Dessert is een gevoelskwestie
PZC
Een kruidenstok
van de juffers
Wereldwijd scheuren met Mario Kart
Barbie
Camera
Wijnrek
Aluminium
zaterdag 31 december 2005 Wil
graag met bijzondere en natuur
lijke materialen. „Onze stijl is
sober en stijlvol. Dan komen de
materialen het beste tot hun
recht", vertelt ze. Veel wordt
bijna dagelijks vers uit Frank
rijk ingevlogen, zoals eucalyp
tus, maar ook thijm en rozema
rijn. Maar ze heeft ook rozen uit
Ecuador.
Het atelier is de werkplaats van
de juffers, die er hun groendeco-
raties ontwerpen. De tafelstuk
ken, bruidsboeketten en kran
sen worden veelal op bestelling
gemaakt. Voor restaurants, fees
ten en partijen, en verder voor
iedereen die maar een wens
heeft.
De juffers gebruiken het atelier
ook om hun kennis over te dra
gen. Aan de lange tafel die met
een naturelkleur 'linnen' is ge
dekt, worden workshops op
groengebied gegeven. De Juffers
in het Groen hebben ook lande
lijke woonaccessoires. Oude kas
ten, barokke kaarsen, robuust
aardewerk en nog veel meer
staan sfeervol te zijn naast zin
ken emmers met bijzonder
groen.
Op verzoek leggen ze bijvoor
beeld uit hoe je een keukenkrui-
denstok maakt. Die is simpel
om na te maken, sfeervol om te
zien en heerlijk voor in de win
terse stoofpot. „Je kunt er bij
draaien want het mag niet losgaan!
Knip de kruiden in stukjes van hooguit 10
cm, leg ze soort bij soort op je werkblad.
Prik de uien op een stokje, en de knoflook
ook. Om de kaneelstokjes bind je een touw
tje over het midden.
Leg een bosje kruiden van 1 soort tegen
het midden, zo'n 5 cm van de onderkant
van de stok. Draai het wikkeldraad een
paar keer om de stelen heen, zodat het
goed vast zit.
Leg links en rechts ervan ook een bosje
kruiden, maar van een ander soort. Leg op
de stelen van de kruiden het volgende bos
je, zodat het trapsgewijs wordt opge
bouwd. Leg er een ui tussen (op het stokje)
en draai er ook wikkeldraad om heen, zo
dat het goed vast zit. De kaneelstokjes
bind je op het laatst bovenaan, als de stok
bijna klaar is.
Let op: de achterkant van de stok blijft
kaal en plat, zodat hij goed kan liggen of
tegen de muur kan hangen.
Zo'n 6 cm van de bovenkant stop je. Maak
een grote lus en haal het wikkeldraad er
door zodat je het afhecht. Trek het goed
aan en knip het af. De stelen mogen niet
boven de stok uitkomen, dus knip die af.
Draai een stuk grof touw om de uiteinden
en maak er een knoop in
Lekker landelijk om te zien,
lekker smakelijk voor in de
winterse stoofpot. Dat is de keu-
kenkruidenstok. En hoe maak je
zo'n stok zelf?
Ergens in Midwolda leidt een
zandweggetje naar een boer
derij. Op het achtererf branden
vuurkorven. Aan de sfeervolle
tafels met kaarsen en giga-
groenstukken kun je zien dat je
niet bij een boer bent beland.
Dit is het erf van de Juffers in
het Groen, zoals groenstiliste
Monique Kiewiet haar bedrijfje
noemt. De andere juffer is Dori-
ne Folkerts. Monique is gediplo
meerd bloembindster. Ze werkt
het koken nog lang van pluk
ken, want de keukenkruiden
drogen vanzelf in."
De kruidenstok is leuk om in de
keuken te hangen of neer te leg
gen, terwijl de kruiden in diver
se gerechten kunnen worden ver
werkt. Rozemarijn op gebakken
aardappeltjes, salie bij gestoof
de kip, mirtebessen en laurier in
stoofpotten, tijm in Italiaanse
gerechten, net als knoflook en
uitjes.
Gebruik geen zachte soorten
kruiden, zoals basilicum, bies
look of peterselie, want deze dro
gen niet in en worden slap.
Shyra Hueting
Ingrediënten voor 1 stok van zo'n 20 cm
lang en 2 cm doorsnee:
1 rolletje wikkeldraad( ijzerdraad), een
paar satéstokjes en een stuk touw. verder:
een paar kleine uitjes, een paar kleine
knoflooktenen, 2 kaneelstokjes (rode pe
pers kan ook), flink wat verse kruiden van
een houtige soort, zoals rozemarijn, tijm,
laurier, salie, mirte.
Boor als je de stok op wilt hangen een gaat
je door de breedte van de stok. Dit wordt
de bovenkant. Doe er een stuk touw door
heen. Maak dan het ijzerdraad vast: 2 cm
vanaf de onderkant van de stok, goed vast-
foto Anne Marie Kamp/GPD
Barbie en haar hartsvriendin
nen Westley, Chelsea en Nolee
verschijnen onder de naam My
Scene in een nieuwe speelfilm
op dvd die Hollywood Filmster
ren heet. Daarnaast komt er ook
een computerspelletje op de
markt.
De My Scene-lijn richt zich op
meisjes van acht tot tien jaar.
Ter gelegenheid van de nieuwe
film produceert Mattel vier
speciale poppen. Geheel in
Hollywood-stijl, in hippe outfit
en bij wijze van spreken klaar
voor de première. De hartsvrien
dinnen hebben zelfs kleine ju
weeltjes in de ogen.
De dvd kost 14,99 euro. De My
Scene-poppen komen op 29,95
euro.
Digitale camera om mee te bel
len. Zo typeert LG de nieuwe 2
megapixel digitale camera-tele
foon.
Deze compact gprs-gsm, de
LG-P7200 heeft zowel het uiter
lijk als de functies van een echte
digitale camera. Het scherm kan
bijvoorbeeld volledig omgeklapt
worden. Zo functioneert het
scherm als zoeker. Verder is de
P7200 onder meer uitgerust met
een mp3-speler, Bluetooth,
e-mail en een sleuf voor een ge
heugenkaart.
Ook kan hij maximaal twee uur
video-opnames maken. LG
blaast een aardig partijtje mee
in de mobieltjeswereld. Met ge
avanceerde producten als dit
nieuwe paradepaai'dje wil LG
in 2006 binnendringen in de
mondiale top drie.
Eind november verschijnt de
P7200 in de winkel voor
460 euro.
Waarom moet wijn liggend wor
den bewaard? Zo kan de wijn de
kurk raken en vochtig houden.
Dat voorkomt krimpen van de
kurk zodat er geen lucht de fles
kan binnenkomen. Bovendien is
het voor de smaak niet goed als
het bezinksel naar de bodem
zakt.
De Duitse firma Zack, dat han
delt in mooie edelmetaal spulle
tjes voor in huis, heeft een fraai
flessenrek ontworpen dat luis
tert naar de naam Fonare. Er
passen zes flessen in. Als dat te
weinig is, kun je meer rekken
naast elkaar zetten.
De prijs is wellicht bezwaarlijk,
85 euro voor een rekje is niet
niks. Kun je ook een dozijn of
wat mooie flessen voor kopen en
gewoon plat leggen.
'Met trots' presenteert Philips
de Philips Aluminium Collec
tion, bestaande uit vijf designap
paraten. Te weten een brood
rooster, waterkoker, blender,
sapcentrifuge en een koffiezet
ter.
Gekozen is voor aluminium, dat
volgens Philips vanwege het
stijlvolle en opvallende karak
ter voor interieurontwerpers
over de hele wereld hét moderne
designmateriaal is.
„Het heeft niet alleen een tijd
loze schoonheid, maar is ook
heel hygiënisch, licht én sterk,
kras- en vuilbestendig", meldt
Tammo de Ligny van Philips De
sign.
Mooi meegenomen is dat de se
rie bij de aluminium Senseo
past. De reeks komt de komende
maanden beschikbaar.
De prijzen variëren van 109 eu
ro voor de blender en broodroos
ter tot 190 euro voor de waterko
ker.
Taarten maken is een apart vak.
Dessert. Dan denk je
vooral aan bananen-
vla, vanilleyoghurt of pud
ding. Maar er is meer. Luxe
desserts, taart bijvoorbeeld.
Daar is Nederland niet al te
happig op. Al wordt het be
ter, merkt patissier Pieter
Booij van Huize van Wely.
Het water loopt je in de
mond, daar in Noordwijk.
In patisserie Huize van Wely, de
top van de Nederlandse banket
bakkers, liggen de taarten in de
gekoelde vitrines. Alhoewel:
taarten? Het lijken wel kleine
kunstwerkjes. Taarten inde
vorm van een piramide, een
hoedje of halve bollen van cho
cola. Over taart bestaan volgens
Pieter Booij te starre ideeën.
Dat heeft alles te maken met on
ze weinig culinaire achtergrond.
Want bij taart is de eerste ge
dachte: feest, visite en thee. En
dat hoeft nu net niet, vindt
Booij. „Waarom zou je na het di
ner geen taart eten?" Ruim tien
jaar geleden bracht Huize van
Wely de eerste desserttaart op
de markt. Naar het Franse voor
beeld. Nu begint de desserttaart
langzaam terrein te veroveren
in Nederland, merkt Booij.
Nederlanders zijn niet culinair
opgevoed, vindt de patissier.
Het is onderhand een vast ver
haal van de meesterpatissier:
over roomboter en Fransen die
foto's Bart Homburg
achtig. Want wat zou er in die
taart zitten? Nog zo'n misver
stand. Vaak doen de ogen het
werk en niet de kennis. Een
taart hoeft niet altijd groot te
zijn, vindt de patissier. „Bij de
bakker op de hoek - ik bedoel
dat niet denigrerend - zie je pre
cies wat je koopt. Je ziet de
cake, met een dikke laag room,
lekker veel allemaal." Bij Huize
van Wely zijn taarten juist
klein. Een kwestie van geconcen
treerde smaak, zeggen zij, dus je
eet ook een kleiner stukje. De
taarten Van Huize van Wely kos
ten rond de 25 euro. Maar begin
niet over 'duur'. „Een dessert is
geen toetje. Het is een gevoels
kwestie, bij auto's begrijpt ieder-
een het meteen. Of je nu een
Bentley of een Peugeot rijdt,
daar zit verschil in. Ze snappen
het met auto's, ze snappen het
met reizen, maar ze snappen het
niet met taarten. Ergens commu
niceer ik dus niet goed. Waarom
kan een autofabrikant dat wel
aan het verstand brengen en ik
niet?"
Wat is leuker dan alleen te
scheuren met Mario Kart
op allerlei doldwaze circuits in
de meest vreemde voertuigen?
Met zijn tweeën bijvoorbeeld,
ieder met een Nintendo DS en
één versie van Mario Kart. Via
de wifi-functie contact leggen
met elkaar, waarna de 'lege' DS
het spel kan downloaden van de
andere en je gezamenlijk aan de
nog om te racen tegen tegenstan
ders uit de hele wereld.
Want met de draadloze eigen
schappen van de DS kun je via
je eigen draadloze huisnetwerk
je of via een 'hotspot' - een open
baar draadloos netwerk - bui
tenshuis via internet spelen. Als
je al een draadloos netwerkje
hebt, is het 'aansluiten' van je
DS niet zo moeilijk. Je voert de
beveiligingsinstellingen van je
netwerk in op je DS. Daarna ga
je proberen via de 'WFC'-modus
contact te leggen met Mario Kar-
ters over de hele wereld. Je kunt
kiezen voor tegenspelers van dit
continent, wereldwijd, voor ge
registreerde vrienden of voor
Mario Karters tegen wie je het
al eerder hebt opgenomen.
Enig nadeel van deze 'Wereldver-
binding' is dat het even kan du
ren voordat je DS genoeg tegen
standers heeft gevonden om te
Naast Mario Kart brengt Ninten
do nog drie games uit die ge
bruik maken van de wifi-func-
tie van de DS: Tony Hawks Ame
rican Sk81and, Animal Crossing
en Metroid Prime Hunters.
Jan van den Ooord
Nintendo Mario Kart DS, met
wifi-mogelijkheid. Prijs: 44,99
euro. Zie ook www.nintendo-
de streek van herkomst in de bo
ter kunnen terugproeven. „In
Nederland zijn wij groot ge
bracht met margarine. Roombo
ter is vies, vinden we, terwijl
dat een kwaliteitsproduct is.
Hoe kun je dan verwachten dat
we smaak hebben? We zijn geen
dessertland, zoals Frankrijk."
Hij begrijpt het wel. Volgens
hem is negentig procent van de
Nederlanders niet geïnteres
seerd in wat hij eet. „Vijf pro
cent heeft er echt verstand van
en de andere vijf procent is door
inkomen geïnteresseerd, die kun
nen het beste betalen."
De 'keuken' van de patisserie,
met aan het hoofd Adriaan van
Haarlem, is een droom voor elke
smulpaap. Een grote kom waar
een machine de crème roert. Ver
derop staat de chocomousse
klaar om in een spuitzak te ver
dwijnen. Appels worden ge
schild, boter gewogen, deeg ge
kneed, en overal hangt die heer
lijke geur van zoet. Hier wordt
hard gewerkt. Die oranje ballen
van chocola, de blaadjes van
chocola en het eetbare bladgoud
voor op de taarten worden niet
zomaar tevoorschijn getoverd.
Eigen smaak
Dé desserttaart bestaat niet.
Zo'n taart verschilt namelijk in
niets van een 'gewone' taart.
Wat je bij de thee eet, kun je ook
na het diner verorberen, vindt
Patissier Pieter Booij.
Van Haarlem. Het ligt vooral
aan je eigen smaak.
De verkoopdames van Huize
van Wely vragen altijd of de
taart als desserttaart wordt ge
geten. Niet voor de statistieken.
Maar om te adviseren. „Het is
belangrijk om te weten waarna
de taart geserveerd wordt, om te
zorgen dat de smaak niet weg
valt."
Maar er zijn meer misverstan
den over het luxe hapje. Een
taart hoeft niet altijd rond te
zijn, volgens de patissiers. Stop
zo'n taart eens in een glas. En
kijk eens naar de kunstwerkjes.
Vol kleur, maar vooral raadsel-