Kaarsen
mogen
het licht
zien
PZC
Katseveer met ster kookt nuchter verder
Stalletjes
Packard Bell
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31,4460 AA Goes
Advertentie-exploitatie:
Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770;
Nationaal: 020-4562500.
zaterdag 10 december 2005
Sinds de Romeinen hun 'can-
delae' (gemaakt van in vet
gedrenkte papyrus) gebruikten
om hun bezigheden bij te lich
ten, zijn kaarsen een bloeiende
business. Of het nou gaat om
waxinelichtjes, tafelkaarsen,
sier- of geurkaarsen. Vooral in
wat noordelijker gelegen landen
is de lichtbron populair. Hoe
meer, hoe gezelliger.
Volgens Arjen Meijer, directeur
van kaarsenproducent Molca, is
het opmerkelijk om te zien hoe
er tegen deze Nederlandse 'gezel
ligheid' wordt aangekeken. „In
Spanje bijvoorbeeld snappen ze
er niks van wanneer je vertelt
dat je voor de lol kaarsen
brandt. Dat gebeurt daar hoog
uit als de stroom uitvalt."
En Jolanda Verbruggen van Bol-
sius weet dat er ook genoeg kaar
sen zijn die nooit het licht zien.
„In Duitsland gebruikt men ze
vaak puur voor de sier. Met
kerst mogen ze op de schoor
steenmantel, daarna worden ze
weer mooi ingepakt tot volgend
jaar."
En in ons land? De 3,3 kilo die
we gemiddeld per persoon per
jaar verstoken, gaat nu vooral
op aan rustieke kaarsen. Al een
jaar of twee duiken ze overal op.
De brede exemplaren met hun
wat ruwe oppervlak zijn ver
krijgbaar in allerlei maten en
kleuren.
„In Nederland zijn mensen
graag met hun huis bezig. Dank
zij populaire woonprogramma's
en woontijdschriften wordt zo'n
trend gauw overgenomen", zegt
Verbruggen. Volgens haar duurt
dat nog wel eventjes. Een plotse
linge herwaardering van bijvoor
beeld de eenvoudige dompel
kaars ziet ze niet zo gauw. „Ik
verwacht eerder dat rustieke
kaarsen anders afgewerkt zul
len worden: meer patronen en
andere vormen. En in plaats van
een groep van dezelfde stomp-
kaarsen bij elkaar mogen nu
ook allemaal verschillende
exemplaren op een blad."
Bij Rustik Lys (letterlijk ver
taald 'rustiek licht'), een van
oorsprong Deens 'kaarsenmerk',
is men blij met de huidige kaar
sentrend. „Wij produceren ze al
tien jaar. Sinds drie jaar loopt
het echt storm", zegt Gardy de
Rapper van Rustik Lys. „Er ko
men nu inderdaad steeds meer
variaties, dus wij zijn niet bang
dat die trend weer wegebt."
Woonbeurzen
Volgens producenten hangt de
kaarsentrend vooral samen met
ontwikkelingen in het interieur.
Vandaar dat voortdurend woon
beurzen worden bezocht om te
kunnen bepalen welke kleur en
vorm dit jaar populair zullen
zijn. Maar met Kerstmis is het
altijd net even anders. Of tradi
tioneler, zoals Jolanda Verbrug
gen opmerkt.
Een kerstkaart om op te eten.
Dat bedacht Eric Zetz. „De tra
ditionele kerstkaart kennen we
zo onderhand wel. Zo'n chocola
de kerstkaart valt enorm op.
Wie hem krijgt, laat hem gega
randeerd zien aan vrienden en
kennissen. Vaak staat de kaart
te pronken voor-ie wordt opge
geten." De chocolade kaart zit
in een kartonnen envelop met
een mooi kerstmotief. Het aan
bod blijft overigens niet beperkt
tot de feestdagen. Ook voor an
dere gelegenheden zijn er smul-
kaarten.
Te koop via de website:
www.chococard.nl en in Schip-
hol-winkels. Prijs: 3,95 euro.
m
Met onder meer papier maché,
crèpepapier, stro en mos knutsel
den wij vroeger een kerststal in
elkaar. Voor de doe-het-zëlver
is er deskundige hulp. Aan de
hand van duidelijke
stap-voor-stap foto's en tekenin
gen laat Anton Nieuwenhuis
zien hoe men met eenvoudige
middelen een kerststal maakt.
Dat doet hij in het boek 'Kerst
stallen zelf maken', uitgegeven
door Tirion. Eerst legt Nieuwen
huis wat technieken uit om de
stalletjes oud te laten lijken.
Daarna passeren enkele voor
beelden de revue, van een boe
renstal met hooizolder tot woes
tijngrot met palmen. Alles komt
aan bod, zoals hoe je dakpannen
lijmt en oude muurtjes 'metselt'.
ISBN 9021334852, prijs 17,95
euro.
Handige handelsgeesten stop
pen hun producten in geschenk
verpakkingen. Packard Bell
komt met het 'ideale cadeau
voor alle mp3-liefhebbers'. In
dit zogeheten SoundPack zitten
vier handige accessoires, onder
andere een stijlvolle draagbare
speakerset plus een adapter.
Een extra hoofdtelefoon is toege
voegd omdat blijkt dat mp3-be-
zitters deze vaak als eerste ver
vangen of extra aanschaffen.
Het draagtasje kan aan de arm,
broekriem of schoudertas beves
tigd worden. Het SoundPack
kost 29,99 euro.
Meer info: www.packardbell.nl
„Je ziet dit jaar vooral veel na-
tuurtinten, maar ook goud en an
traciet. Algemene trends in kleu
ren zijn bijvoorbeeld lemon,
oranje, aubergine en fuchsia."
Volgens Arjen Meijer van Molca
blijven rood- en wittinten zeker
met kerst altijd populair. „Om
dat ze mooi kleuren bij het
groen van boom en kerststuk
ken."
Ieder jaar verzint men bij Molca
- dat naast kaarsen ook servet
ten produceert - weer andere va
riaties op het kerstthema.
„Glow is bijvoorbeeld onze nieu
we serie rode kaarsen. Met de
zelfde kleuren kun je steeds
weer andere dingen verzinnen,
in tinten en patronen." Overi
gens bespeurt Meijer ook een
nieuwe trend: de terugkeer van
de gotische kaars. „Bij het Arse
naal van Jan Des Bouvrie zag ik
veel hoge kaarsen met een afge
ronde top." Welke kleur of vorm
ze dan ook mogen hebben, min
dere periodes kent de kaarsen
branche amper. Al is het in de
zomer logischerwijs wat rusti
ger.
Caroline Göttgens
Meer informatie: www.bol-
sius.com; www.molca.com;
www.rustiklys.nl
Hoe vroeger de nacht, hoe meer kaarsen
er branden. In Nederland weten we er
wel weg mee: per jaar gaat er jaarlijks zo'n
dikke drie kilo kaars per persoon in rook op.
Vooral de 'rustieke kaars' blijft populair,
ook tijdens de feestdagen. Want vooral tij
dens het feest van licht vervullen kaarsen
een hoofdrol.
Ruim twee jaar geleden namen Rutger en
Jessica van der Weel het roer over in
Restaurant Katseveer en nu al hebben zij
een Michelin-ster. Beiden zijn er Zeeuws
nuchter onder gebleven. Rutger: „We gaan
op de oude voet verder." Jessica vindt de on
derscheiding wat vroeg gekomen: „We heb
ben nog zoveel te doen, de kuipstoeltjes ver
engen en de ruimte van de keuken bij het
restaurant trekken. Nu hebben de koks het
mooiste uitzicht, te gek toch?"
Net als twee jaar geleden krijg ik het mooi
ste plekje bij het raam en net als toen ziet
net strand voor de deur zwart van de gan
zen. Aan de overkant van het water ligt
Noord-Beveland, met boerderijdaken en
boompartijen in voortdurend veranderende
tinten. Het paarsachtige silhouet - omlijst
door het aubergine van de gordijnen - levert
®on volmaakt schilderij op.
e keuken lijkt door het landschap geïnspi
reerd, want ook op tafel verschijnt het ene
plaatje na het andere. Nuchter en ingetogen
js de manier waarop Rutger van der Weel
®>okt, met grote verfijning.
Naast mij op de vensterbank prijkt een even
ingetogen en smaakvolle bloemencomposi-
tie met kaartje: 'Jannis en Claudia Brevet
namens het team van Inter Scaldes'. Rutger
en Jessica werkten er beiden, Rutger als
sous-chef en - noblesse oblige - het is te mer
ken, ofschoon hij op elk gerecht een eigen
stempel drukt.
Jessica serveert het huisaperitief, champag
ne met een miniem scheutje Génépi de Tra
dition, een elixir uit de Franse Alpen ge
maakt van het bergkruid génépi dat de mon
niken van Chartreuse ook in hun kostelijke
keuken toepassen, fris, zuiver en subtiel, de
papillen op scherp stellend. Het borrelhapje
bestaat uit gemarineerde zwarte olijfjes,
een toastje met smeltend zacht herten vlees
en ganzenlever en een minuscuul puntzakje
amandeltjes.
Een ster heeft voor een restaurant altijd gro
te gevolgen, de schittering trekt gasten
maar kan ook verstarrend werken in die zin
dat mensen denken dat nu de prijzen wel
zullen stijgen. Rutger en Jessica van der
Weel zijn vastbesloten de drempel van Kat
seveer laag te houden. Zij bewijzen dat door
de prijs van het lunchmenu van drie gan
gen, waarvoor ik deze middag kies, op
35,- te handhaven. De samensteling wis
selt regelmatig en met een bijpassend wijn
arrangement is het representatief voor de
Katseveerse keuken.
Rutgers repertoire is in wezen klassiek
maar hij geeft aan alles een persoonlijke
draai, die het eten in het voormalige veer-
'O
AAN TAFEL
Rien van Reems
huis op de dijk tot een spannend gebeuren
maakt.
Een greep, te beginnen met koude en warme
voorgerechten: een half dozijn Zeeuwse plat
te oesters, naturel of gegratineerd 18,-),
gemarineerde ganzenleverterrine,
vijgencompote en balsamico-karamel
18,50), dun gesneden, gerookte Proven-
Waalse kalfsmuis, peterselie-pesto en Parme
zaanse kaas 13,-), gemarineerde tonijn
met soja en sesam, meloen en krokante gam
bastaartjes 14,50), gegratineerde Zeeuw
se mosselen met oude kaas en knoflook
12,-), witlofsoepje geparfumeerd met truf
fel, gegrilde St. Jacobsmosselen en champig
nons 15,50), lichtgegaarde, lauwwarme
zeebaars met citrusvruchten en kardemom-
vinaigrette 14,50).
A la carte beperkt Katseveer zich tot acht
hoofdgerechten, vijf vis en drie vlees. Op
nieuw een greep: met laurier gebakken zee
baarsfilet, groene asperges en schaaldie-
ren-kokossaus 22,50), gebakken St.
Jacobsmosselen, canneloni van knolselderij
met kreeft en chorizo-emulsie 24,-), in
olijfolie gegaarde zalmfilet met artisjok en
vinaigrette met spekjes 22,-), gebakken
toumedos met geconfijte uitjes en een jus
met zachte knoflook 24,-) en gebakken
kalfszwezerik met aardappel/ truffelpuree,
champignons en kalfsjus met kaneel
24,50).
Elk gerecht krijgt optimaal aandacht, daar
om serveren Rutger en Jessica per tafel
maximaal vier verschillende hoofdgerech
ten. Wie zich wil laten verrassen kieze het
Menu van de chef, vier gangen voor 45,-
en vijf gangen voor 51,50.
Het lunchmenu mag er ook wezen, na een
amuse in de vorm van een glaasje met zach
te mosselmousse, waarop garnaaltjes met
saffraan, concassé van komkommer, be
kroond met een zwierige reep gefrituurde
schorseneer, serveert de gastvrouw op een
plat vierkant bord - met een excentrisch ver
diept gedeelte - dun gesneden coquilles op
een bloemkoolmousse met eendenlever, Par-
mezaankrullen, truffelolie en peterselie-
pesto. Daarbij een glas Colbaraca, een dro
ge Soave gemaakt van de Gargenegadruif
de Italiaanse Sauvignon Blanc. Producent is
Masi, een grote naam in Veneto.
Het hoofdgerecht is in olijfolie gegaarde zee
baars op gebraiseerde prei met daarop een
crostini met artisjokpuree en tomaat, geflan
keerd door een groene asperge uit Peru en
apart geserveerd een juskom met chori
zo-emulsie. De gastvrouw schenkt er een
glas Chileense chardonnay, Casa Lapostolle
bij. Eigenaresse van het domein, Alexandra
Mamier-Lapostolle is een telg uit het
Grand Mamiergeslacht.
Als fris slot een gepocheerde Doyenne du
Cornice in een soepje van champagne met
koriander, een bolletje vamlle-ijs en een
strip gemarineerde chocolade met een glas
Moscato d'Asti. We begonnen met bubbel
tjes en met bubbeltjes sluiten we af.
Als echt slot nog een kopje
Darjeeling-thee van de speciale koffie en
theekaart met huisgemaakte lekkernijen.
Restaurant Katseveer
Katseveerweg 2
4475 PB Wilhelminadorp
Tel. 0113-227955
Fax 0113-232047
www.katseveer.nl
e-mail: info@katseveer.nl
Zondag en maandag gesloten
Keuken open van 12.00 tot 14.00 uur (behal
ve zaterdag) en van 18.00 tot 21.00 uur
Creditcards: Visa, Mastercard en Amex
Kinderen: in overleg
Vegetarisch: op aanvraag
Rolstoel: trap naar toilet of met auto omrij
den
Roken; niet gescheiden
Glutenvrij: op aanvraag