3eer-Bouwer danst en zingt
t Verloren Brood wil trefpunt zijn voor levensgenieters
Het hartje moet gekust
Horloge
Schoenen
Kika-beer.
Unicorn.
In 1997 ging de eerste
Build-A-Bear Workshop
open in St. Louis. Nu zijn er
in de VS en Canada meer dan
190 winkels. Wereldwijd
staat de teller op ongeveer
230. De eerste Build-A- Bear
Workshop van Nederland is
te vinden in winkelgalerij
Rembrandthof in Amstel
veen. De zelfmaak-beren kos
ten 12 tot 25 euro. Daarbij ko
men nog kleertjes en accessoi
res.
Build-A-Bear doet veel voor
goede doelen, zoals de Stich
ting KiKa (Kinderen Kanker-
vrij). Zo is er ook een oranje
Kika-beer te koop.
Stappenplan
Het bouwen van een beer ver
loopt in acht etappes: Uit der
tig beren, hondjes, apen, oli
fanten of poesjes pak je er een
tje.
Dan kies je een geluidje, van
geblaf tot het wiegeliedje van
Brahms.
Ook is het mogelijk zelf de ge
luidchip in te spreken of in te
zingen. Je bedient de vulma-
chine die de knuffel vol
blaast. Je stopt er een hartje
in, nadat je een wens hebt ge
daan. Een hele ceremonie,
want het hartje moet ook
warm gewreven en gekust.
Ook gaat er een barcode in,
zodat de eigenaar is op te spo
ren als die zijn knuffel kwijt
is geraakt. Daarna wordt de
knuffel dichtgenaaid. Even
borstelen en föhnen. Kleren
uitzoeken. Er is ruime keuze,
van Spiderman- tot een heus
Maxima-setje.
Op de pc scan je de barcode
in en tik je persoonlijke gege
vens als naam en adres in.
Bij de kassa wordt het geboor
tecertificaat overhandigd. De
knuffel gaat mee in een kar
tonnen huisje.
jjactie bijlagen: 0113-315680
Epzc.nl
jnaitredactie® pzc.nl
314460 AA Goes
:örd- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
suws-Vlaanderen: 0114-372770;
jionaal: 020-4562500.
jterdag 29 oktober 2005
isteen knufel uitzoeken en dan 'bouwen'.
Zingend en dansend per
soneel, op welke win
kelvloer zie je dat? In de
Build-A-Bear Workshop in
Amstelveen. Hier maken
kinderen zelf unieke knuf
felbeesten. Vanaf dag één
zit de stemming er goed in.
Weet je het heel zeker?,
vraagt de stuff er die de
knuffels vult. Gauw rent de vier
jarige Amber uit Uithoorn te
rug. Ze pakt een hondje, een
boxer. De naam weet ze al: Rak
ker. Amber zet haar voet op een
pedaal waarop de glazen watten-
bak de vulling in Rakker blaast.
Dan mag het meisje een rood
hartje uitkiezen en een wens
doen. Het hartje gaat erin. De
knuffel wordt dichtgenaaid en
Amber neemt hem mee naar het
volgende station.
Zo zijn op de openingsochtend
van de Build-A-Bear Workshop
in Amstelveen meteen al tiental
len kinderen bezig in de knuf
fel-werkplaats. Hier worden
knuffels in acht stappen ge
maakt. Het begint met een lege
beer, konijn, hond of aap en ein
digt met een compleet aange
kleed troetelbeest inclusief zelf
gemaakte geboorteakte.
Als je binnenkomt, moet je niet
raar opkijken als de Beer-Bou-
wers, want zo heten de medewer
kers, luidkeels De Beren Belofte
staan te declameren. Of ze ook
de berendans kennen, vragen
we.
Filiaalchef Anja luidt een bel en
roept: „Beste berenbouwers, it's
entertainment time." Alsof ze
het al jaren doen, schieten de
Beer-Bouwers in het gelid. Ze
zingen en dansen er op los om te
besluiten met een cheer
leader-yell. Zo, daar kan Baloe
uit Disney's Junglebook niet te
genop.
Zulk een winkelformule moet
ken met de Nederlanders. Wat
blijkt? Ze kunnen er niet genoeg
van krijgen. Op een zaterdag
gaan er zomaar 1900 knuffels
over de toonbank. Soms denk ik
wel eens: hoe nuchterder het
land, hoe meer het aanslaat."
Welk dier uit de hele beesten
boel favoriet is bij de kopers
laat zich raden. „De helft zijn
beren. Verder zijn erg in trek
Pink Poodle, Unicom en Sassy
Kitty. Veel meisjes gaan daar
voor. Spijkerkleding is popu
lair. Kinderen kiezen kleren die
op hun eigen kleren lijken of
juist iets wat van de ouders niet
mag. Kinderen spiegelen zich
zelf."
Beren-maken is sowieso erg een
meisjes-materie. „De grootste
groep vormen de meisjes van zes
tot dertien. Verder zien we be
hoorlijk veel tieners. Ook ko
men er opa's en oma's binnen
die beren maken voor hun klein
kinderen. Tenminste, dat zeg
gen ze", lacht Santiago breed.
De Beer-Bouwers spelen een cru
ciale rol op de winkelvloer. Spe
lend, dansend en zingend verho
gen ze de sfeer. „Het zijn unieke
mensen met talent", looft San
tiago haar personeel. „Ze moes
ten ook eerst auditie doen. Het
was net Idols. Daarna volgden
de sollicitatiegesprekken. Als je
een advertentie zet, komen er zo
een paar honderd man op af."
„De aanpak werpt zijn vruchten
af. In de VS zien we dat 43 pro
cent van de bezoekers re
turn-klanten zijn. En waarom
komen ze terug? Omdat ze de er
varing zo leuk vinden", ver
klaart de Chief-Bear.
Dat gaat ook helemaal op voor
Amber. Zij heeft de buit binnen.
Met Rakker onder de arm komt
ze ons nog even goedendag zeg
gen om blij naar buiten te hup
pelen.
Maarten van de Rakt
Website: www.buildabear.nl
Caroline Biss brengt mode voor
'het hogere segment'. Daarmee
wordt gedoeld op mensen die
iets beter bij kas zitten. Jam
mer, want je zou het iedereen
wel gunnen. Voor de feestdagen
heeft Caroline Biss rokken en
jurken van mooie, glanzende
stoffen als organza en mousseli
ne, in appeltjesgroen en cham
pagne. Rijk gedecoreerd, en in
derdaad wat duurder. Informa
tie: www.carolinebiss.com.
Tag Heuer komt nog maar eens
met een heruitgave van het hor
loge dat het merk 35 jaar gele
den bij autorace-liefhebbers op
de kaart zette. In een beperkte
oplage, naar aanleiding van het
75e geboortejaar van filmacteur
SteveMcQueen, die het droeg in
de racefilm Le Mans. De Mona
co Automatic, zoals het horloge
heet, heeft een witte wijzerplaat
met donkerblauw en rode
streep, net als de racekleding
van McQueen in Le Mans. Zijn
horloge toen had overigens een
blauwe wijzerplaat. Van de her
uitgave worden er 4000 van ver
kocht, voor 2950 euro per stuk.
Beer in Maxima-outfit.
wel bedacht zijn in Amerika. De
moeder van alle Beer-Bouwers
is Maxine Clark die haar sporen
ruimschoots heeft verdiend in
de detailhandel in de VS. In
1997 opende ze de eerste
Build-A-Bear Workshop in
Saint Louis. Nu zijn er wereld
wijd pakweg 230 knuffelwin
kels. Over de toonbanken vlo
gen inmiddels 26 miljoen knuf
felbeesten. Clark claimt markt
leider te zijn in de teddyberen-
wereld.
Blije aanpak
Ana Santiago mag zich voor de
Benelux Chief-Bear noemen. Ze
zag het concept op tv bij Oprah
en was acuut verkocht. „Jong en
oud worden geraakt door het
zelf maken van beren.
Het is een interactieve, creatie
ve en betrokken formule. Het be-
Schoenen kopen via internet,
sommige mensen vinden het een
uitkomst. Je bent niet meer ge
bonden aan het wegens ruimte
gebrek vaak beperkte aanbod in
de winkel, en je hoeft er de deur
niet voor uit. Schoenenmerk
Camper heeft nu zo'n onlinewin-
kel, met meer dan 300 modellen.
En bevallen ze niet dan neemt
Camper ze gewoon weer terug,
aldus een persbericht. Daarin
staat ook dat Camper het con
cept van de asymmetrische lijn
in schoenen heeft geïntrodu
ceerd. Jaja. Mooi en apart zijn
ze wel, die internetschoenen.
Informatie: www.campers-
hoes.com.
drijf doet ook veel voor goede
doelen. Die combinatie spreekt
me enorm aan." Na tien jaar
marketing in de informatietech
nologie voor Cap Gemini en Ora
cle, gooide ze het roer om. Ze
stortte zich in de glimlach-busi-
ness, zoals ze dat noemt: „Zeg
nou zelf, word je niet vrolijk als
je hier rondloopt?" Winkelgale
rij Rembrandthof in Amstelveen
kreeg voor Nederland de pri
meur. Santiago bezit al een
pandje aan de Oudegracht in
Utrecht. Daarna staat Maas
tricht op haar verlanglijstje. „Er
is ruimte in Nederland voor
maximaal tien winkels", schat
ze in. Voor Nederlandse begrip
pen kan de Amerikaanse blije
aanpak aanstellerig overkomen.
Maar daar is Santiago niet bang
voor. „Kijk maar naar Denemar
ken. De Denen kun je vergelij
Tet aperitief, een kruidige witte Ver-
lmouth, gaat gepaard met een half
ijfje citroen. De begeleidende amuse is
rassend in haar eenvoud: gevierendeelde
ampignons, net even gegaard, in een aar-
inwerken schaaltje bijeengegaard en van
auten prikkertjes voorzien. De wandklok
sast het buffet slaat met bronzen toon half
5- Dan is het weer heel rustig.
staurant 't Verloren Brood in Hulst heeft
dds een week of vier nieuwe eigenaren, Ar-
sld en Désirée de Brouwer. Arnold staat
=n het fornuis en koestert als motto dat uit
ïn gaan een aangename ervaring moet
waarbij de gast verrast wordt door de
serveerde gerechten. Na het lezen van
»n geloofsverklaring zijn de verwachtin-
a hoog gespannen.
seerste instantie roept de kaart een vraag
i, ik tel slechts twee visgerechten, gebak-
sn zeetong van 450 gram 21) en een ge
lid zalmhaasje in een romige kreeftenjus
«t steranijs 17). Mijn gastvrouw heeft
fn plausibele verklaring, verse vis is duur,
blijft niet eeuwig vers en de bevoorrading
voor een markt die nog enige verkenning
vergt is niet eenvoudig.
Ik proef er uit dat de chef met verse grond
stoffen werkt en, door de kaart beperkt te
houden, aan de gerechten alle aandacht wil
geven. Arnold de Brouwer was tot voor kort
chef-kok bij Restaurant De Halve Maan en
werkte daarvoor in de keukens van Restau
rant Napoleon, ook in Hulst, en Restaurant
De Boshoeve in het Belgische Stekene. Hij
ziet zijn restaurant als een trefpunt voor le
vensgenieters, zo liet hij ter gelegenheid van
de overdracht weten.
Na de amuse volgt al direct een tweede ver
rassing: de voorgerechtjes, groene salade
met rivierkreeftenstaartjes en Stellendamse
garnalen 11), garnalenkroketjes op een
krokant slaatje met cashewnootjes 8,90),
carpaccio van runderhaas met mozzarella
8,90) en groene salade met scampi en ge
rookte spekjes 9,95) zijn ook in combina
tie te proeven als antipasto 12,50). Zon
der enige aarzeling maak ik gebruik van de
ze mogelijkheid en op een groot bord ver
schijnen vóór mij op tafel een perfect gama-
lenkroketje op een bedje van groene sla met
cashewnootjes, daarnaast enkele tongstre-
lende scampi met gerookte spekreepjes, een
minitaartje van Zeeuwse garnaaltjes en een
dito creatie van rivierkreeftenstaartjes met
daarnaast drie flinke druppels van verschil
lende sausjes en bovenaan het bord de car
paccio met mozzarella. Ik eet al deze lekker-
w
AAN TAFEL
Rien van Reems
nijen in de volgorde van warm naar koud en
drink er een glas 'rooiwijn' van het
Zuid-Afrikaanse wijnhuis Sonhoek bij, een
goede keus volgens de gastvrouw, want veel
gasten kiezen bij herhaling voor deze warm
bloedige wijn die is gemaakt van het drui-
venras Pinotage, een kruising van Pinot
Noir en Cinsault. We hebben afgesproken
dat ik enkele glazen van de wijn drink en de
rest van de fles 18,50) mee naar huis
neem. Driemaal is scheepsrecht, dus volgt
er een derde verrassing: ook van de drie soe
pen mag de gast een 'proeverij van twee
soepjes naar keuze' creëren voor 4,50. Van
de kruidige heldere tomatensoep met gegril
de courgettereepjes 4), de lichtgebonden
mosterd-roomsoep met gembersiroop en
tuinkers 4,25) en de huisgemaakte romige
kreeftensoep 5,50) kies ik de tomatensoep
en de kreeftensoep. Het eerste soepje biedt
een en al geconcentreerde tornatensmaak
met reepjes tomaat en frisse courgette en
het tweede ontpopt zich als een rivierkreef-
tensoepje met een al even volle smaak van
kreeft.
De hoofdgerechten ogen klassiek zoals de
entrecöte met kruidenboter 17), maar het
varkenshaasje met kastanjechampignons
verschuilt zich onder een krokant korstje
van verse kruiden 14,75). Het plezierige
van 't Verloren Brood zit voor een deel in de
toegevoegde waarde van garnituren en sau
zen. Zo gaat de tournedos vergezeld van een
saus van oude Kopkeport 18) en rust de
kalfsoester op zongedroogde tomaatjes met
een kruidenroomsaus 16,50). Voor vegeta
riërs heeft de chef een huisgemaakte
groentenstrüdel met saffaanrisotto 15).
Ik heb mijn zinnen gezet op de lamscarré
met een jus van Darjeeling-thee 17,50).
Ook uit dit gerecht blijkt dat er veel aan
dacht en zorg aan is besteed. Het lamsvlees
is prachtig rosé gebraden, de boontjes zijn
knapperig, de broccoli biedt de juiste weer
stand aan de tanden en de wortelreepjes
houden stevig stand. Schijfjes aardappel,
waarvan ik vermoed dat ze in room zijn ge
gaard, en gefrituurde pureeballetjes hebben
in dit gerecht ook een groentefunctie, want
apart komt er nog een schaaltje krokante
frietjes op tafel. Ik haal de botermalse kote
letjes door de heerlijke saus en knaag ze tot
op het bot af.
Het Grand Dessert 't Verloren Brood
7,75) bestaat uit een verrukkelijke parade
van patisserie, ijs en fruit, waaronder donke
re chocolademousse, bavarois, een bolletje
kaneelijs op spekkoek, aardbei, Kaapse
kruisbes passievucht, carambole en nog veel
meer.
Het knusse interieur van 't Verloren Brood
kreeg een verfje, het achterplaatsje met
twee tafeltjes en ruïnedecor wordt tegen de
lente opgeknapt en er is koloniaal meubilair
met comfortabele zetels geplaatst, kortom
goed en gezellig.
Restaurant 't Verloren Brood
Houtmarkt 3
4561 CX Hulst
Tel. 0114-314239
Gesloten op maandag en dinsdag
Keuken open van 12.00 tot 21.00 uur,
op zaterdag van 16.00 tot 21.00 uur
Lunchkaart tot 17.00 uur
Creditcards: Visa, Eurocard en pinnen
(was in voorbereiding)
Rolstoel: toiletten zijn boven
Kinderen: menuutjes in de maak
Vegetarisch: in overleg
Roken: niet gescheiden
Glutenvrij: ia. vooraf bespreken