Percy maakt
vrouwen mooier
Genotvolle reis door smakelijk Rome
Bierkoeler
Tasje
Kasteel
Voetbal
Vrolijke voorjaarstassen
zaterdag 15 april 2006 Wil
Hij was dé verrassing
van de Dutch Fashion
Week, afgelopen januari.
Hij geldt als hét talent na
Viktor Rolf. Hij is al te
koop in diverse steden en
opent binnenkort zijn eigen
zaak. Het gaat razendsnel,
voor Percy Irausquin. „Al
les wat ik wil, gebeurt."
Percy, Percy Irausquin. De
naam moet even bezinken
voor hij blijft hangen. Antilli
aanse ouders, Baskische voorou
ders, dan krijg je dat. Maar in
eens is hij er, en ineens kan nie
mand in Nederland Modeland
meer om hem heen. De man ach
ter de naam is een charmante
modeontwerper, 36 jaar geleden
geboren in Oranjestad. Een
'echt red carpet beast' noemt hij
zich. Iemand met een rodelo
per-obsessie, iemand met het
verlangen om celebs als Jenni
fer Anniston en Halle Berry te
kleden op feestjes a la de Oscar
uitreiking. Perqy's bruine ogen
flonkeren. „Dat zou ik zó graag
willen. Daar ga ik voor."
Hoe snel kan het gaan? In Neder
land heeft hij de rode lopertjes
al in zijn bereik, terwijl hij nog
niet eens een jaar aan de weg
timmert met zijn eigen mode
lijn. Bekende Nederlanders als
Katja Schuurman, Bridget
Maasland, Leontine Borsato en
Daphne Bunskoek lopen al met
hem weg. Letterlijk. „Ja, die le
nen wel eens een jurk. Of ze ko
pen hem. Nu alleen Maxima
nog."
Mooier
Vraagje: waarom gaat Percy zo
hard7 Wie zijn laatste twee col
lecties ziet, weet het antwoord.
Percy maakt vrouwen mooier.
Maar zo simpel is het niet. Per
cy: „Ik laat geen vrouw iets pas
sen zonder hakken eronder.
Mijn ontwerpen kunnen niet
zonder."
Plij haalt een paar goudkleurig
gehakte muiltjes tevoorschijn.
„Als ze die draagt, wordt ze ie
mand anders. De vaak diep ver
borgen vrouwelijkheid komt
naar boven. Die heeft elke
vrouw in zich, hoor, alleen moet
het er wel uit komen." Wat zijn
stijl van die van anderen onder
scheidt, is volgens hem de toe
voeging van de 'chispa': Antilli-
aans voor vonk.
In zijn collecties die dit jaar te
koop zijn, de Belle du Jour voor
de eerste helft en de Supernova
voor het najaar, is de vrouwe
lijkheid zintuiglijk. Glanzende
stoffen als zijde organza; kleu
ren als onverbloemd rood, fel ro
ze en geler dan geel; en dan ook
nog eens tule, heel veel tule ('al
lemaal door mij met de hand ge
maakt'): de vaak diep uitgesne
den jurken, rokken, blouses en
pantalons van Percy zijn - in
één woord - sexy. De hitsige
nummers van Prince die zijn
jongste show muzikaal omlijs
ten, onderstrepen dat nog eens.
Blijkbaar is Nederland daaraan
toe, aan die vervrouwelijking
van de mode. Percy ziet het wat
bi'eder. „Mode is internationaal
geworden. Kijk maar in de bla
den, naar de shows."
Zelf heeft hij meerdere invloe-
i
Ontwerpen uit de collectie van Percy Irausquin (linksboven).
den ondergaan, zoals die van
zijn oma, zijn moeder, zijn vijf
zussen op Aruba; die van Chris
tian Lacroix, op wiens atelier
hij echt het ambacht leerde; en
niet te vergeten die van coutu
rier Christobal Balenciaga
(1895-1972).
Misschien is Percy wel een Ba
lenciaga de Tweede? „Dat is de
mooiste titel die ik me voor kan
stellen", zegt hij.
Percy droomt, hardop, en werkt
door, keihard. Het verschil met
veel andere coming couturiers is
dat zijn dromen worden verwe
zenlijkt. Met dank aan Steve te
Pas, die hem vorig jaar ontdekte
en hem meteen inlijfde bij diens
modegroep Moshi Moshi in Am
sterdam. „En zonder Viktor
Rolf was het ook nooit gebeurd;
hun succes heeft mij en anderen
enorm gemotiveerd."
Percy's prêt-a-porter collectie
hangt vanaf dit voorjaar in
Haarlem, Rotterdam, Amster
dam, Utrecht en Breda. Eind
mei, hooguit begin juni opent
hij zijn eigen atelier annex win
kel in Amsterdam. „Alles wat ik
wil, gebeurt", zegt hij, terwijl
hij het zelf nog maar amper ge
looft. Het is toch echt waar.
Annelies Vlaanderen
Lekker ontbijten met een piz
za bianca op de hoek van
het Piazza Navone; smeuïge ge
stoofde ossenstaart slurpen in
een rommelig-drukrestaurant
in Trastevere; genieten van kis
ten vol zongenjpte courgettes,
knapperige kroppen puntarella
en rijpe paarse artisjokken op
de Campo dei Fiori.
De geuren en kleuren van eer
lijk en lekker eten dringen zich
vanuit alle hoeken op, vanuit de
trattoria's in smalle steegjes of
de kraampjes op een van de vele
marktplaatsjes van Rome.
Terwijl de Toscaanse keuken in
ternationaal triomfen viert,
moet die van Rome nog ontdekt
worden. En die keuken is de
moeite waard: al sinds de oud
heid staat Rome bekend als lek-
kerbekkencentrum. Toegege
ven, tegenwoordig is het Ro
meinse menu wat eenvoudiger,
omdat in de loop der eeuwen ele
menten van la cucina povera
('arme keuken') de plaats ingeno
men hebben van de verfijnde me
nu's van keizers en pausen.
Maar de overdaad blijft.
Speurtocht
Dat blijkt ook uit het boek Heer
lijk Rome van Sara Manuelli.
De schrijfster, geboren op ruik-
afstand van de markt van Cam
po dei Fiori ('Bloemenmarkt')
en tegenwoordig beurtelings
woonachtig in Londen en Rome,
gaat op speurtocht naar de culi
naire geheimen van de Italiaan
se hoofdstad.
En ze komt heel veel lekkere din
gen tegen. De Romeinse keuken
wordt volgens haar door drie in
vloeden bepaald. In de eerste
plaats die van de joodse gemeen
schap,de oudste van Europa: uit
de zeventiende en achttiende
eeuw dateren de friggitori, de
joodse straathandelaren die een
voudige hapjes maakten door al
lerlei producten door beslag te
halen en te frituren.
De tweede invloed komt uit de
streek Lazio, rondom Rome,
waar klassiekers als de spaghet
ti carbonara (met eieren en pan-
cetta) en de pasta amatriciana
vandaan komen. Tenslotte is er
de invloed van het slachthuis: in
de oude wijk Testaccio werden
vroeger werknemers deels uitbe
taald in slachtafval. En vanuit
de liefde voor alle soorten vlees
ontstond de heerlijk geconcen
treerde smaak van gestoofde co
da (ossenstaart) of trippa alla
romana (pens, gekruid met pe
permunt en pecorino).
Heerlijk Rome is een gastrono
mische tour langs de Romeinse
keuken, via winkels, restau
rants, producenten en
chef-koks. Sfeerfoto's en de per
soonlijke notities van Manuelli
maken het tot een genotvolle
ontdekkingsreis door smakelijk
Rome.
Jacques Hermus
Sara Manuelli, Heerlijk Rome
(uitgeverij Inmerc,160 blz.,
19,95 euro
CIPOLLINE IN AGRODOLCE
(Zoetzure uien)
Een klassieke Romeinse contor-
no (bijgerecht) die het goed doet
bij vlees. De zoetzure smaak is
een overblijfsel uit de Romeinse
keuken van de oudheid.
Ingrediënten: 300 gr. sjalotten
of kleine uien, heel gelaten klein
beetje olijfolie 2 laurierblaadjes
1 eetl. suiker 0,8 dl. witte wijn
azijn.
Bereiding: Bak de sjalotten
bruin in een pan met een beetje
olijfolie en de laurierblaadjes.
Roer er de suiker en de witte
wijnazijn door. Laat de uitjes,
terwijl je blijft roeren, op
matig tot laag vuur zachtjes ko
ken tot ze gekarameliseerd zijn -
10 tot 15 minuten. Verwijder
voor het serveren de laurier
blaadjes. De uitjes kunnen zo
wel warm als koud opgediend
worden,
De thuistap beleeft sinds de intro
ductie in 2004 een gestage opmars.
Inmiddels zijn er ruim 200.000
exemplaren verkocht van de con
currerende merken Krups en Phi
lips. Ook de bierbrouwers deden
goede zaken. Zo'n vier miljoen
vaatjes werden inmiddels ver
kocht. In het gebruik doemde wel
een praktisch probleem op. Hoe
houd je de fustjes koel? Want in de ]j
koelkast nemen ze onhandig veel
ruimte in. Solitaire, producent van
mooie design-apparaten, komt met
de oplossing. Dat is de CoolTender,
een ronde koelkast waar je de BeerTender of Perfect Draft op kunt
zetten. Hij biedt plaats aan twee of drie vaatjes, afhankelijk van het
merk. Bovendien kunnen er twaalf blikjes fris in. De CoolTender is
leverbaar in twee modellen, met een buitenzijde van geborsteld
roestvrij staal of van zilvermetallic. De prijs is 450 euro.
Samsung en Rodrigo Otazu kunnen het goed met elkaar vinden. Eex--
der maakte de bex-oemde designer een kettinkje voor een mobieltje,
dat vervolgens niet aan te slepen was. Nu heeft hij zich gestox-t op
een soort tasje met armband voor de slanke P300. Het hippe tasje is
ontworpen in leer en jeansstofEr is keuze uit onder meer 'trendy
pink', 'gold' of 'brown'. De Samsung P300 kost mét 'verpakking'
579 euro.
Vroeger waanden \ye ons kasteel-
Heer in grote kartonnen dozen die
we snijdend en knippend vormga
ven en inrichtten. Op dat idee heeft
Ikea al eens voortgeborduurd. Nu
komen dankzij de webwinkel Tren
dy Speelgoed en Villa Carton de
kartonnen bouwsels weer tevoor
schijn. Het eerste product is het
Kasteel van Karton. Het is in we
zen een grote kleurplaat, waarbij
de schouw al is ingetekend. Kinde
ren kunnen naar hartelust kleuren
en kliederen. De vloer van het kas
teel is een vierkante meter, de hoog
te 1.34 meter. Een kasteel kost
39,50 euro, inclusief verzendkos
ten.
Zie ook www.trendyspeelgoed.nl
en www.villacai'ton.com
De mooiste aanloop naar het WK Voetbal is misschien wel het boek
werk Het mooiste van de World Cup. Daarin de geschiedenis van
het wereldkampioenschap voetbal, vanaf de eerste in Ux-uguay (in
1930 gewonnen door het gastland) tot en met 2002. De uitneembare
docxxmenten zoals Panini-plaatjes, foto's, posters en entreekaartjes
maken het boekwei'k alleraardigst. Het mooiste komt van Kos-
mos-Z&K Uitgevers, dat er 39,95 euro voor rekent.
Nu het voorjaar eindelijk is aangebroken is het ook weer tijd
voor vrolijke kleurtjes, dachten ze bij tassenproducent Picard.
De vooxjaarscoilectie omvat tassen met van die heerlijke zoete tie
nerkleurtjes en motieven die verwijzen naar ontluikende bloemen
en palmstranden. Bij de laatste zijn bamboe en rieten hengsels favo
riet.
De met appeltjes bedrukte tas komt op 27,95 euro, de x-ose en tur
quoise op 49,95 euro.