PZC Ik zet nu een struikrover in Italiaanse en Spaanse invloeden bij het nieuwe De Waag Twee eeuwen gezelschapsspelen Redactie bijlagen: 0113-315680 iWWW.pZC.nl E-mail:redactie@ pzc.nl Postbus 31, 4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 3 december 2005 Anno 1805, jolijt bij het ganzenborden: 'Eh bien, made moiselle, U moet drie beurten in de put...' Anno 2005, hilariteit bij Kolonisten van Catan: 'Ik heb zeven gegooid, dan mag ik een struikrover inzetten...!' Twee eeuwen gezel schapsspellen: aan de empire-tafel of aan het Jan des Bou- vrie-'eetgebeuren', er werd en wordt door families en vrien denkringen driftig gespeeld. In het Stedelijk Museum Alk maar is een kijk- en doe-tentoonstelling over gezelschaps spellen ingericht en Jan Joost Lindner heeft het boek Lu dieke uren: een dwarse kijk op bord- en kaartspelen ge schreven. Logische veronderstelling: Jan Joost Lindner, oud-par lementair redacteur van De Volkskrant, heeft als kind op wintel-avonden heel vaak onder de perkamenten lampenkap ge zeten en zich aan de geneugten van Mens-erger-je-niet, Mono poly, Triktrak, Scrabble, Strate- go, Go en de sjoelbak overgege ven. Lindner: „Vooral op zon dagmiddagen. Ik kom uit een groot gezin. Had veel broers en zusters. Mijn vader was huisarts in Den Haag en hij had denksporten als hobby: schaken en bridge. Op de zondagmiddag speelden wij Mah Jong, rikken en later allerlei vormen van Yathzee en Monopoly en Scrab ble." Wat was zijn lievelingsspel? Lindner: „Op dertienjarige leef tijd was ik compleet verslingerd aan het schaakspel. Ik heb in Den Haag nog hoofdklasse ge speeld. Later ben ik Go, een Ja pans bordspel, sterk gaan waar deren en ook Koreaans en Chi nees schaken." Er zijn nogal wat verschillende spelen: kaartspel, bordspel, pen- en papierspel, behendig heidsspel... Lindner: „Ik heb er een heel subjectief boek over ge schreven. Geen glossy boek van glanspapier en snelle vormge ving. Ik heb vermeden dat het vol kwam met spelregels. De na druk ligt op de cultuur en de spelvreugde. Ik behandel alleen spelen waar ik zelf goed mee uit de voeten kon en plezier aan be leefd heb. Bij elkaar ben ik op gegeven door de club die de Ko lonisten van Catan uitbrengt. Het zit ook in dezelfde sfeer, maar is iets eenvoudiger. Over de uitgevers vertel ik ook beroemde verhalen. De Parker Brothers in Amerika hebben heel beroemde spellen gewei gerd. Scrabble wilden ze niet hebben. Ze vonden het 'too high brow'. Kort daarop hebben ze ook Monopoly geweigerd. Jaren later hebben ze de spellen moe ten kopen. Het gebeurt wel va ker dat de uitvinder of een club van vrienden op kleine schaal met het spel begint en dat het later wegens succes door een grote fabrikant wordt opge kocht." Zijn de spellen niet erg ingewikkeld geworden? Vroeger gooide je met een dobbelsteen en kon je met een pionnetje gaan lopen, nu moet je eerst een middag op de regeltjes studeren voor je kunt meedoen met een nieuw spel... Lindner: „Het bes te is om het van een ander te le ren. Je laat het je door een routi nier uitleggen en speelt dan een December is bij uitstek een maand waarin in mensen een bordspel spelen. foto GPD/Taco van der Eb paar rondes voor spek en bonen mee." Volgens Lindner is 'Kolonisten' hard op weg een klassieker te worden. „Het wordt vooral ge speeld door jonge mensen en met name door veel studenten. Het meest verkochte spel ter we reld is Monopoly. Alleen in En geland staat Scrabble aan de top. Daar heeft elk huishouden wel een scrabblespel. Mah Jong is van Shanghai naar het westen gebracht. Dat verkocht in de ja ren twintig als een gek. Maar ra ges zijn soms tijdelijk. Plotse ling werd het maken van kruis woordpuzzels populair en de fa brikant bleef zitten met 1 mil joen Mah Jong-spelen. Bridge maakt op dit moment een hype door." Over het spel kan een kleine bi bliotheek worden volgeschre ven. Lindner wijdde zich aan vals spelen, aan bargoense uit drukkingen en vaktaal, maar heeft vooral van de oorsprong een puike studie gemaakt. Lind ner: „Triktrak is oud-Hollands, eigenlijk oud-Frans, maar is in de vorige eeuw geleidelijk ver vangen door het internationale Backgammon. Ik kwam op het spoor van het Griekse en Turkse Backgammon. Bij de ambassa des wisten ze me de varianten uit te leggen. Het spel wordt veel op Griekse terrassen ge speeld en dan gaat het om flink wat geld." Over geld gesproken, poker neemt op dit moment ook een ho ge vlucht. Lindner: „Er zijn zelfs televisieprogramma's waar bij je wedstrijden live kunt zien. Ik weet dat poker op grond van de literatuur en films een heel wild imago heeft. Neem alleen al The Cincinnati Kid met Edward G. Robinson en Steve McQueen, waarbij een jonge spe ler door een oude rot onderuit wordt gehaald. Maar poker is helemaal niet zo wild. Je moet het onderkoeld, analytisch spe len." Rob Bouber 'Aan zet'. 1001 gezelschapsspe len. Tot en met 27 maart 2006 in het Alkmaars Stedelijk Mu seum, Canadaplein 1, Alkmaar. Dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur; zaterdag, zon- en feestdagen van 13 tot 17 uur. Ge sloten op 25 december en 1 ja nuari. Jan Joost Lindner: 'Ludieke uren: een dwarse kijk op bord en kaartspelen'. Uitgeverij Wal burg Pers. Prijs: 17,50 euro. 27 hoofdstukken uitgekomen; 22 ervan gaan over de geschiede nis en ontwikkeling van de spe len. Veel spellen heb ik cultu reel benaderd, daar ben ik de oorsprong van nagegaan. Het ganzenborden bij voorbeeld was er al in 1587. In dat jaar stuurde een lid van de familie De Medici het spel aan koning Philips II. Twee jaar later wérd het in Duitsland nagemaakt en al snel veroverde het heel Europa. Het is een soort levensweg waar je pech en geluk tegenkomt. Je kunt in de put en in de gevange nis terechtkomen. In de Sahara werd 3000 voor Christus met kuiltjes en pitten Aware ge speeld. Go is ook heel oud. En de oude Romeinen speelden al backgammon. Het oudste schaakspel werd in India ge speeld, eind 6e eeuw na Chris tus in de Punjab. Via Perzië is het naar de westerse wereld ge komen. Pas tegen 1500 zijn er ingrijpende veranderingen aan gebracht. De dame en de loper mochten het hele bord over en daardoor werd het spej scher per, dynamischer en tacti- scher." Lindner: „Thuis verzon ik ook variaties. Bij Mens-erger-je niet brachten we barricades aan. Als er twee 'clubs' naast elkaar ston den, mocht je er niet overheen springen. Dat is een kenmerk van het boek: ik geef overal aan hoe je het spel anders kunt spe len. Bij Stratego verzon ik dat de figuren ook schuin mogen lo pen. Daar wordt het spel dyna mischer van. Omdat je dan kunt zigzaggen, bommen ontwijken, langs de hoeken van de meertjes kunt gaan. Het wordt er echt sterker van." Balans Waar moet een goed spel aan voldoen? Lindner: „Er moet een goede balans zijn tussen geluk en behendigheid. Het moet niet al te lang of te kort duren en het moet een zeker beroep doen op je intelligentie. Een voorbeeld van een goed nieuw spel is Car cassonne. Je moet tegeltjes aan elkaar passen en je kunt ze zo leggen dat er wegen en vaarwe gen en kastelen en steden ont staan. Je legt als het ware land schappen. Je loopt wel het risico dat de hele tafel vol komt te lig gen. In Nederland wordt het uit De keuken en de bediening van Restau rant De Waag in Serooskerke op Schouwen hebben een hectisch openings weekeinde achter de rug wanneer ik er aan tafel schuif en me door gastheer Ivor Kaats uitvoerig de gang van zaken laat uitleggen. De nieuwe eigenaar, zo vertelt hij, is de Spaanse familie Amador die een pension heeft uitgebaat in Domburg en na een vierja rig verblijf in Spanje terug is in Zeeland. Spaans en Italiaans, De Waag pikt van bei de keukens wat mee en dat begint al bij de borrelhap: uit enkele royale plakken Spaan se serranoham, mousse van courgette en olij ven en piadina, plat Italiaans brood. En dat gaat heel goed in combinatie met Schouwse producten, zoals in carpaccio van Schouws rund met oude Schouwse kaas en een ver fijnde salade met geschaafde wintertruffel 13). „Die truffel, daar zijn we speciaal om geweest bij de ISPC in Breda", onthult gastheer Ivor die bij elk gerecht en e'ke wijn uitvoerige verklaringen aflegt enna elk leeg bord met volle tevredenheid concludeert dat 'het heeft gesmaakt'. Het aperitief van het huis, Champagne opgevro lijkt met wat crème de cérises, wordt de gast ter gelegenheid van de opening aange boden. Dat gebeurt nog tot 22 december. Ik noemde al een voorgerecht, andere zijn een timbaaltje van kreeft en krab met een crème van artisjok 12), dun gesneden zee baars met een verfijnde salade en huisge- maakte mayonaise van stokvis (€14), salade van kreeft met confit van aardappel en schaaldierenvinaigrette 18,50) en als war me hapjes vooraf: houtduiffilet met polenta en saus van gekarameliseerd knoflook en amontillado-sherry 12,50), lasagne van courgette en coquille met jus van gegrilleer de paprika en schuim van Parmezaanse kaas 16) en roerei met kreeft en winter truffel (15). Ik bestel dit laatste voorafje en geniet in afwachting daarvan van de amuse, een flensje dat is gevuld met ricotta en dat vergezeld wordt door een helaas wel erg klein drupje olijfolie en aceto balsamico. Intussen heb ik de wijnkaart bestudeerd waarop nog (dure) curiositeiten van vorige eigenaar Co Simmers prijken die liefheb bers wellicht zullen bekoren zoals een Mu- signy Grand Cru, Chambolle Musigny uit 1977, een kommervolle tijd voor domeineige naar Comte Georges de Vogüé die tien jaar later, in 1987 dus, overleed. Nu gaat het weer heel goed met het wijngoed onder lei- v m AAN TAFEL Rien van Reems ding van des graven dochter Elizabeth, baro nes Bertrand de Ladoucette. Deze witte bourgogne doet 46,50 terwijl Pulig- ny-Montrachet, premier cru La Garenne 2002 (genoemd naar het nabij gelegen bos) van Olivier Leflaive 49 kost. Gelukkig hoef ik niet te kiezen. De Waag biedt de gast een wijnarrangement en de gastheer heeft voor bij mijn roerei met kreeft en wintertruffel een Duitse Riesling Kabinett Trocken van Georg Mosbacher uit de Pfalz gekozen omdat die past bij het zoet je van de kreeft. De combinatie kreeft en smeuïg roerei is op zich al lekker en met de truffel helemaal geslaagd. „Voelt u mis schien iets voor een soepje", waagt de gast heer die een goede verkoper is. Nou vooruit dan maar en ik kies uit de wildbouillon met diverse paddenstoelen 7,50), romige soep van paling in het groen met crème fraïche 9,50) en bisque d'homard 11,50) de lek kere palingsoep met verse majoraan waarin evenwel de stukjes paling aan de zeer gare kant zijn. De drie vleesgerechten op de kaart zijn in deze tijd vooral wild: wilde eend met stamp potje rode kool en saus van gekarameliseerd knoflook en rode port 22), filet van de her tenbout met puree van spruitjes en chorizo 24,50) en entrecöte van de grill met puree van witte bonen en geroosterde truffelaard appel (21,50). Ook mogelijk is een halve kreeft gebakken met tijm, knoflook en beur- re blanc 8,50 per ons), zeebaars op de huid gebakken met coquilles en Zeeuwse Vlegel 26,50) of zeeduivelfilet gemari neerd in pimenton met gamba's in tempura van citroengras (22,50). Ik kies het laatste, merk weinig van de Spaanse paprika maar bevind de zeeduivel in perfect gebakken staat, terwijl de op een spriet sereh gespiet ste gamba's daaraan een lekker fris citrus- achtig smaakje overhouden. Hierbij voorziet het wijnarrangement in een Oro de Castilla 2004 uit Rueda van de verde- jodruif die is gezegend met een aroma van ananas en citrus. Bij het afsluitende chocoladetaartpuntje ge niet ik van een glaasje bijna stroperige Pe dro Ximenez, waarmee het hele arrange ment op 19,75 komt. Chef-kok Martij n Mastenbroek ken ik nog van De Beuze in Zierikzee, hij kookt inge houden en nog een beetje verkennend. Zijn wouw is half Spaans en zijn rechterhand is Victor Amador, zoon van de patron en afge studeerd in Koksijde. Spaanse invloeden lij ken onvermijdelijk. Er is al een veelvuldig wisselend drie-gan gen menu voor 33. Restaurant De Waag Dorpsplein 6 4327 AG Serooskerke (Schouwen) Tel. 0111-671570 Fax.0111-672908 www.dewaag.com info@dewaag.com Dinsdag en woensdag gesloten Keuken open van 18.00 tot 21.00 uur Lunch op zaterdag en zondag van 12.00 tot 14.00 uur, in de week op afspraak Creditcards: Visa, Eurocard en Amex Rolstoel: moeilijk Kinderen: kindermenuutje Vegetarisch menu 37,50 Roken wordt niet aangemoedigd Glutenvrij dieet en allergieën: bij reserve ren melden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 35