Gluren naar keurslijf en string m Brabander bakt de zeetong perfect op z'n Zeeuws Rituals Mobieltje Rijglaars Expositie Schielandhuis Kedactie bijlagen: 0113-315680 Postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 19 augustus 2006 Rituals breidt zijn activiteiten uit met het parfumeren van de huiskamer. Geurstolcjes, in Ri- jj tuals-taal 'home fragrance ..sticks', en geurkaarsen moeten 1 het huis in Oosterse sferen dom-! pelen. 'Under a fig tree' heet de geur- j lijn, onder een vijgenboom dus. j en dat is ook waar de geuren naar ruiken, vijgen. Andere geu-1! ren zijn er ook, zoals Indian Day light en Sacred Fire, en dan weet u precies waarnaar dat ruikt. De stokjes komen samen met t een parfumfles waarin ze ge- j plaatst moeten worden, en kos- ten 19,90 euro voor 14 stokjes. De geurkaarsen kosten 10,90 eu-ï ro. Met de flinterdunne Motorazr boekte Motorola veel succes. We-; reldwijd vlogen er vijftig mil joen van over de toonbank. Maar de designers gingen onver-: droten verder. De opvolger heet Motokrzr. Hij is opvallend blauwgroen gekleurd en een een-: timeter smaller. i Het toestel is uitgerust met een j 2,0 megapixelcamera, uitbreid- baar geheugen tot 1 Gigabyte en{ Bluetooth 2.0, waarmee draad- loos stereomuziek is te beluiste- ren. Van voice-memo tot video-opna-l me, de Motokrzr is van alle markten thuis. De prijs is nog niet bekend. De nieuweling wordt in oktober op de markt verwacht. Ondergoed en deuren hebben veel gemeen, bedacht museum Het Schie- landshuis in Rotterdam. Want het is altijd weer span nend wat er achter zit. Over broeken zonder kruis en sili- conenbillen. Tot eind negentiende eeuw droegen vrouwen geen on derbroeken, en toen ze er wel mee begonnen alleen broeken met een open kruis. Broeken met gësloten kruizen werden al leen gedragen door vrouwen van lichte zeden en cancan-dan seressen, die zich immers onder de rokken lieten kijken. Wie dat niet deed hoefde ook niets te be dekken, Was de gedachte. Het historisch museum Het Schielandshuis in Rotterdam heeft een aantal van die vroege vrouwenslips (directoires) uit de mottenb allen gehaald voor de expositie 'Achter gesloten deu ren'. Een tentoonstelling waar voor is geput uit twee collecties uit het omvangrijke bezit van het museum: de verzameling deuren en de lingeriecollectie. Achterliggende gedachte is dat beide tot doel hebben te verber gen, en pas na enige moeite hun geheimen prijsgeven. Het museum is fiks aan het asso ciëren geslagen. Achter een in drukwekkende gevangenisdeur bevindt zich een niet minder in drukwekkende kuisheidsgordel, en achter de deur die afkomstig is uit een psychiatrische inrich ting wordt het thema annorexia aangestipt. Maar rode draad vor men toch vooral de lichaamscor- rigerende kledingstukken, die mensen naar het ideaalbeeld van die tijd moesten vormen. Een ideaalbeeld dat door de eeu wen heen opvallende wijzigin gen doormaakte, en soms zelfs gevolgen had voor de toegangs deuren. De superbrede hoepel rokken die ooit in de mode wa ren droegen bij tot een veel bre dere entree dan tot dat moment gebruikelijk. Het Schielandshuis zoomt in op de middelen die mensen ten dienste stonden en staan om hun lichaam te vormen. Veel korsetten dus, tot zestig jaar ge leden een voor elke vrouw on misbaar kledingstuk, zowel ge bruikt om een wespentaille te krijgen als om de borsten on zichtbaar te maken, danwel te benadrukken. Het museum toont ook de fetisj-variant er van, voor mensen die opgewon den worden door de aanblik van een ingesnoerde vroiiw, of door het insnoeren zelf. Het is gedra gen door Cathy Jung, een nu 68-jarige Amerikaanse die be kend staat als dé vrouw met de smalste taille: 37,5 centimeter. Achterpartij Daar tegenover staan de stuk ken die bedoeld zijn zaken gro ter te maken: van de hedendaag se push-upbeha tot rokken van een paar eeuwen geleden, waar in stukken waren genaaid om de achterpartij te vergroten. Een apart hoekje met herenslips met ingebouwde siliconenbillen toont dat er weinig is veran derd. Of het zou moeten zijn dat we nu verder gaan: we laten in ons snijden om het ideaalbeeld te bereiken. Het wordt even aan gestipt met een foto van het boegbeeld van de Nederlandse De Rotterdamse lingerieontwerpster Marlies Dekkers wordt geëerd met een aparte ruimte. De kinderen moeten binnenkort weer naar school, en volgens schoenenfabrikant Bunnies moe ten ze daarbij niet alleen een nieuwe tas en agenda hebben, maar ook nieuwe schoenen. Twins (voor de meisjes) en Trackstyle (jongens) heten de j' schoenlijnen van Bunnies die daarin voorzien. Met als boeg- ;j beeld de rijglaarsjes van Twins. vooral bedoeld om te combine ren met driekwartbroeken en spijkeiTok. De kleuren in deze gedetailleerd uitgewerkte schoenen zijn on der meer rose en limoengroen, en behalve in de lengtematen 19 tot en met 42 zijn ze er in vijf verschillende breedtematen, voor wie op brede voet leeft. Prijzen vanaf 84,95 euro tot en met 94,95 euro. Informatie: 0416-273 851, of j www.bunnies.nl. Informatie: 070 - 381 5007. Metalen corset uit het begin van de zeventiende eeuw. cosmetische chirurgie, Robert Schumacher. Zelfverminking was ook de vori ge generaties niet vreemd. Een Engelse dokter somde in 1874 op welke ziektes allemaal wer den veroorzaakt door het te strak inrijgen van het lichaam. Dat varieerde van 'het krijgen ■vanmonsterlijke kinderen' tot; hysterie, winderigheid en opris pingen. Die wetenschap verhin derde weinigen de strakste kor setten aan te schaffen. Borsten Wat opvalt is dat grote borsten vrijwel altijd op prijs worden ge steld, hoe de mode ook veran dert. Een reeks etalagepoppen vanaf 1900 toont dat nog eens aan. Alleen in de jaren twintig en zestig was er een dipje, toen het motto was: hoe platter hoe beter. Buiten die periodes moch ten de borsten gezien worden. De link tussen deuren en linge rie is in het Schielandshuis niet altijd even duidelijk, en soms vergezocht. Toch levert de bena dering het 'sleutelgatgevoel' op dat de samenstellers beoogden. De bezoeker wordt geacht door raampjes, spijlen en kieren te kijken, en verder is het een kruip-door-sluip-door om van het ene expositieonderdeel naar het andere te komen. De bezoe ker is daarmee een beetje .een gluurder. Echt ongemakkelijk wordt het echter nimmer. op het sleutelgatgevoel foto GPD Koos van Wees Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam (tel: 010 - 217 67 67): Achter ge sloten deinen, van keurslijf tot string. Te zien tot en met 27 mei 2007van dinsdag tot en met vrij dag 10-17 uur, in weekends en op feestdagen 11-17 uur. Het affiche van de tentoonstelling zinspeelt dat de samenstellers beoogden. Kortgene leeft er dit jaar met Herberg Het Veeise Meer een zeer degelijk res taurant bijgelregen. P. Zijlmans, de patron aan het fornuis, is afkomstig uit Raams- donksveer waar hij een drukbezocht restau rant bestierde. Die zaak groeide zo hard dat het management al zijn tijd opslokte. „Ik kwam aan koken niet meer toe en dat is toch wat ik het liefste doe." In Kortgene staat Zij Imam weer achter de kachel en dat bevalt hem goed. Herberg Het 'Veerse Meer is gevestigd in het pand dat vroeger De Waardin herbergde. De nieuwe eigenaar heeft de zaak sterk ge stroomlijnd en ontdaan van talloze frutsels. Geen rijen keperen pannen en visnetten meff, maar en vrij strakke inrichting met eenvoudige bouten tafels en met leder bekle de designstoelen. Onder de zware houten balken doet let wat donker aan maar kaar sen in elegante kandelaars en luchtige elek trische lantaarns 'verlichten' de sfeer. Het degelijke dat mij direct opvalt, slaat ook op de kaart die zeker geen frivoliteiten of culinaire nieuwlichterij in het vooruit zicht stelt. Veel klassiekers daarentegen in het lichte genre waaraan bezoekers van een toeristische plaats behoefte blijken te heb ben. Kortgene trekt vooral liefhebbers van de watersport en die willen na een dag op het redelijk zilte nat wel iets stevigs, zoals de gegaarde konijnenbout in de ovenschaal 12,50), een tournedos met groene pe persaus of een Zuid-Amerikaanse rib-eye met knoflooksaus (beide 18,50). Het lams- ribbetje met honing-tijmsaus 18,50) klinkt wat afgezaagd maar het blijft een heel lekker gerecht. Heel klassiek is even eens de kogelbiefstuk Stroganoff geflam beerd met wodka 14,50), een gerecht dat vraagt om bereiding aan tafel en dat is nu juist wat cuisinier Zijlmans de komende herfst en winter in toenemende mate wil gaan doen. Een beetje spektakel brengen voor de Zeeuwen wanneer de toeristen het veld hebben geruimd. Vlees en vis zijn evenwichtig over de kaart verdeeld, maar de voorgerechten bestaan voornamelijk uit vis, schaal- en schelpdie ren. Bijvoorbeeld: gerookte zalm met mie rikswortelsaus en Hollandse garnalencock- tail met sherrysaus (allebei 9,50), een hal ve kreeft met citroenmayonaise (€14,50), ge gratineerde mosselen met prei en knoflook 6,50), gepelde gamba's met duivelse saus of in de knoflookboter 12,50), een halve AAN TAFEL Rien van Reems kreeft gegratineerd met kaas en knoflook 14,50) en voor wie niet zo voor vis is: runder- carpaccio met pesto en Parmezaanse kaas 8,50) of kikkerbillen met Café de Paris-saus' 12,50). Het laatste gerecht roept herinneringen op aan het vergane bistrotijdperk, samen met de 'echte' Franse uiensoep die net als de to matensoep en de groentensoep 3,50 kost. Het voorgerecht van mijn keuze is krabcock- tail op traditionele wijze 14,50) en wel omdat verse krab tijdens de restauranttoer maar zelden mijn pad kruist en ik behoor tot het genre fijnproevers dat krab nog lek kerder vinden dan kreeft, mits de krab in topconditie verkeert én het schaaldier met respect is behandeld. Deze krabcocktail is volgens de regels van de kunst samengesteld met, daar wil ik niet aan twijfelen, vers krabvlees, maar ik ge loof niet dat de chef eigenhandig krabben- scharen heeft gekliefd om daar heerlijke hompen zilt krabvlees aan te ontrukken. Niettemin is het een goed gerecht, met be scheiden gedoseerde cocktailsaus en ook niet een overdosis aan sla, waarin veel koks hun groothandelskrab of -garnaal plegen te verbergen. Lekker dus. Als rechtgeaarde Zeeuw heb ik een voor keur voor al wat zwemt en besluit ik te kie zen uit het visaanbod, bestaande uit kro kant gebakken zalmfilet met mousseline saus en heilbotfilet met groenten gestoomd in folie (allebei 14,50), een hele schol, kro kant gebakken 12,50), een hele kreeft Thermidor 29,50) of de in roomboter ge bakken Noordzeetong die evenveel kost als gamba's op drie wijzen, namelijk 24,50. Nu worden de gamba's alleen bereid voor twee personen en kies ik derhalve de tong. Geen slechte keus. Dank zij de open keuken hoor ik de boter in de pan sissen en als de vis, een middenmoter van zo'n 300 gram schat ik, is gebakken, vraagt de chef of ik de braadboter over de vis wil. Als overtuigd Bourgondiër luidt mijn antwoord bevesti gend. Ik krijg op mijn bord een sappige zee tong, door een Brabander op z'n Zeeuws ge bakken, dus een beetje bruin, fijn van smaak en met grove frieten en goede rauw kost apart geserveerd en wat worteltjes, iets te gare broccoli en een half stronkje witlof als garnituur. Bravo. Daar drink ik een Itali aanse huiswijn bij, evenals de wijnen van de kaart zeer betaalbaar en ik besluit met aard beien gemarineerd met dragon, peper en sui ker 6,50). Aardbeien en dragon, een mooiere combinatie is ondenkbaar. Komende winter gaat chef Zijlmans (regio- naai) wild op de kaart zetten en ons vergas- j ten op stamppotten. Bijzondere attractie worden de Chinese fondues, vlees en vis aam tafel in de bouillon gegaard. Gedegen kost, de herberg waardig. Een driegangen keuze menu kost bij Herberg Het Veerse Meer 21,50 en vijf verschillende mosselbereidin gen met frites, brood en sausjes 18,50. Herberg Het Veerse Meer Hoofdstraat 35 Kortgene Tel. 0113-302525 Sluitingsdag: dinsdag Keuken open van 11.00 tot 22.00 uur Creditcards: Visa, Mastercard en pin Kinderen: kinderbordje, kleine gerechtjes Rolstoel: toiletten vrij smal Vegetarisch: in overleg Roken: niet gescheiden Glutenvrij: ja

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 33