PZC
Het hebbe, hebbe begint steeds jonger
Zeeuws
talent aan
schelpdieren
Wil
Kale billen
Klimschoen
Maatje meer
Tegendraads
Vintage
zaterdag 11 maart 2006
De stroom aan berichten over
de zich compleet kaalscherende
man houdt maar niet op. Zo
scheert 16 procent van de man
nen zijn billen en maar liefst 84
procent de schaamstreek, meldt
Philips ter introductie van de
Bodygroom. Dat is een apparaat
waarmee Philips hoopt ook die
overblijvende 16 procent aan
gladde billen en ballen te hel
pen. Het kan met opzetstukken
en al onder de douche gebruikt
worden, en scheert ook gewoon
glad. Volgens Philips komt daar
mee een einde aan het knippen
met een nagelschaartje, wat veel
mannen doen. De Bodygroom
kost 59 euro.
Nu het voorjaar voor de de in
staat en men er weer massaal op
uit trekt, melden zich ook weer
de outdoor-specialisten. Tim-
berland, vooral bekend vanwe
ge de schoenen, is er zo een. Wa
tersport, bergbeklimmen, moun-
tainbiken, voor elke activiteit
wil Timberland dat we er ons op
kleden. Toch blijven schoenen
de hoofdmoot vormen. Zo is er
de Summitscape die vooral voor
bergwandelaars geschikt is: een
verlaagde enkel zorgt ervoor dat
hij makkelijk stapt, een uitge
werkt profiel dat hij bij het klim
men houvast geeft. De Summit
scape is er voor 130 euro.
Miss Etam profileert zich steeds
meer als een winkelketen waar
ook de wat moeilijkere maten
ruim aan hun trekken komen.
Zo is er een aparte lijn voor lan
ge vrouwen, voor zwangere vrou
wen en voor vrouwen met wat
altijd als 'een maatje meer'
wordt omschreven. Die laatste
lijn, Etam Plus gedoopt, loopt
tot maat 56, en is bij Miss Etam
even vrolijk, modisch en kleur
rijk als de andere lijnen. Voor
de zomer betekent dat vooral et
nische prints, maar ook veel
wit, blauw en pastelkleuren.
Informatie: www.missetam.nl
De sieraden van de Alkmaarse
edelsmid Mare Lange zijn altijd
prettig tegendraads. Laatste
voorbeeld is zijn zomercollectie,
met daarin een serie ringen die
sterk afwijkt van het strakke en
gestileerde van veel andere ont
werpers. Hij graveerde lijntjes
in matgrijs titanium en vulde
die op met felle, bijna fluoresce
rende kleuren. Het doet een beet
je denken aan de jaren zestig en
zeventig. Prijzen vanaf 180 euro.
Informatie: www.marclange.nl
Nieuwe producten eruit laten
zien alsof ze al jaren gedragen
zijn. Vintage heet dat. Het Deen
se tassenmerk Adax heeft er in
de zomercollectie zijn speciali
teit van gemaakt. Dat de tassen
nieuw zijn, zie je er niet aan af,
wel dat ze niet goedkoop zijn.
Het leer mag dan wat verfom
faaid zijn, de luxe straalt er des
ondanks af. De tassen zijn ge
maakt van Italiaanse kalfsleer,
en hebben zoals elke tas momen
teel aparte vakjes voor porte
monnee en mobiele telefoon.
Prijzen variëren van 150 tot 299
euro.
Wie voor zijn tiende levens
jaar een voorkeur voor
een bepaald merk opbouwt,
blijft dat vaak het leven lang
trouw. Adverteerders weten
dat. Dus worden jonge consu
menten al in de luiers geprik
keld door reclame. En zijn hun
eerste woordjes 'hebbe hebbe'.
Veel jonge moeders vinden win
kelen met kinderen een crime.
Het kleine grut wordt op steeds
jongere leeftijd geprikkeld door
reclame, ontwikkelt steeds jon
ger een eigen smaak en mening
en laat dat graag, bij voorkeur
luidkeels, weten.
Maar probeer er maar eens weer
stand aan te bieden, in een tijd
perk waarin kinderen bijna als
volwassen consumenten worden
beschouwd. De allerjongste
groep die niet over een eigen
budget beschikt, weet de ouders
vaak wel te manipuleren, daar
bij goed geholpen door reclame
makers. Vooral'altijd drukke
tweeverdieners vormen een ge
willige doelgroep. Ook gaan
ouders overstag met merkpro
ducten, uit angst dat hun kind
er anders op school niet bij-
hoort.
Sluikreclame
„Kinderen krijgen tegenwoor
dig minstens tien keer zoveel re
clame te verwerken als twintig
jaar geleden", zegt Liesbeth
Hop van de Stichting Reklame
Rakkers. Deze organisatie infor
meert kinderen én ouders over
reclame en hoe daarmee om te
Veel jonge moeders vinden winkelen met kinderen een crime. foto Cees Zorn
gaan. „Bleef het vroeger be
perkt tot reclamefolders en af
en toe een blokje op radio en tv,
nu prikkelen ook billboards in
de stad, reclameborden langs
sportvelden en gesponsorde eve
nementen de kinderen. En uiter
aard zendt de tv veel meer recla
meboodschappen uit dan vroe
ger. Dikwijls zitten ze handig
verpakt in kinderprogramma's,
als sluikreclame in soaps, of in
computerspelletjes. Kinderbla
den en websites staan ook bol
van de reclame."
De regels zijn de laatste jaren
enigszins aangescherpt. Zo mo
gen kinderidolen geen reclame
maken voor 'ongezonde' zaken.
En begin dit jaar werd bekend
dat frisdrankfabrikanten bin
nen de Europese Unie hun recla
me niet meer mogen richten op
kinderen jonger dan twaalf
jaar."Vanaf een jaar of zes, ze
ven, worden kinderen zich be
wust van reclame. Ze slikken
dan bijna alles voor zoete koek
en imiteren graag muzikale slo
gans. Pas als ze rond de twaalf
jaar zijn, staan ze kritischer te
genover reclameboodschappen,
en beginnen ze een eigen me
ning te ontwikkelen. Producen
ten en reclamemakers weten
dat, en proberen daarom kinde
ren al zo jong mogelijk te beïn
vloeden. De markt richt zich
steeds meer op jonge consumen
ten die zelfs de luiers nog niet
ontgroeid zijn. Kinderen zijn
een uitermate belangrijke doel
groep voor zowel producenten
als adverteerders. Wie voor zijn
tiende levensjaar een voorkeur
voor een bepaald merk op
bouwt, blijft dat vaak een leven
lang trouw.
Uit onderzoek blijkt dat van de
tweejarige peuters veertig pro
cent geadverteerde producten
herkent, Bij vijfjarigen is dit
reeds tachtig procent. Adver
teerders weten ook dat kinde
ren nog kneedbaar zijn.Absorbe-
ren ze veel reclame, dan kunnen
kinderen reeds op jonge leeftijd
tot hebzuchtige en materialisti
sche consumenten transforme
ren.
Grens
Prof. dr. Patti Valkenburg is
hoogleraar Kind en Media aan
de Universiteit van Amsterdam.
In haar inaugurele rede 'De ont
wikkeling van kind tot consu
ment' stelt zij dat er net als in
de Verenigde Staten en Groot-
Brittannië ook in Nederland dui
delijk een grens verschuift.
„Kinderen van negen jaar zijn -
geïnteresseerd in zaken waar
vroeger kinderen op veertien- of
vijftienjarige leeftijd belangstel
ling voor kregen."
Ook Valkenburg meent dat de
houding van de ouders een be
langrijke rol speelt. „Ouders
van nu zijn toegeeflijker."
Het blijft niet beperkt tot recla
me alleen. In de winkelschap
pen nemen speciaal op kinderen
gerichte artikelen steeds meer
plaats in. Acht- en negenjarigen
beginnen bovendien spullen van
idolen te verzamelen.
Dan is er nog een groeiende
groep 'volwassen' producten die
een kindervariant krijgen. Denk
aan cosmetica, parfums, tijd
schriften als Cosmo Girl en Elle
Girl, kinderpopconcerten (K3
en Chipz!) met alle merchandi
sing daaromheen en designmo
de: de baby kan al in Dolce
Gabbana worden gestoken.
De Stichtingen Reklame Rak
kers en Kinderconsument wil
len zowel ouders als kinderen
bewuster maken van de invloed
van reclame. Voorlichtingscam
pagnes op scholen en aan
ouders helpen daarbij. „Com
mercie komt in steeds grotere
hoeveelheden op ons af, dus ook
op onze kinderen. Het bereikt
hen via alle kanalen, zowel op
school als thuis", stelt Liesbeth
Hop. „Ouders blijken zich vaak
niet bewust van hun eigen moge
lijkheden om kinderen op te voe
den tot bewuste en kritische con
sumenten. Daarom willen wij
hen daarbij ondersteunen met
een voorlichtingscampagne."
Die voorlichtingscampagne is in
het najaar ingezet, verloopt suc
cesvol en gaat nog even door.
Onder meer middels ouderavon
den in het hele land, een spel en
een quiz op de website.
Alice Plekkenpol
Het opensteken van een oester.
voegd én als je dan de berei
dingswijze die Herman be
schrijft eens doorneemt, weet je
als kookliefhebber dat je je mou
wen maar'het beste op kunt rol
len. Zeker als je dan ook nog
eens naar de prachtige foto's
kijkt die Peer van der Kruis van
alle gerechten heeft gemaakt,
zou de moed zomaar in je schoe
nen kunnen zinken.
Uitdaging
Toch is het de moeite waard.om
er eens voor te gaan. Laat de
Kokkels uit dé Oosterschelde,
met fregola, porcini, romano en
een schuimige witte saus van
krab, uitgekozen door Xavier
Aelterman van restaurant De
Campveerse toren een uitda
ging zijn.
En mocht het toch allemaal wat
lastig worden, bedenk dan dat
veel kookboeken niet alleen als
handboeken bedoeld zijn. Vaak
is het een lust om er in te lezen,
foto's te kijken en te bladeren,
al is het dan wat triest om ver
volgens naar de snackbar op de
hoek te moeten.
René Schrier
'Schelpdieren - verrukkelijk
veelzijdig', uitgever Image-
Books Factory B.V. Eindhoven
ISBN: 90 5964 2880.
Prijs 24,95.
Het gerecht dat Rutger van der Weel, chef-kok en eigenaar van restaurant Katseveer, heeft uitgekozen
als bijdrage aan het schelpdierenkookboek; Velouté van witlof, gegrilde coquilles St.-Jaques geparfu
meerd met truffelolie en pecorinokrullen.
in aandacht
wordt ge
vraagd vóór
Zeeuwse pro
ducten, in dit
geval produc
ten uit de zee.
Het is duidelijk
dat er - door de suc
cessen van Zeeuwse
koks en de daarmee ge
paard gaande publiciteit - spra
ke is van een toenemende be
langstelling voor Zeeuwse pro
ducten en de Zeeuwse keuken.
Het kan dan ook geen toeval
zijn dat het eerste recept in het
boek Schelpdieren - verrukke
lijk veelzijdig een recept is ge
naamd 'Mossels van Sjaak', tra
ditionele Zeeuwse bereiding
met mosterd- en cocktailsaus.
Gewoon een recht-voor-zijn-
raaprecept, rechtstreeks uit de
Zeeuwse keuken. Want natuur
lijk is er een Zeeuwse'keuken. -
Hoe gewoon is het niet, of mis
schien moet helaas gezegd wor
den, was het niet om in Zeeland
zeekraal en lamsoren te eten.
Krukels, mossels of een zootje
paling. Het was vroeger norma
le kost in menig Zeeuws huis
houden.
De tijden zijn veranderd. Ver
gunningen hebben zo goed als
een eind gemaakt aan het snij
den van zeekraal en lamsoren.
Ze moeten ingevoerd worden.
Paling en mosselen zijn niet lan
ger het volksvoedsel meer.' Een
biefstuk of een kip zijn goedko
per. Dat was vroeger precies an
dersom.
Grootmoeders keuken
Maar de veranderende tijd
heeft ook iets goeds gebracht.
Door de jaren heen hebben
koks de Zeeuwse recepten uit
grootmoeders keuken gelaten
voor wat ze waren en zijn ze
aan de slag gegaan met diezelf
de ingrediënten. Het resultaat
daarvan vinden we terug in het
boek.
Na het voorwoord van Boude-
ling volgt een inleiding met voor
Zeeuwen inmiddels het welbe
kende verhaal over de mosselvei
ling in Yerseke en het geploeter
in de oesterputten. Daarbij hus
selen de Brabantse auteurs oes
terinfecties en strenge winters
helaas wat door elkaar.
Waar het evenwel om gaat
in een kookboek zijn de
recepten. En om die
te maken hoef je
geen sterren-
kok te zijn, al
is enige affi
niteit met
het werk in
de keuken
wel handig.
Natuurlijk,
zoals Bou-
deling al
opmerk
te, is res
pect voor.
verse pro
ducten een
vereiste. Maar
een .verrassend
recept als Moules
aux Lychées,
mosselen en ly
chees in een zach
te kerrieroomsaus
is echt niet ingewik
keld en dat geldt ook voor
Huitres aux bigorneaux, oesters
en alikruiken in champagne-
saus met zeekraal.
Ingewikkelder wordt het al bij
de recepten van de door
Maartje Boudeling geselecteer
de koks. Zo klinkt de naam van
het recept Tartaar van zeebaars
dat Sergio Herman van Oud
Sluis heeft uitgezocht niet inge
wikkeld. Maar daar worden ve-
nusschelpjes en komkommer^
yoghurt en escabèche aan toege-
Het begon als een reünie
door een van Zeelands
sterrenkoks Maartje Boude
ling. Een reünie van vooral
jonge talenten die ooit stage
liepen of meewerkten in
Boudelings Inter Scaldes.
Koks die inmiddels hun ei
gen weg zijn gegaan en hun
sporen aan het verdienen
zijn. Ze zijn samengebracht
in een nieuw boek genaamd
Schelpdieren - verrukkelijk
veelzijdig. Het is een bijzon
dere verzameling geworden
van een dertigtal recepten
beschreven door culinair au
teur Leo van Mierlo, aange
vuld met de recepten van de
mannen van de reünie.
Maartje Boudeling schrijft
in het voorwoord van het
boek dat ze er trots op is dat ze
haar liefde en zorg voor verse
vis, schaal- en schelpdieren
over heeft kunnen brengen op
vele jonge mensen, die nu met
hun eigen creaties hebben bijge
dragen aan dit nieuwe schelp
dierenkookboek.
Het zijn een beetje de woorden
van de moederkloek, die de culi
naire talenten heeft gevormd en.
vervolgens haar poulains uit
zag vliegen om op eigen be
nen te staan. Eén keer
heeft ze ze nog bij elkaar
gekregen. Op de reünie
en daarna in het
boek, dat deze
week werd ge
presenteerd op
de horecabeurs
in de Goese
Zeelandhal
len.
Het is we
derom een
boek waar-