PZC
Ontwerpen met een verhaal
Prachtige pizza's en pasta's bij Ristorante Piccolo Mondo
Trui
Sieraad
Schoenen
Lotte van Laatum
ivww.pzc,nl
postbus 314460 AA Goes
Jrlvertentie-exploitatie:
Cd-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Ipuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 26 augustus 2006
Nu de zomer een beetje op zijn
einde loopt worden de mouwen
langer en de truien dikker.
Het Zweedse .merk Peak Perfor
mance, ooit begonnen als winter-
sportmerk, heeft er in 'de herfst -
collectie verschillende voorbeel
den van. Met als meest opvallen
de deze trui met argyle-motief
waarvoor maarliefst 350 euro
neergeteld moet worden. Mis
schien zit het hem in het materi
aal: de herfstcollectie is samen
gesteld uit stoffen als lamswol
en kasjmir. De collectie bevat
verder duffels, parka's, vesten,
shirts en spijkerbroeken. Onder
de negentig euro is er niets ver
krijgbaar.
Swatch staat voor Swiss Watch,
maar de Zwitsers doen nog wel
wat meer dan horloges ontwer
pen. Sieraden bijvoorbeeld, en
ook dat doen ze best aardig. Ge
tuige ook de herfst- en winter
collectie; met een waaier aan
stijlen, voor zowel mannen als
vrouwen. En nog een beetje
betaalbaar, want het duurste
sieraad is een ketting van 90
euro.
Meest opvallend in de reeks,
qua kleur althans, is een setje
sieraden met de naam 'spott
drops'. Het zijn stalen gekleurde
cirkels, die regendruppels imite
ren. De ketting kost 47,50 euro,
de ring 35 euro. Er zijn verder
nog een armband en oorbellen
van hetzelfde materiaal.
Hightech in de strijd tegen voet
schimmels en nare luchtjes. De
Shoespia is een apparaatje dat
met gebruik van ozon en een
UV-straal bacteriën en schim
mels onschadelijk maakt in de
schoen. De UV-straal maakt de
schoen steriel, de ozon zorgt er
voor dat de geurtjes verdwijnen.
Belangrijkste onderdeel van de
Shoespia is een kwartslamp ge
vuld met gassen, die bij verwar
ming elektronen vrij maakt. Dat
zet een proces in gang waaruit
een UV-straal voorkomt. Het ap
paraatje moet tien minuten in
de schoen worden gehouden.
Het kost 99 euro, en daarvoor
krijg je ook nog vier geurpatro-
nen, en een zakje waarin je ook
nog zaken als de mobiele tele
foon of het horloge kimt sterili
seren.
Bijna twaalf jaar heb ik geprobeerd al
het goede van de Zeeuwse horeca voor
liet voetlicht te brengen. Ik dank de lezers
die reageerden met welkome tips en vaak
kritisch commentaar.
Voor mijn laatste bijdrage aan de rubriek
Aan Tafel beland ik bij Piccolo Mondo
Oostkapelle, mij warm aanbevolen
door wijnkoper Jo van Leerzem in Middel
burg.
«Depizza's die mijn vrouw graag eet, zijn
er net zo goed als in ons favoriete restau
rantje in Rome", verzekert hij me. „Maar
ook de andere gerechten zijn voortreffelijk
en de pasta is zelfgemaakt. Iedereen spreekt
van pizzeria maar ristorante vind ik meer
0Rz'n plaats."
Om tot een goed overwogen oordeel te ko
men, laat ook ik mij door mijn echtgenote
vergezellen. Onze eerste indruk is uiterst po
sitief. Het interieur van Piccolo Mondo is
met o vergedecoreerd. Donkergetinte wan
den worden opgelicht door grote spiegels in
witte lijsten met uitbundige krullen en de
eenvoudige doch comfortabele stoelen en ta
fels staan als ik het goed zie op de met ce
ment afgestreken vloer. Deze sierende een
voud doet op zich al denken aan Italië waar
de heerlijkste gerechten uit mama's keuken
worden opgediend in een huiselijke sfeer
die weldadig aandoet.
De gastvrouwen zijn allen even aardig en at
tent en begroeten ons vriendelijk. Ook tij
dens de maaltijd blijven zij behulpzaam al
weten zij niet allemaal hoe in Italië de menu
kaart is geregeld. De kaart van Piccolo Mon
do is geheel volgens de Italiaanse gewoonte
opgesteld, met eerst minestre, ofwel de soe
pen, vervolgens antipasti, de voorgerechten,
insalate, salades, primi piatti, tussengerech
ten in de vorm van pasta's en secondi piatti,
de hoofdgerechten.
In Italië eet je gewoonlijk eerst een voorge
recht, de antipasto of een soep, minestre.
Dan vervolg je met een primo piatto, in we
zen een tussengerecht waarvan je je beschei
den bedient omdat je weet dat er nog een
hoofdgerecht zal komen. Dat hoofdgerecht,
secondo piatto, bestaat doorgaans uit vlees
of vis zonder garnituur. De garnituur bestel
je apart, aardappelen en groenten bijvoor
beeld, de contorni.
Van deze werkwijze wijkt de keuken van
AAN TAFEL
Rien van Reems
Piccolo Mondo in zoverre af dat de pasta's
geen tussenhapjes zijn maar volledige hoofd
gerechten. Italiaanse vrienden die op mijn
aanraden bij Piccolo Mondo gaan eten, wor
den door de chef voor deze verrassing ge
waarschuwd.
Corrie en Pascal Autiero.mailen me: „We
hebben geweldig gegeten. Echt top. We heb
ben een antipasto gegeten van scampi's in
knoflookolie met peperoncino. Royaal
brood er bij en schaaltjes met olijfolie, grof
zeezout en een stukje boter. De scampi's wa
ren prima. Precies goed gebakken. Daarna
hebben we pasta allo scoglio gegeten, een
bord linguine met mosselen, scampi's, grote
stukken vis en twee halve langoestines.
Heerlijk, de. pasta was precies al dente,
maar het was geen zelfgemaakte pasta. De
porties waren eigenlijk te groot, want we
hadden nog een gerecht daarna als secondo.
De kok liet tevoren nog wel even vragen of
we wisten dat we twee hoofdgerechten had
den besteld.
We zijn doorgegaan met mosselen op Itali
aanse wijze. Ook heerlijk, alhoewel we een
paar mosselen hebben laten staan. Dessert
hebben we overgeslagen en zelfs koffie kon
er niet meer bij. We hebben ook zo eens
rondgekeken en de pizza's zagen er ook heer
lijk uit."
Zo hoort u het eens van een ander, maar te
rug naar onze eigen ervaring. Als antipasti
(alle 10) neem ik delizie di salumi Italiani,
een mix van Italiaanse vleeswaren: prosciut-
to, bresaola, salami, mortadella en lardo.
Vooral de lardo is een verrassing, het
•sneeuwwitte spek, onder zout bewaard,
smelt op de tong. Ook de bresaola is bijzon
der, dit gezouten, gedroogde en gerookte
rundvlees is een specialiteit van het Valteli-
na-district in het uiterste noorden van Italië
waar Nerio, de chefkok van Piccolo Mondo
en nu tien jaar in Nederland, vandaan
komt.
Scampi's
Mijn disgenote kiest voor code di scampi
aglio-olio-peperoncino, scampi's in knof-
look-olijfolie met peperoncino. „Verrukke
lijk", luidt haar commentaar. Ze vervolgt
met pasta al carbonara 10), zelfgemaakte
pasta, smaller dan tagliatelle, met room, ei,
spek en Parmezaanse kaas. Het is de lekker
ste carbonara die ze ooit at.
Ook mijn pasta di rucola e scampi 13)
laat zich smaken. De pasta is precies beet
gaar en de voortreffelijke scampi worden
vergezeld van twee halve langoestinen die
ik met het bijgeleverde haakje leegpeuter.
Een handje rucola geeft een nootachtig ac
cent.
Voor de dolce, het dessert, komen we terug.
We besluiten met voortreffelijke koffie en
espresso.
Ristorante Pizzeria Piccolo Mondo
Dorpsstraat 3
4356 AH Oostkapelle
Tel. 0118-583313
In seizoen geen sluitingsdag, na seizoen
open op donderdag, vrijdag, zaterdag en
zondag. Keuken open van 17.00 tot ca 22.30
uur
Geen creditcards, geen pin, contant betalen
Kinderen: pizza's, kleine gerechtjes
Vegetarisch: ruime keus
Rolstoel: ja
Roken: gescheiden
Glutenvrij: nee
Knuffelkussen voor kinderen.
Ze is een ontwerpster
met een missie. Achter
ieder product van de Lotte
van Laatum (27) zit een ver
haal. Of liever een ideaal.
Ze wil de wereld kortom
een stukje beter maken.
Ik ben geen sociaal werker,
maar ontwerper, aldus de
Utrechtse ontwerpster Lotte
van Laatum. Maar toch wil ze
met al haar ontwerpen de we
reld een stukje beter maken. „Ik
bedenk vooral producten die
een positief effect hebben op
mens, natuur en maatschappij.
Menselijke waarden staan cen
traal in mijn ontwerpen."
Het zijn mooie woorden, maar
daar blijft het niet bij. Illustra
tief voor haar werkwijze is het
project Bloei!, dat ze heeft opge-
zèt met een aantal Turkse vrou
wen. Daarmee bedacht en produ
ceert ze een collectie hals- en in
terieursieraden die is gebaseerd
op het traditionele Turkse haak
werk.
„Door dit toe te passen in nieu
we, eigentijdse producten krijgt
het een plaats in Nederland. Op
deze manier ontstaat een brug
tussen de Turkse vrouwen en de
Nederlandse maatschappij."
Volgens haar werkt het project
zoals bedoeld. „De collectie
slaat aan en wordt daadwerke
lijk verkocht, zowel op bestel
ling als bij vaste verkooppun
ten. Daardoor krijgen de Turkse
vrouwen betaald voor hun
werk. Dat verhoogt hun zelfver
trouwen en zorgt ervoor dat ze
zich hier beter thuis voelen."
Lotte van Laatum geeft aan dat
ze zich geleidelijk tot 'wereldver-
Hals- en interieursieraden.
De vaas Tulipa is het nieuwste ontwerp van Lotte van Laatum.
apparaat te ontwerpen. Maar ik
vroeg me af of ik dat wel wilde.
Wie zit daarop te wachten?" De
masteropleiding Man Humani
ty aan de Design Academy Eind
hoven bood nieuw perspectief.
„Ik ging inzien dat producten
belangrijker worden naarmate
de welvaart stijgt. Maar tegelij
kertijd worden ze ook steeds ver
gankelijker." De keus voor 'ont
werpen met een verhaal' lag dan
ook voor de hand.
„Het gaat mij niet zozeer om de
producten zelf, maar veel meer
Ook duurzaamheid is een terug
kerend thema. Zo zijn er de
knuffelkussens Made in Peru
die ze samen met een Peruaanse
weversfamilie heeft ontwikkeld.
„Omdat ze moeite hebben de
concurrentie met andere weef
werkplaatsen en met opkomen
de massaproductie aan te
gaan.Met een aantal nieuwe
producten moet de werkplaats
een nieuwe impuls krijgen. De
traditioneel geweven Peruaanse
dekens dienden als uitgangs
punt voor de nieuwe collectie
beteraar' heeft ontwikkeld. Na
de enigszins technische oplei
ding Industrieel Product Ont
werpen aan de Haagse Hoge
school sloeg de twijfel toe. „Ik
had daar bij wijze van spreken
geleerd om een nieuw koffiezet-
om de relatie tussen mens en
product. Productontwikkeling
kan een verschil maken, je kunt
de wereld er een stukje beter
mee maken. Niet alleen in de
niet-geïndustrialiseerde landen,
ook in onze westerse samenle
ving valt nog veel te doen.
filosofie spreekt uit al haar
ontwerpen. De lokale situatie in
wijk of buurt vormt vaak het
startpunt voor haar projecten.
knuffelkussens voor kinderen.
De vormen zijn afgeleid van de
zogenaamde Nascalijnen ten zui
den van de Peruaanse hoofdstad
Lima. „Door verschillende tradi
ties van de weefwerkplaats te
combineren, ontstaat een pro
duct dat dicht bij de werkplaats
en bij de familie staat. Maar het
past ook zowel op de nationale
als internationale markt."
Haar nieuwste product is de
vaas Tulipa, die tijdens de Inter
nationale meubelbeurs in Mi
laan gepresenteerd is. De vorm
is afgeleid van traditionele Ne
derlandse tulpenvazen, maar
het ontwerp is gedecoreerd
met Turkse tulppatronen.
Symbool
„De tulp komt oorspronkelijk
uit Centraal-Azië. Zowel Tur
kije als Nederland zien de tulp
als nationaal symbool. De vaas
laat deze overeenkomst tussen
beide culturen zien."
En er zijn nog meer projecten op
komst. Zo is Van Laatum bena
derd door een verzorgingstehuis
om met een groep vrouwelij
ke bewoners te gaan
breien en haken.
„Mijn kracht is
dat ik met ver
schillende
groepen
mensen
kan werken
aan sociale
duurzaamheid.
Dat is waarmee ik
me onderscheid van de
meeste andere ontwerpers.
Anja Sparidaans
Informatie:
www.lottevanlaatum.nl