Stokken
houden
lopers
gezond
Oost ontmoet West in 't Vlasbloemeken
Nordic walking
Werktas
Eenvoudig starten
Skiërs begonnen ermee
AAN TAFEL
Laarzen
bijlagen: 0113-315680
mail:redactie@pzc.nl
Ijslbus 314460 AA Goes
ijvertentie-exploïtatie:
i-ord-en Midden-Zeeland: 0113-315520;
Lyvs-Vlaanderen: 0114-372770;
fjonaal: 020-4562500.
jterdag 26 november 2005
Niek Knol en Willy de
Nooijer omarmen een
nieuwe manier van bewe
gen. Hoewel ze er in het be
gin wat sceptisch tegenover
stonden, zijn ze van mening
veranderd. Nordic walking
is zo gek nog niet. En die
stokken, daar wen je snel
aan
Tot voor kort vond Niek
Knol nordic walking hele
maal niks. Dat gewandel met
twee stokken was niet meer dan
een hype, en van modieus gedoe
moet de fysiotherapeut, atletiek-
trainer en sportpodoloog uit
Koudekerke niets hebben. Sinds
kort is hij echter van mening ver
anderd. Nordic walking is een
prachtig middel om te werken
aan je gezondheid, zegt hij nu.
Knol maakt van zijn hart geen
moordkuil. Als hij weer eens re
clame ziet voor pillen en poe
ders die bevorderlijk zouden
zijn voor de gezondheid, dan wil
hij het wel uitschreeuwen: lek
ker bewegen is véééél gezonder.
Bovendien, bewegen geeft veel
meer voldoening en resultaat
dan domweg een pilletje slik
ken.
Een stappenteller? Uit het raam
ermee. „Mensen zijn tegenwoor
dig wandelende hoofden", foe
tert Knol, „Ze kennen de rest
Wie aan nordic walking wil
gaan doen, hoeft in eerste
instantie alleen twee goede stok
ken aan te schaffen. Schoenen
en kleding komen latfer wel. Pro
beer de sport eerst maar eens
uit. De stokken worden van ver
schillende materialen gemaakt:
van carbon, van aluminium en
van een mengsel van carbon en
glasvezel. Een beginner die op
de kleintjes wil letten moet alu
minium stokken aanschaffen.
Stokken van carbon zijn ex
treem licht, zijn desondanks erg
stevig en hebben weinig last van
vibraties. De eigenschappen en
de'prijs van de carbon/glasvezel
stokken zitten in tussen die van
de twee andere soorten.
Eenvoudige stokken hebben alu
minium punten. Zij slijten snel.
Duurdere stokken hebben pun
ten van gehard staal. Bij alle
stokken moeten de punten ver
wisselbaar zijn. Voor het wande
len op asfalt zijn er de zoge
naamde pads, rubberen voetjes.
Zij hebben een dempende wer
king en verbeteren de grip.
De stokken hebben ook een
handgreep. Het zijn een soort
handschoentjes van stroef en
vocht absorberend materiaal
die in de stok geklikt kunnen
worden.
Nordic walking is ontstaan
in Finland. Fanatieke
skiërs kwamen daar de zomer
door, door hun stokken te ge
bruiken bij het wandelen. Onge
veer tien jaar geleden gingen
zelfs toppers bij het langlaufen
him stokken gebruiken bij de zo-
mertrainingen.
De Finse firma Exel zag brood
in de ontwikkeling en introdu
ceerde in 1997 speciale nordic
walking-stokken. Ze gingen als
warme broodjes over de toon
bank. Inmiddels beschikt één op
de vijf Finnen over het materi
aal en is de sport in alle hevig
heid overgeslagen naar Duits
land en de VS. Onze oosterbu
ren hebben een eigen bond
(Deutsche Nordic Walking Ver
band). Daar zijn de eerste nor
dic walking-wandelpaden aan
gelegd. Er bestaat ook al een we
reldbond, de International Nor
dic Fitness Organisation (IN
FO).
Ook in Nederland komt de sport
behoorlijk van de grond. Er ont
staan steeds meer nordic wal-
king-groepen. Een grootwinkel
bedrijf adverteerde onlangs met
loopstokken. Dat ziet nu kenne
lijk niet alleen brood in vitami
nepreparaten, maar ook in bewe
gen...
Kipling komt de vrouwen tege
moet die dagelijks hun laptop,
notitieblokken en ander materi
aal tussen huis en werk sjou
wen.Dus is er nu een uit zijn
krachten gegroeide handtas,
met tal van vakjes en zelfs een
apart compartiment voor de lap
top en aanhangende snoeren. De
tas heet Dax, en kost op een dub
beltje na 100 euro.
Het is een probleem waar tal
van vrouwen tegenaan lopen: de
schacht van de laarzen die ze
willen kopen is te smal of te
wijd, maar past in ieder geval
niet goed over de kuiten. Inmid
dels zijn er steeds meer merken
die daarop inspringen, en het
Engelse Duo Boots is er een van.
Het merk heeft 21 kuitmaten, en
dat moet genoeg zijn. De laar
zen zijn er in modellen zowel
voor het werk als voor het sexy
uitgaan, lezen we op de website.
Sommige modellen gaan tot en
met maat 43, de meeste tot 42.
Duo Boots beginnen bij 200 eu-
Swatch is allang niet meer al
leen maker van hippe horloges.
De sieradenlijn is minstens zo
opvallend. De wintercollectie
die nu de etalages siert sluit aan
bij de blingbling-rage van dit
moment. Opvallen mag. Bijvoor
beeld met als radio en platenspe
ler vormgegeven hangers en rin
gen in goud en zilver of de strak
ke zilveren hanger met leren ket
ting, bedoeld voor mannen.
dels,hebben ze een marathon in
de benen. Ze hebben enorm aan
zelfvertrouwen gewonnen."
Tegen nordic walking, die merk
waardige vorm van wandelen,
keken Knol en De Nooijer net
als vele anderen lange tijd met
gemengde gevoelens aan. „Het
was een kwestie van wennen",
erkent Knol nu. „Toen de men
sen twintig jaar geleden voor
het eerst joggend over straat gin
gen, riep iedereen 'ze hebben
hem al'. Het vreemde is daar in
middels vanaf. Hetzelfde proces
maakt nordic walking door."
De Nooijer - nadat ze haar car
rière als triatlete moest afslui
ten een fanatiek nordic walkster
- en Knol ontdekten dat de
sport enkele grote voordelen
heeft. Dankzij de stokken wor
den armen, schouders en heu
pen actiever gebruikt, waardoor
de benen worden ontlast. Daar
door is de sport geschikt voor va
lide mensen van alle leeftijden,
ongeacht hun gezondheidstoe
stand.
Knol: „Als je de stokken goed
gebruikt, kan nordic walking
een goede therapeutische wer
king hebben. In de loopgroep
hebben we mensen met hart- en
vaatproblemen, suikerziekte,
knieproblemen, overgewicht,
nieuwe heupen en noem maar
op. Zij zijn gaan bewegen om
dat ze beseften dat ziektebeel
den bij inactiviteit in stand blij
ven of verergeren. Het ziet er
misschien raar uit, maar ook
nordic walking kan hen enorm
helpen. Iedereen kan het leren.
Je verbrandt veel calorieën en je
gebruikt veel spieren."
Toegevoegd
De bewegingsfanaten Niek
Knol en Willy de Nooijer zijn
overstag. De loopgroep blijft be
staan, nordic walking wordt toe
gevoegd. De Nooijer is op cur
sus geweest in Limburg en weet
van de hoed en de rand. Ze gaat
cursussen geven aan belangstel
lenden. „We doen dit heus niet
omdat we een gat in de markt
zien", zegt De Nooijer. „We zijn
allebei gek van bewegen en vin
den dat meer mensen dat zou
den moeten doen. Ze weten niet
hoe lekker en gezond het is. We
zeggen dat niet voor ons, maar
voor hun eigen bestwil. De zaal
hier krijgen we toch wel vol."
Koen de Vries
van hun lichaam niet meer. Als
ze zich echt lekker gezond wil
len gaan voelen, dan moeten ze
gaan sporten. Iedereen kan het,
maar lang niet iedereen beseft
dat."
Tot voor kort was Knol samen
met voormalig triatlete Willy de
Nooijer uit Serooskerke met een
deel van de klanten van de prak
tijk in Koudekerke bezig met
hardlopen. De loopgroep die en
kele jaren geleden werd opge
richt, barst inmiddels uit zijn
voegen. Knol: „Er zijn steeds
meer mensen die wel willen
hardlopen, maar denken dat ze
dat niet kunnen. Wij helpen ze
een drempel over. Na verloop
van tijd boeken ze prachtige re
sultaten. Sommige deelnemers
durfden toen ze begonnen niet
eens een half rondje over de
kunststofbaan te rennen. Inmid-
Willy de Nooijer (links) en Niek Knol
foto's Lex de Meester
Oost-Zeeuws Vlaanderen en met name
het uiterste puntje nabij de Belgische
ïns, ademt een aparte sfeer. Het is hier
!lalle gehaastheid van ons afvalt. Het is
ftland van de vlasteelt die in een gemoder
eerde vorm een hergeboorte beleeft.
Vlasbloemeken is dan ook een toepasselij-
snaam voor het restaurant in Koewacht
het eerste was waarmee ik ruim elf jaar
Sleden deze rubriek begon.
Zeejaar heeft 't Vlasbloemeken leeg ge-
tean nadat Rudy de Block, befaamd cuisi-
|er, door gezondheidsproblemen noodge-
(en moest stoppen. Sinds ruim een
^and heeft een jong paar met grote ambi-
;Sde zaak heropend.
^cenBianca van Bochove zijn vastbeslo
ten eigen stempel te drukken op 't Vlas-
iioemeken. Zij willen hun gasten verwen
den daartoe plaatsten zij om te beginnen
d aantal comfortabele clubfauteuils in het
'orgedeelte van de zaak waar Eric tijdens
aperitief vertelt hoe het menu in elkaar
steekt. Dat persoonlijke contact is typerend
voor 't Vlasbloemeken, waar gasten gerust
even de keuken inlopen om de chef en zijn
rechterhand te complimenteren. Die rechter
hand is Oscar Antonisse, die leeerlingkok
was toen Eric van Bochove kookte in Auber-
ge De Campveerse Toren in Veere.
Gasten kiezen graag het Menu van de dag,
waarvan de samenstelling per dag wisselt
en dat seizoensgebonden is met naar keuze
drie, vier of vijf gangen voor respectievelijk
37,50, 45 en 52,50. De gastvrouw advi
seert daarbij een wijnarrangement dat bij
de gerechten past; 3 glazen voor 16,50 of
vier voor 19,50. Aan de wijnkaart wordt
momenteel gesleuteld, de overgenomen wijn
kelder bevat nogal wat dure wijnen die het
evenwicht op de kaart enigszins verstoren.
Bij 't Vlasbloemeken vloeit Nederland pro
bleemloos over in België, terwijl ik geniet
van het huisaperitief van champagne met
Amer Picon en een redelijk gecompliceerde
maar heerlijke amuse kijk ik uit op de grens
waar baksteen overgaat in kasseien.
Bianca serveert een voorgerecht dat de keu
ken typeert als een die haar klassiekers
kent, maar ook verder kijkt en in dit geval
inspiratie zoekt in het Verre Oosten. Naast
elkaar prijken op mijn bord drooggemari-
neerde tonijn op tartaar van meloen met wa-
sabi en saké en naturel gegrilde tonijn met
kreeftenmayonaise. 'East meets West' op z'n
Rien van Reems
allersmakelijkst. Het wijnarrangement voor
ziet bij deze 'Tonijn op twee manieren be
reid' 13), in een glas geurige Sauvignon.
Om een indruk te krijgen van de net ver
nieuwde kaart neem ik nog een voorgerecht:
langoustines gepaneerd in panko met bloem
koolmousseline, julienne van peultjes en
een zoethoutkerriesaus 15). Panko is een
Japans paneermiddel dat wat grover is dan
ons paneermeel. Dit is hemels, de delicate
saus ondersteunt de op zich al verrukkelijke
langoustinestaarten en geeft ook de krokan
te peulstripjes veel extra's mee. Zo nu en
dan prikkelt een vleugje kerrie de neusvleu
gels. Veel visueel genot ook: gebruinde
schaaldiertjes op een geel strand met groen
tegen de achtergrond van een vierkant
zwart bord. Nochtans gaan van genot nu en
dan de ogen dicht. Zeker met een glas Ale-
nya, een Spaanse Chardonnay.
De kaart vermeldt nog twee voorgerechten:
'wildzwijnham met rode uiencompöte, knol
selderij salade en een aceto balsamico stroop
13)en tartaar van kalfshaas op een zuur-
desemtoast met gecarameliseerde zilveruit
jes en een vijgenchutney 15), voorts twee
soepen: kreeftenbisque met bijpassend gar
nituur10,50) en wildbouillon met gerook
te paddenstoelen en wildzwijnsnippers
(€9).
De geringe prijsverschillen tussen de gerech
ten maken kiezen in gezelschap eenvoudi
ger. Dat geldt ook voor de hoofdgerechten,
die gaan van 22 voor gegrilde kalfshaas
met stoofpeertjes en julienne van peultjes
met aardpeerpuree en gebakken paddenstoe
len tot 25 voor fazantenborst op een bedje
van zuurkool en Zeeuwse Vlegelrisotto met
een appel-calvadossaus en kroontje van wil
de hazenrugfilet met jeneverbessaus en bij
passend garnituur. Gebakken grietfilet met
paddenstoelen en truffelsabayon en zuur
koolcrème en snoekbaars gelakt met Zeeuw
se appelstroop, een spiesje van coquilles,
witlof tarte tatin en waterkerssaus kosten
even ens 25.
De hazenrug blijkt verrassend: twee filetpy-
ramides, rosé gebraden en smeltend mals,
worden op een langwerpig bord afgewisseld
door twee bitterballen van pittige hazenpe
per met sterke, volle saus, rode kool en truf
felaardappel. Hierbij een glas rode Laus
van de Spaanse tempranillodruifPerfect.
Citrus en laurier verrijken het dessert van
vanille-ijs, een rijke chocolademousse, de
smeuïgheid zelve, gepocheerde peer en ka-
neelsabayon, een zoete harmonie van sma
ken bekroond met een glaasje 10 jaar oude
Tawny Port van Graham's.
Specialiteit is het Menu Crustacé (3,4 of 5
gangen voor 47,50, 55 en 62,50) waarin
naast schaaldieren ook vis en schelpdieren
soleren.
Gastronomisch Restaurant 't Vlasbloemme-
ken
Nieuwstraat 8
4576 AL Koewacht
Tel. 0114-361914
www.vlasbloemeken.com
info@vlasbloemeken.coin
Dinsdag en woensdag gesloten
Keuken open van 12.00 tot 14.00 en van
18.30 tot 21.00 uur, zaterdag geen lunch
Creditcards: Visa en Eurocard
Vegetarisch: in overleg
Rolstoel: door treden moeilijk
Roken: niet gescheiden
lutcnvrij: ja, tevoren melden