Barbeknoeien is verleden tijd
Op de kaart staan wel 230 soorten pannenkoeken
Pringles
Steelbag
Van Dale
Tas-hanger
Grillen en
roken op de
moderne
barbecue
terrastafels en rieten stoelen in
het grind. Veel actieve opa's en
oma's en gezinnen met kleine
kinderen. Kortom, een echt
OudHollands pannenkoekens
feertje.
Op de kaart maar liefst 230 ver
schillende soorten pannenkoe
ken. Dat wordt lastig kiezen.
Eerst maar even een koude cola
en een witbiertje. De ser
veerster, in oranje polo en zwar
te sloof, informeert keurig of
we er citroen in willen. Nee,
dank je. Ook hier helaas geen
viltje onder het glas en dus een
bierplas op de tafel. De cola zit
in een stapelglas met barst; niet
echt uitnodigend. Dat kan be
ter.
We bestuderen de kaart die er
je krijgt er wel een complete
maaltijd voor. Hij smaakt overi
gens uitstekend, met dat kruidi
ge vlees en die koude yoghurt
saus.
Omdat het zo'n prachtige zomer
avond is bestellen we ook een
kannetje koude rosé (€10,50).
Jammer dat de kaart slechts
rood, wit en rosé vermeldt, en
niet aangeeft om welke wijnen
het gaat. De rosé heeft iets roke
rigs, wij verwachtten eerlijk ge
zegd meer fruitigheid en verfris
sing.
De spekpannenkoek is helaas
net niet helemaal gaar. In het
midden is hij nog een beetje
'drassig'. Dat kan te maken heb
ben met de grote drukte en
haast in de keuken. We aten eer-
koken met Puck Kerkhoven
niet alleen uiterst verzorgd en
kleurrijk uit ziet, maar boven
dien erg handig is ingedeeld. De
pannenkoeken zijn overzichte
lijk gegroepeerd. Aan de zijkant
van de pagina zie je precies
waar de appelpannenkoeken
staan, waar de kinderpannen
koeken, de fruitpannenkoeken,
etc. We kiezen een oer-Holland-
se spekpannenkoek met appel
(€7,45) en van de specialiteiten-
lijst de Turkse pannenkoek
(€11,20), met lamsshoarma, ui,
paprika en champignons. Be
hoorlijk aan de prijs voor een
pannenkoek, vinden wij. Maar
der pannenkoeken bij restau
rants van deze keten - in Woud-
richem, onder de molen, en in
de oude vesting van Heusden -
en toen hadden we deze klacht
niet.
Voor kinderen is De Pannekoe
kenbakker een paradijs. Kleur
platen, schminktafel, verschil
lende speelhoeken en een heus
speelgoedwinkeltje waar ze iets
mogen kopen voor munten die
ze kregen bij hun pannenkoek
en kinderijsje. De betaaleen-
heid is de Smul. 10 Smul voor
een lawaaierig piratenzwaard
(favoriet bij de jongetjes) of een
Omdat we het afgelopen
jaar thuis genoeg hebben
gekookt, trakteren we ons
zelf in de vakantie op een
etentje buiten de deur.
Geen opgeprikte toestan
den, we bezoeken betaalba
re restaurants met meerde
re vestigingen. Deze week:
De Pannekoekenbakker in
Buren. De waar-voor-je-va-
kantiegeld meter stopt bij
7+. Prachtig terras, attente
bediening, kindvriendelijk.
Grote pannenkoeken voor
een forse prijs.
zaterdag 23 juli 2005
Pringles komt met twee nieuwe
smaken. Het Belgische zoutjes-
merk speelt in op de barbecuera
ge van dit moment met de Texas
BBQ Sauce en 4^,Sjnokey Ba
con. Pringles doet aSf na'uitge-
breid marktonderzoek naar het
barbecuegedrag van de Neder
lander, zo blijkt. Trendbox on
dervroeg 508 mensen, waarvan
driekwart dit jaar al een keer ge
barbecued heeft. Het overgrote
deel zei het gezellig samenzijn
daarbij belangrijker te vinden
dan het eten. Sla en stokbrood
gelden als basisingrediënten en
bier als de meest gebruikte
drank.
Dieven hebben het vaak gemunt
op laptops. Volgens het CBS
hebben ze vorig jaar in totaal
60.000 van deze schootcompu-
ters uit auto's gepikt. Industri
eel ontwerper Luuk Berkhei]
zocht een oplossing. Hij ont
wierp een speciale lichtgewicht
veiligheidskoffer, de Steelbag.
Deze is met een stalen kabel
overal vast te leggen, in de kof
ferbak van de auto, aan een ver-
warmingspijp of bureau bijvoor
beeld. De Steelbag is van me
taal en aluminium, heeft extra
stevige scharnieren en sluit met
twee radiaalsloten. Hij weegt
bijna drie kilo en kost €450,-.
„Een alleszins acceptabele inves
tering als je die afmeet aan de
prijs van een nieuwe laptop,
pda, telefoon, plus alle ellende
en tijdverhes die diefstal met
zich meebrengt", vindt Berkhe-
ij. Meer informatie:
www.no-entry.nl.
Alles is via internet te koop, au
to's, huizen, vakanties. Dus
waarom geen woordenboeken?
Van Dale heeft een webwinkel
tje geopend waar je complete
woordenboeken kunt downloa
den. Dat geldt zowel voor de
pocket- als de handwoordenboe
ken. De e-Pockets bevatten
45.000 trefwoorden, alledaagse
woorden en uitdrukkingen met
heldere vertalingen en duidelij
ke voorbeeldzinnen. De
e-Hands bieden 70.000 woorden
uit de moderne spreek- en
schrijftaal, waar de doorsnee
student vlot mee uit de voeten
kan. De e-Pockets en e-Hands
zijn af te halen op www.vanda-
le.nl. Het is ook mogelijk de boe
ken een maand uit te proberen.
De e-Pockets in buitenlandse ta
len kosten €17,95, de e-Hands
€39,95. Dat geldt niet voor Ne
derlands. Daarvoor is de klant
€8,95, respectievelijk €24,95
kwijt.
Wanneer de regen even
uitblijft, worden de
barbecues tevoorschijn ge
haald en aangestoken.
Zwart gerande lapjes toe
dekken met een sausje is ta
boe. Gezond grillen en ro
ken is in. Op een nostal
gische Oklahoma Joe of een
trendy rvs-pilaar van Deen
se snit.
Het is een klein probleem, maar
toch. Heb je net die witte rok of
broek aan, blijkt je tas wat smur
rie te hebben meegenomen van
de vloer. In Amerika hebben ze
er wat op bedacht, de tashan-
ger. Bella&Buddhi heeft hem
naar Nederland gehaald. Een nu-
niem en voor de hand liggend
haakje dat aan elke tafelrand
tot vijf centimeter te bevestigen
is en zich door het gewicht van
de tas vastklampt. De hanger
verschuift dus niet en kan meer
dere tassen tegelijk dragen. De
prijs is €16,95. Meer informatie:
www.bella-buddhi.com.
Gietijzeren combibarbecue.
Lange tijd is er vooral 'gebar-
beknoeid': zwart geblaker
de lapjes, die tevoorschijn kwa
men wanneer de rookwalmen
waren opgetrokken. Maar dat is
passé. Mede dankzij de ontwik
keling van barbecues, die het
bijna onmogelijk maken om lap,
spies of bout geblakerd van het
rooster te halen. Bovendien lif
ten ook barbecues mee met de
toegenomen interesse voor het
tuin- en buitenleven. Een hiba-
chi-roostertje van €7,50 past
niet echt in een tuin, die door
een groenarchitect is ontworpen
en met design-meubeltjes is aan
gekleed.
Een veelvoud aan barbecues is
er dan ook momenteel te koop:
van simpele wegwerp alumini
um roostertjes en nostalgische
gietijzeren grill- en rookappara-
ten met het uiterlijk van een
oude locomotief tot laptopgrills
en hightech keukentrailers toe.
Op enkele honderden euro's
meer of minder wordt niet geke
ken, aldus Bernard ter Steeg
van Horseman Outfitter bij Am-
hem, die grossiert in apparaten
voor barbecuen en out
door-cooking, de winterse va
riant van het zomerse grillen.
„Het buiten koken is erg geliefd
geworden. Een catering inhuren
kost immers een aardige cent te
genwoordig. En uit eten gaan
met een groep vrienden doe je
niet zo snel meer, veel te duur.
Daarom spenderen veel mensen
liever geld aan een goed geoutil
leerde barbecue of outdoor-kit
chen, die ook 's winters goed te
gebruiken is, zeker als je er een
De Betuweroute komt tegen
woordig zo vaak negatief
in het nieuws, dat je bijna ver
geet hoe adembenemend mooi
dit stukje Nederland eigenlijk
is. Als fietsgebied is het ideaal,
met die slingerende dijkjes, eeu
wenoude stadjes en gulle fruit
boomgaarden. Zeker in deze
tijd, nu de kersen rijp zijn. Vlag
gen langs de weg geven aan
waar je ze eigenhandig uit de
boom mag plukken.
Wij strijken neer in het vesting
stadje Buren, op het overvolle
terras van De Pannekoekenbak
ker. Goed teken dat het er zo
druk is. We hebben geluk, er
komt net een tafeltje vrij. Mooi
historisch pand, frisgeschilder
de gevel, overvloedig bloeiende
bloembakken, witte parasols,
roze make-up-setje (de droom
van menig meisje). Voor 4 smul
heb je al een knuffeltje.
Wij bestellen nog een toetje.
Lekker fris ambachtelijk sorbet
ijs, afkomstig van een kleine
producent uit de omgeving, met
echt vérs fruit (€4,20) en koffie
met een uitstekende Betuwse ap-
pelpunt die smaakt naar vroe
ger (€1,60 en €1,95).
De Pannekoekenbakker heeft
vestigingen in Buren, Baarle
Nassau, Heusden, Oostkapelle,
Plasmolen, Thorn, Tilburg,
Woudrichem, Zeeland (NBr) en
in het Duitse Brüggen, net over
de grens bij Venlo. Zie ook
www.pannekoekenbakker.nl.
Turkse pannenkoek (maaltijd
pannenkoek voor 1 persoon):
Ingrediënten: 1 ei, 70 gram
bloem, 1 dl melk, 2 eetlepels bo
ter, 150 gram lamsshoarma, 1
eetlepel olie, 1/2 ui in partjes, 3
champignons in plakjes, 50
gram paprikablokjes, 50 gram
Turkse yoghurt, 1/4 teentje
knoflook (uitgeperst), 4 blaad
jes munt, peper en zout.
Bereiding: Vermeng yoghurt, ge
snipperde munt, knoflook, pe
per en zout tot een sausje en zet
koud weg. Roer een glad beslag
van ei, bloem en melk. Voeg 1
eetlepel gesmolten boter en een
snufje zout toe. Bak een dikke
pannenkoek in een grote koe
kenpan met hete boter op een
rustig vuur. Roerbak in een an-
Smullen bij De Pannekoekenbakker.
dere pan lamsschoarma, ui en
champignons mooi bruin. Voeg
paprikablokjes toe en laat even
doorbakken. Leg pannenkoek
op een bord, beleg 3/4 met het
shoarmamengsel en klap het le
ge deel er overheen. Serveer
goed heet en geef er apart kou
de yoghurtsaus bij. Lekker met
een bakje gemengde sla met to
maat en ui.
Tip voor een luchtiger pannen
koek: maak het beslag een half
uur van tevoren, laat rusten en
roer het vlak voor gebruik nog
even door.
Puck Kerkhoven
foto's GPD
tuur weer. Een heel handig appa
raat." Maar niet iedereen wil
een wildwestbarbecue in zijn
tuin. Strak en modern is de col
lectie van Heibi-Birmann, waar
van alle exemplaren in roestvrij-
staal (rvs) zijn uitgevoerd. Futu
ristisch ogen de tuinwokappara-
ten. Het verchroomde barbecue-
rooster en wokplateau, voorzien
van hittegleuven, vormen samen
met de kolenbak en aslade een
omgekeerde driehoek. Die is ver
stelbaar tussen vier strakke pi-
laartjes op te hangen (€999,-).
Eva Solo heet het taps toelo
pend barbecuepilaartje van ze
ventig centimeter hoog van de
befaamde Deense ontwerpers
Claus Jensen en Henrik Hol-
baek. In het rvs-pilaartje wordt
een emmertje met briketten ge
plaatst. Dankzij een koepelvor
mig deksel en twee roosters, die
in het pilaartje opgehangen kun
nen worden, is het mogelijk om
indirect te grillen. Daarbij
wordt voorkomen dat vet uit de
etenswaar op de kolen valt en
het opflakkerende vuur de etens
waren verbrandt. Ook te gebrui
ken als 'brassero', vuurkorf.
„Grillrooster eraf halen, hout
op de smeulende briketten en je
hebt een haard voor koudere
uren", aldus Miriam van Gaver
van Inzicht, de Benelux-impor-
teur van de Eva. Voorts kan on
der het deksel van het design
zuiltje een driepoot gemonteerd
worden. „Voila, een handig bij
zettafeltje", aldus Van Gaver,
die de Eva Solo met alle acces
soires voor circa €750,- ver
koopt.
Ray Simoen
Moderne barbecues maken het bijna onmogelijk om lapje, spies of
bout geblakerd van het rooster te halen.
paar vuurmanden bij zet."
Daarbij is de gezondheidsrage
niet aan de barbecues voorbijge
gaan. „Gezond barbecuen is in",
aldus Ter Steeg „Dat doe je
door het vlees gescheiden van
het vuur te grillen, zodat het vet
niet op het vuur valt. Wanneer
vet op vuur valt, verbrandt dit
en ontstaan er kankerverwek
kende pak's." Vandaar de voor
keur voor barbecues met aparte
vuurkamers en grillen volgens
de indirecte methode. Hierbij
worden de briketten aan de zij-
kant in de barbecue gelegd.
Door het gesloten deksel van de
barbecue stijgt de warmte en
weerkaatst die gelijkmatig rond
om het voedsel, zoals in een
oven. Het vet kan niet op het
vuur druipen, waardoor geen on
gewenste stoffen het avondje
buitenvertier kunnen verknal
len.
De hardlopers beloven dit jaar
volgens Ter Steeg de combibar
becues te worden, waarmee je
vlees, vis en groentes zowel kunt
grillen als roken. In een vak aan
de zijkant van de iets hoger ge
plaatste grillplaat wordt het
vuur aangemaakt en aan de
praat gehouden. De hitte stijgt
en wordt naar links geleid naar
een vak met een grillplaat. Daar
wordt alles gegrild. Daarna
wordt de hitte via een schoor
steen naar buiten geleid. Halver
wege de schoorsteen is nog een
rooster gemaakt, waarop voed
sel gerookt of warm gehouden
kan worden.
René Willemsen van Elegan-
tis-tuincomfort in Sittard is en
thousiast over deze barbecues,
waarbij het vuur geheel geschei
den is van het te grillen voedsel.
„Het duurt langer eer het voed
sel gaar is dan bij een andere
barbecue, maar daar staan vele
voordelen tegenover. Je hoeft er
niet steeds bij te blijven, het
eten kan niet verbranden en het
hoeft ook niet steeds omge
draaid te worden. En je hoeft
niet bang te zijn dat gegrilde
etenswaren een pregnante rook-
smaak krijgen. Vlees verliest
ook minder sap."
Veel van de combibarbecues
hebben het uiterlijk van een nos
talgische locomotief. Met dank
aan het het gietijzer waarvan ze
zijn gemaakt en hun cowboyach
tige namen, als Oklahoma Joe,
Little Joe, Chuckwagon,Wild
West en Longhorn. Ze moeten
bij voorkeur met hout worden
gestookt. „Het beste hout is dat
van fruitbomen, dat wel goed ge
droogd moet zijn. Dat geeft een
aparte smaak aan het eten. Ge
wone houtblokken, die bij pomp
stations te koop zijn, zijn ook
goed, maar zorg er hierbij ook
voor dat ze goed droog zijn", ad
viseert Ter Steeg.
Weber heeft al een portable Ba
by Q gasbarbecue voor €199,-.
„Grappig is de laptopgrill: een
platte grillplaat, die je in- en uit
kunt klappen en als een soort
laptop overal mee naar toe kunt
nemen. Wel eerst schoonmaken,
voordat je hem dichtklapt." Een
manusje van alles op gas is de
Outdoor Chief (€599,-), aldus
Willemsen. „Deze heeft naast
een grillrooster ook een aantal
platen of roosters voor als je piz
za, brood of paella wilt maken.
Ook geeft hij precies de tempera-
Vanaf €899,- heb je een barbe
cuesmoker in 'wildwest loc out
fit'. En voor €289,- een 'Joe', de
goedkoopste en kleinste uitvoe
ring van een combibarbecue.
Maar volgens Ter Steeg zijn het
vooral de duurdere Special 16
(€1.695,-) en Chuckwagon 16
(€2.890,-), die in trek zijn. „Op
de Chuckwagon kunnen ook bro
den en pizza's gebakken wor
den."
Wie niet van hout of briketten
houdt, kan kiezen voor een gas
barbecue, geeft Willemsen aan.