Traditionele Hollandse pot is prima voor gezondheid Stoomoven verovert de keuken r£As Wil Mobieltje Klamboe Teek Infofilter Tanden zaterdag 3 juni 2006 LG introduceerde onlangs een nieuw mobieltje. Dé sterke troef van de LG KG800 zijn de tip- toetsen waarmee je door het me nu en de bediening kunt sturen. De buitenkant is volledig glan zend zwart, totdat de telefoon wordt geactiveerd. Dan worden het kleurenschermpje en de ro de symbooltjes zichtbaar. In de KG800 zit een mp3-speler die kan putten uit een intern ge heugen van 128 Mb - er is geen plaats voor een geheugenkaart je. De lens van de 1,3 megapixel camera en de flits zijn handig onder de schuif verstopt. Naast bellen kun je met het toestel ook e-mailen en internetten. LG vraagt 449 euro voor het met de- signprijzen bekroonde parade paardje. Een klamboe waarvoor je geen gat in het plafond hoeft te bo ren. Dat heeft Ronald Warmer dam uit Weesp bedacht. Een bui zenconstructie die steunt op spe ciale voetstukken, vormt het ge raamte onder het muskietennet. Bovendien is de Dbug, want zo heet de vinding, makkelijk op te vouwen en mee te nemen. De Dbug is te koop voor 98 euro bij de betere slaapkamerspeciaal zaak. Zie ook www.dbug.nl Elk jaar komt er wel weer een innovatieve tekentang of lasso op de markt. Het bevriezen van de teek, dat hebben we nog niet gezien. Tropenzorg komt ermee. Het is een klein handzaam ijs- spraybusje, Tickner gedoopt. De teek bevriest na een pufje. En is daarna gemakkelijk in zijn ge heel te verwij deren. Dat is be langrijk, want de teek mag niet de kans krijgen ziekteverwek kers - de ziekte van Lyme voor op - over te dragen. Dus mogen er ook geen kaakdelen in de huid achterblijven. De Tickner kost 19,95 euro, inclusief vijftig vriesdoses. Zie ook www.careplus.nl Het kost wat kruim om onge wenste informatie buiten de deur te houden. Alleen voor de telefoon is dat lastig. Maar er is hoop: het Infofilter. Via een web site kunnen we de gewenste blokkade opwerpen. Bij Infofilter zijn achthonderd bedrijven en goede doelen aange sloten, die samen goed zijn voor meer dan 90 procent van alle overlast per post en telefoon. Op de site www.infofilter.nl is de consument in drie stappen voor vijf jaar gevrijwaard. Nog een extraatje: Infofilter biedt nabestaanden de moge lijkheid overledenen te registre ren. Weer een apparaatje voor in de badkamer. Om tandenborstel te desinfecteren. Want wie de tan denborstel in zijn mond steekt, introduceert daar zon honderd miljoen potentieel schadelijke bacterieën zoals streptokokken en stafylokokken. Tien seconden stoom en droge hitte is voldoende om virussen, schimmels en bacterieën uit te schakelen. Dat kan met de Germ Terminator. Het apparaat je komt van PrevDent. De prijs: 49,90 euro. Meer informatie: www.germter- minator.nl. stoom is absoluut niet nieuw. In Azië bestaan al eeuwenlang de mandjes waarin eten wordt gaai- gestoomd. Enigszins vergelijk baar is de römertopf, een stoof pot die afkomstig is uit de Ro meinse tijd. Het water waarmee de aardewerken pot wordt door drenkt, gaart het voedsel. De ei gentijdse stoomoven is eigenlijk niet meer dan een moderne va riant. Het huidige succes hangt onder meer samen met de opmars van professionele apparatuur in de keuken. In de restaurantkeuken is het apparaat tenslotte al lan ger gemeengoed. Maar Albert Heijn - waar de stoommandjes van bamboe zo'n zeven jaar te rug in het assortiment versche nen - gaf het laatste zetje. Inmid dels propageren ook het Voe dingscentrum en het Voorlich tingsbureau Vlees deze manier van voedselbereiding omdat het zo'n gezonde manier van koken zou zijn. Endaar zit wat in. Smaak Een van de voordelen van sto men is volgens Bert van Vlijmen dat niet alleen de vitaminen, maar ook de smaak behouden blijft, een uitspraak die beves tigd wordt door de Consumen tenbond (juni 2004) „Nee, dat geldt niet voor koken in de mag netron", aldus Van Vlijmen. „Door de straling wordt het eten daarin al snel een papje, ter wijl het bij stomen juist knappe rig blijft." Vet toevoegen is bo vendien niet nodig. En vetvrij is nog altijd synoniem voor ge zond. Elinor Driesen heeft nog een an dere verklaring. „Het is ook ge woon een heel praktisch appa raat omdat de kookplaat minder vaak hoeft te worden gebx-uikt." Dat merkt ook Van Vlijmen. „De consument die een stoomo ven aanschaft, koopt geen for nuis met vijf pitten meer. Twee pitten en een goede wokbrander zijn toereikend. Waarom? Om dat de ervaring leert, dat ze vrij wel altijd terugvallen op de stoomoven." Siemens, Miele, Atag, Bosch, In- desit, Gaggenau, AEG, Sriieg, vrijwel alle producenten hebben inmiddels een of meerdere stoomovens in het assortiment. Daarvan loopt de prijs uiteen van zo'n 1000 tot 4000 euro. Bij de zogenoemde drukloze stoom oven blijven mineralen en vita mines het beste behouden om dat de gerechten niet in het wa ter liggen en er geen sprake is van extreem hogedruk. De mees te van deze apparaten zijn uitge rust met een waterreservoir zo dat een vaste wateraansluiting niet nodig is. Tijdwinst levert de drukloze stoomoven overigens niet op. Dat geldt wel voor de hogedruk stoomoven. Door de combinatie van hogedruk én temperatuur - oplopend tot wel 120 graden - is de maaltijd aanzienlijk sneller klaar. Maar dat heeft ook gevol gen voor de prijs, die behoorlijk hoger ligt. Iets duurder dan de drukloze stoomovens zijn ook de zogenoemde combi-stoomo- vens. Gaggenau is een van de weinige merken die een derge lijk apparaat op de markt brengt. Het voordeel ervan is dat de oven geschikt is voor sto men, baken, stoven, smoren en opwarmen. Wel is een aparte wa teraansluiting nodig. Ondanks de ruime keuze zal het volgens Elinor Driesen toch nog wel enige tijd duren voordat ie dere keuken is uitgerust met een stoomoven. Mede omdat losse apparaten niet verkrijgbaar zijn. Onbekend maakt bovendien on bemind. „Maar wie eenmaal met een stoomoven aan de slag gaat, is verkocht." Paul Geerts Informatie: www.kokenmetstoom.nl www.gaggenau.nl www.miele.nl Niet alleen het voedingspa troon in het Middelland- se-Zeegebied is gezond, ook de traditionele Hollandse pot kan gezondheidsvoordelen opleve ren. Zelfs een grotere gezond heidswinst dan de wijze waarop Nederlanders 'mediterraan' ple gen te eten. Dat heeft Patricia Waijers van het Rijksinstituut voor Volksge zondheid en Milieu (RIVM) vast- gesteldln een diepgaande statis tische analyse van de wijze waarop Nederlandse vrouwen tussen zestig en zeventig jaar eten. Ze heeft in haar studie drie voedingspatronen in deze groep gevonden: het mediterra ne eten, de traditionele Holland se pot en een gezonde variant op de traditionele Hollandse pot. Hoewel het mediterrane voe dingspatroon waarbij vooral plantaardige oliën, pasta en rijst, groente en fruit alsmede vis op het menu staan als uiter mate gezond geldt, steekt de ty pisch Nederlandse invulling door deze vrouwen er wat bleek jes bij af. Patricia Waijers: „Je kunt je af vragen of de Nederlandse va riant wel zo echt mediterraan is." De Hollandse 'mediterrane' eters doen immers maar zuinig jes aan met plantaardige oliën zoals olijfolie, groente, wijn en vis. Aardappelen Daarnaast zijn er heel wat oude re vrouwen die de gewone Hol landse pot op tafel zetten waar bij de nadruk ligt op vlees, aard appelen, groente en eieren, ter wijl ze een alcoholische versna pering niet zullen versmaden. En ten slotte is er ook de gezon de variant van de traditionele Hollandse voeding. Kenmerken: veel groente en fruit, zuivel, aardappelen, peulvruchten en niet-alcoholische dranken (thee, koffie, fris). Patricia Waijers heeft naar een verband gezocht tussen voe dingspatroon en sterfterisico's en alleen een duidelijke gezond heidswinst gevonden in de groep bij wie de gezonde Hol landse pot op tafel kwam. De groep wouwen die zich het bes te aan de essentie van dit eetpa troon hield, kende een 30 pro cent lagere sterfte dan de dames die zich het minste gelegen lie ten liggen aan deze pot. De Nederlandse invulling van het mediterrane dieet leverde bij de wouwen geen gezond heidswinst op. „Een verras sende uitkomst", erkent de on derzoekster. Ja, hutspot is pri ma voor je gezondheid, beves tigt ze. „Maar als je er vlees bij wilt eten, moet je bedenken dat in mijn onderzoek vlees niet naar voren kwam als een ty pisch kenmerk van de gezonde variant van de traditionele Hol landse voeding. Volgens het ad vies van het Voedingscentrum kan een klein stukje vlees bij de hutspot best, als er maar géén (room)boter in het eten is ver- werkt." Will Gerritsen De gezonde variant van de Hol landse pot scoort hoog. De combi-stoomoven heeft een aparte wateraansluiting nodig. Mensen willen hun eten op een gezonde ma nier klaarmaken. Dat is vol gens Elinor Driesen van Gaggenau de belangrijkste verklaring voor het huidige succes van de stoomoven. Want na een offensief van jaren dringt het apparaat nu toch echt door in de par ticuliere keuken. Met de regelmaat van de klok predikten producen ten afgelopen jaren de grote doorbraak van de stoomoven. Maar de consument oordeelde anders, Te duur, te omslachtig, dus voorlopig nog maar even niet was het oox'deel. Nu lijkt het tij te keren. Zo zegt Bert van Vlijmen van de gelijknamige keukenzaak in Vinkei dat hij te genwoordig in vier van de zes nieuwbouwkeukens een stoomo ven plaatst. Frank Boelens van keukenmerk Gaggenau bevestigt de gx-oei die de laatste vier jaar is ingezet. In 2004 wex'den volgens hem rond de 4000 stoomovens van het merk veikocht. „Jaarlijks stijgt de vex-koop met twintig pro cent", rekent hij voor. Collega Elinor Driesen leest de groeien de populariteit af aan de 'stoom- workshops' die het bedrijf ox-ga- niseert. Bij de introductie van de combi-stoomoven ED 220 konden geïnteresseerden inteke nen op een maandelijkse kook- sessie. Maar het succes is dusda nig dat de frequentie is opge voerd naar een workshop per week. Bij producent Miele hebben ze dezelfde ervax-ing. De speciale cxxrsus, bedoeld voor kooklief- hebbers die nog niet over een stoomoven beschikken, loopt als Koken met stoom is al eeuwenoud. een trein. Sinds januaxi kunnen 'stoomgelovigen' maar liefst vijf keer per week ergens in Neder land terecht. Bex't van Vlijmen, die de cursus onlangs aanbood, heeft het succes van de cux-sus aan den lijve ondervonden. „De interesse overtrof al mijn ver- wachtingen. Ik had moeiteloos twee groepen kunnen vullen." Om de consument toch zo goed mogelijk te kunnen informeren, heeft Miele daarom ook een spe ciale website opgezet. Dat de stoomoven na jarenlang kwakkelen begonnen is aan zijn lang voorspelde opmars in de particxxliere keuken is niet vreemd. De tijd lijkt er rijp voor. Vooropgesteld: koken met Het huidige succes van de stoomoven hangt samen met de opmars van professionele appax-atuur in de keuken. foto's GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 43