Gluren naar keurslijf en string
m
Brabander bakt de zeetong perfect op z'n Zeeuws
Rituals
Mobieltje
Rijglaars
Expositie
Schielandhuis
Kedactie bijlagen: 0113-315680
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 19 augustus 2006
Rituals breidt zijn activiteiten
uit met het parfumeren van de
huiskamer. Geurstolcjes, in Ri- jj
tuals-taal 'home fragrance
..sticks', en geurkaarsen moeten 1
het huis in Oosterse sferen dom-!
pelen.
'Under a fig tree' heet de geur- j
lijn, onder een vijgenboom dus. j
en dat is ook waar de geuren
naar ruiken, vijgen. Andere geu-1!
ren zijn er ook, zoals Indian Day
light en Sacred Fire, en dan
weet u precies waarnaar dat
ruikt.
De stokjes komen samen met t
een parfumfles waarin ze ge- j
plaatst moeten worden, en kos-
ten 19,90 euro voor 14 stokjes.
De geurkaarsen kosten 10,90 eu-ï
ro.
Met de flinterdunne Motorazr
boekte Motorola veel succes. We-;
reldwijd vlogen er vijftig mil
joen van over de toonbank.
Maar de designers gingen onver-:
droten verder. De opvolger heet
Motokrzr. Hij is opvallend
blauwgroen gekleurd en een een-:
timeter smaller. i
Het toestel is uitgerust met een j
2,0 megapixelcamera, uitbreid-
baar geheugen tot 1 Gigabyte en{
Bluetooth 2.0, waarmee draad-
loos stereomuziek is te beluiste-
ren.
Van voice-memo tot video-opna-l
me, de Motokrzr is van alle
markten thuis. De prijs is nog
niet bekend. De nieuweling
wordt in oktober op de markt
verwacht.
Ondergoed en deuren
hebben veel gemeen,
bedacht museum Het Schie-
landshuis in Rotterdam.
Want het is altijd weer span
nend wat er achter zit. Over
broeken zonder kruis en sili-
conenbillen.
Tot eind negentiende eeuw
droegen vrouwen geen on
derbroeken, en toen ze er wel
mee begonnen alleen broeken
met een open kruis. Broeken
met gësloten kruizen werden al
leen gedragen door vrouwen
van lichte zeden en cancan-dan
seressen, die zich immers onder
de rokken lieten kijken. Wie dat
niet deed hoefde ook niets te be
dekken, Was de gedachte.
Het historisch museum Het
Schielandshuis in Rotterdam
heeft een aantal van die vroege
vrouwenslips (directoires) uit de
mottenb allen gehaald voor de
expositie 'Achter gesloten deu
ren'. Een tentoonstelling waar
voor is geput uit twee collecties
uit het omvangrijke bezit van
het museum: de verzameling
deuren en de lingeriecollectie.
Achterliggende gedachte is dat
beide tot doel hebben te verber
gen, en pas na enige moeite hun
geheimen prijsgeven.
Het museum is fiks aan het asso
ciëren geslagen. Achter een in
drukwekkende gevangenisdeur
bevindt zich een niet minder in
drukwekkende kuisheidsgordel,
en achter de deur die afkomstig
is uit een psychiatrische inrich
ting wordt het thema annorexia
aangestipt. Maar rode draad vor
men toch vooral de lichaamscor-
rigerende kledingstukken, die
mensen naar het ideaalbeeld
van die tijd moesten vormen.
Een ideaalbeeld dat door de eeu
wen heen opvallende wijzigin
gen doormaakte, en soms zelfs
gevolgen had voor de toegangs
deuren. De superbrede hoepel
rokken die ooit in de mode wa
ren droegen bij tot een veel bre
dere entree dan tot dat moment
gebruikelijk.
Het Schielandshuis zoomt in op
de middelen die mensen ten
dienste stonden en staan om
hun lichaam te vormen. Veel
korsetten dus, tot zestig jaar ge
leden een voor elke vrouw on
misbaar kledingstuk, zowel ge
bruikt om een wespentaille te
krijgen als om de borsten on
zichtbaar te maken, danwel te
benadrukken. Het museum
toont ook de fetisj-variant er
van, voor mensen die opgewon
den worden door de aanblik van
een ingesnoerde vroiiw, of door
het insnoeren zelf. Het is gedra
gen door Cathy Jung, een nu
68-jarige Amerikaanse die be
kend staat als dé vrouw met de
smalste taille: 37,5 centimeter.
Achterpartij
Daar tegenover staan de stuk
ken die bedoeld zijn zaken gro
ter te maken: van de hedendaag
se push-upbeha tot rokken van
een paar eeuwen geleden, waar
in stukken waren genaaid om de
achterpartij te vergroten. Een
apart hoekje met herenslips met
ingebouwde siliconenbillen
toont dat er weinig is veran
derd. Of het zou moeten zijn dat
we nu verder gaan: we laten in
ons snijden om het ideaalbeeld
te bereiken. Het wordt even aan
gestipt met een foto van het
boegbeeld van de Nederlandse
De Rotterdamse lingerieontwerpster Marlies Dekkers wordt geëerd met een aparte ruimte.
De kinderen moeten binnenkort
weer naar school, en volgens
schoenenfabrikant Bunnies moe
ten ze daarbij niet alleen een
nieuwe tas en agenda hebben,
maar ook nieuwe schoenen.
Twins (voor de meisjes) en
Trackstyle (jongens) heten de j'
schoenlijnen van Bunnies die
daarin voorzien. Met als boeg- ;j
beeld de rijglaarsjes van Twins.
vooral bedoeld om te combine
ren met driekwartbroeken en
spijkeiTok.
De kleuren in deze gedetailleerd
uitgewerkte schoenen zijn on
der meer rose en limoengroen,
en behalve in de lengtematen 19
tot en met 42 zijn ze er in vijf
verschillende breedtematen,
voor wie op brede voet leeft.
Prijzen vanaf 84,95 euro tot en
met 94,95 euro.
Informatie: 0416-273 851, of j
www.bunnies.nl.
Informatie: 070 - 381 5007.
Metalen corset uit het begin van de zeventiende eeuw.
cosmetische chirurgie, Robert
Schumacher.
Zelfverminking was ook de vori
ge generaties niet vreemd. Een
Engelse dokter somde in 1874
op welke ziektes allemaal wer
den veroorzaakt door het te
strak inrijgen van het lichaam.
Dat varieerde van 'het krijgen
■vanmonsterlijke kinderen' tot;
hysterie, winderigheid en opris
pingen. Die wetenschap verhin
derde weinigen de strakste kor
setten aan te schaffen.
Borsten
Wat opvalt is dat grote borsten
vrijwel altijd op prijs worden ge
steld, hoe de mode ook veran
dert. Een reeks etalagepoppen
vanaf 1900 toont dat nog eens
aan. Alleen in de jaren twintig
en zestig was er een dipje, toen
het motto was: hoe platter hoe
beter. Buiten die periodes moch
ten de borsten gezien worden.
De link tussen deuren en linge
rie is in het Schielandshuis niet
altijd even duidelijk, en soms
vergezocht. Toch levert de bena
dering het 'sleutelgatgevoel' op
dat de samenstellers beoogden.
De bezoeker wordt geacht door
raampjes, spijlen en kieren te
kijken, en verder is het een
kruip-door-sluip-door om van
het ene expositieonderdeel naar
het andere te komen. De bezoe
ker is daarmee een beetje .een
gluurder. Echt ongemakkelijk
wordt het echter nimmer.
op
het sleutelgatgevoel
foto GPD
Koos van Wees
Museum Het Schielandshuis,
Korte Hoogstraat 31, Rotterdam
(tel: 010 - 217 67 67): Achter ge
sloten deinen, van keurslijf tot
string. Te zien tot en met 27 mei
2007van dinsdag tot en met vrij
dag 10-17 uur, in weekends en
op feestdagen 11-17 uur.
Het affiche van de tentoonstelling zinspeelt
dat de samenstellers beoogden.
Kortgene leeft er dit jaar met Herberg
Het Veeise Meer een zeer degelijk res
taurant bijgelregen. P. Zijlmans, de patron
aan het fornuis, is afkomstig uit Raams-
donksveer waar hij een drukbezocht restau
rant bestierde. Die zaak groeide zo hard dat
het management al zijn tijd opslokte. „Ik
kwam aan koken niet meer toe en dat is
toch wat ik het liefste doe." In Kortgene
staat Zij Imam weer achter de kachel en dat
bevalt hem goed.
Herberg Het 'Veerse Meer is gevestigd in het
pand dat vroeger De Waardin herbergde.
De nieuwe eigenaar heeft de zaak sterk ge
stroomlijnd en ontdaan van talloze frutsels.
Geen rijen keperen pannen en visnetten
meff, maar en vrij strakke inrichting met
eenvoudige bouten tafels en met leder bekle
de designstoelen. Onder de zware houten
balken doet let wat donker aan maar kaar
sen in elegante kandelaars en luchtige elek
trische lantaarns 'verlichten' de sfeer.
Het degelijke dat mij direct opvalt, slaat
ook op de kaart die zeker geen frivoliteiten
of culinaire nieuwlichterij in het vooruit
zicht stelt. Veel klassiekers daarentegen in
het lichte genre waaraan bezoekers van een
toeristische plaats behoefte blijken te heb
ben. Kortgene trekt vooral liefhebbers van
de watersport en die willen na een dag op
het redelijk zilte nat wel iets stevigs, zoals
de gegaarde konijnenbout in de ovenschaal
12,50), een tournedos met groene pe
persaus of een Zuid-Amerikaanse rib-eye
met knoflooksaus (beide 18,50). Het lams-
ribbetje met honing-tijmsaus 18,50)
klinkt wat afgezaagd maar het blijft een
heel lekker gerecht. Heel klassiek is even
eens de kogelbiefstuk Stroganoff geflam
beerd met wodka 14,50), een gerecht dat
vraagt om bereiding aan tafel en dat is nu
juist wat cuisinier Zijlmans de komende
herfst en winter in toenemende mate wil
gaan doen. Een beetje spektakel brengen
voor de Zeeuwen wanneer de toeristen het
veld hebben geruimd.
Vlees en vis zijn evenwichtig over de kaart
verdeeld, maar de voorgerechten bestaan
voornamelijk uit vis, schaal- en schelpdie
ren. Bijvoorbeeld: gerookte zalm met mie
rikswortelsaus en Hollandse garnalencock-
tail met sherrysaus (allebei 9,50), een hal
ve kreeft met citroenmayonaise (€14,50), ge
gratineerde mosselen met prei en knoflook
6,50), gepelde gamba's met duivelse saus
of in de knoflookboter 12,50), een halve
AAN TAFEL
Rien van Reems
kreeft gegratineerd met kaas en knoflook
14,50) en voor wie niet zo voor vis is: runder-
carpaccio met pesto en Parmezaanse kaas
8,50) of kikkerbillen met Café de Paris-saus'
12,50).
Het laatste gerecht roept herinneringen op
aan het vergane bistrotijdperk, samen met
de 'echte' Franse uiensoep die net als de to
matensoep en de groentensoep 3,50 kost.
Het voorgerecht van mijn keuze is krabcock-
tail op traditionele wijze 14,50) en wel
omdat verse krab tijdens de restauranttoer
maar zelden mijn pad kruist en ik behoor
tot het genre fijnproevers dat krab nog lek
kerder vinden dan kreeft, mits de krab in
topconditie verkeert én het schaaldier met
respect is behandeld.
Deze krabcocktail is volgens de regels van
de kunst samengesteld met, daar wil ik niet
aan twijfelen, vers krabvlees, maar ik ge
loof niet dat de chef eigenhandig krabben-
scharen heeft gekliefd om daar heerlijke
hompen zilt krabvlees aan te ontrukken.
Niettemin is het een goed gerecht, met be
scheiden gedoseerde cocktailsaus en ook
niet een overdosis aan sla, waarin veel koks
hun groothandelskrab of -garnaal plegen te
verbergen. Lekker dus.
Als rechtgeaarde Zeeuw heb ik een voor
keur voor al wat zwemt en besluit ik te kie
zen uit het visaanbod, bestaande uit kro
kant gebakken zalmfilet met mousseline
saus en heilbotfilet met groenten gestoomd
in folie (allebei 14,50), een hele schol, kro
kant gebakken 12,50), een hele kreeft
Thermidor 29,50) of de in roomboter ge
bakken Noordzeetong die evenveel kost als
gamba's op drie wijzen, namelijk 24,50.
Nu worden de gamba's alleen bereid voor
twee personen en kies ik derhalve de tong.
Geen slechte keus. Dank zij de open keuken
hoor ik de boter in de pan sissen en als de
vis, een middenmoter van zo'n 300 gram
schat ik, is gebakken, vraagt de chef of ik de
braadboter over de vis wil. Als overtuigd
Bourgondiër luidt mijn antwoord bevesti
gend. Ik krijg op mijn bord een sappige zee
tong, door een Brabander op z'n Zeeuws ge
bakken, dus een beetje bruin, fijn van
smaak en met grove frieten en goede rauw
kost apart geserveerd en wat worteltjes, iets
te gare broccoli en een half stronkje witlof
als garnituur. Bravo. Daar drink ik een Itali
aanse huiswijn bij, evenals de wijnen van de
kaart zeer betaalbaar en ik besluit met aard
beien gemarineerd met dragon, peper en sui
ker 6,50). Aardbeien en dragon, een
mooiere combinatie is ondenkbaar.
Komende winter gaat chef Zijlmans (regio-
naai) wild op de kaart zetten en ons vergas- j
ten op stamppotten. Bijzondere attractie
worden de Chinese fondues, vlees en vis aam
tafel in de bouillon gegaard. Gedegen kost,
de herberg waardig. Een driegangen keuze
menu kost bij Herberg Het Veerse Meer
21,50 en vijf verschillende mosselbereidin
gen met frites, brood en sausjes 18,50.
Herberg Het Veerse Meer
Hoofdstraat 35
Kortgene
Tel. 0113-302525
Sluitingsdag: dinsdag
Keuken open van 11.00 tot 22.00 uur
Creditcards: Visa, Mastercard en pin
Kinderen: kinderbordje, kleine gerechtjes
Rolstoel: toiletten vrij smal
Vegetarisch: in overleg
Roken: niet gescheiden
Glutenvrij: ja