Barbeknoeien is verleden tijd Op de kaart staan wel 230 soorten pannenkoeken Pringles Steelbag Van Dale Tas-hanger Grillen en roken op de moderne barbecue terrastafels en rieten stoelen in het grind. Veel actieve opa's en oma's en gezinnen met kleine kinderen. Kortom, een echt OudHollands pannenkoekens feertje. Op de kaart maar liefst 230 ver schillende soorten pannenkoe ken. Dat wordt lastig kiezen. Eerst maar even een koude cola en een witbiertje. De ser veerster, in oranje polo en zwar te sloof, informeert keurig of we er citroen in willen. Nee, dank je. Ook hier helaas geen viltje onder het glas en dus een bierplas op de tafel. De cola zit in een stapelglas met barst; niet echt uitnodigend. Dat kan be ter. We bestuderen de kaart die er je krijgt er wel een complete maaltijd voor. Hij smaakt overi gens uitstekend, met dat kruidi ge vlees en die koude yoghurt saus. Omdat het zo'n prachtige zomer avond is bestellen we ook een kannetje koude rosé (€10,50). Jammer dat de kaart slechts rood, wit en rosé vermeldt, en niet aangeeft om welke wijnen het gaat. De rosé heeft iets roke rigs, wij verwachtten eerlijk ge zegd meer fruitigheid en verfris sing. De spekpannenkoek is helaas net niet helemaal gaar. In het midden is hij nog een beetje 'drassig'. Dat kan te maken heb ben met de grote drukte en haast in de keuken. We aten eer- koken met Puck Kerkhoven niet alleen uiterst verzorgd en kleurrijk uit ziet, maar boven dien erg handig is ingedeeld. De pannenkoeken zijn overzichte lijk gegroepeerd. Aan de zijkant van de pagina zie je precies waar de appelpannenkoeken staan, waar de kinderpannen koeken, de fruitpannenkoeken, etc. We kiezen een oer-Holland- se spekpannenkoek met appel (€7,45) en van de specialiteiten- lijst de Turkse pannenkoek (€11,20), met lamsshoarma, ui, paprika en champignons. Be hoorlijk aan de prijs voor een pannenkoek, vinden wij. Maar der pannenkoeken bij restau rants van deze keten - in Woud- richem, onder de molen, en in de oude vesting van Heusden - en toen hadden we deze klacht niet. Voor kinderen is De Pannekoe kenbakker een paradijs. Kleur platen, schminktafel, verschil lende speelhoeken en een heus speelgoedwinkeltje waar ze iets mogen kopen voor munten die ze kregen bij hun pannenkoek en kinderijsje. De betaaleen- heid is de Smul. 10 Smul voor een lawaaierig piratenzwaard (favoriet bij de jongetjes) of een Omdat we het afgelopen jaar thuis genoeg hebben gekookt, trakteren we ons zelf in de vakantie op een etentje buiten de deur. Geen opgeprikte toestan den, we bezoeken betaalba re restaurants met meerde re vestigingen. Deze week: De Pannekoekenbakker in Buren. De waar-voor-je-va- kantiegeld meter stopt bij 7+. Prachtig terras, attente bediening, kindvriendelijk. Grote pannenkoeken voor een forse prijs. zaterdag 23 juli 2005 Pringles komt met twee nieuwe smaken. Het Belgische zoutjes- merk speelt in op de barbecuera ge van dit moment met de Texas BBQ Sauce en 4^,Sjnokey Ba con. Pringles doet aSf na'uitge- breid marktonderzoek naar het barbecuegedrag van de Neder lander, zo blijkt. Trendbox on dervroeg 508 mensen, waarvan driekwart dit jaar al een keer ge barbecued heeft. Het overgrote deel zei het gezellig samenzijn daarbij belangrijker te vinden dan het eten. Sla en stokbrood gelden als basisingrediënten en bier als de meest gebruikte drank. Dieven hebben het vaak gemunt op laptops. Volgens het CBS hebben ze vorig jaar in totaal 60.000 van deze schootcompu- ters uit auto's gepikt. Industri eel ontwerper Luuk Berkhei] zocht een oplossing. Hij ont wierp een speciale lichtgewicht veiligheidskoffer, de Steelbag. Deze is met een stalen kabel overal vast te leggen, in de kof ferbak van de auto, aan een ver- warmingspijp of bureau bijvoor beeld. De Steelbag is van me taal en aluminium, heeft extra stevige scharnieren en sluit met twee radiaalsloten. Hij weegt bijna drie kilo en kost €450,-. „Een alleszins acceptabele inves tering als je die afmeet aan de prijs van een nieuwe laptop, pda, telefoon, plus alle ellende en tijdverhes die diefstal met zich meebrengt", vindt Berkhe- ij. Meer informatie: www.no-entry.nl. Alles is via internet te koop, au to's, huizen, vakanties. Dus waarom geen woordenboeken? Van Dale heeft een webwinkel tje geopend waar je complete woordenboeken kunt downloa den. Dat geldt zowel voor de pocket- als de handwoordenboe ken. De e-Pockets bevatten 45.000 trefwoorden, alledaagse woorden en uitdrukkingen met heldere vertalingen en duidelij ke voorbeeldzinnen. De e-Hands bieden 70.000 woorden uit de moderne spreek- en schrijftaal, waar de doorsnee student vlot mee uit de voeten kan. De e-Pockets en e-Hands zijn af te halen op www.vanda- le.nl. Het is ook mogelijk de boe ken een maand uit te proberen. De e-Pockets in buitenlandse ta len kosten €17,95, de e-Hands €39,95. Dat geldt niet voor Ne derlands. Daarvoor is de klant €8,95, respectievelijk €24,95 kwijt. Wanneer de regen even uitblijft, worden de barbecues tevoorschijn ge haald en aangestoken. Zwart gerande lapjes toe dekken met een sausje is ta boe. Gezond grillen en ro ken is in. Op een nostal gische Oklahoma Joe of een trendy rvs-pilaar van Deen se snit. Het is een klein probleem, maar toch. Heb je net die witte rok of broek aan, blijkt je tas wat smur rie te hebben meegenomen van de vloer. In Amerika hebben ze er wat op bedacht, de tashan- ger. Bella&Buddhi heeft hem naar Nederland gehaald. Een nu- niem en voor de hand liggend haakje dat aan elke tafelrand tot vijf centimeter te bevestigen is en zich door het gewicht van de tas vastklampt. De hanger verschuift dus niet en kan meer dere tassen tegelijk dragen. De prijs is €16,95. Meer informatie: www.bella-buddhi.com. Gietijzeren combibarbecue. Lange tijd is er vooral 'gebar- beknoeid': zwart geblaker de lapjes, die tevoorschijn kwa men wanneer de rookwalmen waren opgetrokken. Maar dat is passé. Mede dankzij de ontwik keling van barbecues, die het bijna onmogelijk maken om lap, spies of bout geblakerd van het rooster te halen. Bovendien lif ten ook barbecues mee met de toegenomen interesse voor het tuin- en buitenleven. Een hiba- chi-roostertje van €7,50 past niet echt in een tuin, die door een groenarchitect is ontworpen en met design-meubeltjes is aan gekleed. Een veelvoud aan barbecues is er dan ook momenteel te koop: van simpele wegwerp alumini um roostertjes en nostalgische gietijzeren grill- en rookappara- ten met het uiterlijk van een oude locomotief tot laptopgrills en hightech keukentrailers toe. Op enkele honderden euro's meer of minder wordt niet geke ken, aldus Bernard ter Steeg van Horseman Outfitter bij Am- hem, die grossiert in apparaten voor barbecuen en out door-cooking, de winterse va riant van het zomerse grillen. „Het buiten koken is erg geliefd geworden. Een catering inhuren kost immers een aardige cent te genwoordig. En uit eten gaan met een groep vrienden doe je niet zo snel meer, veel te duur. Daarom spenderen veel mensen liever geld aan een goed geoutil leerde barbecue of outdoor-kit chen, die ook 's winters goed te gebruiken is, zeker als je er een De Betuweroute komt tegen woordig zo vaak negatief in het nieuws, dat je bijna ver geet hoe adembenemend mooi dit stukje Nederland eigenlijk is. Als fietsgebied is het ideaal, met die slingerende dijkjes, eeu wenoude stadjes en gulle fruit boomgaarden. Zeker in deze tijd, nu de kersen rijp zijn. Vlag gen langs de weg geven aan waar je ze eigenhandig uit de boom mag plukken. Wij strijken neer in het vesting stadje Buren, op het overvolle terras van De Pannekoekenbak ker. Goed teken dat het er zo druk is. We hebben geluk, er komt net een tafeltje vrij. Mooi historisch pand, frisgeschilder de gevel, overvloedig bloeiende bloembakken, witte parasols, roze make-up-setje (de droom van menig meisje). Voor 4 smul heb je al een knuffeltje. Wij bestellen nog een toetje. Lekker fris ambachtelijk sorbet ijs, afkomstig van een kleine producent uit de omgeving, met echt vérs fruit (€4,20) en koffie met een uitstekende Betuwse ap- pelpunt die smaakt naar vroe ger (€1,60 en €1,95). De Pannekoekenbakker heeft vestigingen in Buren, Baarle Nassau, Heusden, Oostkapelle, Plasmolen, Thorn, Tilburg, Woudrichem, Zeeland (NBr) en in het Duitse Brüggen, net over de grens bij Venlo. Zie ook www.pannekoekenbakker.nl. Turkse pannenkoek (maaltijd pannenkoek voor 1 persoon): Ingrediënten: 1 ei, 70 gram bloem, 1 dl melk, 2 eetlepels bo ter, 150 gram lamsshoarma, 1 eetlepel olie, 1/2 ui in partjes, 3 champignons in plakjes, 50 gram paprikablokjes, 50 gram Turkse yoghurt, 1/4 teentje knoflook (uitgeperst), 4 blaad jes munt, peper en zout. Bereiding: Vermeng yoghurt, ge snipperde munt, knoflook, pe per en zout tot een sausje en zet koud weg. Roer een glad beslag van ei, bloem en melk. Voeg 1 eetlepel gesmolten boter en een snufje zout toe. Bak een dikke pannenkoek in een grote koe kenpan met hete boter op een rustig vuur. Roerbak in een an- Smullen bij De Pannekoekenbakker. dere pan lamsschoarma, ui en champignons mooi bruin. Voeg paprikablokjes toe en laat even doorbakken. Leg pannenkoek op een bord, beleg 3/4 met het shoarmamengsel en klap het le ge deel er overheen. Serveer goed heet en geef er apart kou de yoghurtsaus bij. Lekker met een bakje gemengde sla met to maat en ui. Tip voor een luchtiger pannen koek: maak het beslag een half uur van tevoren, laat rusten en roer het vlak voor gebruik nog even door. Puck Kerkhoven foto's GPD tuur weer. Een heel handig appa raat." Maar niet iedereen wil een wildwestbarbecue in zijn tuin. Strak en modern is de col lectie van Heibi-Birmann, waar van alle exemplaren in roestvrij- staal (rvs) zijn uitgevoerd. Futu ristisch ogen de tuinwokappara- ten. Het verchroomde barbecue- rooster en wokplateau, voorzien van hittegleuven, vormen samen met de kolenbak en aslade een omgekeerde driehoek. Die is ver stelbaar tussen vier strakke pi- laartjes op te hangen (€999,-). Eva Solo heet het taps toelo pend barbecuepilaartje van ze ventig centimeter hoog van de befaamde Deense ontwerpers Claus Jensen en Henrik Hol- baek. In het rvs-pilaartje wordt een emmertje met briketten ge plaatst. Dankzij een koepelvor mig deksel en twee roosters, die in het pilaartje opgehangen kun nen worden, is het mogelijk om indirect te grillen. Daarbij wordt voorkomen dat vet uit de etenswaar op de kolen valt en het opflakkerende vuur de etens waren verbrandt. Ook te gebrui ken als 'brassero', vuurkorf. „Grillrooster eraf halen, hout op de smeulende briketten en je hebt een haard voor koudere uren", aldus Miriam van Gaver van Inzicht, de Benelux-impor- teur van de Eva. Voorts kan on der het deksel van het design zuiltje een driepoot gemonteerd worden. „Voila, een handig bij zettafeltje", aldus Van Gaver, die de Eva Solo met alle acces soires voor circa €750,- ver koopt. Ray Simoen Moderne barbecues maken het bijna onmogelijk om lapje, spies of bout geblakerd van het rooster te halen. paar vuurmanden bij zet." Daarbij is de gezondheidsrage niet aan de barbecues voorbijge gaan. „Gezond barbecuen is in", aldus Ter Steeg „Dat doe je door het vlees gescheiden van het vuur te grillen, zodat het vet niet op het vuur valt. Wanneer vet op vuur valt, verbrandt dit en ontstaan er kankerverwek kende pak's." Vandaar de voor keur voor barbecues met aparte vuurkamers en grillen volgens de indirecte methode. Hierbij worden de briketten aan de zij- kant in de barbecue gelegd. Door het gesloten deksel van de barbecue stijgt de warmte en weerkaatst die gelijkmatig rond om het voedsel, zoals in een oven. Het vet kan niet op het vuur druipen, waardoor geen on gewenste stoffen het avondje buitenvertier kunnen verknal len. De hardlopers beloven dit jaar volgens Ter Steeg de combibar becues te worden, waarmee je vlees, vis en groentes zowel kunt grillen als roken. In een vak aan de zijkant van de iets hoger ge plaatste grillplaat wordt het vuur aangemaakt en aan de praat gehouden. De hitte stijgt en wordt naar links geleid naar een vak met een grillplaat. Daar wordt alles gegrild. Daarna wordt de hitte via een schoor steen naar buiten geleid. Halver wege de schoorsteen is nog een rooster gemaakt, waarop voed sel gerookt of warm gehouden kan worden. René Willemsen van Elegan- tis-tuincomfort in Sittard is en thousiast over deze barbecues, waarbij het vuur geheel geschei den is van het te grillen voedsel. „Het duurt langer eer het voed sel gaar is dan bij een andere barbecue, maar daar staan vele voordelen tegenover. Je hoeft er niet steeds bij te blijven, het eten kan niet verbranden en het hoeft ook niet steeds omge draaid te worden. En je hoeft niet bang te zijn dat gegrilde etenswaren een pregnante rook- smaak krijgen. Vlees verliest ook minder sap." Veel van de combibarbecues hebben het uiterlijk van een nos talgische locomotief. Met dank aan het het gietijzer waarvan ze zijn gemaakt en hun cowboyach tige namen, als Oklahoma Joe, Little Joe, Chuckwagon,Wild West en Longhorn. Ze moeten bij voorkeur met hout worden gestookt. „Het beste hout is dat van fruitbomen, dat wel goed ge droogd moet zijn. Dat geeft een aparte smaak aan het eten. Ge wone houtblokken, die bij pomp stations te koop zijn, zijn ook goed, maar zorg er hierbij ook voor dat ze goed droog zijn", ad viseert Ter Steeg. Weber heeft al een portable Ba by Q gasbarbecue voor €199,-. „Grappig is de laptopgrill: een platte grillplaat, die je in- en uit kunt klappen en als een soort laptop overal mee naar toe kunt nemen. Wel eerst schoonmaken, voordat je hem dichtklapt." Een manusje van alles op gas is de Outdoor Chief (€599,-), aldus Willemsen. „Deze heeft naast een grillrooster ook een aantal platen of roosters voor als je piz za, brood of paella wilt maken. Ook geeft hij precies de tempera- Vanaf €899,- heb je een barbe cuesmoker in 'wildwest loc out fit'. En voor €289,- een 'Joe', de goedkoopste en kleinste uitvoe ring van een combibarbecue. Maar volgens Ter Steeg zijn het vooral de duurdere Special 16 (€1.695,-) en Chuckwagon 16 (€2.890,-), die in trek zijn. „Op de Chuckwagon kunnen ook bro den en pizza's gebakken wor den." Wie niet van hout of briketten houdt, kan kiezen voor een gas barbecue, geeft Willemsen aan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2005 | | pagina 32