Onder de vleugels van de toekan blijft het redelijk
PZC
Op zoek naar de juiste wijn
aan tafel
Spiegelende lippen
Stoere
uurwerken
Meezingen met de gel
wljsharnc:
world g>
wck-off fibres
Op weg naar Goes heb ik Hotel Goes ja
renlang letterlijk links laten liggen.
Dat was overigens niet omdat het bedrijf
deel uitmaakt van het Van der Valk-con
cern. De tijd dat er smalend werd gedaan
over het culinaire niveau van Van der Valk
en je onder de vleugels van de toekan vooral
veel saus op je bord en over je eten kreeg,
ligt achter ons. Je kunt bij Van der Valk
heel redelijk eten en voor een even redelijke
prijs. Verwacht er echter geen haute cuisi
ne.
Wat me bij Hotel Goes wél opvalt is dat ie
deréén er komt. Anders dan de meeste weg
restaurants is Hotel Goes niet direct aan de
snelweg gesitueerd, je moet om er te komen,
de A58 doelbewust verlaten, enkele roton-
nemen en een landelijk weggetje in-
slaan. De moeite wordt beloond met aange
name rust in een bijna idyllische omgeving.
Het zonovergoten restaurantterras biedt uit
zicht op groene weilanden omzoomd door
bomen en ik zie zelfs iets dat lijkt op onder
komens voor kleinvee. Het verkeer op de
rijksweg lijkt ver weg en voltrekt zich on
hoorbaar, wellicht dank zij een gunstige
windrichting. De medemensen op het terras
zijn van diverse pluimage maar genieten
zonder uitzondering van het late voorjaar.
Een groepje zakenlieden heeft de colberts
uitgetrokken en leunt ontspannen achter
over in de niet zo supercomfortabele stoe
len. Hotel Goes gaat flink uitbreiden en mo
derniseren, heb ik in de krant gelezen. Mis
schien blijft er wat geld over om ook het ter-
rasmeubilair in harmonie met de geest van
deze tijd te brengen.
Intussen hebben zich ook fietsers op het ter
ras genesteld. Klaarblijkelijk ligt Hotel
Goes ook aan een landelijke fietsroute.
Even wordt de rust verstoord wanneer een
hond die zich tot dusver onder een tafeltje
koest hield, een arriverende soortgenoot
met luid geblaf vergeefs probeert te verja
gen. De bezitters van het kortaangebonden
beestje maken het goed door de andere baas
jes een blinkende bak met water aan te bie
den. Ik zie meer van die bakken op het ter
ras, goede service van Van der Valk.
Intussen zie ik dat de lunchkaart opent met
een Uitsmijter Zeeland 6,75) wat in schril
contrast staat met het Welkom in Zeeland
dat je verwacht, maar je wordt er wel uitge-
Rien van Reems
smeten met 3 boterhammen met 3 soorten
vleeswaren, 3 eieren en een bolletje huzaren
salade.
De omelet Noordzee 7,50) bevat tuinkrui
den, Noorse en Hollandse garnalen en de Pa-
rijse lunch 7) omvat brie, paté, boeren-
ham, kaas en cervelaat en wordt geserveerd
met knapperig stokbrood en kruidenboter.
De lunchkaart gaat naadloos over in de gro
te kaart met onder meer een Hollandse gar-
nalencocktail 10,75), vitello tonnato, dun
gesneden kalfsvlees met tonijnmayonaise
10,25), vistrio van gerookte zalm, gerook
te makreel en Hollandse garnalen met whis-
kysaus 10,50), carpaccio van ossenhaas
met in balsamico geconfijte sjalotjes en een
kroketje van Parmezaan 9,75), gebakken
mosselen 8), Zeeuwse vissoep (€4,50).
Zoals opgemerkt gaat het er bij Van der
Valk democratisch aan toe en bedient de
keuken vele smaken, er zijn drie vegetari
sche hoofdgerechten van rond 13, een Tim
Toekan menu van 8,50 met Spa fi*uit, kin
derijsje in spaarbeker plus speelpakket voor
de kleintjes en een seniorenmenu met drie
gerechten rond de 13.
De naamgeving van sommige gerechten
moet met een korreltje zout worden geno
men. Zo stamt de zalmfilet Grevelingen
16) niet uit genoemd water en de slib tong
Veerse Meer (€16,25) evenmin uit deze
plas. Bij tournedos Funchal 17) zie ik
geen verband met de hoofdstad van Madei
ra, maar het klinkt aardig, net als kipfilet
Taj Mahal 15) voor een marinade van tan-
doorikruiden en varkenshaas Jakarta 15)
voor de afwerking met satésaus.
Soms echter is Hotel Goes heel nuchter: Ier
se entrecöte 16,50) staat gewoon voor Ier
se entrecöte met saus naar keuze.
Mijn gebakken gamba's in olijfolie en knof
look, geserveerd in terracotta schotel
10,50) zijn helaas wat te doorbakken,
maar de lamskotelet van de plaat met mint-
saus 17) is perfect rosé gebakken. De
mintsaus is niet de naturelsaus Engelse
stijl, maar wat gebonden en ook heel lekker.
De saus komt apart in een kommetje. Van
der Valk gaat met de tijd mee, is bovendien
röyaal met garnituren, ik krijg apart frietjes
en gebakken aardappel-'wedges' en heel lek
kere, zoete gesneden bietjes, appelmoes (wel
uit een potje) en smakelijke rauwkost.
De ober schenkt attent de Cötes de Pro
vence (half flesje 6,50) regelmatig bij en
het toetje, een verleidelijk trillende panna
cotta 5,50) is zonder meer heel lekker.
Plotel Goes organiseert in het weekeinde
buffetten en iedere eerste donderdag van de
maand een seniorenmiddag met koud,
warm en dessertbuffet en bingo.
Hotel Goes
A. Fokkerstraat 100
4462 ET Goes
Tel. 0113-315800
Fax.0113-315805
Keuken dagelijks geopend van 11.30 tot
22.00 uur
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex en Di
ners Club
Kinderen: kindermenu met verrassingen
Vegetarisch: menu
Rolstoel: invalidentoilet
Roken: gescheiden
Glutenvrij: tevoren doorgeven
uijiayei I.
www.pzc.nl
E-mail:redactie@pzc.nl
Postbus 314460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 3 juni 2006
Groot, glanzend en vochtig
is de heersende mode voor
de lippen. Steeds weer weten
producenten nieuwe bestandde
len aan de lippenstift te voegen
die voor nog opvallender lippen
zorgen.
Maybelline New York heeft nu
Watershine, een lippenstift die
zo vochtig oogt dat hij een weer
spiegelend effect heeft, aldus de
producent.
Dat is natuurlijk een beetje over
dreven, maar mooi worden je lip
pen er wel van.
Watershine is er in twaalf ver
schillende kleuren en kost 9,99
euro.
Guess, door twee naar Ame
rika verhuisde Fransen
ooit opgericht als jeansmerk,
timmert ook als horlogemerk
hard aan de weg.
En misschien is die tak van het
merk de faam van de jeans in
middels zelfs voorbij gestreefd.
Voor deze zomer heeft Guess
met name voor de mannen wel
een paar aardige klokjes in de
aanbieding.
Zoals de Chainlink, met drie
mooie glanzende kettingen aan
een kast (139 euro), of de Drif
ter, een dik koperkleurig horlo
ge op leren riem (149 euro).
Verkoopinformatie:
info@ibbamsterdam.nl, of tel.
020-342 80 80.
Het enige wat het niet doet
is je haar oranje kleuren,
maar verder is alles oranje aan
Keune World Cup Kick Off Fi
bres.
De styling wax zit in een oranje
potje, is zelf ook oranje en heeft
een volgens de producent 'frisse
mandarijnengeur'
En wie het potje bij de hand
houdt tijdens de WK-wedstrij-
den van Oranje kan op de deksel
zelfs het eerste couplet van het
Wilhelmus vanaf het deksel mee
lezen.
Oh ja, de was schijnt ook het
haar in model te houden, maar u
begrijpt, dat is slechts bijzaak.
Voor een potje van 100 ml dient
8,75 euro betaald te worden.
Sandalen doen het tradi
tiegetrouw goed in het
voorjaar en de zomer. En
dan hebben we het niet over
de stoere stapper, maar de
vrouwelijke sandaal in tal
van vormen. Maar dit jaar
heeft de sandaal wel.heel
veel glans. Goud, zilver en
brons zijn veruit populair.
Nu het weer nog.
Je ziet ze inderdaad nog vaker
in de etalage dan aan de voe
ten, maar dat heeft alles met het
weer te maken, zegt een verko
per van winkelketen Shoe Line.
„Goud- en zilverkleurige schoe
nen doen het vooral goed bij
mooi en zonnig weer. Valt het
weer tegen, dan trekken mensen
wat anders aan. Maar ze zijn so
wieso een verkoophit. Ze gaan
echt als warme broodjes."
Elke schoen is momenteel wel
verkrijgbaar in goud, zilver of
het wat gematigder brons en me-
taliic.
Sandalen vormen de hoofd
moot, maar ook ballerina's, mo
cassins, pumps, sneakers en
zelfs laarzen zijn er in die kleu
ren. Van Le Coq Sportif zien we
een kniehoge gouden laars bij
Invito staan en bij Sacha schit
tert een dungehakte pump in de
Shoe Line is weer sterk in kuit-
hoge sandalen in goud.
Sacha is het sterkst vertegen
woordigd in de goudrace. En
dat wil de keten weten ook.
„Golddiggers paradise", staat
er in gouden letters op de etala
geruit. Bij Manfield en Invito
doen ze het heel wat rustiger
aan. De goudkoorts lijkt geheel
aan hen voorbij te gaan, op die
ene uitzondering van le Coq
Sportif na dan. Maar die valt
dus weer extra op.
Dolcis heeft de glans beschaafd
verwerkt in de etnische trends
van dit moment, met Afrikaanse
en Indiase invloeden. Het goud
wordt in mocassins en instap
pers gecombineerd met paille-
tjes en glinstertjes in typische
Indiakleurtjes. Of met andere
leerkleuren, zodat het allemaal
net niet té wordt.
Shoe Line heeft van die angst
geen last. „Zaken als Manfield
en Dolcis hebben een iets ander
publiek dat goud al snel een
beetje ordinair vindt. Ons pu
bliek is jong en durft meer." Op
vallend: zo uitbundig als de da
messchoen is in het gebruik van
edelmetaal-kleuren, zo terug
houdend is het herenschoeisel.
Alleen een verdwaalde sneaker
treffen we in goud.
Heren geven momenteel waar
schijnlijk toch de voorkeur aan
oranje. Goud wacht.
Koos van Wees
Ondanks de stijgende popula
riteit van wijn, blijft het
vaak gissen en zoeken naar de
juiste wijn voor het juiste mo
ment. De opkomende wijnketen
Grapedistrict in Amsterdam wil
die drempel voor de consument
verlagen door wijnen niet meer
in te delen op basis van land of
jaargang, maar op smaak en mo
ment.
„Onze doelstelling is wijnen te
verkopen die losstaan van aller
lei onbekendheden rondom het
etiket. Daarom zijn onze wijnen
gegroepeerd rondom smaak. El
ke groep heeft een eigen kleur",
licht een van de drie eigenaren
Freek Padberg toe.
De winkel kent negen verschil
lende groepen die allemaal een
eigen naam hebben, zoals bub
bly, mellow, rosy, deep en ho
ney. Zo staat bubbly vooral
voor prikkelende en frisse wijn,
mellow voor fruitige en vriende
lijke wijnen en deep voor zware
en krachtige wijnen. Hiermee
denken de eigenaren - naast
Padberg Joost Boekwinkel en
Gijs Groenevelt - het voor veel
klanten gemakkelijker te maken
de juiste wijn bij het juiste mo
ment te vinden. Bij het Product
schap Wijn geloven ze wel in
een winkelconcept waar wijn
veel meer wordt verduidelijkt.
Beleidsmedewerker Jaap Ooster
broek wil niet zeggen dat men
sen vaak op goed geluk wijn ko
pen. „Men treft op den duur de
juiste wijn en blijft daar dan
rondheen hangen", aldus Ooster
beek. Hij vertelt dat uit onder
zoek is gebleken dat wijnjonge-
ren - mensen die net wijn zijn
gaan drinken - het drinken al
snel associëren aan bezigheden
en momenten en niet aan etiket
ten. „Uit eten gaan, bij vrienden
op bezoek, thuis, ontspannen en
genieten zijn dan van die associ
atiemomenten." Het Franse mi
nisterie van Landbouw consta
teerde kort geleden nog dat er
duidelijk over wijnen moet wor
den gecommuniceerd naar de
consument.
„Terug naar wat de consument
wil en niet naar wat de produ
cent denkt dat de consument
wil", aldus Oosterbroek.
Het is precies wat Padberg en
de zijnen willen: „Geen sfeer
meer van houten vaten, schor
ten en een verkoper met snor en
sigaar. Onze frustratie was ook
altijd waarom mensen toch zo
moeilijk gingen doen als over
wijnen werd gesproken." ANP