Iedereen grabbelt
en graait
let beste van twee eilanden en nog meer in 't Veerhuis
m
PLLEEN
Bontlaars
Modetalent
Skimode
zijn, maar een
consumenten-
Bodemprijzen. Alles
moet weg. Nérgens
goedkoper. Posters op de
etalageruiten vechten om
de aandacht van de klant.
De uitverkoop dient vooral
om tijdens de magere janua
rimaand consumenten te
lokken. Maar valt er nu,
met bijna het hele jaar door
opruiming, voor koopjesja
gers nog wel iets te scoren?
Zo hectisch is het tegenwoordig
niet meer. Het lijkt soms wel of
winkels het hele jaar door oprui
ming houden om extra klanten
te trekken en dus extra omzet te
genereren. Zeker in de traditio
neel moeilijke januarimaand.
Daarbij komt nog dat met name
ha de introductie van de euro de
omzetten in veel branches stag
neerden, of zelfs daalden. Stunt
prijzen en andere acties lijken
dan broodnodig om zoveel moge-
SR/te,
Ooit was de uitverkoop echt
een uitverkoop. Tot 1985
golden strenge richtlijnen van
het ministerie van Economische
Zaken; slechts twee keer per..
jaar mochten detaillisten zich
via stuntprijzen van hun voorra
den ontdoen. Niet zelden lagen
mensen in slaapzakken voor de
deur om maar als eerste die tele
visie voor één gulden te bemach
tigen. Of een paar schoenen in
ruil voor een taart. Om een koop
je te scoren was het belangrijk
als eerste de winkel binnen te
stormen en elkaar desnoods bij
de rekken en bakken te verdrin
gen.
lijk klanten over de drempel te
trekken. De doelgroep is heel
breed. Werd het koopjesjagen
vroege^toch min of meer be
schouwd als iets voor mensen
met een krappere beurs, nu
schaamt niemand zich ervoor.
Arm en rijk shopt bij Aldi en
Lidl, en dat geldt dus ook voor
de uitverkoop.
Overtollige voorraden opruimen
is eigenlijk de klassieke vorm
van uitverkoop. Tegenwoordig
kopen veel bedrijven er gericht
voor in en houden ze het hele
jaar door acties, aldus Norbert
van Noesel, marketingmanager
van Euretco. Euretco is een
retailservice-organisatie
waarbij zo'n 2400 zaken op
het gebied van mode, wo
nen en sport (onder meer
Topform, Decorette, Lin-
Céhrie en SPORT2000) zijn aan
gesloten.
Vólgens hem vervaagt het be-
grip uitverkoop steeds meer. Im
mers, er zijn bijna het hele jaar
door opruimingsacties, ophef
fingsuitverkopen, prijzenfesti
vals en dergelijke. Een licht ac
cent ligt op de maanden
december/januari en
juli/augustus. Daarbij mag een
winkelier trouwens geen mislei
dende reclame voeren. Als deze
bijvoorbeeld adverteert met op
heffingsuitverkoop moet er in
derdaad sprake zijn van een slui
ting van de zaak.
Grote warenhuizen komen vaak
met speciale acties. Wanneer de
Bijenkorf de jaarlijkse Drie
Dwaze Dagen houdt, hangen de
mensen er met de benen uit. Ook
het Circusprijzenfestival van
V&D, de Vlaggetjes weken van
C&A en de Hamsterweken van
Albert Heijn trekken drommen
kooplustigen.
Al lijkt er dus het hele jaar door
overal uitverkoop te zijn, toch
springen enkele evenementen er
uit. De Drie Dwaze Dagen van
de Bijenkorf zijn waarschijnlijk
het meest bekend èn berucht.
Klanten grijpen en graaien als
vanouds en raken soms bijna in
de verdrukking tussen de cosme-
ticastands en kledingrekken. Bij
enkorfwoordvoerder Peter van
Bakkum verklaart
het succes vooral
vanwege het feit
dat de Drie Dwaze
Dagen, meestal in
september, geen
echte uitverkoop
gebeuren. Voor de Drie Dwaze
Dagen wordt apart ingekocht.
Er zijn meer winkelformules die
speciaal goederen inkopen voor
acties. Maar die moeten wel
voor een 'Wow-effect'-zorgen.
Oftewel: origineel en verrassend
scherp geprijsd, zegt Petra Wie
lens. Zij is woordvoerster van In-
tres, een retailservice organisa
tie die zelfstandige ondernemers
ondersteunt. Er zijn ruim 750 za
ken, vooral op het gebied van
mode (onder meer Livera en
First Lady), wonen (Morgana en
Lin-o-lux) en sport (Intersport)
bij aangesloten.
De uitverkoop is voor alle win
kels en voor alle klantengroepen
van groot belang, meent Wie
lens. Voor een koopje schaamt
niemand zich meer. Daarnaast
zie je in de mode dat collecties
in het seizoen veel vaker wisse
len. Veel modemerken werken
niet meer met twee, maar met
wel zes collecties per seizoen. De
restanten van deze collecties
moeten veel sneller en agressie
ver via een uitverkoop worden
weggewerkt. Mede hierdoor zie
je al midden in het seizoen ver
kapte uitverkopen zoals mid-
season sale.
Overigens beperkt uitverkoop
zich al lang niet meer tot gewo
ne winkels. Tijdelijke dumpsto
res, outletcentra en uiteraard in
;=dactie bijlagen: 0113-315680
tfW.pzc.nl
Sus31,4460 AA Goes
Lentïe-exploitatie:
M;aHon-7ppl
Midden-Zeeland: 0113-315520;
I Sjs-Vlaanderen: 0114-372770;
gaal: 020-4562500.
aterdag 21 januari 2006
ternetwinkels spelen eveneens
een belangrijke rol. Dumpstores
vestigen zich meestal in reeds
leegstaande panden in drukke
winkelstraten waar veel passan
ten komen. Gedurende enkele
weken of maanden trachten ze
restpartijen te slijten aan voor
bijgangers. Ze doen piet aan
smaakvolle inrichting of klanten
service, meestal moet je graaien
in dozen en afrekenen bij een
kassa naast de ingang.
In met name de Verenigde Sta
ten zijn outletcentra heel popu
lair. Nederland kent er twee, in
Roermond en Lelystad (Batavia-
stad). Net over de grens zitten er
nog meer. Bijvoorbeeld in het
Belgische Maasmechelen en in
Ochtrup, net over de Duitse
grens, waar in april vorig jaar in
een voormalige fabriekshal het
Euregio Outlet Center opende.
Deze winkels verkopen iets oude
re merkartikelen of producten
die kleine fabricagefouten verto
nen, vaak tegen aanzienlijk lage
re prijzen. Maar ook hier geldt
weer dat menige winkel speciale
voorraden laat aanrukken uit la
ge lonenlanden als China, dus
goed opletten blijft verstandig.
Alice Plekkenpol
De Nederlandse schoenwinkel
keten Ziengs (66 winkels) tim
mert aan de weg. De keten voert
een groot aantal merken en sluit
in zijn aanbod nauw aan bij de
mode. Ook het eigen merk Linea
Zeta doet dat. Zo is er deze win
ter een sportieve dameslaars
met fraaie bontrand voor zowel
chic als sportief gebruik. Voor
de heren is er van het merk Re
porter een hippe sneaker. Bij
Ziengs overheersen deze winter
de wat sportievere schoenen,
vaak met een beetje verweerd
uiterlijk.
Lancöme maakt tijdens een mo
deshow met alle tien genomi
neerden bekend wie de win
naars zijn van de Lancöme Co
lour Design Awards. De tien
werden geselecteerd uit de eind
examenkandidaten van de mode
academies. Er zijn drie prijzen:
het meest vernieuwende ont
werp, voor materiaal- en kleur
gebruik en voor het ontwerp dat
het best de 'Lancömevrouw' ver
beeldt. Als inspiratiebron dien
de de make up-lijn van het con
cern. Tijdens de coutureweek in
Parijs moeten de winnaars het
opnemen tegen winnaars uit an
dere landen. De show waarin de
Nederlandse winnaar bekend
wordt gemaakt vormt de ope
ning van de Amsterdamse mode-
week (25 tot en "met 30 januari).
Er zal weinig mode zijn die zo
ingewikkeld is als die voor de
wintersport. Die moet zowel be
schermen tegen sneeuw en kou
als leuk afkleden. Falcon doet
een poging met zijn Wea
therproof sneeuwcollectie: 100
procent wind- en waterdicht,
stretchstukken om knieën en el
lebogen het skiën makkelijker
te maken, ventilatieritsen en
nog zowat. De jacks en broeken
zijn voorzien van dessins die ge
baseerd zijn op weerkaarten, als
variatie op de camouflagelook.
Daarnaast is alles rijkelijk voor
zien van rubberbadges, en reflec
terende accenten en biezen.
i/Tet gemengde gevoelens begeef ik me
'lop een rustige winterdag naar Restau-
-t't Veerhuis aan het Veerse Meer in
'°lphaartsdijk. De zaak is overgenomen
tor Co en Marianne Simmers die met het
etablissement De Waag het rustige
®ouwse dorp Serooskerke op de culinaire
kt van Zeeland hebben gezet, maar nu
fod-Beveland. Het beste van twee kookei-
"denbeloven zij de gasten in hun jongste
ailing,maar wat me bedrukt is dat Co als
<n soort van directeur staat afgebeeld in
Jzwart pak,
®ik de deur ben genaderd zwaait die gast
ropen en word ik op de drempel warm
®welkomd door Marianne Simmers en de
wouwde maitre Eric. De gastvrouw bege-
,lme naar een tafel met dubbel uitzicht:
het verstilde meer met bootjes die
-tiers op het voorjaar wachten en
de keuken waar chef «-kok Michel
sen zijn sous-chef Edwin Dingemanse
kalm en gecontroleerd werkend te zien zijn.
Eenmaal gezeten begint de verwennerij. Ma
rianne blikt noch bloost bij de vraag om een
alcoholvrije aperitief en zij serveert een
tongstrelende cocktail van bloedsinaasap-
pels, verrukkelijk in al zijn frisheid.
Er verschijnen smullerijtjes en ik raak het
onderscheid kwijt tussen borrelhapje en
amuse, maar lekker zijn zë: een gestoomd
eitje met knoflookmousse in de eierschaal
opgediend, een krokantje van suiker gevuld
met krab en een puntje ganzenlever, gepofte
wilde rijst in miniatuur puntzak, een lolly
van geitenkaas en een glaasje met een gelei
van wortel met een mousse van boerenyog-
hurt.
Dan volgt een moment van grote opluch
ting, Co Simmers verschijnt uit zijn kan
toor, niet in directeurspak maar in eenvou
dig wit koksbuis met de bekende bril met de
ronde glaasjes en de uitleg waarop was ge
hoopt: „Chef-kok Michel Louws blijft zich
zelf, toverend met de basissmaken zoet,
zout, zuur en bitter, ik voeg er als patron nu
ances aan toe, met name buiten de keuken
waar we in confrontatie met de gast een ze
vental handelingen als verrassingselement
willen invoeren."
Ko is net als Marianne duidelijk blij met de
nieuwe mogelijkheden die 't Veerhuis biedt.
Eens had dit etablissement een Michelin-
AAN TAFEL
Rien van Reems
ster. Nu wordt er gekookt door een chef die
van het meest eenvoudige iets bijzonders
maakt en is uit het Schouwse een patron ver
rezen die Toscaanse toepassingen loslaat op
Zeeuwse streekproducten. Hun samenwer
king wekt verwachtingen.
De geplette langoustines uit Zeebrugge met
limoen en olijfolie zijn een voorproefje.
Zachte smaken met minuscule accentjes
van druppels eiwit opgeklopt met limoen en
gelatine die smelten op de tong en daarna
een spiesje in de vorm van een vanillestokje
met drie gegrilde coquilles, een gehalveerd
stronkje witlof, zoet gekarameliseerd en
met een apart geserveerd sausje van witte
boontjes, naar ik vermoed Italiaanse Canelli-
niboontjes. De keus is gevallen op het 'Huis
menu', vier gangen voor 39,50 met een
wijnarrangement van 2 glazen voor 11.
Uitbreiding tot 5 gangen voor 49,50 is een
optie.
Bij het hoofdgerecht sta ik voor een moeilij
ke keus: lijngevangen schelvis, risotto met
saffraan en paprika en zwarte olijfolie en
gehakte inktvis met look of langzaam ge
gaarde en daarna gelakte wangetjes van 'n
Bevelands varken met pistache en sinaasap
pel, crème van aardpeer en jus met groene
olijven van de nieuwe oogst. Het wordt het
laatste; de door stevig kauwen sterk ontwik
kelde varkens wangen zijn zacht sudderend
getransformeerd tot mals en smaakvol
draadjesvlees en bestrooid met krokante
korrels van pistachenoten en sinaasappel
schil.
Sous-chef Edwin Dingemanse die van top
restaurant Beluga is gekomen, heeft als ver
rassing en als overgang naar het zoete des
sert een glaasje voor me gevuld met een ver
frissende compote van blauwe bessen met
dragon. Hij komt het zelf brengen.
Tot slot een lauwwarm taartje van pure cho
colade, krokant van buiten en smeltend
zacht van binnen. Het menu voorziet daar
bij in sorbet van bloedsinaasappel, maar om
dat ik die al gehad heb in het aperitief,
maakt de keuken een sorbet van rode kool
met appeltjes.
Eten van de kaart is een feest: kreeft, griet,
zeebaars, coquilles, krab en kalfszwezerik,
meesterlijk bereid. Co Immers houdt de prij
zen vriendelijk, beneden zijn oude Waagni-
veau en Marianne Immers kiest mooie Itali
aanse wijnen: Cattoria il Palagio, een Sau-
vignon Blanc uit San Gimignano en Capitel
Lucchine 2003 van Tedeschi, een volbloed
Valpolicello Classico. Van mij krijgt
't Veerhuis opnieuw een ster.
Restaurant 't Veerhuis
Wolphaartsdijk Veer 1
4471 ND Wolphaartsdijk
Tel. 0113-581326
Fax.0113-581092
www.veerhuis.net
Dinsdag en woensdag gesloten, 1 augustus
tot 15 september dinsdag open
Keuken open van 12.00 tot 14.30 en van
18.00 tot 21.00 uur, zaterdag geen lunch en
zondag hele dag open vanaf 12.00 uur.
Vakantie van 12 tot 28 juni
Creditcards: Visa, Eurocard, Amex en Di
ners Club
Rolstoel: ja, invalidentoilet
Vegetarisch: op aanvraag
Kinderen: aangepaste porties
Roken: gescheiden