want we hadden nog een gerecht daarna als secondo. De kok liet tevoren nog wel even vragen of we wisten dat we twee hoofdgerechten had den besteld. We zijn doorgegaan met mosselen op Itali aanse wijze. Ook heerlijk, alhoewel we een paar mosselen hebben laten staan. Dessert hebben we overgeslagen en zelfs koffie kon er niet meer bij. We hebben ook zo eens rondgekeken en de pizza's zagen er ook heer lijk uit." Zo hoort u het eens van een ander, maar te rug naar onze eigen ervaring. Als antipasti (alle 10) neem ik delizie di salumi Italiani, een mix van Italiaanse vleeswaren: prosciut- to, bresaola, salami, mortadella en lardo. Vooral de lardo is een verrassing, het •sneeuwwitte spek, onder zout bewaard, smelt op de tong. Ook de bresaola is bijzon der, dit gezouten, gedroogde en gerookte rundvlees is een specialiteit van het Valteli- na-district in het uiterste noorden van Italië waar Nerio, de chefkok van Piccolo Mondo en nu tien jaar in Nederland, vandaan komt. Scampi's Mijn disgenote kiest voor code di scampi aglio-olio-peperoncino, scampi's in knof- look-olijfolie met peperoncino. „Verrukke lijk", luidt haar commentaar. Ze vervolgt met pasta al carbonara 10), zelfgemaakte pasta, smaller dan tagliatelle, met room, ei, spek en Parmezaanse kaas. Het is de lekker ste carbonara die ze ooit at. Ook mijn pasta di rucola e scampi 13) laat zich smaken. De pasta is precies beet gaar en de voortreffelijke scampi worden vergezeld van twee halve langoestinen die ik met het bijgeleverde haakje leegpeuter. Een handje rucola geeft een nootachtig ac cent. Voor de dolce, het dessert, komen we terug. We besluiten met voortreffelijke koffie en espresso. Ristorante Pizzeria Piccolo Mondo Dorpsstraat 3 4356 AH Oostkapelle Tel. 0118-583313 In seizoen geen sluitingsdag, na seizoen open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Keuken open van 17.00 tot ca 22.30 uur Geen creditcards, geen pin, contant betalen Kinderen: pizza's, kleine gerechtjes Vegetarisch: ruime keus Rolstoel: ja Roken: gescheiden Glutenvrij: nee Knuffelkussen voor kinderen. Ze is een ontwerpster met een missie. Achter ieder product van de Lotte van Laatum (27) zit een ver haal. Of liever een ideaal. Ze wil de wereld kortom een stukje beter maken. Ik ben geen sociaal werker, maar ontwerper, aldus de Utrechtse ontwerpster Lotte van Laatum. Maar toch wil ze met al haar ontwerpen de we reld een stukje beter maken. „Ik bedenk vooral producten die een positief effect hebben op mens, natuur en maatschappij. Menselijke waarden staan cen traal in mijn ontwerpen." Het zijn mooie woorden, maar daar blijft het niet bij. Illustra tief voor haar werkwijze is het project Bloei!, dat ze heeft opge- zèt met een aantal Turkse vrou wen. Daarmee bedacht en produ ceert ze een collectie hals- en in terieursieraden die is gebaseerd op het traditionele Turkse haak werk. „Door dit toe te passen in nieu we, eigentijdse producten krijgt het een plaats in Nederland. Op deze manier ontstaat een brug tussen de Turkse vrouwen en de Nederlandse maatschappij." Volgens haar werkt het project zoals bedoeld. „De collectie slaat aan en wordt daadwerke lijk verkocht, zowel op bestel ling als bij vaste verkooppun ten. Daardoor krijgen de Turkse vrouwen betaald voor hun werk. Dat verhoogt hun zelfver trouwen en zorgt ervoor dat ze zich hier beter thuis voelen." Lotte van Laatum geeft aan dat ze zich geleidelijk tot 'wereldver- Hals- en interieursieraden. De vaas Tulipa is het nieuwste ontwerp van Lotte van Laatum. apparaat te ontwerpen. Maar ik vroeg me af of ik dat wel wilde. Wie zit daarop te wachten?" De masteropleiding Man Humani ty aan de Design Academy Eind hoven bood nieuw perspectief. „Ik ging inzien dat producten belangrijker worden naarmate de welvaart stijgt. Maar tegelij kertijd worden ze ook steeds ver gankelijker." De keus voor 'ont werpen met een verhaal' lag dan ook voor de hand. „Het gaat mij niet zozeer om de producten zelf, maar veel meer Ook duurzaamheid is een terug kerend thema. Zo zijn er de knuffelkussens Made in Peru die ze samen met een Peruaanse weversfamilie heeft ontwikkeld. „Omdat ze moeite hebben de concurrentie met andere weef werkplaatsen en met opkomen de massaproductie aan te gaan.Met een aantal nieuwe producten moet de werkplaats een nieuwe impuls krijgen. De traditioneel geweven Peruaanse dekens dienden als uitgangs punt voor de nieuwe collectie beteraar' heeft ontwikkeld. Na de enigszins technische oplei ding Industrieel Product Ont werpen aan de Haagse Hoge school sloeg de twijfel toe. „Ik had daar bij wijze van spreken geleerd om een nieuw koffiezet- om de relatie tussen mens en product. Productontwikkeling kan een verschil maken, je kunt de wereld er een stukje beter mee maken. Niet alleen in de niet-geïndustrialiseerde landen, ook in onze westerse samenle ving valt nog veel te doen. filosofie spreekt uit al haar ontwerpen. De lokale situatie in wijk of buurt vormt vaak het startpunt voor haar projecten. knuffelkussens voor kinderen. De vormen zijn afgeleid van de zogenaamde Nascalijnen ten zui den van de Peruaanse hoofdstad Lima. „Door verschillende tradi ties van de weefwerkplaats te combineren, ontstaat een pro duct dat dicht bij de werkplaats en bij de familie staat. Maar het past ook zowel op de nationale als internationale markt." Haar nieuwste product is de vaas Tulipa, die tijdens de Inter nationale meubelbeurs in Mi laan gepresenteerd is. De vorm is afgeleid van traditionele Ne derlandse tulpenvazen, maar het ontwerp is gedecoreerd met Turkse tulppatronen. Symbool „De tulp komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Zowel Tur kije als Nederland zien de tulp als nationaal symbool. De vaas laat deze overeenkomst tussen beide culturen zien." En er zijn nog meer projecten op komst. Zo is Van Laatum bena derd door een verzorgingstehuis om met een groep vrouwelij ke bewoners te gaan breien en haken. „Mijn kracht is dat ik met ver schillende groepen mensen kan werken aan sociale duurzaamheid. Dat is waarmee ik me onderscheid van de meeste andere ontwerpers. Anja Sparidaans Informatie: www.lottevanlaatum.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 43