Nederland houdt van simpel pils
Hardgekookt ei met zout in een doosje
Minder kip in een runderknakworst
Ouders, voed je
kind financieel op!
rav
fanners zien de stijlvolle tap als de nieuwste trend
Nederland is zevende in Europa
Adecco krikt winst op
Minder auto's verkocht in Europa
Meevaller voor EMI
Resultaat Sainsbury blijft stabiel
Eurostat bevestigt inflatiecijfer
profijt
Mderlandse bierconsumptie
1Wil deNe-
LIer zijn biertje anders be
ft Deze week werd een on-
iek naar de Nederlandse
g gepresenteerd. Ken-
n de nieuwste trend
een gewone tappils,
\r wel stijlvol.
0 HAAG - Onderuitgezakt
de tv bier slempen? Nee, zo
Kleeft de Nederlander zijn bier-
je niet meer. „Tegenwoordig
Jen mensen drinken met
li» weet Frank Pasman,
tolbaas van biercafé De Paas.
Diet zomaar een biertje."
on komen in zijn café de echte
japroevers, bierdrinkers die
^enorn een Karmeliet Tripel,
aiKwak of een Jever. De tien-
Hen exotische flesjes uit heel
luropa staan hals aan hals ach
tbar. „Maar ook thuis ko
emensen bijna niet meer aan
gewone Heineken. Ga
c ergens voetbal kijken dan
jaat er Gulpener klaar. Of een
tijd dat een krat bier, ge-
i een krat bier was, is al
verleden tijd. Supermark-
jieden een reeks aan Duitse,
joische merken, streekbieren,
ibieren, witbieren en 'gezon-
kght-varianten. Vaak geïn
troduceerd om de omzet van
brouwerijen op peil te houden,
cant de Nederlandse consu
ment laat zich steeds moeilijker
rerleiden.
De bierconsumptie in Neder
land laat al jaren een gestage da
ling zien. Dronken we in 1990
nog 85 liter per jaar, vorig jaar
was dat al gedaald tot 77,9 liter
'per Nederlander. Het lijkt er
Ét op dat die trend ombuigt.
,De biermarkt neemt per jaar
net 1 tot 2 procent af", weet
ookHenriReuchlin van het Cen
traal Brouwerij Kantoor, de be
langenbehartiger van de brou
werijen.
Schrikbarend is dat volgens
ihemniet. Ter vergelijking, de ge-
jpddelde wijnconsumptie in Ne-
twin
tig liter per persoon. En er
wordt altijd nog ruim vijftig
keer zoveel pils gedronken als
breezers. Reuchlin: „Er wordt
nog steeds veel bier gedronken,
maar andere keuzemogelijkhe
den nemen steeds meer toe. Dan
drinken mensen weer meer
wijn, dan weer meer frisdrank."
Bovendien vecht bier nog vaak
tegen het ouderwetse imago.
Een wijntje op tafel staat een
stuk stijlvoller dan een pint.
Heineken probeerde dat beeld
dit jaar bij te schaven met Biè-
re-a-table, vier biersoorten in
De Nederlandse bierconsumptie daalt al jaren gestaag. De Nederlander wil geen wilde smaken, geen bier vermomd als wijn, maar een ech
te tappils zoals die is bedoeld: geel met een witte schuimkraag. foto Evert-Jan Daniels/GPD
door Dylan de Gruijl
DEN HAAG - In 1990 dronken
Nederlanders jaarlijks nog ge
middeld 85 liter bier per per
soon. Vorig jaar was dat ge
daald tot 77,9 liter.
ker 110,6 liter. Toch blijft cle
consumptie van bier onvermin
derd hoog.
Gemiddeld drinken Nederlan
ders per jaar 20 liter wijn per
Daarmee bezet Nederland de ze
vende plek in Európa. De top is
als-volgt! een Ier drinkt gemid
deld 118 liter per jaar, een Duit
sers 117,7 liter en een Oostenrij-
hoofd van de bevolking en er
wordt vijftig keer meer bier ge
dronken van alcoholische fruit-
mixen als breezers. Van het bier-
dat in de supermarkten wordt
verkocht is 93 procent traditio
neel pils. GPD
chique flessen geselecteerd voor
vlees-, vis- en pastagerechten.
Net wijn, maar de klanten lie
pen er niet warm voor.
Ook de concurrentie met alcoho
lische fruitmixen, zoals de
breezers, die onder jongeren zo
populair zijn, liep op niets uit.
Van het daverend geïntroduceer
de Zinniz van Grolsch - slogan:
'fris, fun, dorstlessend' - werd
na een tijdje niets meer verno
men. Bier dat smaakt naar wod
ka lime en gin lemon slaat niet
aan. Hetzelfde geldt voor despe
rado, het biertequila-probeersel
van Heineken.
Stijlvol
Wat voor bier wil de Nederlan
der dan wel? Stijlvol, is volgens
Heineken het antwoord. Geen
wilde smaken, geen bier ver
momd als wijn, maar een echte
tappils zoals die is bedoeld: geel
met een witte schuimkraag.
„Smaak is heel belangrijk en de
ambiance", zegt Peter Everts,
woordvoerder van Heineken.
„Uit onze onderzoeken zie je
een heel duidelijke voorkeur
voor het tapbier. Daar spelen
wij op in."
Het succes van de Heinekens
thuistap Beertender lijkt dat te
bewijzen. Sinds de introductie
vorig jaar zijn er 125.000 thuis
taps verkocht en zo'n drie mil
joen fustjes. „De beleving van
pils krijgt zo meer cachet", zegt
Everts. „De thuistap is duidelijk
een blijvertje." Rene Bergmans,
marketing manager van Inbev
(onder meer Hoegaarden, Dom-
melsch en Hertog Jan), onder-
schijft dat. „Qua smaak zijn Ne
derlanders heel traditioneel.
Het is pils, pils, pils. Mensen zoe
ken het meer in verpakking. De
thuistap is daar een voorbeeld
van, want mensen willen wel
nieuwe dingen." De immense po
pulariteit van Jupiler is daar
misschien nog het beste voor
beeld van. Zonder enig recla
me-offensief is het bier enorm
aangeslagen. Bergmans: „Door
het mooie flesje en bijzondere
glazen. Daar wil je mee gezien
worden. Maar het blijft traditio
neel pils. Dat zit er bij Nederlan
ders heel diep in." GPD
ZÜRICH - Het Zwitserse Adecco heeft in het derde kwar
taal zijn nettowinst 16 procent weten te verhogen tot 119
miljoen euro, ondanks grote prijsdruk op de Franse
markt. Het uitzendconcern presteerde met zijn resultaten
iets onder de verwachtingen van analisten, zo werd giste
ren duidelijk bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
Adecco heeft al langere tijd moeilijkheden op de Franse
markt, die goed is voor ongeveer 30 procent van de inkom
sten. De matige resultaten in Frankrijk dwongen het Zwit
serse concern in augustus al tot een bijstelling van de ver
wachtingen voor heel 2005. Zo denkt Adecco dat het er
niet in zal slagen zijn brutomarge met een half procent
punt op te voeren tot 17,2 procent. ANP/RTR
BRUSSEL - De autoverkoop in Europa gaat omlaag.
In oktober werden 2,6 procent minder nieuwe auto's inge
schreven dan in dezelfde maand vorig jaar, zo maakte
branchevereniging van de automobielindustrie Acea giste
ren bekend. ANP
LONDEN - Muziekmaatschappij EMI heeft in de eerste
helft van het gebroken boekjaar geprofiteerd van het uit
brengen van twee succesvolle albums. De nieuwste cd's
van Gorillaz en Coldplay zorgden ervoor dat de totale ver
kopen met 5,8 procent stegen tot ruim 924 miljoen pond
sterling (1,36 miljard euro), zo blijkt uit de gisteren gepre
senteerde cijfers.
De twee succesalbums krikten ook het wereldwijde
marktaandeel van EMI op, van 12,5 naar 13,1 proeent. De
winst (voor belastingen) nam 9 procent toe tot 41 miljoen
pond (ruim 60 miljoen euro). Ook voor de rest van het
boekjaar denkt EMI de opwaartse lijn door te trekken. De
muziekuitgever verwacht veel van de nieuwe albums van
Robbie Williams en Kate Bush die sinds kort in de win
kels liggen. ANP
LONDEN - Sainsbury, in omvang het derde supermarkt
concern van Groot-Brittannië, heeft in de eerste helft van
zijn gebroken boekjaar zijn winst op peil weten te hou
den. De winst voor belastingen en eenmalige posten
kwam uit op 118 miljoen pond sterling, tegen 117 miljoen
pond een jaar geleden.
Dat heeft Sainsbury gisteren bekendgemaakt. Sainsbury
heeft in Groot-Bri,ttannië veel last van prijsvechters zoals
Tesco en Asda. RTR/ANP
LUXEMBURG - De inflatie in de eurolanden bedroeg in
oktober 2,5 procent op jaarbasis, stelde bureau Eurostat
gisteren op basis van de nieuwste gegevens. In een eerste
schatting enkele weken geleden kwam het officiële statis
tische bureau van de EU ook al op dat cijfer uit.
De inflatie kan van belang zijn voor een eventuele rente^
verhoging door de Europese Centrale Bank (ECB). De
ECB wil de inflatie onder 2 procent houden. Analisten
gaan ervan uit dat de bank de rente binnenkort zal verho
gen. ANP
door Joke Knoop
ffiEN - Daar staat-ie dan, de
Irots van de firma Kwetters in
Het Ei van Veen. Een ei,
hardgekookt, glimmend afge-
iakl en neergevlijd in een eigen
slootvrij doosje. Met een zakje
louter bij. Met patent op de ver-
pakkingsvvijze. Vanaf januari te
koop bij benzinestations en
snackbars en wellicht elders.
leiinéén doosje dat rond de
eurocent kost. Een 4-gra-
nen-ei weliswaar (sinds 1984
een patent van Kwetters), maar
'n wij daar op te wachten?
is afwachten, maar marke
tingman Peter Koelewijn (geen
falie van de zanger) heeft ho
ge verwachtingen van Het Ei
van Veen.
Cholesterolgehalte
hij kan er zelf niet
van afblijven. Op zijn bureau
de proef doosjes met één
Zijn consumptie ligt nu op twee
dag tijdens kantooruren en
is - zo wil hij kwijt - hele
maal niet erg voor het choleste
rolgehalte. Sterker nog: de Veen-
isc firma heeft kippeneieren die
Pd zijn.voor hart- en bloedva-
het Ei-Vita, verrijkt met
i-3-vetzuren dat klonters
>nhet bloed versplintert. Kwes-
tievan uitgekiend kippenvoer.
Jja, de wereld van het ei is gro-
menigeen denkt en
is het walhalla van het
De firma zet jaarlijks tussen de
1,2 en 1,5 miljard eieren om. De
helft is voor de export.
Het marktaandeel in Nederland
beweegt zich tussen de 25 en 30
procent.
De hoofdvestiging is Veen met
nevenvestigingen in Boxtel en
uiteraard Barneveld.
Hier past het niet over een ge
woon ei te spreken! Hier is een
ei een studie-object dat steeds
vernieuwing behoeft.
Koelewijn: „Er is heel veel te in
noveren op ei-gebied." Hij toont
het nieuwste product: het hen-
neneitje. Dat is het eerste legsel
van de kip, vol van smaak, klein
van stuk.
Na vijf weken legt de kip grote
eieren. Het is maar een weet.
Net zoals het feit dat een ei
moet 'versterven', ofwel een
paar dagen oud zijn voordat het
op smaak is. Het koolzuurgas
moet er uit.
En een embryo in het ei, zoals in
het sneue lied van Jaap Fisher?
„Toen het ei zei: denk eens dat
het een jongetje is dat je gaat
staan bakken. Stel eens dat het
je broertje is, dat zacht sist in de
pan."
Onmogelijk, bezweert Koele
wijn, want er komt geen haan
aan te pas.
Mode
Er bestaat een geografisch be
paalde ei-mode. In Nederland
verkoopt het bruine ei goed om
dat het doet denken aan buiten-
kippen. In andere landen doet
het er niet toe.
Marketingman Koelewijn van de firma Kwetters met de doosjes hardgekookt ei. Eén ei in één doosje dat bij benzinestations en snackbars
rond de tachtig cent gaat kosten. foto Frank Trommelen/GPD
Iedere kippensoort heeft een ei- ren plat zijn, anderen zijn groen een chique crème-kleurige wijn. Hij spreekt met gepaste
gen ei met eigen smaak en groot- of grijs. schaal. En Het Ei van Veen? eerbied over het ei en de kip.
te. Er zijn eieren die van onde- Neem de First Lady, het ei met Geen lege dop, zo hoopt Koele- „Kippen zijn topsporters." GPD
\Jooit gehoord van aardappelen. En
j van elke drie kinderen in Enge-
fad weet er een ook niet waar kaas
wn wordt gemaakt. Het blijkt uit on-
jfóoek onder kinderen tussen de 8 en
,aar-Ze eten slecht maar hebben
nek geen idee wat ze eten. Zelfs van pa-
kinderen (36 procent) niet
van gemaakt wordt. Van elke
- ~M6cise kinderen zijn er tien
J'menen dat frietjes van olie of vet
ingemaakt (helemaal ongelijk heb-
n ze niet eens). Andere kinderen
meel,
n van eieren, van appels of van
jj'lmitEngelsen. Wij weten beter. Ja?
nproef voor huishoudelijk gebruik,
pt als gezelschapsspelte spelen.
Nederlands beroemdste knakworst,
o«»j«w.auuge muts om onder te
nntsen. Vraag de visite waar hij van
gemaakt is. Weinig mensen weten het
goede antwoord. Het belangrijkste be
standdeel van de Unox-knak is slacht
afval van kalkoen. Het staat in kleine
lettertjes op het blik: kalkoenseparator
vlees. Dat is het laatste restje vlees dat
machinaal van de botten van bijna kale
karkassen wordt geperst. Eetbare goed
kope grondstof van een paar cent per
kilo. Eigenaardig is dan wel de hoge
prijs van de knak.
2. Meer knakworsten. De gewone blik-
knakker van Albert Heijn en twee bij
zondere; runderknakworst en kipknak
worst. Beginnen we met de kipknak
ker, ja meteen goed, daar zit inderdaad
68 procent van het spotgoedkope kipse
paratorvlees in. Maar neem nu de gewo
ne knakworst van Albert Heijn en
neem de tijd want het is een spel. Vraag
voor tien punten. Als de kipknakker
voornamelijk bestaat uit kipseparator
vlees, waaruit zal dan de gewone
AH-knakworst bestaan? Het antwoord
moet luiden: in de gewone zit precies
evenveel kippenslachtafval (68 pro
cent) als in de kipworst. Het kleine ver
schilletje is dat in de kipknak ook nog
een sliertje gewoon kippenvlees zit. In
de runderknakworst zit minder kip.
Hij is voor de helft van rundvlees maar
dan zit er toch ook nog 33 procent kip-
slachtafvalvlees in. Geeft niks, het
staat er op. Maar wie wist het, van die
kip in een worst van koe?
3. Slaolie. Wat is het, waar wordt het
gemaakt? Ik schreef er eerder over op
deze plek. Een lezeres uit het oosten
van het land reageerde. Wij hoeven er
maar een eindje voor de grens over,
schrijft ze. Even over de grens in Duits
land koopt ze raapolie. In Nederland is
niet makkelijk aan deze olie te komen
die vroeger in huishoudens doodge
woon was. Hij werd slaolie genoemd.
Olie geperst uit koolzaad dat ook raap
zaad wordt genoemd. Het is iets bijzon
ders geworden, terwijl voedingsweten
schappers pas nu inzien dat raapolie
goed spul is. Je blijft er gezonder bij.
Slaolie is nu vooral olie uit soja.
De regering zou graag willen dat patat
bakkers voortaan in olie bakken in
plaats van in gesmolten vet. Het is be
ter voor de mensen als frieten in door
de voedingswetenschap goedgekeurde
olie worden gebakken.
Goedkope sojaolie is een optie. Maar er
is wat mee. Veel consumenten in Neder
land willen niets te maken hebben met
genetische gemanipuleerde grondstof
fen in levensmiddelen. Als er gen-
tech-soja in een supermarktproduct zit
moet dat op het etiket vermeld worden.
Op grootverpakking van sojaolie voor
patatbakkers staat het ook vermeld,
het is vaak gentech-soja. Maar die in
formatie wordt niet doorgegeven. Geen
enkele patatje-oorlog-consument weet
dat zijn kostelijk maaltje frieten in olie
van genetisch gemanipuleerde soja is
gefrituurd.
4. Nog even terug naar Albert Heijn.
En een spannende vraag voor aan de
keukentafel. Hoeveel ingrediënten zit
ten in de boerenkoolstamppot van Al-
bert Heijn uit de 'verse Hollandse keu
ken'? Met vier kom je een eind. Aardap
pelen, boerenkool, zout en worst. Nee,
fout. In de simpele stamppot zitten
64(!) verschillende ingrediënten. Komt
vreemd over, chef.
Wouter Klootwijk
door Brenda van Dam
Nibud-directeur Gerjoke
Wilmink legde op 4 no
vember in het gemeentehuis
in Utrecht de volgende stel
ling voor aan Het Gezinsparle-
ment: „Als we willen dat het
aantal jongeren met schulden
afneemt, moeten kinderen
van hun ouders maandelijks
hun inkomsten en uitgaven
op een rij zetten."
Tijdens deze bijeenkomst, ge
organiseerd door de Neder
landse Gezinsraad en het Ni-
bud, konden politici, weten
schappers, ouders en kinde
ren met elkaar in debat over
het onderwerp 'gezin en
geld'. Conclusie: ouders doen
best wel wat aan financiële
opvoeding, maar laten een
hoop middelen nog onbenut.
De stelling kreeg weinig bij
val. Logisch, want er zijn leu
kere dingen dan het verplicht
bijhouden van een kasboekje.
Zo'n 22 procent van de kinde
ren houdt overigens wel dege
lijk bij wat hij of zij uitgeeft:
7 procent doet dat vaak; 15
procent doet dat soms. Dat
blijkt uit een nieuw onder
zoek van het Nibud over fi
nanciële opvoeding van kin
deren tussen 8 en 16 jaar.
Twee op de drie werkende
jongeren die zelfstandig wo
nen, hebben een schuld van
1750 euro. Enig besef van om
gaan met geld is dus bepaald
niet overbodig, maar ouders
geven aan dat ze die finan
ciële opvoeding moeilijk vin
den. Er zijn verschillende in
strumenten om die financiële
opvoeding vorm te geven, zo
als zakgeld, kleedgeld en
kostgeld. Uit het Nibud-on-
derzoek blijkt dat ze alleen
nog te weinig en niet altijd
op de goede manier worden
ingezet.
Zakgeld is het eerste middel
waarmee kinderen vanaf zes
jaar kunnen leren een bepaal
de periode te overbruggen.
Eerst een bedrag per week en
later bijvoorbeeld per
maand. Bijna alle ouders (90
procent) geven zakgeld.
„Ouders gaan redelijk goed
om met zakgeld", vertelt Ger
joke Wilmink van het Nibud.
Maar zakgeld heeft alleen zin
als je het op een vast tijdstip
doet en er ook afspraken over
maakt wat er mee gedaan
wordt. „Ruim 40 procent van
de ouders maakt geen afspra
ken waar hun kinderen het
geld aan uitgeven en een op
de drie ouders vergeet nog
wel eens zakgeld te geven."
Kleedgeld geven is de volgen
de stap. Als kinderen twaalf
jaar zijn, kun je daar al mee
beginnen. Toch krijgt slechts
twintig procent van de kinde
ren op de middelbare school
kleedgeld (gemiddeld vijftig
euro per maand). „Ouders be
talen liever alles zelf",
verklaart Wilmink. „En voor
kinderen is vragen en vervol
gens krijgen ook veel gemak
kelijker. Dat is jammer, want
van kleedgeld kun je veel le
ren. Het is een groter bedrag
waar je een langere periode
mee moet doen", aldus Wil
mink. „Als je weinig geld
hebt, kun je helemaal geen
kleedgeld geven", kwam tij
dens het debat naar voren.
Toch zullen ook ouders met
weinig geld hun kinderen
moeten kleden en dan kan
een vast kleedgeldbedrag
voor wat meer duidelijkheid
in het gezinsbudget zorgen.
Dat kan een bedrag per
maand zijn, maar bijvoor
beeld ook per drie maanden,
als de kinderbijslag komt.
Ook de bankrekening zou be
ter benut kunnen worden.
Ruim een derde van de kinde
ren met een bankrekening
krijgt het zak- of kleedgeld
niet op de bankrekening ge
stort. „We leven in een pasjes
cultuur, daar moet je dus ook
mee leren omgaan", vindt
Wilmink.
Tot 18 jaar mogen kinderen
nog helemaal niet rood staan,
dus daar hoef je niet al te
bang voor te zijn.
Kostgeld betalen is uiteinde
lijk de laatste stap in de fi
nanciële opvoeding. Kinde
ren die verdienen en nog
thuis wonen, krijgen op die
manier een goed beeld van
wat het leven werkelijk kost.
Hoewel het Nibud-onderzoek
dit niet heeft meegenomen, is
wel bekend dat ouders hun
inwonende kinderen vaak
geen kostgeld vragen. GPD
Meer informatie: www.ni-
bud.jong.nl en www.nibud.nl