Traditionele Hollandse pot
is prima voor gezondheid
Stoomoven
verovert
de keuken
r£As
Wil
Mobieltje
Klamboe
Teek
Infofilter
Tanden
zaterdag 3 juni 2006
LG introduceerde onlangs een
nieuw mobieltje. Dé sterke troef
van de LG KG800 zijn de tip-
toetsen waarmee je door het me
nu en de bediening kunt sturen.
De buitenkant is volledig glan
zend zwart, totdat de telefoon
wordt geactiveerd. Dan worden
het kleurenschermpje en de ro
de symbooltjes zichtbaar.
In de KG800 zit een mp3-speler
die kan putten uit een intern ge
heugen van 128 Mb - er is geen
plaats voor een geheugenkaart
je. De lens van de 1,3 megapixel
camera en de flits zijn handig
onder de schuif verstopt. Naast
bellen kun je met het toestel ook
e-mailen en internetten. LG
vraagt 449 euro voor het met de-
signprijzen bekroonde parade
paardje.
Een klamboe waarvoor je geen
gat in het plafond hoeft te bo
ren. Dat heeft Ronald Warmer
dam uit Weesp bedacht. Een bui
zenconstructie die steunt op spe
ciale voetstukken, vormt het ge
raamte onder het muskietennet.
Bovendien is de Dbug, want zo
heet de vinding, makkelijk op te
vouwen en mee te nemen. De
Dbug is te koop voor 98 euro bij
de betere slaapkamerspeciaal
zaak.
Zie ook www.dbug.nl
Elk jaar komt er wel weer een
innovatieve tekentang of lasso
op de markt. Het bevriezen van
de teek, dat hebben we nog niet
gezien. Tropenzorg komt ermee.
Het is een klein handzaam ijs-
spraybusje, Tickner gedoopt. De
teek bevriest na een pufje. En is
daarna gemakkelijk in zijn ge
heel te verwij deren. Dat is be
langrijk, want de teek mag niet
de kans krijgen ziekteverwek
kers - de ziekte van Lyme voor
op - over te dragen. Dus mogen
er ook geen kaakdelen in de
huid achterblijven. De Tickner
kost 19,95 euro, inclusief vijftig
vriesdoses.
Zie ook www.careplus.nl
Het kost wat kruim om onge
wenste informatie buiten de
deur te houden. Alleen voor de
telefoon is dat lastig. Maar er is
hoop: het Infofilter. Via een web
site kunnen we de gewenste
blokkade opwerpen.
Bij Infofilter zijn achthonderd
bedrijven en goede doelen aange
sloten, die samen goed zijn voor
meer dan 90 procent van alle
overlast per post en telefoon. Op
de site www.infofilter.nl is de
consument in drie stappen voor
vijf jaar gevrijwaard.
Nog een extraatje: Infofilter
biedt nabestaanden de moge
lijkheid overledenen te registre
ren.
Weer een apparaatje voor in de
badkamer. Om tandenborstel te
desinfecteren. Want wie de tan
denborstel in zijn mond steekt,
introduceert daar zon honderd
miljoen potentieel schadelijke
bacterieën zoals streptokokken
en stafylokokken.
Tien seconden stoom en droge
hitte is voldoende om virussen,
schimmels en bacterieën uit te
schakelen. Dat kan met de
Germ Terminator. Het apparaat
je komt van PrevDent. De prijs:
49,90 euro.
Meer informatie: www.germter-
minator.nl.
stoom is absoluut niet nieuw. In
Azië bestaan al eeuwenlang de
mandjes waarin eten wordt gaai-
gestoomd. Enigszins vergelijk
baar is de römertopf, een stoof
pot die afkomstig is uit de Ro
meinse tijd. Het water waarmee
de aardewerken pot wordt door
drenkt, gaart het voedsel. De ei
gentijdse stoomoven is eigenlijk
niet meer dan een moderne va
riant.
Het huidige succes hangt onder
meer samen met de opmars van
professionele apparatuur in de
keuken. In de restaurantkeuken
is het apparaat tenslotte al lan
ger gemeengoed. Maar Albert
Heijn - waar de stoommandjes
van bamboe zo'n zeven jaar te
rug in het assortiment versche
nen - gaf het laatste zetje. Inmid
dels propageren ook het Voe
dingscentrum en het Voorlich
tingsbureau Vlees deze manier
van voedselbereiding omdat het
zo'n gezonde manier van koken
zou zijn.
Endaar zit wat in.
Smaak
Een van de voordelen van sto
men is volgens Bert van Vlijmen
dat niet alleen de vitaminen,
maar ook de smaak behouden
blijft, een uitspraak die beves
tigd wordt door de Consumen
tenbond (juni 2004) „Nee, dat
geldt niet voor koken in de mag
netron", aldus Van Vlijmen.
„Door de straling wordt het
eten daarin al snel een papje, ter
wijl het bij stomen juist knappe
rig blijft." Vet toevoegen is bo
vendien niet nodig. En vetvrij is
nog altijd synoniem voor ge
zond.
Elinor Driesen heeft nog een an
dere verklaring. „Het is ook ge
woon een heel praktisch appa
raat omdat de kookplaat minder
vaak hoeft te worden gebx-uikt."
Dat merkt ook Van Vlijmen.
„De consument die een stoomo
ven aanschaft, koopt geen for
nuis met vijf pitten meer. Twee
pitten en een goede wokbrander
zijn toereikend. Waarom? Om
dat de ervaring leert, dat ze vrij
wel altijd terugvallen op de
stoomoven."
Siemens, Miele, Atag, Bosch, In-
desit, Gaggenau, AEG, Sriieg,
vrijwel alle producenten hebben
inmiddels een of meerdere
stoomovens in het assortiment.
Daarvan loopt de prijs uiteen
van zo'n 1000 tot 4000 euro. Bij
de zogenoemde drukloze stoom
oven blijven mineralen en vita
mines het beste behouden om
dat de gerechten niet in het wa
ter liggen en er geen sprake is
van extreem hogedruk. De mees
te van deze apparaten zijn uitge
rust met een waterreservoir zo
dat een vaste wateraansluiting
niet nodig is.
Tijdwinst levert de drukloze
stoomoven overigens niet op.
Dat geldt wel voor de hogedruk
stoomoven. Door de combinatie
van hogedruk én temperatuur -
oplopend tot wel 120 graden - is
de maaltijd aanzienlijk sneller
klaar. Maar dat heeft ook gevol
gen voor de prijs, die behoorlijk
hoger ligt. Iets duurder dan de
drukloze stoomovens zijn ook
de zogenoemde combi-stoomo-
vens. Gaggenau is een van de
weinige merken die een derge
lijk apparaat op de markt
brengt. Het voordeel ervan is
dat de oven geschikt is voor sto
men, baken, stoven, smoren en
opwarmen. Wel is een aparte wa
teraansluiting nodig.
Ondanks de ruime keuze zal het
volgens Elinor Driesen toch nog
wel enige tijd duren voordat ie
dere keuken is uitgerust met een
stoomoven. Mede omdat losse
apparaten niet verkrijgbaar
zijn.
Onbekend maakt bovendien on
bemind. „Maar wie eenmaal
met een stoomoven aan de slag
gaat, is verkocht."
Paul Geerts
Informatie:
www.kokenmetstoom.nl
www.gaggenau.nl
www.miele.nl
Niet alleen het voedingspa
troon in het Middelland-
se-Zeegebied is gezond, ook de
traditionele Hollandse pot kan
gezondheidsvoordelen opleve
ren. Zelfs een grotere gezond
heidswinst dan de wijze waarop
Nederlanders 'mediterraan' ple
gen te eten.
Dat heeft Patricia Waijers van
het Rijksinstituut voor Volksge
zondheid en Milieu (RIVM) vast-
gesteldln een diepgaande statis
tische analyse van de wijze
waarop Nederlandse vrouwen
tussen zestig en zeventig jaar
eten. Ze heeft in haar studie
drie voedingspatronen in deze
groep gevonden: het mediterra
ne eten, de traditionele Holland
se pot en een gezonde variant op
de traditionele Hollandse pot.
Hoewel het mediterrane voe
dingspatroon waarbij vooral
plantaardige oliën, pasta en
rijst, groente en fruit alsmede
vis op het menu staan als uiter
mate gezond geldt, steekt de ty
pisch Nederlandse invulling
door deze vrouwen er wat bleek
jes bij af.
Patricia Waijers: „Je kunt je af
vragen of de Nederlandse va
riant wel zo echt mediterraan
is." De Hollandse 'mediterrane'
eters doen immers maar zuinig
jes aan met plantaardige oliën
zoals olijfolie, groente, wijn en
vis.
Aardappelen
Daarnaast zijn er heel wat oude
re vrouwen die de gewone Hol
landse pot op tafel zetten waar
bij de nadruk ligt op vlees, aard
appelen, groente en eieren, ter
wijl ze een alcoholische versna
pering niet zullen versmaden.
En ten slotte is er ook de gezon
de variant van de traditionele
Hollandse voeding. Kenmerken:
veel groente en fruit, zuivel,
aardappelen, peulvruchten en
niet-alcoholische dranken (thee,
koffie, fris).
Patricia Waijers heeft naar een
verband gezocht tussen voe
dingspatroon en sterfterisico's
en alleen een duidelijke gezond
heidswinst gevonden in de
groep bij wie de gezonde Hol
landse pot op tafel kwam. De
groep wouwen die zich het bes
te aan de essentie van dit eetpa
troon hield, kende een 30 pro
cent lagere sterfte dan de dames
die zich het minste gelegen lie
ten liggen aan deze pot.
De Nederlandse invulling van
het mediterrane dieet leverde
bij de wouwen geen gezond
heidswinst op. „Een verras
sende uitkomst", erkent de on
derzoekster. Ja, hutspot is pri
ma voor je gezondheid, beves
tigt ze. „Maar als je er vlees bij
wilt eten, moet je bedenken dat
in mijn onderzoek vlees niet
naar voren kwam als een ty
pisch kenmerk van de gezonde
variant van de traditionele Hol
landse voeding. Volgens het ad
vies van het Voedingscentrum
kan een klein stukje vlees bij de
hutspot best, als er maar géén
(room)boter in het eten is ver-
werkt."
Will Gerritsen
De gezonde variant van de Hol
landse pot scoort hoog.
De combi-stoomoven heeft een aparte wateraansluiting nodig.
Mensen willen hun eten
op een gezonde ma
nier klaarmaken. Dat is vol
gens Elinor Driesen van
Gaggenau de belangrijkste
verklaring voor het huidige
succes van de stoomoven.
Want na een offensief van
jaren dringt het apparaat
nu toch echt door in de par
ticuliere keuken.
Met de regelmaat van de
klok predikten producen
ten afgelopen jaren de grote
doorbraak van de stoomoven.
Maar de consument oordeelde
anders, Te duur, te omslachtig,
dus voorlopig nog maar even
niet was het oox'deel. Nu lijkt
het tij te keren. Zo zegt Bert van
Vlijmen van de gelijknamige
keukenzaak in Vinkei dat hij te
genwoordig in vier van de zes
nieuwbouwkeukens een stoomo
ven plaatst.
Frank Boelens van keukenmerk
Gaggenau bevestigt de gx-oei die
de laatste vier jaar is ingezet. In
2004 wex'den volgens hem rond
de 4000 stoomovens van het
merk veikocht. „Jaarlijks stijgt
de vex-koop met twintig pro
cent", rekent hij voor. Collega
Elinor Driesen leest de groeien
de populariteit af aan de 'stoom-
workshops' die het bedrijf ox-ga-
niseert. Bij de introductie van
de combi-stoomoven ED 220
konden geïnteresseerden inteke
nen op een maandelijkse kook-
sessie. Maar het succes is dusda
nig dat de frequentie is opge
voerd naar een workshop per
week.
Bij producent Miele hebben ze
dezelfde ervax-ing. De speciale
cxxrsus, bedoeld voor kooklief-
hebbers die nog niet over een
stoomoven beschikken, loopt als
Koken met stoom is al eeuwenoud.
een trein. Sinds januaxi kunnen
'stoomgelovigen' maar liefst vijf
keer per week ergens in Neder
land terecht. Bex't van Vlijmen,
die de cursus onlangs aanbood,
heeft het succes van de cux-sus
aan den lijve ondervonden. „De
interesse overtrof al mijn ver-
wachtingen. Ik had moeiteloos
twee groepen kunnen vullen."
Om de consument toch zo goed
mogelijk te kunnen informeren,
heeft Miele daarom ook een spe
ciale website opgezet.
Dat de stoomoven na jarenlang
kwakkelen begonnen is aan zijn
lang voorspelde opmars in de
particxxliere keuken is niet
vreemd. De tijd lijkt er rijp
voor. Vooropgesteld: koken met
Het huidige succes van de stoomoven hangt samen met de opmars van professionele appax-atuur in de keuken. foto's GPD