glitter
Huishoudbeurs vol
Jonge generatie drukt stempel op De Proeverij
Oplichtende slippers
Senseo zet ook thee
Toast met saus
Aroma tegen klachten
m
AAN TAFEL
Van luchtverfrissers worden
we zelden blij. Benieuwd of
de natuurlijke luchtverfrisser
van Aromas Naturales daar ver
andering in brengt. Dat is er een
tje met aromatherapie. Helpt
voor allerlei klachten. Eucalyp
tus bijvoorbeeld is goed tegen
verkoudheden, astma en aller
gieën. Lavendel geeft rust. En
oranjebloesem is pijnstillend en
slaapverwekkend. Een potje be
vat een spons met natuurzuivere
olie. Het geurt een jaar na ope
ning. De aromaverfrisser kost
tien euro.
Zie ook www.aromasnatura-
les.nl
Senseo was tot nu toe syno
niem met koffie. In de Ne
derlandse keukens staan inmid
dels 3,5 miljoen Senseo's. Waar
om zou je er geen thee mee kun
nen zetten? Pickwick, dat onder
de vlag van Douwe Egberts ope
reert, brengt dezer dagen daar
voor T-pads op de markt. Sa
men met Philips is een speciale
theepadhouder gefabriceerd. De
T-pads zijn er in vier smaken
met spannende namen als Temp
ting Red, Early Grey, Minty
Green en Lemon Lime. En
hoe zit het met de koffiesmaak?
„Dat is het eerste wat de consu
ment wil weten. De combinatie
van de T-pads met de bijzonde
re melanges en theepadhouder
garandeert een kop thee zónder
koffiesmaak", belooft marke
tingmanager Elles Ebben.
De houder kost 2,49 euro. Een
zakje met twintig pads komt op
1,59 euro.
Het Volendamse Weblicht
Verlichting trekt de aan
dacht met een soort oplichtende
teenslippers, Atomic Sandals.
Bij elke stap zien we kleurige
hartjes, rondjes of streepjes be
wegen. Dat is te danken aan een
techniek die GlowTronix heet.
De ingebouwde en onvervangba
re batterijen gaan 200.000 stap
pen mee, dat is goed voor twee
zomers.
De zogeheten 'active illumina
tion' is spatwaterdicht. De prijs:
15 euro.
Zie ook www.atomicproducts.nl
0113-315680
S5actie@pzc.nl
postbus 31,4460 AA Goes
advertentie-exploitatie:
5 e„ Midden-Zeeland: 0113-315520;
.i Vlaanderen: 0114-372770;
Snaai: 020-4562500.
zaterdag 11 maart 2006
De Huishoudbeurs is traditioneel rondsnuffelen, kijken, voelen en proeven. foto GPD
len ze mooi zijn van binnen en
van buiten, dan kunnen ze niet
heen om het Gezond Mooi Pa
viljoen. Daar komt men alles te
weten over verzorging en ge
zondheid. Desgewenst compleet
met schoonheidsbehandeling,
massage en manicure in de Ver
wensalon.
In Het Kooktheater vertoont on
der andere Vincent van Essen,
de nieuwe tv-kok van Life
Cooking, zijn kunsten. Wat wo
nen betreft, kunnen bezoekers
zich laten inspireren in diverse
sfeerkamers of interieuradvies
op maat wagen. Het Huishoud
beurs-pakket reikt van creatie
ve workshops tot hondenshows.
Allerlei bekende Nederlanders
lopen er Tos' rond, van kapper
Mari van de Ven en Chiel Mon-
tagne tot Mariska Hulscher en
Catherine Keyl.
Maarten van de Rakt
Huishoudbeurs, Amsterdam
RAI, van 18 tot en met 26 maart,
open van 11 tot 18 uur, en op
donderdag en vrijdag tot 22 uur.
Toegang kost 15 euro, in de voor
verkoop 11,50 euro. Met een
kaartje zijn ook de aanpalende
Fietsrai (18 t/m 21 maart) of de
Negen-maanden-beurs (22 t/m
26 maart) te bezoeken.
Zie ook www.huishoudbeurs.nl
Een toastje in de vorm van
een lepel hebben we al eer
der gesignaleerd. Haust stopt er
meteen ook maar een saus van
Remia bij. Het nieuwe product
heet heel hip Toast 'n Sauce.
Het is te koop in de smaken na
turel en mediterannée. Natuur
lijk zijn de lepeltoastjes naar be
lieven ook te gebruiken bij aller
lei salades en tapenades. Haust
wil zo inspelen op de trends van
gemak en fingerfood. Een doos
je kost 1,39 euro.
De Huishoudbeurs maakt
goede sier met Robbie Wil
liams. Een kaartje voor de 'Moe
der Aller Beurzen' levert na re
gistratie op de website kans op
een vip-bezoek aan een concert
van Robbie Williams. Die geste
past leuk bij het thema van
2006. Na 'Feestje', 'Mannen in
de Hoofdrol' en 'Funshoppen'
staat de 61ste beurs nu in het te
ken van glamour glitter. Zo
wil de organisatie meeliften met
de populariteit van glossy's, li-
festyleprogramma's en een dra
mareeks als Gooise Vrouwen. In
de Glamourous Lady Lounge
kunnen bezoekers genieten van
shows, hapjes en optredens. Wil
Tijftien jaar lang ontving de familie Dan-
V kers haar gasten in restaurant De Gou
we Geit in Zierikzee. In de herfst van vorig
laar verhuisde zij van de omgeving van de
Levenmonstertoren naar het Kraanplein
am daar op 4 november Restaurant De Proe
verij te openen.
Een nieuw begin, met, als ik het goed zie,
-en nieuwe generatie, de dochters Dankers,
ap de voorgrond.
Het is februari en woensdagavond en onver
wacht druk zodat extra personeel moet wor
sen opgetrommeld. Wat me opvalt is het en-
•nousiasme waarmee het jonge team de gas
sen ontvangt en bedient. Het loopt allemaal
ns een trein en de jongelui hebben er zelf
duidelijk plezier in, wat al meteen de sfeer
aepaalt.
Er is heel wat aan de zaak verbouwd, veel
warm hout en intieme verlichting. Ik zit op
301 verhoginkje omzoomd met ijzeren hek
werk aan een tafeltje dat zowel uitzicht
wedt op de rest van het restaurant als op de
straat naast De Proeverij. Zo kan ik goed
zien hoe aan enkele tafeltjes ondanks de
drukte heel professioneel enkele tafelberei
dingen worden uitgevoerd, waarbij de obers
wat feller flamberen dan de serveersters.
Het aperitief van het huis is een Prosecco
met een scheutje Crème de Cassis en daar
krijg ik een amuse bij waarin eend en tonijn
in moussevorm om de voorkeur vechten.
Knapperig wit en bruin stokbrood, kruiden
boter en olijfjes maken er een hele, lekkere
hap van.
De keus aan voorgerechten is uitgebreid, ze
ven koud, zeven warm en maar liefst zes soe
pen. De basis is klassiek, maar de uitvoe
ring eigentijds, je kunt merken dat een jong
team tracht een eigen stempel te drukken
op gerechten die uit traditie voortkomen.
Een creatieve aanpak met mogelijk conse
quenties voor het prijskaartje. Het goed
koopst zijn de wijngaardslakken, door hun
Schouwse afkomst gerust een streekgerecht
•te noemen, en de gepocheerde scholfilet, in
gerold met een julienne van prei en wortel
met een peterselieroomsaus (beide 7.50).
De Hollandse garnalen op een bedje van sla,
vergezeld van een romige whiskysaus doen
8,50, evenveel als de toch wel exquise huis-
gemaakte kreeftensoep met een puntje cog
nac en delicate gerookte Spaanse Serrano-
ham met Galiameloen, terwijl de eenvoudi
ge lichtgebakken geitenkaasjes, omwikkeld
Rien van Reems
met spek en omringd door een honing-thym-
saus 50 eurocent duurder zijn.
Specialiteiten zijn de proeverij van vlees en
de proeverij van vis die beide 12.50 kosten
en aangeprezen worden als 'verschillende
vis- en vleesgerechten geselecteerd door on
ze keukenbrigade'.
Als east ben ie wellicht eeneied met een
soep en één of twee voorgerechten te vol
staan en vandaar misschien de naam De
Proeverij. Gerookte entrecöte gemarineerd
met truffelolie en krullen van eendenlever,
vergezeld van een tapenade van
zontomaatjes 11,50) heeft zoveel allure
dat het de status van voorgerecht overstijgt
en dat geldt ook voor mijn krokant gebak
ken tranches kalfszwezerik, genappeerd
(waarschijnlijk wordt gedresseerd bedoeld)
op een taartje van sla en omringd door een
calvados-appelsaus 14,50).
Een imponerend gerecht met ferme stukken
perfect gebakken zwezerik in de vier hoe
ken van het vierkante bord, een compositie
van verse, knapperige slasoorten en een
heerlijke saus.
Zo'n uitschieter, prijstechnisch, komt bij de
hoofdgerechten niet voor. Ik kies voor de ge
bakken kabeljauwhaas met garnaaltjes en
fluweelzachte kerrieroomsaus 15,50) die
ook met een dillesaus buiten de kaart om be
schikbaar is. Een heerlijke klassieke berei
ding en de vis is perfect gebakken. De bege
leidende groentes zijn gaar en dat is precies
zoals de meeste gasten in Zierikzee dat wen
sen, zelf geef ik de voorkeur aan een heel
korte bereiding. Verder lekkere gebakken
aardappeltjes en goede frietjes met mayonai
se.
De hoofdgerechten zijn redelijk geprijsd: ge
grilde zalmfilet met blanke saus van len
te-uitjes en kappertjes 14,50), Zeeuwse
vispot van onder andere zalm, kabeljauw,
mosselen en garnalen met een saus van to
maten en met kaas gegratineerd 16,50),
twee in roomboter gebakken zeetongen van
ongeveer 500 gram (€21,50), duo van ge
stoofde en gebakken paling uit de Zeeuwse
wateren, het seizoen komt er weer aan
(€21,50), gegrilde runderentrecöte met een
garnituur van boerenham, tomaat en krui
denboter 18,50), gemarineerde beenham
met een tomatenbasilicumjus 16,50),
boeuf bourguignon 16,-) en biefstuk Stro-
ganoffaan tafel bereid voor twee personen
19,50 per persoon). Het is maar een greep
uit een aantrekkelijk repertoire.
Ook de crêpes Suzette worden voor twee
personen aan tafel geflambeerd 6,50 per
persoon), maar ik besluit met een gehalveer
de Zeeuwse minibolus gevuld met vanil-
le-ijs en met een saus van Zeeuwse Jutterbit-
ter 6,-). Bij de thee 1,60) serveert De
Proeverij naast chocolaatjes met een nootje
en pepermuntjes een puntje Crème de Ca
cao.
Restaurant De Proeverij
Kraanplein 12-14
4301 CH Zierikzee
Tel. 0111-412931
Fax.0111-417936
ww w.restaurantdeproeverij .nl
Zeven dagen van de week geopend, keuken
vanaf 11.00 uur
Creditcards: Mastercard, Amex, Diners
Club en Visa
Kinderen: uitgebreid menuutje
Vegetarisch: 3 voor- en 4 hoofdgerechten
Rolstoel: ja, afrit naar lounge
Roken: niet gescheiden, kan geregeld
Glutenvrij: ja