PZC
Ontwerpers
zijn net
mensen
Pablo bakt de varkensbuiken krakend krokant
m i§ r -
Geuren
Zelfbruiner
Tassen
flNHHl
Mode in Ne<
SpSP8
neaactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
F-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31.4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 8 juli 2006
Modeontwerper Mare Jacobs
heeft voor zijn nieuwe geur
Splash geprobeerd de zomer in
een flesje te stoppen. Drie keer
maar liefst, want één zomer
geur, daar red je het niet mee.
De ene, Splash Grass, herinnert
aan de geur van fris geplukte
doperwten en vers gemaaid
gras, de ander, Splash Cotton,
aan een net uit de verpakking
getrokken T-shirt. De Splash
Rain doet denken aan een zomer
avond na een frisse regenbui.
Elk geurtje is geschikt voor zo
wel mannen als vrouwen, en
kost 65 euro voor 300 ml eau de
toilette spray.
De zelfbruiner kenden we al, en
sinds kort ook de bodymilk met
zelfbruiner erin verwerkt. Olaz
heeft nu de zelfbruiner gecombi
neerd met een zonnebrand
crème. Complete Everyday Sun
shine heet het, en wie smeert
heeft de zon niet meer nodig,
maar is er zonodig wel tegen be
schermd. Olaz garandeert ge
bruikers een zomerse tint na een
week smeren, ook al regent het
pijpenstelen. Wie het geluk
heeft dat de zon schijnt, kan re
kenen op beschermingsfactor 15.
en bescherming tegen zowel
UVA- als UVB-stralen.
De gezichtscrème heeft twee tin
ten, een lichte bruining en een
donkerder. Een tubetje kost
10,99 euro.
Vroeger waren die Converse bas
ketbalschoenen vooral handig
bij het wadlopen, momenteel
worden ze bij wijze van spreken j
gedragen op de catwalk. Dat
geldt inmiddels ook voor de tas-j
sen, waarmee het merk twee
jaar geleden begonnen is. Er
zijn rugzakken, toilettasjes,
shoppers en schoudertassen, al-
lemaal met het motief van klas
siek tapijtwerk en uitgevoerd in
legergroen en beige. Centraal
staat het rubberen embleem zo
als ook op de schoen terug te vin
den is. Prijzen variëren van 8,95
tot 39,95 euro.
Verkoopinformatie: Bag in busi
ness, 020 5 643 107, of
www.bluefishbags.nl.
De SIR, Selected Indonesian Restau
rants, is een respectabele club van res
taurants die zowel de moderne Indonesische
als de oude Indische keuken is toegewijd.
SIR-restaurants onderhouden nauwe culi
naire betrekkingen met Indonesië. Zo no
digt de SIR jaarlijks in het kader van een
project studenten uit Indonesië uit die dan
in een SIR-restaurant ervaring opdoen en
tevens nieuwe ideeën overbrengen uit him
vaderland.
In Nederland zijn twaalf SIR-restaurants
en het dichtstbijzijnde is Restaurant Pablo
in Brielle dat ik na vele jaren opnieuw be
zocht. Toen ik er voor het eerst kwam vond
ik Pablo een rare naam voor een Indone
sisch restaurant. De verklaring is dat de vo-
j hge eigenaar, die geen enkele voeling had
met de Indonesische of Indische keuken, de
Lzaak had vernoemd naar zijn zoontje en dat
Nico en Trudy de Bruin bij de overname de
naam gewoon handhaafden. Dat was vijfen
dertig jaar geleden en zij namen met de
zaak ook Anthon van Pelt over die derhalve
39 jaar bij Pablo werkt en die vandaag mijn
gastheer is.
Indische Specialiteiten Restaurant Pablo is
gehuisvest in drie historische pandjes in het
oude hart van Brielle. Het interieur wordt
gekenmerkt door Indonesische decorstuk
ken tegen een achtergrond van rustieke Hol
landse baksteen. Het bekijken waard is de
verzameling van antieke wapens van Nico
de Bruin, die zich als oud-scheepskok heeft
toegelegd op de Chinese keuken en zich
zelfs Chinees meesterkok mag noemen.
Het logo van de SIR-restaurants is een
waaier waarvan de lamellen de elf belang
rijkste Indonesische eilanden voorstellen:
Java, Sumatra, Bali, Madura, Sulawesi (het
vroegere Celebes), Kalimantan (het vroege
re Borneo), de Molukken, Irian Jaya, Timor,
Flores en Batam. Dit laatste eiland behoort
tot de Riau-archipel en ligt onder Singapo
re, waarvoor het een overloopfunctie heeft.
Trudy de Bruin is afkomstig van Malang,
een grote stad in Oost-Java, zo'n negentig
kilometer ten zuiden van Surabaya. Malang
ligt in de bergen en het is er relatief koel.
Vrijwel de hele familie van Trudy de Bruin
woont daar nog„Voor ons is het thuis en
we gaan er ieder jaar heen", zegt Nico de
Bi"uin.
Daar in Malang haalt Trudy de Bruin, denk
ik, haar inspiratie. De Oost-Javaanse keu
ken is een pittige keuken en veel gerechten
zijn lekker pedis (heet), zoals: Zee-setan, of
wel tongfilets, garnalen, paprika, prei in
duivelse saus 17,-), babi pedis, varkens
vlees, pedis gekruid en in i-oomboter gebak
ken, met atjar ketimoen -komkommer
(€11,75), oedang mentega, Chinese garna
len, bosprei, selderij, pedis gekruid en even
in de boter gebakken 22,75) en ikan men-
taga, tongfilets, pedis gekruid (€14,50). Pi
kant staat er bij het laatste gerecht. Ik lees
al die namen op de leitjes tegen de wand. De
kaart vermeldt nog veel meer, bijvoorbeeld
vleesspecialiteiten met mooie (fantasie)na-
men als Rijzende Zon en Orient maar ook
babi panggang (allemaal 11,50). Bij de kip-
specialiteiten (allemaal 10,50) onder meer
AAN TAFEL
Rien van Reems
Ajam Amarah, als ik het wel heb een Ma-
langs gerecht. De Chinese specialiteiten ver
melden bijvoorbeeld miehoen oedang, jade
en babi-oed (alle €15,25). Bekende gerech
ten als tjap tjoy speciaal, foe yong hai spe
ciaal en mihoen speciaal kosten 8,75).
Zee zooi en India speciaal (beide 17,-) zijn
met onder meer China speciaal 14,50) de
visspecialiteiten. Ratjetoe, nasi of bami ra-
mes speciaal (beide €9,-) en nasi of bami go-
reng speciaal 8,50) zijn de Indische specia
liteiten en dan is er nog een zevental gerech
ten met Chinese garnalen 14,50 en 17,-).
Rijsttafel Pablo voor 2 personen: 46,50 en
Rijsttafel Indonesia: 18,50 per persoon.
Als voorgerechtje neem ik oedang goreng
9,50), vier grote garnalen in heerlijke pi
kante saus en vervolgens, op advies van An
ton een speciaal vleesgerecht buiten de
kaart om: varkenshaas in een verrukkelijke
cocossaus die op kerrie lijkt maar dat niet is
14,-).
Elke maand bereidt Tïudy de Bruin twee
speciale gerechten, de Pablo'tjes, die sei
zoensgebonden zijn. Beroemd is de babi
panggang speciaal die steeds in februari als
Pablo'tje dient. Nico de Bruin bakt daar
voor zo'n 36 varkensbuiken krakend kro
kant in de oven van de school voor consump
tieve beroepen. Dat moet bij hoge tempex-a-
tuur (tot voor een jaar bij de laatste warme
bakker die Brielle rijk was) en het resultaat
is uniek. De Indonesische ambassadestaf
komt na tandartsbezoek in Rozenburg stee-
vast bij Pablo eten.
Indisch Specialiteiten Restaurant Pablo
Voorstraat 87-89-91
3231 BG Brielle
Tel. 0181-410206
www.restaurant-pablo.nl
e-mail: ind.rest.pablo@pIanet.nl
Sluitingsdag: maandag, behalve feestdagen
Keuken open van 12.00 tot 21.30 uur
Vakantie: laatste week september en eerste
drie weken oktober
Creditcards: Mastercard, Visa, Amex
Kinderen: kindermenu, kinder nasi of bami
Vegetarisch: in overleg
Rolstoel: 1 plaats, bespreken
Roken: niet gescheiden
Fong-Leng, in de jaren zeventig en tachtig Nederlands meest spraakmakende modeontwerpster, in eigen creatie gefotografeerd in Burgers Zoo door Venus Veldhoen.
alleen op ontwerpers, maar ook
op bekende fotomodellen, illus
tratoren, winkeliers, modeoplei
dingen, merken en tijdschriften.
Terecht, want alleen als ieder
een zijn rol goed speelt kan de
mode gedijen. Het ooit zo succes
volle merk Mac&Maggie bijvoor
beeld had nooit zo groot kunnen
worden zonder de aandacht van
maandblad Avenue, de creativi
teit van ontwerpster Cora Kem
perman en de financiële inspan
ningen van moederbedrijf
Peek&Cloppenburg.
Mode in Nederland neemt ze al
lemaal afzonderlijk onder de
loep, en schetst hun betekenis in
groter verband. Want uit
Mac&Maggie kwamen weer tal
van andere merken voort, mer
ken die later ook internationaal
opereerden, als Sandwich en Ni
co Verhey.
Wat Teunissen en de andere au
teurs vooral duidelijk maken is
dat alles in elkaar grijpt in de
modewereld. Zo wordt diezelfde
Vei'hey later hoofdontwerper
van de dameslijn van Oilily, en
is Sandwich naast een op 2200
plekken verkocht merk verant
woordelijk voor het kindermerk
No-No en de designlijn So, van
Alexander van Slobbe. En de
hiex-boven genoemde Vinoodh
Matadin, samen met Inez van
Lamsweerde groot in de modefo
tografie, bestierde ooit samen
met Lilian Driessen het mode
merk Lawina. Driessen is nu
hoofd van het ontwerpteam van
Viktor&Rolf.
Mode in Nederland laat zich
vooral bij die namen lezen als
een staalkaart van de scène, als
een 'wie-is-wie'. Daarbij doen
bepaalde keuzes wel vraagte
kens rijzen. Dat Karen Mulder
internationaal de top haalde als
fotomodel, zegt dat iets over het
succes van de Nederlandse mo
de? En van sommige ontwerpers
moet nog worden vastgesteld of
hun werk de tand des tijds wel
kan doorstaan, hoe gewaar
deerd hun werk nu ook wordt.
Het is daarnaast jammer dat in
een vakgebied waarin fotografie
zo'n hoofdrol vervult dat soms
nauwelijks blijkt uit de foto's in
het boek. Dat voelt des te schrij
nender bij het grootste succes
verhaal, dat van Viktor&Rolf.
De daarbij afgedrukte foto is
abominabel.
Koos van Wees
José Teunissen en anderen: Mo
de in Nederland - Uitgeverij Ter
ra, 240 blz., 29,95, ISBN: 90
5897 468 5.
Ontwerp
2006-2007,
van Jan Taminiau uit de collectie
gefotografeerd door Wiglius de Bie.
Drijvende kracht achter Mo
de in Nederland is José
Teunissen, modeconservator
van het Centraal Museum in
Utrecht en ook verbonden aan
de modeopleiding in Arnhem.
Teunissen wilde het klimaat in
kaart brengen waarin mensen
als Viktor&Rolf en het fotogra-
fenduo Inez van Lamsweerde/
Vinoodh Matadin konden uit
groeien tot internationale feno
menen. Want dat is waaraan het
succes van de Nedexiandse mo-
déwereld wordt afgemeten: hoé
groot zijn we in het buitenland?
Teunissen en haar zes co-au-
teurs richten zich daarbij niet
Wat betekent C&A voor de Nederlandse mode? En
wat is de betekenis van Theresia Vreugdenhil?
Wie het antwoord wil weten kan nu terecht bij Mode in
Nederland, het jongste overzicht van wie er in mode
land sinds begin vorige eeuw toe doet of gedaan heeft.
Een soort 'wie-is-wie' van de Nederlandse modescène,
met per pagina een handzame tekst over de besprokene.
De Nederlandse Ellis Faas is we
reldberoemd als visagiste. Deze
foto van haar werk werd ge
maakt voor het Franse blad Re
bel door Michelangelo di Bat-
tista.