PZC
De Meisjes blijven in beeld
Een zonnige Frans-Zeeuwse keuken onder Deense vlag
■fiiii t nr,r,"ir i'i1'
AAN TAFEL
rteoactie bijlagen: 0113-315680
vvww.pzc.nl
E-mail:redact|e@Pzc-n|
Postbus 31, 4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
7eeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 20 mei 2006
Hattem en Verkade.
Niet echt twee handen
op een buik. Maar er zijn
wel degelijk verbanden tus
sen het vestingstadje en de
beroemde Verkade-familie
die Nederland zoveel lekke
re biskwietjes en leuke tra
dities bracht. Komend na
jaar wordt dat uitbundig ge
vierd.
De band Hattem-Verkade is
vooral te danken aan Jan
Voerman, de IJsselschilder die
ooit in Hattem woonde en naar
wie het plaatselijke Voer
man-Museum is genoemd. Hij
huwde in de eerste helft van de
vorige eeuw Anna Verkade, een
dochter van de oprichter van
het beroemde Verkade-concem.
De zoon van Jan en Anna, Jan
Voerman junior, bleek ook zeer
kunstzinnig en was terug te vin
den als schilder/tekenaar in de
beroemd geworden Verkade-al
bums.
Kern van de komende Verka
de-activiteiten zijn een exposi
tie in het Voerman Museum,
'100 jaar Verkade-albums
1906-2006' (waarin tevens aan
dacht wordt geschonken aan
Jac. P. Thijsse, auteur van vele
Verkade-albums), de tentoon
stelling 'De koekjes van Verka
de' in het Nederlands Bakkerij
Museum en een expositie over
100 jaar Hattem in het stadhuis.
Verder worden in het kader van
het Verkade-jaar culinaire ar
rangementen aangeboden en
wandel- en fietstochten, die
plekken aandoen die met Voer
man en Verkade hebben te ma
ken.
Een expositie over Verkade
moet over biskwie met vele ge
zichten gaan en over meisjes
met een typisch imago. Zo sterk
dat het nog steeds gebruikt
wordt.
Meisjes van Verkade, doet de ge
schiedenis geloven, waren niet
zomaar arbeidsters in een steeds
mechanischer wordend verpak
kingsproces. Nee, het waren
meester-inpaksters die met hun
slanke, vlugge handen al die te
re biscuitjes in prachtige trom
mels stopten en subtiel gereed
maakten voor verzending naar
kruideniers overal in den lande.
De werkelijkheid, in een fabriek
begin vorige eeuw, was vermoe
delijk minder poëtisch. Dat
neemt niet weg dat Verkade,
een bedrijf dat model stond
voor typisch Hollandse vinding
rijkheid en dat sociaal zijn man
netje stond, trots was op zijn me
rendeels Amsterdamse meisjes,
en er kennelijk ook een imago
van bijzonderheid aan ontleen
de.
Wie komende zomer het Neder
landse Bakkerij Museum in Hat
tem bezoekt kan ze persoonlijk
tegenkomen: de meisjes van Ver
kade vertellen er persoonlijk het
verhaal over al die heerlijke bis
kwietjes, die bij complete gene
raties Nederlanders het water in
de mond deed en doet lopen en
die pure nostalgie oproepen. Zo
als de Maria-biskwie. Voor onze
oma's al een lekkernij. Beter ge
zegd een spaarzame lekkernij
want in hun tijd was er nog niet
zo'n overdaad aan zoete tussen
doortjes.
Ericus Verkade, de oprichter
van Verkade, snapte precies
waar de mensen behoefte aan
hadden, toen hij begin vorige
eeuw besloot de door hem opge
richte brood- en beschuitbakke
rij om te vormen tot een be
schuit- en biskwiefabriek. Uit
die fabriek zijn al die typische
namen afkomstig die in elke Ne
derlandse huiskamer op tafel
hebben gestaan, zoals de Ma-
ria-biskwie, Café Noir, Boudoi-
re of Lange Vinger, Nizza of
Brussels suikerwafeltje en na
tuurlijk Petit-Beurre. Sommige
namen verdwenen, zoals Tast-
toe, andere bleven en lijken on
sterfelijk, zoals Café Noir, de
Lange Vinger en natuurlijk het
Maria-kaakje.
Opvoeder
Maar diep in de vorige eeuw
was Verkade meer, veel meer.
Het was ook een opvoeder van
de natie, die behalve in koekjes
ook in natuur deed en stedelin
gen bewust maakte van flora en
fauna. Dat gebeurde in een tijd
waarin er een natuur-reveil
was, als reactie op de toenemen
de industrialisatie.
Waarschijnlijk besefte de be
drijfsleiding van Verkade niet
wat ze teweeg ging brengen,
toen in 1906 het eerste, kwalita
tief zeer rijke plaatjesalbum
over de seizoenen geïntrodu
ceerd werd. Het zou de aanzet
worden tot wat je tegenwoordig
een mega-succes zou noemen.
Toen bijna negentig jaar later
het laatste Verkade-album was
verschenen, waren er 3,2 mil
joen over de toonbank gegaan
en wist Nederland alles wat het
maar kon weten over mooie na
tuurgebieden en wat daar leef
de.
Dat was allemaal mede te dan
ken aan het hartstochtelijk ge
schrijf van de beroemde natuur
kenner Jac. P. Thijsse, die tot
aan 1940 vele albums van tek
sten voorzag. En dankzij de
prachtige illustraties van de Hat-
temer Jan Voerman, zoon van
de beroemde IJsselschilder Jan
Voerman en van Anna Verkade,
dochter van de oprichter van
het Verkade-concern. Voerman
had duidelijk oog voor het fijn
ste detail van bloemen en beest
jes.
Reclamestunt
In het Voerman Museum Hat
tem zijn de komende maanden
alle 35 Verkade-albums en een
deel van de oorspronkelijke
aquarellen tentoongesteld. Ove
rigens ging het Verkade niet al
leen om de natuur. Primair was
het natuurlijk een reclamestunt,
nota bene in een tijd waarin re
clame in de ogen van de consu-
mentrnog een vies woord was.
Verkade had daar echter geen
boodschap aan. Het stak al in
het begin van de vorige eeuw
flink wat geld in advertenties en
in persoonlijke brieven aan men
sen die zich financieel de koek
en beschuit van Verkade kon
den veroorloven. Daarnaast was
er ook in die tijd al bij het Zaan-
se bedrijf aandacht voor het ont
wikkelen van kunstzinnig wer
vend materiaal op de verpakkin
gen, waaronder bloemen- en
plantenmotieven, die door het
publiek zeer werden gewaar
deerd. Een gevolg daarvan was
dat Verkade steeds meer op die
manier reclame ging maken en
uiteindelijk, in 1906, die beroem
de serie natuuralbums lanceer
de, waarvoor je kon sparen met
plaatjes. „Hele gezinnen zaten
met gluton in aanslag in tafel
om de albums compleet te krij
gen", zegt Alice van Zaal, con
servator van het Voerman Mu
seum.
Arvid van der Wolf
Voerman Museum Hattem, Ach
terstraat 46-48, 8051 GC Hat
tem, tel. 038-4442897, ma 13-17
uur, di t/m za 10-17 uur, www
voermanmuseumhattem.nl
Nederlands Bakkerij Museum,
Het Warme Land, Kerkhof
straat 13, 8051 GG Hattem, tel.
038-4441715, di tm za 10-17
uur, schoolvakanties: ook op ma
en zo 13-17 uur, www.bakkerij-
museum.nl
Op een zonovergoten dag lokken de ter
rasjes aan de Vlissingse Boulevards.
Bij Restaurant Solskin binnen echter is het
koel en heb ik vanaf een verhoogd gedeelte,
bekleed met een tapijt met nautische sein
vlaggen, over de hoofden van de gasten op
het terras ruim uitzicht over de Westerschel-
demonding. Flemming en Francisca Bleijen-
berg van Solskin hebben dat uitzicht, in
aquarel gevangen, op de menukaart laten
uitbeelden, met een driemaster onder zeil
en als contrast een containerreus, verder
®en loodsboot en een zeiljacht. Het is een
beeld dat veel bezoekers van Vlissingen als
onuitwisbare herinnering mee naar huis ne-
inen.
Solskin is Deens voor zonneschijn, Flem-
uung is ook een Deense naam en er wappert
oen Deense vlag. Vijfentwintig jaar geleden
begon Flemming met zijn Zeeuwse vader,
Deense moeder en zijn broer restaurant
Solskin in de Walstraat bij de Vissershaven
111 Vlissingen. Ik tref op de menukaart een
Deens aanknopingspunt: carpaccio van ge
marineerde zalm met dille-mosterddressing
8,95). Solskin voert echter, anders dan de
naam wellicht doet vermoeden, een
Frans-Zeeuwse keuken.
Hoewel, in dit voorgerecht meen ik Deense
invloeden te bespeuren. De Denen zijn sterk
in het marineren van vis als zalm en haring
en de dille-mosterddressing smaakt precies
als de Deense gravlax-sas die ik van vroeger
ken.
Het is aspergetij d en Solskin heeft de konin
gin der groenten verwerkt in diverse gerech
ten, bijvoorbeeld in voorafjes als salade van
boerenham, asperges, castello en kwartel
eitjes 9,50) en aha, daar zie ik dus weer
iets Deens: castello bleu is een blauwader-
kaas uit dit Scandinavische land en vormt
met de eveneens Deense Dana Blue en nog
twee niet-Deense kazen het kaasplankje
(€7).
Eveneens 9,50 kosten de salade van ge
rookte kipfilet met een compote van asper
ges en sinaasappel en het rolletje van gé-
rookte zalm en asperges met bieslookcrème.
Kreeft en oesters behoren tot de specialitei
ten van Solskin en het homarium heeft dan
ook een ereplaats in het met nautische attri
buten aangeklede restaurant. Een halve kou
de kreeft met Cognac-mayonaise 16) is
een prachtig zomergerecht. Met een halve
koude kreeft, drie Zeeuwse platte oesters en
drie creuzes (€27,50) kan een liefhebber
Rien van Reems
zijn maal doen. Maar een half dozijn Zeeuw
se creuzes puur natuur 8,95) of gegrati
neerd 10,25) vormen een mooi voorge
recht. Zes Zeeuwse platte oesters doen
17,95 en gastheer Flemming zweert bij
vier nullen als maat.
De patron heeft zelf zijn kreeft het liefst ge
grild en ik ben het daarin helemaal met hem
eens. Ik geef mijn voorkeur te kennen voor
de combinatie van kreeft en asperges en hoe
wel dit culinaire huwelijk niet op de kaart
staat, wordt het zonder dralen voltrokken.
De kreeft, gegrild en af geblust met Cognac
smaakt superb en de asperges met kaasgra-
tin zijn super, voeg daarbij in wat boter
kort aangezette lamsoren en een paar ge
kookte, vaste aardappelen en deze lunch
kan niet meer stuk. De prijs van het gerecht
komt op 28,50 en dat is net iets meer dan
wat Solskin vraagt voor de klassieke gebak
ken zeetong 27,95). Hier geen dagprijs
maar een vaste prijs, bijvoorbeeeld 30,95
voor een gebakken zeetong met 'lekkernijen
uit de zee'. Die laatste toevoeging doet me
direct denken aan de schalen met zeevruch
ten van de Franse kustterrassen. Op het ter
ras van Solskin kan dat ook, mits van te vo
ren besteld: Fruits de Mer, bestaande uit
een halve kreeft, gamba's, garnalen, oesters,
alikruiken (kreukels) en kokkels 37,50).
Het zijn vrij luxueuze gerechten, maar Sols
kin tracht de prijzen in toom te houden, een
hele kreeft, Canadese, want de Zeeuwse is
prijzig, kost, gegrild, Thermidor of in court
bouillon bereid, 35. Wie per se Zeeuwse
kreeft wil, moet die bestellen. Vis is als van
ouds de hoofdmoot bij Solskin, dat bekend
staat om zijn scholbereidingen. Schol is nu
even buiten seizoen, maar er is wel kabel
jauwfilet met grove Dyon mosterdsaus
16,50), Zeeuws vispannetje met Zeeuwse
vissoorten in een saus met koriander
17,50), gebakken paling 17,50), gepo
cheerde zalm met asperges en Hollandaise-
saus 18,50), spies van zalm en zeeduivel
op een bedje van tagliatelle met tomatenba-
silicumsaus 18,50) en zeebaarsfilet op as
perges, zeegroenten en garnalen met kreef
tensaus 20,95).
Veel variatie vertonen ook de vleesgerech
ten: Hollandse biefstuk en varkenshaas (bei
de 16,50), gewokte parelhoenreepjes
17,50), eendenborst met asperges
18,50, lamskoteletjes 19,50) en tourne-
dos met rode wijn-sjalotsaus 22,50).
Tot slot een voortreffelijke crème brulée
met rabarbercompöte en kaneelijs 6).
Rest nog te melden dat de huiswijn, een vol-
aromatische Pinot Blanc van het huis Louis
Sipp (€17,50) bij kreeft en asperges mij heel
blij heeft gemaakt.
Restaurant Solskin
Boulevard Bankert 58
4382 AC Vlissingen
Tel. 0118-417350
Fax.0118-440072
www.solskin.nl
Keuken zeven dagen van de week geopend
van 12.00 tot 21.00 uur.
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex, pinnen,
geen chip
Kinderen: kinderkaart
Vegetarisch: gerechten van de kaart
Rolstoel: ja
Roken: niet gescheiden.
Glutenvrij: ja
Hele jaar 4 gangen jubileummenu voor 25
Keuzemenu 3 gangen 25,4 gangen 29,50
Drie hotelkamers