Help de vijver de winter door De culinaire kwaliteiten van ketchup Eigentijdse theemuts is niet gewild in Engeland Spellen Mobieltje Straathonden Draadloos zaterdag 22 oktober 2005 W 9 Terrasstoelen worden schoongemaakt en weggezet in de schuur. Bo men, heggen en struiken krijgen een laatste snoei- beurt. De winter komt er aan. En de vijver met zijn vissen en waterplanten dan? Hoewel velen in de zomer ge noeglijke uren beleefd heb ben aan de rand van hun vijver, wordt nogal eens vergeten om ook deze kleine tuinmeren win- terklaar te maken. Jammer van de vissen, zonde van de kostba re waterplanten, Een vijver, die goed voorbereid is op de winter, is ook beter in staat om in het voorjaar voor planten en vissen een goede biotoop te zijn, bena drukt Frans Vencken uit Greven- bicht (Limburg). Vorig jaar werd hij tot Landskampioen Vij ver gekroond. Al ruim veertig jaar heeft Vencken achter in zijn tuin een fraaie vijver liggen en hij is voor veel vijveraars een vraagbaak. Hij bewijst dat je ook zonder wa terpompen een gezonde en scho ne vijver kunt hebben, zomer en winter. „Regelmatig met een eenvoudig schepnetje vuil uit het water scheppen en met dit netje 'achtjes' door het water maken. Daardoor komen algen los van de planten, bodem of keien en kun je deze en andere watervervuilers eenvoudig uit het water scheppen." Verstikt Want al het afstervend materi aal dat niet uit het vijverwater wordt gehaald, zorgt ervoor dat jonge planten in het voorjaar niet de kans krijgen om door te groeien. „De jonge plantjes wor den verstikt door de oude plan ten, die zich gevoed hebben met het vele voedsel dat door het af stervend materiaal in het water is gekomen. Ook de weelderige algengroei, die hiervan een ge volg is, verstikt de jonge plant jes." Bijzondere aandacht vergen de voor een vijver onmisbare zuur stofplanten zoals het aardveder- kruid, de waterpest en het hoornblad. „Uitdunnen moet je deze zuurstofplanten. Want als Frans Vencken: „Vijftien vissen per kubieke meter is meer dan genoeg." het voorjaar komt, kunnen ze" weer mooi uitlopen." Over het aantal zuurstofplanten dat een gezonde vijver moet hebben, merkt Vencken op: „Eenderde deel van de vijver moet besteed worden aan zuurstofplanten. Niet meer, teveel planten beper ken de ruimte voor de vissen." Het beste is om drie aparte groe pen van de soorten zuurstofplan ten te maken en die apart van elkaar in de vijver te plaatsen. Per vierkante meter vijf bosjes planten. Bij een vijver van dui zend kubieke meter volstaan drie bosjes zuurstofplanten. „Deze planten hebben een dub bele functie: ze leveren zuurstof en maken het water schoon." Leverancier van zuurstof in de winter is ook riet. „Vlak boven de waterspiegel afknippen. Door de holle stengels van bij voorbeeld de lisdodde komt er in de winter zuurstof in het wa ter." Vaak ook bevat een vijver een aantal moerasplanten, die in het algemeen geen speciale zorg nodig hebben in de aan loop naar de winter. Alleen een viertal moerasplanten moeten even onder handen worden geno men. „De zwanenbloem kan erg woekeren. Snoei hem vóór de winter." De krabbenschaar ligt in de zomer op het water, maar wil de winter op de bodem van de vijver doorbrengen. „Als het deze plant niet lukt naar de bo dem te zakken, help hem dan ge rust een handje." De gele lis kan 's winters een lastpak worden. „Heeft een hele behoorlijke wor tel, die de vijverfolie kan bescha digen. Bewaar hem bij voorkeur in een vijvermand." Ven-ader lijk is het driewegblad. „Een mooie moerasplant met in het voorjaar witte orchideetjes, maar hij heeft de neiging om in lange slierten voort te woeke ren. Snoei deze linten terug vóór de winter." Van buiten de vijver dwarrelt er ook het nodige 'gevaar' de vijver binnen: bladeren van de bomen in de tuin. Vencken adviseert om een net te spannen om deze overlast tegen te gaan. „Maar eerst moet je de vijver schoon maken door met een schepnet alle bladeren ei-uit te vissen." Eikenbladeren in de vijver zijn gevaarlijk, waarschuwt de Gre- venbichter vijveraar. „Eikenbo men hebben bladeren met het voor vissen gevaarlijke looi zuur. Schadelijk voor vissen zijn ook bladeren en takken van de klimop. Evenals de scherpe dennennaalden en de gele trom- petbloemen." Bijvoeren Vissen bijvoeren in de winter ontraadt Vencken sterk. „Zorg er alleen voor dat de vissen goed gevoerd de winter ingaan. Een sterk vermagerde vis of een vis met een kromme rug krijgt het moeilijk als het gaat winteren. Stop met voeren als de vissen niet meer happen naar het voer, dat in de vijver wordt gegooid." Overtollig voer zakt naar de bo dem en zorgt voor vervuiling, die op zijn beurt funest is voor de vissen. Vissen raken in de stress van vervuild water. „In ernstig vervuild water kunnen zelfs het zenuwstelsel, de lever, de milt en de nieren van vissen worden beschadigd." Compleet overspannen raken vissen als ze met teveel soortge noten een vijver moeten delen. „Vijftien vissen per kubieke me ter is meer dan genoeg." Ook schadelijk voor vissen is een ondiepe vijver, geeft Vencken aan. „Een deel van de vijver moet zeker een meter diep zijn. In de diepte is het 's winters warmer. In een vijver, die maar maximaal twintig der tig centimeter diep is, overleven vissen een winter met vorst niet." Itay Simoen De marktdeskundigen van Heinz die ketchup moeten verkopen, balen een beetje. Hun gekruide tomatensaus is blijk baar lekker: half Nederland heeft een fles van het spul in huis. Er zitten bovendien geen kleur- of smaakstoffen in en maar wel veel lypoceen. Dat laatste stofje is beschermend te gen hart- en vaatziekten. Lek ker en gezond dus. Maar bij ketchup denken men sen toch vooral aan friet, ham burgers en in het beste geval pasta. Ketchup zit in de junk- foodhoek. Terwijl, zo zegt Heinz, het product heel veel cu linaire kwaliteiten bezit. Maar bewijs dat eens. Vraag: wie zijn de grootste ketchupeters ter we reld? De Amerikanen, zegt u? Fout. Weliswaar komt de uit drukking 'Red blanket' uit de VS (het staat voor bedelven van je complete maaltijd onder een plas ketchup) maar als het op consumptie per hoofd van de be volking gaat staan Amerikanen op een armzalige zevende plaats. De Zweden, dat zijn met stip de grootste ketchupslobber- aars ter wereld. Ze eten bijvoor beeld negen keer meer tomaten saus dan wij Nederlanders. Hoe komt dat? Niet omdat ze het overal overheen kiepen, maar omdat ze er mee koken. Leer mensen koken met ketchup en het imago van de saus verbetert terwijl de omzetten stijgen. Heinz kwam zo terecht bij het Nijmeegse bedrijf Miller Media, dat onder meer kookboeken en -tijdschriften (als Wining Di ning) uitgeeft. Een kookboek met ketchup als centraal thema, zou dat niet iets zijn? Thea Spierings, kok en de creatieve geest achter veel van de recepten in de uitgaven van Miller Media, kreeg het ver zoek erover te denken. „Ik zou zelf niet snel op het idee geko men zijn", zegt ze. „Als kok maak je doorgaans niet snel ge bruik van kant en klare samen gestelde producten. Het liefst maak je alles zelf. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik verrast ben door de toepassingsmoge lijkheden. In ketchup zitten de natuurlijke zuren van tomaat en azijn. Daardoor kun je er pri ma vlees mee marineren. Het wordt er mals van. Maar ook het binden van sausen gaat erg goed. En het leent zich uitste kend als ingrediënt voor de klas sieke cocktailsausen, die ieder een wel kent van bijvoorbeeld voorgerechten met garnalen of gerookte kip." Spierings ging aan de slag en se lecteerde uiteindelijk 57 recep ten met tomatenketchup. De va riatie is groot: soepen, voorge rechten, stoofgerechten, sushi, salades, vis, vlees, moeilijk tot zeer eenvoudig. Recepten waar Heinz heel blij mee zal zijn, bij voorbeeld de marinade voor lamsbout waar een hele fles to matensaus in gaat tot lekkers waarin een theelepel ketchup volstaat. Spierings is een kok die puur op smaak kookt. „Feit is dat ketchup heel pregnant kan wor den in een gerecht als je er te veel van gebruikt. Wat dat be treft zijn de doseringen die ik in het boek aangeef ook belang rijk. Ketchup is een ingrediënt dat absoluut een toegevoegde waarde heeft, zoetzure, frisse tinten inbrengt, maar niet de overige smaken moet domine ren." De vormgevers van Miller Me dia hebben van het Ketchup Kookboek een buitengewoon speelse uitgave gemaakt, rijke lijk geïllustreerd en gelardeerd met ketchupweetjes. Mede daar door is het een aantrekkelijk kookboekje geworden met se rieuze recepten én een luchtige ondertoon. Zo heeft Thea Spie rings ook niet nagelaten een re cept op te nemen onder de kop: 'Maak je eigen ketchup'. Peter Leunissen Het 147 pagina's tellende boek is in de boekhandel verkrijg baar of via www.ketchupkook- boek.nl en kost €14,95 In thee-natie nummer 1, Enge land, willen ze er niet aan. Very nice indeed, vinden de Brit ten zijn theemuts, but no thank you. Want je kunt haar niet was sen. Geen ontwerp of er kleeft een smetje aan, zegt de Arnhemse vormgever Martijn Ubbels (35) gelaten. Wat zou hij zich druk maken. Dan gaat de Tmuts of Tcosy, zoals hij in Engeland zou gaan heten, mooi aan Groot-Brittannië voorbij. De we reld telt genoeg theedrinkers. En waarom zou je een theemuts nou willen wassen? De muts van Ubbels, inmiddels te koop bij al le filialen van Simon Lévelt, is even praktisch als eenvoudig. Materiaal: een dubbelgevouwen lap stevig vilt die aan weerszij den is dichtgestikt. Met de hand sla je er aan de bovenzijde een deuk in, en klaar is je muts. Fier staat hij overeind, de pot aan al le kanten omsluitend. De deuk zorgt er heel geraffineerd voor dat aan de onderzijde van de muts geen tochtreten ontstaan. Zó eenvoudig is de muts dat je moet vrezen dat hij door minver mogende theeliefhebbers snel spoedig worden nagemaakt. Ge woon lekker doen. Succes!, lacht Ubbels hartelijk. Zie maar eens aan dat vilt te komen. Van echte merino-wol. Daar koop je niet snel een lapje van op de markt. Ook wijst hij op de fes ton-steek van katoengaren, waarmee de lap aan twee zijden Martijn Ubbels: „Het leek me leuk een theemuts te ver-hippen." is vastgenaaid. Ubbels is weken op zoek geweest naar een indus triële naaimachine die deze steek kan maken. Je kunt het ook met de hand, maar dan moet je zeer geoefend zijn. Waarom gaat iemand theemut sen maken? Ubbels: „Ik wilde iets kleins ontwikkelen wat ik ook zelf kon produceren. Het was ook de uitdaging. Theemut sen hebben een suf imago. Het leuk me leuk om de muts te ver-hippen, als dat woord be staat. Met gebruikmaking van oude materialen, maar met nieu we vormen en kleuren." Ubbels was twee jaar geleden nog consultant in de telecom. „Dat leverde me niets op, behal ve een goed inkomen. Ik maakte foto Cees Mooij/GPD te veel kilometers en kreeg te veel ongevallen. Ze noemden me Niki Lauda." Knutselen deed hij altijd al, als jongetje timmerde hij meubel tjes. Dingen maken zit in zijn bloed. „Als je me vraagt wat ik ben, dan zeg ik: ik ben vooral vormge ver van mezelf. Want alles wat je maakt is uiteindelijk een af spiegeling van je eigen persoon lijkheid." Hij is dyslectisch, woordblind. „Voor mij is alles snel chao tisch. Waardoor ik de behoefte heb rust om mij heen te schep pen, in vormen en kleuren. Zo is het gekomen." Opmerkingsgave Hij kan dan wel niet goed lezen, zegt hij, maar heeft daar iets voor terug gekregen. „Ik ben ge zegend met een grote opmer kingsgave. Ik zie kleine beestjes langs de weg, ook als ik er met tachtig kilometer per uur langs rijd. Verlies jij hier dadelijk een knoopje van je overhemd, dan weet ik het feilloos te vinden." Naast theemutsen maakt Ub bels ook stoelen, tafels en kas ten. Een kast, de Claro - bijzon derheid: kan ook als kamer scherm worden gebruikt - staat op de nominatie in productie te worden genomen. Andere ont werpen bevinden zich nog in de prototype-fase. Mogelijk plan voor de nabije toe komst: het ontwerpen van een placemat die alle placemats overbodig moet maken. Hans Gulpen De Tmuts, in rood, muisbruin en lime green, kost 34,95 euro. Zie ook: www.dievorm.nl. Al van de gezelschapsspellen King Arthur, Iguazu en De On tembare Stad (beste spel van 2005) gehoord? Ze zijn allemaal te zien, te spelen en te koop op het veertiende Spellenspekta- kel, van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober in het Beurs gebouw van Eindhoven. Op de beurs worden ook diverse toer nooien en Nederlandse kam pioenschappen gehouden, zoals Carcassonne, Kolonisten van Ca- tan, Magic the Gathering Vinta ge en Rubik's Cube. Het Spellen- spektakel trekt jaarlijks ruim 12.000 bezoekers uit Nederland en België. De openingstijden zijn: vrijdag 28 oktober van 12 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Het Beursge bouw aan de Lardinoisstraat 8 te Eindhoven ligt vlak bij het Centraal Station. Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis toegang en er is een crèche aanwezig. Kin deren van 6 t/m 12 jaar betalen 5 euro entree, anderen 12 euro. Meer informatie: www.spellen- spektakel.nl. Foto's en video's verschijnen in een handomdraai op het tv-scheran, zo belooft Samsung. De royaal uitgeruste D600 is het nieuwe wapen, dat de Koreanen in de strijd op de mobieltjes- markt gooien. Het is een 2 mega- pixel-mobieltje. Hij slaat foto's op in jpeg-formaat. Uitwisselen met andere telefoons of de pc is een fluitje van een cent. En net als een 'gewone' digitale camera kan de D600 via de tv out-aan- sluiting direct foto's op tv to nen. Dat geldt ook voor video filmpjes. „Geen hoogstaand en tertainment zonder dito ge luid", dachten ze voorts bij Samsung. Dus produceren de twee luidsprekers een driedi mensionaal geluid, dat ook mid dels een Bluetooth-headset is te beluisteren. Kortom, een hoop technologie in 99 gram, gevat in een strak, zwart design. De prijs: 499 euro. Riemen en halsbanden voor de hond met 'streetstyle'. Wat dat precies behelst, weten we ook niet. Maar wie zich aangespro ken voelt, kan terecht op de site van Dogtown: www.pet-a-por- ter.nl. Daar zijn producten te vinden voor de 'streetwise dogs'. Stuk voor stuk gemaakt van ste vige, stoere materialen als leer en suède. Opvallend zijn de roestvrij stalen ringen. Streetsty le illustratoren ontwierpen er een penning bij. Verder behoren ook polsbandjes voor de baas tot het assortiment; kan-ie hij mooi de riem aan vast klikken. Linksys en Skype bundelen de krachten om een draadloze tele foon te introduceren die via in ternet kan bellen. Sinds de lan cering in augustus hebben we reldwijd 58 miljoen mensen zich geregistreerd bij Skype. Zij ste ken een telefoon in een usb-aan- sluiting van de pc. Het is natuur lijk makkelijk als het bellen niet gebonden is aan de pc, vandaar dat Skype toenadering zocht tot een bedrijf dat gespecialiseerd is in draadloze techniek. Link sys en Skype brengen een Inter net Telephony Kit (CIT200) op de markt. Dat bestaat uit een te lefoon, oplader en basisstation, dat in de usb-poort van de pc moet. De telefoon heeft onder meer een lcd-kleurenscherm, drie beltonen, nummerherken ning en adresboek voor 120 per sonen aan boord. De prijs is on geveer 120 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 35