Zeeuwse mossel krijgt concurrentie Garnalenvisser zoekt het hogerop Sandwich met Zeeuwse mosselen, risotto en frisse komkommer Garnaaltjes met aardappelmousseline, mosseljus met curry Zeg ken jij de mosselman, hij woont in...? Dublin, Bremen, Plymouth, Halifax Canada en een beetje in Yerseke. Het is maar goed dat er op een mossel geen vlaggetje van het land van herkomst staat. De consument zou raar opkijken van dat internationale gezelschap in zijn mosselpan. Want een beetje mossel hoort toch uit Yerseke te komen. Mosselen sorteren bij Prins en Dingemanse. Sinds dit bedrijf de vacuümzak bedacht om mosselen te verpakken, kunnen ze de hele wereld over gevlogen worden. Archieffoto Willem Mieras Hans van Geesbergen van het Mosselkantoor in Yer seke ziet het zo somber nog niet in. Inderdaad worden er al sinds jaar en dag mosselen uit het bui tenland aangevoerd. Maar het gaat volgens hem om betrekke lijk kleine hoeveelheden. De Ne derlandse mossel, of eigenlijk de Zeeuwse mossel, zal niet ver dwijnen. Dat brengt de vraag naar voren wanneer er eigenlijk over een Zeeuwse mossel gesproken kan worden. Er is geen verschil van mening over het feit dat mosse len het best een poos in de Oos- terschelde kunnen verwateren. Dan krijgen ze een ziltere smaak dan in de Waddenzee en raken ze hun zand kwijt. Maar hoe lang moeten ze daar dan in liggen om zich Zeeuwse mossel te kunnen noemen? Daarover zijn de deskundigen in Yerseke het niet eens. De een zegt dat een mossel uit de Waddenzee na een week in de Oosterschelde al een Zeeuwse mossel is. De an der houdt het er op, dat de half wasmosselen uit de Wadden na ruim een half jaar in de Ooster schelde pas echte Zeeuwse mos selen zijn. Hoe het ook zij, op de verpakkin gen staat in ieder geval Zeeuwse mosselen of is een duidelijke ver wijzing naar Yerseke te vinden. Dat is anders met de Canadese mosselen die Prins en Dingeman se in het voorjaar op de markt brengt. Op die zakken is goed te zien dat de mosselen uit Canada komen. Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse doet daar ook niet moeilijk over: „Het zijn prima mosselen. Ze smaken iets anders, misschien iets zoeter, maar ze zijn net zo lekker." Het bedrijf komt in maart/april met de Canadese mosselen, om de doodeenvoudige reden dat de consument er om waagt. Fou draine: „Je ziet aardbeien rond de Kerst, het hele jaar door zee kraal en zo willen mensen ook op elk moment mosselen kun nen eten. Aan die vraag willen wij voldoen." Beschermen Nog niet iedere mosselhande laar is voor die seizoensverlen ging te porren. Het is de dood in de pot voor het echte Zeeuwse product, riep Kees de Koeijer van de firma Triton deze zomer nog. Reden te meer om dat Zeeuwse product dan ook te be schermen, met een soortappe- lation controlée' zoals dat in de wijnindustrie gebruikelijk is. Volgens Van Geesbergen wordt daar inderdaad aan gedacht, al zoekt hij het meer in een kwali teitspredikaat in de sfeer van 'gekweekt volgens de normen van de vogel- en habitatricht lijn' Met het vervagen van een kei harde seizoensstart voor de mos selen, is ook een eind gekomen aan de ludieke reclamecaravaan vanuit Yerseke. Een bonte stoet vrachtwagens, en op het laatst zelfs helikopters, vertrok dan vanuit het schelpdierenplaatsje vooral richting België met de eerste mosselen. Mosselkweker Wim Schot uit Zierikzee vindt het wel jammer dat zoiets niet meer bestaat. Het was een mooi signaal dat het seizoen was be gonnen en er was veel aandacht voor in de media. Daar komt nog iets bij: door die massale aandacht was er ineens veel waag naar mosselen en kregen de kwekers goede prijzen. Het is dan ook niet weemd dat vanuit de handel aan de rem is getrokken. Er kwam te veel druk op die eerste weken, legt Foudraine uit, al moet hij erken nen dat het vanuit het oogpunt van de publiciteit voor de mos sel wel een mooie stunt was. Het is duidelijk dat er veel aan het veranderen is rond de mos sel. Neem nou kweker Wim Schot. Vroeger moest hij niet veel hebben van de hangcultuur- mosselen. Hij vond ze qua smaak achterblijven bij de mos selen van de bodem. Maar nu denkt hij er anders over. Hij kweekt ze zelf op Neeltje Jans. Ook een beetje uit noodzaak, legt hij uit. Als de overheid be perkingen oplegt aan de hoeveel heid mosselzaad die op de Wad den opgevist mag worden, wil len de kwekers de ruimte die daardoor noodgedwongen ont staat wel opvullen. Toch zou hij zelf het liefst zien dat de mossel een seizoensproduct blijft, al weest hij dat dat er niet meer inzit. Afzetgebied Ook voor de handel verandert er van alles. Was vroeger het afzet gebied afhankelijk van de actie radius van de verse mossel, nu is die markt uitgebreid tot de hele wereld. Dat is te danken aan een uitvinding van Prins en Din gemanse: de vacuümzakken waar de mosselen ingaan. Daar door en voorzien van het juiste gasmengsel kunnen de mosselen langer goed worden gehouden en met het vliegtuig de hele we reld overgaan. Zo worden de Ca nadese mosselen in Canada ook verpakt en naar Nederland en België gevlogen. Maar daar staat tegenover dat mosselen vanuit de hele wereld ook gaan concurreren met die uit Yerseke. Niet alleen komen er nu al mosselen uit allerlei lan den van Europa, maar ook Chili en China manifesteren zich op deze markt. Daarom is iedereen in de sector het er over eens dat Yerseke moet proberen het schelpdie rencentrum, en in het bijzonder het mosselcentrum, van Europa te blijven. Als de handel mon- dialer wordt, laat het dan maar via Yerseke gaan, is de opvat ting. Of zoals Van Geesbergen het verwoordt: „Het is in het be lang van de hele sector dat Yer seke als zodanig op de kaart blijft staan. Dat is belangrijker dan eventuele kleine verschillen van inzicht die je als onderlinge partners in die sector wel eens tegenkomt." René Schrier Een Bressiaanse gamalenkotter aan het werk in de monding van de Westerschelde, maar daar is vol gens Ferry de Vrijer nu niet meer genoeg te halen. archieffoto Peter Nicolai Wereldwijd leven in zout, brak en zoet wa ter zo'n tweeduizend soorten garnalen. Slechts honderd soorten worden gevangen voor consumptie. In Nederland gaat het om de grijze Noordzee-garnaal. Het beeld van ijverig garnalen pellende vrouwen in Arnemuidse klederdracht is allang verleden tijd. Het thuispellen is, mede door eisen van voedselveiligheid, een verdwenen verdienste. Wie er geduld voor heeft, kan het nog wel zelf doen. In Zeeland zijn ongepelde garnalen hier en daar te krijgen. Wat dat betreft heeft de provincie toch een streepje voor. Ook gepelde garnalen zijn, zo vers mogelijk, via de handel beschikbaar. Anders dan de meeste Noordzee-garnalen hebben ze geen verre reis naar Marokko gemaakt, om daar door slecht betaalde vrouwen gepeld te worden. Die krijgen ongeveer één euro per kilo en ze halen per dag acht kilo. Daarna keren de gepelde gar nalen weer in vrachtauto's terug. Het heeft wei nig met duurzaamheid te maken. Ferry de Vrijer, schipper van de gamalenkotter BR39, Elena, breekt zich daar het hoofd niet zo over. Voor hem is veel belangrijker of hij met zijn twee jaar oude schip voldoende garnalen kan vangen. Ook in de toekomst. Die is wat dat betreft niet wolkenloos. Sinds De Vrijer (36) achttien jaar geleden aan boord stapte op het schip van zijn vader (de BR37 die nu als GRE39 in Duitsland vaart), is er in de garnalenvisserij veel veranderd. „Vroeger was het dagvisserij. We gingen 's avonds vroeg weg en 's morgens waren we bij de koffie terug. Meer nachtvissen eigenlijk. We visten in de mon ding van de Westerschelde en in de zeearm zelf. Dat is nu nauwelijks meer mogelijk, doordat ze zijn gaan klooien met verdiepen en zo." Noodgedwongen moest De Vrijer steeds hoger langs de Nederlandse kust visgronden opzoeken (Scheveningen, IJmuiden) en dit jaar heeft hij voor het eerst ter hoogte van Denemarken op gar nalen gevist. Van dagvisserij is zodoende geen sprake meer. „We hadden eerst nog een weekje op de Westerschelde gevist, maar het was hier niks. Toen zijn we meteen naar Denemarken ge varen." Dat is voor de Elena een reis van circa 34 uur. De boot blijft daar enige tijd liggen en de drie koppige bemanning reist per auto heen en weer. De daar gevangen garnalen gaan, na bewerking aan boord (koken, verpakken in zakken en op slaan in kratten met ijs), naar de verwerkingsfa briek. Het liefst zet De Vrijer zijn oogst af via de mijn in Breskens. „We zijn nog maar met zo weinig schepen, als we allemaal op andere plekken aan voeren, heeft Breskens niks meer." Hij is snel uitgeteld. Er zijn nog vier echte Bressi aanse en evenveel Vlaamse garnalenkotters met het vissersdorp als thuishaven. Net als bij de boe ren, wordt het aantal zelfstandige vissers ge staag minder. Door allerlei regels en beperkin gen (motorvermogen, vangstrechten en straks mag er door Nederlandse vissers niet meer in het weekeinde op garnalen gevist worden) is het voor een jongere nauwelijks meer te doen een be drijf over te nemen. De Vrijer is tevreden over de visgronden bij De nemarken. „Je hebt er een gebied dat qua opper vlakte twee tot drie keer zo groot is als langs de Nederlandse kust. Er zijn daar voldoende garna len te vinden. Er liggen ook veel schepen te vis sen. Maar als het goed was op de Westerschelde, had ik dit nooit gedaan." Hij koos destijds heel bewust voor het vissers- vak. Op het water zijn en veel zelfstandigheid trokken hem aan. „Je bent sterk op jezelf aange wezen." Hij richtte zich ook nadrukkelijk op de toekomst, door een nieuw schip te laten bouwen. „Ik kon met het oude schip nog goed vissen, maar om daar nog dertig jaar mee te varen - dat niet. Met het oog op de continuïteit heb ik nieuw laten bouwen." Meteen een grote kotter: 20 meter lang en 6 me ter breed. Van alle gemakken en moderne hulp middelen voorzien, al ontbreekt een apparaat om onder water garnalen te kunnen opsporen. Dat kent De Vrijer niet. „De stand wisselt per plek. Je weet wel een beetje wat in een bepaalde tijd de beste plekken zijn. Het is ook gewoon een kwestie van ervaring en veel contacten met colle ga's. Je weet op een gegeven moment wel wie je kunt geloven of niet. De tam-tam gaat hard." Kabeljauw Het nieuwe schip betekent wel dat er méér ge vist moet worden om uit de hogere exploitatielas ten te komen. In juli was de Elena 23 dagen op zee. Was het vroeger vooral seizoenswerk ('dan kun je genoeg verdienen'), nu wordt ook buiten de echte garnalentijd (zomer-november) gevist, onder meer op kabeljauw en tong. De Vrijer: „We doen wat het meeste oplevert en we vissen langer op garnalen." Vorig jaar hadden de garnalen vissers een bar slechte periode. De prijzen waren laag, beneden kostprijs. De Nederlandse Mededingingsautori teit verbood vanwege de vrije marktwerking on derlinge vangst- en prijsafspraken. Boze garna- lenvissers blokkeerden de haven van Harlingen. Maar de rust is weergekeerd. „Dit jaar is de ge middelde prijs goed. Drie tot vier euro per kilo ongepeld. Daardoor hoeven we minder te van gen. Er is heus nog wel een boterham te verdie nen, maar alleen doordat we onze visgronden verlegd hebben." Rinus Antonisse foto Ruben Oi Benodigdheden Zuurdesembrood 24 sneetjes 150 gr ricotta 2 kg mosselen 250 gr versneden ui/selder takjes tijm 1 komkommer 1 limoen 3 eetlepels suikersiroop 2 eetlepels korianderblaadjes 2 eetlepels chardonnayazijn 2 dl witte wijn 2 dl olijfolie 2 sjalotten versnipperd 2 limoenen Vz teentje knoflook 200 gr rijstazijn 150 gr suiker 15 gr zout 2 eetlepels korianderzaad 2 takjes tijm 2 takjes laurier Bereiding Spoel de mosselen in koud water en kook ze met versneden ui, selder, takjes tijm, de witte wijn en pep? van de molen. Kook ze kort, zodat de mosselen net gaar zijn en haal a eruit. Marineer d( mosselen in een marinademengeling van rijstazijn, si iker, zout, koriander, tijm, laurieren versneden sjalot. Snij komkommer in dikke batonets en marineer in chardonnayazijn, korianderblaadjes, 1 dl olijfolie, suikersiroop, versnipperde sjalot en peper en zout. Breng de risotto op smaak met peper en zout. limoens limoenschil, snufje suiker, Vz teentje knoflook en olijfoö Snij het brood in een lange rechthoek en bak af in een oven van 185 graden Celsius tot ze mooi lichtbruin gekleurd zijn. Afwerking Beleg sandwiches in laagjes. Sergio Hena foto Ruben Op Benodigdheden 120 gr gepelde garnalen 500 gr geschilde Belle de Fontenay aardappel of opperdoezer 75 gr room 1 klont boter Vz dl olijfolie 2 dl mosselvocht Vz dl champagne 1 theelepel milde currypoeder 1 eetlepel gezouten boter 24 blaadjes jonge spinazie 1 bos bieslook 1 dl olijfolie 1 a 2 eetlepel sushi-azijn Bereiding Kook de aardappelen gaar in gezouten water, giet af® druk door een fijne zeef. Breng op smaak met roomboter en olijfolie. Verwarm mosselvocht met champagne en currypasta, I monteer met boter en mix luchtig op. Breng gewassen spinazie op smaak met bieslookspiwj en besprenkel met olijfolie en sushi-azijn. Afwerking Doe de aardappelmousseline in diepe bordjes, verdeel de garnaaltjes over en lepel de saus er rond, werk af salade. Sergio Hers*

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 24