glitter Huishoudbeurs vol Jonge generatie drukt stempel op De Proeverij Oplichtende slippers Senseo zet ook thee Toast met saus Aroma tegen klachten m AAN TAFEL Van luchtverfrissers worden we zelden blij. Benieuwd of de natuurlijke luchtverfrisser van Aromas Naturales daar ver andering in brengt. Dat is er een tje met aromatherapie. Helpt voor allerlei klachten. Eucalyp tus bijvoorbeeld is goed tegen verkoudheden, astma en aller gieën. Lavendel geeft rust. En oranjebloesem is pijnstillend en slaapverwekkend. Een potje be vat een spons met natuurzuivere olie. Het geurt een jaar na ope ning. De aromaverfrisser kost tien euro. Zie ook www.aromasnatura- les.nl Senseo was tot nu toe syno niem met koffie. In de Ne derlandse keukens staan inmid dels 3,5 miljoen Senseo's. Waar om zou je er geen thee mee kun nen zetten? Pickwick, dat onder de vlag van Douwe Egberts ope reert, brengt dezer dagen daar voor T-pads op de markt. Sa men met Philips is een speciale theepadhouder gefabriceerd. De T-pads zijn er in vier smaken met spannende namen als Temp ting Red, Early Grey, Minty Green en Lemon Lime. En hoe zit het met de koffiesmaak? „Dat is het eerste wat de consu ment wil weten. De combinatie van de T-pads met de bijzonde re melanges en theepadhouder garandeert een kop thee zónder koffiesmaak", belooft marke tingmanager Elles Ebben. De houder kost 2,49 euro. Een zakje met twintig pads komt op 1,59 euro. Het Volendamse Weblicht Verlichting trekt de aan dacht met een soort oplichtende teenslippers, Atomic Sandals. Bij elke stap zien we kleurige hartjes, rondjes of streepjes be wegen. Dat is te danken aan een techniek die GlowTronix heet. De ingebouwde en onvervangba re batterijen gaan 200.000 stap pen mee, dat is goed voor twee zomers. De zogeheten 'active illumina tion' is spatwaterdicht. De prijs: 15 euro. Zie ook www.atomicproducts.nl 0113-315680 S5actie@pzc.nl postbus 31,4460 AA Goes advertentie-exploitatie: 5 e„ Midden-Zeeland: 0113-315520; .i Vlaanderen: 0114-372770; Snaai: 020-4562500. zaterdag 11 maart 2006 De Huishoudbeurs is traditioneel rondsnuffelen, kijken, voelen en proeven. foto GPD len ze mooi zijn van binnen en van buiten, dan kunnen ze niet heen om het Gezond Mooi Pa viljoen. Daar komt men alles te weten over verzorging en ge zondheid. Desgewenst compleet met schoonheidsbehandeling, massage en manicure in de Ver wensalon. In Het Kooktheater vertoont on der andere Vincent van Essen, de nieuwe tv-kok van Life Cooking, zijn kunsten. Wat wo nen betreft, kunnen bezoekers zich laten inspireren in diverse sfeerkamers of interieuradvies op maat wagen. Het Huishoud beurs-pakket reikt van creatie ve workshops tot hondenshows. Allerlei bekende Nederlanders lopen er Tos' rond, van kapper Mari van de Ven en Chiel Mon- tagne tot Mariska Hulscher en Catherine Keyl. Maarten van de Rakt Huishoudbeurs, Amsterdam RAI, van 18 tot en met 26 maart, open van 11 tot 18 uur, en op donderdag en vrijdag tot 22 uur. Toegang kost 15 euro, in de voor verkoop 11,50 euro. Met een kaartje zijn ook de aanpalende Fietsrai (18 t/m 21 maart) of de Negen-maanden-beurs (22 t/m 26 maart) te bezoeken. Zie ook www.huishoudbeurs.nl Een toastje in de vorm van een lepel hebben we al eer der gesignaleerd. Haust stopt er meteen ook maar een saus van Remia bij. Het nieuwe product heet heel hip Toast 'n Sauce. Het is te koop in de smaken na turel en mediterannée. Natuur lijk zijn de lepeltoastjes naar be lieven ook te gebruiken bij aller lei salades en tapenades. Haust wil zo inspelen op de trends van gemak en fingerfood. Een doos je kost 1,39 euro. De Huishoudbeurs maakt goede sier met Robbie Wil liams. Een kaartje voor de 'Moe der Aller Beurzen' levert na re gistratie op de website kans op een vip-bezoek aan een concert van Robbie Williams. Die geste past leuk bij het thema van 2006. Na 'Feestje', 'Mannen in de Hoofdrol' en 'Funshoppen' staat de 61ste beurs nu in het te ken van glamour glitter. Zo wil de organisatie meeliften met de populariteit van glossy's, li- festyleprogramma's en een dra mareeks als Gooise Vrouwen. In de Glamourous Lady Lounge kunnen bezoekers genieten van shows, hapjes en optredens. Wil Tijftien jaar lang ontving de familie Dan- V kers haar gasten in restaurant De Gou we Geit in Zierikzee. In de herfst van vorig laar verhuisde zij van de omgeving van de Levenmonstertoren naar het Kraanplein am daar op 4 november Restaurant De Proe verij te openen. Een nieuw begin, met, als ik het goed zie, -en nieuwe generatie, de dochters Dankers, ap de voorgrond. Het is februari en woensdagavond en onver wacht druk zodat extra personeel moet wor sen opgetrommeld. Wat me opvalt is het en- •nousiasme waarmee het jonge team de gas sen ontvangt en bedient. Het loopt allemaal ns een trein en de jongelui hebben er zelf duidelijk plezier in, wat al meteen de sfeer aepaalt. Er is heel wat aan de zaak verbouwd, veel warm hout en intieme verlichting. Ik zit op 301 verhoginkje omzoomd met ijzeren hek werk aan een tafeltje dat zowel uitzicht wedt op de rest van het restaurant als op de straat naast De Proeverij. Zo kan ik goed zien hoe aan enkele tafeltjes ondanks de drukte heel professioneel enkele tafelberei dingen worden uitgevoerd, waarbij de obers wat feller flamberen dan de serveersters. Het aperitief van het huis is een Prosecco met een scheutje Crème de Cassis en daar krijg ik een amuse bij waarin eend en tonijn in moussevorm om de voorkeur vechten. Knapperig wit en bruin stokbrood, kruiden boter en olijfjes maken er een hele, lekkere hap van. De keus aan voorgerechten is uitgebreid, ze ven koud, zeven warm en maar liefst zes soe pen. De basis is klassiek, maar de uitvoe ring eigentijds, je kunt merken dat een jong team tracht een eigen stempel te drukken op gerechten die uit traditie voortkomen. Een creatieve aanpak met mogelijk conse quenties voor het prijskaartje. Het goed koopst zijn de wijngaardslakken, door hun Schouwse afkomst gerust een streekgerecht •te noemen, en de gepocheerde scholfilet, in gerold met een julienne van prei en wortel met een peterselieroomsaus (beide 7.50). De Hollandse garnalen op een bedje van sla, vergezeld van een romige whiskysaus doen 8,50, evenveel als de toch wel exquise huis- gemaakte kreeftensoep met een puntje cog nac en delicate gerookte Spaanse Serrano- ham met Galiameloen, terwijl de eenvoudi ge lichtgebakken geitenkaasjes, omwikkeld Rien van Reems met spek en omringd door een honing-thym- saus 50 eurocent duurder zijn. Specialiteiten zijn de proeverij van vlees en de proeverij van vis die beide 12.50 kosten en aangeprezen worden als 'verschillende vis- en vleesgerechten geselecteerd door on ze keukenbrigade'. Als east ben ie wellicht eeneied met een soep en één of twee voorgerechten te vol staan en vandaar misschien de naam De Proeverij. Gerookte entrecöte gemarineerd met truffelolie en krullen van eendenlever, vergezeld van een tapenade van zontomaatjes 11,50) heeft zoveel allure dat het de status van voorgerecht overstijgt en dat geldt ook voor mijn krokant gebak ken tranches kalfszwezerik, genappeerd (waarschijnlijk wordt gedresseerd bedoeld) op een taartje van sla en omringd door een calvados-appelsaus 14,50). Een imponerend gerecht met ferme stukken perfect gebakken zwezerik in de vier hoe ken van het vierkante bord, een compositie van verse, knapperige slasoorten en een heerlijke saus. Zo'n uitschieter, prijstechnisch, komt bij de hoofdgerechten niet voor. Ik kies voor de ge bakken kabeljauwhaas met garnaaltjes en fluweelzachte kerrieroomsaus 15,50) die ook met een dillesaus buiten de kaart om be schikbaar is. Een heerlijke klassieke berei ding en de vis is perfect gebakken. De bege leidende groentes zijn gaar en dat is precies zoals de meeste gasten in Zierikzee dat wen sen, zelf geef ik de voorkeur aan een heel korte bereiding. Verder lekkere gebakken aardappeltjes en goede frietjes met mayonai se. De hoofdgerechten zijn redelijk geprijsd: ge grilde zalmfilet met blanke saus van len te-uitjes en kappertjes 14,50), Zeeuwse vispot van onder andere zalm, kabeljauw, mosselen en garnalen met een saus van to maten en met kaas gegratineerd 16,50), twee in roomboter gebakken zeetongen van ongeveer 500 gram (€21,50), duo van ge stoofde en gebakken paling uit de Zeeuwse wateren, het seizoen komt er weer aan (€21,50), gegrilde runderentrecöte met een garnituur van boerenham, tomaat en krui denboter 18,50), gemarineerde beenham met een tomatenbasilicumjus 16,50), boeuf bourguignon 16,-) en biefstuk Stro- ganoffaan tafel bereid voor twee personen 19,50 per persoon). Het is maar een greep uit een aantrekkelijk repertoire. Ook de crêpes Suzette worden voor twee personen aan tafel geflambeerd 6,50 per persoon), maar ik besluit met een gehalveer de Zeeuwse minibolus gevuld met vanil- le-ijs en met een saus van Zeeuwse Jutterbit- ter 6,-). Bij de thee 1,60) serveert De Proeverij naast chocolaatjes met een nootje en pepermuntjes een puntje Crème de Ca cao. Restaurant De Proeverij Kraanplein 12-14 4301 CH Zierikzee Tel. 0111-412931 Fax.0111-417936 ww w.restaurantdeproeverij .nl Zeven dagen van de week geopend, keuken vanaf 11.00 uur Creditcards: Mastercard, Amex, Diners Club en Visa Kinderen: uitgebreid menuutje Vegetarisch: 3 voor- en 4 hoofdgerechten Rolstoel: ja, afrit naar lounge Roken: niet gescheiden, kan geregeld Glutenvrij: ja

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 37