c3
Qosteni -
Leeseetboek voor wereldburgers
Serene
Furby
Camera
Snoecks
zaterdag 15 oktober 2005 W17
Samsung heeft het ultieme ant
woord gevonden 'voor mensen
die op zoek zijn naar de aller
hoogste kwaliteit en tegelijker
tijd eenvoud en gebruikersge
mak eisen'. Voor zo'n supermo
bieltje spanden de Koreanen sa
men met de Denen van Bang
Olufsen. Het resultaat heet Sere
ne. een tijdloze design-telefoon.
Sinds begin 2004 is erover nage
dacht. Hij bestaat uit twee de
len, openklappend middels een
fraai aluminium scharnier. Het
toetsenbord doet ouderwets
aan. Het heeft de vorm van een
cirkel. Daarin een wiel dat met
de duim de basisfuncties be
dient. Ook de kleuren, letterty
pen en het formaat van het dis
play zijn gericht op een logische
bediening. Serene wordt stan
daard geleverd met een driehoe
kige lader van geanodiseerd alu
minium, waar je de telefoon in
kunt zetten. De prijs is met 1100
euro behoorlijk pittig.
Oude koeien uit de sloot halen,
dat doet Hasbro met Furby. We
hadden hem helemaal uit ons be
wustzijn verdrongen, maar nu
komt hij terug in een sterk ver
beterde versie Zo kan hij/zij Ne
derlands brabbelen, zingen, dan
sen, scheten laten en moppen
tappen.
Door de sensoren op zijn buik
en rug reageert Furby op aanra
kingen. Spraakherkenning
zorgt ervoor dat hij reageert op
wat je zegt. Zijn geheugen is zes
keer zo groot. Verder gaat zijn
buik op en neer, alsof-ie echt
ademhaalt. En een enorm groot
pluspunt: hij gaat slapen als je
dat vraagt. Ónze Furby stond
destijds nog héél lang in de ge
sloten kast te mokken en prutte
len. Dat was 1999, toen we over
rompeld werden door een inva
sie van veertig miljoen Furby's.
De prijs: 59,95 euro.
Touchscreen, een lelijk woord,
maar het moet even. Want de
nieuwe digitale camera van So
ny is opgetuigd met een flink
touchscreen, zeg maar aanraak-
scherm. Zo kunnen gebruikers
tijdens het fotograferen en weer
geven functies makkelijk met de
vingertoppen bedienen, zoals
scherpstellen en bladeren. Ver
der heeft de Cyber-shot
DSC-N1 een hogere gevoelig
heid met ruisonderdrukking.
Dat moet bij slecht licht of bewe
gende objecten betere resulta
ten opleveren. Aan boord ook
een Pocket Album met ruimte
voor vijfhonderd foto's. Die zijn
ook via de tv weer te geven. He
lemaal spannend wordt het als
de diashows gepaard gaan met
je eigen muziek, die je in de ca
mera kunt stoppen. De DSC-N1
is vanaf november te koop voor
599 euro.
Een culinair reisdagboek, zo
noemt Alastair Hendy zijn
nieuwste boek, De Smaak van
het Oosten. Hendy, een ver
maard Brits culinair schrijver
en fotograaf, heeft jaren door
Azië en het Verre Oosten ge
reisd, op zoek naar (h)eerlijke
gerechten - zoals kip op een Bir-
mees treinstation, een brei van
zalige noedelachtige slierten in
Hoi An (Vietnam) en gegrilde oc
topus onder de sterren op een
uitgestorven strand. Volgens
Hendy vind je het beste voedsel
op de plekken waar je het 't min
ste verwacht - plekken waar je
overigens ook het smerigste eten
tegen kunt komen.
Eenvoud is vaak het sleutel
woord voor goed voedsel. En
dat tref je niet in de luxe hotels
voor westerse toeristen, maar in
de keukens op het platteland en
de marktjes op de straathoeken.
Die plekken heeft Hendy uiter
aard bezocht, en nog veel meer
bekende en minder bekende
plekken. Alles om nieuwe
smaakervaringen te zoeken. En
mooie plaatjes natuurlijk, want
wat werkt er smaakopwekken-
der dan foto's van verse ingre
diënten, kleurrijke recepten of
beelden van in nevelen gehulde
rijstvelden of verse vis op de ka
de van een vissersdorpje. Boven
dien maakt Hendy er ook letter
lijk een culinair reisdagboek
van. Recepten en foto's worden
afgewisseld met persoonlijke no
tities uit restaurants, bij fami
lies of van de straat. Dat ge
beurt niet altijd in het spranke-
lendste proza, en de keuze voor
een ouderwetse schrijfmachine
letter bevordert het leesplezier
niet echt. Maar toch, het maakt
het culinaire plaatje wel comple
ter. Afgezien van wat slordig
heidjes in de vertaling is het een
leeseetboek dat je gerust op de
leestafel kunt leggen. En af en
toe op de keukenstandaard voor
een verrassende interpretatie
van de pittige Tom Yam-soep of
een 'psychedelische' versie van
kip tandoori.
De kruidige keuken van India,
de 'laffe' curry's uit Birma, de
fris-pittige hapjes uit Thailand
(en niet te vergeten, de nam
pla), de vleespasta's van Laos,
de milde keuken van Vietnam,
de noedels uit Singapore en de
rijstgerechten van Bali: Hendy
beschrijft ze allemaal met lief
de. De Chinese en Japanse keu
ken laat hij in dit boek echter
buiten beschouwing. Vermoede
lijk zal hij daar aparte boeken
aan wijden.
Alastair Hendy: De smaak van
het Oosten - Uitgeverij Terra,
240 blz., 19,95.
Stationskip
Hier het recept voor de kip, die
Hendy verorberde bij de sta
tionsrestauratie in Rangoon, Bir
ma.
Ingrediënten
2 tenen knoflook, uit de knijper
3 cm verse gemberwortel, ge
schild en in reepjes gesneden
2 rode pepertjes (hete variant)
2 eetl. Bruine basterdsuiker
5 eetl. Limoensap
3 eetl. Vissaus
2 grote kippenborsten van schar-
relkippen, zonder vel
zout en peper, plantaardige olie
1 klein bosje verse koriander
Voor de dipsaus: Roer de eerste
zes ingrediënten door elkaar tot
de suiker helemaal is opgelost.
Snijd de kippenborst in kleine
stukken, bestrooi met wat zout
en peper en sprenkel 1 eetl. dip
saus eroverheen. Dek af en laat
ongeveer 30 minuten staan. Ver
hit in een wok een klein laagje
olie, bak de stukken kip in twee
porties in 3-4 minuten, of tot ze
gaar zijn. Laat de stukjes kip uit
lekken op keukenpapier. Dra
peer de stukken kip rond het
kommetje met dipsaus en strooi
er de koriander over.
Jacques Hermus
De nieuwe Snoecks ziet er weer
patent uit. De 83ste editie bor
duurt verder op het bekende pa
troon van reportages en topfoto-
grafie. Snoecks biedt onder
meer een kort verhaal van Hafid
Bouazza, een overzicht van de
nieuwste lichting hippe kunste
naars en portretten van de beste
Nederlandstalige komieken en
cabaretiers. Verder reportages
over de Amerikaanse pomosce-
ne, rituelen in Haïti en exclusie
ve foto's van Marilyn Monroe.
De nieuwe Snoecks, zeshonderd
pagina's dik, kost 12,50 euro.
De grens tussen eroti
sche kleding en 'gewo
ne' lingerie begint steeds
meer te verdwijnen. De
Week van de Lingerie (22
tot en met 29 oktober) staat
meer dan ooit in het teken
van verleiding.
(boven) Uit de nieuwe lijn Col
lection Bodywear, van Esprit.
(links) Op dit moment helemaal
in: lingerie met kant, rijg- en ve
tersluiting en jarretels.
daarin is dat de 'gewone' beha,
mede onder invloed van de
push-up, vrijwel altijd is voor
zien van 'pads', kussentjes. Gij
zel: „De padded-beha's nemen
een enorme vlucht. Veel wou
wen denken dat ze daarmee on
middellijk een maat groter heb
ben, maar dat is niet zo. De kus
sentjes zijn vooral bedoeld om
te voorkomen dat de tepels zicht-
'baar zijn door de beha."
En wie komend voorjaar de win
kels binnenstapt zal aanmerke
lijk minder sexy lingerie aantref
fen dan in de winter. „Alles is
ook heel seizoensafhankelijk.
De winter is er voor heel speel
se, frivole ondermode, bijna
pin-up-achtig. Maar in het voor
jaar zie je dat meteen verande
ren. Dan wordt het veel kleuri
ger, met bloemetjes, meer kleu
ren op één item, met plooitjes en
gaatjes. Veel romantischer dus
eigenlijk", zegt Ninke Gijzel.
En wat de hang naar een sexier
ondermode lijkt te weerspreken:
de string zal minder zichtbaar
zijn. Ginkel voorspelt een veel
grotere verkoop van de hipster,
een lage short die met name aan
de bovenkant meer bedekt. Het
billendecolleté dat deze zomer
door de lage heupbroeken het
straatbeeld bepaalde heeft daar
mee zijn langste tijd gehad. „De
trend blijft laag, maar de billen
worden meer bedekt", weet Gij
zel.
Koos van Wees
Een nieuw fenomeen is dat ver
schillende soorten slips over el
kaar worden gedragen, in dit ge
val een string en hipster.
nig anderen waar het naar toe
gaat met de lingerie. Voor dit na
jaar omschrijft ze een van de
meest in het oog lopende trends
als 'boudoir-achtig'. Dat wil zeg
gen met veel warme kleuren als
bordeauxrood en paars, maar
ook afgezet met kant, en met
sexy rijg- en vetersluitingen in
bustiers en corselets. En bij vrij
wel alle modellen wordt de boe
zem benadrukt; niet meer zo
zeer door die omhoog te duwen
met push-up beha's ('dat willen
alleen die jonge meiden nog'),
maar door beha's die aan de
voorkant nog wat lager zijn uit
gesneden en voorzien zijn van
bandjes die meer opzij staan, de
zogenaamde balconette-beha's.
Sexy lingerie dus, en niet alleen
voor het prototype van de 'jon
ge, modebewuste wouw'. Want
dat is juist het leuke in de ont
wikkelingen van de laatste ja
ren, aldus Gijzel: „Ook de
vrouw die altijd koos voor tradi
tionele ondermode waagt zich
aan de wat meer modische linge
rie. Vroeger koos ze alleen voor
ondermode in wit en zwart of
huidkleurig, nu durft ze ook
naar wat kleurigers te grijpen
en naar de wat speelsere, stoute
re lingerie." „Het taboe is er wel
een beetje af", constateert ook
Triumph- woordvoerster Ellen
Houben. „Dit soort lingerie
komt er steeds meer in en wordt
ook steeds meer gebruikt door
de gebruikers van het gewone,
degeüjke ondergoed."
Gebruiksgoed
Het is natuurlijk niet alleen
maar sexy wat de lingeriezaken
de komende maanden te bieden
hebben. De meeste wouwen die
een lingeriezaak betreden doen
dat om gewoon gebruiksgoed te
kopen. De grootste verandering
De website van het ondermo
demerk Triumph biedt on
der het kopje 'lacy temptation'
('zijden verleiding') een blik op
de laatste lingeriemodellen. Er
is een transparante mini-slip, er
zijn zijden en kanten 'hand
boeien' met vetertjes, een zijden
halsband en een beha die net
een kwart van de borst bedekt
en de tepels vrij laat.
Pardon? Triumph, dat was toch
dat oerdegelijke en zelfs ietwat
saaie merk voor de niet meer zo
heel jonge vrouw? Inderdaad.
„Maar tijden veranderen. Je
wilt moderniseren en speelt in
op de vraag uit de markt. En de
ontwikkeling daarin is dat het
allemaal iets ondeugender
wordt, iets stouter", zegt Ellen
Houben, woordvoerster van
Triumph International.
Ze verwijst naar Valisère, een
submerk van Triumph. Die
voert een lijn die nog net iets on
deugender oogt dan die van het
moedermerk. Corseletjes met ve
tersluitingen, jarretels, gedeci
meerde behacups, strings die
niet meer zijn dan de letterlijke
betekenis van dat woord, draad
jes dus. „Erotisch getinte linge
rie gaat tot de voornaamste stro
mingen behoren. Het dubieuze
imago verdwijnt, modebewuste,
stijlvolle en trendy consumen
ten grijpen er naar", staat in een
persbericht van Valisère.
Voor Ninke Gijzel, bij De Bijen
korf verantwoordelijk voor de
lingerie-inkoop, is het een logi
sche vervolgstap in een ontwik
keling die al enige jaren aan de
gang is. „Vroeger was het niet
zo belangrijk wat je aan onder
mode droeg, want het zat toch
onder je kleren. Daar gaf je geen
geld aan uit, of in ieder geval zo
weinig mogelijk. Dat is nu an
ders. Ondermode mag getoond
worden. En daarmee wordt het
ook frivoler. Zeker dit jaar."
Gijzel struint elk jaar de beur
zen af op zoek naar de jongste
ontwikkelingen. Ze weet als wei-
Alastair Hendy
De smaak van het i