PZC We gaan de kubus eerst tunen Bij 't Waepen van Veere lijkt continuïteit veilig M Sieraden Bont en leer De teller staat nu op 300 miljoen Horloge Redactie bijlagen: 0113-315680 www.pzc.nl E-mail:redactie@ pzc.nl Postbus 31.4460 AA Goes flrivertentie-explo'tatie. Ed en Midden-Zeeland: 0113-315520: K-Vlaanderen: 0114-372770; Nalionaal: 020-4562500. zaterdag 8 oktober 2005 ■Kv BH Het van oorsprong Griekse merk Folli Follie doet een greep naar de macht op de Nederland i se sieradenmarkt. De zich met veel bling-bling, felle kleuren en bloemmotieven onderschei dende sieraden zijn al te koop irl de grote winkelstraten in To- j kyo, Parijs en Londen, en nu ook in Nederland. Opvallend is het gebruik van zirkonia, kunst stof diamant, in vrijwel elk hor loge, armband of hanger. Info: www.jpc.nl/follifollie. Je kan er niet aan ontkomen de-' ze herfst en winter: de leer-bont-laars. Ze zijn er in al lerlei combinaties, met nep- en echt bont en in kleuren die nietsj met welk dier dan ook te maker hebben, zoals blauw en roze. Sommige fabrikanten hebben eij ook nog wat pompoenen aan ge hangen, maar dat is voor veel vrouwen weer net even té. Het is een apart hoekje in de sie radenwereld, het sporthorloge. Steeds meer (sport)merken brem i gen een horloge op de markt waarmee je zowel je stappen kunt tellen, de hartslag kunt me ten als rondetijden kunt bijhou den. Casio heeft er nu een met borstband, die in draadloze ver binding met het horloge zelf staat. Van tevoren stel je de hart slag in waar op je je wilt richterl en als die is bereikt gaat er een i piep. En ook meegenomen: hij I ziet er gelikt uit. Het horloge is er in twee uitvoeringen, waarbij de duurste van 169 euro net wat meer rondetijden kan bijhouder dan die van 135 euro. Informatie: www.jpc.nl/casio Op de grens van zomer en winter staan ons in culinair Zeeland nogal wat ver anderingen te wachten. Chefs komen en diefsgaan. Zo ook bij Hotel-Restaurant tWaepen van Veere waar chef-kok Mare Meeuwsen heeft gekozen voor het hore- ca-onderwijs. Een goede kant van de chefs- wisseling bij 't Waepen is dat Mare wordt opgevolgd door sous-chef Jeroen Haas. Con tinuïteit verzekerd dus. Tot november blijft Mare tijdens de weekeinden een oog in 't zeil houden. Ik ben op een mooie, zonnige wijdagmiddag gaan proeven. "eere is als gewoonlijk druk, het is het jaar getijde van vutters en gepensioneerden die groten getale neerstrijken op het terras. Koffie met gebak, een Brusselse wafel en nieren daar een biertje, Nederlanders zijn goen lunchers zoals de Belgen. In het restau rant ben ik de enige, De grote kaart is boeiend genoeg om een "jdje te bestuderen. „Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Maximiliaan van Bourgondië, neer van Veere, door Karei V tot Markies werd verheven en de steden Veere en Vlissin- gentot een Markizaat", lees ik. Maximili aan kreeg op 21 oktober in Brussel de acte uitgereikt en Veere vindt dit een heugelijk feit om alsnog te vieren, 't Waepen van Veere doet dat met het Menu de Markies, drie gangen voor 32,50, te weten: krachti ge bouillon van kalfsstaart met Madera, ka beljauwfilet uit de oven met tomatenpaneer en aardbeiensalade met vanillemascarpone en muntgranité. Kreeft is een specialiteit van 't Waepen en het Kreeften Menu 47,50) is een aanrader. Het bestaat uit carpaccio van kreeft en ka beljauw met salade, balsamico en kreeften olie, bisque van kreeft met cognac en quenel le van crème fraiche, een halve kreeft naar keuze van kreeftensuggesties en terrine van perzik met gelei van Zeeuwse crème de cas sis. Om te zien wat die kreeftensuggesties zijn moeten we terug naar de kaart en ik lees: ge stoomde kreeft met appel en Madras kerrie saus, kreeft gebakken met tijm en knoflook en kreeft geserveerd in eigen bouillon, elk gerecht voor 36,50 (hele kreeft) of 20,50 (halve kreeft) en dat is heel vriendelijk ge prijsd voor een kreeft van 600 gram. Het kreeftenmenu is dus wel heel voordelig. De carpaccio van kreeft en kabeljauw bij voorbeeld kost apart 12,50. Andere koude voorgerechten zijn: Zeeuwse creuses met ro- dewijnsjalotjes en oesterbrood, die, heel sympathiek, per stuk zijn te bestellen voor 2,25, terrine van ganzenlever met linzensa- lade en portsaus 15,50), tartaar van ossen haas met zoetzuur van komkommer en zwar te peperroom 12,50) en de vegetarische sa- V 'ff AAN TAFEL Rien van Reems lade met krokante Gruère kaas en Zeeuwse mosterddressing 11,50). Ik houd het vandaag graag Zeeuws en be stel het trio van Zeeuwse garnalen bereidt als salade, bouillon en croquet 14,50). Intussen heeft de gastvrouw een amuse ge serveerd, een glaasje gevuld met een zachte kreeftenmousse, goed op smaak en een ge slaagde voorbode van wat er nog komen gaat. Uit de welvoorziene wijnkaart kies ik een bijzondere Italiaan, de witte Al Poggio van Castella di Ama, bekend om zijn goede Chianti Classico. Deze witte wijn is ge maakt van in 1984 aangeplante Chardon- nay-druiven en valt onder de classificatie tafelwijn, niet omdat het zo'n eenvoudige wijn is maar omdat de Chardonnay niet re gulier is in Toscane en dus niet geclassifi ceerd mag worden als DOC of DOCG. Al Poggio is droog, maar heeft toch ook een vleugje van dat typische Chardonnay-boter- tje. Het gamalentrio is leuk bedacht: een heerlij ke heldere minibouillon met concassé van tomaat en garnaaltjes, een taartje van gar naaltjes met opnieuw tomaat en appel, een klassieke combinatie, en een verrukkelijk kroketje vergezeld van een dragon-mayonai se. Dit alles zonder poespas gepresenteerd op een langwerpig schaaltje, zoals een beet je de trend is tegenwoordig. 't Waepen heeft een kaart die naar mijn ge voel past bij de ambiance en de cultuur van Veere, met gerechten, klassiek qua stijl, maar gemaakt met Zeeuwse nuchterheid door chefs die ook open staan voor wereldse invloeden. Zo is er naast de kreeftenbisque 9,50) en de krachtige bouillon van kalfs staart met Madeira 6,50) ook een mossel soepje met curry, komkommer en koriander (€6). Het avontuur lonkt bij de warme voorge rechten: gebakken ganzenlever met puree van artisjokhart en zomertruffel 17,50) en a la minute gerookte tongfilet met zoet zuur van komkommer en venkel 14,50), terwijl de hoofdgerechten de keuze moeilijk maken. Naast eenvoudige gekookte mosse len 20,75), paling gestoofd in kruiden met wit te wijn en crème fraiche 20,50), gebakken of gegrilde zeetong tegen dagprijs, tamme eendenborstfilet met rucola-stamppotje en truffelsaus 19,50) en gebraden lamsrib- stuk gegratineerd met Parmezaan, basili cum en knoflook 22,50) Mijn gegrilde tarbot met erwtenpuree en spekjessaus 29,50) is fantastisch. De tar bot, prachtig wit en dik, is perfect met een subtiele grillsmaak en op deze manier zijn erwten een delicatesse. De zoete desserts kosten 8,75 en ik proef ze allemaal in het 'trio van onze desserts met een glaasje Muscatwijn' 12,75). Nou gat parfait met zwarte bessensaus, aard beiensalade met vanillemascarpone en muntgranité en vanille-ijs arriveren op een trendy bordje dat detoneert met de ambian ce van 't Waepen: er zijn vijf splintertjes af, het enige minpuntje. Hotel -Restaurant 't Waepen van Veere Markt 23-27 4351 AG Veere Tel. 0118-501231 Fax.0118-506009 www.waepen.nl info@waepen.nl Vanaf november op maandag en dinsdag dicht Heel januari tot half februari dicht Keuken open van 12.00 tot 14.00 en van 17.30 tot 20.30 uur Creditcards: Mastercard, Visa en Amex Kinderen: halve porties, kindrmenuutje Rolstoel: ja Vegetarisch: voor- en hoofdgerecht, verder in overleg Roken: te regelen Glutenvrij: ja Draaien aan de beroem de kubus van Rubik heet tegenwoordig speedcu- bing. De club van fervente aanhangers is een communi ty. Rubik's Cube gaat met zijn tijd mee. Helemaal op geleefd viert hij zijn 25ste verjaardag. De kubussen vliegen weer over de toon bank. Overal in zijn huis slingeren de kubussen. De 38-jarige Ron van Bruchem uit Almere is gek van Rubik's Cube. Elke dag draait hij wel een uurtje. „Mijn vrouw vindt het verschrikkelijk. Voor al aan het geluid heeft ze een bloedhekel." Van Bruchem is ook voorzitter van de World Cu be Association die sinds 2003 wedstrijden organiseert over de hele wereld. Een jaar eerder maakte de internationale 'Dutch Open' al een doorstart. Van Bruchem zegevierde tijdens de laatste twee edities. De vol gende is gepland op 16 oktober. Op 29 oktober volgt het Neder lands Kampioenschap tijdens het Spellenspektakel in Eindho ven. Ron kan de kubus kraken in 10,88 seconde. „Maar dat was thuis op de bank", relativeert hij. „Onder druk is het moeilijk om goed te draaien. Tijdens het WK sta je in een zaal van 500 man waar vijftien cameraploe gen rondlopen." Zo'n eenmalige tijd telt niet. De kubusdraaiers gaan uit van het gemiddelde van tien beurten. „Zo wordt de factor geluk genivelleerd. Mijn snelste gemiddelde is 14,5 secon de." Op de wereldranglijst vin den we Ron van Bruchem terug rond de zesde stek. Het officiële wereldrecord staat op 12,11 sec. Op het NK wordt de Rubik's Cu- Niks vijfentwintigste verjaardag! „Voor mij is het ei genlijk de dertigste verjaardag van de kubus", zegt Emö Rubik, de Hongaarse uitvinder van de hersenbreken- de kubus. Want een prototype maken is één, maar op de markt brengen een heel ander verhaal. Daar gingen wat jaren tussen zitten. Op de vermaarde speelgoedbeurs van Neurenberg in februari 1979 werd de Magic Cube nog niet opgepikt. Te abstract, zeiden criti casters. Een jaar later kwam de doorbraak. Zsa Zsa Gabor lan ceerde op 5 mei 1980 Rubik's Cube in de VS tijdens een Hollywoord-party. In 1980,1981 en 1982 vlogen er 100 miljoen exemplaren over de toonbank. De kubus werd een fenomeen. Hij kwam zelfs op een postzegel in het com munistische Hongarije. Ook kreeg hij een plaatsje in het Museum of Modern Art in New York. In Budapest draai de drie seizoenen een musical, gewijd aan de kubus. Inmiddels staat de teller op 300 miljoen. De laatste jaren gaat het weer crescendo. In 2004 liep de verkoop in Neder land in de duizenden per maand. Dit jaar vliegen er tien duizenden per maand over de toonbank, meldt Jumbo. Ook vinden er wereldkampioenschappen plaats. Op 5 en 6 november in Orlando is het zover. De sterkste staaltjes worden vertoond. Zo komt er een jongen van negen jaar de kubus geblinddoekt oplossen - en dan niet de normale met drie-bij-drie vlakjes aan de zijkant, maar de vijf-bij-vijf. Kubisten verzinnen de mafste dingen. Want de kubus oplossen kan altijd en overal. Maar hoe is het met Ernö Rubik? De nu 60-jarige consta teert: „Je kunt mijn leven in twee helften verdelen, mijn leven voor de kubus en erna." De kubus vergelijkt hij met kinderen: „Als ze jong zijn, besteed je er veel tijd en ener gie aan. Later gaan ze een eigen leven leiden en heb je er geen omkijken naar." Met het bedenken van spelletjes en puzzels is hij nimmer gestopt. Ook werkt Rubik Studio nog steeds samen met Seven Towns, waarmee hij in 1979 in zee ging. be gewoon standaard gespeeld.— „Maar we kennen tijdens ande re wedstrijden ook onderdelen die meer tot de verbeelding spre ken. Zoals met één hand draaien, of geblinddoekt of met de voeten." Geblinddoekt, maar dan zie je toch niks? Dat is een kwestie van de kubus eerst goed inprenten gedurende enkele mi nuten. Ron is Nederlands record houder: 6 minuten en 2 secon den deed hij erover. Vingervlugheid is uiteraard een must. Ron lost elk probleem in pakweg 52 keer draaien op. „Dat zijn vier draaibewegingen per seconde. Het materiaal is daarom heel belangrijk. Een van de tien kubussen die je in de winkel koopt, kan een wedstrijd kubus worden. We kopen er een hele hoop. Dan gaan we ze 'tu nen'. De kapjes eraf, schroeven aandraaien of juist een beetje los. We spuiten er siliconen- spray in zodat alles soepel loopt en dan zetten we ze weer in el kaar." Bij Rubik's Cube is het de kunst om alle vakjes van één kleur aan één kant te krijgen. „We gebrui ken een paar honderd formules. Dat zijn reeksen van een aantal verschillende draaibewegingen. Het is een kwestie van anticipe ren." Ron was dus dertien toen hij de smaak te pakken kreeg. „Ik lag in het ziekenhuis, toen een moe der van een vriendje een kubus voor mij meebracht uit het Oost blok. Dat was een van de eerste exemplaren in ons land. Ik vond het een ingenieus ding met mooie kleurtjes. Het moeilijke bleek als je bezig was. Had je eindelijk met moeite één mooi vlak, dan draaide je het weer in de war om de rest goed te krij gen. Gaandeweg vond ik een sys teem om hem op te lossen. Het werd een rage. Iedereen was in 1981 en 1982 aan het draaien op school", herinnert Ron zich. „En als kinderen er niet uit kwa men, stonden ze bij mij aan de voordeur. Er kwamen wedstrij den. De Nederlandse Kubus Club werd opgericht en binnen de kortste keren hadden we een heleboel leden." „Eind 1983 nam de rage af. De club telde op het dieptepunt nog maar vier leden", weet Ron. „Sinds 2000 is het weer gaan le ven. De kinderen van toen ge ven het door aan hun kinderen. Ze halen kubussen van zolder. Er is een nieuwe generatie spe lers. Door internet wordt het ge makkelijker om contact te leg gen en informatie over formules uit te wisselen. Er is een heel leu ke community ontstaan. De Ku bus Club groeit nog steeds. We hebben zo'n 650 leden." Waar komt zijn spelinzicht van daan? „Het heeft te maken met patronen herkennen, snel kun nen nadenken en redeneren. Ron van Bruchem (boven) met een deel van zijn verzameling. foto Roland de Bruin Reactievermogen en het zien van samenhang kun je trainen. Daarvoor heb ik geschaakt en wel eens een kampioenschapje gewonnen. Een bepaalde presta tiedrang moet je hebben. Zo heb ik me ook opgegeven voor het kampioenschap sudoku, die cij- ferpuzzels", zegt Ron, die in het dagelijks leven een IT-baan bij de Rabobank heeft. „Het is frap pant dat meer dan eenderde van de spelers in de informatietech nologie zit. Het zijn bijna alle maal mannen. Vrouwen vinden het niet spannend genoeg." Rubik's uitvinding gaat Ron nimmer vervelen. „Elke opgave is weer anders. Er zijn zoveel combinaties mogelijk, dat je nooit twee keer dezelfde treft, ook al speel je eeuwig door. Er zijn 43,3 triljoen varianten. Het zoeken van de grens, dat houdt het leuk. Op een moment heb je het spelletje onder de knie, maar dan denk je: kan het nog sneller? Het is een aangenaam tijdverdrijf. Zinloos, maar wel erg leuk. Je kunt iets wat bijna niemand kan." Maarten van de Rakt Meer informatie: www.ru- biks.com, www.speedcu- bing.com, www.strangepuzz- le.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 35