PZC Ontwerpers zijn net mensen Pablo bakt de varkensbuiken krakend krokant m i§ r - Geuren Zelfbruiner Tassen flNHHl Mode in Ne< SpSP8 neaactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl F-mail:redactie@ pzc.nl Postbus 31.4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 8 juli 2006 Modeontwerper Mare Jacobs heeft voor zijn nieuwe geur Splash geprobeerd de zomer in een flesje te stoppen. Drie keer maar liefst, want één zomer geur, daar red je het niet mee. De ene, Splash Grass, herinnert aan de geur van fris geplukte doperwten en vers gemaaid gras, de ander, Splash Cotton, aan een net uit de verpakking getrokken T-shirt. De Splash Rain doet denken aan een zomer avond na een frisse regenbui. Elk geurtje is geschikt voor zo wel mannen als vrouwen, en kost 65 euro voor 300 ml eau de toilette spray. De zelfbruiner kenden we al, en sinds kort ook de bodymilk met zelfbruiner erin verwerkt. Olaz heeft nu de zelfbruiner gecombi neerd met een zonnebrand crème. Complete Everyday Sun shine heet het, en wie smeert heeft de zon niet meer nodig, maar is er zonodig wel tegen be schermd. Olaz garandeert ge bruikers een zomerse tint na een week smeren, ook al regent het pijpenstelen. Wie het geluk heeft dat de zon schijnt, kan re kenen op beschermingsfactor 15. en bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen. De gezichtscrème heeft twee tin ten, een lichte bruining en een donkerder. Een tubetje kost 10,99 euro. Vroeger waren die Converse bas ketbalschoenen vooral handig bij het wadlopen, momenteel worden ze bij wijze van spreken j gedragen op de catwalk. Dat geldt inmiddels ook voor de tas-j sen, waarmee het merk twee jaar geleden begonnen is. Er zijn rugzakken, toilettasjes, shoppers en schoudertassen, al- lemaal met het motief van klas siek tapijtwerk en uitgevoerd in legergroen en beige. Centraal staat het rubberen embleem zo als ook op de schoen terug te vin den is. Prijzen variëren van 8,95 tot 39,95 euro. Verkoopinformatie: Bag in busi ness, 020 5 643 107, of www.bluefishbags.nl. De SIR, Selected Indonesian Restau rants, is een respectabele club van res taurants die zowel de moderne Indonesische als de oude Indische keuken is toegewijd. SIR-restaurants onderhouden nauwe culi naire betrekkingen met Indonesië. Zo no digt de SIR jaarlijks in het kader van een project studenten uit Indonesië uit die dan in een SIR-restaurant ervaring opdoen en tevens nieuwe ideeën overbrengen uit him vaderland. In Nederland zijn twaalf SIR-restaurants en het dichtstbijzijnde is Restaurant Pablo in Brielle dat ik na vele jaren opnieuw be zocht. Toen ik er voor het eerst kwam vond ik Pablo een rare naam voor een Indone sisch restaurant. De verklaring is dat de vo- j hge eigenaar, die geen enkele voeling had met de Indonesische of Indische keuken, de Lzaak had vernoemd naar zijn zoontje en dat Nico en Trudy de Bruin bij de overname de naam gewoon handhaafden. Dat was vijfen dertig jaar geleden en zij namen met de zaak ook Anthon van Pelt over die derhalve 39 jaar bij Pablo werkt en die vandaag mijn gastheer is. Indische Specialiteiten Restaurant Pablo is gehuisvest in drie historische pandjes in het oude hart van Brielle. Het interieur wordt gekenmerkt door Indonesische decorstuk ken tegen een achtergrond van rustieke Hol landse baksteen. Het bekijken waard is de verzameling van antieke wapens van Nico de Bruin, die zich als oud-scheepskok heeft toegelegd op de Chinese keuken en zich zelfs Chinees meesterkok mag noemen. Het logo van de SIR-restaurants is een waaier waarvan de lamellen de elf belang rijkste Indonesische eilanden voorstellen: Java, Sumatra, Bali, Madura, Sulawesi (het vroegere Celebes), Kalimantan (het vroege re Borneo), de Molukken, Irian Jaya, Timor, Flores en Batam. Dit laatste eiland behoort tot de Riau-archipel en ligt onder Singapo re, waarvoor het een overloopfunctie heeft. Trudy de Bruin is afkomstig van Malang, een grote stad in Oost-Java, zo'n negentig kilometer ten zuiden van Surabaya. Malang ligt in de bergen en het is er relatief koel. Vrijwel de hele familie van Trudy de Bruin woont daar nog„Voor ons is het thuis en we gaan er ieder jaar heen", zegt Nico de Bi"uin. Daar in Malang haalt Trudy de Bruin, denk ik, haar inspiratie. De Oost-Javaanse keu ken is een pittige keuken en veel gerechten zijn lekker pedis (heet), zoals: Zee-setan, of wel tongfilets, garnalen, paprika, prei in duivelse saus 17,-), babi pedis, varkens vlees, pedis gekruid en in i-oomboter gebak ken, met atjar ketimoen -komkommer (€11,75), oedang mentega, Chinese garna len, bosprei, selderij, pedis gekruid en even in de boter gebakken 22,75) en ikan men- taga, tongfilets, pedis gekruid (€14,50). Pi kant staat er bij het laatste gerecht. Ik lees al die namen op de leitjes tegen de wand. De kaart vermeldt nog veel meer, bijvoorbeeld vleesspecialiteiten met mooie (fantasie)na- men als Rijzende Zon en Orient maar ook babi panggang (allemaal 11,50). Bij de kip- specialiteiten (allemaal 10,50) onder meer AAN TAFEL Rien van Reems Ajam Amarah, als ik het wel heb een Ma- langs gerecht. De Chinese specialiteiten ver melden bijvoorbeeld miehoen oedang, jade en babi-oed (alle €15,25). Bekende gerech ten als tjap tjoy speciaal, foe yong hai spe ciaal en mihoen speciaal kosten 8,75). Zee zooi en India speciaal (beide 17,-) zijn met onder meer China speciaal 14,50) de visspecialiteiten. Ratjetoe, nasi of bami ra- mes speciaal (beide €9,-) en nasi of bami go- reng speciaal 8,50) zijn de Indische specia liteiten en dan is er nog een zevental gerech ten met Chinese garnalen 14,50 en 17,-). Rijsttafel Pablo voor 2 personen: 46,50 en Rijsttafel Indonesia: 18,50 per persoon. Als voorgerechtje neem ik oedang goreng 9,50), vier grote garnalen in heerlijke pi kante saus en vervolgens, op advies van An ton een speciaal vleesgerecht buiten de kaart om: varkenshaas in een verrukkelijke cocossaus die op kerrie lijkt maar dat niet is 14,-). Elke maand bereidt Tïudy de Bruin twee speciale gerechten, de Pablo'tjes, die sei zoensgebonden zijn. Beroemd is de babi panggang speciaal die steeds in februari als Pablo'tje dient. Nico de Bruin bakt daar voor zo'n 36 varkensbuiken krakend kro kant in de oven van de school voor consump tieve beroepen. Dat moet bij hoge tempex-a- tuur (tot voor een jaar bij de laatste warme bakker die Brielle rijk was) en het resultaat is uniek. De Indonesische ambassadestaf komt na tandartsbezoek in Rozenburg stee- vast bij Pablo eten. Indisch Specialiteiten Restaurant Pablo Voorstraat 87-89-91 3231 BG Brielle Tel. 0181-410206 www.restaurant-pablo.nl e-mail: ind.rest.pablo@pIanet.nl Sluitingsdag: maandag, behalve feestdagen Keuken open van 12.00 tot 21.30 uur Vakantie: laatste week september en eerste drie weken oktober Creditcards: Mastercard, Visa, Amex Kinderen: kindermenu, kinder nasi of bami Vegetarisch: in overleg Rolstoel: 1 plaats, bespreken Roken: niet gescheiden Fong-Leng, in de jaren zeventig en tachtig Nederlands meest spraakmakende modeontwerpster, in eigen creatie gefotografeerd in Burgers Zoo door Venus Veldhoen. alleen op ontwerpers, maar ook op bekende fotomodellen, illus tratoren, winkeliers, modeoplei dingen, merken en tijdschriften. Terecht, want alleen als ieder een zijn rol goed speelt kan de mode gedijen. Het ooit zo succes volle merk Mac&Maggie bijvoor beeld had nooit zo groot kunnen worden zonder de aandacht van maandblad Avenue, de creativi teit van ontwerpster Cora Kem perman en de financiële inspan ningen van moederbedrijf Peek&Cloppenburg. Mode in Nederland neemt ze al lemaal afzonderlijk onder de loep, en schetst hun betekenis in groter verband. Want uit Mac&Maggie kwamen weer tal van andere merken voort, mer ken die later ook internationaal opereerden, als Sandwich en Ni co Verhey. Wat Teunissen en de andere au teurs vooral duidelijk maken is dat alles in elkaar grijpt in de modewereld. Zo wordt diezelfde Vei'hey later hoofdontwerper van de dameslijn van Oilily, en is Sandwich naast een op 2200 plekken verkocht merk verant woordelijk voor het kindermerk No-No en de designlijn So, van Alexander van Slobbe. En de hiex-boven genoemde Vinoodh Matadin, samen met Inez van Lamsweerde groot in de modefo tografie, bestierde ooit samen met Lilian Driessen het mode merk Lawina. Driessen is nu hoofd van het ontwerpteam van Viktor&Rolf. Mode in Nederland laat zich vooral bij die namen lezen als een staalkaart van de scène, als een 'wie-is-wie'. Daarbij doen bepaalde keuzes wel vraagte kens rijzen. Dat Karen Mulder internationaal de top haalde als fotomodel, zegt dat iets over het succes van de Nederlandse mo de? En van sommige ontwerpers moet nog worden vastgesteld of hun werk de tand des tijds wel kan doorstaan, hoe gewaar deerd hun werk nu ook wordt. Het is daarnaast jammer dat in een vakgebied waarin fotografie zo'n hoofdrol vervult dat soms nauwelijks blijkt uit de foto's in het boek. Dat voelt des te schrij nender bij het grootste succes verhaal, dat van Viktor&Rolf. De daarbij afgedrukte foto is abominabel. Koos van Wees José Teunissen en anderen: Mo de in Nederland - Uitgeverij Ter ra, 240 blz., 29,95, ISBN: 90 5897 468 5. Ontwerp 2006-2007, van Jan Taminiau uit de collectie gefotografeerd door Wiglius de Bie. Drijvende kracht achter Mo de in Nederland is José Teunissen, modeconservator van het Centraal Museum in Utrecht en ook verbonden aan de modeopleiding in Arnhem. Teunissen wilde het klimaat in kaart brengen waarin mensen als Viktor&Rolf en het fotogra- fenduo Inez van Lamsweerde/ Vinoodh Matadin konden uit groeien tot internationale feno menen. Want dat is waaraan het succes van de Nedexiandse mo- déwereld wordt afgemeten: hoé groot zijn we in het buitenland? Teunissen en haar zes co-au- teurs richten zich daarbij niet Wat betekent C&A voor de Nederlandse mode? En wat is de betekenis van Theresia Vreugdenhil? Wie het antwoord wil weten kan nu terecht bij Mode in Nederland, het jongste overzicht van wie er in mode land sinds begin vorige eeuw toe doet of gedaan heeft. Een soort 'wie-is-wie' van de Nederlandse modescène, met per pagina een handzame tekst over de besprokene. De Nederlandse Ellis Faas is we reldberoemd als visagiste. Deze foto van haar werk werd ge maakt voor het Franse blad Re bel door Michelangelo di Bat- tista.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 35