PZC Eén kruidnagel symboliseert de keuken van Jannis Brevet Pasen krijgt een kleurtje over de tafel Het beschilderde ei draaft Redactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail:redactie@pzc.nl Postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 15 april 2006 Eieren beschilderen is een beetje uit, zeker dat kunst zinnige, gedetailleerde werk. Paasdecoraties in felle kleuren waarin piepschuimen eivormen zijn verwerkt, dat is de nieuw ste trend. Aldus Pim Workel, die een handvaardigheidswin kel bestiert, met een speciale hoek met paasartikelen. Het loopt er al enkele weken storm, want paasdecoraties maken is de laatste jaren weer helemaal in. Tempex, oftewel piepschuim, is volgens Workel een groot succes. „Het is een ge makkelijk materiaal, voor ieder een geschikt om mee te werken. Bovendien leent het zich voor originele kunstwerken. Je kunt twee eierhelften tegen elkaar klikken en beschilderen, uitsnij den of met veertjes beplakken, maar je kunt ook halve eieren op een doek plakken, zodat een bijzonder schilderij ontstaat." Doek Fantasievolle paaseieren. foto's Charel van Tendeloo Zo nu en dan krijg ik reacties van lezers: dat uit eten gaan zo duur is geworden, dat koks op een voetstuk worden geplaatst. Laatst nog kreeg ik het verwijt vooral te schrijven over toprestaurants. Ten onrech te, want eetcafés en strandpaviljoens schuw ik niet, mits er op een inspirerende wijze wordt gekookt en opgediend. Onlangs gaf een broodje roti van een Suri naams stalletje op het Amsterdamse Water- looplein me een blij gevoel, maar ik ken ook mensen die een jaar sparen om bij een res taurant met drie sterren te gaan eten. Dat is voor hen een feest. Laatst at ik op de bloemenmarkt in Amster dam bij Indonesisch restaurant Sampurna dunchmenu 7,50) een eenvoudige lontong di dapur die het hele tafeltje vulde. In de saus van de sateh kambing trof ik een half nmoentje aan dat het gerecht een heerlijke frisheid gaf. Dat halve lemmetje maakt Sam- purna voor mij onvergetelijk. opent assis'tent-maïtre Ferry van der Sluis voor mij de deur van Manoir Res taurant Inter Scaldes in Kruiningen, een we reld van verschil, mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Die keer dat patron-cuisi- nier Jannis Brevet in de Helianthushoeve in Brabant een met veel specerijen gekruide Zeeuwse ui presenteerde zal ik nooit verge ten. De Zuid-Bevelandse kok is befaamd om zijn specerijenmengsels. Eén enkele kruidnagel vormt vandaag voor mij de sym boliek van de keuken van Inter Scaldes. Het na een desastreuze brand enkele jaren terug uit zijn as herrezen restaurant is licht en met de ronde tafels en comfortabele kuip- stoelen in de serre feestelijk en stijlvol, ter wijl Jannis en Claudia Brevet met hun staf een gemoedelijke sfeer weten te creëren. Zeeland laat hier zijn meest gastvrije ge zicht zien. Belgische gasten beginnen hier met een glas Champagne, ik met een aperitief van vruch tensappen en -siropen. Het driegangen lunchmenu van 55 is een aanrader, maar gastvrouw Claudia Brevet beveelt me het Menu Sens et Saveur aan. Dit, vrij vertaald, zinnestrelende menu telt zes gangen, de amuse en de koffie niet meegerekend, wis selt dagelijks van samenstelling, kost 115 en houdt me ruim drie uur van de straat. Na verschillende aperitiefhapjes waaronder soesjes gevuld met Zwitserse kaas, een drie luik met rillette van gerookte witvis en tuin kruiden, een carré van ganzenlever onder gelei van Pedro Ximenez van 1827 en een praliné van eigeel en basilicum met een kro kant korstje komt de eigenlijke amuse, een bruine eierschaal gevuld met een royale van bleekselder, daarop een laagje bananencompöte en een dakje van bleeksel- derschuim, in de oven bereid op lage tempe ratuur. Dan volgt de ene verrassing na de andere. Eerst twee bereidingen van gemarineerde ganzenlever, één rechthoekje dooraderd met bittere chocolade en een tweede gecom bineerd met paling. Verbluffende combina ties, waarbij smaken samensmelten tot een nieuwe. Martre-sommelier Arnold Zwart kruis schenkt er een iets zoete (moelleux) Vouvray bij en zoals hij ook bij de volgende wijnen zal doen, vertelt hij over de afkomst van de wijn en waarom hij past bij het ge recht. Een glanzend witte moot gegrilde tarbot straalt me vervolgens toe vanuit een diep bord, dat lijkt op een omgekeerde hoge AAN TAFEL Rien van Reems hoed. Er bovenop een groene asperge met oranje snippers van Maltezer sinaasappels. Assistent-maïtre Ferrie van der Sluis do seert er een jus van stokvis met foelie over. De wijn is een Bordeaux, Chateau Roque fort 2004, gemaakt van de Sauvignon Blanc en de Sémillon-druif. Dan opent Ferrie van der Sluis een met deeg afgesloten St. Jacobsschelp, laat mij het aroma opsnuiven en zet me de in eigen sappen net gegaarde coquille, bekroond met een schijfje wintertruffel voor in een zilve ren pannetje. Met de Chardonnay Sharsj van Livio Felluga uit Friuli erbij geniet ik met geloken ogen. De handelingen aan tafel vormen een stukje theater. De filet van Zeeuws zuiglam uit Ar- nemuiden - alleen in april, daarna wordt het Pyrenees lam - wordt losgesneden uit een korst van zoutdeeg. Smeltend zacht is het vlees, de jonge tuinboontjes hebben beet en de purees van pastinaak en dadels zijn smeuïg en smaakvol. De wijn is een Bour gogne Pinot Noir, Cuvée Numéro 12003 van Dominique Laurent. Het zoete einde nadert: sneeuw ei met kruid nagel, ananas-basilicum compote, thee-ijs van Lapsang Souchong. De combinatie kruidnagel en zoet is helemaal Jannis Bre vet die tovert met specerijen op een subtiele manier. Het menu is evenwichtig opge bouwd met tot slot balkjes van chocolade gevuld met vanillecrème met gesuikerd ko rianderblad en rabarbercompöte en een bol letje zoethoutijs. Prachtige patisserie. Heer lijk met dessertwijn Etim 2002. Verema Tar- dana uit Monsant in Spanje. Ook het Menu Relais Chateaux, 4 gangen voor 75, wisselt dagelijks en Paaszondag en -maandag serveei't Inter Scaldes een tra ditioneel Paasmenu vanaf 75. Manoir Restaurant Inter Scaldes Zandweg 2 4416 NA Kruiningen Tel. 0113-381753 Fax.0113-381763 www.interscaldes.nl Gesloten op maandag en dinsdag (uitgezon derd feestdagen) Creditcards: Visa, Mastercard, Amex, Di ners Club Kinderen: aangepaste gerechtjes Vegetarisch: ja Rolstoel: ja Roken: bij voorkeur in lounge Glutenvrij: tevoren aangeven Zonder eieren geen Pa sen. Maar zonder paas- tak of paasboeket even min. Steeds vaker wordt Pasen aangegrepen om huis en terras uitbundig te versieren met vrolijke voor jaarsboden. Over de nieuw ste trends op het gebied van groendecoraties. Nee, een symbolische bete kenis heeft de paastak niet. De grillig gevormde tak van de kronkelhazelaar of kronkelwilg komt in de bijbel se noch in de oud-Germaanse geschiedenis voor. Toch staat hij met Pasen overal te pron ken met eieren en figuurtjes. De tak is bovenal een bood schapper van het voorjaar. Voorwaarde is natuurlijk wel dat hij past in het interieur. Maar volgens Sabine Veld- scholten, decoratrice bij een tuincentrum, zijn ze er in zo veel stijlen dat dat geen pro bleem meer hoeft te zijn. Ze wijst op een verzameling bak ken in een hoek van het tuin centrum. Op het eerste gezicht herken je in de felgekleurde twijgen niet direct deiotën van kronkelhazelaar of wilg. „Te genwoordig worden naturel paastakken nog maar mondjes maat verkocht", legt Sabine uit. „De meeste takken zijn door een verf bad gehaald. En dit voorjaar zijn vooral de felle pastels in, zoals geel, oranje, aqua, fuchsia, limegroen, wit en paars." Riet Zo'n felgetinte bos takken heeft eigenlijk geen versiering meer nodig; ook zonder is hij al blikvanger genoeg. Sommi ge paastakken kunnen zelfs niet eens versierd worden. Zo als de machinaal gevormde spi ralen van riet, die je als een ge- styleerd object in een vaas of fles kunt zetten. Of de berken- takken, die in felgekleurde bos jes worden aangeboden, en die vaak worden gebruikt in een paasboeket of -arrangement." En dat laatste gebeurt steeds vaker. Want Pasen, dat is het huis versieren met groen, met typische lentebodes. „Dat kun nen royale boeketten zijn met voorjaarsbloemen als narcis sen en tulpen, maar ook com plete voorjaarsairangementen, met behalve bloemen en groen ook allerlei andere decora ties." Helemaal 'in' zijn wat dat be treft houten dienbladen in de vorm van een ouderwetse man- gelbak, die opgemaakt met bloeiend materiaal en voor jaarsartikelen, op de eet- of sa lontafel worden gezet. Varia ties daarop zijn manden van riet of kokos, terracotta potten en zinken emmers. Mogelijkheden genoeg, ook in de ingrediënten voor zo'n ar rangement: mos en buxustak- jes, met daartussen potjes nar- Het mooiste effect ontstaat vol gens hem door een doek te vooi- zien van een laag plakkaatverf of acrylverf, en daar een gemar- merde eierhelft op te plakken. „Een gemarmerd ei maak je heel eenvoudig met de verfsoort, easy marble. Je druppelt er wat van in een bak water en doopt daar het ei aan een satéprikker in, dat is alles." Bruynzeel haakt in op de interesse voor kunststofeieren met een nieuwe bewegende variant: het wande lend ei. Beschilder een wit kunststof ei met de bijgeleverde verf, draai het even om en hopla, het ovaal draaft over de ontbijttafel. Voor het beschilderen van paas eieren is er speciale 'eetbare' ëi- erverfMet plakkaatverf kan het ook. Die dringt wel een beet je door de schaal heen, maar dat is zeker niet schadelijk, zegt Workel. Azijn Voor wie nog op 'ouderwetse' wijze hardgekookte eieren wil versieren zijn er diverse moge lijkheden, waai'van plakplaatjes en eierverf het gemakkelijkst zijn. Om eieren een lichte tint te geven kun je ze een kwartier ko ken in water met een beetje azijn en natuurlijke producten zoals spinazieblaadjes (groen), geraspte biet (roze), geraspte wortel of sinaasappelschil (oran je), saffraan (geel) of stei'ke kof fie (bruin). Extra vrolijk zijn eie ren met een grappig gezicht. Het kan zelfs nog aangekleed worden met een mutsje, strik of boordje. Altijd goed voor een gulle kindei'lach. Enkele prijzen: tempex ei 8 cm 0,70 euro, tempex ei 20 cm 1,70 euro, wandelend ei 2,50 euro, doek 3 euro, zeven potjes verf 12,85 euro, eierverf 1,50 euro. Alice Plekkenpol cissen, krokussen, tulpen, hya cinten of blauwe druifjes. Of voorjaarsbloeiers als primu la's, api-illetjes en viooltjes, in combinatie met bijvoorbeeld rustieke kaarsen of theelicht jes. Vlinder Wat er beslist niet aan mag ont breken, is een vlinder. Ze zijn momenteel in allerlei varian ten verkidjgbaar, teer, van gaas, en stevig, van kokos of metaal, met een spanwijdte van bijna een halve meter. Niet alleen het interieur wordt opgevi'olijkt met Pasen, ook het terras en de entree worden versierd, met potten met bol len, manden met viooltjes of lentearrangementen, „Zelfs al is het dan geen mooi weer met Pasen, als je naar buiten kijkt zie je toch iets vrolijks. De tuin mag dan nog in wintertooi staan, het voorjaar staat voor je neus". Kitty van Gerven

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 39