PZC
Eén kruidnagel symboliseert de keuken van Jannis Brevet
Pasen krijgt een
kleurtje
over de tafel
Het beschilderde ei draaft
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 15 april 2006
Eieren beschilderen is een
beetje uit, zeker dat kunst
zinnige, gedetailleerde werk.
Paasdecoraties in felle kleuren
waarin piepschuimen eivormen
zijn verwerkt, dat is de nieuw
ste trend. Aldus Pim Workel,
die een handvaardigheidswin
kel bestiert, met een speciale
hoek met paasartikelen. Het
loopt er al enkele weken storm,
want paasdecoraties maken is
de laatste jaren weer helemaal
in. Tempex, oftewel
piepschuim, is volgens Workel
een groot succes. „Het is een ge
makkelijk materiaal, voor ieder
een geschikt om mee te werken.
Bovendien leent het zich voor
originele kunstwerken. Je kunt
twee eierhelften tegen elkaar
klikken en beschilderen, uitsnij
den of met veertjes beplakken,
maar je kunt ook halve eieren
op een doek plakken, zodat een
bijzonder schilderij ontstaat."
Doek
Fantasievolle paaseieren.
foto's Charel van Tendeloo
Zo nu en dan krijg ik reacties van lezers:
dat uit eten gaan zo duur is geworden,
dat koks op een voetstuk worden geplaatst.
Laatst nog kreeg ik het verwijt vooral te
schrijven over toprestaurants. Ten onrech
te, want eetcafés en strandpaviljoens schuw
ik niet, mits er op een inspirerende wijze
wordt gekookt en opgediend.
Onlangs gaf een broodje roti van een Suri
naams stalletje op het Amsterdamse Water-
looplein me een blij gevoel, maar ik ken ook
mensen die een jaar sparen om bij een res
taurant met drie sterren te gaan eten. Dat is
voor hen een feest.
Laatst at ik op de bloemenmarkt in Amster
dam bij Indonesisch restaurant Sampurna
dunchmenu 7,50) een eenvoudige lontong
di dapur die het hele tafeltje vulde. In de
saus van de sateh kambing trof ik een half
nmoentje aan dat het gerecht een heerlijke
frisheid gaf. Dat halve lemmetje maakt Sam-
purna voor mij onvergetelijk.
opent assis'tent-maïtre Ferry van
der Sluis voor mij de deur van Manoir Res
taurant Inter Scaldes in Kruiningen, een we
reld van verschil, mijn verwachtingen zijn
hoog gespannen. Die keer dat patron-cuisi-
nier Jannis Brevet in de Helianthushoeve in
Brabant een met veel specerijen gekruide
Zeeuwse ui presenteerde zal ik nooit verge
ten. De Zuid-Bevelandse kok is befaamd
om zijn specerijenmengsels. Eén enkele
kruidnagel vormt vandaag voor mij de sym
boliek van de keuken van Inter Scaldes.
Het na een desastreuze brand enkele jaren
terug uit zijn as herrezen restaurant is licht
en met de ronde tafels en comfortabele kuip-
stoelen in de serre feestelijk en stijlvol, ter
wijl Jannis en Claudia Brevet met hun staf
een gemoedelijke sfeer weten te creëren.
Zeeland laat hier zijn meest gastvrije ge
zicht zien.
Belgische gasten beginnen hier met een glas
Champagne, ik met een aperitief van vruch
tensappen en -siropen. Het driegangen
lunchmenu van 55 is een aanrader, maar
gastvrouw Claudia Brevet beveelt me het
Menu Sens et Saveur aan. Dit, vrij vertaald,
zinnestrelende menu telt zes gangen, de
amuse en de koffie niet meegerekend, wis
selt dagelijks van samenstelling, kost 115
en houdt me ruim drie uur van de straat.
Na verschillende aperitiefhapjes waaronder
soesjes gevuld met Zwitserse kaas, een drie
luik met rillette van gerookte witvis en tuin
kruiden, een carré van ganzenlever onder
gelei van Pedro Ximenez van 1827 en een
praliné van eigeel en basilicum met een kro
kant korstje komt de eigenlijke amuse, een
bruine eierschaal gevuld met een royale van
bleekselder, daarop een laagje
bananencompöte en een dakje van bleeksel-
derschuim, in de oven bereid op lage tempe
ratuur.
Dan volgt de ene verrassing na de andere.
Eerst twee bereidingen van gemarineerde
ganzenlever, één rechthoekje dooraderd
met bittere chocolade en een tweede gecom
bineerd met paling. Verbluffende combina
ties, waarbij smaken samensmelten tot een
nieuwe. Martre-sommelier Arnold Zwart
kruis schenkt er een iets zoete (moelleux)
Vouvray bij en zoals hij ook bij de volgende
wijnen zal doen, vertelt hij over de afkomst
van de wijn en waarom hij past bij het ge
recht.
Een glanzend witte moot gegrilde tarbot
straalt me vervolgens toe vanuit een diep
bord, dat lijkt op een omgekeerde hoge
AAN TAFEL
Rien van Reems
hoed. Er bovenop een groene asperge met
oranje snippers van Maltezer sinaasappels.
Assistent-maïtre Ferrie van der Sluis do
seert er een jus van stokvis met foelie over.
De wijn is een Bordeaux, Chateau Roque
fort 2004, gemaakt van de Sauvignon Blanc
en de Sémillon-druif.
Dan opent Ferrie van der Sluis een met
deeg afgesloten St. Jacobsschelp, laat mij
het aroma opsnuiven en zet me de in eigen
sappen net gegaarde coquille, bekroond met
een schijfje wintertruffel voor in een zilve
ren pannetje. Met de Chardonnay Sharsj
van Livio Felluga uit Friuli erbij geniet ik
met geloken ogen.
De handelingen aan tafel vormen een stukje
theater. De filet van Zeeuws zuiglam uit Ar-
nemuiden - alleen in april, daarna wordt
het Pyrenees lam - wordt losgesneden uit
een korst van zoutdeeg. Smeltend zacht is
het vlees, de jonge tuinboontjes hebben beet
en de purees van pastinaak en dadels zijn
smeuïg en smaakvol. De wijn is een Bour
gogne Pinot Noir, Cuvée Numéro 12003
van Dominique Laurent.
Het zoete einde nadert: sneeuw ei met kruid
nagel, ananas-basilicum compote, thee-ijs
van Lapsang Souchong. De combinatie
kruidnagel en zoet is helemaal Jannis Bre
vet die tovert met specerijen op een subtiele
manier. Het menu is evenwichtig opge
bouwd met tot slot balkjes van chocolade
gevuld met vanillecrème met gesuikerd ko
rianderblad en rabarbercompöte en een bol
letje zoethoutijs. Prachtige patisserie. Heer
lijk met dessertwijn Etim 2002. Verema Tar-
dana uit Monsant in Spanje.
Ook het Menu Relais Chateaux, 4 gangen
voor 75, wisselt dagelijks en Paaszondag
en -maandag serveei't Inter Scaldes een tra
ditioneel Paasmenu vanaf 75.
Manoir Restaurant Inter Scaldes
Zandweg 2
4416 NA Kruiningen
Tel. 0113-381753
Fax.0113-381763
www.interscaldes.nl
Gesloten op maandag en dinsdag (uitgezon
derd feestdagen)
Creditcards: Visa, Mastercard, Amex, Di
ners Club
Kinderen: aangepaste gerechtjes
Vegetarisch: ja
Rolstoel: ja
Roken: bij voorkeur in lounge
Glutenvrij: tevoren aangeven
Zonder eieren geen Pa
sen. Maar zonder paas-
tak of paasboeket even
min. Steeds vaker wordt
Pasen aangegrepen om
huis en terras uitbundig te
versieren met vrolijke voor
jaarsboden. Over de nieuw
ste trends op het gebied
van groendecoraties.
Nee, een symbolische bete
kenis heeft de paastak
niet. De grillig gevormde tak
van de kronkelhazelaar of
kronkelwilg komt in de bijbel
se noch in de oud-Germaanse
geschiedenis voor. Toch staat
hij met Pasen overal te pron
ken met eieren en figuurtjes.
De tak is bovenal een bood
schapper van het voorjaar.
Voorwaarde is natuurlijk wel
dat hij past in het interieur.
Maar volgens Sabine Veld-
scholten, decoratrice bij een
tuincentrum, zijn ze er in zo
veel stijlen dat dat geen pro
bleem meer hoeft te zijn. Ze
wijst op een verzameling bak
ken in een hoek van het tuin
centrum. Op het eerste gezicht
herken je in de felgekleurde
twijgen niet direct deiotën van
kronkelhazelaar of wilg. „Te
genwoordig worden naturel
paastakken nog maar mondjes
maat verkocht", legt Sabine
uit. „De meeste takken zijn
door een verf bad gehaald. En
dit voorjaar zijn vooral de felle
pastels in, zoals geel, oranje,
aqua, fuchsia, limegroen, wit
en paars."
Riet
Zo'n felgetinte bos takken
heeft eigenlijk geen versiering
meer nodig; ook zonder is hij
al blikvanger genoeg. Sommi
ge paastakken kunnen zelfs
niet eens versierd worden. Zo
als de machinaal gevormde spi
ralen van riet, die je als een ge-
styleerd object in een vaas of
fles kunt zetten. Of de berken-
takken, die in felgekleurde bos
jes worden aangeboden, en die
vaak worden gebruikt in een
paasboeket of -arrangement."
En dat laatste gebeurt steeds
vaker. Want Pasen, dat is het
huis versieren met groen, met
typische lentebodes. „Dat kun
nen royale boeketten zijn met
voorjaarsbloemen als narcis
sen en tulpen, maar ook com
plete voorjaarsairangementen,
met behalve bloemen en groen
ook allerlei andere decora
ties."
Helemaal 'in' zijn wat dat be
treft houten dienbladen in de
vorm van een ouderwetse man-
gelbak, die opgemaakt met
bloeiend materiaal en voor
jaarsartikelen, op de eet- of sa
lontafel worden gezet. Varia
ties daarop zijn manden van
riet of kokos, terracotta potten
en zinken emmers.
Mogelijkheden genoeg, ook in
de ingrediënten voor zo'n ar
rangement: mos en buxustak-
jes, met daartussen potjes nar-
Het mooiste effect ontstaat vol
gens hem door een doek te vooi-
zien van een laag plakkaatverf
of acrylverf, en daar een gemar-
merde eierhelft op te plakken.
„Een gemarmerd ei maak je
heel eenvoudig met de verfsoort,
easy marble. Je druppelt er wat
van in een bak water en doopt
daar het ei aan een satéprikker
in, dat is alles." Bruynzeel
haakt in op de interesse voor
kunststofeieren met een nieuwe
bewegende variant: het wande
lend ei. Beschilder een wit
kunststof ei met de bijgeleverde
verf, draai het even om en
hopla, het ovaal draaft over de
ontbijttafel.
Voor het beschilderen van paas
eieren is er speciale 'eetbare' ëi-
erverfMet plakkaatverf kan
het ook. Die dringt wel een beet
je door de schaal heen, maar dat
is zeker niet schadelijk, zegt
Workel.
Azijn
Voor wie nog op 'ouderwetse'
wijze hardgekookte eieren wil
versieren zijn er diverse moge
lijkheden, waai'van plakplaatjes
en eierverf het gemakkelijkst
zijn. Om eieren een lichte tint te
geven kun je ze een kwartier ko
ken in water met een beetje
azijn en natuurlijke producten
zoals spinazieblaadjes (groen),
geraspte biet (roze), geraspte
wortel of sinaasappelschil (oran
je), saffraan (geel) of stei'ke kof
fie (bruin). Extra vrolijk zijn eie
ren met een grappig gezicht.
Het kan zelfs nog aangekleed
worden met een mutsje, strik of
boordje. Altijd goed voor een
gulle kindei'lach.
Enkele prijzen: tempex ei 8 cm
0,70 euro, tempex ei 20 cm 1,70
euro, wandelend ei 2,50 euro,
doek 3 euro, zeven potjes verf
12,85 euro, eierverf 1,50 euro.
Alice Plekkenpol
cissen, krokussen, tulpen, hya
cinten of blauwe druifjes. Of
voorjaarsbloeiers als primu
la's, api-illetjes en viooltjes, in
combinatie met bijvoorbeeld
rustieke kaarsen of theelicht
jes.
Vlinder
Wat er beslist niet aan mag ont
breken, is een vlinder. Ze zijn
momenteel in allerlei varian
ten verkidjgbaar, teer, van
gaas, en stevig, van kokos of
metaal, met een spanwijdte
van bijna een halve meter.
Niet alleen het interieur wordt
opgevi'olijkt met Pasen, ook
het terras en de entree worden
versierd, met potten met bol
len, manden met viooltjes of
lentearrangementen, „Zelfs al
is het dan geen mooi weer met
Pasen, als je naar buiten kijkt
zie je toch iets vrolijks. De tuin
mag dan nog in wintertooi
staan, het voorjaar staat voor
je neus".
Kitty van Gerven