De sleep telt 867 margrieten Poco Loco is een te gekke culinaire ervaring Sneakers Boudoir McCartney Sneakers zitten lekker en staan leuk. Maar ze combineren met nun vaak frisse kleuren niet al tijd even makkelijk met de rest van de garderobe. Het als sport merk groot geworden Le Coq Sport ff komt daarom met wat gematigder modellen. Perfect voor het najaar, als de kleding keus qua kleur toch al wat vlak ker is. Het Sakamo gedoopte mo del doet wel erg aan een voetbal schoen denken, met name door de over de veters hangende flap. De schoen is er in onder meer donkerbruin en bronsgroen. In formatie: www.lecoqsportif.nl Nog even, en Stella McCartney is voor vrijwel iedereen bereik baar. De normaal gesproken on betaalbare mode van de Engelse ligt vanaf 10 november bij H&M in de schappen. Wat McCartney brengt is weliswaar heel vrouwe lijk maar ook een beetje oncon ventioneel, zo leert een blik op de H&M-website. Bijvoorbeeld getailleerde colberts met super- grote revere, gedragen op een zij den topje, en dat weer op een de nim broek met enkelritsen. Be halve kleding zijn van Stella Mc Cartney ook tassen en sjaals bij H&M verkrijgbaar. Prins Floris van Oranje met Aimee Sohngen. foto Marc van der Kort/GPD te Parijs. „Voor de opening heb ik een coupeuse kunnen achter halen die hieraan meewerkte. Zij vertelde mij dat het gehele team van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig was om niet alleen de jurk van prinses Mar griet af te krijgen, maar ook de kleding van de rest van fami lie", zegt Rosa de Carvalho. Water De kostuumconservator kreeg van zowel prinses Margriet als van de vier prinsessen alle mede werking voor de tentoonstel ling. Soms had het nogal wat voeten in de aarde. „De trouwjurk en het jasje dat prinses Annette tijdens het bur gerlijk huwelijk droeg, hebben dagenlang in het water gelegen omdat de kelder van het echt paar was ondergelopen. Maar we hebben de vlekken er goed uitgekregen." De samenstellers moesten tij dens de inrichting ook nog wach ten op de jurk van prinses Aimée, die zij anderhalve week geleden droeg tijdens haar huwe lijk met prins Floris. Rosa de Carvalho geeft aan dat de kleding een goed beeld geeft van de prinsen en prinsessen en hun modesmaak. Het pakje dat prinses Marilène droeg tijdens het burgerlijk huwelijk, ge maakt door een atelier in Brus sel is heel modern en heeft iets weg van Christian Diors New Look, terwijl haar jurk van Pier re Yves heel gracieus is. Prinses Annette koos bewust voor de Nederlandse couturier Frans Molenaar, die zowel de jurk als het pakje ontwierp. Als cadeautje borduurde hij in het blauw de initialen van het bruidspaar in de jurk, vergezeld van een gouden kroontje. „Dit refereerde ook aan het blauw in de Engelse huwelijksspreuk 'so mething old, someting new, so mething borrowed, something blue'. Tentoonstelling Rosa de Carvalho heeft een half jaar gewerkt aan de tentoonstel ling, die op initiatief van prin ses Margriet is georganiseerd. Met het laatst gehouden huwe lijk van haar vierde zoon prins Floris .is voorlopig een einde ge komen aan koninklijke huwelij ken. Alle zonen van koningin Beatrix en prinses Margriet zijn nu ge trouwd. De locatie voor de expositie is logischerwijs paleis Het Loo. „Pieter van Vollenhoven en prin ses Margriet hebben hier tot 1984 gewoond en wonen nu in een huis naast Het Loo, waaar- mee de band met Het Loo is ge bleven." Ook in de harten van de zonen heeft het paleis een spe ciale plek. Prins Pieter-Christi- aan heeft zijn huwelijksaanzoek op het dak van het paleis ge daan. „Verder vonden alle voor aankondigingen hier plaats, twee burgerlijke huwelijken en werden hier veelal de recepties of de feesten zelf gehouden", weet Rosa de Carvalho. Marissa Blijham De expositie De Bruiden van Het Loo is vanaf vandaag tot en met 2 februari open voor pu bliek. Het Nederlandse modemerk No Man's Land timmert aan de weg. Het merk is gespeciali seerd in heel toegankelijke, stijl volle mode voor de wat beter be middelde vrouw. Dit seizoen zoekt het in 1993 opgerichte merk het in het mixen van kleu ren, warme stoffen en mode met een boudoir-achtige uitstraling. Informatie: www.nomans- land.nl Redactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail:redacties' pzc.nl Postbus 31, 4460 AA Goes Advertentie-exploitatie: Noord-en Midden-Zeeland: 0113-315520; Zeeuws-Vlaanderen: 0114-372770; Nationaal: 020-4562500. zaterdag 5 november 2005 Marilene en Prins Maurits. De sleep van prinses Margriet, die zij droeg tijdens haar huwelijk met Pieter van Vollenhoven in 1967, telt 867 margrieten. Textielrestaurator Hans Schuite en kostuumconser vator Trudie Rosa de Carval ho hebben ze allemaal ge teld ter gelegenheid van de expositie De Bruiden van Het Loo, die vrijdag op pa leis Het Loo door prinses Margriet zelf werd ge opend. Op de tentoonstelling zijn de trouwjurken van prinses Margriet en haar vier schoon dochters te bewonderen en hun outfits op het burgerlijk huwe lijk, evenals de pakken die de prinsen droegen en de jurken van de bruidsmeisjes. Ook zijn de bruidsboeketten met kunstbloemen nagemaakt door de bloembinderij van pa leis Het Loo en is een serie fo to's te zien van de vijf huwelij ken. Pronkstuk van de tentoonstel ling is de bruidsjurk van prinses Margriet, naar een ontwerp van mevrouw Bergé-Farwick. Het lijfje van de jurk toont 67 gebor duurde margrieten, dit aantal verwijst vermoedelijk naar het jaartal van het huwelijk. De clocquezijde rok bestaat geheel uit ingeweven margrieten, zodat een reliëf ontstaat. De margrieten van de sleep zijn met de hand geborduurd door Maison Linette en deels kant en klaar geleverd door Huis Hurel foto ANP Statiefoto van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven na hun huwelijk in 1967. Prins Bernhard jr. en Annette SelSreve. foto Paul Vrecker/ANP Anita van Eijk. foto Evert-Jan Daniëls/GPD Prins Pieter C Spijzenbar, Eetcafé en Pension Poco Lo co in St. Annaland is 'te gek' zo conclu deer ik na een avondvullende kennisma king. Poco Loco (spreek de vier o's uit als in ochtend) is Spaans voor 'een beetje gek'. „Je moet een beetje gek zijn om zo'n zaak in St. Annaland te beginnen", zegt patron Alf red Hardam. Hij woonde al een paar jaar in Stalland' toen hij de voormalige snackbar in de Voorstraat leeg zag staan. Zonde van zo'n leuk pandje vond hij. Als twaalfjarige stak hij al een handje toe in de keuken van een gerenommeerd restaurant, de horeca was hem niet vreemd, de liefde voor het ko ken is hem met de paplepel ingegoten. Jaren lange omzwervingen brachten hem in 'aanra king met de keukens in verschillende we relddelen. Na een intermezzo in de automa tisering was hij wel weer aan een culinair avontuur toe en dus blies hij twee en een half jaar geleden de vroegere frituur nieuw leven in. Ideeën over opzet en inrichting had Hardam genoeg, een nieuwe naam bedenken was een probleem, tot zijn vrouw zei: „Ik weet het. Poco Loco. Een beetje gek, dat is het gewor den. Heel anders dan anders, dat is me al gauw duidelijk. Als ik binnenkom staat de patron in de open keuken met de ouderwet se maar o zo doeltreffende stamper van oma een stamppot te creëren. Wie op één van de drie krukken bij de open keuken gaat zit ten, kijkt door een transparant opstandje zo in de pannen. Het is kennelijk een bij velen favoriet plekje. Een jonge man overlegt aan het toogje wat hij zal eten en de chef raadt hem een 'sajoera' aan, een soort snack die ik, hoe intensief ik ook speur, nergens op de kaart kan ontdekken. Wat niet bijzonder is, begrijp ik, want de patron bedenkt nieuwe gerechten waar je bij staat. De veelzijdigheid van Poco Loco verbaast me. Een frietje mèt is geen bezwaar en je kunt het meenemen of ter plekke nuttigen aan één van de houten tafeltjes aan de voor kant, waar je echter ook een volledige maal tijd uit één van de verschillende wereldkeu kens kunt bestellen. Je kunt ook achterin in het echte restaurant, ingericht in Arabische stijl, genieten van een Mexicaans, een Suri naams, een Arabisch of een Italiaans maal. Ook aan mij wordt die keus voorgelegd en als ik besluit aan de voorkant te eten be groet Alfred Hardam die voorkeur met in stemming: „Dan heb ik iemand om tegen aan te praten." Intussen bekijk ik de kaart die begint met een pagina Mexicaans met als motto: 'No hay reglas fijas' oftewel: er zijn geen vaste regels. Al gauw zal ik merken dat deze 're gel' zeer van toepassing is op Poco Loco. „Je werkt met wat je hebt en je verandert elk re cept naar eigen goeddunken", zo redeneert AAN TAFEL Rien van Reems de chef en ik lees verder: „Mexicaans eten is een unieke mengelmoes van de Midden- Amerikaanse, Spaanse en Arabische keu kens." Ik verbaas me dan ook niet, dat ik, na te heb ben gekozen voor de Arabische keuken, hier aangeduid met 'Ali Baba en zijn zeven ge rechten', ik heel andere voorgerechtjes krijg dan die onder het hoofdstuk Mezes 4,50) staan genoemd. Op zo'n gezellig Spaans ter racotta bord prijken zoveel hapjes dat het een complete lunch lijkt: gekruide met kaas gegratineerde broccoliroosjes, gevulde champignons, iets wat lijkt op een Vietna mees loempiaatje gevuld met heerlijke groenten, drie kommetjes, het ene gevuld met een zachte rode bietenmousseline, een ander met een zalfje dat ik niet weet te de termineren en het derde met een lekker pit tig mengsel van fijngehakte jalapenospe- pers en ui, voorts een potje met in het zuur ingelegde groenten en een schaaltje met groene olijven en bij dit alles Turks brood met Turks gehakt. Alles even lekker. Het hoofdgerecht heet Berbers 6,50) en bestaat uit couscous met vlees naar keuze. Couscous is grof gemalen tarwe die wordt gaar gestoomd met kruiden en groenten. Al fred Hardam gebruikt wortelen, aubergine, courgettes, uien en de koning der Arabische kruiden Ras al Haroun. Het vleesaanbod is geit, lam, schaap en kip. Ik kies voor scha penvlees, dat bovenop de couscous in een tajine nog even is meegestoomd. Het is een compact stuk vlees met de structuur van een varkenskarbonade maar met de onmis kenbare schapensmaak waar ik een liefheb ber van ben. De tajine is een terracotta scho tel met de karakteristieke pyramidevormige deksel van hetzelfde materiaal. Als bijge recht serveert Poco Loco een schaaltje rauw kost naast de tajine op een houten plankje. Het oogt allemaal heel leuk. Aan een nage recht in Arabische stijl, druivenpudding of sinaasappelgelei (beide 2,50) kom ik niet meer toe. Je kunt ook eindigen met Turkse koffie of Marokkaanse thee (beide 1,50). De prijzen bij Poco Loco behoren tot de laagste die ik ooit in een restaurant zag. Su rinaamse roti-schotel als hoofdgerecht met keuze uit geroosterd varkensvlees, gestoofd rundvlees, kip kerrie of pikant gemarineer de kip met zoete aardappelen en kousen band kost 6,50. Surinaamse bara 4,50), Mexicaanse taco's, burrito's en enchiladas, allemaal hoofdgerechten voor 4,50 en faji- tas, gemarineerde runderribstuk met war me bloemtortilla's, uiringen, tomaat, papri ka, zure room, avocado en Mexicaanse rijst voor 6,50. Flan, de Mexicaanse crème brulée kost 2,50 en platanos, gebakken banaan als na gerecht slechts 2. Het Italiaans menu be staat uit voorgerechten als antipasto en lasagne (beide 3) en een keus uit vele piz za's van 4,50 tot 8 voor de grootste maat van 32 cm. En na is er Italiaans ijs van Mon te Bianco in Rotterdam. Naast een beperkte wijnkeus hanteert Poco Loco een bierkaart met een kleine dertig bie ren waaronder alle van de Scheldebrouwe- rij. En wie wil blijven slapen, er zijn vier pensionkamers. Spijzenbar, Eetcafé en Pension Poco Loco Voorstraat 14 4697 EK Sint Annaland Gesloten op maandag Keuken open van 12.00 tot 23.00 uur, vrij dag en zaterdag tot 24.00 uur en zondag tot 21.00 uur Creditcards: Diners Club, verder contant, geen pin Kinderen: kindermenuutje Vegetarisch: in overleg Rolstoel: ja Roken: niet gescheiden Glutenvrij: van tevoren melden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 41