Koken kost nu eenmaal tijd
PZC
Toetsenborden en muizen klikken lekker weg
Wil
Bordspel
Platte boxen
Wijnrek
Historie
zaterdag 24 december 2005
Miljoenen mensen over de hele
wereld doen het, sudoku spelen.
Voor wie het niet weet: sudoku
zijn puzzels waarbij je cijfers in
moet vullen in vakken. De popu
lariteit inspireert spelletjesma
kers. University Games bijvoor
beeld. Dat komt met een bord
spel en een reis versie. Jong en
oud, ervaren en onervaren, kun
nen met en tegen elkaar spelen.
Het bordspel kost 14,95 euro.
De reisversie is te koop voor
4,95 euro.
Ook Ravensburger en 999 Ga
mes brengen een Su'doku-bord-
spel op de markt. De laatste
doet dat in samenwerking met
puzzelblad Denksport. Nu is het
wachten nog op een cd-romme-
tje en sudoku op je mobieltje.
De platte tv rukt onmiskenbaar
op in de vaderlandse huiska
mers. Om de inrichting hele
maal af te maken, zou je er ei
genlijk mooie platte luidspre
kers bij moeten hebben. Die ge
dachte is ook bij B&W opgeko
men. Hun nieuwe luidsprekers,
Flat Panel Monitoren van negen
centimeter diep, gaan volledig
op in het interieur. Ze zijn er in
drie kleuren, geborsteld zilver,
antraciet en geborsteld zwart.
Ook binnenin zit het wel snor.
B&W heeft naar eigen zeggen
technische hoogstandjes ver
werkt. Zo is het bijgeluid van de
luchtstroom door de basreflex-
poorten vrijwel onhoorbaar. De
platte luidsprekers kosten 400
euro. Zie ook www.bwspeak-
ers.nl
Comfort Cu rve
Keyboard 2000
Natural Ergonomie
Keyboard 4000
Cordl ess Desktop
SS10 Media R emote
Cordless Desktop
MX 5000 Las er
Comfort Optical
Mouse 3000
Laser Mouse 600 0
Wireless Notebook
Optical Mouse 4000
MX 610 Las er
Cordl ess Mous e
fabrikant
Microsoft
Microsoft
Logitech
Logitech
Fabrikant
Microsoft
Microsoft
Microsoft
Logitech
Sneltoetsen
10
29
27
27
Krwjspen Ond
4
5
4
10
Draadloos
Nee
Nee
Ja (Bluetooth)
Ja (Bluetooth)
Draadloos
Nee
Nee
Ja (radiografisch)
Ja (radiografisch)
Oplaadbaar
N.v.L
Nvt
Nee (Toetsenbord en
muis werken elk met
2 AA batterijen Af
standsbediening met
2 AAA batterijen Le
vensduur batterijen:
6 maanden.
Deels (muis wel.
toetsenbord werkt
met 2 AA batterijen
Levensduur
batterijen: 6
maanden.
Oplaadbaar
batterij. Levensduur
batterijen: 6
Nee, werkt met 2 AA
batterijen Levens -
duur batterijen: 6
maanden
Met muls
Nee
Nee
Ja
Ja
Techiek
Optisch
User
Optisch
Laser
Waterbe stendlg,
gebogen toetsen -
bordindeling voor
meer comfort
Ergonomische
toetsenbordindeling
en-standaard
Afstandsbediening
en media center soft
LCD-scherm met
extra functies,
aanraakgevoelige
zoomcontrole strip
Extra functies
Programmeerbare
knoppen
Vanwege precisie
gechikt voor gamen.
Programmeerbare
knoppen
Programmeerbare
knoppen
Mail en MSN-N-
notificatie.
Programmeerbare
knoppen
Aansluitin g
PS/2 USB
PS/2 USB
USB
USB
Aansluitin g
PS/2 USB
PS/2 USB
PS/2 USB
PS/2 USB
Systeemeisen
Windows XP/Media
Edition/2000/Mac
OSX 10.3 of hoger
Windows XP/Media
Center
Edition/2000/Mac
OSX 103 of hoger
Windows XP
Windows XP/Media
Center Edition
Systeemeisen
Windows XP/Media
Center
EdHK.n/2000/Mac
OSX 103 of hoger
Windows XP/Media
Center
Edition/2000/Mac
OSX 103 of hoger
Windows XP/Media
Edition/2000/Mac
OSX 103 of hoger
Windows
XP/2000/Me/98
Garantie
3 jaar
3 jaar
3 jaar
3 jaar
Garantie
2 jaar
3 jaar
3 jaar
3 jaar
Prijs
24.95
54,9S
89,99
169,99
Prijs
25,95
44,95
44,95
59.99
Oordcel
Oordeel
werp van het nieuwste mailtje
bijvoorbeeld, of je favoriete af-
speellijst. De communicatie tus
sen pc en toetsenbord gaat erg
langzaam en het aanraakgevoeli-
ge schuifsysteem voor het volu
me is te gevoelig. De meegelever
de muis is enkel door rechtshan-
digen te gebruiken, maar werkt
verder prima.
De Logitech MX 610 Cordless
Laser Mouse ligt lekker in de
hand, maar is wat zwaar. De
muis lijkt wat zenuwachtig te
reageren op beweging maar als
je wat extra aandacht schenkt
aan het instellen van de eigen
schappen is het prima werken
met de MX610. Groot voordeel
is het aantal voorkeurstoetsen
die allemaal naar wens en func
tie instelbaar zijn. Slecht geposi
tioneerd zijn de twee toetsjes bo
venop. Deze openen standaard
nieuwe MSN- en mailberichten,
en geven licht zodra er een nieu
we boodschap is.
De subtopper in de Microsoft
muizenlijn voor komend jaar is
de Microsoft Laser Mouse 6000.
De muis ligt prettig in de hand
en is niet te zwaar. De vijf pret
tig werkende knoppen kunnen
via de meegeleverde IntelliMou-
se-software elke gewenste func
tie krijgen toebedeeld. Nieuw
zijn de handige vergroot
glas-functie, de speciale ga-
ming-toggle, waarmee je snel
van wapens kunt wisselen in
schietspellen en de precis
ion-toggle, waarmee je de aan
wijzer als je op een muisknop
drukt extra precies kunt laten
werken.
De Microsoft Comfort Optical
Mouse 3000 is een low bud
get-uitvoering van de Laser
Mouse 6000. In plaats van de du
re lasertechnologie werkt deze
muis met een optische sensor.
De 3000 heeft een knopje min
der dan de 6000 en wordt gele
verd met dezelfde software. De
Comfort Optical Mouse is een
stuk lichter dan zijn duurdere
broer en dat maakt hem lastig
handelbaar. De knoppen zijn
wat stroef.
Microsoft Wireless Notebook
Optical Mouse 4000 is een klei
ne draadloze optische muis voor
onderweg. Het aanwijsbeestje
ligt voor een notebookmuis aan
genaam in de hand, maar de
knoppen zijn net als bij de Opti
cal Mouse 3000 wat weerbar
stig. Een ervan doet op ons test
model zijn werk onder proteste
rend gepiep. De ontvanger kan
opgeborgen worden in de muis
en dient zo meteen als
aan/uit-schakelaar.
Jasper Wigleven
Waarom moet wijn liggend wor
den bewaard? Zo kan de wijn de
kurk raken en vochtig houden.
Dat voorkomt krimpen van de
kurk zodat er geen lucht de fles
kan binnenkomen. Bovendien is
het voor de smaak niet goed als
het bezinksel naar de bodem
zakt. De Duitse firma Zack, dat
handelt in mooie edelmetaal
spulletjes voor in huis, heeft een
fraai flessenrek ontworpen dat
luistert naar de naam Fonare.
Er passen zes flessen in. Als dat
te weinig is, kun je meer rekken
naast elkaar zetten. De prijs is
wellicht bezwaarlijk. 85 euro
voor een rekje is niet niks. Kun
je ook een dozijn of wat mooie
flessen voor kopen en gewoon
plat leggen.
Alle hoogte- en dieptepunten
van de Nederlandse geschiede
nis. De dvd-box Beeld van Ne
derland, een uitgave van Streng-
holt Multimedia, brengt die alle
maal gedetailleerd in beeld. Dik
twintig uur beeldmateriaal uit
het Polygoon- en NOS-journaal
rakelt de historie op van 1920
tot 2000. De komst van de auto
en tram, de watersnoodramp en
Deltawerken, rock&roll, oliecri
sis, kernenergie en Bijlmer
ramp, alles passeert de revue.
De dvd-box bevat vijf schijfjes.
Commentaar bij de originele ver
slaggeving komt van Ingrid Dris-
sen en Charles Groenhuijsen.
De box kost 39,95 euro.
Jaarlijks verschijnen er sta
pels toetsenborden en mui
zen. Een korte test van de nieuw
ste exemplaren van Logitech en
10 Microsoft.
Het Microsoft Natural Ergono
mie Keyboard 4000 werkt van
wege de ergonomische knik-in-
5 deling en de speciale verhoging
- alleen prettig als je in staat bent
met tien vingers blind te tikken.
De vele, makkelijk program
meerbare sneltoetsen en de pri-
ma gepositioneerde zoom-scha-
- keiaar maken dit ergonomisch
keyboard helemaal af.
Het Microsoft Comfort Curve
Keyboard 2000-toetsenbord is
een extra plat toetsenbord met
7 een gebogen toetsindeling. De
Comfort Curve tikt lekker weg
i- en er zijn wat sneltoetsen aanwe
zig voor het bedienen van een
mediaspeler. Het bord kan te
gen een per ongeluk gemorste
jQ slok koffie. Speciale gootjes voe
ren vloeistoffen snel af. Een per
fect kantoortoetsenbord.
De Logitech Cordless Desktop
s510 Media Remote werkt voor-
12 al goed in combinatie met de
meegeleverde media center-soft
ware. Even een briefje tikken in
Word met de s510 op je knieën
gaat prima. De draadloze muis
ligt lekker in de hand, en de af-
10 standsbediening doet het goed.
Met behulp van de Mediali-
fe-software kun je je toegang
verschaffen tot alle multime-
dia-bestanden op je harde
schijf. Alleen wanneer je een
15 dvd in je dvd-drive stopt, kan
de Medialife-software die niet
altijd meteen vinden.
De nieuwe Logitech Cordless
Desktop MX 5000 desktopcom
binatie heeft een schermpje
19 waarop allerlei nuttige informa
tie wordt getoond. Het onder-
Een keer per jaar doen
we iets wat we niet kun
nen en wat we niet willen:
koken. Nederlanders beste
den er steeds minder tijd
aan, maar met Kerstmis wa
gen we ons - onder grote so
ciale druk - plotseling aan
de meest ingewikkelde re
cepten. Gevolg: stress in de
supermarkt, stress in de keu
ken.
Chef-kok Ren van de Vijfeijke
Allereerst maar de ham
vraag: hoe slecht zijn we
nu werkelijk in koken? Belab
berd, stelt professor Gertjan
Schaafsma van de sectie Huma
ne Voeding van de Wageningen
Universiteit. Diepvriesmaaltij
den zijn vaak van betere kwali
teit dan wat de mensen thuis
zelf in elkaar knutselen. In de
fabriek hebben ze gewoon meer
verstand van het behouden van
de voedingsstoffen. Voor veel
mensen is koken niets meer dan
een creatieve bezigheid op z'n
tijd, maar onze kookkunsten
zijn slechts zeer beperkt.
Redenen: een overvolle agenda
en ernstig tekortschietende pro
ductkennis. Wie weet er nog
wat hangop, klapstuk of schen
kel is? Koken werd vroeger stan
daard op de huishoudschool ge
leerd, maar nu krijgt bijna nie
mand meer kookles. En de moe
ders leren hun dochters niet
meer koken omdat zij er ook
geen tijd meer voor hebben.
Veertig jaar geleden wérd er
nog vijf kwartier aan het berei
den van de wanne maaltijd,be
steed, nu minder dan twintig mi
nuten.
Gevolg: we verpesten onze
smaak. „De jeugd groeit op met
McDonald's en kant-en-klaar-
maaltijden die allemaal hetzelf
de smaken", zegt chef-kok Ren
van de Vijfeijke. „Op deze ma
nier weet niemand meer hoe de
producten echt horen te sma
ken. Dat is zonde."
Ook hij heeft niet bepaald een
hoge pet op van de Nederlandse
Ook in restaurants is tijd geld, zodat er slechts zelden ouderwets de tijd voor een gerecht wordt genomen.
kookkunsten. In plaats van zelf
rode kool klaar te maken,
gooien we een potje leeg, doen
er wat suiker bij en klaar. Het
zelfde geldt voor bijvoorbeeld
spinazie. Het kost zo weinig
moeite om dat lekker klaar te
maken, maar we kopen het lie
ver a la crème uit een diepvries-
pak. Het liefst in kleine blokjes;
dan kan wat over is weer terug^
in de vriezer. Heel Nederlands.
Schuld
„Nederlanders willen wel ko
ken, maar alleen al het inkopen
doen kost enorm veel tijd", zegt
publicist Gerard Rutte, gespecia
liseerd in winkelformules en
marketingcommunicatie. „Het
is de schuld van de supermark
ten dat er minder gekookt
wordt. Probeer maar eens een
willekeurig receptje uit de Aller
hande te maken. Man, je loopt
van hot naar her, je zoekt je hele
maal rot en rent voortijdig gil
lend weg."
Rutte noemt als voorbeeld
pesto: de benodigde ingrediën
ten voor dit eenvoudige gerecht
liggen door de hele supermarkt
verspreid. Basilicum en knof
look op de groenteafdeling, de
Parmezaanse kaas bij zuivel, de
pijnboompitten bij de noten en
de olijfolie en het zout ergens in
het midden. Waarom nou toch?
„Supermarkten zijn in Neder
land helemaal ingericht op zo
veel mogelijk verkopen", zegt
Rutte. Er wordt niet gedacht
vanuit de consument, maar er
wordt gedacht in productgroe
pen. Verschillende inkopers rich
ten hun eigen stukje van de su
permarkt in, zodat je er als con
sument knettergek van wordt.
Waarom worden de ingrediën
ten van één recept niet gemakke
lijk bij elkaar in een koelmeubel
gezet? Menu en bereidingswijze
erbij, pakken en wegwezen,
klaar. Zo werken veel super
markten in de Verenigde Staten.
Daar is de consument de baas.
„In Nederland is dat echter niet
anders", stelt Mark Bertrand,
verkoopmanager bij een Albert
Heijn XL. „We denken met de
klant mee. De klant is alles."
Hij legt uit dat de winkel zo
overzichtelijk mogelijk is inge
deeld volgens de verschillende
eetmomenten van de dag: alles
voor ontbijt (bijvoorbeeld zui
vel), koffietijd (inclusief chocola
de en koekjes), de hoofdmaaltijd
en snackmomenten (frisdrank
jes, bier, chips) staat bij elkaar.
Speedcooking
Ook aan het problematische the
ma koken heeft AH uitgebreid
nagedacht. Bertrand: „Mensen
willen op zich wel koken, maar
er niet te veel tijd aan besteden.
Wie wil er nog twee uur in de
keuken staan? De nieuwe trend
is speedcooking."
En alhoewel er gemiddeld min
der tijd wordt besteed aan ko
ken, is het Bertrand opgevallen
dat er soms juist bewust voor ge
kozen wordt. '„Mensen vinden
het leuk om de ene dag uitge
breid te koken om dan de volgen
de dag gemakkelijk een
kant-en-klaar-maaltijd te ne
men. Als ze koken, weten ze wat
ze willen. Via receptkaartjes, in
structies op de verpakking en
kookdemonstraties in de winkel
wordt de ontbrekende kookken-
nis snel bijgespijkerd. Verder
trainen we onze 340 medewer
kers om de klant snel aan de be
nodigde producten te helpen."
En dat is hoognodig ook, want
volgens Bertrand wordt het tota
le aanbod van producten in de
supermarkten steeds groter en
diverser, ondanks de aanhouden
de prijzenslag in de branche.
Dat is opmerkelijk, omdat een
op de vier Nederlanders zegt
zich te ergeren aan producten
die uit het assortiment zijn ge
haald. Dat blijkt althans uit re
cent onderzoek van het Erasmus
Food Management Instituut in
Rotterdam in opdracht van het
Centraal Bureau Levensmidde
lenhandel.
Vervanging
Bertrand: „Het idee bij de consu
ment is kennelijk: door de prij
zenoorlog zal het aanbod wel
verschralen, het geld moet toch
ergens vandaan komen. Maar
voor de prijzenoorlog hadden
we 38 soorten thee, en nu nog
steeds 38 soorten. Natuurlijk,
nu en dan verdwijnen er produc
ten, maar samen met de klant
zoeken we naar vervanging,"
Volgens Ronald Laureijsen van
het bedrijf Information Re
source - dat landelijk onderzoek
doet naar wat er in de schappen
ligt - is het aanbod in de win-
foto Catrinus van der Veen/GPD
kels de afgelopen twee jaar door
de supermarktoorlog wel veran
derd. „Aanvankelijk liep het
aanbod terug, en werden er min
der verschillende producten ver
kocht. Inmiddels is het aanbod
weer aangetrokken, alhoewel
het wel opvallend is dat er min
der A-mei'ken verkocht worden.
Die hebben plaatsgemaakt voor
huismerken, waar een ruimere
marge op zit."
Ruimere winstmarges, de indivi
dualisering, geen tijd, geen zin;
het zijn allemaal bedreigingen
voor het ouderwetse koken. En
niet alleen thuis in de keuken:
ook in restaurants is tijd geld.
Chef-kok Van de Vijfeijke: „Op
veel plaatsen draait het er om
hoe we zo duur mogelijk genept
kunnen worden. In weinig res
taurants wordt soep nog ouder
wets getrokken, en de hazepe-
per ligt kant-en-klaar bij de Sli-
gro omdat het zelf marineren
drie dagen kost. Dat vind ik zo
zonde. Met een beetje moeite
kan het zoveel lekkerder en ge
zonder. En iedereen kan koken,
daar ben ik van overtuigd."
Jan Speelman