De baas in het bedrijfsrestaurant Zanger van El Combo heeft echt iets te zeggen VIA, Jagende wolken boven rollende golven iy Zeeuwse chef lezers schrijven Extra ronde Hooi! Koorts kunst vrijdag 7 april 2006 doorRené Schrier De gehaktballen moesten blijven. Die mochten niet van de kaart ver dwijnen. Maar dat is waarschijnlijk "jde enige overeenkomst tussen een -iidoorsnee bedrijfskantine en het perso- neelsrestaurant van het Unilever-kan- "toor in Rotterdam. üVan de koffiejuffrouw tot de voorzit ster van de raad van bestuur: allemaal .schuiven ze regelmatig aan in het be- 'drijfsrestaurant. Met dien verstande 'dat de leden van de raad van bestuur ühun eigen restaurant hebben. Hun ";eten komt echter wel uit dezelfde keu- ken als dat van de andere medewer kers. Daar werken negen koks onder Hei ding van Evert Vermandel. "Vermandei woont tegenwoordig in Et sten-Leur, maar hij voelt zich Zeeuw Hn hart en nieren. Hij is geboren in Sas 'Syan Gent en kwam door een vakantie- jibaantje bij een mosselrestaurant in "Philippine in de horeca terecht. Het „leek hem wel een gezellig vak en daar- yom koos hij er voor om daar, via het ^toenmalig leerlingstelsel, in door te j-gaan. yZo werkte hij onder meer bij het fami- i.liehotel 'De la Bourse' in Sas van Gent, restaurant 'Zomerlust' in Axel ;':fdaar heb ik vooral hard leren wer den') en kwam hij dankzij zijn toenma lige leraar aan de streekschool, Cor Bfereeke, terecht bij Ben Willemsen, f.die toen nog in de 'Gespleten Ar ent' in Middelburg zat. "Willemsen beschouwt hij nog steeds als een van zijn inspiratoren en leer- 'imeesters: „Daar maakten we destijds galles zelf. Van gerookte zalm tot bon- Dons. Daar heb ik geleerd wat smaken 'Ozijn." Vervolgens kwam Vermandei in ,(dehostellerie Schuddebeurs bij de fa milie Arkenbout terecht. In dat restau rant werkte chef-kok Jaap Tanis, die weer Cas Spijkers kende die toen in de Evert Vermandei in de keuken van het kantoor van Unilever in Rotterdam, waar elke dag voor 700 tot 800 man een maal tijd wordt bereid. restaurant 'De Swaen' in Oisterwijk zat. De hostellerie ging namelijk in de winterperiode vijf weken dicht en de jonge Zeeuws-Vlaming had niet zo veel zin om zo lang met z'n armen over elkaar te zitten. Zo kon hij op sta ge bij Cas Spijkers, waarna hij hier nog drie jaar heeft gewerkt als chef de partL Na 'De Swaen' is hij in Zeeuws-Vlaan- deren korte tijd chef-kok geweest, maar achteraf was dat voor hem nog te vroeg, zo kijkt hij er nu zelf_op..te rug. „Op 22-, 23-jarige-leeftijcTmoet je je juist verder ontwikkelen en doorsto ten naar de toprestaurants. Dan moet je ervaring opdoen en je eigen stijl uit bouwen", zegt hij nu. Vermandei heeft nog wel even rondge keken om voor zichzelf te beginnen, maar het zou er op neerkomen dat hij meer voor de bank kwam te werken dan voor zichzelf. En vervolgens kwam in 1998 Unilever op zijn pad. Een oud-collega die hij nog van de pe riode bij Spijkers kende wist dat ze in het bedrijfsrestaurant van Unilever in Rotterdam een sous-chef nodig had den. Aanvankelijk was hij sous-chef voor het management en de raad van bestuur. Dat heeft hij vijf jaar gedaan, waarna de organisatie bij het bedrijfs restaurant veranderde en hij chef-kok voor het hele bedrijf werd. Hij komt wel eens collega's tegen die nogal lacherig doen als hij vertelt dat "hij in een bedrijfsrestaurant werkt. Vermandei roept dan maar eens gek scherend als hij weggaat: „Ik ga weer kroketten bakken." Verse producten Toch zijn er niet veel restaurants die 700 tot" 800 man per dag een maaltijd voorzetten die bereid is met verse pro ducten. Aan het eind van de middag zijn de koelkasten in de keuken van Unilever zo goed als leeg. Wat de koks aanbieden varieert van een luxe ont bijt tot een hoogstaand diner. En dan zijn er nog de diners die het manage ment voor relaties geeft. In het aan bod wordt ook gelet op de gezondheid van de collega's die in het bedrijfsres taurant komen eten. Die kunnen - als ze dat zelf willen - dagelijks kroketten nemen. Maar er is ook een overvloed aan verse salades, groenten en fruit, en keus uit verschillende hoofdgerech ten en zaken als vegetarische quiches. Elke dag iets anders op het menu. Dat alles natuurlijk wel tegen betaling. Af en toe komt er wel eens een ver zoek binnen om iets speciaals te doen. Meestal wordt daar wel op ingegaan. „Het is meestal makkelijk er om 'ja' te zeggen dan om 'nee' te zeggen. Als je 'nee' antwoordt op zo'n vraag, ga je vaak een moeilijker traject in dan wan neer je 'ja' zegt, dus kun je met wat im provisatie vaak net zo gemakkelijk op het verzoek ingaan", vertelt hij. Vermandei:„Vroeger als er bij de Swaen een ambassadeur kwam eten moest het hele bedrijf spie en span ge maakt worden. Hier is het iedere week wel een keer prijs. Als het niet de bur gemeester van Rotterdam is, dan is het wel een ambassadeur (deze week die van Canada) of een lid van het Ko ninklijk Huis." Versheid en hygiëne staan hoog in het vaandel. Dat hoort voor een restau rant heel normaal te zijn, maar voor Unilever gaat het nog wat verder. Het bedrijf doet voor een belangrijk deel in eten en kan het niet hebben dat ie mand ziek wordt van een maaltijd uit de bedrijfskeuken. Dus 's morgens ui terlijk om half acht staan de leveran ciers aan de poort en wordt gecontro leerd wat ze aanleveren en wat de vers heid en temperatuur zijn. In de keu ken werken negen koks, die met uit zondering van spoelen, wassen en poet sen alles zelf doen. Van het smeren van een belegd broodje tot de berei ding van een driegangenmenu. En als de gasten komen, staan ze ook aan de counter of lopen ze rond om tekst en uitleg te geven. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er doorgaans een 35-tal verschillende nationtalitei- ten in de Rotterdamse kantoren van het bedrijf werken. Met die nationali teiten en godsdiensten moet rekening worden gehouden. Dus als iemand wil weten of er varkensvlees in het eten zit, dan moet hij niet als antwoord krij gen: dat moet ik even aan mijn collega vragen. Als je voor Unilever kookt zou je ver wachten dat de eigen producten zo veel mogelijk in het eten verwerkt moeten worden. Die opdracht hebben de koks niet, maar producten als olijfo lie, mosterd en bijvoorbeeld ijs zijn vanzelfsprekend wel van Unilever. Een eigen restaurant staat niet meer op Vermandeis verlanglijstje. Hij is niet op zoek naar een ster van Miche- lin of naar een vermelding in een culi nair tijdschrift. Toch heeft hij met zijn collega's ook wel doelen. Hij is er bij voorbeeld niet ontevreden over dat hij tussen augustus 2005 tot en met de cember van het vorig jaar een zeer gro te toename van gasten kon noteren, met hetzelfde aantal personeelsleden. Want hoe goed Unilever ook voor zijn mensen zorgt en voor het materiaal waar ze mee moeten werken; het res taurant wordt gewoon gerund als een eigen bedrijf binnen een bedrijf met een eigen budget. Deze rubriek is uitsluitend bestemd voor reacties op de in de PZC ver schenen redactionele berichten, artikelen of commentaren. De reactie tijd beloopt uiterlijk 7 dagen. Plaatsing van bijdragen betekent niet dat de redactie de meningen en stellingen van de inzenders onderschrijft. Open brieven, oproepen, gedichten en anonieme inzendingen worden niet geplaatst. Bijdragen mogen niet langer zijn dan 250 woorden. De redactie behoudt zich het recht voor inzendingen te bekorten. Over ge weigerde brieven wordt niet gecorrespondeerd. Vrijwillig Fijn dat er mensen zijn die vrij willigerswerk doen en ook de op roep daartoe (PZC 24-3). Alleen jammer dat het moest gebeuren door een bepaalde groep men sen negatief in de schijnwerper te zetten, waardoor boosheid, agressie en afscheiding in plaats van verbondenheid is ontstaan. René Diekstra breekt in zijn co lumn een lans voor verbonden heid 'maar bereikt juist het te gendeel (PZC 31-3). Door iedere dag vijf minuten gedachten van liefde en vrede aan allen en alles te schenken, zal de verbonden heid met elkaar groeien en zal het omzien naar elkaar vanzelf sprekend worden. Els van Klinken Biggekerksestraat 41a Koudekerke Vrijwillig II De heer Diekstra tracht op nieuw medestanders te vinden voor zijn maatschappijhervor- mende ideeën. Wat is nu eigen lijk waardevol in het betoog van René? Hij vindt dat iedereen die ophoudt met in loondienst wer ken ervoor moet oppassen niet 'achter de geraniums' terecht te komen. Het is zaak dat men voe ling blijft houden met de samen leving. Het is goed en gezond zich ingeschakeld te weten, zich zelf te ervaren als volkomen deelnemer. Ieder, uiteraard, naar eigen inzicht en vermogen. De heer Diekstra kennen wij als een serieus mens die vooral lang durig heeft doorgeleerd maar niettemin nu in een iet of wat eenzijdig repertoire van betoog ondersteunende voorbeelden lijkt te vervallen. Op die voor beelden wordt hij afgerekend. Ie dereen, ook de zeilbootbezitter, ook de gepensioneerde reiziger, verricht vrijwilligerswerk. Diekstra kan zich ternauwer nood voorstellen hoeveel vor men die taken kunnen aanne men. Maar wat er ook onderno men wordt, het gebeurt op vrij willige basis. Helaas moet ik de heer Diekstra er misschien van verdenken dat hij bevoogdend, vingerheffend en politiek cor rect schrijft en spreekt. Is dat laatste het geval dan stel ik daar tegenover dat, wat dat betreft, wij gepensioneerden best wel het een en ander hebben meege maakt. Wij weten een dergelijke wijze van voorstellen uitstekend naar waarde te schatten. Dus, wil hij iets bereiken met zijn be toog, laat hij dan niet vrijwillig heid dringend willen opleggen op grond van zoiets eigenaar digs als.'morele plicht', die dan gedragqn zou worden door de absurde abstractie 'wij met zijn allen'. Vrijwilligheid heeft met intrinsieke motivatie te maken en niet met dwang. A.G. Vluggen Hoge Stelle 21 Nieuw- en Sint Joosland SEROOSKERKE - HooilKoorts houdt vanavond, (vrijdag) in Serooskerke (W) een extra voor ronde met hiphop-acts. De talen tenjacht voor beginnende bands kreeg dit seizoen een recordaan tal aanmeldingen. De organisa tie heeft daarom besloten om een week voor de finale een ze vende voorronde in te lassen. De rapgroepen RSG records, Zuidelijke Clicks, Uniqual re cords, Riff G en Grande Sqau- dra en de dansgroepen Extreme, FemaliciousZ en RADS krijgen vanavond de kans om een finale plaats te veroveren. De Hooi!Koorts-finale is op don derdag 13 april. Tijdens het jury beraad is er vanavond een optre den van 0118VIER. Deze' rap pers wonnen HooilKoorts in 2004 en hebben inmiddels de cd Flessenpost gemaakt. De voorronde van HooilKoorts begint om acht uur in De Zand- put in Serooskerke. dbor Rolf Bosboom VLISSINGEN - 'Langver wacht', zo omschrijft de band El Cpmbo haar nieuwe cd Zoveel Meur, die morgen wordt gepre senteerd. Zanger, gitarist en tekstschrijver Jaap van Boven moet er zelf om grinniken. „De cd is in elk geval langverwacht door onszelf." Het is het tweede volwaardige album van de Walcherse pop groep. Het vorige, Stroomop waarts, dateert al van vier jaar geleden. „Kort daarna zijn we wél de studio ingedoken, maar wg hadden eigenlijk niet genoeg repertoire. Het was nog niet uit gekristalliseerd", aldus Van Bo- Vjm, die samen met Marco Ver beven (bas) en Hans Walrave (drums, zang) de kern van El Combo vormt. Na een ruime periode van optre den en nummers schrijven werd een nieuwe poging gedaan, in de Avalanche Studio van Willy Ber- revoets in Oost-Souburg. „We hebben er een jaar over gedaan om alle nummers op te nemen. Het mixen had ook heel wat voe ten in de aarde. We wilden dat het een professioneel product zou worden. Voor je het weet ben je dan wéér een halfjaar ver der. We hebben er dus lang over gedaan, maar het moest precies zo worden als wij wilden." De zorg die aan de cd is besteed, is goed hoorbaar. Zoveel kleur bevat dertien nummers in een waaier aan stijlen, doordachte teksten en een puik geluid. „We zitten niet aan een format vast", zegt Van Boven. „We staan open voor alle invloeden. Elk liedje ontwikkelt zich spontaan, zon der vooropgezet plan. Ik begin wat te rammelen op mijn gitaar en Hans valt in. Als ik bijvoor beeld een calypso-achtig deun tje speel, pikt hij dat direct op. Alleen reggae ligt ons niet. Dat wordt toch weer pop of rock." El Combo zingt in haar moers taal, met de onmiskenbare, ka rakteristieke stem van Van Bo ven. „Ik zou het ook in het En gels kunnen, maar je kunt jezelf toch beter in je eigen taal uit drukken. Ik heb gewoon echt wat te zeggen, vind ik, en dat lukt het beste in het Neder lands." Zijn teksten hebben inderdaad net dat beetje meer, dat je dwingt om goed te luisteren. Het titelnummer is in grote lij nen zijn autobiografie, een her innering aan zijn kleurrijke jeugd. En als ik terugkijk naar die tijd en het beeld dat wordt gevormd dan is het tastbaarste bewijs xoaar niet aan wordt getornd mijn eigen existentie, El Combo, met (vlnr) Mark Verboven, Carlo Smolders, Jaap van Boven en Hans Walrave. het wezen van mijzelf en kom ik tot de conclusie het leven gaat vanzelf. Het is een van de hoogtepunten van de cd, samen met Verre neef en het slepende, indrukwek kende De haven, een nummer ge schreven naar aanleiding van het onverwachte overlijden in 2000 van Peter Snij kers, die deel uitmaakte van El Combo. Het laatste schip is allang vertrok ken de zon gaat op in 't achterland je pakt je spullen in, verlaat de haven die verzandt de haven die verzandt alle schepen zijn verbrand in de haven die verzandt. De presentatie van de cd, mor gen, betekent tevens het debuut van gitarist Carlo Smolders als vierde bandlid. „Ik had op het podium best een zware taak: zin gen, gitaar spelen, solo's. Daar om kon ik wel wat ondersteu ning gebruiken", verklaart Van Boven diens komst. „Op de cd staan ook enkele dubbele gitaar partijen, die we nooit live had den kunnen uitvoeren. Carlo is daarom een welkome aanvul ling. Met hem erbij merk je ook dat je sneller tot nieuwe num mers komt. Er is een goede inter actie." Creatief El Combo schuwt de ambitie niet. „We maken geen moeilijke muziek, die volgens mij best veel mensen kunnen waarderen. Het zou mooi zijn als we de cd op wat grotere schaal uit kon den brengen. Daarom willen we de er boer mee opgaan, probe ren ook buiten Zeeland op te tre den en wellicht een platenmaat schappij of een manager te inte resseren. Maar het is niet het al lerbelangrijkste. Dat is de mu ziek. Mijn ambitie is vooral het creatieve proces in de band aan de gang te houden en nog meer mooie nummers te maken." 'Zoveel kleur' wordt morgenavond gepresenteerd in strandpaviljoen Panta Rhei, Nolledijk, Vlissingen. Aanvang: 22.00 uur. Ook de band Pillars treedt dan op. De cd is verkrijgbaar via de ivebsi- te van de band. (www.elcombo.nl), de winkels van X-Ray in Goes en Vlissingen en tijdens optredens van El Combo. Galerie Het Oude Raadhuis in Burgh-Haamstede is het toneel van de expositie 'Zee'. foto Marijke Folkertsma door Ali Pankow BURGH-HAAMSTEDE - Drie hoofden duiken op boven het wateroppervlak. Drie zweni- iners wiens neuzen net over de gerimpelde golven scheren, trek ken de aandacht in galerie Het Oude Raadhuis in Burgh-Haam stede. Het betreft een werk van de Belgische beeldhouwer Mi chel Franssens als onderdeel van de nieuwe expositie die hier tot en met zondag 28 mei te zien is. 'Zee' is kort en krachtig de titel van deze tentoonstelling, waar bij galeriehoudster Willie Kort al inspeelt op de 'Week van de Zee' eind volgende maand. Naast het driedimensionale werk van Franssens omvat de expositie schilderijen van Fran- cien van Poppel en Maron Hil- verda. Beide kunstenaressen blijken geïnspireerd door hoge luchten, een woeste of spiege lende watervlakte en de lijn van de horizon als raakvlak van he mel en aarde. Ze werken alle- twee ook voornamelijk met acrylverf op doek. Toch verschil len hun uitingsvormen nadruk kelijk. Zo kiest Van Poppel voor het in terpreteren van wolken die in grote vaart voortjagen en zich spiegelen in het water. Zij visua liseert met zeegroene en diep blauwe tinten en grote schuim koppen de robuust rollende gol ven. Zij weet beweging te leg- gen in de vloedlijn die over het strand schuift en in de wind die de schuimvlokken over het zand verplaatst. 'Veel van hetzelfde' zou als kant tekening kunnen gelden. Een wellcome variant-biedt Van Pop pel dan ook met een vierluik waarin zij subtiel nog andere elementen van het strand heeft toegevoegd, zoals golfbrekers en meeuwen. Maron Hilverda vergroot speci fiek stenen langs de vloedlijn uit. Verder is de lijn van de hori zon vrijwel altijd aanwezig in haar schilderijen. Zij weet op knappe wijze te verbeelden hoe het licht over het landschap glijdt en daarmee verschillende sferen bepaalt. Zij plaatst de schoonheid van het kwetsbare tegenover de kracht van het eeu wige. Uitvergrote keien en pa len geeft zij met doordachte vormgeving en mooie kleurscha keringen de uitstralingen van kunstwerken op zich. Sculpturen Naast het genoemde beeld van de drie zwemmers, exposeert Mi chel Franssens in het Oude Raadhuis ook sculpturen geïn spireerd op het water van de zee. Blikvanger vormt 'Aange spoeld', een sculptuur van Bel gische hardsteen met een gekar telde bovenkant met daarop wat wier en keitjes, die de zee heeft achter gelaten. Franssens weet op een boeiende manier in meerdere varianten de rimpeling van golven, zand en lucht te verbeelden. Hij kiest voor subtiele veranderingen om weer te geven dat het aanzien van de kust elk ogenblik weer anders is dankzij licht, wind en water. Met een knappe combina tie van verschillende steensoor ten geeft de beeldend kunste naar zijn beeld op de tegenstel ling tussen oppervlak en ondoor dringbare diepte. De expositie 'Zee' bij galerie Het Oude Raadhuis is tot en met 28 mei geopend van donderdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur en iedere laatste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 47