PZC
Vorstelijk
tafelen met
Wedgwood
Belle-Amie scoort met Herrie in de Keuken
Chinees
Pasta
Bubbels
Al bijna 250 jaar populair
(ledactie bijlagen: 0113-315680
www.pze.nl
:.mail:redactie@ pzc.nl
postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Koord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 24 december 2005
Ook vazen worden met de hand beschilderd.
Prins Charles winkelt bij
Wedgwood. En zijn
moeder, the Queen. En een
koninklijke collega uit Swa
ziland. Maar Wedgwood is
er niet alleen voor royalty.
Op zoek naar de geheimen
van een uitzonderlijk ser
vies.
Op ruim een uur rijden van
Liverpool John Lennon Air-
port ligt Barlaston, Sto-
ke-on-Trent. Dit is de plek waar
het hoofdkwartier van Wedg
wood is gevestigd. Het complex
van Wedgwood bestaat onder
meer uit fabrieken, een design-
centre, een winkel en een restau
rant waar natuurlijk uitsluitend
Wedgwood op tafel komt.
Speciale gasten worden ontvan
gen in een fonkelende
showroom waar gastvrouw Ca
rol thee schenkt in kopjes met
traditionele Engelse rozen of in
mokken van verantwoord
zwart-wit design. Voor buiten
landse gasten wordt de vlag ge
hesen.
Het is allemaal kwaliteit wat er
staat: stijlvol, elegant, bijzonder
en sterk. Om dat laatste te bewij
zen wordt een exclusief porselei
nen espressokopje van topont
werper Jasper Conran op de
grond gezet. En vervolgens gaat
een 'Wedgwooder' er met haar
volle gewicht op staan. Oh, my
goodness. Maar het gaat goed.
Dat komt ongetwijfeld doordat
het is gemaakt van Fine Bone
China, porselein waarin gema
len runderbotten zijn verwerkt.
Op het terrein waar bussen met
Japanners en Amerikanen wor
den afgeleverd voor een rondlei
ding door de fabriek, staat een
standbeeld van een man met een
pruik, een achttiende eeuws kos
tuum en een vaas in zijn han
den. Het is Josiah Wedgwood,
die het bedrijf in 1759 heeft op
gericht. Dankzij hem is
Wegdwood wereldberoemd, tot
op de dag van vandaag.
Hij begon met de productie van
hoogwaardig crèmekleurig aar
dewerk, Cream Ware. Koningin
Charlotte was er dol op en bom
bardeerde Josiah derhalve tot
Josiah Wedgwood
hofleverancier. Sindsdien heet
het aardewerk Queens Ware.
Het wordt nog steeds gemaakt.
Er zijn daarna vele, vele servie
zen gevolgd. Ze dragen namen
als Contrasts, Cornucopia en Me
tropolis. Ontwerpen die worden
vervangen belanden in het ar
chief van het designcenter, zo
dat er later nog eens op voortge
borduurd kan worden.
Queens Ware werd in 1768 opge
volgd door de ontwikkeling van
black basalt, ongeglazuurd
zwart aardewerk. Dit diende als
basis voor de classicistische va
zen met afbeeldingen uit de
Griekse mythologie die toen in
de mode waren. Daarna kwam
Josiah met zijn Jasperware,
eveneens ongeglazuurd aarde
werk, maar lichtblauw en ver
sierd met witte decoraties in wit
reliëf.
Het pronkstuk van de meester is
een kopie van een vaas uit de Ro-
Geen keuken die zich zo makke
lijk lijkt te lenen voor
kant-en-klare verkoop als de
Chinese. Het aantal producten
dat alleen maar opgewarmd
hoeft te worden, danwel met
wat water erbij in de koekenpan
kan, is schier oneindig. De Wok
Express van Amoy is er ook zo
een. Alles is klaar: de noedels,
groenten en roerbaksauzen kun
nen direct in de wok. Alleen de
kip, garnalen en andere vlees-
en vissoorten dienen wel zelf
aangeschaft en geroerbakt.
Amoy ligt in de supermarkt bij
de sauzen, olies en pasta's.
Only Pasta! heet de keten van
pastawinkels waar dagelijks ter
plekke vers bereide pasta kan
worden aangeschaft. De eerste
is onlangs geopend in Bussum,
binnen enkele maanden volgt
Amsterdam, en dan dient Only
Pasta! zich over Nederland uit
te rollen.
Pastachef Jan Lassche, die eer
der werkte bij sterrenrestau
rants als Parkheuvel en Villa Ro-
zenrust, gebruikt alleen harde
tarwe (durum, danwel spelt) en
dat schijnt heel gezond te zijn.
Naast pasta's verkoopt de keten
alles wat ermee te maken heeft:
pannen, paddestoelen, pesto's
en nog zowat. Ook staan er cur
sussen pasta maken op het pro
gramma.
Informatie: www.onlypasta.nl
Oud en Nieuw kan niet zonder
bubbels. Hoewel de slijters nog
lang niet zover zijn als in bij
voorbeeld België, waar je kunt
kiezen uit tientallen schuimwij-
nen, neemt het aanbod jaarlijks
toe. Voor elk budget is er wel
een aardige. In Italië heb je pro
secco, in Spanje cava en in
Duitsland sekt. En het is alle
maal geschikt om op het nieuwe
jaar te proosten.
Gall Gall bijvoorbeeld heeft
een Spaanse cava (Bujonis) voor
7 euro. Wie echte champagne
wil kan een Pommery van 45 eu
ro, of een Canard-Duchêne voor
37 euro aanschaffen. Wie nog
feestelijker wil voegt een scheut
crème de cassis toe en serveert
daarmee een kir royal, gewild
drankje onder de upper ten.
Informatie: www.gall.nl
Brasserie Restaurant Belle-Amie in Vlis
singen was als Zeeuwse primeur het on
derwerp van het inmiddels befaamde televi
sieprogramma 'Herrie in de Keuken'. Res-
fcürantuitbaters diè de kritische kok Her
den Blijker over de vloer krijgen onder-
5aan diens vlijmscherpe analyse doorgaans
"iet zeer gemengde gevoelens. Angelika
Qjsouw van Belle-Amie vormde geen uit
zondering. Ze had even het idee dat de zaak
daar uit handen werd genomen, maar uitein
delijk herwon zij de controle door Herman
net in alles zijn zin te geven. Niet eenvou-
ng, want Den Blijker is een persoonlijkheid
ïaar je moeilijk omheen kunt.
Opeen zaterdagavond in november zag ik
ae uitbaatster met wat gespannen uitdruk-
aagop het gezicht naar haar auto lopen ter-
^jl Herman den Blijker uitgestrekt in een
'errasstoel de dikke sigaar rookte die zijn
beeldmerk is geworden en bouwers en bre-
ïers het interieur onder handen namen. Nu
2e ik het resultaat, een verbluffende meta-
se. De twee panden die voorheen los
van elkaar functioneerden zijn door het
doorbreken van de tussenmuur gevoelsma
tig een eenheid geworden, terwijl de ruim
ten toch een aparte rol spelen. Met het ver
plaatsen van de ingang naar rechts is links
in het restaurantgedeelte rust gecreëerd.
Den Blijker paste zijn inmiddels bekende
formule toe: rondkijken in de buurt hoe de
collega's het doen en vervolgens een onder
scheidend thema kiezen en dat werd, hoe
kan het anders in Vlissingen, vis, schaal- en
schelpdieren. Hij nam Angelica Cijsouw
mee naar Madrid, toonde daar de overvloed
aan zeevruchten op de markt en de kookkun
sten op de vierkante meter in een gezellig
huiskamerrestaurant.
Inmiddels werd de thuisbasis drastisch op
de schop genomen. Achteraf is de gast
vrouw blij met de niet zo voor de hand lig-
gende kleurstelling licht- en anthracietgrijs,
aubergine en kastanjebruin en de gasten ui
ten hun bewondering voor de grote lichtor-
namenten. Bakken met artistiek gerang
schikt sprokkelhout flankeren de snij
planken met stokbrood en de uitstalling van
glimmend bestek die de informaliteit verho
gen.
Drie sepiakleurige foto's van schuitjes in de
oude Vlissingse vissershaven beslaan als
blikvanger de hele achterwand en tegen die
achtergrond krijg ik een reeks smakelijke
hapjes geserveerd. Eerst alikruiken, of lie-
AAN TAFEL
Rien van Reems
ver: kreukels, gekookt met bleekselderij, als
passende amuse en vervolgens als voorge
recht op een driekantig bord sushi van rau
we tonijn met een kommetje pittige wasa-
bi-mayonaise, gemarineerde gember en een
glaasje saké. Compleet met eetstokjes
(€8,25).
Belle-Amie is trouw aan Den Blijkers princi
pes: compacte kaart en alles vers. Zeven
voorgerechten, als graved lax, ofwel huisge-
marineerde zalm 8,75), half dozijn wilde
oesters 12,50), Zeeuwse vissoep 5,75),
tomatensoep met pesto en mozarella 5,25)
en, mijn volgende gerechtje, ambachtelijk
bereide garnalenkroketten 9,75). Die wor
den klassiek opgediend met gefrituurde pe
terselie. Niet zelf gemaakt, want, zegt Den
Blijker, waarom zou je de specialist, in dit
geval Mesdagh van de Belgische kust, probe
ren te overtreffen?
Na de verrukkelijke gamaalkroketjes volgt
een receptje van Den Blijker zelf: kleine ge-
wokte mosseltjes a la Heiman, een tussenge-
rechtje uit het menu van de maand decem
ber dat vier gangen telt voor 32,50. Het is
de eenvoud zelve, maar een volslagen verras
sing, zeeverse mosseltjes, twee minuten ge-
wokt met knoflook en peterselie in gloeiend-
hete arachide-olie, zilt en zuiver op de tong,
zelfs mosselhaters blijken er dol op.
Gastvrouw Angelika wil ze ook na decem
ber blijven serveren, zo bijzonder zijn ze.
Van de, eveneens acht, hoofdgerechten zijn
er twee met vlees: tournedos met kruidenbo
ter 19,50) en varkenshaas a la Italienne
met een torentje van tomaat, geitenkaas en
basilicum 17,50). De hoofdmoot is vis: zee
baarsfilet, gebakken of gepocheerd
16,75), Zeeuwse mosselen, traditioneel be
reid 17,75), tonijnfilet, 'perfect' rosé ge
grild 18,50), hele dorade van de chef,
zachtjes gesmoord in witte wijn, knoflok en
olijfolie 21,50) en Hermans herrie-schotel
van vier soorten Noordzeevis 20,50) -
„blijkt toch leuk en lekker", meldt de kaart
wat ironisch.
Ik bestel de krokant gebakken rogvleugel
22,50), een vrij exclusief maar heel lekker
gerecht, dit keer niet met de klassieke brui
ne boter maar een milde beurre blanc, verge
zeld van broccoli, gekookte aardappel en
goede frietjes plus een eenvoudige rauwkost
van twee slasoorten en tomaat.
Naast de huiswijn heeft Belle-Amie nog en
kele witte wijnen open staan die per glas of
karaf je besteld kunnen worden. Tot slot
kiest deze chocoholic voor een trio van cho
colade (€6,75), bestaande uit chocolade
mousse, zachte brownie en chocolade-
schepijs, alles even voortreffelijk.
Chef-kok Jeroen Seijbel die met Ezra Kraak
in de keuken staat, doet na afloop attent
een rondje om zich van die voortreffelijk
heid te verzekeren.
Brasserie-Restaurant Belle- Amie
Bellamypark 16-18
Vlissingen
Tel. 0118 414110
Gesloten op maandag
Keuken open van 12.00 tot 21.30 uur
Creditcards: Visa en Eurocard
Kinderen: kindermenu, kleurplaat enz.
Vegatarisch: 3-gangenmenu voor 24,50 en
in overleg
Rolstoel: goed toegankelijk
Roken: niet gescheiden
Glutenvrij: vooraf melden
De fabriek van Wedgwood in Barlaston, Stoke-on-Trent.
meinse tijd: een Portland-vaas,
genoemd naar de hertogin van
Portland die de vaas in op
dracht liet maken. Het duurde
vier jaar voordat het lukte de
juiste voim en kleur te verkrij
gen. De vaas wordt gezien als de
kroon op het werk van Josiah
Wedgwood. Daarom wordt deze
vaas gebruikt als het merkbeeld
van Wedgwood. Het origineel
wordt zorgvuldig bewaard in
een geheime, zwaarbewaakte
kluis. Voor heel even mag hij er
uit, de vaas der vazen.
Hij is prachtig en voelt zijde
zacht. Altijd op zoek naar ver
nieuwing en verbetering. Dat
Het beschilderen van het servies behoort tot de special skills.
foto's GPD
gold voor Josiah in zijn tijd,
maar ook heden ten dage wor
den nieuwigheden bij Wedg
wood met trots getoond. Een
voorbeeld is een robot die oor
tjes aan kopjes zet. En een oran
je gevaarte dat er uitziet als een
tank. Het monster rijdt volauto
matisch en niets of niemand ont
ziend zijn route om aardewerk
af te leveren op de plekken waar
dat moet. Ondanks de technolo
gische vernieuwingen houdt
Wedgwood echter vast aan tradi
tie. Een groot deel van de pro
ductie bestaat dan ook uit hand
werk. Rijen dames drukken bij
voorbeeld speciale oortjes aan
speciale kopjes: duizend per per
soon per dag. Anderen schuren
randjes glad, brengen printjes
aan of verven nog eens iets bij.
Ergens verstopt in de aarde
werkfabriek zit de afdeling spe
cial skills. Zoals de naam doet
vermoeden gebeuren hier bijzon
dere dingen. Dit is de plek waar
oliesjeiks rondneuzen tussen
prestigieuze vazen beschilderd
met 22-karaats goud en de thee
potten waar geen prijskaartje
aan hangt. En waar Elton John
de eetbakken voor zijn hond be
stelt, versierd met een bot en de
naam van het dier in goud.
Er staat een kostbare protserige
bokaal met veel goud en een af
beelding van de Engelse voetbal
held David Beckham, die in de
wedstrijd Engeland-Argentinië
scoorde. Helaas kwam de held
z'n vaas nooit ophalen.
Sue behoort tot het selecte gezel
schap van drie dat hier het pen
seel mag hanteren. Op haar ta
fel staat een soort bandenplak
doosje met rode pasta. Dat is
goud. Met vaste hand schildert
ze gouden roosjes op servies
goed dat in opdracht wordt ge
maakt. Eén bibber en de boel is
niks meer waard.
Collega Kevin die verderop mi
nuscule Griekse goden op een
'Portlandvaas' boetseert heeft
er iets op gevonden. „Ik neem
eerst een borrel voordat ik be
gin." Grapje.
Bij de special skills zijn ze wel
gewend aan bijzonder bezoek.
Sommige klanten laten een on
uitwisbare indruk achter. Zoals
de koningin van Swaziland, die
onlangs op een achternamiddag
even langs kwam met haar body
guards. Die droegen tassen, ge
vuld met geld. Ze koos links en
rechts wat uit en vertrok.
Over winkelen gespi;oken: ook
aan de wat gewonere klanten is
gedacht. Na afloop van een rond
leiding door de fabrieken van
Wedgwood kunnen ze zich ver
lekkeren in de speciale Factory
Shop. Het begeerlijke tafelgoed
is er in allerlei uitvoeringen, stij
len en prijzen. Wie geen twee
portemonnees op zak heeft kan
terecht in de Second Shop, waar
gebutste bordjes, kopjes met een
krasje en schaaltjes zonder
Wedgwoodstempel voor veel
minder Engelse ponden te koop
zijn.
Shyra Hueting
Informatie: www .thewedgwood-
visitorcentre.com