Stokken houden lopers gezond Oost ontmoet West in 't Vlasbloemeken Nordic walking Werktas Eenvoudig starten Skiërs begonnen ermee AAN TAFEL Laarzen bijlagen: 0113-315680 mail:redactie@pzc.nl Ijslbus 314460 AA Goes ijvertentie-exploïtatie: i-ord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Lyvs-Vlaanderen: 0114-372770; fjonaal: 020-4562500. jterdag 26 november 2005 Niek Knol en Willy de Nooijer omarmen een nieuwe manier van bewe gen. Hoewel ze er in het be gin wat sceptisch tegenover stonden, zijn ze van mening veranderd. Nordic walking is zo gek nog niet. En die stokken, daar wen je snel aan Tot voor kort vond Niek Knol nordic walking hele maal niks. Dat gewandel met twee stokken was niet meer dan een hype, en van modieus gedoe moet de fysiotherapeut, atletiek- trainer en sportpodoloog uit Koudekerke niets hebben. Sinds kort is hij echter van mening ver anderd. Nordic walking is een prachtig middel om te werken aan je gezondheid, zegt hij nu. Knol maakt van zijn hart geen moordkuil. Als hij weer eens re clame ziet voor pillen en poe ders die bevorderlijk zouden zijn voor de gezondheid, dan wil hij het wel uitschreeuwen: lek ker bewegen is véééél gezonder. Bovendien, bewegen geeft veel meer voldoening en resultaat dan domweg een pilletje slik ken. Een stappenteller? Uit het raam ermee. „Mensen zijn tegenwoor dig wandelende hoofden", foe tert Knol, „Ze kennen de rest Wie aan nordic walking wil gaan doen, hoeft in eerste instantie alleen twee goede stok ken aan te schaffen. Schoenen en kleding komen latfer wel. Pro beer de sport eerst maar eens uit. De stokken worden van ver schillende materialen gemaakt: van carbon, van aluminium en van een mengsel van carbon en glasvezel. Een beginner die op de kleintjes wil letten moet alu minium stokken aanschaffen. Stokken van carbon zijn ex treem licht, zijn desondanks erg stevig en hebben weinig last van vibraties. De eigenschappen en de'prijs van de carbon/glasvezel stokken zitten in tussen die van de twee andere soorten. Eenvoudige stokken hebben alu minium punten. Zij slijten snel. Duurdere stokken hebben pun ten van gehard staal. Bij alle stokken moeten de punten ver wisselbaar zijn. Voor het wande len op asfalt zijn er de zoge naamde pads, rubberen voetjes. Zij hebben een dempende wer king en verbeteren de grip. De stokken hebben ook een handgreep. Het zijn een soort handschoentjes van stroef en vocht absorberend materiaal die in de stok geklikt kunnen worden. Nordic walking is ontstaan in Finland. Fanatieke skiërs kwamen daar de zomer door, door hun stokken te ge bruiken bij het wandelen. Onge veer tien jaar geleden gingen zelfs toppers bij het langlaufen him stokken gebruiken bij de zo- mertrainingen. De Finse firma Exel zag brood in de ontwikkeling en introdu ceerde in 1997 speciale nordic walking-stokken. Ze gingen als warme broodjes over de toon bank. Inmiddels beschikt één op de vijf Finnen over het materi aal en is de sport in alle hevig heid overgeslagen naar Duits land en de VS. Onze oosterbu ren hebben een eigen bond (Deutsche Nordic Walking Ver band). Daar zijn de eerste nor dic walking-wandelpaden aan gelegd. Er bestaat ook al een we reldbond, de International Nor dic Fitness Organisation (IN FO). Ook in Nederland komt de sport behoorlijk van de grond. Er ont staan steeds meer nordic wal- king-groepen. Een grootwinkel bedrijf adverteerde onlangs met loopstokken. Dat ziet nu kenne lijk niet alleen brood in vitami nepreparaten, maar ook in bewe gen... Kipling komt de vrouwen tege moet die dagelijks hun laptop, notitieblokken en ander materi aal tussen huis en werk sjou wen.Dus is er nu een uit zijn krachten gegroeide handtas, met tal van vakjes en zelfs een apart compartiment voor de lap top en aanhangende snoeren. De tas heet Dax, en kost op een dub beltje na 100 euro. Het is een probleem waar tal van vrouwen tegenaan lopen: de schacht van de laarzen die ze willen kopen is te smal of te wijd, maar past in ieder geval niet goed over de kuiten. Inmid dels zijn er steeds meer merken die daarop inspringen, en het Engelse Duo Boots is er een van. Het merk heeft 21 kuitmaten, en dat moet genoeg zijn. De laar zen zijn er in modellen zowel voor het werk als voor het sexy uitgaan, lezen we op de website. Sommige modellen gaan tot en met maat 43, de meeste tot 42. Duo Boots beginnen bij 200 eu- Swatch is allang niet meer al leen maker van hippe horloges. De sieradenlijn is minstens zo opvallend. De wintercollectie die nu de etalages siert sluit aan bij de blingbling-rage van dit moment. Opvallen mag. Bijvoor beeld met als radio en platenspe ler vormgegeven hangers en rin gen in goud en zilver of de strak ke zilveren hanger met leren ket ting, bedoeld voor mannen. dels,hebben ze een marathon in de benen. Ze hebben enorm aan zelfvertrouwen gewonnen." Tegen nordic walking, die merk waardige vorm van wandelen, keken Knol en De Nooijer net als vele anderen lange tijd met gemengde gevoelens aan. „Het was een kwestie van wennen", erkent Knol nu. „Toen de men sen twintig jaar geleden voor het eerst joggend over straat gin gen, riep iedereen 'ze hebben hem al'. Het vreemde is daar in middels vanaf. Hetzelfde proces maakt nordic walking door." De Nooijer - nadat ze haar car rière als triatlete moest afslui ten een fanatiek nordic walkster - en Knol ontdekten dat de sport enkele grote voordelen heeft. Dankzij de stokken wor den armen, schouders en heu pen actiever gebruikt, waardoor de benen worden ontlast. Daar door is de sport geschikt voor va lide mensen van alle leeftijden, ongeacht hun gezondheidstoe stand. Knol: „Als je de stokken goed gebruikt, kan nordic walking een goede therapeutische wer king hebben. In de loopgroep hebben we mensen met hart- en vaatproblemen, suikerziekte, knieproblemen, overgewicht, nieuwe heupen en noem maar op. Zij zijn gaan bewegen om dat ze beseften dat ziektebeel den bij inactiviteit in stand blij ven of verergeren. Het ziet er misschien raar uit, maar ook nordic walking kan hen enorm helpen. Iedereen kan het leren. Je verbrandt veel calorieën en je gebruikt veel spieren." Toegevoegd De bewegingsfanaten Niek Knol en Willy de Nooijer zijn overstag. De loopgroep blijft be staan, nordic walking wordt toe gevoegd. De Nooijer is op cur sus geweest in Limburg en weet van de hoed en de rand. Ze gaat cursussen geven aan belangstel lenden. „We doen dit heus niet omdat we een gat in de markt zien", zegt De Nooijer. „We zijn allebei gek van bewegen en vin den dat meer mensen dat zou den moeten doen. Ze weten niet hoe lekker en gezond het is. We zeggen dat niet voor ons, maar voor hun eigen bestwil. De zaal hier krijgen we toch wel vol." Koen de Vries van hun lichaam niet meer. Als ze zich echt lekker gezond wil len gaan voelen, dan moeten ze gaan sporten. Iedereen kan het, maar lang niet iedereen beseft dat." Tot voor kort was Knol samen met voormalig triatlete Willy de Nooijer uit Serooskerke met een deel van de klanten van de prak tijk in Koudekerke bezig met hardlopen. De loopgroep die en kele jaren geleden werd opge richt, barst inmiddels uit zijn voegen. Knol: „Er zijn steeds meer mensen die wel willen hardlopen, maar denken dat ze dat niet kunnen. Wij helpen ze een drempel over. Na verloop van tijd boeken ze prachtige re sultaten. Sommige deelnemers durfden toen ze begonnen niet eens een half rondje over de kunststofbaan te rennen. Inmid- Willy de Nooijer (links) en Niek Knol foto's Lex de Meester Oost-Zeeuws Vlaanderen en met name het uiterste puntje nabij de Belgische ïns, ademt een aparte sfeer. Het is hier !lalle gehaastheid van ons afvalt. Het is ftland van de vlasteelt die in een gemoder eerde vorm een hergeboorte beleeft. Vlasbloemeken is dan ook een toepasselij- snaam voor het restaurant in Koewacht het eerste was waarmee ik ruim elf jaar Sleden deze rubriek begon. Zeejaar heeft 't Vlasbloemeken leeg ge- tean nadat Rudy de Block, befaamd cuisi- |er, door gezondheidsproblemen noodge- (en moest stoppen. Sinds ruim een ^and heeft een jong paar met grote ambi- ;Sde zaak heropend. ^cenBianca van Bochove zijn vastbeslo ten eigen stempel te drukken op 't Vlas- iioemeken. Zij willen hun gasten verwen den daartoe plaatsten zij om te beginnen d aantal comfortabele clubfauteuils in het 'orgedeelte van de zaak waar Eric tijdens aperitief vertelt hoe het menu in elkaar steekt. Dat persoonlijke contact is typerend voor 't Vlasbloemeken, waar gasten gerust even de keuken inlopen om de chef en zijn rechterhand te complimenteren. Die rechter hand is Oscar Antonisse, die leeerlingkok was toen Eric van Bochove kookte in Auber- ge De Campveerse Toren in Veere. Gasten kiezen graag het Menu van de dag, waarvan de samenstelling per dag wisselt en dat seizoensgebonden is met naar keuze drie, vier of vijf gangen voor respectievelijk 37,50, 45 en 52,50. De gastvrouw advi seert daarbij een wijnarrangement dat bij de gerechten past; 3 glazen voor 16,50 of vier voor 19,50. Aan de wijnkaart wordt momenteel gesleuteld, de overgenomen wijn kelder bevat nogal wat dure wijnen die het evenwicht op de kaart enigszins verstoren. Bij 't Vlasbloemeken vloeit Nederland pro bleemloos over in België, terwijl ik geniet van het huisaperitief van champagne met Amer Picon en een redelijk gecompliceerde maar heerlijke amuse kijk ik uit op de grens waar baksteen overgaat in kasseien. Bianca serveert een voorgerecht dat de keu ken typeert als een die haar klassiekers kent, maar ook verder kijkt en in dit geval inspiratie zoekt in het Verre Oosten. Naast elkaar prijken op mijn bord drooggemari- neerde tonijn op tartaar van meloen met wa- sabi en saké en naturel gegrilde tonijn met kreeftenmayonaise. 'East meets West' op z'n Rien van Reems allersmakelijkst. Het wijnarrangement voor ziet bij deze 'Tonijn op twee manieren be reid' 13), in een glas geurige Sauvignon. Om een indruk te krijgen van de net ver nieuwde kaart neem ik nog een voorgerecht: langoustines gepaneerd in panko met bloem koolmousseline, julienne van peultjes en een zoethoutkerriesaus 15). Panko is een Japans paneermiddel dat wat grover is dan ons paneermeel. Dit is hemels, de delicate saus ondersteunt de op zich al verrukkelijke langoustinestaarten en geeft ook de krokan te peulstripjes veel extra's mee. Zo nu en dan prikkelt een vleugje kerrie de neusvleu gels. Veel visueel genot ook: gebruinde schaaldiertjes op een geel strand met groen tegen de achtergrond van een vierkant zwart bord. Nochtans gaan van genot nu en dan de ogen dicht. Zeker met een glas Ale- nya, een Spaanse Chardonnay. De kaart vermeldt nog twee voorgerechten: 'wildzwijnham met rode uiencompöte, knol selderij salade en een aceto balsamico stroop 13)en tartaar van kalfshaas op een zuur- desemtoast met gecarameliseerde zilveruit jes en een vijgenchutney 15), voorts twee soepen: kreeftenbisque met bijpassend gar nituur10,50) en wildbouillon met gerook te paddenstoelen en wildzwijnsnippers (€9). De geringe prijsverschillen tussen de gerech ten maken kiezen in gezelschap eenvoudi ger. Dat geldt ook voor de hoofdgerechten, die gaan van 22 voor gegrilde kalfshaas met stoofpeertjes en julienne van peultjes met aardpeerpuree en gebakken paddenstoe len tot 25 voor fazantenborst op een bedje van zuurkool en Zeeuwse Vlegelrisotto met een appel-calvadossaus en kroontje van wil de hazenrugfilet met jeneverbessaus en bij passend garnituur. Gebakken grietfilet met paddenstoelen en truffelsabayon en zuur koolcrème en snoekbaars gelakt met Zeeuw se appelstroop, een spiesje van coquilles, witlof tarte tatin en waterkerssaus kosten even ens 25. De hazenrug blijkt verrassend: twee filetpy- ramides, rosé gebraden en smeltend mals, worden op een langwerpig bord afgewisseld door twee bitterballen van pittige hazenpe per met sterke, volle saus, rode kool en truf felaardappel. Hierbij een glas rode Laus van de Spaanse tempranillodruifPerfect. Citrus en laurier verrijken het dessert van vanille-ijs, een rijke chocolademousse, de smeuïgheid zelve, gepocheerde peer en ka- neelsabayon, een zoete harmonie van sma ken bekroond met een glaasje 10 jaar oude Tawny Port van Graham's. Specialiteit is het Menu Crustacé (3,4 of 5 gangen voor 47,50, 55 en 62,50) waarin naast schaaldieren ook vis en schelpdieren soleren. Gastronomisch Restaurant 't Vlasbloemme- ken Nieuwstraat 8 4576 AL Koewacht Tel. 0114-361914 www.vlasbloemeken.com info@vlasbloemeken.coin Dinsdag en woensdag gesloten Keuken open van 12.00 tot 14.00 en van 18.30 tot 21.00 uur, zaterdag geen lunch Creditcards: Visa en Eurocard Vegetarisch: in overleg Rolstoel: door treden moeilijk Roken: niet gescheiden lutcnvrij: ja, tevoren melden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 33