PZC
Een goede oven
verdeelt de warmte
Patron Manon is de man van duizend smaken
Sportoutfit
Zeiltas
Baby's
Klokjes
AAN TAFEL
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 314460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 1 april 2006
Na een jarenlange con
currentiestrijd bundel
den Etna, Atag en Pelgrim
begin deze eeuw de krach
ten. Samen vertegenwoordi
gen ze bijna 300 jaar kook
cultuur in Nederland. Met
Etna, dat-dit jaar het 150-ja-
rig bestaan viert, als vaan
deldrager.
Een reclamebord van Etna uit 1935.
René van der Meer vertelt
het met zichtbare trots. Vo
rige eeuw nog beconcurreerden
de medewerkers van Etna, Atag
en Pelgrim elkaar, nu opereren
ze gebroederlijk onder één dak.
De afzonderlijke merknamen be
staan weliswaar nog steeds, de
bedrijfsleiding is gebundeld.
Het kantoor in Duiven, aan snel
weg Al2, is hypermodern. Even
als de eigen showroom, waar de
consument op uitnodiging een
kijkje kan komen nemen.
Etna, Atag en Pelgrim, drie
oer-Hollandse bedrijven die sa
men bijna 300 jaar kookcultuur
in Nederland vertegenwoordi
gen. Met Etna als vaandeldra
ger. Dit jaar viert het bedrijfson
derdeel dat jarenlang gezeteld
was in Breda het 150-jarig be
staan.
Bescheiden want eigenlijk mag
het een wonder heten dat Etna
nog bestaat. Net als Atag (sinds
1948) en Pelgrim (sinds 1921),
zijn het bedrijven die vooral in
de jaren tachtig gebukt gingen
onder het magere economisch
klimaat en daardoor bijna het
loodje legden.
Eerlijk is eerlijk. Directeur mar
keting Van der Meer (39) denkt
niet dat de bedrijven het zonder
de fusie hadden gered. In Neder
land zelf heeft het fusiebedrijf -
dat'officieel te boek staat als
AEP Home Products - welis
waar nauwelijks concurrenten,
in het buitenland des te meer.
AEG, Siemens, Smeg, Whirl
pool, het is een bescheiden
greep uit de merken die de Ne
derlandse markt overspoelen.
De drie Nederlandse merken
hebben daarom ieder een eigen
doelgroep. Pelgrim ontwikkelt
volgens Van der Meer met de
trend. De keukenapparatuur
van Atag heeft een tijdloze uit
straling, terwijl Etna het merk
is voor iedereen. „Voor jong en
oud, voor autochtoon en alloch
toon", aldus Van der Meer.
Die positie hangt nauw samen
met de geschiedenis van Etna.
„Fornuizen van het merk heb
ben in vrijwel alle Nederlandse
keukens gestaan. Het wordt nog
steeds geassocieerd met dege
lijk. Van dat gegeven proberen
we gebruik te maken. Ouderen
bijvoorbeeld zijn ontzettend kri
tisch. Wat we proberen te zeg
gen is dat ze met de apparatuur
van Etna weten wat ze krijgen."
Het beeld waarop het logo van Etna is gebaseerd.
De historie van Etna is onder an
dere gevat in het logo dat twee
fabrieksarbeiders laat zien die
een pan gloeiend heet gietijzer
dragen. Dit logo verwijst naar
ijzergieterij De Etna die in 1856
in Breda door Cornells Klep is
opgericht. Het bedrijf produ
ceert onder meer kachelonderde
len en dakramen. Pas zo'n zeven
tig jaar later komt de nadruk te
liggen op de productie van for
nuizen, kachels en toiletreser
voirs.
In de jaren dertig is het bedrijf
marktleider. En dat blijft het
tot halverwege de jaren zestig.
In 1966 rollen maar liefst
280.000 fornuizen van de band,
onder meer omdat Nederland
massaal overschakelt op aard
gas. Waarna het kwakkelen be
gint. Tot het eind van de vorige
eeuw volgt fusie na fusie. In
1976 sluit de ijzergieterij in Bre
da, in 1983 verhuist Etna defini
tief naar Ulft, waar het tot de
fusie in 2000 kantoor houdt.
Het zijn feiten die Van der Meer
- tot 2000 in dienst bij Atag - tot
voor kort niet eens kende. Fei
ten ook waarvan hij heeft ge
leerd. „Onlangs hadden we een
groep Marokkaanse vrouwen op
bezoek. Dat was ontzettend leer
zaam, omdat hun kookcultuur
totaal anders is. Ze nemen er de
tijd voor en zijn trots op hun
kookkunst. Het verbaasde me
dat ook zij Etna kenden. Dan
vraag ik me af waarom?"
Het antwoord op die vraag ligt
volgens hem in de kwaliteit van
de fornuizen. „Waarom is Etna
altijd zo goed geweest in ovens?
Omdat de warmte gelijkmatig
verdeeld wordt. Met die kennis
werken we nu nog." Hetzelfde
geldt voor de vormgeving. Meer
dan tachtig jaar geleden werkte
Etna met Gerrit Rietveld en
meubelontwerper Elmar Berko-
vich, waardoor de uitstraling
van de apparatuur niet alleen
functioneel, maar ook modern
was. „En dat is eigenlijk nog
steeds ons uitgangspunt."
Paul Geerts
Puma heeft voor dit seizoen een
nieuwe sportlijn 'Complete'
waarvan de eigenschappen le
zen als de wetenschappelijke bij
lage van een atletiekorgaan. Het
gaat van airflow mesh panels
naar het altijd handige moisture'
wicking microfiberstretch pa
nel. Goed voor de afvoer van
zweet, begrijpen we. Het sport
schooltenue bestaat uit een tank-
top met ingebouwde beha (42,50
euro) en vakjes voor hartmeter
en passentelier. De naden op de
broek (45,- euro) volgen de spie
ren.
Informatie: www.puma.com
Mode en accessoiremerk Scapa,
vooral populair onder zeilers,
sluit ook met zijn tassen aan bij
de watersport. Knopen, lussen
en stiksels bepalen het uiterlijk
van de nieuwe zomercollectie,
die is opgebouwd uit korrelig
leer in de kleuren turqoise en
beige. Scapa levert ook porte
feuilles, en dat is handig, want
die heb je wel nodig om die tas
sen aan te schaffen.
Was het al opvallend dat het
Franse merk Jacadi een half
jaar geleden een parfum op de
markt bracht voor baby's, nu
komt het met een cosmeticalijn
voor kinderen. Speciaal ontwor
pen voor de gevoelige babyhuid
(van nul tot twee jaar), danwel
voor jongens en meisjes van drie
tot zeven jaar. Het wachten is
nu op de eerste botoxproducten
voor die leeftijdsgroep. De
cosmeticaproducten (een reuk
watertje, shampoo en huid
crème) worden geleverd in een
doorkijktasje dat dienst kan
doen als toilettas. De tas kost
25,95 euro.
Het is weer klokjestijd, en dan
hebben we het niet over sneeuw
klokjes. Tal van merken presen
teren nieuwe modellen horloges,
de een nog mooier dan de ander.
Esprit doet een gooi naar de
gunst van de koper met onder
meer smaakvol ogende dames
horloges, vol symmetrie en wat
glinstertjes om het af te maken.
Showtime heet die met zwarte
wijzerplaat, Showbusiness de
ander. Ze kosten 95 euro.
Informatie: tel. 0594 587 102
Op de website van Restaurant Pe
per en Zout treft de bezoeker
naast een uitvoerige uiteenzetting
over pepersoorten en de kwaliteiten
van zeezout steevast een foto aan van
de patron met een nieuw verworven
wedstrijdtrofee. Marco Adriaanse is
een fervent wedstrijdkok en hij valt
nogal eens in de prijzen. Ook nu
weer. Voldoende reden om me op de
hoogte te stellen van de ontwikkelin
gen in dat mooie pandje tegenover
het oude stadhuis van Middelburg.
Nu de prachtige gothische creatie
van drie generaties van het Mechelse
bouwmeestersgeslacht Keldermans
in onderwij shanden is gevallen en
het stadsbestuur is verkast naar een
onbegrijpelijke locatie aan het Ka
naal, wordt er druk verhuisd aan de
overkant. Manon Adriaanse-van Wes
ten is er niet blij mee maar gelukkig
wordt er nog wel getrouwd aan de
Markt.
Manon in vertrouwde blauwgetinte
sloof, want ze is niet alleen gast
vrouw maar staat haar mannetje ook
in de keuken, heeft het mooiste plek
je voor me vrijgehouden, het tafeltje
voor het raam. Jammer voor de Duit
se gasten die na me komen, hoewel
die nu riant uitzicht hebben op de
alweer uitgebreide collectie emaille
keukengerei, waarvan zij overigens
zeer gecharmeerd blijken te zijn. Ma
non legt voor de zoveelste maal uit
dat het allemaal is begonnen met en
kele stukken uit de keuken van haar
oma.
Een andere blikvanger is de achter
keldertralies aan de fijnproever ge
presenteerde selectie wijnen uit ver
schillende bekende wijngebieden. De
huiswijnen zijn vondsten uit voorna
melijk de Languedoc.
Bij de aperitief van het huis, een sier
lijk glas Floc de Gascogne met een
scheutje Apfelkorn, serveert Manon
als amuse een piepklein geitenkaasje
met heel veel pit en als zoet accent en
kele druppels esdoornsiroop. Dit
proeverijtje-vooraf wordt voor het
oog verborgen onder een soort witte
mini-tajine.
Patron Marco is de man van duizend
smaken. De kaart is overzichtelijk en
lijkt bescheiden, maar die ogenschijn
lijke eenvoud bedriegt. Sommige ge
rechten mogen qua tekst simpel lij
ken, op het bord vormen zij verras
sende composities. Omdat ook de
vier gerechten van het Chef Menu a
la carte genoten kunnen worden is ér
een ruime keus, bovendien biedt Pe
per en Zout ook afwisselende gerech
ten buiten de kaart aan. Zo is er van
daag naast de bloemkoolsoep met uit
gebakken spekjes 4,-) en de
venkel/mosselsoep geparfumeerd
met absinthe 4,25) knoflooksoep
met escargots en Zeeuws spek
Rien van Reems
3,25), een heerlijke, zachte combi
natie.
Vrijwel elk gerecht gaat vergezeld
van een kunstig in elkaar geknutseld
sausje, zalfje of smeerseltje. Zo zijn
de zilveruitjes bij de gebakken lamsfi-
let 23,-) geconfijt in Dubonnet en
wordt de saus opgeluisterd met de
portachtige Zuid-Afrikaanse des
sertwijn Rietvallei.
De Angus entrecöte 17,75) krijgt
een saus mee van perenstroop en
Dijon mosterd en een voorgerecht als
gerookte rib-eye 11,-) is voorzien
van chutney van appel, vanille en chi
lipeper en een Cumberlandsaus.
Veelgevraagd voorgerecht vormen de
tapas 9,75), die regelmatig van sa
menstelling wisselen, terwijl de huis-
gerookte kwartelpootjes met romige
pasta 9,75) tot kluiven noden,
maar mij intrigeren de geconfijte een
denmaagjes met knoflookrisotto
9,50). Een klassieke Franse lekker
nij, deze gesiers de canard, toch zijn
het in feite niet de maagjes maar cle
stukjes vlees daartegenaan die lang
zaam gegaard als smakelijk draadjes
vlees op het bord komen. Het vlees
is zacht, de risotto romig, een
zeer geslaagd voorgerecht.
De gastvrouw schenkt er een KB bij,
een assemblage van verschillende El-
zasser wijnen van het huis
Kuenz-Bas die elk jaar weer anders
uitvalt. Lekker ook bij het hoofdge
recht: gegrilde tongscharfilet met
saus van Walchers Jutterbitter
(€18,75). Tongschar is een minder be
kende doch zeer smakelijke vis, van
daag geserveerd op een bedje van
knapperige Franse boontjes en met
een delicate saus. De met pecorino ge
gratineerde aardappelen zijn wat
scherp van smaak maar dat kan deze
vis wel hebben.
Tot slot een dessert uit eigen keuken,
een lichtzoete blanc manger met
mango/ limoensorbet 5,75). Alle na
gerechten, inclusief de sorbets 5,-)
zijn huisgemaakt. Tot mijn vreugde
en voldoening zie ik dat de Zeeuwse
dessertwijn van vlierbloemen van de
Hellenburg in Oudelande nog altijd
op de kaart staat, naast Rietvallei, Pe
dro Ximenez en Banyuls.
Restaurant Peper en Zout
Lange Noordstraat 8
4331 CD Middelburg
Tel. 0118-627058
Fax.0118-614839
www.peperenzout.com
Sluitingsdag: woensdag (tot 4 april
ook dinsdag)
Keuken open: van 12.00 tot 14.00 uur
en van 17.30 tot 21.30 uur, zaterdag
en zondag alleen diner.
Creditcards: Visa en Mastercard
Kinderen: halve porties
Vegetarisch: wat de markt biedt
Rolstoel: ja
Roken: niet gescheiden
Glutenvrij: ja