Dessert is een gevoelskwestie PZC Een kruidenstok van de juffers Wereldwijd scheuren met Mario Kart Barbie Camera Wijnrek Aluminium zaterdag 31 december 2005 Wil graag met bijzondere en natuur lijke materialen. „Onze stijl is sober en stijlvol. Dan komen de materialen het beste tot hun recht", vertelt ze. Veel wordt bijna dagelijks vers uit Frank rijk ingevlogen, zoals eucalyp tus, maar ook thijm en rozema rijn. Maar ze heeft ook rozen uit Ecuador. Het atelier is de werkplaats van de juffers, die er hun groendeco- raties ontwerpen. De tafelstuk ken, bruidsboeketten en kran sen worden veelal op bestelling gemaakt. Voor restaurants, fees ten en partijen, en verder voor iedereen die maar een wens heeft. De juffers gebruiken het atelier ook om hun kennis over te dra gen. Aan de lange tafel die met een naturelkleur 'linnen' is ge dekt, worden workshops op groengebied gegeven. De Juffers in het Groen hebben ook lande lijke woonaccessoires. Oude kas ten, barokke kaarsen, robuust aardewerk en nog veel meer staan sfeervol te zijn naast zin ken emmers met bijzonder groen. Op verzoek leggen ze bijvoor beeld uit hoe je een keukenkrui- denstok maakt. Die is simpel om na te maken, sfeervol om te zien en heerlijk voor in de win terse stoofpot. „Je kunt er bij draaien want het mag niet losgaan! Knip de kruiden in stukjes van hooguit 10 cm, leg ze soort bij soort op je werkblad. Prik de uien op een stokje, en de knoflook ook. Om de kaneelstokjes bind je een touw tje over het midden. Leg een bosje kruiden van 1 soort tegen het midden, zo'n 5 cm van de onderkant van de stok. Draai het wikkeldraad een paar keer om de stelen heen, zodat het goed vast zit. Leg links en rechts ervan ook een bosje kruiden, maar van een ander soort. Leg op de stelen van de kruiden het volgende bos je, zodat het trapsgewijs wordt opge bouwd. Leg er een ui tussen (op het stokje) en draai er ook wikkeldraad om heen, zo dat het goed vast zit. De kaneelstokjes bind je op het laatst bovenaan, als de stok bijna klaar is. Let op: de achterkant van de stok blijft kaal en plat, zodat hij goed kan liggen of tegen de muur kan hangen. Zo'n 6 cm van de bovenkant stop je. Maak een grote lus en haal het wikkeldraad er door zodat je het afhecht. Trek het goed aan en knip het af. De stelen mogen niet boven de stok uitkomen, dus knip die af. Draai een stuk grof touw om de uiteinden en maak er een knoop in Lekker landelijk om te zien, lekker smakelijk voor in de winterse stoofpot. Dat is de keu- kenkruidenstok. En hoe maak je zo'n stok zelf? Ergens in Midwolda leidt een zandweggetje naar een boer derij. Op het achtererf branden vuurkorven. Aan de sfeervolle tafels met kaarsen en giga- groenstukken kun je zien dat je niet bij een boer bent beland. Dit is het erf van de Juffers in het Groen, zoals groenstiliste Monique Kiewiet haar bedrijfje noemt. De andere juffer is Dori- ne Folkerts. Monique is gediplo meerd bloembindster. Ze werkt het koken nog lang van pluk ken, want de keukenkruiden drogen vanzelf in." De kruidenstok is leuk om in de keuken te hangen of neer te leg gen, terwijl de kruiden in diver se gerechten kunnen worden ver werkt. Rozemarijn op gebakken aardappeltjes, salie bij gestoof de kip, mirtebessen en laurier in stoofpotten, tijm in Italiaanse gerechten, net als knoflook en uitjes. Gebruik geen zachte soorten kruiden, zoals basilicum, bies look of peterselie, want deze dro gen niet in en worden slap. Shyra Hueting Ingrediënten voor 1 stok van zo'n 20 cm lang en 2 cm doorsnee: 1 rolletje wikkeldraad( ijzerdraad), een paar satéstokjes en een stuk touw. verder: een paar kleine uitjes, een paar kleine knoflooktenen, 2 kaneelstokjes (rode pe pers kan ook), flink wat verse kruiden van een houtige soort, zoals rozemarijn, tijm, laurier, salie, mirte. Boor als je de stok op wilt hangen een gaat je door de breedte van de stok. Dit wordt de bovenkant. Doe er een stuk touw door heen. Maak dan het ijzerdraad vast: 2 cm vanaf de onderkant van de stok, goed vast- foto Anne Marie Kamp/GPD Barbie en haar hartsvriendin nen Westley, Chelsea en Nolee verschijnen onder de naam My Scene in een nieuwe speelfilm op dvd die Hollywood Filmster ren heet. Daarnaast komt er ook een computerspelletje op de markt. De My Scene-lijn richt zich op meisjes van acht tot tien jaar. Ter gelegenheid van de nieuwe film produceert Mattel vier speciale poppen. Geheel in Hollywood-stijl, in hippe outfit en bij wijze van spreken klaar voor de première. De hartsvrien dinnen hebben zelfs kleine ju weeltjes in de ogen. De dvd kost 14,99 euro. De My Scene-poppen komen op 29,95 euro. Digitale camera om mee te bel len. Zo typeert LG de nieuwe 2 megapixel digitale camera-tele foon. Deze compact gprs-gsm, de LG-P7200 heeft zowel het uiter lijk als de functies van een echte digitale camera. Het scherm kan bijvoorbeeld volledig omgeklapt worden. Zo functioneert het scherm als zoeker. Verder is de P7200 onder meer uitgerust met een mp3-speler, Bluetooth, e-mail en een sleuf voor een ge heugenkaart. Ook kan hij maximaal twee uur video-opnames maken. LG blaast een aardig partijtje mee in de mobieltjeswereld. Met ge avanceerde producten als dit nieuwe paradepaai'dje wil LG in 2006 binnendringen in de mondiale top drie. Eind november verschijnt de P7200 in de winkel voor 460 euro. Waarom moet wijn liggend wor den bewaard? Zo kan de wijn de kurk raken en vochtig houden. Dat voorkomt krimpen van de kurk zodat er geen lucht de fles kan binnenkomen. Bovendien is het voor de smaak niet goed als het bezinksel naar de bodem zakt. De Duitse firma Zack, dat han delt in mooie edelmetaal spulle tjes voor in huis, heeft een fraai flessenrek ontworpen dat luis tert naar de naam Fonare. Er passen zes flessen in. Als dat te weinig is, kun je meer rekken naast elkaar zetten. De prijs is wellicht bezwaarlijk, 85 euro voor een rekje is niet niks. Kun je ook een dozijn of wat mooie flessen voor kopen en gewoon plat leggen. 'Met trots' presenteert Philips de Philips Aluminium Collec tion, bestaande uit vijf designap paraten. Te weten een brood rooster, waterkoker, blender, sapcentrifuge en een koffiezet ter. Gekozen is voor aluminium, dat volgens Philips vanwege het stijlvolle en opvallende karak ter voor interieurontwerpers over de hele wereld hét moderne designmateriaal is. „Het heeft niet alleen een tijd loze schoonheid, maar is ook heel hygiënisch, licht én sterk, kras- en vuilbestendig", meldt Tammo de Ligny van Philips De sign. Mooi meegenomen is dat de se rie bij de aluminium Senseo past. De reeks komt de komende maanden beschikbaar. De prijzen variëren van 109 eu ro voor de blender en broodroos ter tot 190 euro voor de waterko ker. Taarten maken is een apart vak. Dessert. Dan denk je vooral aan bananen- vla, vanilleyoghurt of pud ding. Maar er is meer. Luxe desserts, taart bijvoorbeeld. Daar is Nederland niet al te happig op. Al wordt het be ter, merkt patissier Pieter Booij van Huize van Wely. Het water loopt je in de mond, daar in Noordwijk. In patisserie Huize van Wely, de top van de Nederlandse banket bakkers, liggen de taarten in de gekoelde vitrines. Alhoewel: taarten? Het lijken wel kleine kunstwerkjes. Taarten inde vorm van een piramide, een hoedje of halve bollen van cho cola. Over taart bestaan volgens Pieter Booij te starre ideeën. Dat heeft alles te maken met on ze weinig culinaire achtergrond. Want bij taart is de eerste ge dachte: feest, visite en thee. En dat hoeft nu net niet, vindt Booij. „Waarom zou je na het di ner geen taart eten?" Ruim tien jaar geleden bracht Huize van Wely de eerste desserttaart op de markt. Naar het Franse voor beeld. Nu begint de desserttaart langzaam terrein te veroveren in Nederland, merkt Booij. Nederlanders zijn niet culinair opgevoed, vindt de patissier. Het is onderhand een vast ver haal van de meesterpatissier: over roomboter en Fransen die foto's Bart Homburg achtig. Want wat zou er in die taart zitten? Nog zo'n misver stand. Vaak doen de ogen het werk en niet de kennis. Een taart hoeft niet altijd groot te zijn, vindt de patissier. „Bij de bakker op de hoek - ik bedoel dat niet denigrerend - zie je pre cies wat je koopt. Je ziet de cake, met een dikke laag room, lekker veel allemaal." Bij Huize van Wely zijn taarten juist klein. Een kwestie van geconcen treerde smaak, zeggen zij, dus je eet ook een kleiner stukje. De taarten Van Huize van Wely kos ten rond de 25 euro. Maar begin niet over 'duur'. „Een dessert is geen toetje. Het is een gevoels kwestie, bij auto's begrijpt ieder- een het meteen. Of je nu een Bentley of een Peugeot rijdt, daar zit verschil in. Ze snappen het met auto's, ze snappen het met reizen, maar ze snappen het niet met taarten. Ergens commu niceer ik dus niet goed. Waarom kan een autofabrikant dat wel aan het verstand brengen en ik niet?" Wat is leuker dan alleen te scheuren met Mario Kart op allerlei doldwaze circuits in de meest vreemde voertuigen? Met zijn tweeën bijvoorbeeld, ieder met een Nintendo DS en één versie van Mario Kart. Via de wifi-functie contact leggen met elkaar, waarna de 'lege' DS het spel kan downloaden van de andere en je gezamenlijk aan de nog om te racen tegen tegenstan ders uit de hele wereld. Want met de draadloze eigen schappen van de DS kun je via je eigen draadloze huisnetwerk je of via een 'hotspot' - een open baar draadloos netwerk - bui tenshuis via internet spelen. Als je al een draadloos netwerkje hebt, is het 'aansluiten' van je DS niet zo moeilijk. Je voert de beveiligingsinstellingen van je netwerk in op je DS. Daarna ga je proberen via de 'WFC'-modus contact te leggen met Mario Kar- ters over de hele wereld. Je kunt kiezen voor tegenspelers van dit continent, wereldwijd, voor ge registreerde vrienden of voor Mario Karters tegen wie je het al eerder hebt opgenomen. Enig nadeel van deze 'Wereldver- binding' is dat het even kan du ren voordat je DS genoeg tegen standers heeft gevonden om te Naast Mario Kart brengt Ninten do nog drie games uit die ge bruik maken van de wifi-func- tie van de DS: Tony Hawks Ame rican Sk81and, Animal Crossing en Metroid Prime Hunters. Jan van den Ooord Nintendo Mario Kart DS, met wifi-mogelijkheid. Prijs: 44,99 euro. Zie ook www.nintendo- de streek van herkomst in de bo ter kunnen terugproeven. „In Nederland zijn wij groot ge bracht met margarine. Roombo ter is vies, vinden we, terwijl dat een kwaliteitsproduct is. Hoe kun je dan verwachten dat we smaak hebben? We zijn geen dessertland, zoals Frankrijk." Hij begrijpt het wel. Volgens hem is negentig procent van de Nederlanders niet geïnteres seerd in wat hij eet. „Vijf pro cent heeft er echt verstand van en de andere vijf procent is door inkomen geïnteresseerd, die kun nen het beste betalen." De 'keuken' van de patisserie, met aan het hoofd Adriaan van Haarlem, is een droom voor elke smulpaap. Een grote kom waar een machine de crème roert. Ver derop staat de chocomousse klaar om in een spuitzak te ver dwijnen. Appels worden ge schild, boter gewogen, deeg ge kneed, en overal hangt die heer lijke geur van zoet. Hier wordt hard gewerkt. Die oranje ballen van chocola, de blaadjes van chocola en het eetbare bladgoud voor op de taarten worden niet zomaar tevoorschijn getoverd. Eigen smaak Dé desserttaart bestaat niet. Zo'n taart verschilt namelijk in niets van een 'gewone' taart. Wat je bij de thee eet, kun je ook na het diner verorberen, vindt Patissier Pieter Booij. Van Haarlem. Het ligt vooral aan je eigen smaak. De verkoopdames van Huize van Wely vragen altijd of de taart als desserttaart wordt ge geten. Niet voor de statistieken. Maar om te adviseren. „Het is belangrijk om te weten waarna de taart geserveerd wordt, om te zorgen dat de smaak niet weg valt." Maar er zijn meer misverstan den over het luxe hapje. Een taart hoeft niet altijd rond te zijn, volgens de patissiers. Stop zo'n taart eens in een glas. En kijk eens naar de kunstwerkjes. Vol kleur, maar vooral raadsel-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 43