PZC De Meisjes blijven in beeld Een zonnige Frans-Zeeuwse keuken onder Deense vlag ■fiiii t nr,r,"ir i'i1' AAN TAFEL rteoactie bijlagen: 0113-315680 vvww.pzc.nl E-mail:redact|e@Pzc-n| Postbus 31, 4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; 7eeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 20 mei 2006 Hattem en Verkade. Niet echt twee handen op een buik. Maar er zijn wel degelijk verbanden tus sen het vestingstadje en de beroemde Verkade-familie die Nederland zoveel lekke re biskwietjes en leuke tra dities bracht. Komend na jaar wordt dat uitbundig ge vierd. De band Hattem-Verkade is vooral te danken aan Jan Voerman, de IJsselschilder die ooit in Hattem woonde en naar wie het plaatselijke Voer man-Museum is genoemd. Hij huwde in de eerste helft van de vorige eeuw Anna Verkade, een dochter van de oprichter van het beroemde Verkade-concem. De zoon van Jan en Anna, Jan Voerman junior, bleek ook zeer kunstzinnig en was terug te vin den als schilder/tekenaar in de beroemd geworden Verkade-al bums. Kern van de komende Verka de-activiteiten zijn een exposi tie in het Voerman Museum, '100 jaar Verkade-albums 1906-2006' (waarin tevens aan dacht wordt geschonken aan Jac. P. Thijsse, auteur van vele Verkade-albums), de tentoon stelling 'De koekjes van Verka de' in het Nederlands Bakkerij Museum en een expositie over 100 jaar Hattem in het stadhuis. Verder worden in het kader van het Verkade-jaar culinaire ar rangementen aangeboden en wandel- en fietstochten, die plekken aandoen die met Voer man en Verkade hebben te ma ken. Een expositie over Verkade moet over biskwie met vele ge zichten gaan en over meisjes met een typisch imago. Zo sterk dat het nog steeds gebruikt wordt. Meisjes van Verkade, doet de ge schiedenis geloven, waren niet zomaar arbeidsters in een steeds mechanischer wordend verpak kingsproces. Nee, het waren meester-inpaksters die met hun slanke, vlugge handen al die te re biscuitjes in prachtige trom mels stopten en subtiel gereed maakten voor verzending naar kruideniers overal in den lande. De werkelijkheid, in een fabriek begin vorige eeuw, was vermoe delijk minder poëtisch. Dat neemt niet weg dat Verkade, een bedrijf dat model stond voor typisch Hollandse vinding rijkheid en dat sociaal zijn man netje stond, trots was op zijn me rendeels Amsterdamse meisjes, en er kennelijk ook een imago van bijzonderheid aan ontleen de. Wie komende zomer het Neder landse Bakkerij Museum in Hat tem bezoekt kan ze persoonlijk tegenkomen: de meisjes van Ver kade vertellen er persoonlijk het verhaal over al die heerlijke bis kwietjes, die bij complete gene raties Nederlanders het water in de mond deed en doet lopen en die pure nostalgie oproepen. Zo als de Maria-biskwie. Voor onze oma's al een lekkernij. Beter ge zegd een spaarzame lekkernij want in hun tijd was er nog niet zo'n overdaad aan zoete tussen doortjes. Ericus Verkade, de oprichter van Verkade, snapte precies waar de mensen behoefte aan hadden, toen hij begin vorige eeuw besloot de door hem opge richte brood- en beschuitbakke rij om te vormen tot een be schuit- en biskwiefabriek. Uit die fabriek zijn al die typische namen afkomstig die in elke Ne derlandse huiskamer op tafel hebben gestaan, zoals de Ma- ria-biskwie, Café Noir, Boudoi- re of Lange Vinger, Nizza of Brussels suikerwafeltje en na tuurlijk Petit-Beurre. Sommige namen verdwenen, zoals Tast- toe, andere bleven en lijken on sterfelijk, zoals Café Noir, de Lange Vinger en natuurlijk het Maria-kaakje. Opvoeder Maar diep in de vorige eeuw was Verkade meer, veel meer. Het was ook een opvoeder van de natie, die behalve in koekjes ook in natuur deed en stedelin gen bewust maakte van flora en fauna. Dat gebeurde in een tijd waarin er een natuur-reveil was, als reactie op de toenemen de industrialisatie. Waarschijnlijk besefte de be drijfsleiding van Verkade niet wat ze teweeg ging brengen, toen in 1906 het eerste, kwalita tief zeer rijke plaatjesalbum over de seizoenen geïntrodu ceerd werd. Het zou de aanzet worden tot wat je tegenwoordig een mega-succes zou noemen. Toen bijna negentig jaar later het laatste Verkade-album was verschenen, waren er 3,2 mil joen over de toonbank gegaan en wist Nederland alles wat het maar kon weten over mooie na tuurgebieden en wat daar leef de. Dat was allemaal mede te dan ken aan het hartstochtelijk ge schrijf van de beroemde natuur kenner Jac. P. Thijsse, die tot aan 1940 vele albums van tek sten voorzag. En dankzij de prachtige illustraties van de Hat- temer Jan Voerman, zoon van de beroemde IJsselschilder Jan Voerman en van Anna Verkade, dochter van de oprichter van het Verkade-concern. Voerman had duidelijk oog voor het fijn ste detail van bloemen en beest jes. Reclamestunt In het Voerman Museum Hat tem zijn de komende maanden alle 35 Verkade-albums en een deel van de oorspronkelijke aquarellen tentoongesteld. Ove rigens ging het Verkade niet al leen om de natuur. Primair was het natuurlijk een reclamestunt, nota bene in een tijd waarin re clame in de ogen van de consu- mentrnog een vies woord was. Verkade had daar echter geen boodschap aan. Het stak al in het begin van de vorige eeuw flink wat geld in advertenties en in persoonlijke brieven aan men sen die zich financieel de koek en beschuit van Verkade kon den veroorloven. Daarnaast was er ook in die tijd al bij het Zaan- se bedrijf aandacht voor het ont wikkelen van kunstzinnig wer vend materiaal op de verpakkin gen, waaronder bloemen- en plantenmotieven, die door het publiek zeer werden gewaar deerd. Een gevolg daarvan was dat Verkade steeds meer op die manier reclame ging maken en uiteindelijk, in 1906, die beroem de serie natuuralbums lanceer de, waarvoor je kon sparen met plaatjes. „Hele gezinnen zaten met gluton in aanslag in tafel om de albums compleet te krij gen", zegt Alice van Zaal, con servator van het Voerman Mu seum. Arvid van der Wolf Voerman Museum Hattem, Ach terstraat 46-48, 8051 GC Hat tem, tel. 038-4442897, ma 13-17 uur, di t/m za 10-17 uur, www voermanmuseumhattem.nl Nederlands Bakkerij Museum, Het Warme Land, Kerkhof straat 13, 8051 GG Hattem, tel. 038-4441715, di tm za 10-17 uur, schoolvakanties: ook op ma en zo 13-17 uur, www.bakkerij- museum.nl Op een zonovergoten dag lokken de ter rasjes aan de Vlissingse Boulevards. Bij Restaurant Solskin binnen echter is het koel en heb ik vanaf een verhoogd gedeelte, bekleed met een tapijt met nautische sein vlaggen, over de hoofden van de gasten op het terras ruim uitzicht over de Westerschel- demonding. Flemming en Francisca Bleijen- berg van Solskin hebben dat uitzicht, in aquarel gevangen, op de menukaart laten uitbeelden, met een driemaster onder zeil en als contrast een containerreus, verder ®en loodsboot en een zeiljacht. Het is een beeld dat veel bezoekers van Vlissingen als onuitwisbare herinnering mee naar huis ne- inen. Solskin is Deens voor zonneschijn, Flem- uung is ook een Deense naam en er wappert oen Deense vlag. Vijfentwintig jaar geleden begon Flemming met zijn Zeeuwse vader, Deense moeder en zijn broer restaurant Solskin in de Walstraat bij de Vissershaven 111 Vlissingen. Ik tref op de menukaart een Deens aanknopingspunt: carpaccio van ge marineerde zalm met dille-mosterddressing 8,95). Solskin voert echter, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, een Frans-Zeeuwse keuken. Hoewel, in dit voorgerecht meen ik Deense invloeden te bespeuren. De Denen zijn sterk in het marineren van vis als zalm en haring en de dille-mosterddressing smaakt precies als de Deense gravlax-sas die ik van vroeger ken. Het is aspergetij d en Solskin heeft de konin gin der groenten verwerkt in diverse gerech ten, bijvoorbeeld in voorafjes als salade van boerenham, asperges, castello en kwartel eitjes 9,50) en aha, daar zie ik dus weer iets Deens: castello bleu is een blauwader- kaas uit dit Scandinavische land en vormt met de eveneens Deense Dana Blue en nog twee niet-Deense kazen het kaasplankje (€7). Eveneens 9,50 kosten de salade van ge rookte kipfilet met een compote van asper ges en sinaasappel en het rolletje van gé- rookte zalm en asperges met bieslookcrème. Kreeft en oesters behoren tot de specialitei ten van Solskin en het homarium heeft dan ook een ereplaats in het met nautische attri buten aangeklede restaurant. Een halve kou de kreeft met Cognac-mayonaise 16) is een prachtig zomergerecht. Met een halve koude kreeft, drie Zeeuwse platte oesters en drie creuzes (€27,50) kan een liefhebber Rien van Reems zijn maal doen. Maar een half dozijn Zeeuw se creuzes puur natuur 8,95) of gegrati neerd 10,25) vormen een mooi voorge recht. Zes Zeeuwse platte oesters doen 17,95 en gastheer Flemming zweert bij vier nullen als maat. De patron heeft zelf zijn kreeft het liefst ge grild en ik ben het daarin helemaal met hem eens. Ik geef mijn voorkeur te kennen voor de combinatie van kreeft en asperges en hoe wel dit culinaire huwelijk niet op de kaart staat, wordt het zonder dralen voltrokken. De kreeft, gegrild en af geblust met Cognac smaakt superb en de asperges met kaasgra- tin zijn super, voeg daarbij in wat boter kort aangezette lamsoren en een paar ge kookte, vaste aardappelen en deze lunch kan niet meer stuk. De prijs van het gerecht komt op 28,50 en dat is net iets meer dan wat Solskin vraagt voor de klassieke gebak ken zeetong 27,95). Hier geen dagprijs maar een vaste prijs, bijvoorbeeeld 30,95 voor een gebakken zeetong met 'lekkernijen uit de zee'. Die laatste toevoeging doet me direct denken aan de schalen met zeevruch ten van de Franse kustterrassen. Op het ter ras van Solskin kan dat ook, mits van te vo ren besteld: Fruits de Mer, bestaande uit een halve kreeft, gamba's, garnalen, oesters, alikruiken (kreukels) en kokkels 37,50). Het zijn vrij luxueuze gerechten, maar Sols kin tracht de prijzen in toom te houden, een hele kreeft, Canadese, want de Zeeuwse is prijzig, kost, gegrild, Thermidor of in court bouillon bereid, 35. Wie per se Zeeuwse kreeft wil, moet die bestellen. Vis is als van ouds de hoofdmoot bij Solskin, dat bekend staat om zijn scholbereidingen. Schol is nu even buiten seizoen, maar er is wel kabel jauwfilet met grove Dyon mosterdsaus 16,50), Zeeuws vispannetje met Zeeuwse vissoorten in een saus met koriander 17,50), gebakken paling 17,50), gepo cheerde zalm met asperges en Hollandaise- saus 18,50), spies van zalm en zeeduivel op een bedje van tagliatelle met tomatenba- silicumsaus 18,50) en zeebaarsfilet op as perges, zeegroenten en garnalen met kreef tensaus 20,95). Veel variatie vertonen ook de vleesgerech ten: Hollandse biefstuk en varkenshaas (bei de 16,50), gewokte parelhoenreepjes 17,50), eendenborst met asperges 18,50, lamskoteletjes 19,50) en tourne- dos met rode wijn-sjalotsaus 22,50). Tot slot een voortreffelijke crème brulée met rabarbercompöte en kaneelijs 6). Rest nog te melden dat de huiswijn, een vol- aromatische Pinot Blanc van het huis Louis Sipp (€17,50) bij kreeft en asperges mij heel blij heeft gemaakt. Restaurant Solskin Boulevard Bankert 58 4382 AC Vlissingen Tel. 0118-417350 Fax.0118-440072 www.solskin.nl Keuken zeven dagen van de week geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Creditcards: Visa, Eurocard, Amex, pinnen, geen chip Kinderen: kinderkaart Vegetarisch: gerechten van de kaart Rolstoel: ja Roken: niet gescheiden. Glutenvrij: ja Hele jaar 4 gangen jubileummenu voor 25 Keuzemenu 3 gangen 25,4 gangen 29,50 Drie hotelkamers

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 37