Eethuis 't Hoekje soms heftig en vaak verrassend
tót*
vlechten
en klompen
Rozenkrans
Dutch
Vrouwenclub
Lycra
D&G Wie ook wel eens mee wil
doen met de mode maar dat kle
dingstuk van Dolce&Gabbana
niet kan betalen: probeer het
eens met een sieraad. De siera
den van D&G zijn nu voor het
eerst in Nederland verkrijgbaar.
Extravagant, glamourous en
over de top, om maar een paar
van de kwalificaties te noemen
die het merk zelf'ter introductie
gebruikt. De populariteit van de
rozenkrans onder jongeren is
ook D&G niet ontgaan. Zelf
maakte het merk er een van
.staal en leer. De sieraden begin
nen bij 55 euro en lopen op tot
355 euro.
Het modemerk Dutch introdu
ceerde vorig jaar het sublabel
White by Dutch. Gericht op 'de
vrouw van de wereld', dat wil
zeggen een bereisde, multicultu
rele, zelfbewuste en vooral uiige-
sproken vrouwelijke vrouw. Ro- 1
de draad van de collectie is dat
deze makkelijk moet zitten en
toch moet afkleden. Zoals de ba-
rokjurk (229 euro) en blazer
(179 euro) uit de voorjaars- en
zomercollectie.
Vrouwen die er moeite mee heb
ben hun sportoefeningen te la
ten gadeslaan door mannelijke
fitnessgenoten kunnen terecht
bij Curves, een nieuwe sportke-
ten alleen voor vrouwen. Inmid
dels zijn er een handvol Cur-
ves-sportelubs in Nederland,
maar dat aantal moet snel naar
zo'n veertig. Vindt althans op
richter Gary Heavin
Het vezelmerk Lycra voorspelt
een radicale verandering in de
beenmode. Het Duitse merk
komt met panty's die aloë vera
en zee-extracten afgeven door
de wrijving met de huid. In de
vezels zijn minuscule capsules
opgenomen, een miljoen per vier
kante centimeter. Ook wordt ge
werkt aan panty's die reageren
op temperatuur, en verwarmen
in de winter en verkoelen in de
zomer. In Nederland zijn de eer
ste Lycra-producten met de
nieuwe technologie bij de Hema
verkrijgbaar. Het gaat om pan
ty's en kniekousjes die aloë vera
afgeven.
LTet gaat er soms heftig aan toe in Eet-
iAhuis 't Hoekje in Heinkenszand. On-
werden gasten geconfronteerd met
twintig gangen diner. Gastvrouw en as
sistent-bedrijfsleidster Bianca Fraanje
-iet toegeven dat het wel wat veel van het
was, zelfs voor flinke eters. De keu
ris.nu teruggeschakeld naar twaalf gan-
?en.
jtolk culinair geweld is geen dagelijkse kost
J'j't Hoekje. Chef-kok Daan de Weert
frêeert deze veelvoud aan gangen uitslui-
M tijdens speciale thema-avonden. Door
dans houdt hij zich aan een niet al te inge
wikkelde kaart met nochtans verscheidene
Hoewel Zeeuwse producten alle aandacht
is de keuken niet beperkt tot een be-
paald gebied. Naast paling van Veerse
•leer-visser Piet van de Zwan prijkt op de
•oomve kaart kreeft uit Canada en de
ekrimezes 't Hoekje, varkenshaasmedail-
°ns overbakken met kaas in een pikante to
matensaus 17,50) die, naar de naam te
oordelen, uit het oostelijk deel van het Mid
dellandse Zeegebied afkomstig zijn.
Mediterraan is ook mijn voorgerecht, vitello
tonnato, dungesneden gebraden kalfslende
op een tonijnmayonaise 8,50). Dit is een
klassieke Italiaanse combinatie van vlees en
vis en de keuken maakt er een mooie presen
tatie van op een vierkant zwart bord. Op.
een laagje tonijnmayonaise zijn de zeer dun
ne plakjes blank kalfsvlees gedresseerd, zo
als dat in keukentermen heet en daarop
prijkt in het midden een selectie slasoorten
in een frisse dressing. Dat alles gegarneerd
met gehalveerde olijfjes en een concassé van
tomaat. Het is een eenvoudig gerecht, type
rend voor de pure Italiaanse keuken en het
valt of staat met de mate van versheid van
de ingrediënten. Welnu daar is bij 't Hoekje
niets op aan te merken.
Zoals hiervoor al opgemerkt vindt de keu
ken inspiratie in alle-windstreken, getuige
de voorgerechten met Griekse tzatziki met
pepperoni's, stokbrood en olijven 5,75),
de klassieke Ardennerham met meloen
(€6,50), Hollandse gamalencocktail met
whiskysaus 8,50), Zeeuwse gegratineerde
mosselen 8,50), de Italiaanse rundercar-
paccio met pesto, pijnboompitjes en Parme
zaanse kaas 9), Belgisch getinte gamba-
V .mr
AAN TAFEL
Rien van Reems
staartjes in spek met een stevige knoflook
mayonaise 10) om weer met het Vispla-
teau 't Hoekje, een 'rijkelijk gevuld bordje
met diverse koude en warme vissoorten'
12), met beide benen op Bevelandse
grond terug te keren.
Het assortiment soepen behoort tot het
gangbare repertoire: soep van de dag
3,75), gegratineerde uiensoep met crout
ons en kaas 5), romige tomatensoep met
een Italiaans tintje 4,50), rijkelijk gevul
de Zeeuwse vissoep met een vleugje room
6,50) en met cognac geparfumeerde huis-
gemaakte kreeftensoep (I 8,50).
De kreeftensoep, een royale portie, is don
ker van kleur, krachtig van smaak en bevat
herkenbare stukjes kreeft.
Kreeft, uit Canada, komt ook op de nieuwe
kaart die inmiddels zal zijn ingegaan. Afge
lopen winter kon de gast kreeft van tevoren
bestellen. Nieuw op de kaart zijn ook osso
bucco, dat meesterlijke gerecht van gaarge-
stoofde kalfsschenkel en het kippetje, 'pous-
sin' noemt de chef-kok het, met dat geurige,
te veel onderschatte kruid dragon.
Daan de Weert kondigt aan ook rode poon
uit de Zeeuwse wateren en zwaardvisfilet
en papillotte te willen gaan serveren en
voor de vleesliefhebbers tournedos in twee
gewichten: 190 gram en 230 gram. Prettig
voor mensen met niet zo'n grote maag.
De gamba's a la mamma in look zijn derma
te populair bij de gasten van 't Hoekje dat
ze mogen blijven.
Vandaag, zo waarschuwt gastvrouw Bianca
me heel attent, is de gebakken eendenborst
met een stroop van rode port, ook al zo'n
veelgevraagd gerecht, uitverkocht. Maar
buiten de kaart om is er IJslandse heilbot in
de vorm van een vissandwich op een bedje
van worstel,..courgette en peultjes 18,50).
De spinazie vormt de vulling tussen twee
flink uit de kluiten gewassen, mooi witte en
perfect gegaarde visfilets. He krijg er een
schaaltje frisse rauwkost met knapperige
croutons, uitstekende friet en heerlijk krui
dig gebakken aardappeltjes bij met apart
een kommetje verse mayonaise.
Misschien dat een kinderijsje 2) er nog bij
gekund had, maar ik houd het op een kop
thee en daar serveert chef-kok Daan de
Weert persoonlijk een verrassing bij. Hij
schrijdt het restaurant binnen met een pyra-
mide vol versgevulde soesjes, de klassieke
Franse croquembouche. Die maakt hij niet
altijd, hoor ik van de goedlachse gastvrouw,
maar 't Hoekje heeft altijd wel iets verras
sends dat niet op de kaart staat.
Eethuis 't Hoekje
Dorpsstraat 115
4451 AA Heinkenszand
Tel. 0113h561226
Fax.0113-562442
Gesloten op dinsdag, na half april hele
week open
Keuken open: woensdag tot en met zaterdag
van 11.30 tot 14.30 uur en van 17.30 tot
21.00 uur, zondag en maandag vanaf 17.00
uur en in het weekeinde tot 22.00 uur.
Geen creditcards
Kinderen: kleine gerechtjes als sliptongetjes
Vegetarisch: op reservering
Rolstoel: met wat hulp
Roken: niet gescheiden
Glutenvrij: ja
Menuutjes vanaf 20 personen
taarten ligt het hoogst op een
dag dat het Nederlands elftal
"speelt, en de dag erna, mits een
overwinning is geboekt. De He-
ma is ongetwijfeld de grootste
leverancier van oranje tompou-
cen. Zo zijn er twee jaar geleden
tijdens het EK voetbal 600.000
stuks over de toonbank gegaan.
Datzelfde aantal wordt nu ook
verwacht, maar volgens woord
voerster Lenie Goudsmit 'kan
dat oplopen tot een miljoen als
Nederland de finale haalt. Gedu
rende het hele WK worden al
leen oranje tompoucen verkocht
en dus niet de gebruikelijke ro
ze. Naast de oranje tompoucen
hebben we dit jaar ook een WK
slagroomtaart'. De Hema komt
verder met een flinke reeks aan
gepaste producten in oranje of
"rood-wit-blauw, waaronder
spekken, suikerharten, j eHy
foam inde vorm van voetballen
en voetballers, ën oranje bubbel-
sap.
Oranje taarten ook bij de Bijen-
korf,'en eenhëuse WK-shop.
„Het is een voetbalshop met bij -
zondere en exclusieve artikelen
met een knipoog naar nostal
gische WK-tijden. Er worden on
der meer Cruyff Classic
sneakers verkocht, de officiële
Nike-voetbalshirts en leren re
tro voetballen", vertelt Wenda
Buining. Niet iedereen stort
zich trouwens op de oranjegek
te, saüzenf abrikant Remia en ijs
jesmaker Ola bijvoorbeeld blij
ven aan de zijlijn staan.
Rexona tenslotte denkt vooral
aan het welzijn van de medesup
porters. Mannen moeten op ge
paste momenten kunnen jui
chen zonder meteen de buren
met hun penetrante zweetlucht
te bedwelmen. Dus verscheen er
al rond de Olympische Winter
spelen een speciale deodorant
voor mannen, in een opvallende
oranje bus.
Alice Plekkenpöl
)S,bi)s31,4460 AA Goes
,'ivertentie-exploitatïe:
«ord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Miws-Vlaanderen: 0114-372770;
(jtionaal: 020-4562500.
- aterdag 25 maart 2006
factie bijlagen: 0113-315680
«vpic.nl
nl
Wehrmachtmodel. De KNVB
vindt ze getuigen van wan
smaak en wil ze het liefst verbie
den, maar-de helmen blijven ge
woon verkrijgbaar en verkopen
zelfs goed.
Oranjefans kunnen op meerdere
manieren aan hun supporter
spullen komen. Kopen in de win
kel natuurlijk, maar ook via
spaaracties of wedstrijden. Zo
voorzag Unox onlangs tijdens
de Olympische Spelen vele dui
zenden supporters van oranje -
handschoenen, en bij Honig kan
binnenkort voor een oranje voet
balshirt gespaard worden.
Het Enschedese bedrijf Techni
sche Coating Industrie Becam
komt met speciale watergedra
gen verf in de Meuren oranje,
rood, wit en blauw. Deze verf is
zo nieuw dat-ie op dit moment
nog niet eens in de winkel te
koop is, bestellen bij TCI-Be-
cam kan al wel. De verf moet
worden" aangebracht op gladde -
verpakking staan vermeld. In en
kele kwalitatief goede, en dus
ook vaak duurdere etenswaren,
wordt gebruik gemaakt van na-
t uurlij kekleurst off en zoals wor-
telsap of sinaasappelschil.-Vol
gens het Voedingscentrum hoe
ven we ons echter geen zorgen
te maken om de chemische oran
je kleur van vla of pasta. Kleur
stoffen vallen onder de zoge
naamde E-nummers (E100-180)
en mogen pas gebruikt worden
na een reeks onderzoeken waar
uit blijkt dat de toepassing geen
gezondheidsrisico oplevert. In
de winkel gekochte levensmidde
len worden daarnaast ook nog
gecontroleerd conform de Wa
renwet.
Veel bakkers presenteren daags
voor de eerste aftrap oranje ge
bak ip'dè vifripes, zoals patisse
rie Van Otten in Enter, uitgeroe
pen tot Beste Bakkerij van het
Jaar 2006. De werkdruk in de
bakkerij qua oranje gebak en
oppervlakken zoals deuren, ra
men en auto's, en kan er daarna
als een soort sticker afgetrok-
ken worden.Oranje etenswaren
vormen een aparte categorie. De
- firma Heinz doet fanatiek mee
en komt in mei met drie aange
paste producten in de winkels,
De Ruyter oranje vlokken, oran
je fritessaus en oranje macaroni.
Samen met de detailhandel
heeft het concern zelf een in
schatting gemaakt van wat er zo
ongeveer omgezet zal worden.
„Alles is eenmalig geprodu
ceerd. Wij verwachten dat de
meeste producten al voor het be
gin van het WK, of anders1 in de
eerste week, worden verkocht",
meldt Lian Havermans namens
Heinz.
Kleurstoffen
Om eetbare producten oranje te
kleuren, wordt meestal gebruik
gemaakt van chemische kleur
stoffen die als E-nummer op de
De Olympische Spelen
zijn voorbij, het WK
foetbal komt eraan. Hoogtij-
lagen voor oranjefans. En
mor bedenkers van de oran-
jigekleurde spullen, die
teer als warme broodjes
wer de toonbank gaan. Van
speciale fritessaus tot afwas
te muurverf om je huis tij
delijk sportief te pimpen.
Een koe of klomp op het
hoofd. Fel oranje contact
lenzen in een rood-wit-blauw
beschilderd gezicht. Bebaarde
mannen met een knipmuts ën
oranje vlechten. Nederlandse
sportfans pik je er op de tribune
moeiteloos uit. Het lijkt zelfs
wel of de oranjegekte bij elk eve
nement groter wordt. Niet al
leen feestwinkels, maar oók su
permarkten, verfzaken, internet
bedrijven en kledingwinkels
doen dit eerste half jaar goede
zaken. En dan hebben we het
nog niet gehad over de produ
centen van oranje textiel, petjes,
vlaggen, voedingsmiddelen en
de soms meest wanstaltige para
fernalia.
Veel supportersartikelen zijn nu
al te koop of liggen binnenkort
in de supermarkt. Ook de eerste
rel was er al vroeg dit jaar: plas
tic supportershelmen die wel
erg veel lijken op het aloude