Gereedschap
bekent kleur
Garnalencocktail op z'n Turks smaakt ook goed
Elk merk heeft zijn eigen jasje
Sexy-chic
Voor haar
Elk gereedschapsmerk probeert met zijn eigen kleur de klant te lokken.
Makita mikt met blauwgroen
gereedschap op bouwvakkers en
andere vaklui.
factie bijlagen: u i
lyvv.pzc.nl
Liipactie@pzc.nl
314460 AA Goes
Lertentie-exploitatie:
MiddenrZeelgnd: 0113-315520;
-,-Vlaanderen: 0114-372770;
020-4562500.
illerdag 23 juli 2005
Black
Decker
heeft
aomenteel
rood als
huiskleur.
De wand met gereedschap in
de bouwmarkt lijkt wel
een snoepkraam. Met elk merk
zijn eigen kleurtje. Liefst zo fel
opvallend mogelijk want de
klant moet gelokt
worden. Maar toch
is het vreemd dat
alle producten van
een merk dezelfde
kleur meekrijgen.
Of juist niet?
De Nederlandse modeontwerper
Percy Irausquin kan zijn eigen
modelijn ontwikkelen. Hij heeft
onderdak gevonden bij moshi
moshi, vertegenwoordiger van
luxe merken als Evisu en Puma
Black Label. Sinds 2002 brengt
het Nederlandse bedrijf ook ei
gen merken op de markt. Iraus
quin vergaarde bekendheid als
winnaar van de Frans Molenaar
Fashion Award, maar tot nu toe
lukte het hem niet in de winkels
door te dringen met zijn wel als
'sexy-chic' gekenschetste ont
werpen. Zijn kleding zal binnen
kort worden verkocht via luxere
modezaken in West-Europa, ge
woon onder de naam Percy
Irausquin.
der Arno Vogels. Toen werd er
binnen het bedrijf voor een 'drie
kleur' gekozen: rood voor de pro--:
fessionelere markt, grijs/zilver
voor de beginnende klusser en
groen voor de echte starters. In
middels is de kleurkaart weer
veranderd en kent B&D nog
maar twee kleuren: rood en
groen. Rood, sommigen noemen
het oranje, is de belangrijkste
kleur voor zo'n beetje alle pro
ducten van Black Decker.
Groen zijn nog maar een stuk of
vijf wat goedkopere apparaten,
zeg maar voor klussers die am
per ooit een gat in de muur ge
boord hebben. „De huiskleur
rood zal zeker tot 2008 niet ver
anderen", bezweert Vogels. „Bij
de grotere klusmarkten kijk je
tegenwoordig tegen een wand
van wel twaalf meter apparaten
aan. Dan moet je toch opvallen.
Natuurlijk gaat het om de kwali
teit, maar de klant moet eerst ge
lokt worden. Pas dan kijkt hij
op de kaartjes."
Meest opvallende lokker is het
klusmerk voor de echte prof: De-
Walt (sinds 1960 overigens een
dochtermerk van Black
Decker), uitgevoerd in knallend
geel met zwart. Kleuren die vol
gens woordvoerster Rachèl Jans-
sens, na uitvoerig marktonder
zoek, in 1992 gekozen zijn om
dat het internationale veilig-
heidskleuren zijn. Maar natuur
lijk ook bedoeld om op te vallen
tussen alle groene en blauwe
klopboorders en vlakschuur-
ders. In elk geval zo uniek dat
ze wereldwijd als handelsmerk
gedeponeerd zijn.
Makita mikt ook op bouwvak
kers en vaklui, maar doet dat al
jaren met blauwgroene produc
ten. „En die kleur is zo herken
baar dat we daar nog wel jaren
mee door zullen gaan", zegt
woordvoerder Ad Huizenga.
„Want juist de kleur maakt de
herkenbaarheid van een merk
zo groot. In het verleden hebben
we wel eens een afwijkend kleur
tje gehad voor een speciale edi
tie van een slagschroefdraaier
maar dat was eenmalig. De inno
vaties, denk aan ergonomie en
trillingsdemping, zitten in het
apparaat zelf. De kleur is niet
meer dan cosmetica. De buiten
kant waaraan de klant ons her
kent."
Voor Bosch is dat, ook weer na
uitgebreid marktonderzoek,
sinds een jaar of vijf groen. „Vol
gens een marktstudie de beste
kleur voor de doe-het-zelf-
markt", zegt woordvoerster Vio-
laine Holtzmann. „Groen is de
kleur van hoop en vrijheid."
Grappig genoeg komt Skil, dat
samen met Bosch en Dremel on
der dezelfde paraplu zit, ook na
uitgebreide research juist tot de
conclusie dat zwart met rood de
sterkste combinatie is voor alle
boormachines, decoupeerzagen
enzovoorts. Studies gaan blijk
baar net zo veel kanten op als
Kleurige kralen en elastiekjes.
Al in de tijd van de missionaris
sen populair, dus wat voor
nieuws zou je daarover nog kun
nen melden? Zenner, een bedrijf
gespecialiseerd in haaraccessoi-
res, heeft ze aan elkaar vastge
maakt en zegt daarmee een heel
nieuw product te hebben. Het is
bedoeld voor kinderen. De elas
tiekjes zijn via een ketting van
kralen aan elkaar verbonden en
met enige fantasie zijn daar vol
gens Zenner de meest waanzin
nige haarcreaties mee te maken.
'Double Loops' zijn ze gedoopt,
en ze zijn er in de kleuren roze,
lila, fuchsia en turkoois. Meer
informatie: www.zenner.nl.
Skil houdt het op zwart met rode accenten.
zeventig, toen de doe-het-zelf-
markt in Nederland begon op te
komen, het populairst. Een logi
sche kleur, aldus trendwatcher
Zuzanna Skalska van Van Berlo
Studio's in Eindhoven. „Met
oranje maak je duidelijk: pas
op, gevaarlijk, dit is gereed
schap", zegt de specialiste op
het gebied van kleuren en mer
ken. Toen de klusbedrijven daar
na hun aandacht gingen richten
op de 'gewone consument', wer
den de 'warmere' kleuren groen
en rood populair.
Precies zo ging het bij Black
Decker dat in 1957 op de Neder
landse markt kwam. „Na
wit-oranje was tot 2002 alles
groen", zegt B&D-woordvoer-
Als BMW alleen maar gele
auto's zou verkopen en
Swatch uitsluitend blauwe hor
loges zou iedereen dat buitenge
woon raar vinden. Dom mis
schien ook, want consumenten
willen nu eenmaal graag iets te
kiezen hebben. Maar toch is dat
in gereedschapsland de gewoon
ste zaak van de wereld. In de
klusmarkt zie je geen fratsen of
frivoliteiten. Elk merk heeft
steevast al zijn producten in het
zelfde jasje gestoken. Of het nu
een boormachine, schuurappa-
raat of decoUpeerzaag is, de
kleuren van het tenue zijn altijd
gelijk.
Oranje en metaalachtige kleu
ren waren in de jaren zestig en
7oor zover ik weet is er in Zee
land geen Turks restaurant,
fiarom reis ik naar Bergen op Zoom
Bar er zelfs drie zijn. Turks Specia-
Üeiten Restaurant Ocakbasl is twee
taanden geleden geopend in het
iffld waar voorheen het voortreffelij-
Evisrestaurant Vistro Hildemisse
bs gevestigd. Helaas voor de vislief-
^bberzijn Jos en Hilde Machielsen
;aeen verdiende rust gaan genie-
to,in Zeeland uiteraard.
^eigenaar en chef-kok van Ocak-
leerde het vak in Turkije en hij
hokte lange tijd in een ander Turks
fötaurant in Bergen. Na twee jaar
aBreda te hebben gewerkt, is hij nu
'oorzichzelf begonnen. Als ik op een
pkhete middag de menukaart lees
febuiten voor het raam hangt,
ïordik naar binnen gehaald door de
ïoervan de eigenaar die me onmid-
«Ujk iets te drinken aanbiedt. Die
SWoonte om voorbijgangers uit te
sdigen iets te komen drinken, is ons
onbekend, maar in het oostelijke
Middellandse Zeegebied is dat heel
gewoon, het hoort bij de gastvrijheid
die in deze landen wat manifester is
dan bij ons.
Het blijkt dat de gastheer in Nijme
gen woont en dat hij zo nu en dan
een handje komt helpen. Eigenlijk
doet zijn zoon de bediening, maar
die gunt hij vandaag bij deze hitte,
een middagje aan het strand. Hij ver
telt me ook dat de naam Ocakbasl
meerdere betekenissen heeft. Zo
staat het voor een vuurtje buiten
waarop even wat wordt gegrild of ge
kookt, maar duidt het ook de koks
baas bij dat vuurtje aan. Het wijst in
ieder geval op een ambachtelijke aan
pak en dat belooft veel.
Mijn verwachtingen worden boven
dien nog eens versterkt door het ver
haal van de enige gast die ik binnen
aantref. Dat blijkt een echte Berge-
naar te zijn en een liefhebber van de
Turkse keuken. Hij zegt dat Ocak
basl inmiddels zijn favoriete restau
rant is geworden en dat niet alleen
vanwege de vriendelijke prijsvoering
maar vooral om de kookkunsten van
de eigenaar. „Ik heb wel eens gepro
beerd om gerechten thuis na te ma
ken, maar hoewel ik alle kruiden
heb, is me dat nog nooit gelukt. De
smaak van Ocakbasl is niet te repro
duceren."
Voor de oppervlakkige beschouwer
lijkt het menu in alle Turkse restau
rants gelijk en dat komt waarschijn
lijk doordat veel ingrediënten steeds
weer terugkeren: gehaktballen,
kebabs, pilavrijst, aubergines enzo
voorts. Maar er zijn heel subtiele ver
schillen door gebruik van kruiden en
specerijen en de diverse delen van
Turkije hebben hun eigen keukens
en specialiteiten. Zo is Gaziantep in
het zuidoosten het meest bekend om
zijn kebabs, op spiezen gegrild vlees
en Bölu in het noorden om zijn stoof
potten. De Turkse keuken is sterk
beïnvloed door die van oude noma
denvolken en naast olijfolie wordt
dan ook boter vrij vaak gebruikt. Uit
de Perzische keuken stamt de voor
liefde voor vruchten die vaak als
zoetmiddel worden toegepast in ge
rechten. Een voorbeeld is de garna
lencocktail (€6,50) van Ocakbasl
waarin de chef behalve whiskysaus
ook appel heeft verwerkt. Door daar-
AAN TAFEL
Rien van Reems
naast bepaalde kruiden te gebrui
ken, smaakt die garnalencocktail
heel anders dan de West-Europese.
Om een idee te krijgen van de voorge
rechten uit de Turkse keuken heb ik
karisik meze besteld, €7,50 voor één
persoon en €15,- voor twee personen.
Ik krijg een bord dat tot de rand is
gevuld met zes verschillende voorge
rechtjes, dolma's, ofwel met rijst en
kruiden gevulde gemarineerde drui
venbladeren, die ik niet apart op de
kaart kan ontdekken, evenmin als de
zeer pittige puree van aubergines en
tomaten, die een zachte tegenhanger
heeft in de patlican salata van auber
gine, fetakaas, groente, knoflook en
kruiden (apart besteld €5,-). Op mijn
bord vind ik ook ispanakli börek
(€4,-), spinazie met fetakaas in bla
derdeeg gebakken en de beroemde
cacik (€4,-), een zalfje van Turkse
yoghurt, komkommer, knoflook en
kruiden. Al deze salades gaan verge
zeld van een mandje met Turks
brood.
Het aantal salades in de Turkse keu
ken moet ontelbaar zijn. Anders dan
bij ons behoren ook allerlei smeer
sels tot deze categorie en de patron
van Ocakbasl kan zo vijftig verschil
lende maken, zo hoor ik van zijn
broer.
Veel komt in Turkije van de houts
koolgrill en Ocakbasl maakt verschil
tussen schotels van de grill, izgara
cesitleri en mixed grill-gerechten, ka
risik izgara cesitleri. De eerste be
staan uit een enkele vleessoort, zoals
de bekende patlican kebab, kalfs
vlees met aubergine, tomaten, papri
ka en champignons aan een spies
(€14,50) en bildircin izgara ofwel
kwartels van de grill (€9,50). Bij de
mixed grill zijn de borden gevuld
met diverse vleessoorten. Een voor
beeld is de harem kebab (€13,50) die
bestaat uit köfte, lamskotelet, lams-
haas en döner.
Bij al die gerechten serveert Ocak
basl aardappeltjes, salade en rijst
die op Turkse manier is gekookt in
een krachtige bouillon.
Dat alles krijg ik ook bij mijn izgara
köfte, drie platte ballen gehakt van
kalfs- en lamsvlees die pittig zijn ge
kruid en extra smaak kregen toege
voegd van de houtskoolgrill (€9,50).
De aardappeltjes vind ik een beetje
veel van het goede en bovendien te
Nederlands, maar de aubergines in
gekruide saus zijn heerlijk.
Met een glas volle rode huiswijn en
een plezierige ambiance tussen de ro
de draperieën van Ocakbasl bevalt
de wederkennismaking met de Turk
se keuken me uitstekend.
Turks Specialiteiten Restaurant
Ocakbasl
Antwerpsestraat 1
4611 AA Bergen op Zoom
Tel. 0164-255831
Geen sluitingsdag
Keuken open van 8 tot 12 met kleine
gerechten, van 12 tot 16 uur met be
perkte kaart en van 16 tot 23 uur
voor a la carte.
Reserveren: verstandig
Creditcards: nog niet
Vegetarisch: diverse gerechten
Kinderen: kindermenuutjes
Rolstoel: toilet moeilijk toegankelijk
Roken: niet gescheiden
Glutenvrij: tevoren overleggen
DeWalt biedt,
in knallend
geel met
zwart,
gereedschap
voor de
'echte prof'.
een boormachine op een gladde
tegelmuur.
Maar alle woordvoerders zijn
het er roerend over eens dat het
voor de consument het makke
lijkste is als elk merk zijn eigen
kleurcombinatie aanhoudt. Of
zoals trendwatcher Skalska
zegt: „De kleur maakt het merk.
In kwaliteit zit er natuurlijk
nog minimaal verschil tussen bij
voorbeeld Bosch en Black
Decker. Dan is kleur dus een
heel belangrijke manier om je
zelf van de ander te onderschei
den."
Dat de meeste merken daarbij
in vrij basale kleuren als rood,
blauw en groen blijven hangen,
is volgens haar ook logisch.
„Het is onzin om bijvoorbeeld
een gouden boormachine te ma
ken. Dat is kitsch en dat werkt
niet. De doe-het-zelf-markt is
niet zo trendgevoelig.
En er is ook nog een hele prakti
sche verklaring: omdat in de
meeste apparaten veel kunststof
verwerkt zit, is het nagenoeg on
mogelijk om die in flitsende
hoogglans of metallic kleurtjes
te fabriceren. „En dan blijven er
dus maar een paar kleuren
over", constateert Skalska.
Hans van Alebeek