PZC
We gaan
de kubus
eerst tunen
Bij 't Waepen van Veere lijkt continuïteit veilig
M
Sieraden
Bont en leer
De teller staat nu
op 300 miljoen
Horloge
Redactie bijlagen: 0113-315680
www.pzc.nl
E-mail:redactie@ pzc.nl
Postbus 31.4460 AA Goes
flrivertentie-explo'tatie.
Ed en Midden-Zeeland: 0113-315520:
K-Vlaanderen: 0114-372770;
Nalionaal: 020-4562500.
zaterdag 8 oktober 2005
■Kv BH
Het van oorsprong Griekse
merk Folli Follie doet een greep
naar de macht op de Nederland i
se sieradenmarkt. De zich met
veel bling-bling, felle kleuren
en bloemmotieven onderschei
dende sieraden zijn al te koop irl
de grote winkelstraten in To- j
kyo, Parijs en Londen, en nu
ook in Nederland. Opvallend is
het gebruik van zirkonia, kunst
stof diamant, in vrijwel elk hor
loge, armband of hanger.
Info: www.jpc.nl/follifollie.
Je kan er niet aan ontkomen de-'
ze herfst en winter: de
leer-bont-laars. Ze zijn er in al
lerlei combinaties, met nep- en
echt bont en in kleuren die nietsj
met welk dier dan ook te maker
hebben, zoals blauw en roze.
Sommige fabrikanten hebben eij
ook nog wat pompoenen aan ge
hangen, maar dat is voor veel
vrouwen weer net even té.
Het is een apart hoekje in de sie
radenwereld, het sporthorloge.
Steeds meer (sport)merken brem i
gen een horloge op de markt
waarmee je zowel je stappen
kunt tellen, de hartslag kunt me
ten als rondetijden kunt bijhou
den. Casio heeft er nu een met
borstband, die in draadloze ver
binding met het horloge zelf
staat. Van tevoren stel je de hart
slag in waar op je je wilt richterl
en als die is bereikt gaat er een i
piep. En ook meegenomen: hij I
ziet er gelikt uit. Het horloge is
er in twee uitvoeringen, waarbij
de duurste van 169 euro net wat
meer rondetijden kan bijhouder
dan die van 135 euro.
Informatie: www.jpc.nl/casio
Op de grens van zomer en winter staan
ons in culinair Zeeland nogal wat ver
anderingen te wachten. Chefs komen en
diefsgaan. Zo ook bij Hotel-Restaurant
tWaepen van Veere waar chef-kok Mare
Meeuwsen heeft gekozen voor het hore-
ca-onderwijs. Een goede kant van de chefs-
wisseling bij 't Waepen is dat Mare wordt
opgevolgd door sous-chef Jeroen Haas. Con
tinuïteit verzekerd dus. Tot november blijft
Mare tijdens de weekeinden een oog in 't
zeil houden. Ik ben op een mooie, zonnige
wijdagmiddag gaan proeven.
"eere is als gewoonlijk druk, het is het jaar
getijde van vutters en gepensioneerden die
groten getale neerstrijken op het terras.
Koffie met gebak, een Brusselse wafel en
nieren daar een biertje, Nederlanders zijn
goen lunchers zoals de Belgen. In het restau
rant ben ik de enige,
De grote kaart is boeiend genoeg om een
"jdje te bestuderen. „Dit jaar is het 450 jaar
geleden dat Maximiliaan van Bourgondië,
neer van Veere, door Karei V tot Markies
werd verheven en de steden Veere en Vlissin-
gentot een Markizaat", lees ik. Maximili
aan kreeg op 21 oktober in Brussel de acte
uitgereikt en Veere vindt dit een heugelijk
feit om alsnog te vieren, 't Waepen van
Veere doet dat met het Menu de Markies,
drie gangen voor 32,50, te weten: krachti
ge bouillon van kalfsstaart met Madera, ka
beljauwfilet uit de oven met tomatenpaneer
en aardbeiensalade met vanillemascarpone
en muntgranité.
Kreeft is een specialiteit van 't Waepen en
het Kreeften Menu 47,50) is een aanrader.
Het bestaat uit carpaccio van kreeft en ka
beljauw met salade, balsamico en kreeften
olie, bisque van kreeft met cognac en quenel
le van crème fraiche, een halve kreeft naar
keuze van kreeftensuggesties en terrine van
perzik met gelei van Zeeuwse crème de cas
sis.
Om te zien wat die kreeftensuggesties zijn
moeten we terug naar de kaart en ik lees: ge
stoomde kreeft met appel en Madras kerrie
saus, kreeft gebakken met tijm en knoflook
en kreeft geserveerd in eigen bouillon, elk
gerecht voor 36,50 (hele kreeft) of 20,50
(halve kreeft) en dat is heel vriendelijk ge
prijsd voor een kreeft van 600 gram. Het
kreeftenmenu is dus wel heel voordelig.
De carpaccio van kreeft en kabeljauw bij
voorbeeld kost apart 12,50. Andere koude
voorgerechten zijn: Zeeuwse creuses met ro-
dewijnsjalotjes en oesterbrood, die, heel
sympathiek, per stuk zijn te bestellen voor
2,25, terrine van ganzenlever met linzensa-
lade en portsaus 15,50), tartaar van ossen
haas met zoetzuur van komkommer en zwar
te peperroom 12,50) en de vegetarische sa-
V 'ff
AAN TAFEL
Rien van Reems
lade met krokante Gruère kaas en Zeeuwse
mosterddressing 11,50).
Ik houd het vandaag graag Zeeuws en be
stel het trio van Zeeuwse garnalen bereidt
als salade, bouillon en croquet 14,50).
Intussen heeft de gastvrouw een amuse ge
serveerd, een glaasje gevuld met een zachte
kreeftenmousse, goed op smaak en een ge
slaagde voorbode van wat er nog komen
gaat.
Uit de welvoorziene wijnkaart kies ik een
bijzondere Italiaan, de witte Al Poggio van
Castella di Ama, bekend om zijn goede
Chianti Classico. Deze witte wijn is ge
maakt van in 1984 aangeplante Chardon-
nay-druiven en valt onder de classificatie
tafelwijn, niet omdat het zo'n eenvoudige
wijn is maar omdat de Chardonnay niet re
gulier is in Toscane en dus niet geclassifi
ceerd mag worden als DOC of DOCG. Al
Poggio is droog, maar heeft toch ook een
vleugje van dat typische Chardonnay-boter-
tje.
Het gamalentrio is leuk bedacht: een heerlij
ke heldere minibouillon met concassé van
tomaat en garnaaltjes, een taartje van gar
naaltjes met opnieuw tomaat en appel, een
klassieke combinatie, en een verrukkelijk
kroketje vergezeld van een dragon-mayonai
se. Dit alles zonder poespas gepresenteerd
op een langwerpig schaaltje, zoals een beet
je de trend is tegenwoordig.
't Waepen heeft een kaart die naar mijn ge
voel past bij de ambiance en de cultuur van
Veere, met gerechten, klassiek qua stijl,
maar gemaakt met Zeeuwse nuchterheid
door chefs die ook open staan voor wereldse
invloeden. Zo is er naast de kreeftenbisque
9,50) en de krachtige bouillon van kalfs
staart met Madeira 6,50) ook een mossel
soepje met curry, komkommer en koriander
(€6).
Het avontuur lonkt bij de warme voorge
rechten: gebakken ganzenlever met puree
van artisjokhart en zomertruffel 17,50)
en a la minute gerookte tongfilet met zoet
zuur van komkommer en venkel 14,50),
terwijl de hoofdgerechten de keuze moeilijk
maken. Naast eenvoudige gekookte mosse
len
20,75), paling gestoofd in kruiden met wit
te wijn en crème fraiche 20,50), gebakken
of gegrilde zeetong tegen dagprijs, tamme
eendenborstfilet met rucola-stamppotje en
truffelsaus 19,50) en gebraden lamsrib-
stuk gegratineerd met Parmezaan, basili
cum en knoflook 22,50)
Mijn gegrilde tarbot met erwtenpuree en
spekjessaus 29,50) is fantastisch. De tar
bot, prachtig wit en dik, is perfect met een
subtiele grillsmaak en op deze manier zijn
erwten een delicatesse.
De zoete desserts kosten 8,75 en ik proef
ze allemaal in het 'trio van onze desserts
met een glaasje Muscatwijn' 12,75). Nou
gat parfait met zwarte bessensaus, aard
beiensalade met vanillemascarpone en
muntgranité en vanille-ijs arriveren op een
trendy bordje dat detoneert met de ambian
ce van 't Waepen: er zijn vijf splintertjes af,
het enige minpuntje.
Hotel -Restaurant 't Waepen van Veere
Markt 23-27
4351 AG Veere
Tel. 0118-501231
Fax.0118-506009
www.waepen.nl
info@waepen.nl
Vanaf november op maandag en dinsdag
dicht
Heel januari tot half februari dicht
Keuken open van 12.00 tot 14.00 en van
17.30 tot 20.30 uur
Creditcards: Mastercard, Visa en Amex
Kinderen: halve porties, kindrmenuutje
Rolstoel: ja
Vegetarisch: voor- en hoofdgerecht, verder
in overleg
Roken: te regelen
Glutenvrij: ja
Draaien aan de beroem
de kubus van Rubik
heet tegenwoordig speedcu-
bing. De club van fervente
aanhangers is een communi
ty. Rubik's Cube gaat met
zijn tijd mee. Helemaal op
geleefd viert hij zijn 25ste
verjaardag. De kubussen
vliegen weer over de toon
bank.
Overal in zijn huis slingeren de
kubussen. De 38-jarige Ron van
Bruchem uit Almere is gek van
Rubik's Cube. Elke dag draait
hij wel een uurtje. „Mijn vrouw
vindt het verschrikkelijk. Voor
al aan het geluid heeft ze een
bloedhekel." Van Bruchem is
ook voorzitter van de World Cu
be Association die sinds 2003
wedstrijden organiseert over de
hele wereld. Een jaar eerder
maakte de internationale
'Dutch Open' al een doorstart.
Van Bruchem zegevierde tijdens
de laatste twee edities. De vol
gende is gepland op 16 oktober.
Op 29 oktober volgt het Neder
lands Kampioenschap tijdens
het Spellenspektakel in Eindho
ven.
Ron kan de kubus kraken in
10,88 seconde. „Maar dat was
thuis op de bank", relativeert
hij. „Onder druk is het moeilijk
om goed te draaien. Tijdens het
WK sta je in een zaal van 500
man waar vijftien cameraploe
gen rondlopen." Zo'n eenmalige
tijd telt niet. De kubusdraaiers
gaan uit van het gemiddelde
van tien beurten. „Zo wordt de
factor geluk genivelleerd. Mijn
snelste gemiddelde is 14,5 secon
de." Op de wereldranglijst vin
den we Ron van Bruchem terug
rond de zesde stek. Het officiële
wereldrecord staat op 12,11 sec.
Op het NK wordt de Rubik's Cu-
Niks vijfentwintigste verjaardag! „Voor mij is het ei
genlijk de dertigste verjaardag van de kubus", zegt
Emö Rubik, de Hongaarse uitvinder van de hersenbreken-
de kubus. Want een prototype maken is één, maar op de
markt brengen een heel ander verhaal.
Daar gingen wat jaren tussen zitten. Op de vermaarde
speelgoedbeurs van Neurenberg in februari 1979 werd de
Magic Cube nog niet opgepikt. Te abstract, zeiden criti
casters.
Een jaar later kwam de doorbraak. Zsa Zsa Gabor lan
ceerde op 5 mei 1980 Rubik's Cube in de VS tijdens een
Hollywoord-party. In 1980,1981 en 1982 vlogen er 100
miljoen exemplaren over de toonbank. De kubus werd
een fenomeen. Hij kwam zelfs op een postzegel in het com
munistische Hongarije. Ook kreeg hij een plaatsje in het
Museum of Modern Art in New York. In Budapest draai
de drie seizoenen een musical, gewijd aan de kubus.
Inmiddels staat de teller op 300 miljoen. De laatste jaren
gaat het weer crescendo. In 2004 liep de verkoop in Neder
land in de duizenden per maand. Dit jaar vliegen er tien
duizenden per maand over de toonbank, meldt Jumbo.
Ook vinden er wereldkampioenschappen plaats. Op 5 en
6 november in Orlando is het zover. De sterkste staaltjes
worden vertoond. Zo komt er een jongen van negen jaar
de kubus geblinddoekt oplossen - en dan niet de normale
met drie-bij-drie vlakjes aan de zijkant, maar de
vijf-bij-vijf. Kubisten verzinnen de mafste dingen. Want
de kubus oplossen kan altijd en overal.
Maar hoe is het met Ernö Rubik? De nu 60-jarige consta
teert: „Je kunt mijn leven in twee helften verdelen, mijn
leven voor de kubus en erna." De kubus vergelijkt hij met
kinderen: „Als ze jong zijn, besteed je er veel tijd en ener
gie aan. Later gaan ze een eigen leven leiden en heb je er
geen omkijken naar."
Met het bedenken van spelletjes en puzzels is hij nimmer
gestopt. Ook werkt Rubik Studio nog steeds samen met
Seven Towns, waarmee hij in 1979 in zee ging.
be gewoon standaard gespeeld.—
„Maar we kennen tijdens ande
re wedstrijden ook onderdelen
die meer tot de verbeelding spre
ken. Zoals met één hand
draaien, of geblinddoekt of met
de voeten." Geblinddoekt, maar
dan zie je toch niks? Dat is een
kwestie van de kubus eerst goed
inprenten gedurende enkele mi
nuten. Ron is Nederlands record
houder: 6 minuten en 2 secon
den deed hij erover.
Vingervlugheid is uiteraard een
must. Ron lost elk probleem in
pakweg 52 keer draaien op.
„Dat zijn vier draaibewegingen
per seconde. Het materiaal is
daarom heel belangrijk. Een
van de tien kubussen die je in de
winkel koopt, kan een wedstrijd
kubus worden. We kopen er een
hele hoop. Dan gaan we ze 'tu
nen'. De kapjes eraf, schroeven
aandraaien of juist een beetje
los. We spuiten er siliconen-
spray in zodat alles soepel loopt
en dan zetten we ze weer in el
kaar."
Bij Rubik's Cube is het de kunst
om alle vakjes van één kleur aan
één kant te krijgen. „We gebrui
ken een paar honderd formules.
Dat zijn reeksen van een aantal
verschillende draaibewegingen.
Het is een kwestie van anticipe
ren."
Ron was dus dertien toen hij de
smaak te pakken kreeg. „Ik lag
in het ziekenhuis, toen een moe
der van een vriendje een kubus
voor mij meebracht uit het Oost
blok. Dat was een van de eerste
exemplaren in ons land. Ik vond
het een ingenieus ding met
mooie kleurtjes. Het moeilijke
bleek als je bezig was. Had je
eindelijk met moeite één mooi
vlak, dan draaide je het weer in
de war om de rest goed te krij
gen. Gaandeweg vond ik een sys
teem om hem op te lossen. Het
werd een rage. Iedereen was in
1981 en 1982 aan het draaien op
school", herinnert Ron zich.
„En als kinderen er niet uit kwa
men, stonden ze bij mij aan de
voordeur. Er kwamen wedstrij
den. De Nederlandse Kubus
Club werd opgericht en binnen
de kortste keren hadden we een
heleboel leden."
„Eind 1983 nam de rage af. De
club telde op het dieptepunt nog
maar vier leden", weet Ron.
„Sinds 2000 is het weer gaan le
ven. De kinderen van toen ge
ven het door aan hun kinderen.
Ze halen kubussen van zolder.
Er is een nieuwe generatie spe
lers. Door internet wordt het ge
makkelijker om contact te leg
gen en informatie over formules
uit te wisselen. Er is een heel leu
ke community ontstaan. De Ku
bus Club groeit nog steeds. We
hebben zo'n 650 leden."
Waar komt zijn spelinzicht van
daan? „Het heeft te maken met
patronen herkennen, snel kun
nen nadenken en redeneren.
Ron van Bruchem (boven) met een deel van zijn verzameling.
foto Roland de Bruin
Reactievermogen en het zien
van samenhang kun je trainen.
Daarvoor heb ik geschaakt en
wel eens een kampioenschapje
gewonnen. Een bepaalde presta
tiedrang moet je hebben. Zo heb
ik me ook opgegeven voor het
kampioenschap sudoku, die cij-
ferpuzzels", zegt Ron, die in het
dagelijks leven een IT-baan bij
de Rabobank heeft. „Het is frap
pant dat meer dan eenderde van
de spelers in de informatietech
nologie zit. Het zijn bijna alle
maal mannen. Vrouwen vinden
het niet spannend genoeg."
Rubik's uitvinding gaat Ron
nimmer vervelen. „Elke opgave
is weer anders. Er zijn zoveel
combinaties mogelijk, dat je
nooit twee keer dezelfde treft,
ook al speel je eeuwig door. Er
zijn 43,3 triljoen varianten. Het
zoeken van de grens, dat houdt
het leuk. Op een moment heb je
het spelletje onder de knie,
maar dan denk je: kan het nog
sneller? Het is een aangenaam
tijdverdrijf. Zinloos, maar wel
erg leuk. Je kunt iets wat bijna
niemand kan."
Maarten van de Rakt
Meer informatie: www.ru-
biks.com, www.speedcu-
bing.com, www.strangepuzz-
le.com