PZC Vorstelijk tafelen met Wedgwood Belle-Amie scoort met Herrie in de Keuken Chinees Pasta Bubbels Al bijna 250 jaar populair (ledactie bijlagen: 0113-315680 www.pze.nl :.mail:redactie@ pzc.nl postbus 31,4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Koord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 24 december 2005 Ook vazen worden met de hand beschilderd. Prins Charles winkelt bij Wedgwood. En zijn moeder, the Queen. En een koninklijke collega uit Swa ziland. Maar Wedgwood is er niet alleen voor royalty. Op zoek naar de geheimen van een uitzonderlijk ser vies. Op ruim een uur rijden van Liverpool John Lennon Air- port ligt Barlaston, Sto- ke-on-Trent. Dit is de plek waar het hoofdkwartier van Wedg wood is gevestigd. Het complex van Wedgwood bestaat onder meer uit fabrieken, een design- centre, een winkel en een restau rant waar natuurlijk uitsluitend Wedgwood op tafel komt. Speciale gasten worden ontvan gen in een fonkelende showroom waar gastvrouw Ca rol thee schenkt in kopjes met traditionele Engelse rozen of in mokken van verantwoord zwart-wit design. Voor buiten landse gasten wordt de vlag ge hesen. Het is allemaal kwaliteit wat er staat: stijlvol, elegant, bijzonder en sterk. Om dat laatste te bewij zen wordt een exclusief porselei nen espressokopje van topont werper Jasper Conran op de grond gezet. En vervolgens gaat een 'Wedgwooder' er met haar volle gewicht op staan. Oh, my goodness. Maar het gaat goed. Dat komt ongetwijfeld doordat het is gemaakt van Fine Bone China, porselein waarin gema len runderbotten zijn verwerkt. Op het terrein waar bussen met Japanners en Amerikanen wor den afgeleverd voor een rondlei ding door de fabriek, staat een standbeeld van een man met een pruik, een achttiende eeuws kos tuum en een vaas in zijn han den. Het is Josiah Wedgwood, die het bedrijf in 1759 heeft op gericht. Dankzij hem is Wegdwood wereldberoemd, tot op de dag van vandaag. Hij begon met de productie van hoogwaardig crèmekleurig aar dewerk, Cream Ware. Koningin Charlotte was er dol op en bom bardeerde Josiah derhalve tot Josiah Wedgwood hofleverancier. Sindsdien heet het aardewerk Queens Ware. Het wordt nog steeds gemaakt. Er zijn daarna vele, vele servie zen gevolgd. Ze dragen namen als Contrasts, Cornucopia en Me tropolis. Ontwerpen die worden vervangen belanden in het ar chief van het designcenter, zo dat er later nog eens op voortge borduurd kan worden. Queens Ware werd in 1768 opge volgd door de ontwikkeling van black basalt, ongeglazuurd zwart aardewerk. Dit diende als basis voor de classicistische va zen met afbeeldingen uit de Griekse mythologie die toen in de mode waren. Daarna kwam Josiah met zijn Jasperware, eveneens ongeglazuurd aarde werk, maar lichtblauw en ver sierd met witte decoraties in wit reliëf. Het pronkstuk van de meester is een kopie van een vaas uit de Ro- Geen keuken die zich zo makke lijk lijkt te lenen voor kant-en-klare verkoop als de Chinese. Het aantal producten dat alleen maar opgewarmd hoeft te worden, danwel met wat water erbij in de koekenpan kan, is schier oneindig. De Wok Express van Amoy is er ook zo een. Alles is klaar: de noedels, groenten en roerbaksauzen kun nen direct in de wok. Alleen de kip, garnalen en andere vlees- en vissoorten dienen wel zelf aangeschaft en geroerbakt. Amoy ligt in de supermarkt bij de sauzen, olies en pasta's. Only Pasta! heet de keten van pastawinkels waar dagelijks ter plekke vers bereide pasta kan worden aangeschaft. De eerste is onlangs geopend in Bussum, binnen enkele maanden volgt Amsterdam, en dan dient Only Pasta! zich over Nederland uit te rollen. Pastachef Jan Lassche, die eer der werkte bij sterrenrestau rants als Parkheuvel en Villa Ro- zenrust, gebruikt alleen harde tarwe (durum, danwel spelt) en dat schijnt heel gezond te zijn. Naast pasta's verkoopt de keten alles wat ermee te maken heeft: pannen, paddestoelen, pesto's en nog zowat. Ook staan er cur sussen pasta maken op het pro gramma. Informatie: www.onlypasta.nl Oud en Nieuw kan niet zonder bubbels. Hoewel de slijters nog lang niet zover zijn als in bij voorbeeld België, waar je kunt kiezen uit tientallen schuimwij- nen, neemt het aanbod jaarlijks toe. Voor elk budget is er wel een aardige. In Italië heb je pro secco, in Spanje cava en in Duitsland sekt. En het is alle maal geschikt om op het nieuwe jaar te proosten. Gall Gall bijvoorbeeld heeft een Spaanse cava (Bujonis) voor 7 euro. Wie echte champagne wil kan een Pommery van 45 eu ro, of een Canard-Duchêne voor 37 euro aanschaffen. Wie nog feestelijker wil voegt een scheut crème de cassis toe en serveert daarmee een kir royal, gewild drankje onder de upper ten. Informatie: www.gall.nl Brasserie Restaurant Belle-Amie in Vlis singen was als Zeeuwse primeur het on derwerp van het inmiddels befaamde televi sieprogramma 'Herrie in de Keuken'. Res- fcürantuitbaters diè de kritische kok Her den Blijker over de vloer krijgen onder- 5aan diens vlijmscherpe analyse doorgaans "iet zeer gemengde gevoelens. Angelika Qjsouw van Belle-Amie vormde geen uit zondering. Ze had even het idee dat de zaak daar uit handen werd genomen, maar uitein delijk herwon zij de controle door Herman net in alles zijn zin te geven. Niet eenvou- ng, want Den Blijker is een persoonlijkheid ïaar je moeilijk omheen kunt. Opeen zaterdagavond in november zag ik ae uitbaatster met wat gespannen uitdruk- aagop het gezicht naar haar auto lopen ter- ^jl Herman den Blijker uitgestrekt in een 'errasstoel de dikke sigaar rookte die zijn beeldmerk is geworden en bouwers en bre- ïers het interieur onder handen namen. Nu 2e ik het resultaat, een verbluffende meta- se. De twee panden die voorheen los van elkaar functioneerden zijn door het doorbreken van de tussenmuur gevoelsma tig een eenheid geworden, terwijl de ruim ten toch een aparte rol spelen. Met het ver plaatsen van de ingang naar rechts is links in het restaurantgedeelte rust gecreëerd. Den Blijker paste zijn inmiddels bekende formule toe: rondkijken in de buurt hoe de collega's het doen en vervolgens een onder scheidend thema kiezen en dat werd, hoe kan het anders in Vlissingen, vis, schaal- en schelpdieren. Hij nam Angelica Cijsouw mee naar Madrid, toonde daar de overvloed aan zeevruchten op de markt en de kookkun sten op de vierkante meter in een gezellig huiskamerrestaurant. Inmiddels werd de thuisbasis drastisch op de schop genomen. Achteraf is de gast vrouw blij met de niet zo voor de hand lig- gende kleurstelling licht- en anthracietgrijs, aubergine en kastanjebruin en de gasten ui ten hun bewondering voor de grote lichtor- namenten. Bakken met artistiek gerang schikt sprokkelhout flankeren de snij planken met stokbrood en de uitstalling van glimmend bestek die de informaliteit verho gen. Drie sepiakleurige foto's van schuitjes in de oude Vlissingse vissershaven beslaan als blikvanger de hele achterwand en tegen die achtergrond krijg ik een reeks smakelijke hapjes geserveerd. Eerst alikruiken, of lie- AAN TAFEL Rien van Reems ver: kreukels, gekookt met bleekselderij, als passende amuse en vervolgens als voorge recht op een driekantig bord sushi van rau we tonijn met een kommetje pittige wasa- bi-mayonaise, gemarineerde gember en een glaasje saké. Compleet met eetstokjes (€8,25). Belle-Amie is trouw aan Den Blijkers princi pes: compacte kaart en alles vers. Zeven voorgerechten, als graved lax, ofwel huisge- marineerde zalm 8,75), half dozijn wilde oesters 12,50), Zeeuwse vissoep 5,75), tomatensoep met pesto en mozarella 5,25) en, mijn volgende gerechtje, ambachtelijk bereide garnalenkroketten 9,75). Die wor den klassiek opgediend met gefrituurde pe terselie. Niet zelf gemaakt, want, zegt Den Blijker, waarom zou je de specialist, in dit geval Mesdagh van de Belgische kust, probe ren te overtreffen? Na de verrukkelijke gamaalkroketjes volgt een receptje van Den Blijker zelf: kleine ge- wokte mosseltjes a la Heiman, een tussenge- rechtje uit het menu van de maand decem ber dat vier gangen telt voor 32,50. Het is de eenvoud zelve, maar een volslagen verras sing, zeeverse mosseltjes, twee minuten ge- wokt met knoflook en peterselie in gloeiend- hete arachide-olie, zilt en zuiver op de tong, zelfs mosselhaters blijken er dol op. Gastvrouw Angelika wil ze ook na decem ber blijven serveren, zo bijzonder zijn ze. Van de, eveneens acht, hoofdgerechten zijn er twee met vlees: tournedos met kruidenbo ter 19,50) en varkenshaas a la Italienne met een torentje van tomaat, geitenkaas en basilicum 17,50). De hoofdmoot is vis: zee baarsfilet, gebakken of gepocheerd 16,75), Zeeuwse mosselen, traditioneel be reid 17,75), tonijnfilet, 'perfect' rosé ge grild 18,50), hele dorade van de chef, zachtjes gesmoord in witte wijn, knoflok en olijfolie 21,50) en Hermans herrie-schotel van vier soorten Noordzeevis 20,50) - „blijkt toch leuk en lekker", meldt de kaart wat ironisch. Ik bestel de krokant gebakken rogvleugel 22,50), een vrij exclusief maar heel lekker gerecht, dit keer niet met de klassieke brui ne boter maar een milde beurre blanc, verge zeld van broccoli, gekookte aardappel en goede frietjes plus een eenvoudige rauwkost van twee slasoorten en tomaat. Naast de huiswijn heeft Belle-Amie nog en kele witte wijnen open staan die per glas of karaf je besteld kunnen worden. Tot slot kiest deze chocoholic voor een trio van cho colade (€6,75), bestaande uit chocolade mousse, zachte brownie en chocolade- schepijs, alles even voortreffelijk. Chef-kok Jeroen Seijbel die met Ezra Kraak in de keuken staat, doet na afloop attent een rondje om zich van die voortreffelijk heid te verzekeren. Brasserie-Restaurant Belle- Amie Bellamypark 16-18 Vlissingen Tel. 0118 414110 Gesloten op maandag Keuken open van 12.00 tot 21.30 uur Creditcards: Visa en Eurocard Kinderen: kindermenu, kleurplaat enz. Vegatarisch: 3-gangenmenu voor 24,50 en in overleg Rolstoel: goed toegankelijk Roken: niet gescheiden Glutenvrij: vooraf melden De fabriek van Wedgwood in Barlaston, Stoke-on-Trent. meinse tijd: een Portland-vaas, genoemd naar de hertogin van Portland die de vaas in op dracht liet maken. Het duurde vier jaar voordat het lukte de juiste voim en kleur te verkrij gen. De vaas wordt gezien als de kroon op het werk van Josiah Wedgwood. Daarom wordt deze vaas gebruikt als het merkbeeld van Wedgwood. Het origineel wordt zorgvuldig bewaard in een geheime, zwaarbewaakte kluis. Voor heel even mag hij er uit, de vaas der vazen. Hij is prachtig en voelt zijde zacht. Altijd op zoek naar ver nieuwing en verbetering. Dat Het beschilderen van het servies behoort tot de special skills. foto's GPD gold voor Josiah in zijn tijd, maar ook heden ten dage wor den nieuwigheden bij Wedg wood met trots getoond. Een voorbeeld is een robot die oor tjes aan kopjes zet. En een oran je gevaarte dat er uitziet als een tank. Het monster rijdt volauto matisch en niets of niemand ont ziend zijn route om aardewerk af te leveren op de plekken waar dat moet. Ondanks de technolo gische vernieuwingen houdt Wedgwood echter vast aan tradi tie. Een groot deel van de pro ductie bestaat dan ook uit hand werk. Rijen dames drukken bij voorbeeld speciale oortjes aan speciale kopjes: duizend per per soon per dag. Anderen schuren randjes glad, brengen printjes aan of verven nog eens iets bij. Ergens verstopt in de aarde werkfabriek zit de afdeling spe cial skills. Zoals de naam doet vermoeden gebeuren hier bijzon dere dingen. Dit is de plek waar oliesjeiks rondneuzen tussen prestigieuze vazen beschilderd met 22-karaats goud en de thee potten waar geen prijskaartje aan hangt. En waar Elton John de eetbakken voor zijn hond be stelt, versierd met een bot en de naam van het dier in goud. Er staat een kostbare protserige bokaal met veel goud en een af beelding van de Engelse voetbal held David Beckham, die in de wedstrijd Engeland-Argentinië scoorde. Helaas kwam de held z'n vaas nooit ophalen. Sue behoort tot het selecte gezel schap van drie dat hier het pen seel mag hanteren. Op haar ta fel staat een soort bandenplak doosje met rode pasta. Dat is goud. Met vaste hand schildert ze gouden roosjes op servies goed dat in opdracht wordt ge maakt. Eén bibber en de boel is niks meer waard. Collega Kevin die verderop mi nuscule Griekse goden op een 'Portlandvaas' boetseert heeft er iets op gevonden. „Ik neem eerst een borrel voordat ik be gin." Grapje. Bij de special skills zijn ze wel gewend aan bijzonder bezoek. Sommige klanten laten een on uitwisbare indruk achter. Zoals de koningin van Swaziland, die onlangs op een achternamiddag even langs kwam met haar body guards. Die droegen tassen, ge vuld met geld. Ze koos links en rechts wat uit en vertrok. Over winkelen gespi;oken: ook aan de wat gewonere klanten is gedacht. Na afloop van een rond leiding door de fabrieken van Wedgwood kunnen ze zich ver lekkeren in de speciale Factory Shop. Het begeerlijke tafelgoed is er in allerlei uitvoeringen, stij len en prijzen. Wie geen twee portemonnees op zak heeft kan terecht in de Second Shop, waar gebutste bordjes, kopjes met een krasje en schaaltjes zonder Wedgwoodstempel voor veel minder Engelse ponden te koop zijn. Shyra Hueting Informatie: www .thewedgwood- visitorcentre.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 39